Gizle
Kullanmakta olduğunuz tarayıcı güncelliğini yitirmiştir. Bölüm Sonu Canavarı, sorunsuz bir gezinti için tercih ettiğiniz tarayıcının en güncel sürümünü kullanmanızı önerir.
Mobil Sürümü Görüntüle »

Analiz: Oyuncuların %51'i DLC Sistemini Kullanıyor


     Kuzey Amerika'daki analiz şirketi EEDAR, oyun dünyasını son dönemde etkisi altına almış DLC sistemini araştırdı. 3.500 kişinin katıldığı ankette, DLC sisteminin yaygın olarak kullanıldığı gözlemlendi.
 
     Anket raporlarına göre son bir yıl içerisinde oyuncuların %51'i DLC sistemini kullanmış, yani en az bir DLC satın almış. Bu sonuç 2010'da %40, 2009'da ise %34'müş. Yani DLC sistemi git gide yaygınlaşıyor. EEDAR'ın yayınladığı analizlere göre DLC sisteminden oyun yapım firmaları 2011 875 milyon dolarlık bir gelir elde etti. Analizleri yayınlayan analist, sistemin 2012'de 1 milyar dolarlık geliri aşacağını düşünüyor.
 
     Ayrıca firma, DLC satın almayan oyuncuların nedenlerini de bir bir araştırdı. %49'luk bölümün içerisindeki %47'lik kesim, DLC'leri "Gizlilik endişesi" nedeniyle satın almıyor. Bunun nedeni ise DLC'lerin sadece online mağazalarda satılması. Bu sene PSN'e yapılan hack saldırıları buna bir örnek.
 
     Oyuncuların DLC'leri satın almamasındaki nedenler arasında ikinci gelen seçenek, %38 ile geri ödeme kuralının bulunmaması. Sanırım herkesin beklediği seçenek, DLC'lerin fiyatının fazla olması seçeneği de %32 ile üçüncü sırada geliyor.
 
     Bu seçeneklerin yanısıra DLC'yi satın almayanların nedenleri arasında ücretsiz DLC'lerin yeterliliği, demo veya inceleme gibi fikir edinme kaynağının bulunmaması, oynanış süresinin yeterli olmaması, sadece singleplayer veya multiplayer kısımlara yönelik olması gibi seçenekler de bulunuyor.
 
     Her ne kadar DLC sistemi birçok yönden eleştirilse de oyuncular, belki de zorunluluktan dolayı DLC'lere rağbet gösteriyor. En azından hikayeyi etkileyen DLC'lerde.
 
     Peki DLC'ler hakkında sizin fikirleriniz neler?
 

Bu haberin bağlantısı
URL
dlc eedar araştırma anket analiz
Epic Games'in Kore Ayağından Yeni MMO; Bless Battlefield 3'ün Xbox 360 Sürümünden Görüntüler
Yorumlar yeniden eskiye doğru listelenmektedir. Sıralamayı değiştirmek için sağdaki menüyü kullanabilirsiniz.

Dz.ikm.CavusTurk

20.10.2011 00:31:45

0
bir tek bc2 de vietnamı almıştım,dlc olarak... sonrasında diğer oyunlarımdan 3 dolara kadar ucuzlayan dlc leri dahi alma gereği duymadım...

:::LOSTPLANET:::

20.10.2011 00:23:43

0
mass effect , fall out dlcleri gibi çıkarsınlar değeri neyse verilir alınır. ama incik boncuk kıyafet satarsan alan yine olur ama hardcore kesim yemez bunları. Bir şey dememize bile gerek yok. kötü iş yapan firma, o oyunda olmasa da diğer bir oyunda mutlaka satışların düşmesinden o tepkiyi alır .

F355 Challenge

20.10.2011 00:12:50

0
DLC'lerle bizleri somuruyorlar. Ben artık almıyorum, en son Alan Wake'inkini almıştım, o da hikayeyle ilgili oldugu icindi.

mehmetoguzderin

19.10.2011 22:15:38

0
Parayı hak eden her DLC'yi alıyorum. Başta Season Pass'ları. Ayrıca bazı oyunlar gerçekten DLC ile ömrünü 4-5 kat uzatıyor.

tnszfr

19.10.2011 20:46:51

+1
valla ne yalan söyleyim oyunu orjinal alıyorum ama dlcleri korsan indiriyorum tabi hikayeyi etkileyen kısımları çünkü ekstra para vermeyi düşünmüyorum onun yerine yeni bir oyun almayı tercih ediyorum

3d_enjoy

19.10.2011 20:32:21

+3
dlc=oyuncudan daha fazla parayı nasıl koparabilirim:)
    Siz de aşağıdaki form aracılığıyla yorum yapabilirsiniz.
Mesajınız
Üyeyim Üye Değilim

DonanımHaber üyeliğinizi kullanabilirsiniz.

E-Posta (Onay için gerekli.)

Kullanıcı Videosu Yükle ▲ Siz de video yüklemek için tıklayınız