Gizle
Kullanmakta olduğunuz tarayıcı güncelliğini yitirmiştir. Bölüm Sonu Canavarı, sorunsuz bir gezinti için tercih ettiğiniz tarayıcının en güncel sürümünü kullanmanızı önerir.
Mobil Sürümü Görüntüle »

Haftanın Öne Çıkanları: GTA 6'nın Görsel Sıçraması, PS5 Slim Modeli ve Cyberpunk 2077 Yapay Zeka

 
 
Hafta içerisinde öne çıkan haberleri derlediğimiz yazımızda önemli gelişmeler yer alıyor. Bu haftanın diğer önemli haberlerine kısaca göz atmak isterseniz de link aşağıda:
 
 
The Lord of the Rings: Gollum için Yayınlanan Özür Mesajı ChatGPT'ye Yazdırılmış
 
 

Haftanın ilginç haberlerinden biri şu anda karşımıza bulunuyor. Bu haber geçtiğimiz günlerde ortaya çıkan ve gerçekten de sosyal medyada gündem konusu olan bir yapıyı bünyesinde barındırıyor. Haberle beraber geçtiğimiz aylarda oyunculara sunulan ve Yüzüklerin Efendisi evreninde geçen ve bir hayli beklentiyle beraber beklenen oyun The Lord of the Rings: Gollum hakkında yeni bir detayı öğreniyoruz. Bu detay arasında ise oyunun kötü çıkışı ile beraber oyunculara sunulan özür mesajının "Yapay Zeka" tarafından yazılmış olması yer alıyor.

Öncelikle oyunun nasıl bir yapıya sahip olduğunu ve nasıl bir kötü çıkış yakalamasıyla alakalı çeşitli bilgileri sizlere aktarmak istiyorum. Oyun ilk etapta Yüzüklerin Efendisi evreninde geçtiğinden dolayı elbette hayranların büyük beklentisi ile beraber beklenmeye başlandı. Süreç içinde geliştirilen ve yer yer fragmanları ile beraber ön plana çıkmaya hazırlanan oyunun fragmanları ne yazık ki eleştirilerle beraber karşılandı ve oyunun gerçekten de iyi olmayacağı kanısına varıldı. Ancak yine de hayranlar bu oyunu bekledi ve oyundan büyük beklentiler her zaman var olmaya devam etti. İşler burada sarpa sarmaya başladı ve Daedalic Entertainment   tarafından geliştirilen ve bu ekip tarafından yayınlanan oyun ne yazık ki beklentileri karşılayamadı ve hatta bu senenin en kötü çıkış yapan oyunları arasında yer aldı. Kötü çıkış yapmasın ardından da bu senenin yine en kötü oyunları arasında bulunuyor ve ilk sırayı koruyor diyebiliriz.
 
 

Geldiğimiz noktada büyük eleştirilerle beraber piyasaya sürülen oyun içerisinde Gollum karakterini kontrol ediyor ve bu karakterle beraber daha çok gizlilik içerisinde yer alıyor ve burada genel olarak düşmanlardan saklanarak gizli işler yapabiliyor ve onlara yakalanmadan farklı bölgelere doğru ilerlemeye çalışıyoruz. Gollum karakteri ile beraber yukarılara doğru tırmanabiliyor, düşmanların arkasından ilerleyebiliyor, çalıların arasına girerek düşmanlardan saklanabiliyor ve daha fazla gizlilik unsurları ile beraber bizlere sunulan görevleri yapmaya koyuluyoruz. Bu yapı ile beraber hem Gollum karakterinin animasyonları hem de oyun içerisindeki grafikler gerçekten de günümüzün çok gerisinde kalmış bir yapı ile beraber bizlere sunuluyor. Hal böyle olunca da oyuncular tarafından büyük tepkiyle karşılanıyor ve uzun süredir beklenen oyundan ne yazık ki verim alınamıyor.

Bu durumla karşılaşan oyuncular oyunu eleştiri yağmuruna tutuyor ve geçtiğimiz Mayıs ayı içerisinde de geliştirici ekip bir özür mesajı yayınlamak durumunda kalıyor ve beklentileri karşılamadığı için de oyunculardan özür diliyor. İşte bu noktada bu özür mesajının kendilerinin değil bizzat yapay zekaya yani şu anda günümüzde mevcut olan ve çok kullanılan Chat GPT adlı programa yazdırıldığı belirtiliyor.
 
Program bildiğiniz üzere herhangi bir konu hakkında sizlere fikirler sunabiliyor, makaleler yazabiliyor, paragraflar oluşturabiliyor ve daha fazlasını yapabiliyor. İşte burada geliştirici ekibin bu mesajı bu yapay zekaya yazdırmış olması ve şimdi ise bunun ortaya çıkması gerçekten de geliştirici ekibin itibarını zedeliyor ve temelde oyun üzerinde ne kadar uğraşılmamış olduğunu gösteren ipuçlarından bir tanesi. Dolayısıyla bu durumu gören oyuncular oyun tarafında uğraşılmadığı gibi aynı şekilde özür mesajı içerisinde de herhangi bir uğraşın söz konusu olmadığından bahsediyor ve bir nevi de oyuncular haklı olarak karşımıza çıkıyor. Dolayısıyla bu tarz durumla karşılaşan geliştirici ekip şu an için herhangi bir açıklamada bulunmuyor ve bu konu hakkında resmi bir detay eklemiyor.
 
 

Geliştirici ekibin önceki çalışmalarına bakacak olursak gerçekten de başarılı bir ekip olarak karşımıza çıkıyor ve oyuncular tarafından sevilen oyunları burada bizlere aktarıyor. Ancak bu Gollum oyunu ile beraber gerçekten de kötü bir performans sergiliyor ve bundan sonraki süreçte de elbette büyük beklenti içerisine girilmemesi konusunda oyuncuları uyarıyoruz. Bundan sonraki süreçte geliştirici ekip tekrardan mütevazi bir yapı ile beraber oyunları karşımıza çıkmaya hazırlanabilir ve böylece oyuncuları büyük beklentiye sürüklemeyecek şekilde çalışmalarını sürdürebilir.
 
Daha önceki çalışmalarına bakacak olursak; State of Mind, Deponia ve daha fazlası yer alıyor ve hatta yayıncı tarafında da oldukça fazla oyunu yayınlamış bulunuyor ve bu oyunlar gerçekten de başarılı bir şekilde karşımıza çıkıyor. Yukarıda belirttiğim iki oyun gerçekten oyuncular tarafından sevilen ve hala da oynanan oyunlar arasında bulunuyor. Özellikle Deponia serisi gerçekten de hayranlar tarafından sevilen ve mizah unsurlarını bünyesinde barındıran bir bulmaca macera oyunu içeriğini bizlere aktarıyor.

GTA 6'nın Görsel ve Yenilik Olarak Sıçrama Yapacağı Söyleniyor
 
 

Rockstar Games tarafından geliştirilen ve uzun süredir beklenen devam oyunu Grand Theft Auto 6  için yeni haberler ve söylentiler ortaya çıkmaya devam ediyor. Oyunun geçtiğimiz süreçte geliştirildiği doğrulamış bulunuyor ancak henüz resmi olarak duyurulmamış olduğunu görüyoruz. Şu anda ise oyun hakkında çeşitli beklentiler söz konusu ve gerçekten de büyük beklentilerle beraber oyuncuyla bu oyunu bekliyor.

Geldiğimiz noktada GTA serisinin oyunları elbette döneme damga vuran yapısıyla beraber ön plana çıkıyor. Yine bu kapsamda GTA 6 yani serinin en yeni devam oyunu büyük beklentilerle beraber karşılamaya hazırlanıyor ve bu süreçte yeni detayların ortaya çıkmasını da oyuncular bekliyor. Yine geçtiğimiz süreçte siz de biliyorsunuz ki büyük bir sızıntı ile beraber oyunu kaynak kodları sızdırılmış durumda ve bu kaynak kodları ile beraber oyun hakkında çeşitli detayların ortaya çıktığını biliyor ve bu detaylar halen günümüzde de konuşulduğunun farkındayız.
 
Bu süreçte oyun içerisinde yeni mekaniklerin ve daha önce görülmemiş sistemlerin olacağını tahmin ediyor ve kaynak kodları ile beraber de oyundaki içeriklerin nasıl karşımıza çıkacak konusunda elbette fikir sahibi olabiliyoruz. Bu süreçte yine çeşitli sızıntılarla beraber oyun içerisindeki kaynak kodlarının oynatıldığını ve bu kaynak kodlarını nasıl bir yapıya sahip olduğunu görebiliyor ve bunlarla beraber çeşitli görüntüler ve ufak oynanışı görüntüleriyle beraber de oyunun detaylarına sahip olabiliyoruz. Ancak şu anda yeni bir detay karşımıza çıkmış durumda ve bu devam oyununda hem görsel hem de yenilik anlamında gerçekten de tamamen bir sıçrama yapacağı belirtiliyor.
 
- RDR 2'den bile üst düzey bir seviye olacak 
 
 

Ortaya çıkan yeni bilgilere ve söylentilere göre serinin yeni oyunu GTA 6, Red Dead Redemption 2 oyunundaki görselliğinde bir üst seviyesine çıkmaya hazırlanıyor ve böylece oyun gerçekten de hem animasyonlarıyla hem de uzun yıllar boyunca konuşulacak bir yapı ile gelmeye hazırlanıyor. Aynı şekilde yine geçtiğimiz süreçte ortaya çıkan bilgilere göre oyun içerisinde daha önce deneyimlenmemiş mekanikler bulunuyor ve su fiziği konusunda da gerçekten büyük uğraşların olduğunu ve bu oyun içerisinde yer bulacağını söyleyebiliyoruz. geçtiğimiz süreçte bildiğiniz üzere sörf mekaniğinin bu oyunda yer alacağı ortaya çıkıyor ve bu konu hakkında da gerçekten su üzerinde ilerleme ve su üzerinde çeşitli sporlar yapma gibi durumlar öncelikli olarak karşımıza çıkmaya hazırlanıyor. Dolayısıyla oyunda gerçekten de daha önce deneyimlemediğimiz ve oyunlarda görmediğimiz yeni mekaniklerin olacağını varsayabiliyoruz.
 
Görsel olarak sıçrama yapmaya hazırlanan yapım hem grafikler hem de animasyonlar üst düzey bir şekilde karşımıza gelmeye bekliyor. Oyun hakkında Fransız yayın kuruluşu Rockstar Mag tarafından bir rapor yayınlanıyor ve bu rapor içerisinde ise yine oyuna güç verecek olan oyun motoru hakkında çeşitli detaylar bizlere aktarılıyor. Rag  adlı bu oyun motoru ile beraber oyundaki seviye bir üst kısma doğru evrilmeye çalışılıyor ve oyunda yer alacak fizik kısımları, zaman sistemi, işleme kalitesi ve yapay zeka kısımları gerçekten bu oyun motoruyla beraber çıtayı arttırmayı hedefliyor. Bunun yanı sıra yine yukarıda bahsettiğim gibi hem animasyonlar hem de grafikler konusunda da çeşitli iyileştirmelere sahip olacak ve oyun gerçekten iyi bir yapıyla karşımıza çıkacak.
 
- Hem su hem de araç fizikleri gerçekçi olacak 
 
 

Bunun yanı sıra yine yayınlanan rapor içerisinde yukarıda bahsettiğim su fiziği sistemi bulunuyor ve bu su fiziği sisteminin gerçekten de hiçbir şeye benzemediği ve daha önce görülmemiş bir deneyimi aktaracağı belirtiliyor. Ek olarak burada Rockstar Games'in RAGE Teknoloji Grubu, devrim niteliğine bir mekanikle beraber karşımıza geleceğini söyleyebiliyor ve su fiziği konusunda da bu devrim niteliği ön plana çıkıyor. Yani daha önce görülmemiş bir mekanikle beraber okyanusun üzerinde ilerlemeye başlıyor ve burada su sporları ile beraber de farklı bir yapıyla karşılaşmaya hazırlanıyoruz.
 
Su ve diğer fiziklerle beraber aynı şekilde araç fiziklerinde de gerçekçi bir şekilde karşıya çıkmaya hazırlandığını görebiliyor ve gerçekten de simülasyondaki gerçeklik ile beraber burada bulunmayı bekliyoruz. Yine araç üzerinden bahsedecek olursak araç fiziğinde de iyileştirmeden yer alacak ve buradaki çarpışmalar ve hasarlar doğru bir şekilde karşımıza çıkacak. Dolayısıyla oyunda yer alan kazalar ve etrafa çarptığınız sürece aldığımız hasarlar gerçekçi bir şekilde bizlere aktarılacak ve hem de çevreye ne kadar zarar vereceksek o kadar çok etrafın parçalandığını görebileceğiz. Dolayısıyla bu araç konusunda da gerçekçi bir yapıyla beraber karşılaşmaya hazırlanabiliriz.

Serinin yeni oyunu GTA 6 konusunda bu haftaki aktaracaklarımız bu kadar..Ancak son olarak şunu diyebiliriz ki oyun hakkında yine sosyal medya üzerinde özellikle Twitter üzerinde çeşitli söylentiler de çıkmaya devam ve bu söylentiler arasında da oyunu yakın zamanda resmi olarak duyurulacağı bilgisi yer alıyor. Elbette bu resmi olarak duyulacağı bilgisi konusunda yine de temkinli davranmamız gerekiyor ancak uzun süredir geliştirme aşamasında olan bu oyunu gerçekten çok kişi tarafından beklendiğini söyleyebiliyor ve artık resmi olarak duyurulması gerektiğini kanaatindeyiz.

Peki siz bu devam oyunundan neler bekliyorsunuz? Hangi yeniliklerin ve sistemlerin olmasını istiyorsanız bunları yorumlar kısmında belirtebilir ve dilediğiniz gibi düşüncelerinizi aktarabilirsiniz. Elbette serinin devam oyunu içerisinde beklentiler yüksek olduğu için abartılı fikirleriniz de olabilir. Bunları da yine aşağıdaki kısımda diğer oyuncularla paylaşabilirsiniz.

Sony, PS5 Slim Modellerini Tanıttı: İşte Fiyatı
 
 

Sony Interactive Entertainment geçtiğimiz günlerde resmi olarak yayınladığı bir blog gönderisi ile beraber yeni PlayStation 5 konsol modellerini tanıttı. Bu konsol modelleri slim olarak karşımıza çıkıyor ve bu modeller normal PlayStation 5 konsollarına göre daha küçük bir boyutla beraber gelmeye hazırlanıyor. Elbette kullanıcılar için daha küçük ve stabil bir deneyim sunmaya hazırlanan bu yeni konsolların Kasım ayında Amerika Birleşik Devletleri içerisinde belirli satıcılar ve PlayStation Direct üzerinden satışa sunulması bekleniyor. Diğer taraftan 10 Kasım tarihinde ise Japonya'daki çıkışını bekliyor diyebiliriz. Avrupa tarafına ise yine yakın zamanda gelmeye hazırlanıyor. Yani kısaca belirtmek gerekirse öncelikle Amerika Birleşik Devletleri ve Japonya içerisinde bu konsollar çıkışını gerçekleştirmeye hazırlanıyor.

Yeni Slim modeller iki farklı sürümle beraber karşımıza gelmeyi bekliyor. Biri standart bir sürüm diğeri ise dijital bir sürüm olarak yer almaya hazırlanıyor. PlayStation 5 konsollarına göre daha ince ve daha hafif bir şekilde karşıya çıkmaya hazırlanan bu yeni slim modellerin hacmi normal PlayStation 5 konsollarına göre yüzde 30 daha fazla.
 
Diğer taraftan ise slim modelinin normal PlayStation 5 modellerine kıyasla standart modeli yüzde 18 daha hafif dijital sürüm slim modelinin ise yüzde 24 daha hafif olduğunu söyleyebiliyoruz. Aynı şekilde yine bu yeni modellerin üst kısımlarının parlak, alt kısımlarının ise mat olmak üzere 4 ayrı kapak panelinin bulunduğunu söyleyebiliyoruz. Dolayısıyla bu seçimlerde tamamen size ait olarak karşımıza çıkıyor. Aynı şekilde dahili depolama alanı da bir terabayta yükseltilmiş durumda ve bu sayede yüksek bir cihaz kapasitesi ile beraber karşılaşabiliyoruz.
 
 

Bunun dışında yine ayrı ayrı satın alabileceğiniz ve konsola dahil edebileceğiniz Ultra HD Blu-ray disk sürücüsü bulunuyor. Bu sürücüye sahip olan PlayStation 5 modelini 499 dolarlık bir fiyatla karşımıza çıkacağını söyleyebilir ve aynı zamanda Avrupa fiyatı ise 549.99 euro olarak bizlere aktarılmayı bekliyoruz. Bunun dışında dijital sürümü yine 499 dolar ile 449 euro ile satışa sunulmaya bekliyor. Ek olarak yukarıda bahsettiğim gibi Ultra HD Blu-ray disk sürücüsünü ayrı olarak satın alabiliyorsunuz ve konsola dahil edebiliyorsunuz. Ayrı olarak satın alırsanız da 79.99 dolarlık bir fiyatı ödemek durumunda kalıyorsunuz. Diğer taraftan bu konsol modeline özel dikey standlar bulunuyor. Bu standların da fiyatı 29.99'dan başlıyor.

Yeni konsolun fiyatı

- Ultra HD Blu-ray disk sürücülü PlayStation 5: 499.99 dolar / 549.99 euro
- PlayStation 5 Dijital Edition: 499.99 dolar / 449.99 euro
- Ultra HD Blu-ray Disk Sürücüsü: 79.99 dolar
- Dikey stand: 29,99 dolar

Konsolları karşılaştırmak için resmi bir karşılaştırma görseli bulunmuyor ancak geçtiğimiz gün bir reddit kullanıcısı bu karşılaştırmayı yapmak için 3D modellemeler kullanmış durumda ve bu modellemeleri yapmak için de elbette resmi olarak sunulan bilgileri kullanmış durumda. Dolayısıyla bu karşılaştırma görsellerini aşağıya bırakıyorum ve resmi olarak bilgilerle beraber olsun bu üç boyutlu modelleri siz de görebilirsiniz ve normal PlayStation 5 konsoluna göre slim modellerinin ne kadar küçük ve ne kadar hafif olduğuna buradan bakabilirsiniz. Ancak tekrar tekrar belirtelim bu aşağıda görebileceğiniz karşılaştırma görselleri bir reddit kullanıcısı tarafından bizlere aktarılmış durumda ve tamamen resmi bilgiler doğrultusunda hazırlanmış şekilde karşımıza geliyor.

- Karşılaştırma görseli
 
 

Diğer taraftan Sony yeni slim modellerini tanıtmak için geçtiğimiz günlerde bir fragman yayınladı ve bu fragmanı da aşağıdan izleyebilirsiniz ve kendi yorumlamalarınızı yapabilirsiniz. Bunun dışında bu modelleri bekliyor musunuz ve bu modellerin üzerinde eksikliklerin olduğunu düşünüyor musunuz? Bunu yorumlar kısmında belirtilebilir ve kendi düşüncelerinizi aktarabilirsiniz.

- Slim model fragmanı
 
 

Beklenen Oldu: Microsoft, Activision Blizzard'ı Resmen Satın Aldı!
 
 

Uzun süredir beklenen ve yasal mücadelelerle beraber kazanılmaya çalışılan bir dava şu anda sona ermiş durumda. Microsoft ilk olarak Ocak 2022 tarihinde duyurduğu Activision Blizzard satın alım sürecini şu anda resmi olarak tamamlamış durumda ve geçtiğimiz günlerde Microsoft Gaming CEO'su Phil Spencer ve Activision Blizzard CEO'su Bobby Kotick tarafından yapılan açıklamalarla beraber bu satın alımın resmi olarak tamamlandığını görebiliyoruz.

Bildiğiniz üzere Microsoft yaklaşık 20 aylık süren bir yasal süreçle beraber karşımıza çıkıyor. 20 aylık bir süreç içerisinde Microsoft hem Sony'ye hem de diğer yasal düzenleyicilere karşı mücadele etmek durumunda kalıyor ve büyük çaplı bu satın alımla beraber kendi mücadelesini vermeye başlıyordu. 68.7 milyar dolarlık anlaşma ile beraber karşımıza çıkan Microsoft geçtiğimiz hafta anlaşmayı Cuma günü tamamlanacağını açıklamıştı ve tam da o günü resmi olarak bu işlerin tamamlandığı üzere aktarıldı ve 20 aylık süren bu yasal sürecinde sonuna gelmiş bulunuyoruz ve resmi olarak Microsoft Activision Blizzard şirketini kendini bünyesine katmış bulunuyor. Oyun tarihinin en büyük satın alanlarından biri olan bu anlaşma ile beraber Microsoft'un oyun sektörüne kadar kalıcı bir etki bıraktığını görebiliyor ve oyun sektörüne nasıl bir hamle yaptığını buradan deneyimleyebiliyoruz.
 
 

Bu anlaşmanın büyüklüğünü vurgulamak adına geldiğimiz noktada Microsoft 2016 yılında LinkedIn adlı platformu satın almak için 26 milyar dolar ve daha sonraki yıllarda ise yani 2021 yılında ise Bethesda firmasını satın almak için 7.5 milyar dolar ödemiş bulunuyor. Dolayısıyla yukarıda bahsettiğimiz 68.7 milyar dolarlık anlaşma gerçekten de devasa bir anlaşmadan ibaret olarak karşımıza çıkıyor ve Microsoft'un oyun sektöründeki en büyük adımlarından ve atılımlarından biri olarak burada yer verebiliyoruz.

Elbette bundan sonraki süreçte daha önceki haberimizde belirttiğimiz üzere Microsoft tarafından oyunculara sunulan Xbox Game Pass hizmetine Activision Blizzard oyunlarınım ne zaman geleceği konusu gündemde yer alıyor. Bu oyunların da 2024 yılı içerisinde geleceğini ve bu hizmet dahilinde yer alacağını belirtebiliyoruz. Zaten geçtiğimiz günlerde bu konu ile alakalı resmi bir açıklamanın yaptığını söyleyebiliyor ve oyunların 2024 yılı içerisinde hem Xbox Game Pass hizmetine hem de PC Game Pass tarafından geleceğini söyleyebiliyoruz. Dolayısıyla oyuncular bu anlaşmanın tamamlanması ile beraber artık kütüphaneye yeni oyunları bekleyebilir ve böylece uzun süredir oynanan ve ön planda olan Activision Blizzard oyunlarını da bu kapsamda abonelik hizmeti kapsamında oynayabilir.
 
 

Peki siz bu anlaşmayı nasıl değerlendiriyorsunuz? Yani bu süreç içerisinde bildiğiniz üzere Sony kanadından büyük bir hamle söz konusuydu ve bu anlaşma bir nevi önlenmeye ve bozulmaya çalışıldığı ancak Microsoft tarafından verilen güvenceler ve anlaşmalar aracılığıyla bu satın alım şu anda resmi olarak sona ermiş durumda ve diğer firmaları bu durum nasıl etkiler? Bunların cevabını yazabilirsiniz. Sizin de yorumlarınız büyük önem arz ediyor ve dilediğiniz düşüncelerinizi aktarabilirsiniz.

Arma 3 Oyunu İsrail-Filistin Savaşıyla İlgili Sahte Haberler için Kullanılıyor
 
 

Bohemia Interactive tarafından oyunculara sunulan Arma 3 oyunu gündemde tutulmaya ve ön plana çıkmaya devam ediyor. Geçtiğimiz süreçte başlayan İsrail Filistin savaşı ile beraber ortaya çıkarılan görsellerin birçoğunun Arma 3 oyununa ait olduğu ortaya çıktı ve bu oyuk gerçekten de daha önceki süreçte de olduğu gibi kullanıcıları yanıltmaya yönelik içeriklerin başlangıcını ve temelini oluşturuyor. Bohemia Interactive ekibi bu tür yanıltma amaçlı yayınlanan içeriklerin farkında olduğunu aktarıyor ve bu tür durumların gerçekten de ortada olmaması gerektiğini vurguluyor.

Bildiğiniz üzere Arma 3 operasyonal mekanikleri ile ve askeri unsurlarıyla beraber karşımıza çıkıyor. Oyun içerisinde gerçekten de üst düzey bir mod desteği bulunuyor ve oyuncular burada istediği şekilde senaryolar oluşturabiliyor, yeni silahları oyuna dahil edebiliyor, kendi kurgusal çatışmalarını diğer kullanıcılarla paylaşabiliyor, araçları ve diğer senaryolarla beraber de karşımıza geliyor. Dolayısıyla oyun içerisinde yapabileceğiniz senaryolar sayesinde gerçekten de çatışma sahneleriyle beraber karşılaşabiliyor ve bunları da diğer kullanıcılara aktarabiliyorsunuz. Dolayısıyla bu da gerçekçi çatışma sahnelerinin olabileceğini ortaya koyuyor ancak bu oyun daha önceki Rusya Ukrayna Savaşı'nda da aynı şekilde sahte görüntülerin ortaya çıkmasını sağlamış bir yapıyı bünyesinde barındırıyor ve böylece insanlar ne yazık ki bu manipülasyona düşüyor diyebiliriz.
 
 
Yine geçtiğimiz günlerde bu hafta başında bir helikopterin füzelerle düşürüldüğünü gösteren bir video ortaya çıktı ve bu video gerçekten de Twitter üzerinde ve diğer sosyal medya mecralarında ön plana çıktı ve viral olmaya devam etti. İsrail helikopterin Hamas güçleri tarafından vurulduğunu gösteren görüntüler temel olarak Arma 3 oyununa ait olarak karşımıza çıkıyor ve bir kullanıcı tarafından sunulan bu görüntüler ne yazık ki gerçek olarak algılanıyor ve bu da Twitter üzerinde de konusu oluyor. Ancak bu görüntüler elbette belirttiğimiz gibi ve tekrar tekrar vurguladığımız gibi gerçeği kesinlikle yansıtmıyor ve geliştirici ekibin de bu durumda gerçekten rahatsız oldum da görebiliyoruz.
 
Arma 3 oyunu bizlere 2035 yılında kurgusal bir çatışmayı bizlere aktarıyor ve içerisinde 20.000'den fazla mod desteği bulunuyor ve bu modlarla beraber de gerçekten de kendi senaryolarınızı yapabiliyor, istediğiniz şekilde burada yer alabiliyor ve kendi çatışmalarınızı burada kurgulayıp sunabiliyorsunuz. Dolayısıyla burada da manipülasyon edilebilecek içerikleri barındırıyor diyebiliriz.
 
 

Kısaca toparlayacak olursak sosyal medya üzerinde gördüğünüz her bir bilgiye tereddüt ile yaklaşın ve bu bilginin aslı olup olmadığını gerçekten de bilmeniz oldukça önemli. Çünkü bu tarz videolarla beraber insanlar kin ve nefrete sürüklenebiliyor ve böylece doğal olarak o tarafa doğru tavır alabiliyor. Dolayısıyla bu tarz içeriklerle beraber karşınızda bulunan sosyal medya videolarına her zaman dediğimiz gibi temkinli yaklaşmanız oldukça önemli.

Cyberpunk 2077 Phantom Liberty'de Ölen Sanatçı için Yapay Zeka Kullanıldı
 
 

Bu haftanın son öne çıkan haberine bakacak olursak açık dünya aksiyon rol yapma oyunu ve gelecek teması ile beraber harmanlanan Cyberpunk 2077 için geçtiğimiz haftalarda oyunculara sunulan ek pakette Yapay Zeka seslendirmesinin kullanıldığını görüyoruz. 2021 yılı içerisinde hayatını kaybeden Polonyalı seslendirme sanatçısı Milogost Reczek, oyun içerisinde Viktor Vektor adlı karakterin lehçe seslendirmesini yapmış bulunuyordu. Ancak 2021 yılında vefat etmesi ile beraber ek paket içerisinde de bu sesin olup olmayacağı tartışmalı bir konuydu.
 
Yapılan çalışmalarla beraber ve ortaya çıkan bilgilere göre lehçe seslendirmesi tekrardan aynı şekilde Yapay Zeka tarafından yapıldı ve seslendirme sanatçısı Milogost Reczek'in sesi yapay zeka ile beraber tamamen analiz edildi ve yeni ses hatları eklenmek için de kullanıldı. Dolayısıyla ek paket içerisinde orijinal sesin sahibinin yeni replikleriyle beraber karşımızda olduğunu görebiliyor ve bu da yapay zekanın gerçekten de nasıl kullanılması gerektiğini bir örneği olarak karşımıza çıkıyor.
 
 

Bloomberg tarafından bildirildiği üzere oyun içerisinde yer alan seslendirme sanatçısının tüm sesleri tekrardan ele geçirildi ve bu kapsamda oyuna direkt ek paketle beraber oyunadahil edildi Ancak bu duruma gelmeden önce elbette orijinal sesin değiştirilmesi konusunda birkaç fikir ortaya çıktı ancak burada geliştirici ekip içerisinde yer alan yerelleştirme yönetmeni Mikolaj Szwed araya girdi ve orijinal sesin olmazsa olmaz olduğunu vurguladı ve yeni bir seslendirme sanatçısına da ihtiyaç olmadığını vurguladı. Durum böyle olunca başka bir alternatif aranmaya başlandı ve bu alternatif ise yapay zeka ile beraber bulundu diyebiliriz. Geliştirici ekip bu teknolojiyi kullanmadan önce seslendirme sanatçısının ailesinden de izin aldığını belirtti ve bu kapsamda da yeni paketle beraber ses sanatçısının sesi yeni repliklerle hayat buldu.

Bu haberin bağlantısı
URL
oyun listeleri en çok oynanan oyunlar
Mario Bros. Wonder Oynanış İçeriği Çıkış Öncesinde Sızdırıldı Futbol Oyunu EA Sports FC Sıra Tabanlı Taktik Oyununa Dönüşüyor
Yorumlar yeniden eskiye doğru listelenmektedir. Sıralamayı değiştirmek için sağdaki menüyü kullanabilirsiniz.

BSC Misafiri

16.10.2023 12:41:55

0
GTA 5'i 2K 60 FPS oynatan konsollar, GTA 6'yı stabil 2K 30 FPS oynatırsa yatın kalkın dua edin.

BSC Misafiri

15.10.2023 22:15:07

0
SS kullanıcıları zaten takıntılı insanlar değildir diye düşünüyorum. 720p bile çalışsa tatmin olurlar gibi.. Teknik değerlere takılacaklarsa PS5-SX bile hayal kırıklığıyken SS almak neyin kafası diye sorarlar adama..

Anthropomancy

15.10.2023 21:32:39

0
Ss o zamana kadar kalırsa 700p filan çalıştırır

BSC Misafiri

15.10.2023 16:45:53

0
RDR 2'den tabikide üst seviye olacak, Ama öyle ahım şahım değil. GTA 5 ile GTA 6 arasında ciddi fark olacaktır doğal olarak.

BSC Misafiri

15.10.2023 16:45:47

0
GTA 6 bu nesili baya sömürecek gibi istediği görsel ve fizik seviyesine çıkacaksa... Tabi bununda karşılığı 30 FPS olur.. Tahmiimce 2K 30 FPS oynarız SX ve PS5'te.. SS'te artık dinamik 1080p çalışır. Umarım Direk 2K 30 FPS çalıştırmak yerine FSR ile 4K'ya upscale edip 2K çalıştırırlar.. 2K'dan daha net olur kesinlikle.. 3K gibi bir şey olur.
    Siz de aşağıdaki form aracılığıyla yorum yapabilirsiniz.
Mesajınız
Üyeyim Üye Değilim

DonanımHaber üyeliğinizi kullanabilirsiniz.

E-Posta (Onay için gerekli.)

KÜNYE
Oyun Listeleri
Kullanıcı Videosu Yükle ▲ Siz de video yüklemek için tıklayınız