Gizle
Kullanmakta olduğunuz tarayıcı güncelliğini yitirmiştir. Bölüm Sonu Canavarı, sorunsuz bir gezinti için tercih ettiğiniz tarayıcının en güncel sürümünü kullanmanızı önerir.
Mobil Sürümü Görüntüle »

Quick Time Event'in Tanımı ve Tarihçesi

Oyunlardaki her olayda Quick Time Event kullanımı alay konusu da oldu
 
Quick Time Event'in Tanımı
     Quick Time Event (QTE) kavramını Türkçe'ye nasıl çevirebiliriz tam olarak bilemiyorum, ama "hızlandırılmış olay" veya "Hızlı Yanıt/Tepki Gerektiren Olay" sanırım bu kavramın Türkçe'deki karşılıkları olabilirler. Bu kavramı ele almamızın nedeni ise son dönemlerde fazlaca popüler olması diyebiliriz. Özellikle God of War'dan sonra benzer türdeki oyunlar "Quick Time Event sahnelerini kullanmayı bir görev edindiler. Peki bu sistem nasıl ortaya çıktı? Bu sistemin ortaya çıkmasındaki ve hala popüler olmasındaki sebepler nelerdir. Makalemizde bu konuyu ele alacağız.

      Öncelikle Quick Time Event'in ne olduğunu tanımlamak gerekir diye düşünüyorum. Video oyunlarında Quick Time Event denilen yöntem ekranda beliren işaretlere oyuncuların kontrol cihazlarında (veya dokunmatik ekranda) tepki vermesiyle oluşan oynanış öğesidir. Sinematiklerde veya oyun içi sinematik sahnelerde oyunculara kısıtlı kontrol imkanı sunar. Oyuncu ekranda beliren olaylara kontrolcüde yeterli tepkiyi veremediği takdirde oyunumuz ya sona erer, ya da God of War'daki gibi enerji kaybedebiliriz.

      Örneğin Playstation'da oyun oynarken ekranda beliren X tuşuna belirli bir zaman diliminde basmamız isteniyor; eğer zamanında bu tuşa basamazsak bizden istenilen şeyi yerine getiremediğimizden dolayı zarar görüyoruz. Quick Time Event'lerde sadece tuşlarla değil, kontrol çubuklarıyla veya yeni yeni popülerleşen dokunmatik ekran desteğiyle bir şeyler yapmamız da istenebiliyor. Son dönemlerde bu sistemi hemen hemen her geliştiricinin kullanmak istediğini göz önüne alırsak her cihaza uygun bir Quick Time Event sisteminin ortaya çıkacağını öngörebiliriz.

1970 yılında çıkan "The Driver" Quick Time Event yönteminin ilk örneğini sunuyordu

Quick Time Event'in Tarihçesi
      Günümüzde bir çok oyuncu yeni Quick Time Event'in God of War ile başladığını düşünüyor. Halbuki Sony oyun dünyasına girmeden önce Quick Time Event denilen olay ortaya çıkmıştı. Hatta Quick Time Event'in oyun dünyasında etkin bir şekilde kullanılması bile Sony'nin oyun dünyasına girdiği yıllara rastlıyor. Şimdi bu QTE'nin oyun dünyasındaki tarihçesine bakalım.

       1970 yılında The Driver adlı interaktif araba sürüş filmi-oyunu Japon firma Kasco tarafından yayınlandı. 16 mm'lik bir film olan The Driver'da ekrandaki hareketlere göre gaz pedalına, frene basmamız gerekiyor veya bazen de direksiyonun yönünü belirliyorduk. The Driver bir bakıma yarı oyun, yarı film interaktif bir eğlence cihazıydı. The Driver, Quick Time Event'in ilk kullanıldığı örnek oldu. Bu sistemin tutmasından sonra The Driver'ı laser-disk yapımlar karşımıza çıktı.

       1980'li yıllarda Dragon's Lair (1983), Cliff Hanger (1983), Super Don Quix-ote (1984), Ninja Hayate (1984), Time Gal (1985) ve Road Blester (1985) gibi interaktif film veya animasyonlar popülerleşmeye başladı. Örneğin Dragon's Lair'in görselleri animasyon olarak hazırlanan çizgi filmlere denk yapıdaydı ve poligonal oyunlardan çok daha gerçekçi bir görünüm sunuyordu. Bu gerçekçiliğe karşın Dragon's Lair gibi oyunların kontrol sistemleri çok kısıtlı kalıyordu. Karşımızda bir oyun oynamaktan çok interaktif film vardı desek sanırım daha doğru olur; çünkü oyuncular arada sırada tuşlara basmaktan çok karakterin kontrolünü tamamen ellerine almak istiyorlardı. Yine de bu oyunlar-interaktif eğlenceler Quick Time Event'in ilk örnekleri arasına giriyorlardı.

      Quick Time Event'ler yine de zamanın teknolojisine göre oyun ve interaktif eğlence dünyasına yenilik getiriyorlardı, böylece bu sistemi kullanan oyunlar popüler olmayı başardılar. Aslında bu dönemdeki yapımların amacı kullanıcılara gerçekçi görüntülerle etkileşime girme imkanı sunmalarıydı; çünkü o dönemlerde grafikler zaten oyunların oynanabilirliğini, kontrol yapısını kısıtlayacak kadar kötü durumdaydı diyebiliriz. Örneğin ilk Super Mario Bros (1985) oyunu piyasaya çıktığında kendi türündeki rakiplerinin çok ilerisinde bir grafik teknolojisine sahip olduğunu, Eric Chahi'nin Another World (1991) adlı efsane oyununun kontrol mekanizmasının ne kadar kısıtlı olduğunu örnek verebiliriz.
 
 Dynamite Cop arcade salonlarında fırtınalar estirmişti

Quick Time Event'in İlk Başarılı Kullanımı
       Quick Time Event'lerin modern oyunlardaki ilk örnekleri oyun dünyasının efsane firmalarından biri olan Sega'dan geldi. İlk defa gerçek anlamda "oyun"lar bu sistemi kullanıyorlardı. 1996 yılında piyasaya çıkan Die Hard Arcade (Dynamite Cop 1 olarak da bilinir) ve 1998'de raflardaki yerini alan Dynamite Cop (aslında serinin ikinci oyunudur) Quick Time Event'in ilk başarılı örnekleridir. 1999 yılında Sega'nın efsanevi oyunu Shenmue ise Quick Time Event'leri oyun içinde en iyi şekilde kullanan oyun olmayı başardı. Peki bu oyunların Quick Time Event'lerde başarılı olmasının sebebi neydi?

      Öncelikle Dynamite Cop veya Die Hard'tan bahsetmemiz gerekirse bu oyunlardaki Quick Time Event'lerin sonuçları çok keskindi. Zaten her enerji zerresinin önemli olduğu bu oyunlarda örneğin koridorda koştururken aniden karşınıza çıkan düşmana ekranda beliren tuşa basarak zamanında basamazsanız çok zarar görüyordunuz. Ayrıca bu oyundaki Quick Time Event'ler günümüzdeki oyunlardaki gibi "laf olsun diye koyulmamışlardı" Koridorda koştururken aniden karşımıza çıkan bir düşman için Quick Time Event'ler biçilmiş kaftandı. Örneğin merdivenlerin yanında duran bir düşmana uçan tekme atacaksınız diyelim; vuruşu yaparsanız yolunuza devam ediyordunuz, aksi takdirde bir grup düşmanın arasına düşüyordunuz.

     Shenmue'ya gelecek olursak, bu oyunlardaki Quick Time Event'ler gerek oyun içi sahnelerde, ana senaryo ile bağlantısız görevlerde başarılı bir şekilde kullanıyorlardı. Özellikle dövüş sahnelerinde Quick Time Event'leri başarılı bir şekilde kullanmak rakibinizi alt edebilmek için büyük önem taşıyordu. Örneğin sokakta bir grup hırsızı kovalarken yolda karşınıza çıkan engellerden kurtulmak için QTE sahneleri vardı ve bu kovalamacaya en uygun kontrol sistemi QTE olduğu için bu sistem kullanılmıştı. Sega'nın oyunlarında yaptığı en önemli şey QTE sahnelerinin oynanabilirliği düşürmemesi ve yerinde-zamanında kullanılmasıydı. Günümüzde ise oyun geliştiricileri hemen hemen her sahnede bu sistemi kullanma eğilimindeler.
 
God of War'da QTE sistemi sıkça (hatta gereğinden fazla) karşımıza çıkıyordu
 
Günümüzde Quick Time Event Kullanan Oyunlar ve Sorunları
      Quick Time Event'ler daha sonra 1997 yılında piyasaya çıkan Final Fantasy VII (Tifa Lockheart'ın Limit Break özelliğinde rakiplere fazladan hasar vermek için daire tuşuna basıyorduk) ve 1999'da raflardaki yerini alan Sword of the Berserk: Guts' Rage gibi oyunlarda da başarılı bir şekilde karşımıza çıkmışlardı. Bu sistem daha sonra ise diğer oyunlar tarafından suistimal edilmeye başlandı. Oyun otoriteleri de bu konuda ikiye ayrılmışlardı.

       İlk olarak Resident Evil 4'te bu sistem suistimal edilmeye başlandı diyebiliriz. Örneğin bıçaklarla savaştığımız bölümde bize iki seçenek sunuluyordu; "tuşa zamanında bas veya öl" Tabi bu sistem oyunun gidişatına göre şekillendirilmemişti. Oyunun bu bölümü Quick Time Event'e göre tasarlanmıştı. Hatta Shenmue II'de bile benzer bir şekilde bölüme baştan başlamamızı sağlayan Quick Time Event'ler de mevcuttu. Sanırım ilk oyunun başarısı Shenmue II'de geliştiricilerin biraz daha gevşek davranmasına yol açmıştı."Oyun geliştiricileri bir konuyu unutmaya başlıyordu, Quick Time Event'ler oyunların ana kontrol unsurlarından birisi olduğu zaman sıkıcı olmaya başlıyorlardı" Bu sistem oyunlar için tuz-biber niteliğinde olduğu zaman eğlenceliydi.

      Resident Evil 4'ten sonra God of War'la birlikte Quick Time Event olayının gittikçe daha popüler olduğuna şahit olmaya başladık; hatta QTE sistemi God of War'la birlikte o kadar popüler olmuştu ki bazı oyuncular bu sistemin God of War'la birlikte başladığını düşünmeye başladılar. Bu sistem God of War'un geliştiricileri tarafından da aslında belli oranda suistimal edildi. Bazen gereğinden fazla QTE sahnesiyle karşılaştığımızı hissetmiyor değildik. Zaten ilk Ninja Gaiden'in tasarımcısı Tomonobu Itagaki de bu sistemi fazlasıyla kullanan oyunları eleştirmişti, bu eleştirisinde de son derece haklı olduğunu söyleyebiliriz. Itagaki, bu sistemin geliştiricileri yaratıcılıkları konuşturmak yerine, sinematik hazırlamaya ittiğini söylüyordu.

     Daha sonra Ninja Blade, Mass Effect 2-3, Uncharted, Fahrenheit, Heavy Rain gibi birbirinden farklı türlerdeki oyunlarda da Quick Time Event'leri gördük. Kimi oyun otoritelerine göre bu oyunların bazıları oldukça yüksek kalitede olsa bile hepsi bir şekilde Quick Time Event sistemini sömüyordu. Sanırım son dönemlerde Quick Time Event'leri en başarılı şekilde kullanan oyun The Walking Dead oldu; kimse de bu oyunda QTE sisteminin kullanılmasını eleştirmedi; çünkü tıpkı gerçek yaşamdaki gibi insanlara zamanında yanıt vermemiz gerekiyordu. Onlara yanıt vermek için fazla beklemeniz veya soruları yanıtsız bırakmanız oyunun gidişatına büyük etki ediyordu. Herkesin The Walking Dead'teki QTE sistemini beğenmesi, sanırım kimsenin bu sisteme alerjisi olmadığını ve iyi şekilde kullanıldığında QTE sisteminin oyunlara katkı sağlayacağın konusunda hemfikir olduklarını gösteriyor.

     Quick Time Event daha ne kadar popüler kalacak bilemiyoruz, ama oyun geliştiricilerinin bu sistemi artık sömürmekten vazgeçmesi gerekiyor. Başarılı bir şekilde kullanıldığında QTE'lerin oyunların zevkini arttırdığı da kesin.
 

Bu haberin bağlantısı
URL
BSC QTE Quick Time Event Tarihi QTE Tanıtımı
LEGO City Undercover'da Multiplayer Yok "The Last of Us Bütün Oyunlarımızdan Daha Uzun"
Yorumlar yeniden eskiye doğru listelenmektedir. Sıralamayı değiştirmek için sağdaki menüyü kullanabilirsiniz.

Murat.92

4.7.2015 05:25:56

0
qte oyunun mekaniklerini tasarlayanların yetersizliğidir bence. Açın bakın shadow of the colossusa o koca koca bosslarla mücadele ederken 1 kere qte kullanma ihtiyacı duymuşlar mı görün. Bi de tamamen sinematiğin play butonu olarak çalışan qteler var hiç anlamış değilim var olma sebeplerini. Oynat işte sinematiği ne olacak ki? Ben orada yumruğu counterlamak için x tuşuna basınca oynamış olmuyorum zaten. Walking Dead'e gelirsek, ondaki qteler oyunun içine yedirilmiş mini oyunlar gibiydi. Oynarken rahatsız olmadım hiç. Zaten amacı hikaye anlatmak olan bi oyun olduğu için oynanış göz ardı edilebilir bu örnekte.

Kulak Misafiri

9.3.2013 21:02:15

0
Prince of Persia nasıl yazılmaz

BSC Misafiri

18.2.2013 23:22:47

0
uncharted serisindede iyi kullanılmıştı

sakalak

18.2.2013 09:33:12

0
bu arkadaşlar xbox360 ex ninja blade oynasından bir görsün quick time nasıl yapılırmış. bögh kusasım geldi aklıma gelince

2K

17.2.2013 20:27:10

0
Oyuna göre değişiyor gerçekten God of War , Heavy Rain ve The Walking Dead de gayet başarılı ve oyuncuyu sıkmıyor ama COD serisi gerçekten baygınlık yaratıyor.

BSC Misafiri

17.2.2013 18:28:58

0
Spider-Man 3 video game de çok var bu quick time event

WiiSmash

17.2.2013 17:37:54

0
güzel yerleştirilse iyide re6daki gibi olmasın

BSC Misafiri

17.2.2013 16:27:50

0
G.o.w.'a q.t.e. olayının oyunu basitleştirdiğini yazan arkadaşların ya oyunu hiç oynamadılar yada kaos , titan gibi seviyelerini denemediler. Kaos modunu oynayında öyle yorum yapın. N.g.sigma 2, God of war (1,2,ch.o.olim.,3,ghost of sparta) quick time eventlerin bu tür oyunlardaki zorluk seviyelerinde etkileri farklıdır. Saygılar.

patriotic*

17.2.2013 15:00:14

0
God of War da süper kullanılmıştı ve kullanılıyor.

Romeo0

17.2.2013 14:31:01

0
Heavy Rain den de bahsetseydiniz keşke

muratgun

17.2.2013 14:19:22

0
the witcher 2 ye güzel yedirmişlerdi

by_t

17.2.2013 14:18:55

0
god of warın olmazsa olmazı en iyi qte gowda bence bide asuras wrath var %90 ı qte

rambocuk

17.2.2013 13:34:44

0
oyuna göre değişiyo gow da gayet zevkli oluyo ama başka bir oyunda sıkıcı olabiliyo

waltran

17.2.2013 13:00:25

0
Güzel yazı olmuş, teşekkürler. Gerçektende gereksiz yerlerde -zaten hep aynı şekilde devam edecek bir ara videoya- qte eklemek bencede saçmalık ve sıkıcı, fakat oyunun içine güzelce yedirildiğinde de eğlenceyi ve heyecanı katlıyor

yaselvuz

17.2.2013 12:58:59

-1
Eskiden oyunlarda çok güzel boss fight lar vardı şimdiyse kocaman bir boss bir kere kolunu savurur kaçarsın hop quick time event Y,B,A,A,B ve boss ölür :D oyunları çok basitleştiriyor mesela dark souls gibi boss fight lar yok god of war da

nightwolfking79

17.2.2013 12:45:32

0
görsellik , sinemaik atmosfer , basit. ...

resh_aykut

17.2.2013 12:32:08

-1
Tam tersine oyuna ayrı bir zevk katıyor sürekli vur kır parçala modu bir süre sonra tekdüze olmaya başlayınca qte işi kurtarıyor

1997utku

17.2.2013 12:11:25

0
bn nedense hic zevk almıyom :P gereksiz
  • 1
  • 2
  • Siz de aşağıdaki form aracılığıyla yorum yapabilirsiniz.
Mesajınız
Üyeyim Üye Değilim

DonanımHaber üyeliğinizi kullanabilirsiniz.

E-Posta (Onay için gerekli.)

KÜNYE
Bölüm Sonu Canavarı ÇOKLU PLATFORM
+ TAKİBE
AL
426 kişi bu oyunu takip ediyor.
Kullanıcı Videosu Yükle ▲ Siz de video yüklemek için tıklayınız