Golden Joystick 2012 İçin Oylamalar Başladı Türkçe League of Legends'a Beta Anahtarları

İran'dan Kurgu Oyunlarına Yasak Geldi!

23.08.2012 23:55 - Samet Konuksal

Devletten yayınlanan bilgilendirme broşüründen bir parça.


    Uzun süredir haberlerimizde İran veya diğer Arap ülkelerinden gelen yasaklamaları konu etmiyorduk. İran hükümeti bu kez, oyunların neredeyse genelini ele alacak bir yasaklama yayınladı. İran, yeni yayınladığı kanunla birlikte fantastik evrenlerde yer alan birçok oyunu yasakladı.
 
   Yapılan işlemlerden Blizzard'ın Warcraft, Diablo ve StarCraft evrenleri başta olmak üzere Guild Wars gibi fantastik evrenlerde kurulan birçok oyun nasibini aldı. Ayrıca internet üzerinden gelen yorumlara göre Call of Duty 4: Modern Warfare, Assassin's Creed ve Second Life gibi oyunlara erişim de İran üzerinden kaldırılmış durumda.
 
    Devletten yayınlanan bilgilere göre oyunlar, eğer şu nitelikleri içerisinde bulunduruyorsa İran'a giriş yapamayacak;
 
- Hurafe ve mitolojik öğelere teşvik
- Şiddete teşvik
- Uygunsuz giyinen bayanların oyunda kullanımı
- Dinen yasaklanmış şeylerin oyunda uygulanımı
 
   Yasakla ilgili açıklama yapan "İslamik Devrimi Oyun Tasarımcıları Topluluğu"nun genel sekreteri Babak Karbasi, yeni uygulanan yasaklamaların batılı ülkelerin propagandalarını önlemek amacıyla yapıldığına değindi. Karbasi, "Günümüzdeki çoğu video oyunu, İran'daki genç kesimin beyinlerini yıkayabilecek seviyede batılı propagandası içermekte." sözlerini söyledi.
 
    Geçici IP adresleriyle birlikte Blizzard forumlarına ulaşabilen İranlı oyuncuların dediklerine göre İran üzerinden Blizzard'ın online servisi Battle.net'e erişim tamamen kalkmış durumda. Gerçekten ilginç şeyler oluyor...

Tweet
Blizzard PC RPG Diablo 3 Diablo III İzometrik Aksiyon RPG world of warcraft iran yasaklama starcraft blizzard battle.net
Golden Joystick 2012 İçin Oylamalar Başladı Paylaş Türkçe League of Legends'a Beta Anahtarları
YORUMLAR 48
Yorumlar yeniden eskiye doğru listelenmektedir. Sıralamayı değiştirmek için sağdaki menüyü kullanabilirsiniz.
Orochiares - 23.9.2012 20:48:18 0
yakında nefes almakta yasak olcak onlarda
Acetylcholine - 27.8.2012 17:02:34 0
islamofobi.......irana güvenmeyin
BSC Misafiri - 26.8.2012 18:59:39 0
"Onlar gerçek müslüman değil." -The Mümin
clear_ - 26.8.2012 01:10:33 -1
alıntı:

Orijinalden alıntı: onur89tr

alıntı:

Orijinalden alıntı: Crys2

Forever Mario o zaman


Mario da olmaz kardeş. Orada saçı açık prenses var. İran'ın ve bu ülkeyi İran'a benzetmeye çalışanların ... Noktaları siz doldurun.

Kardeş o yazı eksik.
Bizim devlet idaresindeki ana programımız cumhuriyet halk partisi programıdır.Bunun kapsadığı prensipler idarede ve siyasette bizi aydınlatıcı ana hatlardır.Fakat bu prensipleri gökten indiği sanılan kitapların dogmalarıyla asla bir tutmamalıdır.
Yukarıdaki cümle de mustafa kemale ait.Onuda ekleseydin profiline.
onur89tr - 25.8.2012 15:43:26 0
alıntı:

Orijinalden alıntı: Crys2

Forever Mario o zaman


Mario da olmaz kardeş. Orada saçı açık prenses var. İran'ın ve bu ülkeyi İran'a benzetmeye çalışanların ... Noktaları siz doldurun.
Crys2 - 25.8.2012 14:02:24 0
Forever Mario o zaman
iamburak - 25.8.2012 13:35:37 0
Yasakçı zihniyetin hala birşeye çare olamayacağını anlayamadı insanlar. Bu saydıkları özellikler dışında bir oyun kalıyormu acaba?
BSC Misafiri - 24.8.2012 22:40:25 0
Vallaha doğru yapıyolar dinden sapıtıyor oyunlar hele hele mitolojik olanları.Age of empires mthology oynadım şimdi zeus hades odes filan poseidon hepsini biliyom :D
Sacrer - 24.8.2012 18:47:49 0
Aynı uygulamayı Japonlar da yapıyordu. Bu arada nedir bu tartışma? Takım ve din olayın içine girdiğinde her kafadan bir ses çıkıyor. Ama yakında mesajlarınız silinir. Demedi demeyin.
BSC Misafiri - 24.8.2012 18:43:33 0
Ve son olarak Blizzard'ın World of Warcraft için gösterdiği kullanım şartlarına bakınız;

"The software … and/or the Service may not be downloaded or otherwise exported or re-exported into (or to a national or resident of) Cuba, Iraq, Libya, North Korea, Iran, Syria or any other country to which the U.S. has embargoed goods.”

Acaba Blizzard mı yasaklamış İran'ı yoksa İran mı yasaklamış Blizzardı? Bu aslında bir yasaklama değil. Savaş. İran kendi oyun sektörünü kurduğunda göreceksiniz. O zaman da herkes iran kadar olamadık der. Ama neyseki laikiz di mi.
I-C-O - 24.8.2012 14:57:22 -1
alıntı:

Orijinalden alıntı: BSC Misafiri

"Oyun" içerikli bir haber bizi nereden nereye getirdi.İrandaki düzenin kuran ve sünnete dayalı bir islam devleti olmadığını bilmek için alim olmaya gerek yok.İran'ın tutumu demek dinin tutumu demek değildir.İran fars milliyetçisi,mezhepçi bir devlettir.5 yılım iranlıların arasında geçti sizi temin ederim ki gördüğüm din değil iran toplumunun asırlardır devraldığı köklü gelenekleri,örfleriydi.İran eşittir İslam demek tamamen gayrıciddiliktir.İşin ilginç ve acınası tarafı yorumlarda bazı kişiler fırsat bu fırsat deyip iran üzerinden yüce dinimizin değerlerine salvolar gerçekleştirmeleri,insaf diyorum,kabir var diyorum,hesap var diyorum ve bu nasıl bir komplekstir anlayamıyorum.

Helal olsun hacı.

Yıllardır diyorum İran = İslam demek değildir. Mantıklı yazıyorsun, bir üyelik al.
BSC Misafiri - 24.8.2012 14:49:20 0
Dünya;Elders scroll gibi olsaydı iran ırak suriye orclar gibi olurdu
BSC Misafiri - 24.8.2012 14:10:39 0
Neyse arkadaslar cok laf yapmısız hepsini üsenmeden okudum.Sonuca gelirsek bırakalımda bu sorunla İranlılar ugrassın.Oyun üzerinden din ve siyaset catısması yapmaya gerek yok simdí.
Sir Maximus is BACK - 24.8.2012 13:11:22 0
BSC Misafiri - 24.8.2012 12:22:28 0
Ve bir şey daha. Komplolara inanan bir insanım. Ve biliyorum ki İran gerçekten gençleri, batı dünyasının empozelerinden korumaya çalışıyor. Oyun sektöründe pek yok bu adamlar fakat film ve müzik sektörünü ellerine almış durumdalar. Oyun sektörü yeni yeni geliştiği için oraya uzatamadıllar ellerini. Mesela Rockstar'ın oyunları ağır eleştirilerde bulunur kendi dünyalarına. Ahlaksızlığı apaçık şekilde gözümüzün önüne serer fakat bunu eleştirdiğini de belli eder. Eleştirilerini açık yapar. Ama bir Assassin's Creed buram buram empoze kokar. Assassin's Creed'i çok seven bir oyuncuyum fakat biliyorum ki içinde acayip sembolizm var. Ama rock* köklü bir firma olduğu için henüz oraya giremediklerini düşünüyorum. L.A. Noire'ı yapan Team Bondi'nin kapanması felan tesadüf olamaz. L.A. Noire'da ağır eleştiriler vardı ikinci dünya savaşına ve amerikan ahlağına karşı.
BSC Misafiri - 24.8.2012 12:22:12 -1
Bir Müslümanım ve Oyun oynamayı seven biriyim. Öncelikle bunu belirteyim.

İranı, iran ile beraber arapları, ve malesef onlarla beraber İslamı da eleştiren arkadaşlara bir kaç sözüm olucak. Öncelikle işin siyaseti bir yana, dini mevzularda bu kadar rahat konuşulmamalı. Avrupadan, ahlaktan, gelişmişlikten bahsedilmiş. Kime göre veya neye göre? Kime göre iyi ahlak ve kötü ahlak belli de, sürekli bir şeyleri eleştiriyorsunuz arkanıza herhangi bir ahlaki temeli almadan. İslamı eleştiriyorsunuz, bu ülkeleri eleştiriyorsunuz ama hangi temelleri esas aldığınızı söylemeden.

Bir insanın hoşuna giden veya gitmeyen şeyler vardır bir de kabullenemediği şeyler. Bu ülkenin en büyük hatası da bu, saçma sapan kuruntular oluşturuyor insanlar kendilerine sırf bazı şeyleri kabullenemedikleri için. Bi arkadaş iyi insan, kötü insan muhabbeti açmış. Sana göre nedir iyi insan? Nedir kötü insan? Allah sadece adamın müslüman olup olmadığına bakar demişsin. Çok büyük bir yanılgı içindesin. İslamda ahlakın çok önemli bir yeri vardır. Allah başkalarının haklarına tecavüz edene hoş bakmaz. Onu sevmez. O kişi istediği kadar amel etsin. Veya cahile iyi gözle bakmaz. Türkiye malesef cahil insanlarla dolu. O eleştirdiğiniz araplar en azından hem müslüman hem de laik olduklarını söylemiyorlar. Bizim ülkemiz bu insanlarla dolu. Laikliği savunuyorsanız deyin ki, "kardeşim bana zor geliyor baskı altında yaşamak, ben zaten müslüman da değilim, kimse bana karışmasın deyin." zaten islami ülkelerde de bu kişilere belli haklar tanınması gerekir. İslama zarar vermedikleri sürece tabii...

İslamı ve orta doğuyu bu kadar eleştirenler kendilerini tek bir şeye ikna etmeye zorluyorlar. Dönün bir de batı dünyasına. İnsan ne kadar değerli? İslam içinden çıkan entellektüel insanlara bakın ve bir de Batının kirli dünyasına. İslamda her insanın belli bir değeri vardır. Hiç bir zaman piyon göremezsiniz. Ama batı dünyası piyonlardan oluşur. Oyun oynamayı seven biriyim fakat biliyorum ki oyunlar çoğu insanı piyonlaştırıyor. Gençler klonlaştırılıyor. Bunlar gerçekler arkadaşlar kabul edin. Herhangi bi ahlaksızlıktan bahsetmiyorum bakın. İnanmayan adam gider her türlü pisliği yapar, bu onu "kötü insan" yapmaz. Onu kötü insan yapan başkalarının haklarına girmesi, insanların değersizleşmesini savunması felandır.

Genelde insanlar eleştrilerini kadın hakları üzerinden yapıyorlar. İslamın kadınlara verdiği değer batı dünyasında var mı acaba? Çarşaftan, küçük kızların evlendirilmesinden korkanlar bir baksınlar batı dünyasına. Kadınlar çocuklarının anneleri olabilecekken, temiz evlerinde yaşayabilecekken, ne biliyim işte akrabalarıyla huzur içinde olabilecekken iğrenç hayatlar sürüyorlar. Daha doğmamış yahu, bu kirli dünyaya ayak basmamış günahsız bebeklerin suçu ne? Yaşam hakları ellerinden alınıyor sürekli. Muta nikahına ehli sünnet itikad etmez. Hatta Türkiyedeki çoğu anlayışa itikad etmez ehli sünnet. İslamı gerileştiren, İslamın bazı ilimlerini islamla bütünleştirip, dini küçük şeylerin tekeline alanlarda suç. Mesela tasavvuf. Türkiyede çok yoğun bir tasavvuf kültürü vardır. Öyle ki İslamı sadece tasavvufla yaşayan insnalar bile vardır. İşte bu gerilemeye sebep olur mesela. İrandaki şeriatı asla eleştiremeyiz biz müslümanlar. İnanmayan adam "vay örümcek kafalılar nelere inanıyorlar" diyebilir. Ama bir müslüman bilir ki Kuran, Allah'ın hükümleri ile hükmetmeyi emreder. İnsanlar bununla çatışabilir, çatışmalar ve savaşlar her zaman olacaktır. Güçlü olan bazı şeyleri yasaklıyorsa bunu eleştirme hakkınız yoktur. Bırakın iranlı gençler yarın çıkıp "hayır kardeşim biz istemiyoruz oyunların yasaklanmasını" deyip ayaklansınlar. Devlet vazgeçerse geçer, geçmezse kim ne diyebilir? Türkiyeye birgün bu olursa, güç şeriatın elinde demektir. İnsanlar güce ya boyun eğmelidirler ya da karşı çıkıp kendi güçlerini elde etmelidirler. Kimse "vay baskıcılar, vay geriler" diye eleştiride bulunamaz.
BSC Misafiri - 24.8.2012 12:21:45 0
Bence iran da yasaklamalar su sebeplerden dolayidir ki yönetimin insanlarin düsünme özgürlügünü kisitlamasiyla baski politikasi olusturmasidir.Toplumun her kitlesini her yönden dini kullanarak kendi yöntemleriyle yönetmeye calisiyorlar ama hala farkina varamadilar ya da anlamak istemiyorlar bu kadar baski altindaki bir toplum eninde sonunda isyani basar.Sonucta Arap ülkelerin halini görüyoruz ve sinirlandirmaya calistiginiz cogunlugu genc kitle ise bu daha kotu birsey.Bilincli insanlar oyunlarda gordukleri seyleri gercek hayatta uygulamazlar veya kötü bireyler olmazlar yeterki siz onlari bilincsizlestirecek firsatlar vermeyin.Bizim ülkemiz bekli iran a göre daha cagdas bir ülkedir ama oyunlara getirilen bu kisitlamalar sürekli gündeme gelirse bize de ucu dokunacaktir.Zahmet edip okuyanlara tesekkürler.
Cemo94 - 24.8.2012 12:06:48 +2
Nefret ediyorum İran'dan
Wayward Son - 24.8.2012 11:15:13 0
İran, Irak, Suriye vs. ülkeleri toptan yok edeceksin arkadaş. En nefret ettiğim kültür grubu. Orclar gibiler.
rytieriljenil - 24.8.2012 10:40:49 0
nerede görülmüş baskıyla yasaklarla bi yere gelindiği din kişisel inançdır bence bu zorlamalar durumu dahada karışık yapacaktır
paradoks! - 24.8.2012 10:31:03 0
Beyler her konuda bilmeden konuşarak belki atıp tutabilirsiniz ama dinimiz öyle bir konu değil insanın imanı zayıfladığında inandığı dine bile ters düşen konuşmaların içine girer bunu sitede çok gördüm hala dinimizi geri kafalılık diye lanse etmeye çalışanlar var eminim yeterince bilgi sahibi olduğunuzda dinimizi içindekiler değil onu yanlış yorumlayan insanlar tarafında yanlış algılandığını anlarsınız hiç birinize vaaz vermek ahkam kesmek haddim değil ama dinimiz konusunda bilgisizlik herkesi yanlışa götürür ülkemizin büyük bir çoğunluğu müslüman olmasına karşın baş örtüsü gibi bir mevzu bile tartışılır durumdayken kalkıp dinin gereklerini insanlara anlatmak yaşamak benimsetmek zor bunları bizim halkımızı karşı düşüneceğimi hiç sanmazdım önceden ama bazı arkadaşlar gerçekten bilgi sahibi olmadan fikir sahibi oluyor üzücü
Amrothrim - 24.8.2012 09:26:24 0
Bazı insanlar hala insanları öldürenin, acı çektirenin din olduğunu zannediyor.
artenis - 24.8.2012 09:01:55 0
BSC Misafiri

'' İran'da yasaklanan son şey "Hayal Gücü" oldu. ''

+1 bravo
----------------------------
bu arada feryat eden arkadaşlar var, iman elden gitti diye, yasaklarsan ona daha çok yönelirler, DAHA İYİSİNİ YAP ki ona değil sana yönelsinler, yapamıyorsan ACİZSİNDİR, yasaklarsın, bu kadar basit.
thugs_life - 24.8.2012 08:56:19 0
İran'da yasaklanan son şey "Hayal Gücü" oldu.


kusura bakma kardeş oyunlarda anlatılan artık hayal gücü değil amerika gücüdür, birçok oyunda bu böyledir, biz güzel bir pazar ülkesi olduğumuzdan üretimin 0 olduğundan bize ters gelir böyle şeyler, zaten bizdeki yozlaşmanın hat safhada olduğunu gösteriyor bu durum, daha kendi ülkemizi korumaktan acizken beynimizi korumamızı kimse bekleyemez
dedektiv99 - 24.8.2012 08:14:41 +1
Beyler tartışmayın birkere de ya.Herneyse,haberi görünce kızdım ama içeriğini okuyunca bende ufaktan hak verdim adamlara.Oyunlarda fena bir batı progandası var.Fakat bu oyunları yasaklamak için bir neden olamaz.
alito - 24.8.2012 03:42:44 0
abdestleri bozuluyor herhalde. ota b.ka yasak getiren adamlar zaten, şaşırmamak lazım
Kurohige - 24.8.2012 03:36:38 0
hayat çekilmez orda
TheBadWarrior - 24.8.2012 02:51:15 0
AYRICA İKİ MİTOLOJİK ÖGE KONTROL EDİNCE İNANÇLARI SARSILIYORSA BENCE BAŞTAN MÜSLÜMAN OLMASINLAR BOŞUNA KENDİLERİNİ KANDIRIRLAR
TheBadWarrior - 24.8.2012 02:49:05 0
alıntı:

Orijinalden alıntı: BSC Misafiri

İran'da yasaklanan son şey "Hayal Gücü" oldu.


BU DURUMA SÖYLENEBİLECEK EN GZÜEL SÖZ HELAL KARDEŞİM
BSC Misafiri - 24.8.2012 02:32:13 +3
İran'da yasaklanan son şey "Hayal Gücü" oldu.
BSC Misafiri - 24.8.2012 02:31:04 -1
Bunun kadar olmasada bizede ileride böyle yasaklar gelirse şaşırmam. Çünkü ülkemizi yöneten insanlar bilinçsiz ve gençlerden uzak politikalar yapmaya devam ederse ozaman ne olur bilemeyiz.
BSC Misafiri - 24.8.2012 02:30:57 +1
disariya bakip sasirmamiza gerek yok turkiye de iran yolunda yani. al iranli elemani karsina sor ozgurmusun diye verecegi cevap evettir cunku ozgur olmanin ne oldugunu tam olarak bilmez. ee bizde kendimizi cok ozgur ulke zannediyoruz ta ki ozgurlugu musluman disi ulkelerde tadana dek. kimse kusura bakmasin ot geldik ve cogu onlar kadar ot gidecektir bu dunyadan
TheBadWarrior - 24.8.2012 02:14:44 0
MUrat güldürdün :D
Murat.92 - 24.8.2012 01:57:25 0
"Uygunsuz giyinen bayanların oyunda kullanımı"
bu yasakları getirenler hakkında demek ki Bayonetta falan oynayınca boşalıyolar diye düşünürüm
sarjaleti - 24.8.2012 01:31:11 0
İşte bu! :D
devrimdoga - 24.8.2012 00:56:19 0
Öyle bir ülkeye de bu beklenirdi zaten.Türkiyede şeriat istiyor bazıları hadi buyurun buradan.
mgsmus - 24.8.2012 00:49:37 0
Kendi isteklerini din altına gizleyip bunu islam gibi göstererek insanları yöneten, beyin yıkamayı beyin yıkamayla önlemeye çalışan, sevabın - günahın belirli kişilerce belirlendiği erkek hegemonyası üzerine kurulu bir ülke. Medyası çok baskıya maruz kaldığı için gerçekler içeride kalır, sadece ülke çıkarlarına hizmet eden haberler dışarı yayınlanır ki genellikle bunlar tehdit mesajları ve ultimatomlardır. WoW yasak ama muta nikahı yani yasal fuhuş serbest. CoD yasak ama kadınları taşlamak şiddet değil islamın gereği. Uygunsuz giyinen kadınların oyunlarda olması kötü ama 15 yaşında kız çocuğunu evlendirmek gayet normal, hayat kadınlarının gizlice kapı kapı dolaşıp iş yaptığı bir ülke vs vs... Ben anlatınca insanlar bana din düşmanı, abd yanlısı gibi bakıyor ama "İran Türkiye'yi tehdit etti" gibi bir haber çıkınca herkes susuyor.

Bu ülkenin kıymetini bilmiyoruz. Biz ne avrupalıyız ne de orta doğulu, biz onlardan ayrı bir diyar, ayrı bir cennetiz, Türkiye'yiz.
encuni - 24.8.2012 00:45:01 0
Resmin büyük halini görebilmek için tıklayın
Orijinal boyut için tıklatın
jemsbir - 24.8.2012 00:22:44 0
Atam iyi ki vardın
BSC Misafiri - 24.8.2012 00:17:59 0
abi bu tip oyunlar yasak cod ve bf ye girin klan etiketlerinde arap ve iranlı oyuncu çok görürsünüz neden çünkü bu tip oyunlar bu tip ülkelerin neredeyse hepsinde yasak. bunlar oyun ama insanlar yobaz olunca yasaklanması normal
Portraitclub - 24.8.2012 00:06:42 0
o olmaz bu olmaz şu olmaz o hiç olmaz o imkansız yaşama öl sen
|Perseus| - 24.8.2012 00:05:54 0
Abi böyle bi şey olabilir mi bu hangi aklın karıdır anlamadım ki iranı insanlar boş boş yaşıyolar kimsenin bi hakkı yok neyse bu zaten biraz siyasete giriyo kurcalamıyalım.
zero2900 - 24.8.2012 00:02:42 0
alıntı:

Orijinalden alıntı: XxxOnurxxX123

Siz oyun oynamayın diyorar resmen.Ne kaldı oynancak.Yakında kızlarada barbie flash oyunlarını kaldırırlar.Aman kızı soyup giydiriyorlar .Bizim dinimize uygun degildir mazallah kötü örnek olunur.

Dsotum onlar zaten yasak. İranda bu tür oyunlar yasak ve barbie vb plastik bebeklerde yasak sadece bez bebeğe izin var. Gerekçeleri cübbeli ahmet hocanınkiyle aynı. Plastik (et bebekler) in cinsel azgınlığa neden olmasıymış :D

2 yaşındaki kızın oyuncağına bakıp tahrik olan hayvanmı suçludur sence yoksa 85 yaşındaki barbie mi?
zero2900 - 23.8.2012 23:59:52 0
Evet iran beyinlerin yıkanmasına karşı.... İranın mottosu beyinleri direk boş bırakmak. Böylesini herhalde daha kolay buldukları için.

Sonuç sonuçtur birader:

[link]http://i.capsspot.com/s/4/5/79577.jpg[/link]
Beful - 23.8.2012 23:58:17 -1
Aha Batti Billizard :D:D Bi etki Edecegini SanmaM Ne Guzel Gencleri Korumuşlar :D

Tabi WOW dan gorup Adam oldurebilicegini wow dan gorup acilip sacilabilecegini duşunmuşler :D:D
Wayward Son - 23.8.2012 23:57:39 0
alıntı:

Orijinalden alıntı: hayansame

iranda yaşamak istemezdim.

Kim ister?
Rylets - 23.8.2012 23:57:13 0
Siz oyun oynamayın diyorar resmen.Ne kaldı oynancak.Yakında kızlarada barbie flash oyunlarını kaldırırlar.Aman kızı soyup giydiriyorlar .Bizim dinimize uygun degildir mazallah kötü örnek olunur.
hayansame - 23.8.2012 23:56:07 0
iranda yaşamak istemezdim.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Siz de aşağıdaki form aracılığıyla yorum yapabilirsiniz.
Mesajınız
Üyeyim Üye Değilim

DonanımHaber üyeliğinizi kullanabilirsiniz.

E-Posta (Onay için gerekli.)

BSC KÜNYESİ
Diablo 3 ÇOKLU PLATFORM
+ TAKİBE
AL
117 kişi bu oyunu takip ediyor.