Gizle
Kullanmakta olduğunuz tarayıcı güncelliğini yitirmiştir. Bölüm Sonu Canavarı, sorunsuz bir gezinti için tercih ettiğiniz tarayıcının en güncel sürümünü kullanmanızı önerir.
Mobil Sürümü Görüntüle »

90'larda Yapılıp Oyun Endüstrisinin Geleceğini Tamamen Değiştiren Super Mario Oyunu Ortaya Çıktı


    FPS oyunu denince akıllara id Software gelir. Peki FPS türünü ortaya çıkaran id Software'in ilk projesi Commander Keen'i ortaya çıkaran oyun neydi dersiniz? Commander Keen'in 25. yılı şerefine oyun dünyasının efsanelerinden John Romero, daha önce hiç paylaşılmayan bir prototip videosunu paylaştı.
 
    İlk adı IFD olan, daha sonrasında id Software olarak değiştirilen ekip aslında oyun dünyasındaki yoluna 1990 yılında bir Super Mario 3 prototipi geliştirerek başladı. Eylül ayının sonuna doğru tamamlanan Super Mario 3 prototipi PC üzerinde, Nintendo'nun haberi olmadan geliştiriliyordu. Kendini toparlayan ve oyunu çalışır hale getiren id Software Nintendo'nun karşısına çıktığında firma olumsuz bir sonuç almıştı. Görüşmelerin sonrasında Nintendo bu tarz oyunların konsollarda ve arcade makinalarında daha iyi çalıştığını belirterek Super Mario serisini PC'ye çıkarmak istemediğini söylemişti.
 
    Prototip halinde kamera ve karakter hareketlerinde sorun olan Super Mario 3 demosunu alan ve üzerinde çalışmalar yapan John Romero, kamera sorununu düzeltmiş ve prototipte oynamalar yaparak Apogee ile anlaşmış, sonucunda ise id Software'in doğmasına neden olan Commander Keen'i ortaya çıkarmış.
 
    Hikayenin geri kalanı ise malumunuz. Commander Keen ile gerekli bütçeyi toplayan ve oyun dünyasında nam salan id Software, daha sonrasında FPS türünü ortaya çıkaran Wolfenstein, Doom ve Quake gibi yapımlarla karşımızda olmuştu. Yani biraz tuhaf gelecek ama, id Software'in üzerinde çalıştığı Mario demosu olmasaydı Commander Keen ortaya çıkmayacak, FPS türü diye bir şey olmayacak ve haliyle şu an çoğumuzun oynadığı büyük markalar da olmayacaktı.
 
Ne diyelim, Nintendo tarafından kabul görmeyen Super Mario 3 demosundan yayınlanan ilk videoyu aşağıdan izleyebilirsiniz.
 

Bu haberin bağlantısı
URL
id software super mario fps wolfenstein commander keen
Final Fantasy VII: Remake'in İlk Bölümünün Senaryosu Hazır AC: Syndicate-Jack the Ripper DLC'sinden Etkileyici Bir VR Videosu
Yorumlar yeniden eskiye doğru listelenmektedir. Sıralamayı değiştirmek için sağdaki menüyü kullanabilirsiniz.

KaptanKenway

16.12.2015 03:20:59

0
Sen buldun dimi kusura bakma unuttum.

mahsur kalan adam

15.12.2015 20:38:21

0
Videodaki klasik mario ama itici duruyor pcye çıkarmak istemişler nintendonun kabul etmemesi normal Ayrıca fps türünün ortaya çıkmayacak sözünüz çok iddialı keşke çıkmasydı :D forever TPS

emrahcey

15.12.2015 20:35:37

0
FPS türlerinin atası sayılabilecek oyunlar mevcut fakat belirgin FPS türü ilk defa Wolfeinstein ile gelmiştir. Tıpkı Dune 2 nin Realtime strateji türünün ilk örneklerinden olduğu gibi.

WiiSmash

15.12.2015 20:13:52

0
super leaf yalnız opmuş :D

BSC Misafiri

15.12.2015 16:11:14

+1
quote:

Orjinalden alıntı: KaptanKenway Böyle düşünmemek gerek aslında. O bulmasa başka biri bulucaktı. Yani elbet bulunucaktı. Örneğin Edison ampulu bulmasa karanlıkta mı kalıcaktık şimdiye kadar ? Hayır. Geç de olsa başka biri bulurdu en nihayetinde bulunurdu. Çoğumuzun oynadığı büyük markalarda olurdu merak etme :)
edison ampulu bulmadı

KaptanKenway

15.12.2015 13:31:44

+5
Böyle düşünmemek gerek aslında. O bulmasa başka biri bulucaktı. Yani elbet bulunucaktı. Örneğin Edison ampulu bulmasa karanlıkta mı kalıcaktık şimdiye kadar ? Hayır. Geç de olsa başka biri bulurdu en nihayetinde bulunurdu. Çoğumuzun oynadığı büyük markalarda olurdu merak etme :)

redoracle

15.12.2015 13:21:14

0
Mario,street fighter,tomb raider,resident evil,metal gear gibi oyunların sayesinde sektör buralara geldi. Artık sürekli yeni şeyler denenir oldu tusun diye 3d olayı herkese hitap etmedi sağlık sorunları vs derken,şimdide vr teknolojileriyle bişeyler yapmaya çalışıyorlar ama onunda herkese hitap edeceğini sanmıyorum sağlık sorunu vs nedenlerden,oysaki efsane oyunlar bunu başarabilmişti.

Jack Rabbit Slims

15.12.2015 13:20:42

0
Keşke reddedilmeseydi de ortalık fps denen çöplerle dolmasaydı.

stophart

15.12.2015 12:57:25

0
Kabul edilse, Id Software gerekli bütçeyi belki super mario 3 ile fazlasıyla toplardı. Direk Wolfenstein New Order'ı çıkartırlardı o zaman belki Senoryalar bitmez

Kennnn

15.12.2015 12:54:57

0
Yalnız Nintendonun da reddettiği ne kadar oyun tasarımcısı varsa şimdi köşe oldu. :D Bizde yalandan bir oyunla başvurup reddedilsek yürürüz bence.
  • 1
  • Siz de aşağıdaki form aracılığıyla yorum yapabilirsiniz.
Mesajınız
Üyeyim Üye Değilim

DonanımHaber üyeliğinizi kullanabilirsiniz.

E-Posta (Onay için gerekli.)

Kullanıcı Videosu Yükle ▲ Siz de video yüklemek için tıklayınız