Gizle
Kullanmakta olduğunuz tarayıcı güncelliğini yitirmiştir. Bölüm Sonu Canavarı, sorunsuz bir gezinti için tercih ettiğiniz tarayıcının en güncel sürümünü kullanmanızı önerir.
Mobil Sürümü Görüntüle »

The Universim ile Dilediğiniz Dünyayı Oluşturabiliyorsunuz

 
Crytivo tarafından geliştirilen ve yayınlanacak olan şehir kurma, simülasyon, yönetim oyunu The Universim, 22 Ocak tarihinde tam sürüm olarak geliyor. 
 
İlgi çekici tarzı ile beraber karşımıza çıkmaya hazırlanan oyun içerisinde bir dünyayı elimize alabiliyor ve kendi gezegenimizi burada yönetmeyi hedefliyoruz. Oyunda kendi gezegenimizi dilediğimiz gibi farklı hale getirebiliyor, farklı bölgelerine yeni inşalar yapabiliyor ve medeniyeti burada aslında bir nevi rehberlik ediyor diyebiliriz. Doğrudan kendi gezegenimizi yönetebileceğimiz ve tüm ince detaylarında elimizde olabileceği yapım içerisinde büyük bir imparatorluk inşa edebilir ve çağlar boyunca bu medeniyetin düşmemesini sağlıyoruz. Oyunda tüm yönetim unsurlarının elinizde olduğuna göre biliyor ve her türlü ekosisteme karşı da buradaki yerinizi alabiliyorsunuz. Oyun içerisinde yer aldığınız süre boyunca istediğiniz şekilde yönetim unsurlarını değiştirebilir, kendi stratejinizi ve planlamanızı öyle dahil edebilir ve istediğiniz bölgeyi istediğiniz şekilde tasarlayabilirsiniz.
 
 

Universim adlı oyun içerisinde gezegenler yalnızca hazır sistemlerden meydana gelmiyor. Ayrıca burada birbirine bağlı olarak karşımıza çıkıyor. Yani her gezegenin kendi ekosistemi bulunuyor ve bu ekosistemler diğer bir gezegendeki ekosistemi etkileyebiliyor. Dolayısıyla oyun içerisinde bu tarz bir bağ sisteminin olduğunu söyleyebilir ve bu mekaniğinin gerçekten de ilgi çekici bir şekilde karşılığını görebiliyoruz. Oyun içerisinde medeniyetimizi dirildiğimiz gibi geliştirebilir, yükseltebilir ve bir sonraki medeniyete geçişiyle beraber elbette teknolojik geliştirmeleri burada yapabiliyoruz. Oyunda ağaçları kesebiliyor, fidanlar dikebiliyor, ağaçların büyümesini daha da hızlandırabiliyor ve her kaynak burada oldukça önem arz ediyor. Bunun dışında elbette canlılar bulunuyor. Bu canlıları dilediğiniz gibi avlayabilir ve insanlığın gelişmesi için burada elinizden geleni yapmaya koyuluyoruz. Eski çağlarda ve ilk zamanlarda elbette medeniyetin gelişmesi nasıl bir zaman aldıysa bu oyun içerisinde de aynı şekilde o zaman diliminde yaşananları görebilir ve bununla beraber de sizde çeşitli hamleler gerçekleştirebilirsiniz.

Oyun içerisinde farklı kaynakları elde etmek oldukça önem arz ediyor. Çünkü bu kaynaklarla beraber hem medeniyetinizi geliştirebilir hem de yaptığınız inşa sistemleri ile beraber de burada insanlara barınak hizmeti sağlayabiliyorsunuz. Benzersiz ekosistemlerin ve bölgelerin yer aldığı yapımda her ağaç, çıkarılan her kaynak ve hayvanlar oldukça önemli. Çünkü burada medeniyetin gelişmesi için bu unsurlarının da olması gerekiyor ve bunlarla beraber de elbette medeniyeti beslemek oldukça mühim. Oyunda farklı farklı zamanlarda ilerleyebiliyor ve hem sabah hem de gündüz döngüsünün olduğunu görebiliyor. Aynı zamanda burada mevsim geçişlerinde yer alacağını söyleyebiliyoruz. Bu geçişlerle beraber elbette her türlü zorluğu burada görebiliyor ve ona göre kendi hamlenizi ve stratejinizi belirleyebiliyorsunuz. Bunun dışında, örneğin kış ayına geldiğiniz zaman elbette ekinlerin burada olmadığını ve bazı ekinlerin soğuktan donduğunu görebiliyor ve bunun dışında ona göre kendi planınızla beraber kışa dayanıklı ekinler ekleyebiliyorsunuz. Dolayısıyla oyun içerisinde yer aldığınız süre boyunca bu tarz mekaniklere ve dinamiklere oldukça dikkat etmeniz gerekiyor ve ona göre de önlem almanız şart diyebiliriz.
 
 

Çağlar boyunca farklı farklı hamleler yapabileceğiniz ve ilerleyen süreçte daha da yüksek medeniyetlerle beraber karşılaşabileceğiniz yapım içerisinde aynı zamanda kıtlıklar veya bolluklarda yaşanabiliyor. Örneğin bir yandan ağaçları hızlı bir şekilde keserseniz ve bir yandan bunları yok ederseniz ve ekmezseniz elbette ağaç kıtlığı ortaya çıkabiliyor. Dolayısıyla bu da medeniyetin ilerleyişini etkiliyor. Ağaç burada elbette basit bir örnek gibi gözükse de ancak hem yakacak hem de binaların inşası için en basit tabiriyle oldukça önem arz ediyor.
 
Oyun içerisinde yapacağınız her bir hamle oldukça önem arz ediyor. Bu hamlelerle beraber elbette etrafı dilediğiniz gibi özelleştirebiliyor ve buna göre kendi medeniyetinizi inşa edebiliyorsunuz. Ekosistemleri nasıl bir iz bırakacağınızı tamamen siz belirleyebiliyor ve etraftaki kaynakları nasıl toplanacağını ve bu kaynakları nasıl meyve vereceğini tamamen siz seçebiliyorsunuz. Bunun dışında oyunda yer alan her bir kaynak oldukça önemli. Çünkü bu kaynaklarla beraber hem medeniyetin merdivenleri tek tek inşa ediliyor hem de bu inşa merdivenleriyle beraber de oyunda daha hızlı ilerlemek mümkün oluyor. Zaten oyunun özünde düşük bir medeniyetten başlayıp yüksek teknolojiye sahip bir medeniyete doğru ulaşmak yer alıyor. Bu temel ile beraber yer aldığımız oyun içerisinde istediğimiz tarzı benimseyebiliyor ve bu tarz oyunlarda siz de biliyorsunuz ki her bir oyuncu farklı bir deneyim elde edebiliyor ve farklı bir yöne doğru geçiş yapabiliyor. Dolayısıyla burada yapacağınız her hamle sizin tamamen kendi stratejinizi ve planınızı oyuna dahil etmekle beraber gerçekleşiyor.

Doğa içerisinde yer aldığımız yapımda elbette etrafı şekillendirmek ve özelleştirmek uygarlığın temelleri ile beraber özdeşleşiyor. O yüzden medeniyeti tehdit eden çeşitli sorunlar ortaya çıkabilir ve bu tehditleri ortadan kaldırmak için elbette temelleri sağlam atmamız gerekiyor. Oyunda diğer taraftan doğal afetlerin meydana geldiğini görebilir ve doğal afetlerle beraber de elbette mücadele etmek durumunda kalabiliyoruz. Örneğin oyunda bir anda medeniyetimizi ikiye bölmekte tehdit eden bir depremin ortaya çıkmasını görebiliyor ve aynı zamanda doğanın bizlere kötü bir şekilde karşıladığını hissedebiliyoruz. Bunun dışında doğaya kötü davranırsak elbette karşılığımızla kötü bir şekilde karşılaşabiliriz. Dolayısıyla doğaya ne kadar iyi davranırsak karşılığını elbette o denli iyi bir şekilde alabiliriz. Hal böyle olunca oyunda yer aldığımız süre boyunca bu durumlara oldukça dikkat etmeli ve ona göre kendi planımızı ve stratejimizi oyuna dahil etmeliyiz.
 
 
 
Oyun içerisinde farklı gezegenler yer alıyor. Bu gezegenler rastgele olarak karşımıza çıkıyor ve rastgele olarak karşımıza çıkan bu gezegenlerin nasıl bir hal alması gerektiğini tamamen biz karar verebiliyoruz. Her bir gezegenin kendine özgü altyapısı bulunuyor. Bu altyapı ile beraber buradaki durumları elbette analiz edebiliyor ve aynı zamanda gezegenlerin nasıl kullanacağımıza biz karar verebiliyor biliyoruz. Bunun dışında bazı gezegenler tamamen ana kaynaklarla dolu olarak karşımıza çıkarken bazı gezegenler ise kurak ve tamamen çekilmez bir şekilde karşımıza geliyor. Ancak bunları yeşillendirmek ve kaynaklarla doldurmak elbette bizim işimiz olabiliyor. Bazı gezegenlerin ise oldukça tehlikeli bir şekilde karşımıza çıktığını deneyimleyebilir ve bu gezegenlerde gerçekten de dikkat etmemiz gerekiyor. Dolayısıyla oyunda her bir gezegenin kendine özgü yapısı yer alıyor. Ona göre de kendi hamlemizi buralarda gerçekleştirebiliyoruz.

Oyun içerisinde aynı zamanda farklı farklı gece ve gündüz döngüsü mekanikleri bulunuyor. Bu döngüyle beraber de elbette oyunda yapacaklarımız farklılık gösterebiliyor. Her ne kadar kulağa basit bir mekanik gelse de gece ve gündüz arasındaki döngüler ve olgular oldukça önem arz eder. Çünkü sabah gerçekleştirdiğiniz bir eylem gece içerisinde meyvelerini verebiliyor. Dolayısıyla burada yaptığınız her hamle oldukça önem arz ediyor. Her gezegenin içerisinde uygarlığınıza meydan okuyarak çeşitli afetler bulunuyor. Bu afetlerle beraber önemli bir şekilde rol oynamak tamamen bizim işimiz oluyor. Oyunda aynı zamanda vahşi bir doğa yer alıyor.
 
Bu doğa içerisinde elbette vahşi hayvan saldırıları yer bulabiliyor. Bununla beraber de elbette oyunda dilediğiniz şekilde bu hayvan saldırılarına karşı yer alırken onlara karşı ne yapacaksak tamamen biz belirleyebiliyor ve bu saldırılara karşı kendimizi koruma altına alabiliyoruz. Bu vahşi saldırılar gündüzleri değil de geceleri daha sık bir şekilde karşımıza çıkıyor. Dolayısıyla sıcaklığın düşüş yaşadığı ve geceleri yani karanlığın olduğu zamanlarda bu saldırı sürekli olarak karşımıza gelebilir. Dolayısıyla bu gece ve gündüz döngüsünün en basit örneği diyebiliriz.
 
Gece ve gündüz döngüsü dışında, elbette oyun içerisinde dört mevsimlik bir döngünün yer aldığını söyleyebiliriz. Dört mevsimle beraber, elbette buraların oldukça fazla değiştiğini ve bu değişimle beraber sık sık sıcaklık düşüşlerinin ve artışların olduğunu görebiliriz. Bunun dışında, oyunda bir gezegen içerisinde bu geçişlerle beraber elbette biyomlarda büyük ölçüde değişikliğin olduğunu deneyimleyebilir ve aynı zamanda bu mevsimlere geçişle beraber etrafı daha uygun hale getirmeye çalışabiliriz. Medeniyeti rehberlik edebileceğimiz yapım içerisinde, başlangıç kısmında elbette biraz zorlanabiliriz. Ancak bu zorluktan sonra, elbette oyunun mekaniklerine alıştıktan sonra daha hızlı bir şekilde ilerleyebiliriz. Çağlar boyunca yapabileceklerimiz gelişimler burada oldukça önem arz ederken, ilerlememizi oldukça sıkı bir şekilde takip edebilir ve kararlarımız oyunda yer aldığımız süre boyunca karşılaştığımız olayları değiştirebilir.
 
 

Farklı farklı yeteneklere sahip olduğumuz yapım içerisinde, elbette çeşitli felaketlerin ne olduğuna göre biliyor ve bu felaketlerle beraber, elbette dünyayı tamamen koruma altına alabiliyoruz. Bu felaketler içerisinden nasıl korunacağımız gerektiğine tamamen biz karar veriyoruz. Aynı zamanda amacımız burada medeniyeti korumak ve medeniyeti daha da ileri taşımak temel amacımız olarak karşımıza çıkıyor. Klasik yönetim ve inşa etme unsurlarını yer aldığı yapım içerisinde, aynı zamanda simülasyon unsurlarına da yer alıyor ve bu unsurlarla beraber oyunda gerçekten güzel vakitler geçirebiliyoruz. Kendi bölgemize inşa edebildiğimiz ve bu bölge ile beraber istediğimizi yapabildiğimiz yapımda, istediğimiz şekilde kaynaklarla beraber üretim yapabiliyoruz. Bu mekaniklerle beraber daha farklı mekaniklere yelken açabilir ve aynı zamanda farklı kaynakları birleştirerek yeni inşa edebilecek yapıları ortaya çıkarabiliyoruz.

Bu tarz yönetim unsurlarından hoşlanıyorsanız, elbette bu oyuna bir göz atabilir ve bir şans verebilirsiniz. Oyunun şu anda Steam sayfası açık durumda ve dilerseniz Steam sayfası üzerinden istek listenize ekleyebilir ve çıkış yaptığı gün bir bildirim alabilirsiniz. Ek olarak, bu tarz oyunlar elbette yönetim ve inşa etme unsurlarını bünyesinde barındırır ve sürekli olarak bir şeyler inşa etmekle ve geliştirmekle beraber meşgul olabiliyorsunuz. Oyunu şu anda erken erişim sürümü ile beraber karşımıza çıktığını ve 22 Ocak tarihinde tam sürüm olarak yayınlanacağını söyleyebiliyoruz. Dolayısıyla oyun şu anda erken erişim olduğundan dolayı, aynı zamanda 15 dolarlık fiyat etiketi ile beraber karşımıza geliyor. Aynı zamanda bu fiyatın tam sürümle beraber artık artmayacağını ne yazık ki bilemiyoruz. Ancak genel olarak tam sürüme geçişle beraber oyunların fiyatı artış gösterebiliyor. Dolayısıyla satın almak istiyorsanız erken erişim sürümü ile beraber satın alabilirsiniz. Bunun dışında, erken erişim sürümünde yer alan tüm sorunlar tam sürüme geçiş yapıldığında ortadan kaldırılmış olacak. Dolayısıyla daha stabil ve akıcı bir oyun deneyimi elde edebileceksiniz.
 
 

Oyunun bunun dışında kendine özgü fizik motoru kullanıyor. Bu motorla beraber, elbette onu da yapabileceklerimiz farklılık gösteriyor ve bunun yanı sıra gerçekçi bir yapı oluşturulmak isteniyor. Bunun dışında, oyunda yer aldığımız süre boyunca istediğimiz şekilde kendi stratejimizi ve planımızı oyuna dahil edebiliyor ve nasıl başlamak ve ilerlemek istiyorsak da oraya doğru yönelebiliyoruz. Dolayısıyla oyunda özgür bir yapı bulunuyor. Bu yapı ile beraber de istediğimiz hamleleri gerçekleştirebiliyor ve kararlar oyundaki yapabileceklerimizi etkileyebiliyor.

Bu haberin bağlantısı
URL
The Universim
Görsel Roman Oyunu Mediterranea Inferno 5 Mart 2024'te Konsollar için Geliyor GOG, 290 TL'lik Oyunu Ücretsiz Veriyor!

BSC Misafiri

19.12.2023 23:19:55

0
NCK: The Universim gibi Tanrı Oyunlarını sevenler şu belgeseli izleyebilir, çok güzeldir. https://www.youtube.com/watch?v=gt4-tBFIcsI Bu yayıncının diğer belgeselleri de çok güzeldir.
    Siz de aşağıdaki form aracılığıyla yorum yapabilirsiniz.
Mesajınız
Üyeyim Üye Değilim

DonanımHaber üyeliğinizi kullanabilirsiniz.

E-Posta (Onay için gerekli.)

Kullanıcı Videosu Yükle ▲ Siz de video yüklemek için tıklayınız