Gizle
Kullanmakta olduğunuz tarayıcı güncelliğini yitirmiştir. Bölüm Sonu Canavarı, sorunsuz bir gezinti için tercih ettiğiniz tarayıcının en güncel sürümünü kullanmanızı önerir.
Mobil Sürümü Görüntüle »

Oyun Yayıncıları, Terkettikleri Oyunların Geri Gelmesini İstemiyor

 
     Birçok severek oynadığımız ama artık hayatta olmayan oyunların geri gelmesini istemez miydiniz?Belli ki ESA(Entetainment Software Association)bunu istemiyor ve elinden geleni ardına koymuyor.
 
     Ne var ki, bizim gibi düşünen, kar gütmeyen bir oluşum olan EFF(Electronic Frontier Foundation), artık yayıncıları tarafından terkedilmiş oyunların, üçüncü partiler tarafından kodları ile oynanarak, özel serverlara taşınması, üzerine ek paketler ve değişiklikler yapılması gibi girişimlerin serbest olması için çalışıyor. Örnek vermek gerekirse Battlefield 1942, Star Wars: Battlefront, SOCOM 4, Resistance: Fall of Man ve Mario Kart Wii. gibi oyunlar artık erişilemiyor. Düşünsenize, Destiny'e Activision desteğini çekse(ki mutlaka bir gün olacaktır), online oyun dışında tek kişilik oyuna da girme şansınız kalmayacak, çünkü oyun bir server gerektiriyor.
 
     ESA ise olaya farklı bir açıdan bakıyor ve oyunların kodları ile oynamanın hack statüsüne girdiğini ve telif haklarını ihlal olarak görüldüğünde ısrar ediyor. İşte EFF bu noktada devreye girerek, artık terkedilmiş oyunların telif hakkına dahil olmaması gerektiğini savunuyor.
 
     Ben açıkca EFF tarafını tutuyorum ve çok sevdiğimiz eski bazı oyunların geri gelmesini istiyorum. Misal Project Vaulderie'nin başına gelenler beni fazlasıyla üzmüştü. Yıllardır Vampire: The Masquerade - Bloodlines için ek paket gelmesini veya remake yapılmasını istedim. Kar amacı gütmeyen bir grup, oyunu Unity motoru ile tekrar canlandırmak ve online çok oyunculu mod koymak istediğini açıkladığında, çalışmaları CCP Games tarafından, telif hakkı ihlali nedeniyle yarısında durduruldu. Peki ellerine ne geçti?Hem bizi The White Wolf evreninden uzaklaştırdılar, hem de efsane oyunlarının tekrar gözde olmasını engellediler.
 
     Umarım EFF amacında başarılı olur da eski oyunlarımıza tekrar kavuşuruz.

Bu haberin bağlantısı
URL
Kaynak Engadget EFF ESA project vaulderie iptal Battlefield 1942 Star Wars: Battlefront SOCOM 4 Resistance: Fall of Man ve Mario Kart Wii
Wargaming.net Liginin Finalistleri Açıklandı GTA V'in Nvidia Sürücüleri Yayınlandı
Yorumlar yeniden eskiye doğru listelenmektedir. Sıralamayı değiştirmek için sağdaki menüyü kullanabilirsiniz.

einhander

13.4.2015 21:54:07

0
eff taraftarıyım artık bende

necipfazil2041

13.4.2015 18:47:54

0
GOG niye var o zaman? Adamlar terk edilmiş olsa bile yıllar sonra tekrar piyasaya sürme ihtimalini göz ardı etmiyor. GOG gibi bir firma çıkıp, yayınlama hakkı veya başka bir şekilde anlaşıp yayınlıyor yıllar önceki oyunu.

esmerbuyucu

13.4.2015 18:16:35

0
Bazı şirketler para kazanmak adına her türlü şebekliğe bürünüyor. Eski oyunları tekrar geri getirmekte bu şebekliklerden biri.

The False Shepherd

13.4.2015 17:07:34

0
Güzel bir haber olmuş..

StrangerLovely

13.4.2015 17:04:58

0
Değişiklik yapılmadan online servisleri yenilemek olabilir ama mod tarzı şeylerde ESA doğru demiş bence sonuçta o IP firmaya ait ve firma oyunun böyle şeylerle anılmasını istemeyebilir.

deadlight54

13.4.2015 16:28:46

0
EFF'ye kesinlikle katılıyorum. ESA'nın yaptığı iş, mantıksız ve çok saçma.

cemecem21

13.4.2015 16:06:00

0
Ben de Eff'ye katılıyorum. Artık oynanmayan oyunlarda telif hakkı olmamalı. Zaten birçok eski oyuna ulaşılamadığı için o oyunu oynamak isteyenler korsan kullanmak zorunda kalabiliyor. Elbette ki korsan oyunu savunmuyorum ama istenilen oyunla olan ilişki kopunca insan çaresiz kalıyor. Yıllanmış oyunlar konusunda bellidüzenlemelere gidilmeli bence.

Guest-BED3C3818

13.4.2015 16:02:09

0
bence haklılar oyuna para verip alıyoruz fakat ücretini ödediğimiz oyunu yayıncı firma kafasına göre 5 yada 10 sene sonra yayından kaldırıyor yada desteğini kesiyor ve biz karşılığını ödeyip sahip olduğumuz ürünü kullanamaz hale geliyoruz

ResVR

13.4.2015 15:32:19

+1
Saçmalık resmen. Bugün nfs underground 1-2 steam için gelsin anında satın alırım. Yanlış düşünüyorlar. 8-9 yıl aradan sonra age of empires 2 efsane olarak geri döndü ve iyi satışlar yaptılar ki ek paket çıkıyor.
    Siz de aşağıdaki form aracılığıyla yorum yapabilirsiniz.
Mesajınız
Üyeyim Üye Değilim

DonanımHaber üyeliğinizi kullanabilirsiniz.

E-Posta (Onay için gerekli.)

Kullanıcı Videosu Yükle ▲ Siz de video yüklemek için tıklayınız