Gizle
Kullanmakta olduğunuz tarayıcı güncelliğini yitirmiştir. Bölüm Sonu Canavarı, sorunsuz bir gezinti için tercih ettiğiniz tarayıcının en güncel sürümünü kullanmanızı önerir.
Mobil Sürümü Görüntüle »

Steam İlerleme Güncellemesi

Valve bugün Steam için kapsamlı bir güncelleme yayınladı.

Bu güncelleme filtre ve arama değişikliklerine ve yetişkin içeriklerini daha iyi kontrol edebilmeye odaklanıyor. Ayrıca Valve artık "düpedüz trolleme" tanımına uyduğunu düşündüğü ve mağazada hiçbir şekilde izin vermeyeceği oyunlara sahip birkaç geliştiriciyi de kalıcı olarak yasakladı ve bu şekildeki oyunları yayınlamayacak.
 
Valve tarafından paylaşılan tüm detaylar şu şekilde:
 

Değişikliklerimizin ilk bölümü yeni oyunları bulma yöntemlerinin iyileştirilmesi üzerine odaklanıyor. Sevdiğiniz kişiler tarafından yapılan oyunlara kolayca ulaşabilmeniz veya yeni bir şeyler söylediklerinde ya da çıkardıklarında bildirim alabilmeniz için onları takip edebileceğiniz Geliştirici ve Yayıncı Ana Sayfaları'nı ekledik. Gelecekte çıkacak ve sizin ilgi duyabileceğiniz oyunları ya da çok oynadığınız oyunlara gelecek ek içerikleri daha iyi gösterebilmesi için Pek Yakında Çıkacak Oyunlar Listesi'nin işlevini baştan aşağı yeniledik.
 
 
 
Değişikliklerin ikinci bölümü, ilginizi çekmeyen şeylerin dikkate alınmamasıyla ilgiliydi. Önceden görmek istemediğiniz oyunları veya ürün türlerini (VR veya Erken Erişim gibi) yok sayabiliyordunuz. Ancak şimdi geliştiricileri, yayıncıları ve küratörleri de kolaylıkla yok saymanızı sağlayacak yöntemler ekledik.

Ayrıca hesap tercihlerinizde yer alan oyun etiket filtrelerini de geliştirdik. Önceden daha az görmek istediğiniz 3 adet oyun etiketini mevcuttu. Bu etiket listelerinin sayısını 10'a çıkardık ve filtreyi daha sıkılaştırdık. Kısacası Mağaza artık bu etikete sahip oyunları öneri motorumuz için tavsiye olarak kullanmak yerine yok saymak istediğinizi var sayıyor.

Mağaza'da dizi halinde yer alan oyunları kolaylıkla yok sayabileceğinizden emin olduk ancak bu oyunları doğrudan arama yaparak yine bulabileceksiniz. Eğer aradığınız oyun yetişkinler için içeriğe sahip olması nedeniyle gizlenmişse bunu size güvenli bir biçimde bildireceğiz. Örneğin tercihlerinizde şiddet içeren yetişkin içeriklerine sahip oyunları gizlemeyi seçtiyseniz ama The Witcher 3'yi arıyorsanız şunu göreceksiniz: 
 
 
 
Aramanızda olması gereken ancak farklı sebeplerle yok saydığınız (örneğin geliştirici, oyun etiketleri gibi nedenlerden dolayı) oyunlar varsa bunları listeye yine dahil edeceğiz ancak bulanıklaştıracağız. İmlecinizi üzerine getirdiğinizde neden bulanıklaştırılmış olduğunu görebileceksiniz. Örneğin Valve'ın oyunlarını yok saymayı seçtiyseniz ve Left 4 Dead ararsanız bunu göreceksiniz:
 
 
 
Yapılan değişikliklerin üçüncü bölümü, gördüğünüz yetişkinler olan içerikleri daha iyi kontrol edebilmeniz üzerine odaklanıyor. Şu ana dek Mağaza, Yoğun Vahşet ve Kan veya Çıplaklık ve Cinsel İçerik barındıran oyunları filtrelemenize izin vermişti. Yapılan yetişkin içerik gönderilerine ve halihazırda Mağaza'da bulunan oyunlara baktıktan sonra iki seçenek daha ekledik. Birincisi genel Yetişkin İçerik filtresi. Pek çok geliştirici oyunlarının yetişkinler için içerik bulundurduğunu bize söylüyor ancak cinsellik ve şiddet içerdiğini söylemeyebiliyor. Artık bu oyunları dilediğiniz gibi filtreleyebileceksiniz. İkincisi Yalnızca Yetişkinler İçin filtresi. Bu filtre cinsel içerik bulunduran oyunları filtrelemenize izin veriyor.

Ayrıca artık geliştiricilerin şiddet veya cinsel içerik bulunduran oyunlarının içeriklerini tanımlamalarını şart koşuyoruz ve bu bilgiyi sizin ilgili oyun hakkında kendinizi rahat hissedip hissetmeyeceğinize yardım etmek için kullanıyoruz. İçeriğin hangi bağlamda sunulduğunun önemli olduğunu düşünüyoruz ve geliştiricilere oyunlarının içeriklerini tanımlama şansını vererek ve oyunlarında nelerin yer aldığını açıklamalarını sağlayarak yapacağınız satın alım hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmanızı sağlamaya çalışıyoruz. Yetişkinler için içerik bulunduran bir oyunun mağaza sayfasına baktığınızda size geliştirici tarafından yazılmış bir tanımlama göstereceğiz. Ayrıca sizin için filtrelenmesi gereken bir oyunun bağlantısına Steam dışından tıklayarak ulaşmaya çalışıyorsanız size bir ara sayfa gösteriyoruz: 
 
 
 
Son olarak kötü niyetli kişileri Mağaza'dan temizleme çabalarımıza devam ettik. Geçtiğimiz yıl Koleksiyon Kartları'na yaptığımız değişiklik ile kimsenin almadığı ve oynamadığı "oyunlar"dan gelir elde eden küçük bir grup geliştiricinin oluşturduğu sorunu çözmüştük. Yakın zamanda daha fazla değişiklik yaparak bu kötü niyetli kişilerin aynı şeyi farklı yollarla yapmasına engel olduk. Ayrıca "düpedüz trolleme" tanımına uyduğunu düşündüğümüz ve Mağaza'da hiçbir şekilde izin vermeyeceğimiz oyunlara sahip birkaç geliştiriciyi de kalıcı olarak yasakladık. Aslına bakarsanız bu oyunların arkasındaki kişilerin sayısı şaşırtıcı derecede az ve şu ana kadar yasaklanmaları, verilen bir dizi karar sonucunda gerçekleşti. Bahsettiğimiz "düpedüz trolleme" hakkında daha fazla bilgi edinmek ve bu kararları nasıl yaptığımızı öğrenmek için aşağıda yer alan Soru-Cevap bölümüne göz atabilirsiniz.
 
Soru ve Cevap

S: Halihazırda mağazada bulunan yetişkin içerikli oyunlara ne olacak?
C: Her geliştiricinin, kullanıcıya dönük sayfalarında yer alan tanımları, yukarıda belirtilen şekilde güncellemesini rica edeceğiz ancak çoğu durumda Valve moderatörleri kataloğu inceleyerek oyunların yeni gereksinimlere uyup uymadığını denetleyecek.

S: "Düpedüz trolleme" içeren oyunları yayınlamayacağız derken neyi kastediyorsunuz? Bu pek net bir tanımlama değil.
C: Net olmamasının nedenini size söyleyelim. İnternet ortamına hakimsiniz, bu yüzden trollerin ne kadar farklı şekillerde karşınıza çıkabileceğini biliyorsunuzdur. Bazı kişiler Steam'de "oyuna benzer obje" (ör. teknik olarak işlevsel bir oyun olarak testlerimizi ucu ucuna geçen ama insanların %99.9'unun "iyi olarak adlandırmayacağı yazılımlar) olarak adlandırdığımız ürünler ile insanları galeyana getirmeye çalışıyor. Bazı troller dolandırıcılık ile kullanıcıların Steam envanter öğelerini almaya çalışıyor, diğerleri ise geliştiricilere sağladığımız Steam Anahtarları sistemini çeşitli yollar ile kötüye kullanarak Steam üzerinden küçük de olsa maddi gelir elde etmenin yollarını arıyor. Başka bir grup ise insanları kışkırtıp çıkan kavgalardan zevk alıyor. Biz bunları yazdığımız sırada troller, nahoş işler yapmak için yeni yollar arıyor. Ancak bu kişilerin size veya başka herhangi bir kişiye iyi niyetle oyun sunmayı hedeflemediğini kesin olarak söyleyebiliriz. Bir geliştiricinin amacı iyi niyetle oyun sunmak değilse muhtemelen bu geliştirici troldür.

"Trol oyun" olabileceğini düşündüğümüz bir ürünü incelemeye, aslına bakarsanız geliştirici ile başlıyoruz. Geliştiricinin kim olduğunu, geçmişte neler yaptığını, Steam'de bir geliştirici olarak gösterdikleri davranışları, banka bilgilerini, işin müşteri yönünü, bağlantılı oldukları geliştiricileri ve daha pek çok şeyi inceliyoruz. Tüm bunlar "kiminle partnerlik yapıyoruz ve bu oyunu neden satmak istiyorlar?" sorusuna yanıt bulmak için yapılıyor. Oyunun yaratılma süreci ve yaratıcısı hakkında mümkün olduğunca çok bilgi topluyor ve bunun sonucunda bir değerlendirmede bulunuyoruz. Bu gibi durumlarda tek tek oyun seçmektense geliştiricileri Steam'den tamamen yasaklamak şeklinde bir eğilim görüyoruz. Ofiste yer alan birinin deyişiyle "kötü oyunlar kötü kişiler insanlar tarafından yapılıyor gibi duruyor."

Tüm bunlar Steam'de kaba ve düşük kalitede oyunların yer almadığı anlamına gelmiyor ama en azından bu oyunların arkasında yer alan geliştiricilerin, insanların oyunlarını oynamasından başka bir amaç taşıdıklarını düşünmüyoruz.

S: Bazen Mağaza ana sayfamda bulanıklaştırılmış oyunlar görüyorum. Bunun nedeni nedir?
C: Ana sayfada oyunlar ile doldurduğumuz pek çok bölüm bulunuyor ve herkes kullanmaya çalıştığında sunucuların çökmemesini sağlamak için veri önbellekleme yoluna gidiyoruz. Ön hesaplama yapabildiğimiz veri setleri için bu yöntem son derece iyi çalışıyor. Bu yüzden yetişkin içerik filtreleriniz yüzünden görmemeniz gereken bir oyun varsa bu oyunları ana sayfanızda asla görmeyeceksiniz. Ancak belirli geliştiriciler veya oyunlar için daha kişiselleştirilmiş bir filtrelemede bulunduysanız bunları o kadar kolay ön hesaplayamıyoruz. Bu durumun bir sonucu olarak kişisel filtreleriniz tarafından gizlenmesi gereken bazı oyunları ana sayfada bulanıklaştırılmış olarak görebilirsiniz. Ancak pratikte bu durum yalnızca ana sayfada yer alan bir bölümün doldurulmasına engel olacak sayıda oyunu filtrelediğinizde gerçekleşir ve arama sonuçlarında olduğu gibi bu oyun bulanıklaştırılır ve size nedeni açıklanır.

S: Mağaza'da şu yaşımı neden ısrarla sorup duruyorsunuz?
C: Bu konuda biz de sizinle aynı şekilde düşünüyoruz. Ne yazık ki pek çok derecelendirme kurumu tek bir görüntüleme ortamında yaşınızı kaydetmemizi engelleyecek kurallara sahip. Sinir bozucu, biliyoruz, ama inanın bu yaş doğrulama formlarını bizim de doldurmamız gerekiyor. 

Bu haberin bağlantısı
URL
Kaynak Steam
FIFA 18 Satışları 24 Milyonu Aştı THQ Nordic Kingdoms of Amalur'un Haklarını Satın Aldı
Yorumlar yeniden eskiye doğru listelenmektedir. Sıralamayı değiştirmek için sağdaki menüyü kullanabilirsiniz.

Drima

7.9.2018 18:20:47

0
Şunla uğraşacaklarına BAĞIMSIZ bölümü yapsalar da tüm çer çöp ya da süper ama hepsi bağımsız olan oyunlar orada toplansa ne güzel olur.. O kadar rezil o kadar kötü içeriklere denk geliyorum ki keşif kuyruğunda. Tecrübe edenler bilir..

chris92

7.9.2018 15:03:46

0
çok saçma bir günceleme umarım düzeltirler resident evil remake 2yi hiç bir şekilde mağazada görüntüleyemiyorum neyi denediysem deneyeyim düzelmiyor böyle saçma birşey olabilir mi ya

Wayward Son

6.9.2018 17:44:16

+1
Son zamanlarda çıkan Chasm, Graveyard Keeper, Two Point Hospital gibi gayet eğlenceli oyunların Son Çıkanlar'da aralara kaynamasına sebep oluyordu bu Trol Oyun mevzusu. Eğer düzgün bir şekilde filtreleyebilirlerse harika olacak.

CheKD

6.9.2018 17:28:37

+2
Filtrenin gelişmesi çok güzel olmuş, oyun sayısı arttıkça güzel yapımları bulmak iyice zorlaşmaya başlamıştı.
    Siz de aşağıdaki form aracılığıyla yorum yapabilirsiniz.
Mesajınız
Üyeyim Üye Değilim

DonanımHaber üyeliğinizi kullanabilirsiniz.

E-Posta (Onay için gerekli.)

Kullanıcı Videosu Yükle ▲ Siz de video yüklemek için tıklayınız