Gizle
Kullanmakta olduğunuz tarayıcı güncelliğini yitirmiştir. Bölüm Sonu Canavarı, sorunsuz bir gezinti için tercih ettiğiniz tarayıcının en güncel sürümünü kullanmanızı önerir.
Mobil Sürümü Görüntüle »

DICE: 2. El Oyun Pazarı Yaratıcılığı Engelliyor

Heavy Rain oldukça yaratıcı bir oyundu, buna rağmen satışları hak ettiği gibi olmadı

      Son dönemlerde 2. el oyun satışının engellenmesi konusunda bazı yayıncı ve geliştiricilerin sesinin yükseldiğine tanık oluyoruz. Son olarak bir Crytek yetkilisi 2. el oyun pazarının önüne geçilmesinin harika olacağını söylemişti. Daha sonra ise gelen tepkiler yüzünden aynı yetkili sözlerinin yanlış anlaşıldığını açıklamak zorunda kalmıştı. Anlayacağınız ortalık bir hayli karışık. Bu karışık ortama sonunda Battlefield serisinin geliştiricisi DICE da girdi.
 
      DICE patronu Patrick Bach bu konuyla ilgili açıklamasında özellikle tek kişilik oyuncu desteği sunan firmalarını düşünerek şu sözleri söyledi:
 
     "Eğer piyasada çok az sayıda yeni oyun ismi görüyorsanız, size söyleyeceğim kimsenin kendi oyununun piyasada başka kişiler tarafından çok defa satılmasını göze almayacağıdır. Olaya olumlu açıdan bakarsak (2. el engellendiği takdirde) bu nedenle daha fazla yeni oyunu ve ismi piyasada görebiliriz; çünkü yoğun multiplayer modlara sahip olmayan oyunlar için daha büyük bir pazar olacaktır. Bugünlerde pek göremediğimiz ve insanlar tarafından korsan olarak oynanan sadece tek kişilik oyun moduna sahip harika oyunlarla karşılaşabiliriz."
 
     Patrich Bach aslında bir konuda kesinlikle haklı. Örneğin Heavy Rain gibi üzerinde büyük emek harcanmış oyunlar sadece senaryo moduna sahip olduklarından oyuncular tarafından kısa bir süre sonra tekrar satılabiliyor. Buna rağmen Battlefield ve Call of Duty serileri ise multiplayer modları nedeniyle oyuncular tarafından nadiren satılıyor.
 
     Heavy Rain gibi oyunlar bu nedenle ya oyunun konseptine hiç uymayan mutiplayer modlar eklemek zorunda kalıyorlar (ki bu modlar da pek oynanmıyor) ya da piyasadan çekilmek zorunda kalıyorlar. Son dönemlerde piyasada bu kadar FPS olmasının nedeni de bu aslında, çünkü bu tür multiplayer modlara çok müsait.
 

Bu haberin bağlantısı
URL
Kaynak gonintendo Battlefield 3 DICE EA games PC PS3 Xbox 360 FPS Patrick Bach
Black Ops II Nintendo Platformlarına da Gelebilir Animal Crossing 3DS, Önceki Oyunlardan Daha Zengin
Yorumlar yeniden eskiye doğru listelenmektedir. Sıralamayı değiştirmek için sağdaki menüyü kullanabilirsiniz.

alemburda34

3.5.2012 22:02:28

0
sizde oyun fiyatlarını azaltın bizde ikinci ele gitmeyelim biz istemez miyiz sıfır kullanmayı dediği de laf olsa şimdi. God Of War sanki hep multiplayer oynuyorduk .

theodorus321

3.5.2012 19:29:38

0
Bir an düşündümde yaratıcılıkla 2.elin ne alakası var ?

BSC Misafiri

3.5.2012 17:12:33

0
Eğer 2. eli kaldıracaksanız oyunları 2. el fiyatına düşüreceksiniz. Aksi takdirde bu konsolun kırılmasını hızlandırmaktan başka bir işe yaramaz.

Wayward Son

3.5.2012 15:18:13

+1
2. el muhabbetinden kurtulmak istiyorlarsa en temizi dijital dağıtım yoluna gidip, fiyatları da ona göre düşürecekler. Kutu ve dağıtım masraflarını çıkarıp, üzerine uçuk karlar koymadan oyuncuya ulaştırırsanız illa ki satarsınız. DLC muhabbetini çıkardılar zaten oyuncuları ayrı sömürüyorlar. Bir de 2. el kalksın diye konuşma yapmaları resmen yüzsüzlük.

MiyopBey

3.5.2012 14:32:38

+3
Oyun lan bu ölene kadar elimde mi tutacağım :S Yada oynayıp çöpe mi atayım? Oyunları ucuzlatıp,2.eli önleyeceklerse,tamam sıkıntı yok. Ama bu paragözler oyun sektöründeki rahatlığı kesin kullanacaklar.2.eli engelleyip,oyunların fiyatını arttıracaklar.Soruncada oyunlar çok maliyetli diyecekler. Birilerinin oyun sektörüne el atması gerek.Bizleri sömürüyorlar resmen. En basit örneği,oyunun içeriğini CD'sinin içine koyup,oynatmak için para istemek ne demek ya! Eski oyunlar HD yapıp tekrar satıyorlar:S Aga bu nedir?! CoD için Elite diye birşey çıktı. Live'a para,oyuna para,Elite'e para,DLC'ye para.Sonunda da 2.el satamazsın,çöpe.

BSC Misafiri

3.5.2012 14:03:05

0
o dusunce cok para kazanmak ısteyenlerın dusuncesı onlıne pass ı getıren ea nın yalakası dıce dan da baskabır acıklama beklenmez zaten.ıkıncı el bır haktır.kımsenın orjınal bır urununun takasını onleme hakkı yoktur.tuketıcı haklarına aykırıdır.bu korsan degılkı ıllegal olsun.o zaman ıkıncı el araba satmayın...

BSC Misafiri

3.5.2012 13:24:00

+1
Çok yanlış düşünüyorlar. İkinçi el kalkınca tam tersi yeni ve yenilikçi oyunların şansı iyice azalır. Kimse riske girip hoşuna gidip gitmeyeceğinden emin olmadığı bir oyuna 150 tl vermek istemeyecektir. Fifa, COD, BF gibi bilinen ve eğlenceyi garanti eden oyunlar dışında diğerleri iyice satmaz hale gelir. Soruyorum ikinci el olarak satamayacağınız De blob yada brink adlı oyunu kaçınız almak ister. Çok zor. Dediğim gibi yeni yada yenilikçi oyunların şansı iyice azalır, yada online olarak daha düşük ücretlere satamak zorunda kalırlar. Elimde 30-40 civarı oyun var hepsini de ikinci el aldım, ama kaçı parasının hakkını verdi, birçoğu çünkü ucuz aldım. Ama tanesini 150 liradan almış olsaydım kaçı bu parayı hakeder derseniz.....çok azı, peki kaçını 150 liraya alırdım....çok azını. Firmalar iyi düşünmeli bu planları ellerinde patlayabilir.

BSC Misafiri

3.5.2012 13:23:52

0
Birşey daha söylemek istiyorum. Yada sormak istiyorum, milyonlar satan skyrimin multiplayer modu mu var. Yada var da ben mi bilmiyorum. Peki onlar niye milyonlarca satmayı başardılar. Cevabı sizde biliyorsunuz...çünkü çok çalıştılar, işin kolayına kaçmadılar, oyuncuları kısa yoldan sömürülecek kitle olarak görmediler, bizlere kaliteli yapım sundular, bizleri bu oyunun 150 tl edeceğine inandırdılar, uyduruktan oyun yapıp 150tl sonra birde buna 2 tane harita sunup dlc diye 30 lira istemediler....çalıştılar, çalıştılar ve daha çok çalıştılar. İşin kolayına kaçan, az çalışıp çok para kazanmak isyeten, dandik oyunlardan bile milyon dolarları kaldırmak isteyen bu şirketlerden bana gınaa geldi. Kusura bakmasınlar ama kalitesiz yapımlara tonla para verecek kadar aptal değiliz. Özetle bel altı yollara sapmanıza gerek yok adam gibi oyun çıkarın bizde seve seve alalım. Not: Asla korsan almam (ikinci eli korsan olarak görmüyorum)

agent82

3.5.2012 12:06:55

0
Problem çok oyun yapmak değil zibilyon tane oyun var zaten ama kalite sıfır.Kalitesi yüksek olan sadece single oyunlar satıyor batman ve uncharted vb. oyunları örnek alsınlar.bitsede defalarca oynama isteği uyandırıyor..sen adamdan bir oturuşta bitireceği oyunlar yaparsan ve dlc'lerle yaklaşık adamdan 100 dolar istersen kusura bakmasınlar adamda oyunu elinden çıkarıp zararını minimum'a indirmek ister. tabi bunlar konuşuyorlar ama karşılarında gamestop var unutmasınlar.adamlar 2.el oyundan 2 milyar dolar ciro yapmış.o pastayı yedirirmi adam onlara o da ayrı konu

BSC Misafiri

3.5.2012 11:15:00

0
adam doğru söylüyor heavy rain gibi inanılmaz bir oyun gerçekten mütişti hakettiği yerde değil god of war , unchardet , killzone , heavy rain , infamous gerçetlen hepsi inanılmaz oyunlar zirveyi oynuyorlar sony ex oyunlarda işini çok iyi yerine getiriyor .belkide sony çok iyi reklam yapamıyor o yzüden de olabilir son zamanlarda last of us çok iyi reklam yaptılar herkes bu oyunu bekliyor unc3 çok iyi reklam yapmışlardı .god of war zaten reklama gerek yok .oyunlarına en iyi reklam yapan şirket bence rockstar oyunlarıda çok satıyor.zaten reklam yapmasına bile gerek yok bu zamana kadar yaptıkları yeter zaten gözü kapalı alınır :)

dad2er

3.5.2012 11:08:05

0
2.el oyun pazarını engelleyeceklerine korsan oyun olayını el atsınlar ve 2.el oyuna gelince ben oyunu aldım mı bütün haklarını benim üzerinedir ister satarım ister çorba yaparım sanane kardeşim Bu arda cod mw3 orginal Stram hesap satılık veya taksalıktır:)))

oyuncu11790

3.5.2012 11:06:59

+7
yeni nesil konsollarda 2.el oyunlar çalışmayacak söylentisinden sonra bu konuda çoğu firma destekler şekilde yorumlar yaptı büyük ihtimal bu durum gerçekleşecek ama burada olumsuz yönleri hiç kimse söylemiyor ülkemizde 2.el piyasası çok gelişmese de bu sayede çok fazla orjinal oyun alan insan var yurt dışında bu sayı daha da fazla bu durum oyuncuya daha fazla oyun değilde daha uygun fiyata oyun sunacaklar ise çok güzel olur
  • 1
  • 2
  • Siz de aşağıdaki form aracılığıyla yorum yapabilirsiniz.
Mesajınız
Üyeyim Üye Değilim

DonanımHaber üyeliğinizi kullanabilirsiniz.

E-Posta (Onay için gerekli.)

KÜNYE
Battlefield 3
+ TAKİBE
AL
510 kişi bu oyunu takip ediyor.
Kullanıcı Videosu Yükle ▲ Siz de video yüklemek için tıklayınız