Gizle
Kullanmakta olduğunuz tarayıcı güncelliğini yitirmiştir. Bölüm Sonu Canavarı, sorunsuz bir gezinti için tercih ettiğiniz tarayıcının en güncel sürümünü kullanmanızı önerir.
Mobil Sürümü Görüntüle »

Metroidvania Oyunu Somber Echoes Duyuruldu

 
 
Yayıncı Bonus Stage Publishing ve geliştirici Rock Pocket Games, yandan görünümlü Metroidvania oyunu Somber Echoes’u resmi olarak duyurdu. Oyun önümüzdeki aylarda Steam platformu üzerinden PC için piyasaya sürülecek.
 
Bilim kurgu temalı bir yapım geliyor 
 
 
 
Bilim kurgu temasıyla karşımıza çıkmaya hazırlanan Somber Echoes'ta kız kardeşimizin evreni çözmesine engel olmaya çalışacağız. Bu kapsamda geliştirici ekibin belirttiğine göre destansı bir yolculuğa çıkacağız. Dövüş konusunda usta olabileceğimiz ve çeşitli kombolar yapabileceğimiz yapımda uzay gemisini keşfedecek ve içerisinde bulunduğumuz dünyanın kaderini biz belirleyebileceğiz.
 
Bilinmeyen bir boyuttan gelen istilacıları ortadan kaldırmaya hazırlandığımız ve gizemli güçleri açığa çıkarabileceğimizi oyun, türü severlere hitap etmeye hazırlanıyor. Oyunun aynı zamanda tanıtım fragmanı da yayınlanmış durumda. Bu fragmanda bakarak oyunun nasıl bir yapıya sahip olduğunu görebilirsiniz.
 
 
 

 
Oyun bizlere neler sunuyor?
 
Yandan görünümlü bir kamera bakış açısı ile beraber adım atabileceğimiz bu yapım türü severlere hitap ediyor, diyebiliriz. Yukarıda bahsettiğimiz gibi, oyunun detaylarından kısaca bahsettik. Ancak şu anda oyunu biraz daha açmaya başlayacağız. Oyun içerisinde öncelikle arka planda bir hikaye modu bulunuyor. Bu modla beraber oyunun bizleri neler sunacağı konusunda hemfikir olmaya çalışıyoruz ve aynı zamanda bilim kurgu temasıyla beraber oyundaki yerimizi almaya hazırlanıyoruz.
 
Oyunda ikiz kız kardeşimiz bulunuyor ve bu kız kardeşimiz bulunduğumuz evrenin sırlarını açığa çıkarmaya ve aynı zamanda bu güçlere hakim olmaya çalışıyor. İşte biz de burada bu kız kardeşimizi durdurmak ve bu kapsamda büyük bir mücadeleye atılmak durumunda kalıyoruz. İşler burada devam ederken, diğer taraftan ise aşka bir boyuttan gelen istilacı güçler bu dünyaya hakim olmaya çalışıyor ve bu evrene ele geçirmeye başlıyor. Dolayısıyla burada vereceğimiz mücadele çok daha farklı bir hal almaya başlıyor ve bir yandan kendi bölgemizi keşfederken, diğer yandan ise burada yapacaklarımız bu dünyanın kaderini etkiliyor. Aynı zamanda oyunda bazı seçimler söz konusu. Bu seçimlerle beraber gideceğimiz macera konusunda değişkenlik gösteren bir yapı ile karşılaşabiliyor ve aynı zamanda burada dilediğimiz şekilde ilerleyebiliyoruz.

Kendi dünyamızı keşfedebileceğimiz ve cevapları ortaya çıkarabileceğimizi yapımda elbette etrafı keşfetmek oldukça önem arz ediyor. Yandan görünümlü yapısı ile beraber dikkat çekici ortamları bizlere sunan bu oyunda bilim kurgu temasının oldukça yoğun olduğunu görüyor ve aynı zamanda burada yer aldığımız süre boyunca buraları keşfederken, yine donanımları ve becerilere sahip olabiliyoruz. Oyunda güçlü bir karakteri kontrol ediyor ve bu karakterle beraber üzerimize gelen düşmanları ortadan kaldırmak temel hedefimiz oluyor. Zaten cevapsız birçok soruyu ortaya çıkaracağımız esnada bu düşmanları ortadan kaldırmak ve aynı zamanda etrafı keşfederek bu duruma el koymaya çalışıyoruz. Bilinmeyen bir boyuttan gelen bu istilacılar ortadan kaldırmak için karakterimizin gücünden yararlanabiliyor, akrobatik dövüş hareketleriyle beraber onlara aman vermiyor ve aynı zamanda bu yolda hem güç, hem bilgi, hem de beceriler kazanabiliyoruz. İşte geldiğimiz noktaya içerisinde özgürlüğü tamamen kapsayacak bir şekilde büyük bir mücadeleye atılıyor ve küllerimizden tekrardan doğmak için burada elimizden geleni yapmaya koyuluyoruz.
 
 
 
Oyunda geliştirici ekibin belirttiğine göre özenle hazırlanmış çeşitli bölgeler bulunuyor ve bu bölgelerin her birinin kendine özgü detayları yer alıyor. Bu bölgelerde ortamların, atmosferlerin ve arka plan unsurlarının tamamen değiştiğini ve aynı zamanda dikkat çekici farklı düşmanlarının burada sizlere sunulduğunu aktarabiliyoruz. Bu noktada elbette farklı bölgelerinde olması ve kendimizi farklı bölgeler içerisinde hissetmek oldukça önem arz ediyor. Çünkü oyunda bu tarz çeşitliliğin olması oyuncular tarafından seviliyor ve kendine farklı bir noktada hissetmeye hazırlanıyor. Bu durum oyun içerisinde umarız ki daha fazla ve daha çeşitli bir şekilde karşımıza çıkar ve biz de ona göre oyundaki yerimizi alabiliriz. Bu tarz unsurlar elbette kolay, basit gibi görünse de, ancak oyunda tutan temelde detaylar arasında yer alıyor. Çünkü aynı noktada sürekli olarak kapıştığımız bir oyun içerisinde elbette bir yerden sonra sıkılabiliriz, ancak manzaraların, atmosferlerin ve düşman çeşitliliğinin farklı olduğu ve aynı zamanda kendimizi farklı hissettiğimiz yerlerde kendimizi oyuna daha fazla kaptırabilir ve aynı zamanda daha fazla ilerleme katedebiliriz.
 
Olaylar silsilesi ile beraber yer alabileceğimiz yapımda cevap arayışlarımız elbette kolay bir şekilde sonuçlanmayacak. Çünkü oyun nihayetinde sürekli olarak üzerimize bir şeyler sunmayı ve bu düşmanları da ortadan kaldırmayı hedefliyor. Çeşitli oyun tarzları ile beraber yer alabileceğiniz yapımda kendi oyun tarzınızı oyuna adapte edebiliyor ve bu şekilde oyunda ilerlemeye başlıyorsunuz. Farklı komboları gerçekleştirebileceğiniz elinizdeki ya da donanımları kullanabileceğiniz ve düşmanların üstesinden gelebileceğiniz yapımda her oyuncuya uygun ortamlar sunuluyor ve aynı zamanda bu komboları kendiniz gerçekleştirebiliyorsunuz. Diğer taraftan her bir oyuncu burada farklı bir deneyim elde edebiliyor, elde ettiği deneyimleri burada özelleştirebiliyor ve kişiselleştirebiliyor. Kendi kaderinizi şekillendirebileceğiniz ve bu kaderinizin üzerine çizebileceğiniz yapımda çeşitli güçler, beceriler ve bilgiler elde edebiliyorsunuz.
 
Bunun dışında oyunda sağda solda çeşitli karakterlerle karşılaşabilir, bu karakterlerden hikaye konusunda çeşitli bilgiler alabilir ve aynı zamanda arka plandaki hikaye konusunda elbette bazı durumlarda ara sahneler girebiliyor. Bunlarla beraber hem hikaye konusuna daha fazla değiniliyor ve umuyoruz ki oyunda güzel bir anlatımla beraber hikaye derinliği olur ve ona göre de kendimizi ilerleyiş içerisinde bulabiliriz.
 
 

Yapım içerisinde ilerlediğimiz esnada çoklu ortamlarda kendimizi bulabiliyor ve arka planda gerçekten de canlı ve ilgi çekici bir atmosferin sunulduğunu söyleyebiliyoruz. Oyunda ilerlediğimiz esnada bilim kurgu temasında fırlamış bölgelerde yer alabilir, buraları keşfedebilir, ilgi çekici bölgelerde kendimizi bulmaya çalışabilir ve daha fazlasını burada görebiliriz.
 
Örneğin, arka planı tamamen mavi ve kırmızının oluşan bir renk paleti ile beraber harmanlandığı bir ortamda kendimizi bulabiliyoruz. Diğer bir bölgeye geçtiğimiz zaman tamamen mor ışıkların yer aldığı ve aynı zamanda elektrik yüzmelerini deneyimleyebiliyoruz. Diğer taraftan kendimizi fırınların içerisinde bulabiliyor ve arka planda kırmızı bir renk paletinde olduğundan bahsedebiliyoruz. Dolayısıyla oyunda yer aldığımız süre boyunca bu tarz farklı unsurları ve farklı atmosferlerin bizlere sunulduğuna aktarabiliyoruz. Bu gibi yerler elbette oyuncuların dikkatini çekmeye hazırlanıyor ve bunlarla beraber de oyunda dilediğiniz şekilde ilerleyebilir ve aynı zamanda burada kendi yolumuzu bulmaya hazırlanıyoruz. Zorlu ortamlarda yer aldığımız yapının da buraları keşfederken diğer taraftan hayatta kalmanın yollarını aramaya çalışıyoruz.

Kendi özgürlüğümüzü tekrardan yakalayabileceğimiz ve aynı zamanda kendimizi daha da fazla ön plana atabileceğimiz yapımda elimizde büyük bir mızrak bulunuyor. Ve bu mızrağı kendi lehimize kullanmaya hazırlanıyoruz. Oyunda yer aldığımız süre boyunca bu mızrağı kendi yararımıza kullanırken elbette oyuncunun özgürlüğüne de arttıracak bir şekilde bu mızrağı kullanmaya çalışıyoruz. Oyunda ilerlediğimiz esnada savaş gibi zorlu durumlarda bu mızrağı dilediğimiz şekilde kullanabiliyor, bir avantajlarımız bizlere sunulduğunu görebiliyor ve aynı zamanda her oyuncu bu mızrakla beraber farklı şekillerde deneyim elde edebiliyor. Mızrakları düşmanlara karşı kullanabiliyor, onlara fırlatabiliyor ve yakında bir silahlarıyla beraber bunu kullanabiliyorsunuz. Dolayısıyla farklı komboları gerçekleştirirken elbette mızrağı nasıl bir yapıda sahip olduğunu ve aynı zamanda bunun üzerinde de usta olmaya çalışıyorsunuz.
 
Oyunda örneğin elinizdeki mızrağı adeta bir kılıç gibi kullanabiliyor, yanınıza yaklaşan bir canavarı burada alt etmek için elinizden geleni yapmaya koyuluyor. Öncelikle canavarı saldırdığı esnada kendinizi savunabiliyor ve savunduktan sonra da oradan karşı saldırıya geçebiliyor ve elinizdeki mızrağı bir kılıç gibi savurabiliyorsunuz. Daha sonrasında geriye püskürttüğünüz canavarı duvara doğru kendi mızrağınızla beraber yapıştırabiliyorsunuz. Mızrağın gücü gerçekten de oldukça ön plana çıkıyor ve böylece siz de oyunda hayatta kalmanın yollarından birini keşfedebiliyorsunuz.
 
 
 
Diğer taraftan oyunda farklı güçlere sahip olabiliyor ve elinizdeki güçleri platform zorluklarını aşmak için kullanabiliyor, irili ufaklı düşmanların haricinde burada devasa düşmanların da olduğundan bahsedebiliyoruz. Elbette devasa düşmanlarla karşılaştığınız zaman onları kendi çevikliğinizle ortadan kaldırmaya çalışıyorsunuz. Öncelikle onların nasıl saldırdığını öğrenmek sizin temel hedefiniz olarak yer alıyor. Daha sonrasında ise onlara saldırılarını karşıladıktan ve karşılıktan sonra karşı saldırıya geçebiliyorsunuz. İşte bu durumu temel hedef olarak belirleyip, öncelikle onların saldırı şekillerini deneyimleyerek kendi hamlelerinizi oluşturabilir ve böyle durumlarda hayatta kalma şansınızı artırabilirsiniz.
 
İlerleyen süreçte ve oyunun ortalarına doğru elbette her bölge içerisine geçiş yaptığınızda yeni güçler kazanabilir ve bu güçleri bu yerleri aşmak için kullanabilirsiniz. Ayrıca savaş içerisinde daha fazla özgürlük sağlayacak olan bu güçlerle beraber daha da güçlü konuma gelebilirsiniz ve bu güçleri sadece platform zorluklarını aşmak için değil, düşmanları ortadan kaldırmak için de kullanabilirsiniz. Bu tarz güçler ve yeni yetenekler oyunculara daha fazla çeşitlilik katan unsurlar arasında bulunuyor. Dolayısıyla oyunda yer aldığımız süre boyunca bu güçlerin daha da fazla çeşitlilik gösterdiğini görebiliriz. Böylece oyunda ilerleme sisteminin olduğundan da bahsedebiliriz.

Diğer taraftan oyunda örneğin farklı platform zorlukları karşımıza çıkabiliyor ve bunları aşmak için de karakterimizle beraber duvardan duvara doğru atlayabiliyoruz. Duvarlardan yürüyebildiğimiz, duvarlara doğru hızlı bir şekilde sağa sola atlayabildiğimiz, aynı zamanda yukarıdan aşağıya doğru bir hüzme şeklinde inebildiğimiz yapımda ışık hızında ilerleyebiliyor, kendimizi bir ışık yüzmesi şeklinde yapabiliyor ve daha fazla yetenekle beraber oyundaki yerimizi almaya çalışıyoruz. Oyunda siper alabiliyor ve karşı saldırıya geçebiliyoruz. Dolayısıyla saldırı ve savunma mekaniklerini burada oldukça hızlı bir şekilde öğrenmek avantajımıza oluyor ve savaş içerisinde çeşitli savuşturmalarla beraber düşmanların üstesinden gelmek için elimizden geleni yapmaya koyuluyoruz.
 
 

Oyunda aynı zamanda düşmanlarla karşılaşırken elbette onların nasıl saldırdığını öğrenmenin ne kadar önemli olduğunu yukarıda vurguladık. Daha sonrasında ise düşmanların üzerinden atlayabileceğiniz ve aynı zamanda düşmanın sağından soluna doğru ışık hızında geçebileceğiniz bir yetenek sizlere veriliyor. Bu yetenekle beraber elbette düşmanın tamamen aklını sıra erdiremeyeceği bir duruma geçiş yapabilir ve böylece onları gafile avlayabilirsiniz. Elbette bazı düşmanlar zorlu bir şekilde ortadan kaldırılmak durumunda kalınıyor ve bu düşmanlarla beraber uzun süre kapışabiliyorsunuz. Diğer taraftan oyunda platform unsurlarını elbette kendiliğinizden kullanabiliyor ve düşmanları bu içerisinde bulunduğunuz platformdan dışarıya doğru atabiliyorsunuz.
 
Elinizdeki kılıcı bu şekilde kullanabiliyor, düşmanların üzerinden atlayabiliyor ve bir anda önündeyken arkasında kendinizi bulabiliyorsunuz. Yakında düşmanların arkasında saldırabiliyor, ani bir saldırıyla beraber düşmanı yerle bir edebilir ve yere düşürüp sersemletebilirsiniz ve diğer taraftan saldırılarınıza devam edebilirsiniz. Bu şekilde oyunda gerçekten de ilgi çekici detaylar ve mekaniklerin olduğundan bahsedebilir ve bunlarla beraber de oyundaki yerinizi alabilirsiniz. İşte bu durumda oyuncuları ön plana çıkaran ve daha fazla detayı sunan unsurlar yer alıyor.
 
Öte yandan oyunda düşmanları savurarak ve daha fazla savuşturma sistemiyle beraber yer alabildiğimiz yapımda, düşmanların saldırılarından kaçmak için elimizdeki mızrağı kullanabiliyoruz. Bu mızrak önümüzü tutarak tüm saldırılardan kaçınabiliyor veya düşmanlar hamle yapacakken zıplayarak karakterimizin hızlı ve çevik olmasından yararlanabiliyoruz. Dolayısıyla oyunda karakterin hareket kabiliyetine hakim olmak ve usta bir şekilde yer almak oldukça önem arz ediyor. Zaten bu tarz oyunlarda oyunda bir müddet yer almanız ve bir müddet ilerlemeniz gerekiyor. Aynı şekilde burada karakterin temel kontrollerini öğrenebilir ve böylece ilerleyişinize eklemeler yapabilirsiniz. Oyunda yer aldığınız süre boyunca yeni güçler kazanabilir ve bu güçleri kendi lehinize kullanabilirsiniz. Farklı pili atarım usulü ile beraber oyunda daha fazla çeşitlilik görebilir ve bu çeşitliliği de avantajınıza kullanabilirsiniz. Oyun genel olarak türü sevenlere hitap ediyor ve bu tarz platform ve aksiyon unsurları ile bezeli bir oyuna adım atmak istiyorsanız gerçekten bu oyuna bir göz atabilir ve bir şans verebilirsiniz.
 
 

Aynı zamanda oyun içerisinde arka planda farklı mitolojilerden ilham alınarak hazırlanmış ortamların, bölgelerin ve canavarların olduğundan bahsedebiliyoruz. Bu şekilde Yunan mitolojisinden ve Yunan trajedilerinden örnek alınan bir duygusal hikayenin olduğundan bahsedebiliyoruz. Bu hikaye içerisinde duygusal bir yer edinebilir ve geliştirebilirsiniz. Ekibin belirttiğine göre oyunda ilgi çekici hikaye unsurları ve hikaye anlatımı olduğunu da söyleyebiliriz. Dolayısıyla oyunda güzel bir bilim kurgu ortamının yer aldığını söyleyebiliriz. Bu bilim kurgu ortamı içerisinde yer aldığımız süre boyunca istediğimiz şekilde ilerleyebiliyor, yapacağımız hamlelerin ne kadar önemli olduğunu vurgulayabilir ve yaptığımız seçimlerin hikaye gidişatına ne kadar etki ettiğini deneyimleyebiliriz.

Ancak bu hikayeyi etkileme durumu elbette üst düzey bir şekilde karşımıza çıkmıyor. Sadece belli başlı noktalarda bu durumla karşılaştığımızı aktarabiliriz. Diğer taraftan oyunda dikkat çekici ortamların ve atmosferlerin olduğundan bahsedebiliriz ve bu atmosferler içerisinde bazı durumlarda kendimizi kaybedebiliyoruz. Çünkü gerçekten özenle hazırlanmış ortamların bize sunulduğunu ve bu ortamlarda dediğimiz şekilde yer aldığımızı aktarabiliyoruz. Diğer taraftan oyunda geliştirici ekibin belirttiğine göre 7 farklı bölge bulunur.
 
Bu yedi farklı bölge içerisinde her ortamın kendine ait atmosferi, düşman çeşitliliği, manzaraları, platform zorlukları ve yapısı bulunuyor. Bu bölgelere doğru ilerlerken elbette bazı bölgeleri özel bir şekilde kullanabileceğiniz hamlelerle aşabileceğiniz platform zorlukları bulunur. Bu zorlukları aşmak için de elbette bu bölüme atlamadan önce farklı yetenekler elde edebilir ve bu yetenekleri kullanarak hem platform zorluklarını aşmaya çalışır hem de düşmanların üstesinden daha hızlı bir şekilde gelmeye hazırlanırsınız. Dolayısıyla oyunun ilerleyişiyle birlikte farklı noktalarda yeni beceriler elde edebilir ve bu becerileri kullanmak tamamen size kalmış olur.
 
 
Oyunda diğer taraftan yine PC'ye özgü çeşitli geliştirmeler ve özellikler bulunuyor. Bu özellikler arasında Ultra geniş oyun desteği bulunuyor. Bu genişlikte beraber bilgisayarınızı elbette geniş monitörlere bağlayabilir ve daha geniş monitörlerde bu oyun zevkine daha da üst düzeye çıkarmaya hazırlanıyorsunuz. Unreal Engine 5 oyun motoru ile beraber hazırlanmış bu oyunda üst düzey grafiklerin, görsellerin, animasyon kalitesini ve akıcı sistemlerinin olduğundan da bahsedebiliyoruz.
 
Yine oyunun fragmanından ve diğer unsurlarından bahsedecek olursak ve bu fragmanlara bakacak olursak, elbette oyunda gerçekten de akıcı animasyonların, vuruş hissiyatının ve düşman çeşitliliğinin de olduğundan bahsedebiliyoruz. Dolayısıyla akrobatik oyuncu özgürlüğü ile beraber yer alabileceğimiz ve bu tarz oyunlar içerisinde kaybolabileceğimiz bir yapı bize sunuluyor. Oyunda yer aldığımız süre boyunca kendi oyuncu tarzımızı oyuna yansıtabiliyor, farklı aksiyon içerisinde kendimizi bulabiliyor ve daha fazlasını gerçekleştirebiliyoruz.
 
Oyun zaten yukarıda bahsettiğimiz gibi Steam sayfası açık durumda ve dilerseniz Steam sayfası üzerinden istekli istersek diyebilirim ve bu tarz oyunlardan hoşlanıyorsanız oyunu takibe alabilirsiniz. Oyun türü gereği tüm içerikleri bizlere sunmayı hedefliyor ve türünün tüm gerekliliklerini de bünyesinde barındırıyor diyebiliriz. Farklı bir deneyimi adım atmak istiyorsanız, bu oyun tam size göre.

Bu haberin bağlantısı
URL
Kaynak Gematsu Somber Echoes
İzometrik Rol Yapma Oyunu Dragonkin: The Banished Duyuruldu Steam'den Yeni Eş Zamanlı Rekoru! 34 Milyon Oyuncu

İçeriğe ait yorum yok

Mesajınız
Üyeyim Üye Değilim

DonanımHaber üyeliğinizi kullanabilirsiniz.

E-Posta (Onay için gerekli.)

KÜNYE
Yeni Oyun Duyuruları
Kullanıcı Videosu Yükle ▲ Siz de video yüklemek için tıklayınız