Gizle
Kullanmakta olduğunuz tarayıcı güncelliğini yitirmiştir. Bölüm Sonu Canavarı, sorunsuz bir gezinti için tercih ettiğiniz tarayıcının en güncel sürümünü kullanmanızı önerir.
Mobil Sürümü Görüntüle »

Geçmiş, Gelecek ve Felaketlerden İz Taşıyan Fallout 4'ün Dünyası Nasıl Yaratıldı?


       1997 yılında oyun dünyasına merhaba diyen ve çıkışını yaptıktan sonra sektöre yön veren serilerden olan Fallout serisi; Fallout: New Vegas'ın ardından 5 yıllık sessizliğini bozmuş ve Fallout 4 görücüye çıkmıştı. Bethesda'nın E3 sunumunda uzunca yer verilen ve E3'te "şovun en iyisi", "en iyi PC oyunu" gibi ödülleri toplayan Fallout 4, şüphesiz bu senenin en çok beklenen oyunlarından.
 
        The Elder Scrolls V: Skyrim, Fallout 3 ve tabii ki Fallout 4 gibi oyunların arkasındaki deha, oyun yönetmeni Todd Howards; Fallout 4 dünyasının nasıl tasarlandığına ve daha pek çok detaya dair bir röportaj verdi. Fallout 4 alternatif bir evrende 2075 yılında başlıyor. Oyunun evreninde İkinci Dünya Savaşı sonrasında patlak veren "atom bombaları sonumuzu getirecek" korkusu 21. yüzyıla damgasını vurmuştur. 50'li yıllarda insanların gelecek hakkındaki öngörüleri üzerine kurulmuş olan Fallout evreni hakkında Todd Howards şu sözlere yer veriyor:
 
        "40'lı veya 50'li yıllara bakıp Tomorrowland'deki Carousel of Future'a giderseniz geçmişteki insanların geleceği nasıl gördüğüne şahit olabilirsiniz. Tüm bunlar muhteşem şeyler. Büyük bir ilham kaynağı. Tıpkı 50'li yıllardaki konsept arabalar gibi. Çılgınca şeyler tasarlayacağımızı düşünüyordum ama gerçek olan şeyler daha da çılgınca."
 
     
        Etkileşimler sonunda ise 50'li yılların esintisini taşıyan, robot hizmetçiler gibi gelecekten ışıklar barındıran, dev sığınaklarıyla nükleer korkunun da iyice görüldüğü eşsiz bir dünya ortaya çıkmıştır. Tam 200 yıl sonra yarattığımız karakterle nükleer savaş sonrası bambaşka bir hale bürünen Boston'da oyuna başlıyoruz. Peki Bethesda, alternatif bir evrende yaratılan bu 2075 yılının Boston'ına oyunda daha fazla yer vermek istemiyor mu? Howard bu soruyu şöyle cevaplıyor:
   
        "Yeterince yer veriyoruz. Bu dünyanın bir giriş olması gerekiyor. Dünyayı deneyimlemeniz bizim için önemli çünkü Vault'tan dışarı çıktığınızda kaybetme hissini yaşayacaksınız. Başlangıcı görmeniz ve başlangıçtaki her şeyin yok olması, her şeyinizi kaybetmeniz... Bunlar önemli şeyler."
 
         Fallout 3'ten sonraki zaman diliminde geçen Fallout 4'ün hikaye detayları hakkında çok fazla bilgi verilmese de Howard, Boston ve yüksek teknolojinin saklandığı The Institute'ın önceki oyunlarda lafının geçtiğini dile getiriyor. Belirtilene göre Boston'ın Fallout 4'ün mekanı olmasının ardında yatan sebeplerden birisi, Boston'ın geniş Amerika tarihi ve yüksek teknoloji barındırmasıymış.
 
           Fallout 4'te bulunan bir başka yenilik de ilk defa karakterimizin seslendirilmesi. Karakterimizin seslendirildiği ilk Bethesda oyunu da Fallout 4 olacak. Kadın veya erkek olmak üzere istediğimiz cinsiyette karakter yarattığımız oyun için Todd Howard şu sözlere yer veriyor:
 
        "Bunlar cinsiyetinizin önemli olacağı zamanlar. İki müthiş ses sanatçısı bulduğumuz için şanslıydık. İşin ilginç yanı kadın ses sanatçımız, bazı yerleri erkek ses sanatçısından farklı şekilde seslendirdi. Yani erkek veya kadın karakterle oynamanıza göre oyundaki bazı sahneler farklılık gösterecek."
 
       "Karakterimizin seslendirilecek olması oyundaki diyalog çeşitliliğini etkileyecek mi?" diye soruyor olmalısınız. Todd Howard bu konu hakkında "Herkes gibi biz de aynı konu hakkında endişe duyduk. Pek çok oyunda seslendirmeye sahip karakterler bulunuyor ancak kimse diyalog seçeneklerinden ödün vermek istemiyor. Bizim için hemen hemen her şey hesaplanmıştı. Ses sanatçıları 2 yıldır ses kaydediyor. 13.000'den fazla diyalog kaydettiler. Hala seçim şansına sahip olma konusundaki farkı bu seslendirmeleri yapabilmek koyuyor."
 
       Oyunun dünyası ve karakterlerimizin derinliğinin yanında Fallout 4'ün merak edilen özelliklerinden birisi de oyundaki aksiyon anları. İlk oyundan beri seriye eşlik eden, zamanı durdurup düşmanımızın farklı bölgelerine hedef alma sistemi yani VATS, tabii ki Fallout 4'te de yer alacak ancak biraz farklılaşarak.
 
       Fallout 3'te VATS sistemini etkinleştirdiğinizde oyun dururdu ve vücudun farklı bölümlerini vurabilme ihtimallerinizi görürdünüz. Fallout 4'te ise VATS sistemini etkinleştirdiğinizde oyun tamamen durmak yerine çok yavaş bir şekilde akmaya devam edecek. Todd Howard bu özellik hakkında şu sözlere yer veriyor: 

         "VATS sistemini birazcık, çok değil, daha dinamik hale getirmenin yolunu bulduk. Zaman çok çok yavaş akıyor ve vurabilme şansınızın sürekli değiştiğini görüyorsunuz çünkü hedef aldığınız şey duvarın arkasına geçiyor veya duvarın arkasından çıkıyor. Yani vuruşunuzu uygun zamana denk getirmek önemli. Kritik vuruşlar da rastgele oluşmuyor. Hangi vuruşun kritik olacağını siz atıyorsunuz ve barı böyle dolduruyorsunuz. Böylelikle VATS, çok değil, biraz daha sizin kontrolünüz altında oluyor. 
 
       
       Fallout 4'ün E3'teki sunumunda dikkat çeken bir diğer özellik de kendimize bir üs kurabilme imkanı. Oyunda topladığımız her şeyi materyaller haline getirerek ister yeni silah, ister yeni zırh istersek de küçük bir kasaba yapmamıza olanak tanıyan bu yeni özellik için Howard şunları söylüyor: "İnşaa etme sistemi size kalmış olsa da oldukça büyük. Yapmak zorunda olmadığınız görevler var ancak inşaa etmenin ardında büyük bir sistem ve bir hikaye bulunuyor."
 
       Son olarak oyunun yönetmeni Todd Howard günümüz teknolojisinin Fallout 4'ün geliştirilmesine sağladığı fayda hakkında konuştu.
 
"Yeni nesil konsollar tıpkı PC gibi. Eskiden oyunlarımızı PC'yi baz alarak geliştirirdik. Oyunun geliştirmeye ayırdığımız zaman daha çok verimliydi çünkü üç farklı şekilde yapmak zorunda kalmazdık. PC'ye bir kez, Xbox 360'a bir kez ve PS3'e bir kez... İşimizin büyük bir çoğunluğu üç platformda da çalışıyor. Yine her birinde ayrı ayrı zaman harcıyoruz ancak eskisi kadar çok değil. Uzun bir süredir oyuncuların geliştirdiği modları konsollara getirmek istiyoruz. Sistemimizi modların çalışabileceği şekilde tasarlıyoruz. Konsola getirebilirseniz modlar Skyrim'de de Oblivion'da da ve Fallout 3'te de çalışabilir ama bu modları konsola getirebilmenin yolu yok. Halen yapılması gereken pek çok şey var. Modlar önce PC'ye sonra Xbox One'a daha sonra PS4'e gelecek. Modları her bir konsola getirmek ardında büyük bir emek yatıyor."
 
        Her yönüyle ve detayıyla oyuncuları daha da heyecanlandıran Fallout 4 şüphesiz çıkışını yaptıktan uzun yıllar sonra da konuşulmaya devam edecek. Her yeni oyununu bir öncekinin üstüne koyarak çıkaran Bethesta'nın Fallout 4 ile bizlere neler sunacağını 10 Kasım'da göreceğiz.
 

Bu haberin bağlantısı
URL
Kaynak telegraph.co.uk Fallout Fallout 4 RPG Aksiyon Açık Dünya PS4 Xbox One PC
Yeni Star Wars Filmleri Ortaya Çıktı! Disney Infinity 3.0'ın Çıkış Tarihi Açıklandı
Yorumlar yeniden eskiye doğru listelenmektedir. Sıralamayı değiştirmek için sağdaki menüyü kullanabilirsiniz.

op.55 no.1

12.9.2015 06:41:13

+1
quote:

Orjinalden alıntı: BSC Misafiri Herkesin tam tersine bu adama güvenmiyorum tam bir ergen rpg cisi fallout 3 rezaletinin arkasındaki şahıs mesela skyrimde tüm karakterler ölmüyor bundan öte saçmalık mı olur bazıları söylüyor hikaye için gerekli ben bir karakteri öldürüyorsam bedelini ödemeliyim bu rpg dir işte birde senaryo var ben size söyleyeyim karakterimiz Great war dan sonra karakterimiz ailesinin yaşadığını öğrenir ve ailesini aramaya başlar ve nasıl ölmediğini araştırmaya başlar boşuna ümitlenmeyin bu. Birde aile bağı var fallout 3 kafası yav düşünsünler new vegas neden tuttu bu kadar sığ bu adam... Tabi yalan yok çatır çatır ıynayacağım...
Adama "ergen" demişsin de bence en büyük ergenlik oyunun birinde bir karakter quest icabı ölmüyor diye ağlamaktır, çık bir dışarı arkadaşlarınla oyna takma kafayı bu kadar.

BSC Misafiri

11.7.2015 16:13:37

0
quote:

Orjinalden alıntı: BSC Misafiri Herkesin tam tersine bu adama güvenmiyorum tam bir ergen rpg cisi fallout 3 rezaletinin arkasındaki şahıs mesela skyrimde tüm karakterler ölmüyor bundan öte saçmalık mı olur bazıları söylüyor hikaye için gerekli ben bir karakteri öldürüyorsam bedelini ödemeliyim bu rpg dir işte birde senaryo var ben size söyleyeyim karakterimiz Great war dan sonra karakterimiz ailesinin yaşadığını öğrenir ve ailesini aramaya başlar ve nasıl ölmediğini araştırmaya başlar boşuna ümitlenmeyin bu. Birde aile bağı var fallout 3 kafası yav düşünsünler new vegas neden tuttu bu kadar sığ bu adam... Tabi yalan yok çatır çatır ıynayacağım...
Adam sektörü çözmüş o yüzden Morrowind gibi bir RPG yapmıyorlar yoksa ekibiyle gelmiş geçmiş en iyi rol yapma oyununu yapacak potansiyel var adamda al Morrowind'i oyna.

BSC Misafiri

10.7.2015 11:04:39

-3
Herkesin tam tersine bu adama güvenmiyorum tam bir ergen rpg cisi fallout 3 rezaletinin arkasındaki şahıs mesela skyrimde tüm karakterler ölmüyor bundan öte saçmalık mı olur bazıları söylüyor hikaye için gerekli ben bir karakteri öldürüyorsam bedelini ödemeliyim bu rpg dir işte birde senaryo var ben size söyleyeyim karakterimiz Great war dan sonra karakterimiz ailesinin yaşadığını öğrenir ve ailesini aramaya başlar ve nasıl ölmediğini araştırmaya başlar boşuna ümitlenmeyin bu. Birde aile bağı var fallout 3 kafası yav düşünsünler new vegas neden tuttu bu kadar sığ bu adam... Tabi yalan yok çatır çatır ıynayacağım...

inciteen

9.7.2015 19:39:07

0
quote:

Orjinalden alıntı: Xpherion
quote:

Orjinalden alıntı: dragula81
quote:

Orjinalden alıntı: furandor Umarım türkçe çıkar..
Her zamanki gibi eklemedi bethesda , kendileri bilir eklesinler Türkçeyi alsınlar parayı ... Desteklenen diller ; İngilizce,Fransızca,Almanca,İtalyanca,İspanyolca
Adamların umurlarında değil Türkiye'den ne kadar satış yapacakları adamlar zaten asıl kazanacakları piyasalarda kazanıyorlar Türkiye'yi mi düşünecekler ? İstediğiniz kadar konuşun şirketler laflara değil kazançlarına bakarlar.
Haklısın Türkiye'de nasıl olsa ingilizce halide satıyor ne gereği var dil ile uğraşmaya :D

Xpherion

9.7.2015 17:17:51

+1
quote:

Orjinalden alıntı: dragula81
quote:

Orjinalden alıntı: furandor Umarım türkçe çıkar..
Her zamanki gibi eklemedi bethesda , kendileri bilir eklesinler Türkçeyi alsınlar parayı ... Desteklenen diller ; İngilizce,Fransızca,Almanca,İtalyanca,İspanyolca
Adamların umurlarında değil Türkiye'den ne kadar satış yapacakları adamlar zaten asıl kazanacakları piyasalarda kazanıyorlar Türkiye'yi mi düşünecekler ? İstediğiniz kadar konuşun şirketler laflara değil kazançlarına bakarlar.

veterangamer

9.7.2015 14:00:02

0
Howards a guvenim tam oyun dunyasinin en onemli isimlerinden.

inciteen

9.7.2015 12:09:37

-2
quote:

Orjinalden alıntı: furandor Umarım türkçe çıkar..
Her zamanki gibi eklemedi bethesda , kendileri bilir eklesinler Türkçeyi alsınlar parayı ... Desteklenen diller ; İngilizce,Fransızca,Almanca,İtalyanca,İspanyolca

genceromur

9.7.2015 03:02:46

+1
quote:

Orjinalden alıntı: Boone Merak ettiğim çoğu şey cevaplandı resmen. Fallout oyununu bana sevdiren 60' lı yılların geleceğini işlemesiydi. Karakterin seslendirmesi çok hoşuma gitse de oyunda diyalog seçenekleri kısıtlanacak diye korkmuştum. 2 yıldır seslendirdiklerini ve 13.000 den fazla diyalog seçeneği olduğunu duyunca sevindim Tek bir sorun var onunda çeviri hatası olduğunu tahmin ediyorum. Büyük savaş 2077 yılında başlamıştı. Zaten sadece 2 saat sürdü. Oyunda gösterilen savaş öncesi ve ilk bombanın atılışı sahnesi 2075 de olması imkansız :D
Kaynaklarda Fallout 4'ün giriş bölümünün (prologue) 2075'te başladığı belirtiliyor. Yani E3'te gördüğümüz bölüm oyunun giriş bölümünün hemen başı olmayabilir. http://fallout.wikia.com/wiki/Timeline#2075

SOLID SNAKE

9.7.2015 03:02:39

0
Batman duruyor ya onu 30 tl ye ru gift olarak on siparis etmistim ilk acilir acilmaz 90 tl den fazla cuzdanda olunca direk steam den almak istedim hem nolur nolmaz geri iade hakkim olur hemde oyun kutuphanemde simdiden guvenle yatar.

Wayward Son

9.7.2015 02:37:12

0
quote:

Orjinalden alıntı: ghostliving Az önce 179 tl bayılıp steam'den ön sipariş ettim gözüm kapalı. Artık Kasımı bekliyoruz. (90 tl si refund yaptığım çer çöp oyunların parası ile çıktı)
Hacı Instant Gaming'de 40 dolar. http://www.instant-gaming.com/en/755-buy-key-steam-fallout-4/?currency=USD 107 TL

Biyonik Kumanda

9.7.2015 01:59:21

+1
Great War'dan iki sene önce başlayacaksa o E3 sunumunda gördüğümüz başlangıç esas başlangıç değildi. Acaba o esas başlangıç sahnesi ağır bir ışık hüzmesinin oluşturacağı beyaz bir fade-out aracılığıyla mı o ayna karşısı sahnesine bağlanacak? Fallout 3 geçişleri öyleydi. Bir de Şöyle bir Fallout'taki cinsiyet farklılıkları konusunu düşününce Black Widow perkini -eğer varsa- nasıl kullanacağız? Yani oynadığımız kadın karakter evli ve Shaun adında bir çocuğu var. Bu kadınla bu perki kullanarak birilerini nasıl yatağa atacaksın arkadaşım? O Shaun'un yüzüne nasıl bakacaksın? Ana karakterleri bazı değerlere bağlamak bir RPG için çok sakat iş. Fallout New Vegas'taki gibi geçmişi bilinmeyen hiç bir aileye bağlı olmayan bir karakterle oynayacaksın mis gibi. Kafa rahat. İstediğini öldür istediğin kadar yamyamlık yap. Fallout 3'te Liam Neeson sesli babam Megaton'u havaya uçurdum diye beni azarladığında çok utanmıştım.

furandor

9.7.2015 01:42:39

0
Umarım türkçe çıkar..

asswalker

9.7.2015 01:39:39

-1
quote:

Orjinalden alıntı: ghostliving Az önce 179 tl bayılıp steam'den ön sipariş ettim gözüm kapalı. Artık Kasımı bekliyoruz. (90 tl si refund yaptığım çer çöp oyunların parası ile çıktı)
Hmm çer çöp... CHECK!! oyun.. CHECK!! 90 tl... CHECK!! sonuç.. Batman Arkham Knight Bendensin

Fuusrodah

9.7.2015 01:19:21

0
Hoparlör sesim çok açıkmış video kendiliğinden başladı o ilk saniyedeki ses gece gece yerimden hoplattı

SOLID SNAKE

9.7.2015 01:01:06

-1
Az önce 179 tl bayılıp steam'den ön sipariş ettim gözüm kapalı. Artık Kasımı bekliyoruz. (90 tl si refund yaptığım çer çöp oyunların parası ile çıktı)

Wabbajack

9.7.2015 00:05:19

0
Bu oyun yaklaşık olarak 4 ay, 1 hafta, 5 gün ve 11 saat içinde erişime açılacaktır Zaman geçmiyor ustaaa

Xpherion

8.7.2015 23:49:57

0
Fallout 4 duyurulana kadar Witcher'ın GOTY olacağını sanardım ama işte herkesi şaşırttılar oynamak için sabırsızlanıyorum tekrar harika bir oyun geliyor. Ve evet Boone haklı savaş 2077'de oldu yani 2075 bomba falan atmadılar bir yanlışlık olmuş olmalı halbuki kaynakta da 2075 yazıyor acaba ben mi yanılıyorum.

Xpherion

8.7.2015 23:48:46

0
Fallout 4 duyurulana kadar Witcher'ın GOTY olacağını sanardım ama işte herkesi şaşırttılar oynamak için sabırsızlanıyorum tekrar harika bir oyun geliyor. Ve evet Boone haklı savaş 2077'de oldu yani 2075 bomba falan atmadılar bir yanlışlık olmuş olmalı halbuki kaynakta da 2075 yazıyor acaba ben mi yanılıyorum.

AVB44

8.7.2015 23:28:38

+2
quote:

Orjinalden alıntı: weNM Ya kendinden otomatik çalışmaya başlayan video oynatıcı mı olur. Allah aşkına düzeltin şunu artık!
Adblock akar bsc nin her yerini engelledim

weNM

8.7.2015 23:22:40

+2
Ya kendinden otomatik çalışmaya başlayan video oynatıcı mı olur. Allah aşkına düzeltin şunu artık!

Boone

8.7.2015 22:21:55

0
Merak ettiğim çoğu şey cevaplandı resmen. Fallout oyununu bana sevdiren 60' lı yılların geleceğini işlemesiydi. Karakterin seslendirmesi çok hoşuma gitse de oyunda diyalog seçenekleri kısıtlanacak diye korkmuştum. 2 yıldır seslendirdiklerini ve 13.000 den fazla diyalog seçeneği olduğunu duyunca sevindim Tek bir sorun var onunda çeviri hatası olduğunu tahmin ediyorum. Büyük savaş 2077 yılında başlamıştı. Zaten sadece 2 saat sürdü. Oyunda gösterilen savaş öncesi ve ilk bombanın atılışı sahnesi 2075 de olması imkansız :D
  • 1
  • 2
  • 3
  • Siz de aşağıdaki form aracılığıyla yorum yapabilirsiniz.
Mesajınız
Üyeyim Üye Değilim

DonanımHaber üyeliğinizi kullanabilirsiniz.

E-Posta (Onay için gerekli.)

KÜNYE
Fallout 4
+ TAKİBE
AL
59 kişi bu oyunu takip ediyor.
Kullanıcı Videosu Yükle ▲ Siz de video yüklemek için tıklayınız