Gizle
Kullanmakta olduğunuz tarayıcı güncelliğini yitirmiştir. Bölüm Sonu Canavarı, sorunsuz bir gezinti için tercih ettiğiniz tarayıcının en güncel sürümünü kullanmanızı önerir.
Mobil Sürümü Görüntüle »

Türkiye’de Oyun Geliştiren İlk Lise Kulübü "TATEL-OYUN"

   
    Türk oyun sektörü her geçen gün büyüyor. Kurulan şirketler, geliştirilen bağımsız oyunlar ile dünyada adını duyurmuş oyunlar üretmeye başladık. Büyük bir ekonomik hacme sahip olan oyun sektörü, bakanlıkların da şu sıralarda ilgi odağı. Kurulan dernekler ve şirketler ile birlikte eğitim alanında nitelikli eleman yetiştirmek amacıyla da gelişmeler gerçekleştiriliyor. Üniversitelerin Yüksek Lisans, hatta Lisans programlarının ardından Liselerde de topluluklar oluşturulmaya başlandı.

    Bunların ilk temsilcisi olan TATEL-OYUN, projelerini geliştirebilecekleri oyun atölyesini kurdular. 19 Eylül 2014 Tarihinde resmi olarak kurulan TATEL-OYUN, okulunda oyun tasarım atölyesi açarak bir ilke imza attı.
Amacı tüm liselerde oyun geliştiriciliğini yaymak olan bu kulüp, Oyun Tasarımcıları, Geliştiricileri, Yapım ve Yayıncıları Derneği (OYUNDER) ile ortak çalışmalar yürütüyor.

“TATEL-OYUN küçük bir adım. ”
    Kulüple ilgili açıklama yapan Tuzla Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Oyun Tasarımı ve Programcılığı Kulübü’nün Kurucusu Sercan MUHLACI, “TATEL-OYUN ihtiyaçtan doğan bir kulüp. Amatör olarak oyun geliştiren biz öğrenciler, okulumuzda faaliyet yürütmek için böyle bir topluluğa ihtiyacımız vardı. Amacımız derslerde oyun geliştiriciliğinin öğretilmesi ve oyun geliştirmek isteyen arkadaşlarımıza yol gösterici olmak. Geliştirdiğimiz projeler ile bu işin çok zor olmadığını, lise seviyesindeki öğrencilerin de bu tür ürünler ortaya çıkarabildiğini göstermek istiyoruz. Ayrıca TATEL-OYUN bizim için küçük bir adımdı. Umarız ki başta meslek liseleri olmak liselerin çoğunda bu kulüp faaliyetleri yürütülür.“ dedi.



Okullarında En Çok İlgi Duyulan Kulüp
    Resmi olarak 103 kişinin üye olduğu TATEL-OYUN, okullarındaki en kalabalık kulüp olma unvanını taşıyor. Öğrencilerin çoğunluğunu Bilişim Teknolojileri Alanı oluşturuyor. Programlama ağırlıklı eğitim alan öğrenciler aynı zamanda oyun tasarımını konusunda da kendilerini geliştiriyorlar.

TÜBİTAK Bilim Fuarında Oyunu Tanıtacaklar
    27-28 Mayıs 2015 Tarihinde okullarında gerçekleştirilecek Bilim Fuarında Oyunu ve Oyun Sektörüyle ilgili sunumlar yaparak öğretmenlere ve öğrencilere, dijital oyun ve bilinçli oyunculuk başlıklarıyla sunumlar gerçekleştirecekler. Tüketici olmanın yanlış olduğunu belirten kulüp üyeleri sektörün üretici tarafında görev almayı amaçlıyorlar.

Destek bekliyorlar
    Bu faaliyetlerinin sadece TATEL ile sınırlı kalmasını istemeyen kulüp, diğer lisedeki oyun geliştirmeye meraklı öğrencilere, kendi okullarında bu kulübün açılması için çok geçmeden çalışmalara başlamaları gerektiği çağrısında bulundu. Ayrıca sektörde yer alan şirketlerin bu kulüpleri göz ardı etmemesi gerektiğini, nitelikli elemanların bu kulüpler sayesinde artacağını belirttiler.
 
Basın Bülteni

Bu haberin bağlantısı
URL
Tatel Oyun Lise Oyun Geliştiriciliği Oyun Geliştirme
BioShock'un Başlangıç Bölümüne CryEngine Eli Değdi Wasteland 2'nin PS4 ve Xbox One Sürümleri 1080p'de Çalışacak
Yorumlar yeniden eskiye doğru listelenmektedir. Sıralamayı değiştirmek için sağdaki menüyü kullanabilirsiniz.

letingo

7.4.2015 09:38:55

+1
Çok iyi ve düşünceli bir atılım. Bu işte emeği olan öğretmen en çok saygıyı ve teşekkürü hak ediyor. Birçok genç merak ediyor nasıl oyun geliştirilir diye. Fakat yeterli yanıtı bulamıyorlar. Artık bunun ilk adımı atıldı. İlerleyen zamanlarda bu işle uğraşan bireyler çeşitli bilgiler paylaşarak gelecek nesillerede bilgi aktaracaktır. Benim zamanımda, benim okulumda da olsa kesinlikle katılırdım. Umarım bu güzel şansı ve imkanı iyi değerlendirirler. Başarılar!

John Voxville

7.4.2015 03:25:03

+2
quote:

Orijinalden alıntı: Sage Djavul Facebook, Twitter, Youtube sitelerinin kapatildigi ve Google'inda kapatilmak uzere oldugu bir ulkede bilgisayar oyunu gelistirmek baya inandirici geliyor.
Facebook, Twitter, Youtube sitelerinin kapatıldığı ve Google'ın da kapatılmak üzere olduğu bir ülkede liseli gençler ile video oyunu geliştirme amaçlı bir grup kurulması, bu sektör için hala bir ümidimizin olduğunu gösterir.

USDUL

7.4.2015 01:33:25

0
quote:

Orijinalden alıntı: Sage Djavul Facebook, Twitter, Youtube sitelerinin kapatildigi ve Google'inda kapatilmak uzere oldugu bir ulkede bilgisayar oyunu gelistirmek baya inandirici geliyor.
Şu yazıyı okuyup bunu anladıysan zekana hayranım. Biz dışarının program ve yazılımlarına muhtaç bir ülke değiliz. Oturup eleştiren bir toplum yerine bence sende örnek alıp bişiler yapsan millet sana muhtaç kalsa olmazmı güzel kardeşim ? Eleştirebilmek için önce insanın kendisinin şu dünyadaki oksijeni tüketmekten başka ne işe yaradığını düşünmesi gerekir. Baktın bişi bulamıyorsan Alkışlada Bari desteğin başkalarına umut olsun...

The_Rahip

7.4.2015 01:18:03

0
Facebook, Twitter, Youtube sitelerinin kapatildigi ve Google'inda kapatilmak uzere oldugu bir ulkede bilgisayar oyunu gelistirmek baya inandirici geliyor.

:::LOSTPLANET:::

7.4.2015 00:38:43

+1
quote:

Orijinalden alıntı: BSC Misafiri Öncelikli olarak ülkemizde eğitimin kalitesinin artırılması gerekiyor, üniversite sınavlarına giren 500 binden fazla öğrenci barajı dahi aşamıyor. Okuma alışkanlığının çok düşük seviyede olduğu da aşikar. Ner yazık ki ithalat yapabilmek için ihracat yapmamız gerekiyor ve bu oran çok büyük eksi olarak yıllar geçtikçe artıyor. Eğitimi belli bir düzene ve kalite çıtasına oturtabilirsek ardından başarı, gelişme ve refahta dolayısıyla artacaktır. Yani demem o ki, şu şartlarda bu gençlerin heveslerine yazık olacak.
Ama şöyle de bir şey var : Türkiye'de yapılan seçme sınavları bilgiyi değil ; kontenjanı kadar öğrenciyi okutmayı amaçlıyor. Atıyorum kpss'de 90 alan 1000 kişi olsun. Fakat devlet diyor ki 90 puanı geçen ancak 100 tane alacağım.Kapasitem bu kadar.Oysa bilgiyi ölçen bir sınav olsa o bilgiye sahip olup sınavda başarılı olan her öğrencinin devlet üniversitelerine girmesi veya kpss sınavlarından memur olup atanması lazımdı. Okuyan sayısı arttıkça bu sınavlar giderek zorlanacak .Çünkü devlet büyümüyor ; aksine o bu şu kurumlarıyla özelleşerek daha da küçülüyor.Böylece her geçen yıl daha fazla sınavı kazanan olmasına rağmen daha az kişi alınacak.İnsanları eleyebilmek için okul/kadro artırmaları gerekirken tam tersine sınavları zorlaştırıyorlar.

hayansame

6.4.2015 23:13:48

0
Umarım ileride derslerde konuya hakim , yararlı olabilecek eğitimciler olur... Babaların çiftiliği gibi kullanmazlar.

BSC Misafiri

6.4.2015 23:12:37

-1
Çok sevindim 20 yıl sonra AAA kalitesinde bir oyun geliştirebiliriz belki ,hüloooooğ !

HellWatchman

6.4.2015 22:49:10

-1
quote:

Orijinalden alıntı: RedTurkei Marul yetiştirmesini unutmuş milletten hayır gelmez.. Aldığım marulda Made in Espana yazıyo bunlar hep sözde keşke icratta olsa
hayırdır kardeş amerika rusya çin almanya marullarını kendi mi üretiyor sanıyorsun ? "senin anladıgın dilden konuşiyim"

White Death

6.4.2015 21:59:12

0
quote:

Orijinalden alıntı: ardaq dışarı çıkıp oynasınlar böle bilgisayar oyunlarıyla uğraşmasınlar
İroni mi yapıyorsan pek anlaşılmıyor diğer seçenek daha kötü zaten

RedTurkei

6.4.2015 19:02:36

-1
Marul yetiştirmesini unutmuş milletten hayır gelmez.. Aldığım marulda Made in Espana yazıyo bunlar hep sözde keşke icratta olsa

BSC Misafiri

6.4.2015 18:54:24

+1
Öncelikli olarak ülkemizde eğitimin kalitesinin artırılması gerekiyor, üniversite sınavlarına giren 500 binden fazla öğrenci barajı dahi aşamıyor. Okuma alışkanlığının çok düşük seviyede olduğu da aşikar. Ner yazık ki ithalat yapabilmek için ihracat yapmamız gerekiyor ve bu oran çok büyük eksi olarak yıllar geçtikçe artıyor. Eğitimi belli bir düzene ve kalite çıtasına oturtabilirsek ardından başarı, gelişme ve refahta dolayısıyla artacaktır. Yani demem o ki, şu şartlarda bu gençlerin heveslerine yazık olacak.

ardaq

6.4.2015 18:06:35

-4
dışarı çıkıp oynasınlar böle bilgisayar oyunlarıyla uğraşmasınlar

UltimateEchelon

6.4.2015 17:41:32

0
Ülkemiz açısından gayet güzel bir gelişme olduğunu düşünüyorum. Dilerim gelecekte ilköğretime kadar düşer programlama yaşı . Geleceğin bilimi programlama

-Çesut Mevik-

6.4.2015 17:32:41

-1
Eski nesil beden eğitimi kulübüne girmeye çalışırdı şimdiki nesilse bunun için birbirini yer heralde :)
  • 1
  • 2
  • Siz de aşağıdaki form aracılığıyla yorum yapabilirsiniz.
Mesajınız
Üyeyim Üye Değilim

DonanımHaber üyeliğinizi kullanabilirsiniz.

E-Posta (Onay için gerekli.)

Kullanıcı Videosu Yükle ▲ Siz de video yüklemek için tıklayınız