Geçmiş, Gelecek ve Felaketlerden İz Taşıyan Fallout 4'ün Dünyası Nasıl Yaratıldı?

Ömür Gencer


       1997 yılında oyun dünyasına merhaba diyen ve çıkışını yaptıktan sonra sektöre yön veren serilerden olan Fallout serisi; Fallout: New Vegas'ın ardından 5 yıllık sessizliğini bozmuş ve Fallout 4 görücüye çıkmıştı. Bethesda'nın E3 sunumunda uzunca yer verilen ve E3'te "şovun en iyisi", "en iyi PC oyunu" gibi ödülleri toplayan Fallout 4, şüphesiz bu senenin en çok beklenen oyunlarından.
 
        The Elder Scrolls V: Skyrim, Fallout 3 ve tabii ki Fallout 4 gibi oyunların arkasındaki deha, oyun yönetmeni Todd Howards; Fallout 4 dünyasının nasıl tasarlandığına ve daha pek çok detaya dair bir röportaj verdi. Fallout 4 alternatif bir evrende 2075 yılında başlıyor. Oyunun evreninde İkinci Dünya Savaşı sonrasında patlak veren "atom bombaları sonumuzu getirecek" korkusu 21. yüzyıla damgasını vurmuştur. 50'li yıllarda insanların gelecek hakkındaki öngörüleri üzerine kurulmuş olan Fallout evreni hakkında Todd Howards şu sözlere yer veriyor:
 
        "40'lı veya 50'li yıllara bakıp Tomorrowland'deki Carousel of Future'a giderseniz geçmişteki insanların geleceği nasıl gördüğüne şahit olabilirsiniz. Tüm bunlar muhteşem şeyler. Büyük bir ilham kaynağı. Tıpkı 50'li yıllardaki konsept arabalar gibi. Çılgınca şeyler tasarlayacağımızı düşünüyordum ama gerçek olan şeyler daha da çılgınca."
 
     
        Etkileşimler sonunda ise 50'li yılların esintisini taşıyan, robot hizmetçiler gibi gelecekten ışıklar barındıran, dev sığınaklarıyla nükleer korkunun da iyice görüldüğü eşsiz bir dünya ortaya çıkmıştır. Tam 200 yıl sonra yarattığımız karakterle nükleer savaş sonrası bambaşka bir hale bürünen Boston'da oyuna başlıyoruz. Peki Bethesda, alternatif bir evrende yaratılan bu 2075 yılının Boston'ına oyunda daha fazla yer vermek istemiyor mu? Howard bu soruyu şöyle cevaplıyor:
   
        "Yeterince yer veriyoruz. Bu dünyanın bir giriş olması gerekiyor. Dünyayı deneyimlemeniz bizim için önemli çünkü Vault'tan dışarı çıktığınızda kaybetme hissini yaşayacaksınız. Başlangıcı görmeniz ve başlangıçtaki her şeyin yok olması, her şeyinizi kaybetmeniz... Bunlar önemli şeyler."
 
         Fallout 3'ten sonraki zaman diliminde geçen Fallout 4'ün hikaye detayları hakkında çok fazla bilgi verilmese de Howard, Boston ve yüksek teknolojinin saklandığı The Institute'ın önceki oyunlarda lafının geçtiğini dile getiriyor. Belirtilene göre Boston'ın Fallout 4'ün mekanı olmasının ardında yatan sebeplerden birisi, Boston'ın geniş Amerika tarihi ve yüksek teknoloji barındırmasıymış.
 
           Fallout 4'te bulunan bir başka yenilik de ilk defa karakterimizin seslendirilmesi. Karakterimizin seslendirildiği ilk Bethesda oyunu da Fallout 4 olacak. Kadın veya erkek olmak üzere istediğimiz cinsiyette karakter yarattığımız oyun için Todd Howard şu sözlere yer veriyor:
 
        "Bunlar cinsiyetinizin önemli olacağı zamanlar. İki müthiş ses sanatçısı bulduğumuz için şanslıydık. İşin ilginç yanı kadın ses sanatçımız, bazı yerleri erkek ses sanatçısından farklı şekilde seslendirdi. Yani erkek veya kadın karakterle oynamanıza göre oyundaki bazı sahneler farklılık gösterecek."
 
       "Karakterimizin seslendirilecek olması oyundaki diyalog çeşitliliğini etkileyecek mi?" diye soruyor olmalısınız. Todd Howard bu konu hakkında "Herkes gibi biz de aynı konu hakkında endişe duyduk. Pek çok oyunda seslendirmeye sahip karakterler bulunuyor ancak kimse diyalog seçeneklerinden ödün vermek istemiyor. Bizim için hemen hemen her şey hesaplanmıştı. Ses sanatçıları 2 yıldır ses kaydediyor. 13.000'den fazla diyalog kaydettiler. Hala seçim şansına sahip olma konusundaki farkı bu seslendirmeleri yapabilmek koyuyor."
 
       Oyunun dünyası ve karakterlerimizin derinliğinin yanında Fallout 4'ün merak edilen özelliklerinden birisi de oyundaki aksiyon anları. İlk oyundan beri seriye eşlik eden, zamanı durdurup düşmanımızın farklı bölgelerine hedef alma sistemi yani VATS, tabii ki Fallout 4'te de yer alacak ancak biraz farklılaşarak.
 
       Fallout 3'te VATS sistemini etkinleştirdiğinizde oyun dururdu ve vücudun farklı bölümlerini vurabilme ihtimallerinizi görürdünüz. Fallout 4'te ise VATS sistemini etkinleştirdiğinizde oyun tamamen durmak yerine çok yavaş bir şekilde akmaya devam edecek. Todd Howard bu özellik hakkında şu sözlere yer veriyor: 

         "VATS sistemini birazcık, çok değil, daha dinamik hale getirmenin yolunu bulduk. Zaman çok çok yavaş akıyor ve vurabilme şansınızın sürekli değiştiğini görüyorsunuz çünkü hedef aldığınız şey duvarın arkasına geçiyor veya duvarın arkasından çıkıyor. Yani vuruşunuzu uygun zamana denk getirmek önemli. Kritik vuruşlar da rastgele oluşmuyor. Hangi vuruşun kritik olacağını siz atıyorsunuz ve barı böyle dolduruyorsunuz. Böylelikle VATS, çok değil, biraz daha sizin kontrolünüz altında oluyor. 
 
       
       Fallout 4'ün E3'teki sunumunda dikkat çeken bir diğer özellik de kendimize bir üs kurabilme imkanı. Oyunda topladığımız her şeyi materyaller haline getirerek ister yeni silah, ister yeni zırh istersek de küçük bir kasaba yapmamıza olanak tanıyan bu yeni özellik için Howard şunları söylüyor: "İnşaa etme sistemi size kalmış olsa da oldukça büyük. Yapmak zorunda olmadığınız görevler var ancak inşaa etmenin ardında büyük bir sistem ve bir hikaye bulunuyor."
 
       Son olarak oyunun yönetmeni Todd Howard günümüz teknolojisinin Fallout 4'ün geliştirilmesine sağladığı fayda hakkında konuştu.
 
"Yeni nesil konsollar tıpkı PC gibi. Eskiden oyunlarımızı PC'yi baz alarak geliştirirdik. Oyunun geliştirmeye ayırdığımız zaman daha çok verimliydi çünkü üç farklı şekilde yapmak zorunda kalmazdık. PC'ye bir kez, Xbox 360'a bir kez ve PS3'e bir kez... İşimizin büyük bir çoğunluğu üç platformda da çalışıyor. Yine her birinde ayrı ayrı zaman harcıyoruz ancak eskisi kadar çok değil. Uzun bir süredir oyuncuların geliştirdiği modları konsollara getirmek istiyoruz. Sistemimizi modların çalışabileceği şekilde tasarlıyoruz. Konsola getirebilirseniz modlar Skyrim'de de Oblivion'da da ve Fallout 3'te de çalışabilir ama bu modları konsola getirebilmenin yolu yok. Halen yapılması gereken pek çok şey var. Modlar önce PC'ye sonra Xbox One'a daha sonra PS4'e gelecek. Modları her bir konsola getirmek ardında büyük bir emek yatıyor."
 
        Her yönüyle ve detayıyla oyuncuları daha da heyecanlandıran Fallout 4 şüphesiz çıkışını yaptıktan uzun yıllar sonra da konuşulmaya devam edecek. Her yeni oyununu bir öncekinin üstüne koyarak çıkaran Bethesta'nın Fallout 4 ile bizlere neler sunacağını 10 Kasım'da göreceğiz.