Gizle
Kullanmakta olduğunuz tarayıcı güncelliğini yitirmiştir. Bölüm Sonu Canavarı, sorunsuz bir gezinti için tercih ettiğiniz tarayıcının en güncel sürümünü kullanmanızı önerir.
Mobil Sürümü Görüntüle »

DLC Oyuncuları Soyma Aracına Dönüşmüştür

Activision (patronu Bobby Kotick) indirilebilir içerik sömürüsünün başında gelen firmalardan biri

     DLC yani Downloadable Content, Türkçesi ise "İndirilebilir İçerik"tir. Bu sistem bir zamanlar hayranı olduğumuz oyunların dünyasını daha iyi tanımamız için bir fırsat olarak görülüyordu. Şimdi ise DLC yayıncı firmaların büyük kâr yaptıkları bir sisteme dönüştü. Öyle ki size indirilebilir içerik satmak için her yola başvuruluyor. 
 
İndirilebilir İçeriklerin Durumu
     İndirilebilir içeriklerin son dönemlerde yayıncı firmaların önemli gelir kaynaklarından biri olduğunu görüyoruz. Bu nedenle özellikle multiplayer (çok oyunculu) modlara sahip oyunlarda indirilebilir içerik satın almazsanız bütün zevkiniz yarım kalıyor. Call of Duty, Battlefield gibi popüler FPS oyunları başta olmak üzere yeni haritaları satın almadan bir oyundan zevk almanız adeta engelleniyor. İşin kötü yanı bazen sadece senaryo modu bulunan oyunlarda bile indirilebilir içerik olmadan tam bir macera yaşayamıyorsunuz.
 
     Battlefield: Bad Company 2'den bazı anılarımı örnek vermek istiyorum. Arkadaşlarımla oyun oynarken bir haritada savaşımız bitiyor, sonraki haritaya geçecekken bir de ne göreyim yeni haritayı satın almamış olduğumdan maçtan çıkmak zorunda kalıyorum. Yaklaşık 60-65 dolar (Türkiyede daha pahalı) verdiğim oyunun zevki yarım kalıyor. (Battlefield 3'ü oynamadığımdan bu oyunla ilgili bir şeyler söyleyemeyeceğim, ama mantık olarak aynı gibi görünüyor)
    Call of Duty'de de durum bundan pek farklı değil. Oyun piyasaya çıkmadan hazırlanan indirilebilir içerikler, oyun piyasaya çıktıktan 3 ay sonra yayınlanıyor. Bu haritaları alan oyuncularla oynamak için bir bakıma siz de bu içerikleri almak zorunda bırakılıyorsunuz. Üstelik bütün harita paketlerini alınca oyunun fiyatı 100 doları geçiyor. Black Ops için 4 farklı harita paketinin çıktığını belirtelim. Üstelik bu haritalar 1 yıl olmadan yayınlanıyor.
 
    Eğer doğru düzgün multiplayer FPS oynamak istiyorsanız 100-120 doları gözden çıkarmanız gerekiyor. Activision ve EA gibi firmaların bu oyunların sadece kutulu sürümlerinden milyar dolarlar kazanmaları yetmiyor mu? Bizce burada büyük bir haksızlık var; çünkü böyle paragöz olmayan firmalar da var. Bunlara da örnek verelim.
 
Genişleme Paketleri
     Peki eskiden durum nasıldı? Aslında eskiden karşımızda daha dürüst firmalar vardı ve bize "Expansion Pack" yani Türkçesi "Genişleme Paketi" satıyorlardı. Aslında bu tam da DLC'lerin olması gereken şeydi.
 
 
     Örneğin Bethesda'nın The Elder Scrolls III: Morrowind adlı oyununu aldıktan sonra Tribunal ve Bloodmoon adlı genişleme paketlerini oynarsanız oyunun dünyasında yeni maceralara sürükleniyordunuz. Üstelik bu maceralar da oldukça uzun sürüyordu ve Elder Scrolls'un dünyasını daha iyi tanıyorsunuz. O nedenle bu içeriklere ücret edemek sorun yaratmıyordu; çünkü karşımızda adeta yeni bir oyun vardı.
 
     Bethesda, The Elder Scrolls V: Skyrim, Fallout 3 ve New Vegas gibi oyunlarda "Genişleme Paketi" mantığını devam ettiriyor. Bu içerikleri almasak da oyunların zevkinin eksik kalmadığını söyleyebiliriz. Skyrim'deki Heartfire ve Oblivion'daki zırhlı atımız gibi içerikleri saymazsak Bethesda dürüst bir politika izliyor diyebiliriz.
 
The Witcher 2'ye Bakıp CD Project Red'i Örnek Alması Gereken Firmalar Var
     The Witcher 2: Assassin's of Kings son dönemlerin en başarılı RPG oyunlarından bir tanesiydi. Oyunun geliştiricisi ise Polonyalı CD Project Red. Bu geliştirici bünyesinde 100'den fazla eleman çalışıyor. İlk iki The Witcher oyunuyla oldukça iyi bir satış rakamına ulaşan firmanın ilginç bir uygulamasını anlatmak istiyorum. Bu uygulama ilginç, çünkü bu kadar dürüst davranan firma çok az.
 
    The Witcher 2'nin standart sürümü 17 Nisan 2011'de piyasaya çıktı.  "Enhanced Edition" adlı sürümü ise 17 Mayıs'ta 2012'de raflardaki yerini aldı. Standart sürüme sahip PC oyuncuları Enhanced Edition'ın içindeki içeriklere de ücretsiz bir güncelleme ile ulaştılar. Böyle bir güncellemenin oyun firmalarının gözünü para bürüdüğü bir dönemde ücretsiz verilmesi gerçekten de şaşılacak şeydi.
 
     Peki Enhanced Edition'da neler vardı? Toplamda 10 GB'lık yeni içerikle karşılaştık. 4 saatlik fazladan oynanış süresi, 36 dakikalık yeni sinematik gibi Activision, EA gibi firmaların asla üretsiz vermeyeceği içeriklere sahip olduk. Arayüz ve oynanışta değişiklikler, yeni zırhları ise saymıyoruz bile.
 
    CD Project Red bu konuda gayet net açıklamalar yapıyor. Örneğin The Witcher 2'nin görev tasarımcısı Mateusz Tomaszkiewicz şu açıklamayı yapmıştı:
 
     "Bana göre küçük indirilebilir içeriklere para ödememeniz gerekir. Daha önceki genişletme paketleri gibi oyunlara saatlerce sürecek oynanış sunacak ek paketlerin satılması ile ilgili bir sorunum yok. Ama müşteriler kişisel eşyalar gibi küçük indirilebilir içerikleri satın almaya zorlanmamalılar."

     Oyunların gerçek sonunu görebilmek için indirilebilir içerik satın almaya zorlandığımız, yeni 1-2 silaha ve zırha para ödediğimiz, multiplayer modları arkadaşlarımızla birlikte oynamamızın engellendiği veya diğer oyuncularla online oynarken oyundan çıkmak zorunda kaldığımız sistemlerin artık sona ermesi gerekiyor. Eminim Activision ve EA gibi firmalar oyunlardan birkaç milyar dolar kazanmak yetecektir. CD Project Red bu konuda örnek alınmalı. Oyuncular da bu tuzaklara karşı tepki göstermeliler.
 

Bu haberin bağlantısı
URL
DLC İndirilebilir İçerik Downloadable Content
Ratchet&Clank: Full Frontal Assault Yaması Yayında İptal Edilen Half-Life'dan İçerik Videosu
Yorumlar yeniden eskiye doğru listelenmektedir. Sıralamayı değiştirmek için sağdaki menüyü kullanabilirsiniz.

BSC Misafiri

30.7.2017 14:19:31

0
Birde şu var ps4 oyununa 200 lira para say online oynamak içinde bide ps+ üyeliğine 150 lira say.

BSC Misafiri

15.1.2013 17:12:12

0
Bundan 65 yıl önce bir küçük bir füze simülasyon oyunuyla başlayan "video game" macerası, bugün neredeyse 75 milyar dolarlık dev bir endüstri haline gelmiştir. Firmaların DLCleri kullanarak oyunculara yaptığı "eziyetin" sebebi de her dev endüstride olduğu gibi : Maksimum kar minimum maliyet anlayışıdır. Ve firmalar para kazanmaya devam ettiği sürece bu devam edecektir. Her ne kadar özellikle benim gibi eski oyuncular sektörde hala amatör ruhun bulunduğu ; Gabriel Knight , Grim Fandango gibi oyunları oynadığımız günleri özlese de, bu günler artık realitenin bir parçası değildir. Kalbimiz ve desteğimiz Cd project, Obisidian gibi publisherlardan koparak bir şeyler yapmaya çalışan firmalarla.

Redunay

14.1.2013 02:40:38

0
Bu iş gittikçe kötüye gidiyor. Oyun çıkmadan DLC leri açıklıyorlar. Sadece oyunu alayım dersen yarım oyun almış oluyorsun.

BSC Misafiri

13.1.2013 13:07:46

0
Peki, peki VALVe'a bakalım. O da DLC'ler çıkarıyor. Üstelik gerçekten ekleme yapan DLC'ler. Ancak, diğer şirketlerle karıştırmayın. VALVe'un (hatam yoksa) hâlâ DLC'leri bedavaya çıkar. İşte bu yüzden herhangi bir VALVe oyununu (kısaca şaheser) "2 gün sonra bir kez daha para ödemem gerekir mi ki?" gibi bir korku olmadan alabilirsiniz. Yıllar öncesinde çıkan MP oyunların server'larının hâlâ aktif olduğu düşünülürse (EA gibi 1-2 yıllık MP oyunların ne hâlde olduğunu biliyoruz.) VALVe gibi bir firma yoktur piyasada. İşte bu yüzden "Oyun VALVe'un olsun, çamurdan olsun." inancım vardır. Sonuna kadar VALVe!

BSC Misafiri

13.1.2013 12:43:49

0
dlc nin soygun olduğunu biraz geç anlamışsınız. adamlar oyunu çıkarıyor. 10 gün sonra dlc çıkıyor üstelik dlc için sadece 100kb lık dosya indiriyorsunuz çünkü dlc aslında cd içinde var fakat satın alınca aktivasyonu indiriyorsunuz...alın size soygun...call of duty serisine bakın. grafiklerinde mw1 ile 3 arasında hikaye modundaki grafik iyileştirmesi dışında online da 1 adım ilerleme yok..aynı bug lar, server problemleri devam ediyor. alınan bu paraları nerelere kullanıyorlar anlamış değilim!!

RealArek

13.1.2013 10:09:08

0
Bazıları DLC gereksiz diyo tam tersi çok gerekli ama dlc sayısı çok az fiyatı uygun olucak bide içine gerekli ve eyleneli şeyler konulucak o zaman kimse şikayet etmez diye düşünüyorum mesela bazıları şölede yapıyo 1 dlc 1 dolar ama 40 tane dlc var böle uynaıklarda var yada call of duty black ops 2 gibi dlc üstüne dlc çıkartıp oyundan fazla para veriyosun bide harita ve silah dolu içi :D dlc fiyatıda 15 dolar 1 tanesi :D yada battlefield 3 de premium var içinde herşey var o yüzden fiyatıda çok pahalı o da biraz uygun fiyata satılsaydı alıcı çok olurdu içinde herşey oldu için premium olmuyanlar oyundan çabuk soğuyo tabi bide fiyatı oyunla aynı para en azından hiç bi dlc fiytı ne oyundan fazla nede aynı fiyata olmalı oyun 50 dolar dlcler 50 dolar olsa dlc bi oyun parası vermekde ayrı bi şey oluyo :D resmen soyuyolar :D eski oyunlarda oyuncu olsa oynuycam o derece bazen eski oyunlar bile daha eylenceli geliyo çünkü firmalar hep para para diyolar oyunun içine ediyolar örnek Activision ve EA.

DokuzKuyrukluTilki

13.1.2013 03:00:51

0
Satıyor ki yapıyorlar almayın ya almayın gidip pre-order yapıyorsunuz dlcleri yle gelsin diye yapmayın gidin tek oyunu alın çıktığında kalsınlar ortada bakın noluyor? Ne Acti kalır ne EA hepsi ucuzlatır yada bedava yapmaya başlar

BSC Misafiri

13.1.2013 01:38:59

0
zaten bu dlc saçmalığı yüzünden insanlar artık oyun bile almaktan vazgeçecekler açgözlü o malum firmalar dlc yapacaklarına adam gibi uzun oynanış süreli bir oyun yapsalarda millet hem oyuna doysa hemde bir oyun için kesesinden tek para çıksa ayrıca dlcleri pcye çıkaranlar yine iyi sadece konsola çıkaran pc düşmanı firmalarıda unutmayalım valve gibi pc dostu firmalar çoğalır inşallahta ücretsiz dlcler görüp oynamakta nasip olur inşallah

wichtking

13.1.2013 01:16:09

0
CD Project Red candır can rahmetli THQ da iyidi ama CD Project Red gibisini görmedim ben

CWaRRioR

12.1.2013 23:01:38

+1
Activision harita paketlerini 15$'a sattığı gibi eski oyunların harita paketlerini de ucuzlatmıyor. Nasıl bir yüzsüzlükse...

BSC Misafiri

12.1.2013 22:19:48

+2
Çinliler çakma DLC olayına el atsada rahatlasak 10 sene önce kıytırık gameboy ve bilgisayarımla oyunlardan daha çok zevk alıyordum. Şimdi canavar gibi pc ve konsolumla oyun oynamaktan soğudum. Yakında siyah beyaz oyun üretip renklisini parayla satacak sömürgenler sonunda bakkaldan 2.5 tlye lastik top aldıratacaklar bana !

BSC Misafiri

12.1.2013 22:19:35

0
Kesinlikle katiliyorum butun firmalar soyguncu oldular.ozellik su activision yokmu o tam bir soyguncu

Ambarad

12.1.2013 21:36:35

+2
Şu dünyada 2 oyun şirketinden nefret ediyorum; EA ve Activision Özellikle dijital ortamın gelişmesi ve oyunların bu ortamdan satılmaya başlanması ile; EA ve Activision gibi firmalara gün doğdu.

Mr.Lazyy

12.1.2013 21:01:04

+1
Adamlar para kazanıyor mu? Kazanıyor. Çıkan DLC leri oyuncular koşar adım alıyor mu? Alıyor. Disk içindekilere ses çıkarmadan DLC deyip yutuyor mu? Yutuyor. Devlet vergisini alıyor mu? Alıyor. Konsol(Sony MS) parasını alıyor mu? Alıyor. Yayımlayan parasını kazanıyor mu? Kazanıyor. ................................................................ daha bu uzar gider onlar kadar bizim de biraz akıllı olmamız lazım ama nerrrrrrrrrrrrrrdeeeeeeeeeeee Uzun lafın kısası yayınlanan DLC ler alındığı sürece arkası kesilmez

mmjkfa7

12.1.2013 20:16:45

0
Böyle bi şey paylaşmanızı beklemezdim.+1 BSC.

smalsrol

12.1.2013 20:03:43

0
Dlc ile kıyafet falan satma anlayışını da Bethesda getirmiştir beyler, sürekli ubisoft ve ea ya yüklenmeyin. Elder scrolls 4 : Oblivion oynayanlar horse armor pack dlcsini hatırlayacaklardır. Bu kapitalist sistemin getirdiği dönüşü olmayan bir yoldur; al tükeet yeniden al mantığı yani.

FİFAScoReR

12.1.2013 19:48:02

0
Yanlız siz diyosunuz katılıyorum bu makaleye, aynen artık DLC leri azaltmalılar falan diye... AMA EMİNİMKİ SİZDE İŞİN UCUNDA BU KADAR PARA KAZANACAK OLSANIZ BUNU YAPARDINIZ

asperyules

12.1.2013 18:47:39

0
Hayatım boyunca hiçbir makaleye bu kadar fazla katılmamıştım.Tamamen hislerimi aktarmışsınız, teşekkürler bu makale için.

senseman62

12.1.2013 18:40:42

+1
quote:

Orijinalden alıntı: ilker_xxx Türkiyede Telekom (ttnet) ve Aral Game ne ise Amerika da ve dünyada EA odur. Verdiği hizmeti alan müşterilerin kanını emecek her türlü düzenbazlıklar, bu üç firmadan çıkıyor. Benim gözümde Altın Dışkı ödülü, sadece ABD sınırları içinde olan bir gelenek olup EA ye verilmemeli, Türkiye de de her sene uygulanıp, Aral Game ve Telekoma da (ttnet) verilmeli Kansız .......ler

killuminati25

12.1.2013 18:34:00

0
Orjinal Mw3 almıştım.Sırf bu dlcler yüzünden bo 2 almaktan korkuyorum. Şimdi yüzüne bile bakmıyorum 4d1 daha cazip geliyor..

BlackBeasT

12.1.2013 18:24:48

0
Expansion Packler eski PC dönemimde kaldı dolu dolu içerik CD kutusunda sabırsızkla açardın verdiğin paranın karşılığı alırdın ,bunu günümüze uyarladılar Expansion Pack içeriğini parçlayıp DLC diye satmaya başladılar hatta utanmadan medya içerine gömüp 1 süre sonra aa neymiş DLC yayınlamışlar ne var içinde 3 araba 5 karakter köstümü toplu alırsan 10$ tek tek 2$ bunun diğer adı taşra uyanıklığıdır.. Oyuna para vermişsin Expansion Pack hazırla yeni görevler ,araçlar ,karakterler ve modlarını pakete ekle yine sat en azından oyuncu kendini kaz gibi hissetmesin..:D Capcom; PCye Super Street Fight:AE geç çıkardı mazaret olarak'da karakteleri modlularmış ee ne yapıcaklar şartlar müsaitse senin karakter kostümlarını DLC olarak bekleyip satın mı alsınlar.Ticaret yapıyorsunda hakkını verin be kardeşim....

Uncy

12.1.2013 17:41:39

0
Kesinlikle

enoiciyiz

12.1.2013 17:32:01

0
aynen ya bf ye çıkan dlclerden bıktım artık bu nedir ya herkez yeni dlcleri alıyor orjinal haritalrada adam bulunmuyor ondan sonra parası olmayan ne yapacak

rigby7

12.1.2013 17:31:21

+1
BF 3'ü bırakma sebebim... Bu DLC'lere hakkını veren en iyi şirketin Bethesda'nın olduğunu düşünüyorum.Resmen yeni bir oyun ekliyorlar her bir DLC ile.

Hasikomen

12.1.2013 17:19:21

0
Call of Duty bu işlerin ciddi ciddi artmasına sebep oldu. (Not : CoD'da oynarım BF3'de)

stun

12.1.2013 16:04:07

0
mp odaklı fps bir oyunda... 9 harita olup 10 tane sonradan dlc ile satmaları oyunun diğer yarısını parayla satmaları anlamına gelıyor bu yuzden fps lerde asla dlc almıyorum... özellıkle harita dlc si...hiçbir oyunun mp içeriği için dlc almam.. single içerik dlc si olursa... anca..

Virtual Reality

12.1.2013 15:55:37

+6
Türkiyede Telekom (ttnet) ve Aral Game ne ise Amerika da ve dünyada EA odur. Verdiği hizmeti alan müşterilerin kanını emecek her türlü düzenbazlıklar, bu üç firmadan çıkıyor. Benim gözümde Altın Dışkı ödülü, sadece ABD sınırları içinde olan bir gelenek olup EA ye verilmemeli, Türkiye de de her sene uygulanıp, Aral Game ve Telekoma da (ttnet) verilmeli Kansız .......ler

Tecnique

12.1.2013 15:48:31

+1
Artık bazı firmalara fazla yüz verilmemeli özellikle activision , ea gibi firmalara iyi azdılar , Valve gibi firma yoktur oyuncuyu düşünen konsol fanıyım ama doğrusu bu

BSC Misafiri

12.1.2013 15:37:49

0
Eskiden her şeyin bir üslubu,adabı,belirli düzeni vardı.Şimdi istediğiniz kadar oyun yapın hatta grafikleri de çok çok iyi olsun.Ama hiçbirinde o eskinin verdiği tat yoktur.Bu düzenbazlıktan başka bir şey değildir.Bunu yapanlar mesleğinin şerefini paraya,güce satanlardır.

Virtual Reality

12.1.2013 15:25:32

0
Bu konuda Namco' nun hakkını vermek lazım. Tekken TAG 2 de çıkacak olan tüm DLC ciler bedava dedi. Ama bir DICE a bakıyoruz. İliğimize kadar soydu soğana çevirdi. BF3 verdiğim parayla bir model araba alırdım. Daha End Game DLC si gelecek ona da para bayılacağız. Ama bu düzen önceden böyle değildi ve böylede gitmez. Elbet bu işe bir taş koyan çıkacak. Tüm bu üç kağıtlar, Altın Dışkı sahibi para göz EA den çıkıyor. Aç göz EA şirketi olmasa oyun yapımcılarının aklına bu tür cinlikler gelmez. Özellikle Japon oyun firmalarının aklına hiç gelmez ama EA onları da bu adilikleri yapmak zorunda bırakıyor. Namco yine iyi direniyor.

ErayG-TR

12.1.2013 15:22:58

0
Doğru söze ne denir..

Pomeron_97

12.1.2013 14:59:42

0
Alkan Abi eline sağlık, yine çok güzel bir yazı yazmışsın. Dediğin şeylerin hepsine katılıyorum, aşağıda efeozan41'in de dediği gibi: ''Oyuncular sırf online oyunlarda öne geçmek için şu DLC denen mereti bırakmadığı sürece biz sürekli yerimizde debelenip duracağız ve bir adım dahi gelişme olmayacak.'' Oyuncular DLC'leri almayı bırakırsa firmalar mecburen DLC çıkarmayı keser zarar etmemek için. ;)

Curtius

12.1.2013 14:55:48

0
Olay orda bitmiyor. Olay tüketicilerin elinde. Bütün herkes forumlarda COD DLC'sinin 3 harita için 15 dolar istemesi üzerine "bu nasıl fiyat, asla almam" gibi binlerce yorum yapıp çıktığında ilk alanlardan olmaya devam ederse DLC devri bitmez. (COD örneği verdim ama aynı şey diğer tüm DLC'ler için geçerli. Bknz Day 1 DLC'ler)

nForcer

12.1.2013 14:52:09

+1
Elinize sağlık, çok güzel bir yazı. Zaten bu yüzden DLC olayına oldum olası ısınamamışımdır. Oyun alacak olursam alacağım oyunun GOTY, Complete Edition vb. adlarla çıkan sürümünü almaya özen gösteririm.

No-One

12.1.2013 14:40:20

0
BF3'e 120 lira, B2K'a da 35 lira verdik. Sonraki paketleri, premium vs. almadık diye oyunda şuan ezik durumundayız. Multiplayerdan soğudum yemin ediyorum. Senaryoyu bitir sat.

ErdemZen

12.1.2013 14:37:41

0
Bu konuda en iyi firmalardan biri Mojang'dır. Minecraft 2009 yılında alpha versiyonu yayınlandığından beri CoD serisinin 5 oyunda eklemediği kadar yenilik ekledi ama üzerine fazladan 1 kuruş bile almadılar. Yine bu alanda TaleWorlds'ün de hakkını yememek lazım, tabii.

wyrion

12.1.2013 14:18:42

0
Konu DLC hatırlıyorumda ilk BF3 te premium çıktığında ne kadardı o zaman bilerek almamıştım, o zaman normal satılan oyun ücretine denk BF3 premium aldım.

rambocuk

12.1.2013 14:16:45

0
Benim için dlc çok gereksiz ben oyunu alırım bitiririm tamam yani 2 - 3 bölüm için ne gerek var he oyun full türkçe olur sonra derki yine full türkçe bir kaç bölüm daha sunuyoruz alıyormusun o zaman sadece türkçe olduğu için sıf destek amaçlı alırım o bölümleri belki oynamam bile

wyrion

12.1.2013 14:15:35

0
F2P oynayacak kadar zengin değilim, Aylık ücret veririm ama F2P şeklini alan tüm oyunlardan uzak durmaya çalışırım.

dIsAstEr

12.1.2013 14:12:30

0
Genel olarak firmalar böyle yaklaşsa da, DLC olayını gayet güzel kullanan firmalar da var. Lak diye bütün DLC'ler kötüdür diye genelleme yapmak doğru değil.

TayfunGuN

12.1.2013 13:43:25

-3
BF 3 de preminium aldım ve bütün nimetlerinden faydalanıyrum. gayet edil. bf gibi bir oyun hakediyor. ama cod deyince duracaksın, cünkü oyunda kalite yok. cod b.o 2 alacagınıza mw 3 e devvam edin aynı dandik grafik, ateş etme sistemi herşey aynı. sadece haritlar farklı yani dlc gibi oyun cıkarıyolar.

Recharged

12.1.2013 13:38:17

0
Orjinal oyuna para veriyorsun ama çoğu oyunda karşılığını alamıyorsun.DLC için ekstra ücret ödemek bana saçmalık geliyor.Ben zaten oyuna para verip almışım.Hoş biz ne kadar eleştirsekte bu düzenin değişeceğini düşünmüyorum ben.

Dovahkiin

12.1.2013 13:24:53

+3
Firmalara nedense o kadar çok suç bulmuyorum. Sonuçta tamamen kâr etme amacı taşıyorlar, para kazanmak için herşeyi yaparlar. Neden yapmasınlar ki? Asıl suçlu, kendini oyuncu olarak nitelendiren, önüne konan herşeyi popülerlik akımına kapılıp tüketen kişilerdir. Bunlar bilinçsizce tüketmeye devam ettikçe açgözlü firmalar daha da baskın hâle geliyor ne yazık ki. O yüzden dürüst firmalara ve özellikle bağımsız geliştiricilere daha fazla destek olunması gerektiğini düşünüyorum.

K.Dot

12.1.2013 13:24:45

+2
"DLC çok kötü,DLC para tuzağı,DLC gereksiz..." Eee tamam bunları biz de biliyoruz zaten,önemli olan oyuncuların bunları almaması.Ama ilk çıktığı gün koşa koşa Origin,PSN ve Xbox Live'dan Back to Karkand paketini,Steam'dan CoD Map Pack'ini alan çok insan tanıyorum.Ya da X2 XP kazanmak için BF3 Pre. alan arkadaşlarım da var. Oyuncular sırf online oyunlarda öne geçmek için şu DLC denen mereti bırakmadığı sürece ve firmaları bunları satmaya ara vermediği sürece biz sürekli yerimizde debelenip duracağız ve bir adım dahi gelişme olmayacak.

Wayward Son

12.1.2013 13:23:11

0
Expansion Pack kavramı apayrı bir heyecandı ya. TES, Diablo, Warcraft ek paketleri efsaneydi. Artık oyun içerisindeki silahı bile satar oldular. Yeni nesil vs. geleceğine önce şu firmaların mantıkları düzelsin.

queenTR

12.1.2013 13:22:04

-5
Ne kadar eleştirilsede Blizzard 'ı bu konuda takdiri hak ediyor

capoeira_GS

12.1.2013 13:19:42

0
kesinlikle bir dlc parasına oyun alınabiliyor oyuncuları sömürmek amaçlı

waltran

12.1.2013 13:14:38

0
Biz eleştire duralım yeni dönemde dahada kötü bir hale gelecek :( Parayla satın alınan oyunlar f2p mantığıyla item kiralıyor, dlcdende kötü
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Siz de aşağıdaki form aracılığıyla yorum yapabilirsiniz.
Mesajınız
Üyeyim Üye Değilim

DonanımHaber üyeliğinizi kullanabilirsiniz.

E-Posta (Onay için gerekli.)

Kullanıcı Videosu Yükle ▲ Siz de video yüklemek için tıklayınız