Gizle
Kullanmakta olduğunuz tarayıcı güncelliğini yitirmiştir. Bölüm Sonu Canavarı, sorunsuz bir gezinti için tercih ettiğiniz tarayıcının en güncel sürümünü kullanmanızı önerir.
Mobil Sürümü Görüntüle »

Sıradaki Final Fantasy, XIII Gibi mi Olmalı?

 

ffxiii7

 

    Final Fantasy XIII için, çıktı çıkalı gerek incelemelerden gerekse oyunu oynayanlardan çelişkili yorumlar gelmişti. Serinin ilk oyunundan bu yana (Final Fantasy I, II...) neredeyse tüm serinin suyunu çıkararak oynamış biri olarak söylemeliyim ki Final Fantasy XIII, klasik Final Fantasy ruhundan yoksun bir oyundu. Fakat gelin görün ki 5 milyondan fazla satmayı başaran bu oyun Square Enix için başarılı yapımlara arasında yer aldı, halbuki FF XIII, bir Final Fantasy oyununa göre vasat bir yapımdı. (Kişisel Yorumum)
 
     Mart ayında çıkışını yapan 13. oyundan sonra dediğim gibi oyunun hayranlarının büyük bir çoğunluğu oyuna büyük tepki gösterdi. Square Enix başkanı Yoichi Wada'da Gamasutra'ya verdiği röportajda bu konuya değindi ve ekibinin sırada ne yapacağına karar veremediğini söyledi. 
 
    Wada sözlerine şöyle başladı;
   
    “Final Fantasy'yi tanıyanların beklentilerini karşılayan bir ürün çıkarttığımızı düşünüyorum [Final Fantasy XIII]. Şu sıralar oyun pazarda her türden oyun var. Final Fantasy yeni bir tür oyun mu olmalı yoksa yeni bir tür olmamalı mı?" 
 
    “Müşterilerimizin farklı görüşleri var. Nasıl yol alacağımızı karar vermemiz çok zor görünüyor."
    
     Aynı zamanda bazı hayranların oyunun böyle olmasına "mutlu" olamadığını belirten Wada (Bkz. Ben) "Sadece rakamlara bakın" (5.5 milyon satış rakamı) dedi ve "Ancak oyunun kalitesi vakımından müşterilerin tepkisi çok farklı oldu, kimisi çok iyi bulurken, kimisini mutlu edemedik." şeklinde konuştu. 
 
     Final Fantasy XIII çok iyi sattı evet, fakat bir sonraki Final Fantasy'de (FF XV ?) böyle olursa 1 milyonu geçtiğinize dua edersiniz Sayın Wada, bilmem yanlış mıyım?
 
    Herneyse sıkı bir Final Fantasy hayranı olarak haberin içine duygusal yorumlar katmış olabilirim ancak "Görünen köy kılavuz istemez" demek istiyorum. Bu arada bilmeyenlere hatırlatalım, şu anda Final Fantasy XIV bir MMO oyunu olacak ve bu Eylül'de PC platformuna, 2011 Mart'ında da PS3'e çıkıyor, Xbox 360 versiyonu ise hiçbir zaman olmayacak
 
    PS3'e özel Final Fantasy Versus XIII'de yolda... 
 

Bu haberin bağlantısı
URL
Kaynak Square Enix Final Fantasy Final Fantasy 13 Tetsuya Nomura Lightining Snow PS3 Xbox 360 JRPG Yoichi Wada
Japonya İçin Okamiden: Collector's Edition Pokemon B & W'da "Video Chat" Böyle Çalışacak
Yorumlar yeniden eskiye doğru listelenmektedir. Sıralamayı değiştirmek için sağdaki menüyü kullanabilirsiniz.

Al Capone!

16.7.2010 01:45:51

0
15. yi single olarak pc ye çıkarsalar

LeVO

15.7.2010 21:39:50

0
@CyberDiamond J-RPG kavramı bu kadar basit mi? Lineer olmamak ve alternatif sonu olması bir J-RPG'yi yapan temel özellikler mi? Ben burada farkettiysen J-RPG'yi değil yani genel bir kavramı değil sadece 'tırnak içinde' "Final Fantasy" oyununu ele aldım. Diğer oyunların durumuna göre yorum yapmadım. "Final Fantasy elden gidiyor, bir şeyler yapılsın" diyerek kişisel yorumumu ortaya koydum. Eski Final Fantasy'ler ile son çıkan XIII'ü karşılaştırdığımız vakit arada gerçekten bana göre çok fark var. Oyundaki monotonluk'tan tut senaryonun oyuncuya aksettirilmesi ve bunun gibi daha bir çok detay sonucu XIII'den beklediğimin karşılığını alamadım. Bu benim şahsi yorumum, kesinlikle JRPG'ler için konuşmuyorum fakat JRPG'lerde bir düşüş olduğu da aşikar...

CyberDiamond

15.7.2010 21:21:42

0
Böyle yapa yapa FF serisini de başka serilere benzeceksiniz. Yok lineer miş yok alternatif sonu yokmuş falan filan. J-rpg dediğin öyle olur zaten istemeyen gider dragon age alır.
    Siz de aşağıdaki form aracılığıyla yorum yapabilirsiniz.
Mesajınız
Üyeyim Üye Değilim

DonanımHaber üyeliğinizi kullanabilirsiniz.

E-Posta (Onay için gerekli.)

KÜNYE
Final Fantasy XIII
+ TAKİBE
AL
1 kişi bu oyunu takip ediyor.
Kullanıcı Videosu Yükle ▲ Siz de video yüklemek için tıklayınız