SWTOR'da İki Kat XP Etkinlikleri The Elder Scolls Online, PAX'te Oynanabilir Olacak

Günümüzde PC Oyuncusu Olmak İçin Nedenlerimiz

17.03.2013 17:01 - Alkan Adakaner

PC oyunculuğu yeni bir kabuğa bürünüyor

 
    PC oyunculuğu özellikle Playstation 3, Xbox 360 gibi konsolların çıkmasıyla birlikte bazı avantajlarını kaybetmeye başlamıştı. Adı PC platformu ile özdeşlemiş çok sayıda oyun konsollar için de piyasaya çıkıyordu. Bunlara örnek olarak The Elder Scrolls, Half Life, Counter Strike, Grand Theft Auto gibi örnekleri verebiliriz. PC oyunlarının konsollar için çıkması konsolları güçlendiriyordu, ama buna karşılık konsollarda olup da PC’ye uyarlanan oyunlarının sayısı çok daha azdı. Yani oyunlar hem PC, hem de konsollar için yapılıyordu ifadesi çok doğru olmaz; aslında önemli PC oyunları artık konsollar için yapılıyordu. Tabi bu durum PC oyuncularının pek hoşuna gitmiyordu. Ne de olsa konsollara özel oyunlar PC için piyasaya fazla çıkmıyordu. Gerçi son dönemlerde Capcom gibi firmalar PC pazarına daha fazla önem verdiler, ama PC platformunun konsollara verdiği dev oyunların yanında konsolların PC’ye verdikleri devede kulaktı.

     Aslında PC platformu eskiden çok daha özel bir platformdu ve konsollardan bağımsız olarak bir gelişim gösteriyordu. Örneğin Playstation 1 döneminde, PC’deki çoğu oyunu konsollarda oynamak mümkün değildi. Öncelikle Playstation 1’in görsel kalitesi çoğu PC oyununu kaldırmak için yeterli değildi. Bunun yanı sıra konsollarda online oyun oynamak da mümkün değildi. Doğal olarak Counter Strike gibi bir oyunu oynamak için özellikle ülkemizde internet kafelerin yolunu tutuyorduk. Hatta evinde PC bulunan oyuncuların çoğunun internet kafeleri doldurduğunu görüyorduk. Yurt dışında ise oyuncular Counter Strike gibi oyunları rahatlıkla online olarak oynama şansına sahipti. Şunu da unutmayalım piyasada online oyun desteği sunan Dreamcast gibi bir konsol vardı, ama bu konsol sadece Türkiye’de değil, dünyada da çok yaygın olarak kullanılmıyordu. Yani bu konuda PC neredeyse tek alternatifimizdi.
 
    PC platformu daha sonraki yıllarda ise bu avantajını gün güçtikçe kaybetmeye başladı. Popüler PC oyunları yavaş yavaş konsollar için de çıkmaya başladı. Half Life serisi, Counter Strike, Age of Empires gibi adı PC ile özdeşleşmiş oyunların konsollar için çıkması gerçekten de şaşırtıcıydı. Açıkçası bir konsol oyuncusu olarak bu oyunların konsollara gelmesi beni de çok heyecanlandırmıştı. Her ne kadar o dönemde konsollardaki oyunların şimdiki konsol oyunlarından daha kaliteli olsa da, PC’deki oyunların verdiği tat oldukça farklıydı. Yani konsol oyunları ile PC oyunları arasındaki kalite farkından bahsetmiyorum burada. PC oyunlarının verdiği tadın konsol oyunlarından farklı olduğunu belirtmek istiyorum. Daha sonra ise aradaki bu tat farkı kapanmaya başladı, günümüzde ise PC oyuncuları yeniden bu farklılık tadını almaya başlıyorlar. Nasıl mı? O konuya birazdan değineceğim.
 
 
    Öncelikle her platform sahibi kendi platformuna özel oyunlar ister. Bugün ister Xbox 360, ister Playstation 3, isterseniz de PC kullanıcısı olun kendi platformunuza özel oyunlar istersiniz. İlginçtir ki bu duygu hepimizde var. Bütün platformlara sahip olsanız bile içinden bir tanesi favorinizdir ve o platforuma özel bir oyun duyurulunca sevinirsiniz. Hemen hemen hepimiz belli oranda fanatiğiz. Bunu inkar etmeye gerek yok. Örneğin Diablo 3’ün konsollar için duyurulması çoğu PC oyuncusunu mutlu etmedi.

    Grand Theft Auto’nun doğduğu platform olan PC yerine sadece konsollar için çıkması da PC oyuncularının tepkisine yol açtı. Call of Duty bile gözünü PC platformunda açmamış mıydı? Hepimizde bir sahiplenme duygusu var. Sanırım bu konuda en şanslı olanlar Nintendo konsollarını kullanan kitledir. Nintendo’nun oyunlarının diğer platformlara çıkması imkansızdır ve bu firmanın konsollarını alanların öncelikli amacı zaten Nintendo oyunlarını oynamaktır. Peki PC oyunları sürekli konsollara çıkarken PC kullanıcıları nasıl özel hissedeceklerdi? Bu durum PC oyunculuğunun öldüğü (gerçi bazıları da konsol oyunculuğunun öldüğünden bahsediyor) yönünde yorumlara bile yol açmıştı. Son 3-4 yıla baktığımızda PC oyunculuğunun hiçbir yere gitmediğini görüyoruz. Aksine PC oyunculuğunun tıpkı PS1 dönemindeki gibi özel bir yere yerleştiğini görüyoruz. Böyle bir fikre sahip olmak için çok önemli nedenlerimiz var. Bu nedenler istediğimiz gibi donanım değiştirebilmek, mod desteğinin olması gibi şeyler değil. Daha ilgi çekici şeylerden bahsediyorum. Şimdi isterseniz PC oyuncusu olmak için en önemli nedenleri sıralayalım.
 
Dijital Satış Platformları
     Öncelikle PC’nin konsollardan ayrılan en büyük özelliklerinden biri Steam gibi dijital satış platormlarına sahip olmasıdır diyebiliriz. Oyunların kutulu sürümlerinin pahalı olduğunu ve indirimlerin özellikle ülkemizde nadiren yapıldığını düşünürsek Steam’in bir nimet olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle yılbaşı dönemlerinde yapılan büyük indirimlerin cüzdanlarımızı (kredi kartlarımızı diyelim) boşalttığını görüyoruz. Bir oyun için %75 indirim yapıldığını görmek (ülkemizdeki gibi önce bindirim sonra indirim değil) heyecan verici. Bu sayede oldukça önemli oyunları oldukça uygun fiyata satın alma şansı yakalıyoruz. Buna karşın Playstation Network ve Xbox Live’da böyle bir uygulamaya çok nadiren rastlıyoruz. Ülkemizde kutulu konsol oyunlarının 180 liraya (God of War: Ascension’ın 119 Liralık fiyatı bile bizi nasıl sevindirmişti) satıldığını düşünürsek Steam gibi platformlar bizim için çok büyük bir şans diyebiliriz.
 
Steam gibi dijital satış platformları büyük bir şans
     Üstelik Steam gibi platformlar sadece oyuncular için değil, oyun geliştiricileri için de büyük bir nimet. Normalde büyük yayıncıların emrine girmek zorunda kalacak olan bağımsız geliştiriciler bu sayede oyunlarını Valve’a belli bir pay ödedikten sonra satışa çıkarabiliyorlar ve kazançları da oldukça iyi seviyede oluyor. Ülkemizde Playstore gibi dijital satış platformlarının ortaya çıkması da Türk oyun geliştiricilerinin önü açılabilir. Örneğin şu an Süper Can ve İstanbul Kıyamet Vakti gibi Türk oyunları bu sayede daha rahat yayınlanıyor. Bir konsol oyuncusu olarak (bunu tekrar tekrar belirtmem gerek) Playstation Network ve Xbox Live’ın bu konuda PC’deki dijital platformların çok gerisinde kaldığını söylemeliyim. Uzun süren evrak işlemleri, konsol üreticisi firmaların bitmek bilmeyen istekleri bağımsız geliştiricileri konsollardan uzaklaştırıp PC platformuna yönlendiriyor.

Çılgın Bağımsız Oyunlar
    PC platformunun (en azından benim için) en özel yönü bağımsız oyunlardır. Küçük firmaların yaratıcı fikirleri, her ne kadar mükemmel grafikler sunamasalarda üst düzey her oyuncuyu kendine çekmeyi başarıyor. Eğer oyun hayatınız sadece “şu oyunun grafikleri dehşet, bununki mükemmel” sözleriyle geçiyor ve bağımsız oyunların yüzüne bile bakmıyorsanız çok şey kaybediyorsunuz demektir. “Bağımsız” adlı programımızdan da takip edebileceğiniz bu yapımlar arasında öylesine orijinal fikirler var ki milyon dolarlar harcanan yapımlara taş çıkartırlar. Minecraft, Braid, Hotline: Miami gibi popüler oyunlar öncelikle PC platformunun özgür dünyasında ortaya çıktılar. Tabi bunlar sadece popüler olan oyunlar. Örneğin “Sir, You are being Hunted”ı büyük bir merakla beklememek elde değil. Kickstarter projesi sonrasında 100.000 sterline yakın bağış toplayan oyun S.T.A.L.K.E.R’ın İngiltere’de geçen bağımsız geliştiricilerin ellerinden çıkmış sürümü olarak görülüyor.

 (Sir, You Are Being Hunted'ın sıradışı atmosferinden bir görsel)
     Konsollarda Journey ve Mark of the Ninja gibi bağımsız oyunların olduğunu (arkalarında Sony ve Microsoft olsa da) biliyoruz, ama konsollardaki bağımsız oyunların sayısının PC’dekilerin yanından bile geçemeyeceğini inkar edemeyiz. Bunun çok sayıda nedeni var aslında. Son dönemlerin en iyi bağımsız oyunlarından biri olan “Fez”i güncellemek için bile Microsoft’un geliştirici firmadan para istemesi mesela. Halbuki eğer oyun PC için piyasaya çıksaydı PC sahipleri ücretsiz olarak bu içeriğe ulaşabileceklerdi. Ücretsiz verilen DLC’lerin bile konsollarda mecburen parayla satıldığını belirtelim; çünkü Microsoft gibi firmalar maalesef ücretsiz DLC’ye izin vermiyorlar. O nedenle eğer bağımsız, yaratıcı oyunlar oynamak istiyorsanız PC’yi gözardı etmeniz imkansız olacaktır. Günümüzde herkesin evinde bir PC olduğunu düşünürseki ortalama bir PC bile size bağımsız oyunlar için fazlasıyla yetecektir diyebiliriz.

Geriye Uyumluluk
      Açıkçası konsollarda hoşuma gitmeyen en büyük özelliklerden biri de geriye uyumluluk sorunu. Konsol üreticileri bu sorunun üstesinden gelmeyi bir türlü başaramadılar. Örneğin Playstation 1 ve Playstation 2’de hayran olduğumuz oyunların çoğunu donanım uyumsuzluğu yüzünden (tek neden de o değil) neden Playstation 3’te oynayamıyoruz? Playstation 2’deki Fatal frame, Onimusha, Silent Hill oyunlarını tekrar oynamak bizce oyuncuların en büyük hakkı. PC oyuncuları bugün Silent Hill 2’yi tekrar PC’ye yükleyip (bazen uyumluluk sorunları olsa da kısa sürede gideriliyor) rahatlıkla oynayabiliyorlar, ama bizim yeniden Silent Hill HD Collection’ı satın almamız şart koşuluyor. İlk dönem Playstation 3’lerdeki geriye uyumluluk desteği ise konsolun maliyetini azaltmak açısından kaldırıldı. Xbox 360’ta da bener bir sorun var. Xbox 1’deki oyunların hepsini Xbox 360’ta oynama şansı yakalayamıyoruz. Sonuçta sevdiğimiz oyunların arşivini yapmak istiyorsak eski Xbox konsolumuzu da elimizde tutmak zorundayız.

Eski Tomb Raider'ları merak etmiyor musunuz?
      Herşeyi bir kenara bırakıyorum. Örneğin Playstation 1’deki önemli bütün oyunların Playstation 3’e uyarlanıp PSN’de satılması çok mu zor? Hiç sanmıyorum. Jackie Chan Stuntmaster'ı tekrar oynamak için PS1 almak zorunda mıyım? Peki ya Nintendo’ya ne demeli? Özellikle SNES ve Nintendo 64 döneminde sahip olunan bütün efsane oyunlar neden Wii U için satışa sunulmaz? Bu konsolların oyunlarının Wii U uyarlanmasının çok pahalı olduğunu düşünmüyorum. Sonuçta Nintendo ve Sony milyar dolarlık şirketler. Burada oyuncuları yeterince düşünmeme durumu var. Bu oyunları yeni konsollara uyarlayıp pek maddi kazanç sağlamasanız ve gönülleri kazansanız ne olur şimdi? Zaten oyunculardan milyar dolarlar kazanmadınız mı? PC’de ise GOG gibi dijital oyun satış platformlarında bir zamanlar hayranlık duyduğunuz oyunları indirip oynayabiliyorsunuz. Eğer elinizde bu oyunların diskleri mevcutsa PC’nize kurup rahatlıkla (bazen küçük sorunlar olsa da) oynama şansınız da var.

Sonuç Olarak
     Sonuç olarak aslında PC oyuncuları bu platformda neden oyun oynanması gerektiğini yanlış açılardan savunuyorlar. Konsol kullanıcıları ile grafik konusunda rekabete girmenin hiçbir anlamı yok; çünkü bir konsol oyuncusu Tomb Raider’ı oynarken PC’deki kaplamaları veya Lara’nın saçını önemsemiyor. Konsol oyuncularının yüksek donanıma sahip PC alamadığı için konsol kullandığını düşünmek gibi saçma fikirleri bir kenara atmanın zamanı geldi. Her platform kendine özel oyunları ve özellikleri ile kendini önplana çıkarır. PC platformu da mükemmel dijital dağıtım servisleri, bağımsız geliştiricilerin mükemmel oyunları ve klasikleri oynama imkanı vermesiyle çok çekici bir platform oluyor. Konsol kullanıcılarının PC platformunda oyun oynamak istemesinin, PC platformunun üstün olarak gördükleri yönlerinin bunlar olduğunu belirtmeliyiz.
 

Tweet
BSC PC Oyunculuğu Steam Bağımsız Oyunlar
SWTOR'da İki Kat XP Etkinlikleri Paylaş The Elder Scolls Online, PAX'te Oynanabilir Olacak
YORUMLAR 114
Yorumlar yeniden eskiye doğru listelenmektedir. Sıralamayı değiştirmek için sağdaki menüyü kullanabilirsiniz.
betadragon - 23.5.2013 17:28:52 0
euro truck simulator 2
spoonkee - 18.5.2013 13:56:25 0
Ayrıca bazı oyunlarda 5000 liralik bir PC ile alınan sonuçlar asla konsollarda alınamaz diye tahmin ediyorum...
spoonkee - 18.5.2013 13:55:03 0
Konsollar sayesinde PC sistemlerimiz belli bir süre idare edeyor. Konsol sevmeyen biri olarak , sistemimi yeni nesil konsollar çıktığında upgrade ediyorum. Yoksa her yıl silbaştan makine toplamak lazım.
BSC Misafiri - 25.4.2013 20:36:27 0
20 tane konsol oyunu alsan ortalama 20 X 120=2400 tl ben pc donanımına arttırmak için bukadar mahliyet ödemiyom şimdi diycen ıkıncı el oyun alıyom ozaman bende derımki bende ıkıncı el parça alıyom gene senın kadar fiyat ödemıyom oyun modları vs vs vs saymakla bitmeyen artılarımızı zaten bılıyosunuz yaşasın pc cumhuriyeti :)
gecen adamın biri formda oyun aldı 140 lıra aynısını ben aldım 40 tl ha haha koptum ::)
emrahcey - 25.4.2013 10:45:30 0
PC oyunculuğu pahalı hatta Lüks oyunculuktur. Ne yazık ki mouse + klavye'nin verdiği konforu Konsol vermiyor. Fakat diye ekliyorum. PC'de Assassin Creed - Rev'i Xbox 'ım koluyla oynadım. Yani bazı oyunlar var ki, işte o oyunlarda bizlere konsolun verdiği rahatlığı vermiyor. PC'de Dark Soul bile konsol kontrolcüsüyle daha rahat oynadım fakat PC'de biraz sıkıtılı olmuş gerek mouse , gerekse konsol kontrolcüsü dahil.

İşin Özü Rome 2 : Totalwar için belki sistem yenileyeceğim, yeni ekran kartı alacağım sadece bir oyun için oyundan fazla masraf yapacağım.
Leon S.Kennedy - 19.4.2013 04:55:14 -2
pc oyuncusu oldumu kim söyledi ?
VSertac - 5.4.2013 02:55:51 0
bilgisayar için yapılmış oyunlar mutlaka var ama bilgisayar oyun için yapılmış bir zımbırtı değil. oyun için yapılan cihazlar adı üstünde oyun konsollarıdır :))) herkes kendi işini yapsın hesabı :)))

pc'ye de lafımız yok ezelden beri kullanıyoruz olmazsa olmaz ki zaten bu tartışmayı da pc ile yapıyoruz :)
VSertac - 5.4.2013 02:22:43 0
alıntı:

Orijinalden alıntı: BSC Misafiri

Başlıktaki yorumlarda önemli ve önemsiz pek çok konuya değinildiğinden oyun yapımcıları ve oyun dünyasını yönlendiren en büyük etmenlerden biri olan oyun satışları üzerinde biraz bilgilendirmede bulunmak istiyorum.
Malumunuz konsollar ve PC platformunda isteğe bağlı olarak orjinal oyun veya indirilen veya satın alınan kopyalarla oyun oynamak mümkün o yüzden her platformdaki oyun satışlarının oyun dünyasının yapımcılarının emek, zaman ve yatırımına ne kadar katkı sağladığının önemini bilmeyen yoktur sanırım.
Adı geçtiği ve türünün en çok bilinen oyunu olduğu için Call of Duty serisinin şimdilik en çok satan serisi olan Call of Duty: Modern Warfare 3 satışlarını örnek vermek gerekirse;
PC:1.55 milyon
Xbox360:14.86 milyon
PS3:12.64 milyon
satması demek belkide 100 milyondan fazla kişinin bu oyunu PC'de torrentten indirdiğinin göstergesi demektir. Diğer Call of Duty serilerinin çoğunda da konsol versiyon satışları 10 milyondan aşağı olmadığı gibi PC versiyonu satışları 1.5 milyondan aşağıdır. Son yılların popüler steam'li cümleler fırtınasının altında büyük çoğunluğun torrentçi olduğunu söylemek yanlış olmaz sanırım?
Yine ismi geçtiği için daha yeni bir örnek vereyim;
Tomb Raider;
PC: 74.545
Xbox360:478.680
PS3:538.224
Konsolların sayısıyla PC kullanıcılarının sayısını kıyaslayın birde?

Ondan sonra konsolda oyunlar 180 TL ama PC'de 60 TL diyenleri okudum, ben dahil bütün oyunsever arkadaşlarım ebay, amazon, play-asia, shopto vb sitelerden gayet uygun fiyatlara sıfır veya 2. el oyunlar alıyoruz ve biraz forumları takip edenler bu yola başvuran hatırı sayılır oyunseverin var olduğunu bilir.

Kısaca oyun dünyasının çekeri ekran kartı üreticileri veya bunları satın alan biz kullanıcılar değil belkide sayısı yarım milyarı aşkın PC kullanıcısı değil orjinal oyunu çok daha fazla sattıran konsol firmaları ve emeğe saygı duyan konsol oyuncularıdır.
Satış rakamlarını onlarca oyun üzerinden verebilirdim ama anlayana sivrisinek saz misali, hani klavye+fare ikilisi demiş ya birileri haklılar oynayan çok ama %95'i yapımcıya kuruş kazandırmıyor.

hocam allah senden razı olsun noktayı koymuşsun.

hayatında lisanslı oyun almayı bırak kazara görmemiş insanlar gamer tribine girip o iyi bu kötü kapışıyolar.
besauro - 28.3.2013 14:06:24 0
mouse ile oynanan fps oyunları diyebilirim. bakın konsollarda fps oyunları için klavye mouse rahatlığı sunacak bir game pad yapsınlar yok satar
AutumnRain - 24.3.2013 13:44:32 0
Galiba editörler beğenmediği yorumları silmeye de başlamışlar.
hasretbitmez - 23.3.2013 15:23:23 0
Pc kadar sorunlu bir donanım yok , upgrade ettir olmadı yazılımsal sorunlar zilyonca sorun en iyisi konsol al keyfine bak..
bocekgrafik - 23.3.2013 12:06:47 0
Ben sadece şunu söyliyeyim. FPS oyuncusuyum. Hile olmadığı ve düşük maliyeti sebebiyle konsola geçmeyi düşündüm ama sırf klavye-fare ikilisi sebebiyle geçemdim. Joypad'e alışsam belki böyle düşünmezdim. Konsola da klavye ve fare bağnalabiliyor ama PC'deki kadar uyumlu olmadığını da biliyoruz.

Diğer sebepleri ise [mentioned]musAKka[/mentioned] yazmış zaten.

"PC'mi, konsol mu?" diye bir soru bence saçma olur. Oyunlara düşkün kişiler Xbox, PS ve PC'yi elinde tutar. Oyuna göre platform seçip oynar. Gran Tourismo'yu sadece PS3'te oynamak mümkün mesela.
any77 - 21.3.2013 16:54:30 0
alıntı:

Orijinalden alıntı: cocoloccomaya

alıntı:

Orijinalden alıntı: \\RivenDeLL//

alıntı:

Orijinalden alıntı: cocoloccomaya

Şu pc ile konsol kıyaslamasından artık bir vazgeçin..
Her ikisinin avantaj ve dezavantajları var.. Bunu görmek anlamak bu kadar zor mu!

Konsol alırsın 7-8 sene hiçbir bileşeni upgrade etmene gerek kalmadan sadece oyunlara para harcar istediğin gibi vakit geçirirsin..Kasacak mı şunu kısmam gerekecek mi derdin olmaz.. Takar cd'ni oynunu oynarsın.. yada download etmesini bekler yükler oyununa girersin.. Misler gibi oynarsın..

PC alırsın her 2-3 senede masraf yaparsın pc'ni güncel tutarsın..İstediğin kadar mod vs yükler oyununu istediğin gibi şekillendirirsin.. Oyunların çoğunu konsollardan daha ucuza alır oynarsın..

Sonuç PC ve Konsolların şu şundan üstündür demekle olmuyor.. Üstüne basa basa yine söylüyorum KONSOL SADECE OYUN İÇİNDİR.. PC daha fazlasını yapmak isteyenler içindir..

Ben ne konsol üstündür derim nede pc! Herkes ihtiyacına yönelik alır kullanır..

Konsolları suçlayan bazı mantığı algılayamayan arkadaşlar içinde son olarak şunu söylemek istiyorum.. MULTİPLATFORM oyunlar var oldukça PC'NİZDE İSTERSE 10 tane 690 veya 7970 olsun YİNEDE 1 tane 690'nın veya 7970'in yaptığını yapacak..

Ben pc ve konsol kullanıcısı olarak tek eleştirdiğim nokta şu;
YAPIMCILARIN PC VE KONSOL İÇİN OYUNLARI FARKLI GELİŞTİRMELERİ GEREK! ÇÜNKÜ OYUNLAR PORT EDİLDİĞİ SÜRECE BU GEREKSİZ TARTIŞMANIN ANLAMI SADECE ÇÖZÜNÜRLÜKTEN ÖTEYE GİTMEYECEKTİR!
pc ve konsolu kıyaslayacağınıza OYUN YAPIMCILARINI eleştirin.. konsolarda niye 7970m kullanıldı diye boş boş konuşmayın!
Bu nesile çıkacak KONSOLLAR şuan ki 670 ve 7870'in altındaki grafik kartlarının açamayacağı oyunlarla gelecek haberiniz olsun ;)

Hocam grafik kalitesi daha iyi olabilir ama hd7850'nin yada gtx660'ın açamayacağı oyun yeni nesilde olmaz. low'da oynarsın ama yinede açar . Bunu şu an hd7850 kullandığın için söylemiyorum. Zaten bu yaz gtx 680 ya da 690 alacağım, tek söylemek istediğim hd7850 bu nesil boyunca tüm oyunları açacaktır, emin olun. Ultrada oynatmaz, grafik kalitesi konsoldan geride olur o ayrı mesele

açamayacağından kastım hiç oynatmayacağı değil di zaten.. öyle anlayan varsa zaten gidip bir doktora görünsün

Sizin de dediğiniz gibi demek istediğim full ayarlarda yada yüksek grafik ayarlarında akıcı bir şekilde oynayamayacağı yönünde.. low değilde bir tık mediumda falan oynatır ancak 1000 lira yakın verelicek bir gtx670 için medium oynatması demek bence vasat olacaktır..

1080p'de full ayarlarda oynayamayacaksam 670'in ne anlamı kaldı? gider 1500 lira konsol alır keyfime bakarım demek istediğim bu

690 alacağınıza 7970 cf tavsiye ederim.. hem istediğiniz kadar yüksek çözünürlükte oyun oynayabilirsiniz.. 690 en fazla 4gb.. fakat 3'er gb'lık c.f ile 6gb lık bir titanium elde edilebilinir bence.. tabi tercih sizin para sizin.. fakat benim görüşüm 7970cf veya yeni nesil gtx700 serisi

Bu cf vs gtx690'ı çok araştırdım. Ama sonuç gtx690 oldu. Nedeni ise hem daha az güç tüketimi, hemde tek kart olması daha iyi olur. Bazı program veya oyunlarda sorun çıkarabiliyor cf-x veya sli sistemler Zaten alırsam gtx700 serisini beklerim kesin. Çünkü mimari olarak bir adım daha atılacakmış. Gtx690'da kullanılan bir takım şeyler tüm gtx700 serisinde de kullanılacakmış. Ama tabi fiyatlar tavan yapabilir. Sonuç olarak her kart fiyatına göre oluyor. Eğer ki hd7970 cf-x yaparsam sapphire 6gb vapor-x modelini tercih edeceğim. O da gtx690'dan daha fiyatlı bir şey olacak. Bilmiyorum şu an için. Bu yaz kart fiyatlarının nasıl olacağına bağlı. Eğer gtx690 fiyatı düşmezse almayabilirim ama düşerse kesin gtx690. Hem kartlardan gelen ses'de daha az olur tek kart olduğu için . Soğutma konusunda sorun yok, kasa haf-x zaten . Cf-x ve sli ile ilgili olumsuz yorumlar okuduğum için gtx690'a yöneldim doğrusu, yoksa benimde gönlüm 7970 cf'dan yanaydı...
- The Stig - - 21.3.2013 11:49:48 0
alıntı:

Orijinalden alıntı: \\RivenDeLL//

alıntı:

Orijinalden alıntı: cocoloccomaya

Şu pc ile konsol kıyaslamasından artık bir vazgeçin..
Her ikisinin avantaj ve dezavantajları var.. Bunu görmek anlamak bu kadar zor mu!

Konsol alırsın 7-8 sene hiçbir bileşeni upgrade etmene gerek kalmadan sadece oyunlara para harcar istediğin gibi vakit geçirirsin..Kasacak mı şunu kısmam gerekecek mi derdin olmaz.. Takar cd'ni oynunu oynarsın.. yada download etmesini bekler yükler oyununa girersin.. Misler gibi oynarsın..

PC alırsın her 2-3 senede masraf yaparsın pc'ni güncel tutarsın..İstediğin kadar mod vs yükler oyununu istediğin gibi şekillendirirsin.. Oyunların çoğunu konsollardan daha ucuza alır oynarsın..

Sonuç PC ve Konsolların şu şundan üstündür demekle olmuyor.. Üstüne basa basa yine söylüyorum KONSOL SADECE OYUN İÇİNDİR.. PC daha fazlasını yapmak isteyenler içindir..

Ben ne konsol üstündür derim nede pc! Herkes ihtiyacına yönelik alır kullanır..

Konsolları suçlayan bazı mantığı algılayamayan arkadaşlar içinde son olarak şunu söylemek istiyorum.. MULTİPLATFORM oyunlar var oldukça PC'NİZDE İSTERSE 10 tane 690 veya 7970 olsun YİNEDE 1 tane 690'nın veya 7970'in yaptığını yapacak..

Ben pc ve konsol kullanıcısı olarak tek eleştirdiğim nokta şu;
YAPIMCILARIN PC VE KONSOL İÇİN OYUNLARI FARKLI GELİŞTİRMELERİ GEREK! ÇÜNKÜ OYUNLAR PORT EDİLDİĞİ SÜRECE BU GEREKSİZ TARTIŞMANIN ANLAMI SADECE ÇÖZÜNÜRLÜKTEN ÖTEYE GİTMEYECEKTİR!
pc ve konsolu kıyaslayacağınıza OYUN YAPIMCILARINI eleştirin.. konsolarda niye 7970m kullanıldı diye boş boş konuşmayın!
Bu nesile çıkacak KONSOLLAR şuan ki 670 ve 7870'in altındaki grafik kartlarının açamayacağı oyunlarla gelecek haberiniz olsun ;)

Hocam grafik kalitesi daha iyi olabilir ama hd7850'nin yada gtx660'ın açamayacağı oyun yeni nesilde olmaz. low'da oynarsın ama yinede açar . Bunu şu an hd7850 kullandığın için söylemiyorum. Zaten bu yaz gtx 680 ya da 690 alacağım, tek söylemek istediğim hd7850 bu nesil boyunca tüm oyunları açacaktır, emin olun. Ultrada oynatmaz, grafik kalitesi konsoldan geride olur o ayrı mesele

açamayacağından kastım hiç oynatmayacağı değil di zaten.. öyle anlayan varsa zaten gidip bir doktora görünsün

Sizin de dediğiniz gibi demek istediğim full ayarlarda yada yüksek grafik ayarlarında akıcı bir şekilde oynayamayacağı yönünde.. low değilde bir tık mediumda falan oynatır ancak 1000 lira yakın verelicek bir gtx670 için medium oynatması demek bence vasat olacaktır..

1080p'de full ayarlarda oynayamayacaksam 670'in ne anlamı kaldı? gider 1500 lira konsol alır keyfime bakarım demek istediğim bu

690 alacağınıza 7970 cf tavsiye ederim.. hem istediğiniz kadar yüksek çözünürlükte oyun oynayabilirsiniz.. 690 en fazla 4gb.. fakat 3'er gb'lık c.f ile 6gb lık bir titanium elde edilebilinir bence.. tabi tercih sizin para sizin.. fakat benim görüşüm 7970cf veya yeni nesil gtx700 serisi
any77 - 20.3.2013 19:20:05 +1
alıntı:

Orijinalden alıntı: ankara

Ben Pc ye 2 bin tl para verdim 5 yıl oldu catır catır takılma bile yok siz neyin kafasını yasıyorsunuz...

Keşke hepimiz sen gibi olsak. Yetinmiyoruz ki, insan oğluyuz. Tüm oyunlar ultra 60-80 fps olmadan yetinmeyiz. Hatta bu olsa bile bu seferde neden 100fps olmuyor deriz vs vs.
Bana göre 3 tür pc oyuncusu var:

1- Bir kart alır, 5-6 yıl değiştirmez, son çıkan oyunları da oynamaz. Kendi halinde takılır.
2- (Ben gibi) Orta bir kart alır, son çıkan oyunları da oynar ama ayar kısar, ara sıra sistem yükseltir.
3- Tüm oyunları ve yeni çıkan oyunları full ultra açar, 60-100 fps sabit alır, her sene sisteme takviye yapar.

Şu an 2'inci kısımdayım ama yeni nesilde 3'üncü kısma yerleşeceğim sanırım. Aslında benim tarzım: işlemci, anakart, ekran kartı, ram ful bir sistem alırım. Sonra 2-3 kere ekran kartı ram değiştirip kullanırım. Yetersiz gelince işlemciye oc yaparım. Yenilemek isteyince de yenilerim 5 senede bir. Ama bu 5 senede ekran katını değiştiririm. Benim için hep böyle olur. 5 senede bir masraf yaparım, sonra her sene küçük eklemeler yaparım ...
any77 - 20.3.2013 19:11:29 0
alıntı:

Orijinalden alıntı: cocoloccomaya

Şu pc ile konsol kıyaslamasından artık bir vazgeçin..
Her ikisinin avantaj ve dezavantajları var.. Bunu görmek anlamak bu kadar zor mu!

Konsol alırsın 7-8 sene hiçbir bileşeni upgrade etmene gerek kalmadan sadece oyunlara para harcar istediğin gibi vakit geçirirsin..Kasacak mı şunu kısmam gerekecek mi derdin olmaz.. Takar cd'ni oynunu oynarsın.. yada download etmesini bekler yükler oyununa girersin.. Misler gibi oynarsın..

PC alırsın her 2-3 senede masraf yaparsın pc'ni güncel tutarsın..İstediğin kadar mod vs yükler oyununu istediğin gibi şekillendirirsin.. Oyunların çoğunu konsollardan daha ucuza alır oynarsın..

Sonuç PC ve Konsolların şu şundan üstündür demekle olmuyor.. Üstüne basa basa yine söylüyorum KONSOL SADECE OYUN İÇİNDİR.. PC daha fazlasını yapmak isteyenler içindir..

Ben ne konsol üstündür derim nede pc! Herkes ihtiyacına yönelik alır kullanır..

Konsolları suçlayan bazı mantığı algılayamayan arkadaşlar içinde son olarak şunu söylemek istiyorum.. MULTİPLATFORM oyunlar var oldukça PC'NİZDE İSTERSE 10 tane 690 veya 7970 olsun YİNEDE 1 tane 690'nın veya 7970'in yaptığını yapacak..

Ben pc ve konsol kullanıcısı olarak tek eleştirdiğim nokta şu;
YAPIMCILARIN PC VE KONSOL İÇİN OYUNLARI FARKLI GELİŞTİRMELERİ GEREK! ÇÜNKÜ OYUNLAR PORT EDİLDİĞİ SÜRECE BU GEREKSİZ TARTIŞMANIN ANLAMI SADECE ÇÖZÜNÜRLÜKTEN ÖTEYE GİTMEYECEKTİR!
pc ve konsolu kıyaslayacağınıza OYUN YAPIMCILARINI eleştirin.. konsolarda niye 7970m kullanıldı diye boş boş konuşmayın!
Bu nesile çıkacak KONSOLLAR şuan ki 670 ve 7870'in altındaki grafik kartlarının açamayacağı oyunlarla gelecek haberiniz olsun ;)

Hocam grafik kalitesi daha iyi olabilir ama hd7850'nin yada gtx660'ın açamayacağı oyun yeni nesilde olmaz. low'da oynarsın ama yinede açar[:'(]. Bunu şu an hd7850 kullandığın için söylemiyorum. Zaten bu yaz gtx 680 ya da 690 alacağım, tek söylemek istediğim hd7850 bu nesil boyunca tüm oyunları açacaktır, emin olun. Ultrada oynatmaz, grafik kalitesi konsoldan geride olur o ayrı mesele[:'(]
ankara - 20.3.2013 19:02:43 -1
Ben Pc ye 2 bin tl para verdim 5 yıl oldu catır catır takılma bile yok siz neyin kafasını yasıyorsunuz...
BSC Misafiri - 20.3.2013 15:11:55 0
BEN HEM PC - PS3 KULLANICISIYIM.
PC KULLANMAMIN EN ÖNEMLİ SEBEBİ GERİYE UYUMLULUK.
MESELA PS3 OYUN VE PSN'İN PS4'TE GERİYE UYUMLULUĞUNUN OLMAYACAĞINI ÖĞRENDİĞİMDEN SONRA;PSN KULLNIMIM %80 DÜŞTÜ.EN AZINDA PSN DEN ALINANLARI,PS4 DESTEKLEMELİ İDİ.
TABİ BİRDE MULTIPLATFORM OYUNLARDA PC GRAFİK ÜSTÜNLÜĞÜNÜ SAYMIYORUM BİLE...(popkolik25)
BSC Misafiri - 20.3.2013 15:11:23 0
Ben tavsiye etmiyorum ama en büyük nedenlerinden biriside korsan oyuna vb. şeylere yatkın olması
BSC Misafiri - 19.3.2013 21:18:28 0
Arkadaş oyun pc de oynanır yani pes mesela pc deki grafikleriyle konsollardaki aynı değil konsoldakiler çok kötü görüntü zevksiz fps oyunları özellikle klavye ve mouse daha uygun.Alırım 2 tane gamepad odanın konumunuda ayarlarım çekyat koltuk denk gelicek şekilde paşa paşa tüm oyunları oynarım,konsolun bana göre bir artısı var tatile gittiğinde felan yanında götürürsün yazlığı olanlar için özellikle bide uygun tv bulursan tabi :D (not:Bu benim düşüncem herkesin düşüncesine saygı duyun zevkler tartışılmaz)
capoeira_GS - 19.3.2013 02:50:22 0
Pc oyunculuğunun ölmeyeceği bir gerçek bende bir PC oyuncusuyum ama ama konsoldada oyun oynuyorum örnek vermek gerekirse xbox360,ps3 ve PC için çıkmış bir oyun varsa PC için alıyorum hem daha ucuz oluyor hmde PC'de oyun oyanamanın tadı bir başka ama oyun sadece ps3 ve xbox 360 için çıkmışsa elimde sadece ps3 olduğu için oyunu ps3'e alıyorum ama hemen değil tabi biraz bekliyorum fiyatı düşsün diye çok pahalı 140-180 TL 7-8 ay sonra alıyorum 60-90 TL civarına inince yani doğruyu söylemek gerekirse iki platformada oyun oynamak güzel birşey hem PC de hem konsollarda
BSC Misafiri - 19.3.2013 00:42:36 0
bende şöyle yazayım şahsen makale güzel yazılmış öncelikle yazanın eline sağlık
1- Pcde bir oyunu bitirdikten sonra ona çeşitli modlar falan yüklemeyi seviyorum (resident evil, left 4 dead vs)
2- Konsollarda güzel alet fakat dezavantajları daha fazla örneğin oyunları pahalı türkiye gibi ülkelerde alması zor birde tamiri falan vs
3- Fps oyunlarını fare ve klavyeyle oynamak kolla oynamaktan daha kolaydır
4- Birde pc oyunları korsan morsan daha ucuza temin edilebilir (bundan nefret ediyorum ama)
Son olarak şunu söyleyeyim zevkler ve renkler tartışılmaz isteyen istediği sistemde oynar (her 2 sistemdede oyun oynadım bu arada)
gentleman_ - 18.3.2013 23:58:53 0
masaüstü ölmez, masaüstü oyunculuk ölmez

tek kalsam yine oynarım single-player misali
BSC Misafiri - 18.3.2013 23:10:58 0
mousesiz oynamam abi.
BSC Misafiri - 18.3.2013 21:34:46 0
Bsc misafiri 18.03.2013 18:57:01
Yiyorsa pcye oyun çıkarmasınlar amd intel nvdia gibi firmalar batar bu firmalar kaç milyar dolar kazanıyorlar oyun için alınan ekran kartından her ay bu firmalar asla buna izin vermezler konsollar olmazsaydı pcye bal gibide oyun yaparlardı
digimon52 - 18.3.2013 21:27:21 -1
bu kadar yorumu toplasan bir kitap cikar heralde. :D
bizim millet cok yorumcu ya :) ( pc ve konsolum var ps3 )
- The Stig - - 18.3.2013 21:21:32 +1
Şu pc ile konsol kıyaslamasından artık bir vazgeçin..
Her ikisinin avantaj ve dezavantajları var.. Bunu görmek anlamak bu kadar zor mu!

Konsol alırsın 7-8 sene hiçbir bileşeni upgrade etmene gerek kalmadan sadece oyunlara para harcar istediğin gibi vakit geçirirsin..Kasacak mı şunu kısmam gerekecek mi derdin olmaz.. Takar cd'ni oynunu oynarsın.. yada download etmesini bekler yükler oyununa girersin.. Misler gibi oynarsın..

PC alırsın her 2-3 senede masraf yaparsın pc'ni güncel tutarsın..İstediğin kadar mod vs yükler oyununu istediğin gibi şekillendirirsin.. Oyunların çoğunu konsollardan daha ucuza alır oynarsın..

Sonuç PC ve Konsolların şu şundan üstündür demekle olmuyor.. Üstüne basa basa yine söylüyorum KONSOL SADECE OYUN İÇİNDİR.. PC daha fazlasını yapmak isteyenler içindir..

Ben ne konsol üstündür derim nede pc! Herkes ihtiyacına yönelik alır kullanır..

Konsolları suçlayan bazı mantığı algılayamayan arkadaşlar içinde son olarak şunu söylemek istiyorum.. MULTİPLATFORM oyunlar var oldukça PC'NİZDE İSTERSE 10 tane 690 veya 7970 olsun YİNEDE 1 tane 690'nın veya 7970'in yaptığını yapacak..

Ben pc ve konsol kullanıcısı olarak tek eleştirdiğim nokta şu;
YAPIMCILARIN PC VE KONSOL İÇİN OYUNLARI FARKLI GELİŞTİRMELERİ GEREK! ÇÜNKÜ OYUNLAR PORT EDİLDİĞİ SÜRECE BU GEREKSİZ TARTIŞMANIN ANLAMI SADECE ÇÖZÜNÜRLÜKTEN ÖTEYE GİTMEYECEKTİR!
pc ve konsolu kıyaslayacağınıza OYUN YAPIMCILARINI eleştirin.. konsolarda niye 7970m kullanıldı diye boş boş konuşmayın!
Bu nesile çıkacak KONSOLLAR şuan ki 670 ve 7870'in altındaki grafik kartlarının açamayacağı oyunlarla gelecek haberiniz olsun ;)
aydogdu1453 - 18.3.2013 20:32:41 -2
PC her türlü.Geliştirilen her oyun pc üzerinden geliştiriliyor.Yan,i konsol camiası bile pc camiasını içine sızmaya çalışacak yeni nesilde.Yeni nesilin çöplükleri asla pc camiasına da yetişemeyecek.
BSC Misafiri - 18.3.2013 18:57:01 0
@CoolMnaiaC 18.03.2013 08:32:08

18.03.2013 08:17:19 yorumun sahibi benim, yazdığım yorumda karşılaştırmadaki her oyun platformunun indirilebilir kopya oyun desteklediğini ve yinede satışlarda konsol oyuncularının rakamlarla açık ara orjinale daha fazla önem verdiğini ve haliyle oyun firmalarını finanse eden ve piyasanın gelişmesine katkıda bulunanların konsolcular olduğunu açıkladım ama ya anlamadığın veya işine gelmediği için torrentlerden konsol oyunlarınında indirildiğini belirtmişsin! :D
Yine ya anlamadığın yada işine geldiğince yorumladığın diğer bir konuda pek çok siteden ben ve oyunsever arkadaşlarımın sıfır veya ikinci el oyunları uygun fiyattan alabildiğimizi belirtmişken sadece 2. el oyunlarla piyasaya ne katkımın olacağını sormuşsun!
Yahu torrentten indirmek yerine orjinalini oynamak istiyorum, vicdanen rahat hissetmemi sağlıyor, 2. el olmuş veya sıfır olmuş ne farkeder, senin aldığın ekran kartı oyunlarda zortlayınca satman onu alacak kişinin faydalanmayacak veya piyasaya etki etmeyecek olması anlamına gelmez ki, tıpkı PC donanım parçaları gibi konsollar ve oyunlarıda el değiştirdikçe piyasaya etkisi olur. Devir daim denilen şey budur.
Orjinal oyunlar satıldıkça piyasada çoğalacak oyunların ikinci ellerinin fiyatı maddi durumu elvermeyen veya adaletsiz vergilerin yol açtığı fahiş fiyatlar yüzünden oyuna o kadar para vermek istemeyen oyunseverler için cazip duruma gelir ve satın alıp oynadıklarında ister başka bir oyunla takas edebilirler isterlerse satabilirler isterlersede arşivlerler, seçenek çok ama anlayışın pek yok sanırım?
Verdiğim satış rakamları üzerine 2 çift laf etseydin keşke? PC kullanıcılarına göre satışlar rezil değil mi? Steam dillerde çok dolaşıyor, indirimlerden filan bahsediyorlar ama oyunlar çıktığı zaman torrentlerden sömürülüyor zaten, aylar yıllar geçtikten sonra indirime girince dijital kopyasını kaçınız alacak? Konsol oyuncuları genel satışları baz alırsak emeğe daha fazla saygılıdır, milyarlarca dolarlık sermayenin döndüğü oyun yapımcıları da bu satışların farkındadır o yüzden klavye+fare saçmalıklarına değilde satışların gerçekçiliğine odaklanıyor hepsi.
Konsollar ve kullanıcıların oyun piyasasına verdiği büyük desteği olmasa ve oyun firmalarının finansmanı sadece PC kullanıcılarına kalsa yapımcılar ekmeğe muhtaç hale gelirlerdi ve firmaların çoğu kapanır ve torrentçilerde oyun diye iskambil, okey veya tavlaya talim ederlerdi. ;)
kobebatu - 18.3.2013 18:55:05 0
Pc + konsol = Mutlu Son...
adam olun - 18.3.2013 18:50:46 0
+mause klavye ile kütük olmayan kontroller
+daha iyi sistem ve grafik
+pc ile yapabileceğin sınırsız
+konfigürasyon edilebilir
+strateji tarzı oyunları daha rahat oynarsın
+fps tarzı oyunları daha rahat oynarsın
...
-hack olayı pc de daha çok oluyor
goku94 - 18.3.2013 17:25:43 0
arkadas cok paran olacak hepsinden bi tane alacan
PaybackX - 18.3.2013 17:21:11 0
Pc nin oyunların en devasa kısmı MMORPG lerden bahsedilmemiş bile üzüldüm
ForceOfMature - 18.3.2013 15:48:55 +1
Pc alakarttir ,konsol tabildot. Her ikisininde +,- leri var
thugs_life - 18.3.2013 14:10:14 0
pc iyi de şu ekran kartı satacağız diye 6 ayda bir oyunların donanımsal değil yazılımsal olarak kastırılmasına sinir oluyorum, 10 ay önce topladığım pc şimdi yeterli değil gibi bundan sonra yeni pc toplamayı düşünmüyorum yeni konsollarla devam.. nasılsa elimdeki pc eski oyunları oynatır..
Forvenor - 18.3.2013 13:22:52 +1
alıntı:

Orijinalden alıntı: musAKka

Öncelikle şunu belirtmek isterim: PC oyunculuğu bu yazıdaki kadar basit birşey değildir. "PC oyunculuğu" dediğimiz şey sizin belirttiğiniz bu üç başlıkta özetlenebiliyor olsaydı PC oyunculuğu diye birşey cidden kalmayabilirdi.

Yazıda genel olarak 3 ana başlık vermişsiniz;

- Dijital Satış Platformları
- Çılgın Bağımsız Oyunlar
- Geriye Uyumluluk

Şahsen uzun yıllar boyu konsol kullansam da sıkı bir PC oyuncusuyumdur. Fazla yüzeysel olup sadece kendi şahsi önem listenizi vermişsiniz ne yazık ki. Eğer bunlar sizin şahsi düşünceleriniz ise hiçbir şey diyemeyiz, eleştiremeyiz. Sonuçta "kişisel zevkinizdir" deriz. Ancak siz bir haber editörü olarak burada bir makale tadında yazı yazmışsınız ve şahsi düşüncelerinizi genele yaymışsınız.

Yazı içerisinde PC'nin büyük avantajlarını pek önemli değilmiş gibi geçiştirmişsiniz. Sizin yazınızın özeti şu olmuş kısaca:

"Ben bir konsol hayranıyım. Ama PC'nin de şu yönleri benim ilgimi çekiyor"

Şimdi bir PC oyuncusu olarak şu başlıkları da ekleyeyim:

- Grafiği çok önemsemiyoruz ama yeni nesil konsolların da çıkmasındaki "temel" sebebi biliyoruz. PS4 lansmanında tanıtılan oyunların grafiklerini görüp heyecanlanmayan konsol oyuncusu var mı? Grafik elbette "herşey" değil ancak bu kadar da küçümsemeyin.
- Strateji oyunu seven milyonlarca PC oyuncusu var. En büyük faktörlerden biridir ancak bahsedilmemiş bile.
- Mod desteğini arada bir cümlede geçiştirmişsiniz ancak birçok PC oyuncusu için vazgeçilmezlerin başında olan unsurdur.
- MMORPG'ler de milyonlarca oyuncu tarafından vazgeçilmezdir. Ama yazıda bahsedilmemiş.
- Donanım güncellemenin dezavantajları mevcut ancak avantajları da hiç azımsanmayacak seviyededir. Ben PS3'te Assassin's Creed 3 oynarken yerlerde sürünen performans yüzünden oyunu yarıda bırakmak zorunda kaldım. Özellikle kaliteli grafiklere sahip oyunlarda bu problem azımsanmayacak seviyede ve çözümü yok. PC'de masraflı da olsa en azından bir çözüm var.
- PC'nin kontrol cihazlarında uçsuz bucaksız bir dünyası vardır. Mouse - Gamepad - Klavye'nin sayısız çeşitliliğine sahipsiniz.
- Oyun fiyatları sadece dijitalde değil, kutulu oyunlarda da ekstra bir avantaja sahiptir.
... vs. vs...

Ben burada herhangi bir hazırlık yapmadan gelişigüzel olarak bunları listeleyebiliyorken sizin belirttiğiniz 3 madde ne yazık ki önemli unsurlar olsalar da devede kulak kalıyor.

Eğer benim bu listelediklerime gelip "bu saydıklarınız çok önemli şeyler değil" diyorsanız zaten siz temelde bir PC oyuncusu değil, PC'nin bazı avantajlarını gören konsol oyuncususunuzdur. Başlık da "benim konsolumda da olmasını istediğim şeyler" olsaydı bu kadar eleştirmezdim, emin olun. Ancak böyle bir yazı yazacaksanız "konsol hayranı gözünden PC" değil, "PC hayranı gözünden PC" şeklinde yazmanız gerekir.

Saygılarımla...

+99999

başlıktaki yazıyı değil bu mesajı okuyun
BSC Misafiri - 18.3.2013 12:47:31 0
Hocam kutu konusunda haklısın ps 3 oyun kutulatı çok hoş sırf o sebeple insanın ps 3 oyunu alası geliyo bide blu-ray tek cd pc gibi 3-4 dvd değil bide pcde bi activision yapıyon kutuyu çöpe at oluyor pcye artık oyunların blu-ray ile çıkması lazım.
eozkuzucu - 18.3.2013 12:47:00 0
benim için en güzel neden klavye mouse olabilir. fps oyunları için. game pad ile oynayamıyorum
TheBladeRunner - 18.3.2013 12:25:13 0
dalga gecilen APU ve EGPU ile Deep Down lar KZSF lar Luminous lar yapiliyor.Adamlar sinematik kalitesinde oyunlar yapacagiz diyor ama sendeki hd7970 3900 serisi islemciler 32gb ram leri kimse sallamiyor.Piyasanin ozeti bu yapilacak bisey yok.
Wayward Son - 18.3.2013 11:44:35 0
alıntı:

Orijinalden alıntı: BSC Misafiri

Wayward son yalnız ac 3 ps 3de rezaletti beni ilallah ettirdi sonra pcde oynadım pcde hiçbir sorun yoktu
:D

Haklısın hocam ancak bir oyunu alıp 2-3 ay boyunca yamalanmasını beklemek (Ghost Recon) beni feci sinir etti. [:'(] Ubi'ye güvenemedim yani. Bir de şimdi ilk oyundan beri konsolda oynadım, orda devam edeyim dedim; sıra sıra kutuları duruyor pek hoş.
BSC Misafiri - 18.3.2013 11:34:05 0
Allah aşkına şu sir pinky sınırsız banlayın yorumları ilk okullu seviyesinde bile değil
BSC Misafiri - 18.3.2013 11:34:04 0
BSC Misafiri Bugün; 8:17:20 
Tamam zaten oyunu 2 hafta önce indirip bitiren konsol kullanıcıları değil pc kullanıcıları tabi canım
BSC Misafiri - 18.3.2013 11:33:56 0
Allah aşkına şu misafirlerin adını konsol fanboyu misafirler diye değistirin
BSC Misafiri - 18.3.2013 11:33:40 +1
Wayward son yalnız ac 3 ps 3de rezaletti beni ilallah ettirdi sonra pcde oynadım pcde hiçbir sorun yoktu
:D
AhmetGüler - 18.3.2013 11:29:39 0
bilgisayar hayatımızın ayrılmaz parçası.Oyun sektörü çok geniş.birçok konsol var.her gün yeni oyunlar çıkıyor.vazgeçilmez
Wayward Son - 18.3.2013 11:00:56 0
PC Oyunculuğu İçin Nedenler:

- Oyun Fiyatları: Steam, GoG, Gamer's Gate ve GreenManGaming'de toplam 1000'i yakın oyunum var (sırf Steam'de 550 civarı); çoğunu indirimlerde komik fiyatlara satın aldım. Konsol oyunları da korkunç fiyatlarda değil; eğer alışveriş yapmayı bilirseniz. Buna da değineceğim aşağıda.

- Mod Desteği: Eskiden daha çok kullanırdım (Morrowind, Quake 2 ve UT 200x dönemleri bilhassa) ancak hala ara ara güzel modlar kurar oynarım. Yeniden oynanabilirliği tavana çıkardığı gibi mevcut oyunu da çok daha zevkli yapan bir özellik. Birçok insan dikkat etmez ama PC'nin canıdır ciğeridir.

- Strateji & Adventure Oyunları: Hala ve hala Settlers 2 oynuyorum, ölümüne! Ayrıca adı üzerinde, Point & Click Adventure PC'de oynanır (Future Wars, Simon the Sorcerer, Gobliiins!!! off off )

- Teknik Detaylar: Grafik her şey değildir ancak birçok şeydir. Eğer bir oyun senaryo, oynanabilirlik, içerik zenginliği gibi konuları güzel grafiklerle birleştiriyorsa tadından yenmez (bu madde "Mod Desteği" ile birlikte kullanılabilir). TES serisini modsuz düşünemem.

- Retro Gaming: Amiga emulatorüm başta olmak üzere Dos, Nintendo, Sega vs. emulatörleri hala sistemimde kurulu; çocukluk anılarımı değişmem.

- Eski RPG'ler: Baldur's Gate ve türevleri desem... Yeterli. [:'(]

Konsolda Oyun Oynamak İçin Nedenler:

- Exclusive Oyunlar: Konsolun can damarıdır; konsolu konsol yapan en önemli noktadır. Hatta bir sürü başarılı seri konsolda doğmuştur. O yüzden "3-4 (!) tane exc. için konsol alınmaz" derken 10 kere düşünün. [:'(] Ayrıca konsol oyunları da pahalı değil. Türkiye'de vergilerle tecavüz etmeseler bizde de taş çatlasa 20 TL oynar PC-konsol oyunları arasında. 2. el desteğini de düşünürsek (Sony bu konuda bir önlem almadığına göre korsan olarak görmüyor) "konsol oyunları çok pahalıııı" muhabbeti hurafe olarak kalıyor.

PC de, konsol da lükstür. Bunu bilerek fiyat konusunda yorum yapmak daha sağlıklı olacaktır.

EK: PS4 ile cloud üzerinden bile olsa geriye uyumluluk gelirse efsanevi bir olay olur.

- Multi Keyfi: Kim ne derse desin ben multiplayer zevkini konsolda daha çok alıyorum. Hem daha fazla oyuncu var, hem de sunucular daha stabil.

- Daha Sosyal: Hanginiz arkadaşınızda ya da kendi evinizde "hadi la Fifa atak" diyerek neşenize neşe katmadınız, rekabetin tadına varmadınız? Arkadaşlarımın çoğunda konsol var. Dolayısıyla arkadaş partilerinin vazgeçilmezi konsollar oluyor.

- Konsol Odaklı Piyasa: Daha az korsan (hiç yok demiyorum), daha çok satış muhabbetinden ötürü yapımcıların büyük çoğunluğu konsola döndü. Bir kişi sadece konsol ya da sadece PC kullanıyorsa bir yerleri eksik kalır daima; unutmayın. [:'(] Ayrıca standart optimizasyon olduğu için yapımcıların odak noktası konsollar oluyor. Dikkat ederseniz artık PC'ler de standart donanım ile gelmeye başladılar (Steam Box, Piston vs.).

- Konfor: PC'nin TV'ye bağlantısı var da konsolun olayı hakikaten "al gamepad'ini, yasla sırtını keyfine bak" modelidir. PC'de kablosuz mouse'u klavyeyi ayarla, ekranı falan çoğalt vs. çok iş :) Aç konsolunu, yayıl oyna oyununu. PC'de de Xbox gamepad'i takılı ama üşengeçseniz monitörde kalıyorsunuz:)

- Donanım & Yazılım Sorunsuzluğu: Her ne kadar kırmızı ışığı, sarı ışığı derken konsolda da acaip sorunlar yaşasak bile PC'deki enteresan sorunların yanında devede kulak kalıyor. Konsolda ise tak oyna; dert yok, driver tasası yok, optimizasyon derdi yok. Sırf Ghost Recon: Future Soldier'daki dehşet optimizasyon başarısı (!) yüzünden AC3'ü PS3'te oynadım. Pişman mıyım? Asla. Ubisoft sayesinde sütten ağzım yandı... From Dust'a gelirsek o da evlere şenlikti.

- Yenileme Derdi Yok: Bir konsolu alıp 6-7 sene rahat kullanırsınız. En basiti Crysis 3 örneği; 6-7 yıllık 360 ve PS3 çalıştırıyor (düşük grafikle falan ama oyunu oynuyorsun neticesinde) ama DX11 kartın yoksa PC'de low detail bile oynayamıyorsun.

Bütün bu maddeler, yeni nesil konsollarla beraber farklılık gösterebilir. Ancak mevcut piyasada kendi bakış açım budur:) Sitede, sanki maaşlı eleman gibi her PC-konsol tartışmasında aynı şeyleri yaşanması kabak tadı verdi. Herkesin algısı farklıdır. Eğer oynadığın şeyden "zevk" alabiliyorsan; nerede oynadığının pek de önemi yok. Bol oyunlu günler dilerim herkese.
wustti - 18.3.2013 09:53:41 0
ne fanatiği arkadaş fanatik olan da fanatikliği yaygınlaştıran da sizsiniz. oyun oynayan kesimin çoğu da çoluk çocuk olduğu için sizden ne görüyolarsa öyle devam ediyolar. profesyonel bi oyuncu özel oyun istemez bence. yahu oyun bütün platformlara çıksın ki online olarak daha fazla kişi olalım. ben xbox sahibiyim. isterim ki tek ağ olsun ps sahipleri de gelsin oradaki kaliteli oyuncularla da tanışayım. pc de gelsin aynı ağda oynayalım. oyunlar bütün platformlara çıksa herkes oynarken mutluğu olduğu oyunu platform farketmeksizin birbiriyle tartışsa. aklıselim mantıklı bi insanın düşünmesi gereken bunlar. sizin buları aşılayacağınıza. yok fanatiklik var. yok şurda şu oyun var bununki geri kalmış. anca ergenler inanır bunlara. öncü olun millet kendi platformunun reklamını yapmak yerine forumlarda ortak ağ ortak platform istesin. sizin yaptığınız çok yanlış... bu mantık yüzünden şirketler bize istediği kadar geçiriyor...
Sen Aydınlatırsın Geceyi - 18.3.2013 08:36:20 0
alıntı:

Orijinalden alıntı: 2K

İyi bir yazı olmuş zevkle okudum yalnız forumda tartışan arkadaşlar için söylüyorum ;

PC oyuncusu , konsol oyuncusu diye bir şey yok 'oyuncu' diye bir şey var oyuncu dediğin insanda parası yettiğince tüm oyun aletlerini alır onlarla oynar.Zaten toplumun ve medyanın çoğunluğu için birbirini öldüren , savaş oyunlarına özenip katil olan , kaç yaşımıza gelmemize rağmen çocuk gibi oyun oynayan insanlarız bir de kendi aramızda birbirimizi ayırmayalım.

Aynen öyle. PC de ki oyunları da oynuyorum ps3 ex oyunlarıda. Ayrıca ps de oyun oynamaktan daha çok zevk alıyorum. Gamepad ile oyunu yaşamak daha zevkli. İlla bir tarafa çamur atmak niye.
BlackBeasT - 18.3.2013 08:32:08 0
alıntı:

Orijinalden alıntı: Sir Pinky


alıntı:

Orijinalden alıntı: musAKka

alıntı:

Orijinalden alıntı: Sir Pinky

PC de oyun oynamam icin %1 neden bile yok sacma ve gereksiz zaman yiyen mmorpg ve strateji oyunlariniz ile ovunursunuz ancak. Fps,tps,yariş en kaliteli ex ler konsolda, yeni nesil konsollarda geliyorken bu satten sonra pc ye masraf yapanin aklina şaşarim.

Bana eski mesajlarını tekrar ortaya çıkarttırma Pinky.

Artik devir degişti e tabi pinky de degişti:D



BSC Misafiri Bugün; 8:17:20

PC kullanıcısı değil orjinal oyunu çok daha fazla sattıran konsol firmaları ve emeğe saygı duyan konsol oyuncularıdır. 2.el oyun kullanıp bunu yazıyorsun ,PCde oyunların satmamasının sebebini torent olduğunu iddaa ediyorsun fakat başkasının satın aldığı kullanılmış oyunu aldığında konsol ve oyun yapımcısına ne katkı sağlıyorsun ? o torentde 1 hafta önceden konsol oyunları ve eboot'ları cirit atıyor.

Diğer nokta ise Konsol geliştirme kitinden çıkmış çoklu platform oyunu PCde satmasını ve ona rağmen stabilite sorunu en kral PCyi gereksiz kasan oyuna neden para versin , konsola 600tl ver 10 orijinal oyun al takas diye döndür dur yada CFW çak 600tl'ye torent güzel herşey güzel ,konsoldan port olan oyun için delimsin PCye 2000-3000TL veresin ki...

,Senin hesabınla gidersek E.kartı , işlemci ,anakart ,ram HDD almadan paran cebinde kaldı deme... Komponet üreticisin AR-GE harcadığı para ve satışa çıkardığı ürün beklediği satışı yapamıyor. Oyun yapımcısıda bulmuş kolayını değirmenin su kanal yolunu açmış konsol üreticisinin besliyor.

PC tarafı donanım üreticisi susuz kaldı.. peki Sony PS2de Emotion Engine ,PS3de Reality Synthesizer kendine özgü çözümler üretirken ilk çıktığı dönemde ogünün PClerini ezen Konsol üreticine ne olduda PS4de aynı etkiyi yapamadı ? mobil pc bazlı AMD APU ile işin ucuzuna kaçdı, komponet üreticileri PCde mal satamayınca arada fiyat farkının hesabını size kesmiş olmasınlar AMD gpu/apu net-gen oldu ya la

AMD Embedded GPU and APU yakında aşağıda ki linke PS4 ve x720 sürücüleride download için eklenecekmiş ordan çekersiniz

Bu Topicde 1,5 yıldır AMDnin güncel sürücülerini ekliyorum ( PS4de KZ için en iyi gpu/apu sürücü hangisi ) yorum yapmaya başlanır..
http://forum.donanimhaber.com/m_49927063/mpage_1/key_/tm.htm
Project Scorpio - 18.3.2013 08:18:27 0
alıntı:

Orijinalden alıntı: musAKka

alıntı:

Orijinalden alıntı: Sir Pinky

PC de oyun oynamam icin %1 neden bile yok sacma ve gereksiz zaman yiyen mmorpg ve strateji oyunlariniz ile ovunursunuz ancak. Fps,tps,yariş en kaliteli ex ler konsolda, yeni nesil konsollarda geliyorken bu satten sonra pc ye masraf yapanin aklina şaşarim.

Bana eski mesajlarını tekrar ortaya çıkarttırma Pinky.

Artik devir degişti e tabi pinky de degişti:D
BSC Misafiri - 18.3.2013 08:17:54 0
Kesinlikle klavye-mouse zevki.
BSC Misafiri - 18.3.2013 08:17:19 0
Başlıktaki yorumlarda önemli ve önemsiz pek çok konuya değinildiğinden oyun yapımcıları ve oyun dünyasını yönlendiren en büyük etmenlerden biri olan oyun satışları üzerinde biraz bilgilendirmede bulunmak istiyorum.
Malumunuz konsollar ve PC platformunda isteğe bağlı olarak orjinal oyun veya indirilen veya satın alınan kopyalarla oyun oynamak mümkün o yüzden her platformdaki oyun satışlarının oyun dünyasının yapımcılarının emek, zaman ve yatırımına ne kadar katkı sağladığının önemini bilmeyen yoktur sanırım.
Adı geçtiği ve türünün en çok bilinen oyunu olduğu için Call of Duty serisinin şimdilik en çok satan serisi olan Call of Duty: Modern Warfare 3 satışlarını örnek vermek gerekirse;
PC:1.55 milyon
Xbox360:14.86 milyon
PS3:12.64 milyon
satması demek belkide 100 milyondan fazla kişinin bu oyunu PC'de torrentten indirdiğinin göstergesi demektir. Diğer Call of Duty serilerinin çoğunda da konsol versiyon satışları 10 milyondan aşağı olmadığı gibi PC versiyonu satışları 1.5 milyondan aşağıdır. Son yılların popüler steam'li cümleler fırtınasının altında büyük çoğunluğun torrentçi olduğunu söylemek yanlış olmaz sanırım?
Yine ismi geçtiği için daha yeni bir örnek vereyim;
Tomb Raider;
PC: 74.545
Xbox360:478.680
PS3:538.224
Konsolların sayısıyla PC kullanıcılarının sayısını kıyaslayın birde?

Ondan sonra konsolda oyunlar 180 TL ama PC'de 60 TL diyenleri okudum, ben dahil bütün oyunsever arkadaşlarım ebay, amazon, play-asia, shopto vb sitelerden gayet uygun fiyatlara sıfır veya 2. el oyunlar alıyoruz ve biraz forumları takip edenler bu yola başvuran hatırı sayılır oyunseverin var olduğunu bilir.

Kısaca oyun dünyasının çekeri ekran kartı üreticileri veya bunları satın alan biz kullanıcılar değil belkide sayısı yarım milyarı aşkın PC kullanıcısı değil orjinal oyunu çok daha fazla sattıran konsol firmaları ve emeğe saygı duyan konsol oyuncularıdır.
Satış rakamlarını onlarca oyun üzerinden verebilirdim ama anlayana sivrisinek saz misali, hani klavye+fare ikilisi demiş ya birileri haklılar oynayan çok ama %95'i yapımcıya kuruş kazandırmıyor.
mayhemdemon - 18.3.2013 04:48:07 0
Favori oyunlarimdan olan Sılent Hunter serisi yeniden canlansa keşke. Seririnin içine etmişlerdi son oyun olan 5 de. Duydum ki yeni oyun olarak Free to Play Silent Hunter Online yapıyorlarmış.

Bana sorarsan işte PC'nin geldiği hal Free to Play ve ya Pay to Win.
archVillain - 18.3.2013 04:38:55 +1
alıntı:

Orijinalden alıntı: TheBladeRunner

@archVillain

hocam upgrade olayini ticaret boyutunda kac oyuncu yapiyor? Insanlarin maddi durumlarini bilmem ve de rencide edicek sozler kullanmam ama evinde en kotu hd tv si olmayan kac adam kaldi da tv fiyatlarindan bahsediyorsun? topladigin bir sistem de en fazla uc yil sonra oyle veya boyle upgrade in kacinilmaz oldugunu ekle bu fiyatlarla,bide oyunlari torrentleme orjinal takil eee bak bakayim hangisi daha pahaliya geldi.Hadi bide hatrini kirmayayim tv yi de ekleyeyim konsolun ustune.

PC hesaplanırken sürekli sil baştan hesap yapılıyor. Halbuki çoğu kişinin evinde PC var zaten. Herkes direk çöpe atıyor heralde onları. Zaten TV eklenmeme sebebi herkeste olması dedim sen hala TV herkeste var neyden bahsediyorsun diyorsun. PC'lerin 3 sene sonra upgrade istediği de yok. Ben şu daha avantajlı bak bu daha ucuz demiyorum. Yada bak ulan TV ekleyince kaç para oluyor peşinde değilim. Tercih bunlar. Sadece PC için abarttığın gibi bir durum yok ortada. Yok über pahalı filan. Şimdi konsolun verdikleri bir yanda, PC nin verdikleri bir yanda. İşin sonunda kullanıcı kendine en uygun olanı seçiyor bu kadar basit. Herkesin evinde TV var neden TV izliyorlar. E işini gücünü PC başında yapan adamda var. Hafif bir upgrade çekip zaten oynadığı oyunları daha iyi grafiklerle oynuyor.
CWaRRioR - 18.3.2013 03:48:39 0
Pc'nin yeri ayrı konsolun yeri ayrı... Birlikte güzelller, ikisinden de vazgeçemem
TheBladeRunner - 18.3.2013 03:06:19 0
@archVillain

hocam upgrade olayini ticaret boyutunda kac oyuncu yapiyor? Insanlarin maddi durumlarini bilmem ve de rencide edicek sozler kullanmam ama evinde en kotu hd tv si olmayan kac adam kaldi da tv fiyatlarindan bahsediyorsun? topladigin bir sistem de en fazla uc yil sonra oyle veya boyle upgrade in kacinilmaz oldugunu ekle bu fiyatlarla,bide oyunlari torrentleme orjinal takil eee bak bakayim hangisi daha pahaliya geldi.Hadi bide hatrini kirmayayim tv yi de ekleyeyim konsolun ustune.
saffet12 - 18.3.2013 02:53:30 0
alıntı:

Orijinalden alıntı: r0ket

safın biride çıkmış demişki ps plus varda ben ordan bedava oyun alıyorumda para vermez oldumda... ps plus almak bedava sanki :D yıllığı 100 tl ayrıca oyunlar plus bitince gidiyor. düşünsenize steam bunu yapsa günlük 6milyon giren oyuncu sayısı çok rahat 2 milyona iner. %75 indirimli oyunu plusta bedava oynuyorum dior çok zeki arkadaş. çünkü plus bedava ya :D ya ne acayip insanlar var arkadaş gördükçe halime şükrediyorum. sanki last of us çıktığı gün plus a gelecek yada god of war geldi... oynamayı istediğin oyuna gidip seve seve(?) 120-180 tl arası paraları bayınıp alacaksın orasıda işin bambaşka boyutu.

çok basit bir örnek: bugün bioshock infinite i ön sipariş edene steam xcom u bedava verecek. hemde ömürlük :D plusta varmı acaba merak ettim ömürlük beleş oyun. aman diyim sony nin yüreğine iner mazallah.

dünya oyun pazarında oyuncuyu soymayan tek şirket valve dolayısıyla pc oyuncuyu soymayan bir platform bunu mümkün mertebe kafanıza bi sokun.

Cok sacmalamişsin 80 70 tl o oyunu alıcaksin birde sana xcom hediye edicek 100 tl ver 60 oyun al sacmalikmi hem kim kime bedava oyun veri be ayrica aadm yılık veriyo ama 1 oyun vermiyo 70 80 tane oyun veriyo zaten bi oyun ne kadar oynican mp olmadikca ayrica arkadaşinla paylaşirsin oda oynar sen steam arkadaşinla paylaş bakalim oluyomu
archVillain - 18.3.2013 02:50:03 0
alıntı:

Orijinalden alıntı: TheBladeRunner

pc maddiyat isi kardesim hele ki torrentlemem orjinal oyun takilirim diyosan daha da buyuk bir maddiyat isi.Ust seviye bisiler dokeyim diyosan Turkiye sartlarinda kac para odemek gerektigini varin ben degil siz hesaplayin.Sadece ust seviye bir ekran kartinin fiyati bile 1000 kusur tl lerden basliyor,yanina bide saglam islemci,anakart,yuksek rakam ram,ssd,blu ray,tv ye baglarim diyosan sorun yok ama bide guzel bir monitor.Bir hesaplayin.Sahsen saglam pc var ama cepden de saglam ciktigini soylemek zorundayim


Konsol alırken yanına TV fiyatı neden eklenmiyor? Çünkü zaten TV'niz var değil mi? Aynı şey PC içinde geçerli. İnsanların zaten PC'si var. Satıyorlar, upgrade ediyorlar. Ben konsoldan daha masraflı olacağını kabul ediyorum ama abartıldığı kadar yok kesinlikle. Diğer bir konu ise oyunlar. Orjinal oyunların fiyatı çok daha ucuz konsoldan. Shopto'da yeni çıkan oyunlar bile 10 sterlin daha ucuz konsoldan. Steam, GMG, GoG ve Amazon'u takip ederseniz o PC ile konsol arasındaki masrafın aslında ucuz oyun alarak zaman içinde kapanan bir fark olduğunu anlarsınız.
BSC Misafiri - 18.3.2013 02:17:57 0
-Steam'deki bi ton özellik.
TheBladeRunner - 18.3.2013 01:32:08 0
pc maddiyat isi kardesim hele ki torrentlemem orjinal oyun takilirim diyosan daha da buyuk bir maddiyat isi.Ust seviye bisiler dokeyim diyosan Turkiye sartlarinda kac para odemek gerektigini varin ben degil siz hesaplayin.Sadece ust seviye bir ekran kartinin fiyati bile 1000 kusur tl lerden basliyor,yanina bide saglam islemci,anakart,yuksek rakam ram,ssd,blu ray,tv ye baglarim diyosan sorun yok ama bide guzel bir monitor.Bir hesaplayin.Sahsen saglam pc var ama cepden de saglam ciktigini soylemek zorundayim.

Burada yine yeni konsollara laf atilmis.Pc nin konsoldan donanimsal olarak ustun olacagini Cevat Yerli ye sormaya gerek yok olayi 5 yasindaki cocuga anlat sana gercegi soyler.Olay bu degil mumkun oldugunda gucu ne kadar kullanmakda.Bazilarini cok uzucem ama yeni nesiller bu nesilde sahip olduklari olumsuzluklardan siyrilip cok guclu gorsellerle karsimiza cikacagi kesin bir sey.Santa Monica onayladi fazla konusmaya gerek yokIsterse 500 kat daha guclu donanima sahip ol oyun port oldukdan sonra cokda onemi yok ki yeni nesilde sanmayinki pc donanaimlarini somuren oyunlar cikicak yine konsollar ne ise belki uc bes cila ile pc de oyun oynamaya devam edeceksin.Aci ama gercek bu.
r0ket - 18.3.2013 01:02:36 0
pinky pc de oyun oynanmaz diyorsan dont starve yada FTL gibi efsane oyunları ömrün boyunca oynayamayacaksın demektir.konsol oyunları bi şekilde emülatörle pcde oynatılır ama pc oyunlarını nasıl oynayacan konsolunda? pc de mouse diye bir şey var hani bi konsolun hiç bir zaman sahip olamayacağı bir rahatlık sunan bir parça varya hah işte.
burda exc oyun yarıştıracak olsak pc nin exc oyunları konsolu 50 kere gömer. hiç boşuna 3-4 tane oyun için savunmayın o aletleri. açık ve net para tuzağıdır (orjinal)konsol.
digimon52 - 18.3.2013 00:55:53 0
yeni nesil konsolara cikipda Pc´ye cikmayan oyunlar olacak o zaman neyin ne oldugu anlasilir hersey grafik demi. Minecrafti yasakliyorum arkadas Süper Mario´da ..
musAKka - 18.3.2013 00:50:51 0
alıntı:

Orijinalden alıntı: Sir Pinky

PC de oyun oynamam icin %1 neden bile yok sacma ve gereksiz zaman yiyen mmorpg ve strateji oyunlariniz ile ovunursunuz ancak. Fps,tps,yariş en kaliteli ex ler konsolda, yeni nesil konsollarda geliyorken bu satten sonra pc ye masraf yapanin aklina şaşarim.

Bana eski mesajlarını tekrar ortaya çıkarttırma Pinky.
2K - 18.3.2013 00:50:37 0
İyi bir yazı olmuş zevkle okudum yalnız forumda tartışan arkadaşlar için söylüyorum ;

PC oyuncusu , konsol oyuncusu diye bir şey yok 'oyuncu' diye bir şey var oyuncu dediğin insanda parası yettiğince tüm oyun aletlerini alır onlarla oynar.Zaten toplumun ve medyanın çoğunluğu için birbirini öldüren , savaş oyunlarına özenip katil olan , kaç yaşımıza gelmemize rağmen çocuk gibi oyun oynayan insanlarız bir de kendi aramızda birbirimizi ayırmayalım.
kolpaci - 18.3.2013 00:40:36 0
Yine başlatmışlar bi sidik yarışı hadi bakalım hayırlısı...
BlackBeasT - 17.3.2013 23:56:49 0
Günümüzde PC Oyuncusu Olmak İçin Nedenlerimiz başlığı altında Sonuç :Tomb Raider’ı oynarken PC’deki kaplamaları veya Lara’nın saçını önemsemiyor(um) sonuç buna bağlanıyorsa PS4 ve x720 beklemek yada satın almak gibi 1 düşünce sahip olmamak gerekir.

Yerli: "Yeni Konsollar PC'nin Ötesine Geçemez" dediği zaman kuzu kuzu kabul etmeniz gerekir. Aslı türk olan oyun dünyasında ismi olan kişiyi günah keçisi gibi göstermemeniz gerekir. Sebebi ise Sonuç :Tomb Raider’ı oynarken PC’deki kaplamaları veya Lara’nın saçını önemsemiyor(sun)

Tomb Raider 720p/30fps /DX9/medium yetiyorsa 1080p/60hz/DX11/tessellation/TressFX/Ultra oynamak isteyen olamaz mı? PS4 aynı Tomb raider çıksaydı Sonuç :Tomb Raider’ı oynarken PC’deki kaplamaları veya Lara’nın saçını önemsemiyor(um) diyecektin(iz)...Pardon PS4 geriye uyumu yok PC yapısını benimseyip x86 çekirdek yapısına sahip AMD tablet tabanlı APU geleceğini unutmuşum...
digimon52 - 17.3.2013 23:24:22 +1
alıntı:

Orijinalden alıntı: Babblebabble

Tartışma almış başını gitmiş de ben de bir şeyler ekleyeyim.Oyun konusunda pc'yi kullanmanın en büyük sebepleri (herkesinde olduğu gibi): Donanımın değiştirilebilir olması, daha iyi grafikler sunması, modlama olması, klavye-mouse ikilisi (özellikle fps oyuncusu olduğum için beni en çok ilgilendiren kısmı burası).


diyelimki en son ayar icin 1000dolar´lik GTX TITAN ekran karti
sonra diyelimki 400 dolarlik Ps4

hangisi daha karli ?????
Project Scorpio - 17.3.2013 23:23:00 -2
PC de oyun oynamam icin %1 neden bile yok sacma ve gereksiz zaman yiyen mmorpg ve strateji oyunlariniz ile ovunursunuz ancak. Fps,tps,yariş en kaliteli ex ler konsolda, yeni nesil konsollarda geliyorken bu satten sonra pc ye masraf yapanin aklina şaşarim.
Babblebabble - 17.3.2013 22:55:43 0
Tartışma almış başını gitmiş de ben de bir şeyler ekleyeyim.Oyun konusunda pc'yi kullanmanın en büyük sebepleri (herkesinde olduğu gibi): Donanımın değiştirilebilir olması, daha iyi grafikler sunması, modlama olması, klavye-mouse ikilisi (özellikle fps oyuncusu olduğum için beni en çok ilgilendiren kısmı burası).
BSC Misafiri - 17.3.2013 22:42:17 0
Hileli multiplayer olduğu sürece pc de oyun oynanmaz. FPS oyunları bile konsollarda uzak ara çok satıyor. PC'de exc oyun çok az ve onlarda Goty adayı bile olamıyor.
Red Dead Redemption gibi oyunlar için imza toplanıyor. Yeni nesilde de bu durum artar.
BSC Misafiri - 17.3.2013 22:42:03 0
Konsolda oyundaki grafik neyse onu razı olursun ultra ayar aa açamazsın konsolda mod ve türkçe yama yüklemezsin konsolda oyunları 60 fpsde oynayamazsın konsolda canın sıkıldımı yada donanımı yetersiz gelirse değiştiremezsin konsolda.steamdan gidip oyunu %75 indirim ile alamazsın işte biz bu yüzden oyunları pcde oynuyoruz.
_BEDIRHAN_ - 17.3.2013 22:10:18 0
bir insan pc oynuyorsa konsol oynamaz diye önyargılardan kurtulun artık. veya tam tersi. her makinenin kendine özel sunduğu özellikler var. şimdi birinde klavye var diğerinde joystick diyerek cahilleşmek istemiyorum. benim tavsiyem maddi gücünüz elverişli ise konsol ve pc yi aynı anda kullanmanız. mesela konsolda forza 4, gran turismo 5 gibi oyunlar efsaneyse pcde de cs 1.6, LoL, microsoft flight gibi oyunlar efsane. bu dönemde gerçek oyuncuların bence grafiğe önem vermemesi gerekir sadece. grafik olmasın demiyorum o kadarda değil ama sadece grafiğe bakarak yorumlarsanız her oyunu o zaman oyunlardan da zevk alamazsınız.
ankara - 17.3.2013 21:48:11 -1
Pc de Oyunlar Artık Okadar Pahalı Değil Birde Konsol da Şahsen Söluyorum Oyun Oynarken Zevk Vermiyor Oyunu Actığım da Oynama Şevkım Bİle Olmuyor Konsolu Tercih Edenelerin %90 Nı Eminim Ki Direct Muhabettinden Dolayı konsol u Seciyor
Şu an Konsola Cok Fazla Oyun Cıkıyor Oda Korsan Dan Dolayı Pc de Korsan Daha Cok Olduğu İcin Ama Artık Okadar Korsan Kullanan Kalmadı Fiyatlar Zaten Ucuz Oyun Cıksın 1 Ay sonra Yarı yarıya Düsüyor Ama Konsolda Fiyatlar Cok Pahalı:)
digimon52 - 17.3.2013 21:45:36 0
saten sony bagimsiz yapimcilar kapisini acdigini belirti :) yemi nesile
r0ket - 17.3.2013 21:41:33 0
http://steamcommunity.com/id/emrahdogan/games?tab=all

bu benim steamdeki oyunlarım diğer sitelerden aldıklarım hariç. VE BU OYUNLAR GERÇEKTEN BENİM. bu 1
ikincisi steamde bahar, yaz, kış, yılbaşı, canım sıkıldı, şekilde birçok dönemde indirim günleri olur ve oyun o ay içinde çıkmadıysa %100 olarak indirime girer. %50 olur %75 olur ama illaki indirim olur. ha tabi bu saydığım dönemlerde sadece steamde değil tüm pc odaklı satış sitelerinde kamyon yüküyle indirim olur. ben skyrim i 30 tl ye almış biri olarak böyle birşeyi ps3 te yapabilecek biri varmı merak ediyorum.
son olarak saf veya entel kelimesi senin için hakaretse sen hakaret görmemişsin diyerek noktalıyorum.
numenorian - 17.3.2013 21:26:51 0
Yahu guzel kardesim bak halen hakaret ediyosun benventel dantel cevap vermiyom insanlari da yanlis yonlendirmek gibi bi amacim yok
Bak guzel insanimsi ben o oyunlarin uyeligim bitince deaktif olucani bilmiyorum mu zannediyosun tabi ki biliyorum ama oyunlari almaya kalksam vericegim ucret bunun kat ve kat fazlasiydi bende sana sorarim o zaman steam de sanki her istedigin oyun yuzde 75 indirimde mi diye ayni mantik bu yazida dijital pazarda steam disinda hic bir dijital satis platformunun avantaji yokmus gibi yazilmis benimde amacim yararlandigim plus sisteminde konsollarinda bir avantaji oldugu
ya ben sana neyi anlatiyorum ki cikican yine sahsima sallican sizi ne diye tutarlar burda anlamiyorum sen steam bile kullanmazsin ki 10 oyundan 8 ini torrent 2 sini steamden alan bi tipsin direk 'blok'
BSC Misafiri - 17.3.2013 21:22:30 +1
ben pc de oynarım ama ps3 te. ps3 te olmayıp pc de olan şeylerin sayısı pc de olmayıp ps3 te olan şeylerin sayısından daha fazla olduğu kesin. çocukluğumu geçirdim okadar strategy oyunun bi benzeri dahi yok hiçbir konsolda
BSC Misafiri - 17.3.2013 21:22:17 0
Its Alive aslında "Hala hayat dolu" anlamına da geliyor. Geniş bir kullanım yelpazesi olduğundan seçilmiş olabilir. "It's not Dead" olsaydı editöre sorduğunuz soru tam olarak doğru olurdu.
r0ket - 17.3.2013 21:18:43 +1
"Be insan 74 tl ye aldığım plus üyeliği ile 4 ayda 200 dolardan fazla oyun sahibi oldum"

buna güzel türkçemizde kendini kandırmak deniyor. :D indirimle flan neyse 74 tl ye almışsın iyi güzel peki aldığına eminmisin o oyunları :D ya bilgin yok öyle gerçekten aldığını zannediyorsun yada herkesi aptal bi kendini akıllı zannediyorsun. plus ta değil 200 dolar 20000 dolarlık oyunda alsan o oyunlar sana ait değil. üyeliğin bitince puffff olacak oyunlar. milleti yanlış yönlendirme burda. sonra da kalkıp bana hakaret etme bana lafmı koydun diye kendi çapında entel dantel cevaplarla gelme. bende aynı şekilde 100 sene sonra aklı olmadan fikri olan insanların (sen gibi yada biri daha forumda o kendini biliyor) yok olup kuruyacağını düşünüyorum...
aykut291 - 17.3.2013 21:14:54 0
Gerçekler acıdır benim nedenim "TORENT"
Raven~ - 17.3.2013 21:13:22 0
Cevap vermek istemedim, yanlış anlama rencide etmek felan da değil amacım;

alıntı:

Orijinalden alıntı: Bernhard

Mesela bir platforma hala ölmedi demek diye bir yorum yapılmış. Başlık zaten PC'nin ölüp ölmemesi ile ilgili değil, PC'nin neden tercih edilmesi, günümüzde PC platformunu özgün kılan şeylerle ilgili.

ALKAN ADAKANER


demişsin koyduğun resimde ki "it's alive" ne anlama geliyor acaba ?.
BSC Misafiri - 17.3.2013 21:08:20 -1
PC ile Konsol karşılaştırmalarınız bi bitmedi gitti.
PC ile neler yapılır, konsol ile neler yapılır belli şeyler. Konsol PC'nin alt kümesidir. Bu kadar.
BSC Misafiri - 17.3.2013 21:08:04 +1
burda nerdeyse herşeyi açıklamışşsınız ama pc sadece oyun oynamak için kullanılan bir alet değil. oyun oynamak için ona göre donanımı yükseltmek lazım. ama adı üstünde oyun konsollarının işi oyun oynatmak ve büyük bir sektör var. bu sektördede yapımcılar işi oyun oynatmak olan konsollara oyun yapıyor. konsolların kendine özgü bir çok ex oyunu var ve pc gibi hep güncelleme gerekmiyor. bir kere aldınmı 5 6 sene kullanıyorsun. ne kadar pc grafik olarak daha iyi olsada konsol gibi bir oyun makinasına dönüştürülemez.
Bernhard - 17.3.2013 20:27:18 -1
Musakka görüşüme tamamen zıt görüş bildirebilirsiniz. Şu ana kadar bu konuda kimseyle bir sorunum olmadı. Eleştiri karşıtlığı bizim ülkemizde sıkça bulunan bir şey. Eleştirilmekten kaçmamız lazım.

Yazının eksik olması gayet doğal; çünkü böyle genel bir konuda hiç bir zaman eksiksiz bir makale yazamazsınız. Gazetelerdeki köşe yazıları gibi bir bakıma.

Mesela bir platforma hala ölmedi demek diye bir yorum yapılmış. Başlık zaten PC'nin ölüp ölmemesi ile ilgili değil, PC'nin neden tercih edilmesi, günümüzde PC platformunu özgün kılan şeylerle ilgili. Tabi ki klavye + mouse desteği, modlar vs var. Yine de FPS oyunları bile artık konsolda daha çok oynanıyor, demek ki kimse klavye + mouse desteğiyla FPS oynamayı trcih sebebi saymıyor.

Ayrıca mod için PC düzen birisine de rastlamadım. Oyuncuların %95'inin mod denilen şeyden haberi bile yok. MMORPG'ler artık konsollara da gelmeye başladı. Zaten MMO oynamak isteyen birinin PC'si hali hazırda vardır.
Aslında siz de haklısınız. Başlıklar her zaman yazının içeriğini yansıtmıyorlar; çünkü çok kısa olmak zorundalar. Bütün sorun da oradan kaynaklanıyor aslında.

Her neyse dediğim gibi saldırgan bir üsluptan yana olmadım hiç bir zaman. Yanıtınız gayet tatmin edici, güzel bir üslupla ele alınmış. Sadece ilk yorumunuzun böyle olmadığını düşünüyorum.

Zaten benim yazdıklarım sadece size karşı değil. İster konsol oyuncusu, ister PC oyuncusu olsun insanların saldırgan tutum almaları ile ilgili.

ALKAN ADAKANER
akabeyss - 17.3.2013 20:25:59 0
pc oyunculuğunu ölmekten kurtaran steamdir! steam sayesinde artık Türkiye'de bile orjinal oyun kullanımı büyük manada artmıştır! Valve'ı tebrik etmek lazım.
LoKRazieL - 17.3.2013 20:07:32 +1
Oyunceviri Gibi Nimetimizide kenara atmamak lazım beyler allah onlardan razı olsun sırf onlar için pc platformundan çıkmıyorum...
numenorian - 17.3.2013 20:03:53 -1
Bir editörün haber yayınladıktan sonra cevap vermesi çok kötü bir durum madem ps sahibisin bunu buraya benim mi yazmam gerekiyodu.Bu yazıda eleştirdiğim cümleyi kurarken niye yeterince araştırılmadı.
2.si ben yazımı kimseye hakaret etmeden kötü bir söz sölemeden yazdım yine biz türk milletinin hakaretçi ve eleştiri özürlü kendine güven konusunda medeniyet yoksunu saygısız,terbiyesizce bir yorum daha geldi '@r0ket' eminim matematik ders notların 05 ten yukarı değildir sende suç yok para kazanamadığın ve baba parası yediğin için bana o 'saf' yakıştırması yapmışın.Be insan 74 tl ye aldığım plus üyeliği ile 4 ayda 200 dolardan fazla oyun sahibi oldum sen git (her zamanki cümlem) ' en yakın kırtasiyeden 3 renkli oyun hamuru al 1 seneden fazla oyna' beni eleştir ama saygılı ol konuyu saptırma sana kimse oooo laf koymuş haklısın demez ben halime sukur ediyom ki senin gibi insanlarla sosyal ortamlarda iletisim bozuklugum yok bundan bi 100 sene sonra eminim senin dusunce yapindakilerin soyu tukenecek burası yorum sitesi konu hakkında yorum yap.

ben yazınızı beğenmedim değil sadece eksikleri olduğunu söyledim cevap vermenize hiç gerek yoktu eleştiride alırsınız beğeni de, sonuçta yazıyı bize yorumluyorsunuz illa da haklı olucaksınız veya eleştirilmiceksiniz diye bir kaide yok saygılarımla...
musAKka - 17.3.2013 20:00:41 +7
@ Bernhard,

Yazınızın hangi kısmı benim söylediklerimi kapsıyor, hangisi kapsamıyor bilmiyorum ama şunları açıklamakta yarar var;

Öncelikle kişisel görüş elbette bildireceksiniz, bundan daha doğal birşey yok. Ancak siz kendi kişisel görüşünüzü "oyuncular böyle düşünüyor" diye genellerseniz durum çok değişir. Ben de bu sitede sayfalarca yazı yazıyorum, kimileri yorumlarıma hak veriyor, kimileri katılmıyor. Ama düşüncelerime katılmayanlar bile yazdıklarıma karşı anti-tez oluşturmaya çalışmıyorlar çünkü bu yazdıklarımın sadece kendi düşüncem olduğunu yazılarımda anlıyorlar.

demişsiniz ki;
alıntı:

Burada "nedenlerimiz" bile derken belli bir kitleyi hedef aldığımı, kişisel fikirlerimi söylediğimi belirtiyorum


"Günümüzde PC Oyuncusu Olmak İçin Nedenlerimiz" derken "biz" diye bahsettiğiniz kişileri de ortaya koymuyorsunuz. Yani hem bir genelleme mevcut, hem bir kimlik mevcut ama kimliğin kime ait olduğu belli değil. Yani bahsettiğiniz belli kitle kim, kesinlikle belli olmuyor.

"Günümüzde" sözcüğünü kullandığınız için kendinizi haklı görüyorsunuz bu konuda ancak bence aksine haksızlığınızı vurguluyor. Madem son zamanlardaki şeylerden bahsediyorsunuz, o zaman geriye dönük uyumdan da bahsetmeyin ki söylediğinizi desteklemiş olun. Yoksa ben 20 senedir PC kullanıyorum, bu uyumluluk hep vardı, yeni birşey değil ki bu.

Beni bırakın, şahsen farklı düşüncede olduğum bir başka üyenin yazınızdan çıkardığı anlam şu:

alıntı:

Bi platforma hala ölmedi demek.. Bağımsız oyunlar ile savunmak zaten o platformun ne halde olduğunun yanıtıdır ..


Şimdi bu cümleyi kuran kişi bunu sizin yazdıklarınıza dayandırarak söylüyor çünkü siz PC oyunculuğunun günümüzde savunulacak tek yanı bunlarmış gibi sunuyorsunuz. Belki amacınız bu değil ancak ortaya çıkan sonuç budur.

Bu yazıyı okumadan önce sizin bir başka yazınızda konsola olan yakınlığınıza şahit olmuştum (ki o zaman da aynı şekilde şahsi görüşünüzü genel doğruymuşçasına sunmuştunuz). Bu yazıdaki başlığı ilk gördüğümde ise kafamda olumlu bir tablo oluştu ancak başlığı geçip yazıyı okuduğumda tekrar bir hayal kırıklığı yaşadım.

Yukarıdaki yazınızda kendi sözleriniz şöyle: "Hemen hemen hepimiz belli oranda fanatiğiz. Bunu inkar etmeye gerek yok. "... Bu cümleyi kuruyorsunuz ancak benim cümlemdeki "hayranlık" kelimesini yadırgıyorsunuz. Yorumumda "hayranlık" diye özellikle belirttim çünkü "fanatiklik" gibi ağır bir kelime kullanmak istemedim. Kaldı ki hayranlık kötü birşey değildir zaten ama sizin için sorun olduysa düzelteyim, "konsol hayranlığı" yerine "konsola daha yakınlık" diyeyim.

Bu arada ben de şu an PS3 kullanıyorum ve öncesinde de sayısız cihaz kullandım. Her ne kadar PC'ye daha yakın olsam da konsolları da her daim desteklerim. Yukarıdaki cevabım da gayet sakindi ve kişisel ithamlarda bulunmadan yazdım (her ne kadar siz "hayranlık" kelimesine takılsanız da).

Saygılar tekrardan.
BitirimAbi - 17.3.2013 19:53:06 -1
yazıyı okumadım(elbet okuyacağım) faceden gördüm konuyu kısa vaktim var.sadece şunu söyleyeyim ps3'üm var toplasan 2saat oyun oynayamadım çünkü OYNAYAMADIM.
OldGamers86 - 17.3.2013 19:47:50 +1
Düne kadar tercihim konsolken şimdiden sonra pc..Sebebini fiyat aralığına ve sunduğu çeşitliliğe bakarak anlayabilirsiniz.Yahu tema ya tema psn'de para ile satılıyor! daha da kötüsü ülkemizde faiş fiyatlara satılıyor bu konsollar.Eskiden adam gider ps1 alır yandan da 5-6 liraya (korsan) cd alır tepe tepe oynardı.NE DONANIM DEĞİŞİR NE DE OYUNA FAZLA PARA VERİRDİ.ama şimdi öyle mi? artık oyun orjınal alınıyor.E online oynamak istiyorsan da bu böyle.Arkadaş yazmış altta 180tl far cry 3 diye.Haksız mı? Konsol artık zenginlerin oyuncağı.Bunu kabul etsenız de etmesenız de.Özellikle ülkemizde. (ps3 var evimde ve orjınal oyun kullanıyorum.çamur atmaya kalkmayın dıye dıyorum.Yenı ps4 de almayacağım.)
r0ket - 17.3.2013 19:42:48 +2
safın biride çıkmış demişki ps plus varda ben ordan bedava oyun alıyorumda para vermez oldumda... ps plus almak bedava sanki :D yıllığı 100 tl ayrıca oyunlar plus bitince gidiyor. düşünsenize steam bunu yapsa günlük 6milyon giren oyuncu sayısı çok rahat 2 milyona iner. %75 indirimli oyunu plusta bedava oynuyorum dior çok zeki arkadaş. çünkü plus bedava ya :D ya ne acayip insanlar var arkadaş gördükçe halime şükrediyorum. sanki last of us çıktığı gün plus a gelecek yada god of war geldi... oynamayı istediğin oyuna gidip seve seve(?) 120-180 tl arası paraları bayınıp alacaksın orasıda işin bambaşka boyutu.

çok basit bir örnek: bugün bioshock infinite i ön sipariş edene steam xcom u bedava verecek. hemde ömürlük :D plusta varmı acaba merak ettim ömürlük beleş oyun. aman diyim sony nin yüreğine iner mazallah.

dünya oyun pazarında oyuncuyu soymayan tek şirket valve dolayısıyla pc oyuncuyu soymayan bir platform bunu mümkün mertebe kafanıza bi sokun.
BlackBeasT - 17.3.2013 19:27:57 0
@musakka
Hocama katılıyorum aynı düşünceleri uygun kelimeler ile cümleleri kurup paragrafı bitiriyor uslubunca yazıyor. Aynı düşünceyi agresif yazmaya gerek yok
Resmin büyük halini görebilmek için tıklayın
Orijinal boyut için tıklatın
Bernhard - 17.3.2013 19:21:48 -3
Öncelikle arkadaşlar yazının yazılış amacını iyi okumamış bazı kişiler.
Ayrıca PC incelemesi yapmamış gibi yazara karşı kişisel saldırıları sitede yayınlamıyoruz.
Ve "numenorian" nereden biliyorsun PS3 sahibi olmadığımı? Ayrıca Vita da kullanıyorum. Bilmeden yorum yapmayalım lütfen. PSN Plus'ta sanki oyunlar ücretsiz veriliyor.

Arkadaşlar her yazı kişisel fikirlerle yazılır. Tarafsız dediğiniz yazıların bile belli bir kişinin dünya görüşü olduğunu unutmayın. Bilimsel deney yapmıyoruz ki burada.
Ayrıca başlığı daha dikkatli okumanızı öneririm "Günümüzde PC Oyuncusu Olmak İçin Nedenlerimiz"

Burada "nedenlerimiz" bile derken belli bir kitleyi hedef aldığımı, kişisel fikirlerimi söylediğimi belirtiyorum.

Strateji oyunları PC'yi her zaman özel yapıyordu, sadece bugün değil ki, öyle değil mi?
Ama makalenin başlığı "Günümüzde" diye başlıyor. Mod desteği de uzun yıllardır var zaten.

Normalde okuyucu yorumlarına karşılık vermiyorum, ama bir yazıyı okurken ne anlatmak istediğimi bazı arkadaşlar anlayamamış diye düşünüyorum.

Ben yazının hiç bir yerinde konsol hayranıyım demedim mesela. Zaten değilim, hayatım boyunca bırak konsol denilen aleti, hiç bir şeye hayranlık duymadım. Ben saygı duyarım, hayranlık duymam hiç bir şeye. Ama bir anda konsol hayranı yapılmışım.
Ben konsolda oyun oynuyorum; çünkü bana daha çok hitap ediyor oyunları. Kişisel zevk meselesi, ama PC'de de (high end PC'im var) oyun oynuyorum. Özellikle de bağımsız oyunları. Arkadaşlar biz editörlerin büyük kesmi çok uzun yıllardır bu işin içindeyiz, Türkiye'de eski forum tartışmalarını da çok çok iyi biliyoruz.

Burada üzerinde konuştuğumuz konu sadece eğlence araçları, daha doğrusu bu cihazların verdiği eğlence. Sinir küpü olmanın, başkasına laf sokmaya çalışmanın ne anlamı var. Yani eğer oyun tartışması yüzünden birisini kıracaksam oyun oynamayı bırakırım daha iyi.
Makaleleri beğenmezseniz, yanlış bulduğunuz yönlerini belirtirsiniz olur biter. Benim burada birşeyler yazmamla PC dünyasının çehresi mi değişecek. Sadece güzel bir tartışma ortamı yaratmaya çalışıyoruz o kadar. BSC'deki yazarların çoğu da böyle düşünüyor. Lütfen olayları kişiselleştirmeyin.

Sağlıcakla kalın.
ALKAN ADAKANER
dovakin1907 - 17.3.2013 19:17:44 0
diablo bile konsola çıkıyor, pc ye çıkmayan exclusive oyunlara bakarsak, uncharted serisi, killzone serisi,halo serisi, god of war serisi, infamous serisi, heavy rain, the last of us, little big planet serisi,Metal Gear serisi Gran Turismo serisi, Resistance serisi, Ratched and Clank serisi ve daha fazlası. Bunları oynayamayanlar bana ekran kartından bahsetmesin, 2006 yılında çıkan 256mb ram li PS3 bile uncharted ve killzone daki grafik kalitesini sunabiliyorsa bugün bir çok pc ancak 3 yıldır bu kaliteyi vermeye başladı ki o da crysis,battlefield gibi üst düzey grafikli oyunlar sayesinde. Bu 2 oyun haricindeki oyunlar arasında fark çok çok az. Ki bi zahmet o fark ta olsun (2006-2013) PS4 ü düşünemiyorum bile.
rambocuk - 17.3.2013 19:13:48 -3
Dürüst hakkıyla oyun oynuyanlar bir kenara bence korsan kullanımı çok kolay olduğu için ve grafikler herzaman daha iyi olucaktır ama konsol oynanabilirliği ve kendine has muhteşem oyunlarıyla uzak ara pcnin önünde olucak herzaman
BSC Misafiri - 17.3.2013 19:03:37 +3
şöyle bir alıntı atayım:

Sorry where are your mods? where is your open platform? where are your steam sales? your multiple control inputs? your MMOs? Your independent developers? Where is your upgradable hardware? how does it feel having something you don't actually own? where are your cheaper games? where are your customisable controls? Where is your no strings attached completely free online? Where is your massive amounts of storage for all your installed games? Where is your command console? where are your unofficial game patches? Where is your complete backwards compatibility? Where are your multiple media options? (WE HAVE NEFLIX!! HERP DERP, oh im so impressed by a service that is already dated on PC) where is your constantly progressing hardware? your pushing of the graphical limit? Where are your own custom mods to your hardware to make it more aesthetic? Where is your overclocking? your tuning? Where are your ambitious titles that expand the scopes of gaming? (oh another herpa derp indianna jones, try hard wanna be movie experience? no thanks jeff) Where are your digital downloads? Your steam deals, your steam greenlight churning out hundreds of interesting indie games that the community wants to play? where is your cross game chat? your multi tasking? will you be able to bring up a web browser in game like I am doing right now to type this out? Will you be able to seamlessly connect to friends games? favourite servers? play with regular community members who you know? well will you?

asıl sorulması gereken sorular (yani içerik) bunlardı. pc platformu herşeyden öte özgür bir platformdur. bu yüzden sony'nin veya microsoft'un ağzına bakmazsınız özellik ekleyecekler diye. ha bir de bu platforma içerik çıkarmak ücretsizdir bundan bahsetmişmiydim? gidip de kazancınızın %15'ini konsol firması çalmaz. bu yüzden bu yüzdeyi oyununuz için kullanırsınız, zararı karşılamak için daha az çalışıp eksik içerik sunmanıza gerek kalmaz. dediğim gibi pc platformu herşeyden öte özgür bir platformdur.
BSC Misafiri - 17.3.2013 19:03:21 0
PC'de strateji, MMO oyunlarını arkadaşlarla oynarım ve büyük zevk alırım, ama dövüş oyunu, platform ve JRPG olarak ise konsolları kullanırım, bu kadar basit. Bir makinayla kendimizi kısıtlayıp "diğer makina şöyledir, böyledir" demektense: "oynayan kişi neyinden bu kadar zevk alıyor acaba" diye merak edip de denesek daha güzel olmaz mı?

"numenorian"

PS Plus olayına sonuna kadar katılıyorum, Vita'm toz içindeydi lâkin PS+ a ne zaman geçtim o zaman başka bir şey oynamaz oldum, bir internetten araştırın neler bedava dağıtılıyor diye, şaşırın, gerçekten Sony'yi takdir etmem gerekiyor, oyun dünyaınsa bir devrimdir PS+ olayı.
BSC Misafiri - 17.3.2013 18:39:56 0
Klavye+maus
numenorian - 17.3.2013 18:37:21 +2
Güzel bir yazı olmuş ancak eksiklikleri var.

Bu yazı günümüzden 1 sene öncesine kadar yayınlansaydı sonuna kadar katılırdım ancak bir konuda oldukça yanlış o da 'DİJİTAL SATIŞ PLATFORMLARI' kim ne derse desin sony psn network te plus sistemiyle bu devri haklı bir galibiyetle sonuçlandırmıştır bugun steam de yüzde 75 indirim oranıyla satılan oyunları konsolda plus sistemi ile ücretsiz sunmakta bu inkar edilemez ben kendi adıma plus üyesi olduğumdan beri oyunlara beş kuruş vermez oldum .Bu yazıyı yazan editörün ( ki madem bir oyun sitesinde editörsün her platforma sahip ol be kardeşim işin bu ) yeterince araştırma yapmadığı kanısına düştüm.
İkincisi ise pc de donanımlar evet güçlü ama ülkemizin dolandırıcı, kan emici, insan sömürgesi, emek hırsızı,ortaçağdan kalma vergi sistemi ve tedarikçilerin hizmet yoksunu açgözlü satış politikası yüzünden teknoloji çok pahalı fiyat/performans her türlü zevkin önüne geçiyo yine ne derlerse desinler para konuşur bir kere konsol aldınız mı sizi senelerce götürebiliyor
any77 - 17.3.2013 18:26:35 +1
alıntı:

Orijinalden alıntı: musAKka
Saygılarımla...

Kesinlikle katılıyorum ...

Strateji oyunları, age of empires, total war...
Kutulu oyunların ucuz olması: Far cry3 ps3=180tl çıkış fiyatı, pc=60tl çıkış fiyatı[:'(]
Şahsen FPS oyunların kontrollerinin konsola nazaran çok daha kolay olması ki bana katılan bir çok kişi vardır eminim. Klavye, mouse rahatlığı var mı konsollarda?[:'(]
.... ve sizin yazdıklarınız...

Ben bir şeyi anlamıyorum:

Konsol "fanları" pc'yi sadece oyun oynatan bir makine gibi görüp, bu yönde eleştiriyorlar ve maddi olarak konsolların daha ucuz olduğunu savunuyorlar. Fakat konsolda 2 şey yapılabiliyorsa, PC'de milyonlarca şey yapılabilir. Çünkü pc'nin dünyası sonsuzdur. Her şeyi ama her şeyi pc'de yaparsınız. Milyonlarca değil, sonsuz şey yapılabilir pc'de. Çünkü dünyası sonsuzdur, konsollar zaten pc'den uyarlanma biliyorsunuz (ama bu konsolların eksi bir yanı değil yanlış anlaşılmasın).

Sadece PC'ye oyun oynanması yönünden bakınca bile pc konsol ile neredeyse aynı kaliteyi aynı fiyata sunuyor. Nasıl mı? İşte cevabı (önceki bir yazımdan):


Fiyat/Performans

Bu konuya gelirsek bence pc çok daha önde. Nedeni ise ps4 ya da xbox720 çıktıklarında 2000 tl civarı olacaklardır. Gelecek oyunlar da pc'den 2-3 kat pahalı olacağını da hesaba katalım. Senede 8-10 oyun alsak. Pc'de bir oyun 50 tl iken konsolda 150 tl oluyor. En basitinden Far cry3 PC'de 60 tl. Konsolda 180 tl. Tam 3 katı. Zaten pc'ye gelen oyunların fiyatlarının çoğu 60-100 tl oluyor. Far cry3, crysis3, dead space3, max payne3, assessins creed3......
Bir oyunun pc fiyatının 80 tl, konsol fiyatının ise 180 tl olarak hesaplayalım. Her oyunda 100 tl fazla vereceğiz. Sene 1000tl'ye yakın fazladan oyun masrafı .
5 senede 5000 tl fazladan oyunlara vermek! Yani konsolların ömrünün 5 değil 7 sene olarak hesaplarsak, yaklaşık 1 konsol bize 7000-8000tl'ye mal oluyor. Aynı fiyata pc almak mümkün. Daha önce hiç pc toplamamış konsol fanları pc'nin her 2 senede bir tüm parçalarının yenileneceğini düşünüyorlar. Tamam ilk toplarken fiyatlı oluyor. Ama sonradan sadece anakart'ı, işlemciyi değiştirmeden, ekran kartı ekleyerek pc'yi yenileyebiliriz. Yani 3-4 senede 1000 tl verip yeni bir ekran kartı almaktan bahsediyorum. İşlemciye de oc yapacaksın. Öyle kullanacaksın. Yani bir pc, bize bir nesilde yaklaşık 4000tl'ye mal oluyor. Oyunlarla beraber 6000 tl cıvarı oluyor. Hem beğenmediğin ama oynamak istediğin oyunları da korsan alabilirsin, istediğin oyunu da orijinal al. İlk başta korsanı dene, sonra orijinal al. Ama konsolda her oyunu pc'den 2-3 kat pahalı olarak, zorunlu orijinal almak zorundasın. Sadece oyunlar düşünüldüğünde bile PC daha ucuza geliyorken tercihim pc'den yana olacaktır. PC'de zaten istediğin herşeyi yapabilirsin. PC vs KONSOL ama sadece oyunlarda değerlendirirsek, dediğim gibi, yaklaşık aynı fiyata, hatta pc daha ucuza geliyor. Ama zaten pc'de istediğin her şeyi yapabilirsin. Şahsen ben sadece oyundan başka halta yaramayan, pizza kutusu gibi bir cihaza 2000 tl vermezdim. Pc ile uzun zamanda aynı fiyata gelecek bir cihaza o parayı vereceğime gider pc toplarım. 3 senede bir yeniler, hemde bütün işlerim hallolurdu. Dediğim gibi windows'ta yapılabilecek her şey pc'de mümkün. Bu açıdan bakılınca pc'ye 3000 tl verilir diyorum, ama sadece ve sadece oyun oynatabilen, bir işletim sistemi bile olmayan bir cihaza neden 2000 tl vereyim. Her seferinde oyunun cd'sini takmak da eksi bir özelliği konsolun. Ayrıca konsolda ki hdd, depolama özgürlüğü pc'deki kadar değil. PC'de 5-6tb'lık hdd alıp içerisine ne kadar dökümanın varsa dolduracaksın. 4 tb'lık bir hdd bozulmadığı takdirde rahat 10 yıl boyunca depolama işimizi görecektir. Milyonlarca full hd resim sığdırabilir zaten...

Fiyat/performans olarak uzun zamanda pc çok daha kârlı oluyor. Birazda zevk işi ama ben pc'yi destekliyorum şu an için. Ama ileride işler değişebilir. Ama pc platformu hiç bir zaman ölmeyecektir. Konsol fanlarına bie sözüm: "O biricik konsolunuzda oynadığınız, yücelttiğiniz oyunlar nerede yapılıyor?"
Bunu bulup sonra pc'ye çamur atın. Ben konsolu kötülemiyorum, asla! Sadece pc'nin göreceli olarak daha iyi olduğu düşüncesindeyim. Ama pc'ye de durduk yere çamur atanlara lafım[:'(]. Tercih meselesi. Yeni nesilde mutlu olmak dileği ile...

Bu konuda bir mantık hatası var. Pc'yi sadece oyun oynatan bir makine olarak görmeyelim. Dediğim gibi, sadece oyun yönünden bakınca bile uzun vadede pc konsol aynı fiyata geliyor yaklaşık. Peki iki platformda aynı fiyata geliyorsa PC'nin sunduğu SONSUZ imkanlar varken bana bir konsola 2000 tl vermek boş geliyor.
Bir konsolu neden alırım, god of war, uncharted, killzone, infamous vs vs oynamak için. Ama zaten bu oyunlardan başka oyun mu yok. Konsol fanları, konsolu savunurken god of war, uncharted, infamous oynayamıyorsunuz pc'de diyorlar. Peki bunların kaçı bf3'ü caspian border'da 64 kişi, ya da crysis3'ü ultrada pc'de oynadı.... hiç biri. Önce pc'nin sunduğu mükemmel oyunları oynayıni sonra konsol exlusive oyunlarına sıra gelsin. Gow, uncharted oynayamıyor pc oyuncuları fakat onlardan güzel oyun yok mu sanki? Gow oynayacağıma bf3'ü fazla oynarım. Alacağım zevkte çok daha fazla olacaktır....

Çok uzun oldu ama okuyanlara çok şey kattığını düşünüyorum bu yazının. Yazımı burada noktalıyorum. Bu tartışmanın sonu yok. Herkes hangi platformda kendini mutlu hissediyorsa o platformda oynasın. Sonuçta pc'ye binlerce lira para yatıran da, aynı şekilde konsola para saçanlar da sazan değiller... Herkesin kendine göre nedenleri vardır. Ama bir karşılaştırma yapmak gerekirse BENİM NEDENLERİME göre pc bir adım önde olacaktır...

OKUYAN HERKESE TEŞEKKÜR EDİYORUM. UMARIM YARARLI OLMUŞTUR...
sayusufas - 17.3.2013 18:25:07 0
yaşım 17 küçüklüğümden beri(4 yaşında falan)ps one oynamaya başladım 9 yaşına kadar bu böyle gitti sonra ps2 aldım ve ona devam ettim ardından hep ps3 kiraladım yani şöyle inceden baktığımızda ben bir konsol oyuncusuyum(aralarda nintendonun renksiz el konsollarıda var tabi) ama PC deki strateji oyunları ve klavye fare ikilisi ile oyun oynama(özellikle fps oyunlar) gibi Pc yi özel yapan şeylerde var tabiki her şeyin yeri ayrıdır bunları karşılaştırmak ise çok saçmadır ben iki platformuda denemiş olarak söylüyorum Pc de oyun oynamayanlar bir pc yi denesin konsolda oyun oynamayanlar ise konsolu bir denesin bence hepsinden ayrı bir tat alacaktır hepsinin yeri ayrıdır...
ValiantLion - 17.3.2013 18:06:41 -1
alıntı:

Orijinalden alıntı: BSC Misafiri

strateji oyununu konsolda oynamak ne kadar saçmaysa pc ninde ölmesi o kadardır, pc bir çeşit teknoloji hastalığıdır, illa oyun isteyende gider konsolda alır ne var bunda.


örneğin rome total war 2
BSC Misafiri - 17.3.2013 18:05:19 +1
strateji oyununu konsolda oynamak ne kadar saçmaysa pc ninde ölmesi o kadardır, pc bir çeşit teknoloji hastalığıdır, illa oyun isteyende gider konsolda alır ne var bunda.
furkangoth - 17.3.2013 18:01:39 0
NES'ten nintendo 64'e kadar olan önemli oyunların çoğu zaten wii'nin virtual console'unda var wii u'nun gamepad'inde oynamak için de bir iki yıla kalmaz gelir.
furkangoth - 17.3.2013 17:58:33 0
NES'ten nintendo 64'e kadar olan önemli oyunların çoğu zaten wii'nin virtual console'unda var wii u'nun gamepad'inde oynamak için de bir iki yıla kalmaz gelir.
ValiantLion - 17.3.2013 17:57:38 +2
sallayın herkes neyden zevk alıyorsa onu oynasın isterse yıl 2020 olsun adam isterse gider ps1 oynar SİZE NE!!!
BSC Misafiri - 17.3.2013 17:53:29 -3
ben her ikisindede oynuyorum pc de olan ps3 de yok ps3 olun (uncharted,god of war,mgs,killzone,in famaus.........)böyle boş şeyleri tartışmaya deymez yarmayın kendinizi
musAKka - 17.3.2013 17:50:15 +17
Öncelikle şunu belirtmek isterim: PC oyunculuğu bu yazıdaki kadar basit birşey değildir. "PC oyunculuğu" dediğimiz şey sizin belirttiğiniz bu üç başlıkta özetlenebiliyor olsaydı PC oyunculuğu diye birşey cidden kalmayabilirdi.

Yazıda genel olarak 3 ana başlık vermişsiniz;

- Dijital Satış Platformları
- Çılgın Bağımsız Oyunlar
- Geriye Uyumluluk

Şahsen uzun yıllar boyu konsol kullansam da sıkı bir PC oyuncusuyumdur. Fazla yüzeysel olup sadece kendi şahsi önem listenizi vermişsiniz ne yazık ki. Eğer bunlar sizin şahsi düşünceleriniz ise hiçbir şey diyemeyiz, eleştiremeyiz. Sonuçta "kişisel zevkinizdir" deriz. Ancak siz bir haber editörü olarak burada bir makale tadında yazı yazmışsınız ve şahsi düşüncelerinizi genele yaymışsınız.

Yazı içerisinde PC'nin büyük avantajlarını pek önemli değilmiş gibi geçiştirmişsiniz. Sizin yazınızın özeti şu olmuş kısaca:

"Ben bir konsol hayranıyım. Ama PC'nin de şu yönleri benim ilgimi çekiyor"

Şimdi bir PC oyuncusu olarak şu başlıkları da ekleyeyim:

- Grafiği çok önemsemiyoruz ama yeni nesil konsolların da çıkmasındaki "temel" sebebi biliyoruz. PS4 lansmanında tanıtılan oyunların grafiklerini görüp heyecanlanmayan konsol oyuncusu var mı? Grafik elbette "herşey" değil ancak bu kadar da küçümsemeyin.
- Strateji oyunu seven milyonlarca PC oyuncusu var. En büyük faktörlerden biridir ancak bahsedilmemiş bile.
- Mod desteğini arada bir cümlede geçiştirmişsiniz ancak birçok PC oyuncusu için vazgeçilmezlerin başında olan unsurdur.
- MMORPG'ler de milyonlarca oyuncu tarafından vazgeçilmezdir. Ama yazıda bahsedilmemiş.
- Donanım güncellemenin dezavantajları mevcut ancak avantajları da hiç azımsanmayacak seviyededir. Ben PS3'te Assassin's Creed 3 oynarken yerlerde sürünen performans yüzünden oyunu yarıda bırakmak zorunda kaldım. Özellikle kaliteli grafiklere sahip oyunlarda bu problem azımsanmayacak seviyede ve çözümü yok. PC'de masraflı da olsa en azından bir çözüm var.
- PC'nin kontrol cihazlarında uçsuz bucaksız bir dünyası vardır. Mouse - Gamepad - Klavye'nin sayısız çeşitliliğine sahipsiniz.
- Oyun fiyatları sadece dijitalde değil, kutulu oyunlarda da ekstra bir avantaja sahiptir.
... vs. vs...

Ben burada herhangi bir hazırlık yapmadan gelişigüzel olarak bunları listeleyebiliyorken sizin belirttiğiniz 3 madde ne yazık ki önemli unsurlar olsalar da devede kulak kalıyor.

Eğer benim bu listelediklerime gelip "bu saydıklarınız çok önemli şeyler değil" diyorsanız zaten siz temelde bir PC oyuncusu değil, PC'nin bazı avantajlarını gören konsol oyuncususunuzdur. Başlık da "benim konsolumda da olmasını istediğim şeyler" olsaydı bu kadar eleştirmezdim, emin olun. Ancak böyle bir yazı yazacaksanız "konsol hayranı gözünden PC" değil, "PC hayranı gözünden PC" şeklinde yazmanız gerekir.

Saygılarımla...
freshmind - 17.3.2013 17:35:32 +2
Bi platforma hala ölmedi demek.. Bağımsız oyunlar ile savunmak zaten o platformun ne halde olduğunun yanıtıdır .. Bsc son zamanlarda kızışan pc-konsol tartışmalarından ötürü milletin bi gazını almak istedi sanırsam.

Son paragrafta bahsi geçtiği gibi, pc oyuncuları sanki herkesin elinde gtx titan varmış gibi çok affedersiniz grafiksel manada sidik yarıştırmaya devam ederse tartışma ortamında ne gibi bir seviye elde edileceği bellidir.

Kimsenin pc'nin gücüne veya nostaljik hatıralarına laf ettiği yok. Maddiyat açısından, finansal yönden geliştiricileri kendine çeken konsolların hegemonyalarını sürdürdüğü bir jenerasyon mevcut.

Oyun için yaratılmış ortalama 8-10 yıllık ömrü olan , evlerimizde o koca plazma tv lerin lcd lerin en büyük yoldaşı olan, birer eğlence platformu olan konsolları, Pc gibi yeri - amacı - değeri ap ayrı bi platform ile sürekli; " uzaktaki dağlar sizde görünmüyor, bizde yerde 5 tane çim var sizde 3 tane , sizin ağaçta 7 yaprak var bizimkinde 17 " gibi komik ve bilhassa acınası tartışma argümanları ile eleştirmeye çalışmaları asıl meseledir.

Pc'nin güzellikleri ve sahiplerine tanıdıkları ayrıcalıklar ile savunulmaları(güzel bir dil ile) daha yararlı ve değerli bir tartışma ortamı yaratacaktır. Yazıda pc'nin farklı tatlarına yer verilmesi ayrı bir güzellik.

Şahsen birkaç gündür yaptığım yorumlarda da anlaşıldığımı umuyorum.. Bu yazıyı aslında "lafı ağızdan almak" deyimi ile bağdaştırmak istiyorum. Bsc yönetiminden pc-konsol tartışmalarına yönelik gerek maddiyat, gerek fiyat/performans gerkese tattırdıkları farklı zevkler ve kendilerine özel argüman ve oyunları ile yoğun bir yazı yazmaları isteğinde bulunacak idim.. Ki hala öyle bir çalışmayı bekliyorum.

Yazı için teşekkürler, çalışma ve başarılarınız devamını dilerim. Sevgilerimle, saygılarımla.
BSC Misafiri - 17.3.2013 17:26:02 -1
çok güzel bir inceleme diyecekk bir şey bırakmamışsınız :D (Haa bu arada PC 4ever :)
ensobay - 17.3.2013 17:17:50 +2
Sen oyunu konsolda oynarsın ama cenazene Pc gelir.
ValiantLion - 17.3.2013 17:15:24 -4
zatem pcnin üstünlüğü grafik değil.Bağımsız oyunların olması ve oyunlarda mod sistemi olması örnek:Skyrim,warband,totalwar
ValiantLion - 17.3.2013 17:13:10 0
niye illa pc ps3 yada xbox vb.oyuncusu olmak gerekiyorki.Kendinizi illa bunlara şartlamayın.Şimdi hem konsolda hem pcde oyun oynayan kimsemi yok?
balboa07 - 17.3.2013 17:09:54 0
sonsuza dek PC...
Tüm yazınızı okudum ve çok beğendim bu tip çalışmalar BSC nin kalitesini ve farkını ortaya koyuyor.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • Siz de aşağıdaki form aracılığıyla yorum yapabilirsiniz.
Mesajınız
Üyeyim Üye Değilim

DonanımHaber üyeliğinizi kullanabilirsiniz.

E-Posta (Onay için gerekli.)

BSC KÜNYESİ
Bölüm Sonu Canavarı ÇOKLU PLATFORM
+ TAKİBE
AL
426 kişi bu oyunu takip ediyor.