Gizle
Kullanmakta olduğunuz tarayıcı güncelliğini yitirmiştir. Bölüm Sonu Canavarı, sorunsuz bir gezinti için tercih ettiğiniz tarayıcının en güncel sürümünü kullanmanızı önerir.
Mobil Sürümü Görüntüle »

Microsoft Kabul Etti: Xbox Game Pass Oyunların Satışlarını Düşürüyor

 
 
Microsoft tarafından oyunculara sunulan abonelik hizmeti Xbox Game Pass, oyun satışlarını bir hayli düşürdüğü bildirildi.GI.biz tarafından bildirilene göre Microsoft, bu duruma Activision Blizzard'ın satın alın alımına ilişkin geçici raporunda yer verdi ve bu durumu onayladı. 
 
277 sayfalık belgede bu durum detaylandırıldı 
 
 
 
277 sayfalık belgenin içerisinde oyunların Game Pass'e eklenmesinden on iki ay sonra temel satışlarında düşüş yaşadığı ibaresi yer aldı. Ancak yüzde kaç oranında düşüş yaşadığı belli değil (yüzdelik oranın üstü çizili). Xbox patronu Phil Spencer, 2018 yılında oyunları Game Pass'e eklemenin satışları arttırdığını söylemişti ancak bu durum şu anda tam tersini gösteriyor.
 
Öte yandan Microsoft'un Activision Blizzard'ı satın alımı birçok tepkiye yol açtı. Bu kapsamda Sony konuyla ilgili endişelerini Kasım 2022'de yaptığı bir açıklamada dile getirdi ve bu satın alımın PlayStation Plus gibi diğer abonelik hizmetlerine zarar vereceğini bildirdi. 
 
Tepkiler sonrası açılan dava süreciyle beraber Activison Blizzard satın alımı hala inceleme altında. Birleşik Krallık Rekabet ve Piyasa Kurumu (CMA) tarafından mercek altına alınan satın alım için son karar verilmiş değil.
 
Microsoft tarafından oyunculara sunulan Xbox Game Pass'te şu anda 29 milyonun üzerinde abonenin olduğu bildiriliyor.

Bu haberin bağlantısı
URL
Kaynak IGN Xbox Game Pass Microsoft Konsol için Xbox Game Pass PC için Xbox Game Pass
PS Plus Extra ve Premium Oyunlarından Bazıları Sızdırıldı: Şubat 2023 PlayStation Plus'a Şubat Ayında Eklenecek Oyunlar Açıklandı
Yorumlar yeniden eskiye doğru listelenmektedir. Sıralamayı değiştirmek için sağdaki menüyü kullanabilirsiniz.

myze

20.2.2023 14:51:09

0
Alıştıra alıştıra söylemek lazım bu tip şeyleri:
Resmin büyük halini görebilmek için tıklayın
Orijinal boyut için tıklayın

Bruce Wayne18

18.2.2023 16:07:45

0
Sony galiba buna benzer açıklamayı bir kaç yıl önce şöylemişti. Birde gamepass büyük bütçeli oyunların kalitesini de düşürür. Sony gamepass benzeri sistem var. Ama Sony iyiki de kendi oyunlarını gamepass gibi ilk günden getirmiyor. Bence Sony çok daha mantıklı bir sistem yaptı. Zaten büyük bütçeli oyunları ilk günden getirmek oyunların kalitesini düşürür. O yüzden Sony mesela birinci parti firmaların yaptığı oyunları 6 ay yada 1 sene sonra sistemine getiriyor. Buna örnek verirsen Horizon forbidden west oyun çıktıktan 1 sene sonra sistemine getirdi. Ve Microsoft eğer gamepass oyunlarını ilk günden getirmeye devam ederse, kaliteli büyük bütçeli oyunu pek göremezsiniz. Yani oyun büyük bütçeli olur fakat oyun kalitesiz olur. Gerçi Microsoft geçen nesilde çok berbat geçirdi. Ve bu nesil Microsoft yine biraz kötü geçirecekmiş gibi duruyor.

lextor

18.2.2023 09:44:20

0
Servis dünyasında kimse ağlamayacak. Kapital sistem artık bu. Kafayı çalıştırıp hareket etmek lazım.

_Sparda_

17.2.2023 22:20:40

+1
İleri dönemlerde büyük ihtimal Gamepass sisteminin Ea play pro gibi bir yada bir kaç ek yükseltme seçeneği çıkabilir. AAA oyunlar yükseltilmiş Gamepass kategorisine çıkar sonra 6 ay 1 yıl sonra normal Gamepass düzeyine getirilir vs vs. Burada önemli olan kısım Microsoft'un AAA oyun yapmak isteyip istemediği ki şunu da bilmiyoruz bünyesinde bulunan firmalar arka planda AAA oyunlar geliştiriyor olabilir, belki. Rekabet bize yarar sağlayan bir durum umarım Microsoft bu konuda bir şeyler yapar Sony keza exc oyunlar konusunda iyi şeyler yaptığını zaten görüyoruz. Şunu unutmamakta fayda var Sony artık exc oyunlarını Pc'ye getiriyor burada para olayı bir çok şeyi değiştirdi ve güzel satış rakamları da gördü artık konsollara çıkan bir çok oyunu görebileceğiz. Gamepass sistemleri geleceğin oyunculuğu olacak burada ki şuan en büyük handikap oyuncu sayısının bütünün o sistemlere adapte etmek. Bir yerden sonra çok karlı bir sisteme dönüşecek oluşu zaten bu firmaları bu kadar cezbediyor ve uyguluyorlar. Şunu söylemeden edemeyeceğim farklı Gamepass yükseltmeleri olması maalesef şart çünkü AAA oyunlarını bu sefer çıkmaza, daha basit hale ve daha az yenilikçi bünyeye itilmeye zorlayabilir. Son 4-5 senedir kaliteli çıkan oyun sayısı ciddi oranda düştü bunun başlıca sebepleri oyun üretim maliyetlerinin artışı, oyun üretimi için harcanan zaman, iş gücü, firmaların para hırsı ve tutan bir oyun formülünün daha az maliyetle durmadan tekrar tekrar yapılması vs vs. Oyunların casuallaştığını görmeyende yoktur herhalde çoğu oyunun içi ciddi manada boş genel manada son 4-5 senedir indielerden keyif almaya başladım ve öylede gidiyor. Oyun dünyasının gittiği yön maalesef benim hoşuma gitmiyor çok keyifsiz bitmemiş oyunlar geçmişteki oyunların ısıtılıp ısıtılıp durmadan remake remastred spamı. Birbirinin aynısı kopyala yapıştır oyunlar üzerine düşünülmemiş hikayeler senaryolar oynanış elementleri dinamikleri vs vs uzar gider böyle umarım yanılırım ama gidişat bariz bir şekilde ortada bakalım neler olacak.

BSC Misafiri

17.2.2023 12:41:40

0
quote:

Orjinalden alıntı: Krone Oyunların bu tür sistemlere eklenmesinden ziyade ilk gün, yani day one dedikleri şey safi zarar ziyan. Oyuncular için mükemmel olsa da yıllarca emek veren stüdyoların yeterli hasılatı yapamaması anlamına geliyor. Bir ekip topluyorsunuz, uzun yıllar bu ekiple beraber birşeyler üretmek için çabalıyorsunuz, tasarımcısı, yönetmeni, senaristi şusu busu bilmem ne. Sonra ürettiğiniz şeyi millet çıktığı gün erişip tüketip sömürüp atıyor bir kenara. Bir oyuncu gözüyle bakarsak güzel kazançlı bir olay. Yapımcı gözüyle bakarsak emeğe ihanet. Bunun orta yolunu Sony bulmuş durumda. Oyunlar sattığı kadar satıyor sonra belli bir zaman sonra sisteme ekleniyor. Sonuç ? İki taraf da karlı.
Sony'de bazen b.kunu çıkarıyor, 3 yıl oldu Tlou Part 2 yok..

Krone

17.2.2023 11:20:17

+1
Oyunların bu tür sistemlere eklenmesinden ziyade ilk gün, yani day one dedikleri şey safi zarar ziyan. Oyuncular için mükemmel olsa da yıllarca emek veren stüdyoların yeterli hasılatı yapamaması anlamına geliyor. Bir ekip topluyorsunuz, uzun yıllar bu ekiple beraber birşeyler üretmek için çabalıyorsunuz, tasarımcısı, yönetmeni, senaristi şusu busu bilmem ne. Sonra ürettiğiniz şeyi millet çıktığı gün erişip tüketip sömürüp atıyor bir kenara. Bir oyuncu gözüyle bakarsak güzel kazançlı bir olay. Yapımcı gözüyle bakarsak emeğe ihanet. Bunun orta yolunu Sony bulmuş durumda. Oyunlar sattığı kadar satıyor sonra belli bir zaman sonra sisteme ekleniyor. Sonuç ? İki taraf da karlı.

Guest-7A1E308D7

16.2.2023 18:48:02

+1
Dediklerinize harfiyen katılıyorum. Tamam küçük yapımcılar desteklensin ama hiç olmayanda GTX 1650 Super ekran kartı var artık. Fakat gel gör ki 1990'lı yılların grafiklerinde oyun oynamak moda oldu. Ne zevk alıyorlar anlamıyorum...

BSC Misafiri

16.2.2023 18:12:05

+1
AAA oyunların ne çıkışı etkilenecek, ne de başka bir şey olacak. Konunun Activision satın alımına gelmesinden Sony fancıklığın çok tatlı tatlı görünüyor zaten genç dostum (: Cehalet güzel bir şey, her konuda söyleyecek bir kaç söze yer bulabiliyorsun...

BSC Misafiri

16.2.2023 18:11:45

+1
Acilen exc oyun lazım size, bir sonraki nesilde böyle kör topal gidemezsiniz.. Hayır bunların güçsüz olması bize zarar, rekabet olmayacak.. Sony iyice boşlayacak.

BSC Misafiri

16.2.2023 15:33:23

+1
Dezenformasyon çabalara hayranım... Verilen bilgiyi sulandırmak ellerine ne geçiyor fanboyların anlamıyorum. Elinizde AAA bir yapımcının gamepass'den ne kadar aldığına dair ve diğer AAA oyunlarına dahil satış bilgileri hakkında bilgi yoksa boş yapmaktan bir iş yapmıyorunuz. Önemli olan maliyeti çıkması değil, karın optimizasyonu. Oyunları 5M adet satan bir geliştiricinin 3M satışlık gamepass ödemesi alsa dahi yıllık beklenen satış adedinin 2M den az olması şirketin karını küçültüyor. Bu durum zaten Gamepass'e gelen AAA oyunların azalışının habercisi. Her neyse sony'nin bu satışı engellemek için tüm tuşlara basması çok normal. Sony yaklaşık olarak Activision-Blizzard'ın satışlarından (özellik call of duty) yıllık 1.3B$'dan fazla gelir sağlıyor. Haliyle ortalama yıllık iki exc. oyun gelirinden fazla sadece call of duty'den kazanıyor. Bugün Activision'u alan yarın EA'yide alır. Fifa'da elden gittiğinde playstation markasının helvası yenir.

BSC Misafiri

16.2.2023 14:35:47

+2
Ne kadar boş yorumlar var... Sevgili dostlar; yapımcılar zaten oyunlarını GamePass'e koyarken parasını fazlasıyla alıyor. Bu açıklama zaten adamlar sisteminden pişman olduğu için ya da değişim yapacakları için değil, söylenen şeylere yanıt vermek için yapılmış bir açıklama. Bir yapımcı AAA oyununu sisteme koyarken fazla fazla satış parasını alıyor zaten Microsoft'tan ki bunun en güzel örneği de Guardian of the Galaxies'dir. Zamanında Crystal Dynamics ne kadar üretle bu oyunu GamePass'e dahil ettiklerini açıklamıştı. Biraz düşünmek, biraz araştırmak bir şeyleri anlamak bu kadar zor olmamalı.

myze

16.2.2023 14:29:32

0
Ula ben Xbox aldım, yaklaşık 2 aydır kötü haber üstüne kötü haber geliyor Microsoft'tan. Activision satın alımı da olmazsa işte o zaman bomba patlar, oyun bölümü rafa kalkabilir, cihaz da elimizde patlar.

gamer-x

16.2.2023 11:06:37

+2
hocam belirttiğiniz olayda kızılacak bir durum yok kesinlikle her kelimesi doğru ; konsollar bu abonelik sistemleri yüzünden iyice cep telefonu oyun mantığına dönüşüyor yakında reklamlı oyunlarda olacak bu sistem kaliteli oyun oynamak isteyen oyuncular için hiç iyi değil bedavaya oyun oynuyoruz mantığı 3-5 sene sonra nasıl olacak hepberaber göreceğiz

aykut291

16.2.2023 10:13:38

+3
He buyur burdan yak Yapımcılar şimdi AAA oyunlarına niçin bütçe boşaltsın kaliteli Oyun yapabilmek için neden uğraşsınlar? Sony de bu çöp sisteme dahil oldu Şimdi insanlar bana kızıcak ama şurda bir Oyun zevkimiz var Ben Oyun oynamaya senelerimi vermiş bir insanım ps1 zamanından belli hertürlü oyunu oynadım.Bu sektör hergeçengün dahada sıradanlaşıyor Artık Elden Ring gibi oyunlar 10 seneden bir geliyor.Eskiden ps2 zamanında Her yıl Oyun çıkardı bu gibi sistemler Online Oyun gibi sistemler bu sektörü çöpe çevirdi lütfen bana kızmayın ben bunu kendi şahsi adıma istemiyorum.

BSC Misafiri

16.2.2023 09:43:49

0
sony oyunları tabiki kaliteli ama çok abartmaya gerek yok exc olayını,ubisofta laf edişmiş ama o marvel spidermanın yan görevleri neydi ya,ubi kalitesinde bile değil

BSC Misafiri

16.2.2023 09:43:42

0
Bu saatden sonra Microsoft gamepass'i hayatta kapatmaz, Xbox satışlarının olmasının tek sebebi gamepass oldu resmen. Playstation tarafı gibi gamepass sistemini farklı paketlere bölmesi gerektiğini düşünüyorum. Indie Paketi olacak en ucuz olan tüm indie oyunları barındıracak veya Başlangıç Paketi olacak tüm indie oyunları ve Xbox oyunları barındıracak gibi ayrılsa mantıklı olabilir. En pahalı paket Day One gibi bir şey olacak ilk çıkan oyunları direk oynayabileceksin bir süre geçtikten sonra Day One gelen oyunlar bir alt pakete de gelecek mesela EA Play ve EA Play Pro gibi. Şuanda Microsoft tek paket ile ucuza ve elindeki her şeyi verdiği için herkes tercih ediyor, söylediğim gibi farklı paketlere ayrılırsa bence evinde Playstation olan adam büyük ihtimalle Gamepass PC haricinde Playstation özel oyunlar yüzünden gamepass kullanmayı bırakacaktır (Dış ülkede her iki konsol'a sahip çok oyuncu var, sadece Türkiye üzerinden düşünmeyin).

Sarohan

16.2.2023 00:40:05

+4
Şu sitede bir tanesi var iyi ki bir 'TFLOPS' ne olduğunu öğrenmiş gelip gidip konsol haberlerinde pc ile ilgili dezenformasyon yapmak için ya da boş yapmak için uzun uzun yazıp duruyor. Varsa yoksa boş. daha düne kadar bu zat spider man miles morales teneke makinesine özel çıkıyor diye grafikleri gerçek sandım vs diye zırvalayan zat ile aynı. Tabi sonra teneke makinesine özel çıkan oyunları PC platformuna gelince kendisi sus pus oldu. Pek kâle alınacak tipler değil bunlar boş verin.

BSC Misafiri

15.2.2023 23:16:44

0
quote:

Orjinalden alıntı: BSC Misafiri İşte bu yüzden Microsoft’ta asla kaliteli exclusive göremeyecek kimse. Oyunların çoğu daha ilk günden Gamepass’e geliyor. Mümkün değil kimse 5 sene emek verip böyle bir sisteme oyununu koymaz. Copy Paste Ubisoft kalitesinde oyunlarla oyna devam:)
ubisoft kalitesinde diye küçümsediklerin sony nin birbirinin aynısı konseptli saçmalıklarından onlarca kat daha kaliteli işler.

BSC Misafiri

15.2.2023 22:54:17

+2
sony'den paralar yatmış. bugün gamepass sayesinde sony'de abonelik hizmeti başlatmış durumda. rekabet müşteriye yarıyor işte fanlığın alemi yok. öyle bir haber yapılıyor ki sanki oyunlar bedavaya gamepass'e ekleniyor. microsoft daha önce geliştiricilere 1M$-100M$ teklifi duruma göre daha fazla teklif ettiklerini söylemişti ki her oyuna bu kadar para ayırmak yerine direk yayıncıyı-geliştiriciyi satın almak daha mantıklı. sony'de bu kadar bütçe olmadığı için rekabete giremiyor, o da exc. abanıyor. koca koca stüdyoların risk analizi yapmadan bu teklifleri kabul edeceğini düşünmek biraz şey... bilemedim. şimdi kimse çıkıp ağlamasın.

Metwella

15.2.2023 22:53:43

+1
Teşekkür ediyorum sevgili dostum, yorumları dikkate almaya çalışıyorum =)

darkdogan

15.2.2023 22:25:36

+1
Gamepass sisteminden eğer vazgeçilirse direkt konsolu satar full PC de free to play giderim.Mikisoft ta konsol dünyasından adını tertemiz sildirmis olur,benim gibi yapacak cok oyuncu var.Malum ekonomi de tek tutunduğumuz mantıklı sistem bu.Herkes 1200 1500 tl ye oyun alıp oynayacak diye bir kural yok iyi kötü gamepass idare ediyor ayrıca zaten gamepass ın oyun satışları etkileyeceği belliydi nedir bu saçma sapan açıklama gereksinimleri.Ben bunun altında bisey ararım agaa.Kendileri bilir.

BSC Misafiri

15.2.2023 22:06:13

+4
İşte bu yüzden Microsoft’ta asla kaliteli exclusive göremeyecek kimse. Oyunların çoğu daha ilk günden Gamepass’e geliyor. Mümkün değil kimse 5 sene emek verip böyle bir sisteme oyununu koymaz. Copy Paste Ubisoft kalitesinde oyunlarla oyna devam:)

Antikaruh

15.2.2023 22:02:02

+1
Bir başka haberinizin altına yaptığım eleştiri ardından, dikkate alıp, okuyup, bahsi geçen konunun haberini yapmanızdan dolayı teşekkür ederim. BSC'nin iyi bir haber editörü var. Konuya gelecek olursak, şimdi gelir "yağğğ bana neee, ben 1 tl'ye oyun oynuyorum" cular. Oyun satışlarını yerin dibine çektiği söyleniyor. Pek çok yapımcı bu konudan rahatsız veya endişeli. Day 1 bir şekilde Gamepass'e AAA oyun yapmak çok büyük risk diyorlar. Zaten sistemin en fazla ekmek yiyeni Indie oyunlar oldu. Onları zaten kimse almıyordu, şimdi Gamepass ile sükse yapınca diğer platformlardaki şansları da artıyor-muş, bu demeçlere göre. Ancak büyük prodüksiyonlu, pahası ağır oyunları çok fena vurduğu söyleniyor. Halo Infinite, bayağı zarara uğratmış mesela. İleride bu sistem yüzünden sürekli "babanı duşta bulmaca" oyunları ile dolu bir indie kütüphanesine dönerse vay halimize. Görselleri ile atmosferi ile, içine girip sürüklenebileceğimiz yapım sayısı zaten git gide azalıyor. 12 TFLOPS'luk makineler oldu sana pixel oyun çalıştırma platformu. Yeter ... Umarım Miki'de, Sony gibi bir politika belirler ve 1-2 yıl satışta tuttuktan sonra oyunların gamepasse gelmesine sağlayarak, yapımların büyüklüğünün önüne taş koymuş olmaz. Oyun dünyasının Netflix'ini istemiyoruz.
  • 1
  • 2
  • 3
  • Siz de aşağıdaki form aracılığıyla yorum yapabilirsiniz.
Mesajınız
Üyeyim Üye Değilim

DonanımHaber üyeliğinizi kullanabilirsiniz.

E-Posta (Onay için gerekli.)

KÜNYE
Xbox Game Pass
+ TAKİBE
AL
1 kişi bu oyunu takip ediyor.
Kullanıcı Videosu Yükle ▲ Siz de video yüklemek için tıklayınız