Gizle
Kullanmakta olduğunuz tarayıcı güncelliğini yitirmiştir. Bölüm Sonu Canavarı, sorunsuz bir gezinti için tercih ettiğiniz tarayıcının en güncel sürümünü kullanmanızı önerir.
Mobil Sürümü Görüntüle »

RTS Türü Gerçekten de Ölüyor mu?

 
    Özellikle Türkiye’de internet cafelerden gelme bir PC oyunculuğu kültürü genel olarak yaygın olduğundan dolayı RTS denince akan sular durur. Birçoğumuz her ne kadar geçmiş yıllarda Age of Empires, Warcraft, Command & Conquer ya da StarCraft’la tanışık olsa da, ne yazık ki gerçek zamanlı strateji türünün esamesi son yıllarda pek okunmuyor. Peki gerçekten de strateji türü ölüyor mu, yoksa firmalar tarafından ölmeye mahkum mu bırakılıyor?

    Oyun dünyasında popülerliğini günden güne yaymaya devam eden MOBA türü, strateji türünü ortadan kaldıran unsur olarak gösterilir. Warcraft 3’ün modlama araçlarıyla geliştirilen DotA önce ana oyunun popülaritesinin üzerine geçmiş, daha sonrasında ise diğer oyunlara ilham olmakla kalmamış, kendi başına bir oyun olarak karşımıza çıkmıştır. Aslında RTS türündeki bir oyundan çıkan MOBA türü, RTS’lerin bu günlere düşmesinde önemli rol oynamıştır.

    Bir yandan MOBA türü günden güne popülerleşirken, RTS de aynı hızda kan kaybetmeye başladı. Command & Conquer serisi yanlış kararların sonucunda yerle bir edilirken, Microsoft’un Age of Empires’ı Online tabanlı olarak geri getirme projesi de bekleneni verememişti. Öte yandan bağımsız yapımcılar da boş durmadı tabii. RTS türünün efsaneleşmiş oyunları arasında yer alan başarılı isimler kendi kendine bir şeyler yapmaya çalıştı. Ancak ne yazık ki yine aynı şekilde Planetary Annihilation’dan tutun da End of Nations’a kadar RTS türünü eski günlerine döndürmesi beklenen yapımlar o etkiyi yapamadı.

    Ama gel gelelim bir de işin diğer tarafına… Benim “Yahu durun, bir şeyin öldüğü yok, bitmedi daha.” dememe neden olan kısıma. Hangisinden başlayayım? En güncel olan ve bir kez daha piyasayı görmemizi sağlayan ortadaki StarCraft gerçeğinden. StarCraft II: Legacy of the Void maalesef piyasadaki çöküşün sonuçlarından birisi olarak piyasaya çıkan bu temadaki son StarCraft oyunu olacak. Blizzard StarCraft serisini farklı karakterlerle farklı temalarda devam ettirecek. Ancak gel gelelim buna rağmen StarCraft II üçlemesi gerçekten başarılı bir iş ortaya koydu. 
 
 
    StarCraft II: Wings of Liberty, çıkış gününde 1 milyon, çıkış ayında da 3 milyon satan bir oyundu. Bu durum insanların StarCraft özleminden kaynaklanıyor olabilir dersiniz ama değil, bir sonraki ek paket Heart of the Swarm 48 saatte 1.1 milyon satmıştı. Serinin son halkası Legacy of the Void ise yine 24 saat içerisinde 1 milyon satmayı başaran bir oyun oldu. Hem de Fallout 4 gibi bir oyunla aynı günde çıkarak. Hem de ana oyun değil, bir ek paket olmasına rağmen böyle bir sonuç geldi. RTS ölüyor diyoruz, PC’de oyun satmıyor diyoruz ancak bir günde 1 milyonluk satış. Eee?

    Gelelim Steam kanadına. Efsanevi diyebileceğimiz bir ilk oyunun bayağı altında kalan Company of Heroes 2, Steam’in en çok oynanan oyunlar listesinde sürekli olumlu diyebileceğimiz konumda bulunuyor. Öte yandan Age of Empires II’nin HD sürümü de Company of Heroes 2 ile hemen hemen aynı sıralarda. Yani her iki oyunun da günlük onbinlerce oynayanı var. Bu oyunlardan Age of Empires II’nin çıkış yılı mâlum. Company of Heroes 2 ise ilk oyuna nazaran kötü seviyede bir oyundu. Ancak gelin görün ki oyuncuların RTS türüne olan açlığı bu yapımları üst sıralara taşıyor.

    Peki bu türün bu kadar düşmesine öncü olan şeyler neydi? Oyun dünyasının kötüye giden hangi noktasında paragöz firmaların yanlış kararları karşımıza çıkmıyor ki? Free to Play oyun modeline çevrilmeye çalışılan ve bir güzel batan Age of Empires ve Command & Conquer serileri hem firmaların, hem de oyuncuların aklına “Ücretsiz oyun bile bir şey yapamadıysa bu tür bitmiş demektir.” anlayışını sokuverdi.

    Konsollar! Evet tek kelimelik bir cevap. RTS oyunlarını klavye ve fare ikilisinin haricinde oynamak gerçekten zor. Her ne kadar bazı firmalar RTS türünü ölümün kıyısına sürüklemeden önce bazı denemeler yapsa da, nafile. Piyasa payının büyük bir kısmı konsollarda olunca da ortaya böyle bir tablo çıktı.

    Bunun haricinde RTS türündeki oyunlar, oyun dünyasındaki yeniliklere uyum sağlayamadı. Bunun en başında multiplayer dinamikleri geliyor. Her ne kadar RTS türünün efsaneleri olarak saydığımız oyunların birçoğu multiplayer tabanlı yapılarıyla hafızalarımıza kazınsa da, günümüzde iş biraz değişti. Mevcut oyun dünyasında en çok multiplayer tabanlı oyunların oynandığını söylememize gerek yok sanıyorum. Buna rağmen çıkan RTS oyunları da aynı şekilde multiplayer tabanlı olsa da, oyun içi yapı konusunda atlanılan bir nokta var.
 
 
    Multiplayer modlar takım tabanlı olduğu sürece oynanıyor ve seviliyor. Bunun karşısında 1v1 oyunlara yoğunlaşan RTS’ler oyuncularını strese boğarken, takım oyununa yoğunlaşan multiplayer yapımlar da yükselişe geçiyor. Stres dediğim konu bir gerçek bu arada. Psikolojik olarak 1v1 oyunlarda oyuncuların suçlayabileceği bir takım arkadaşı bulunmadığından ve iş yükü tamamen kendilerine bindiğinden dolayı 1v1 tabanlı multiplayer modları oyunculara daha fazla stres veriyor. Öyle ki son BlizzCon konferansında Blizzard da Legacy of the Void’in getireceği takım tabanlı multiplayer modunun sunumunda stres konusuna bir göndermede bulunmuştu. Steam’de en çok oynanan RTS oyunları Company of Heroes 2’nin ve Age of Empires II’nin takım tabanlı multiplayer modlarının daha çok tercih edildiğini de bir not olarak ekleyelim.
 
    Multiplayer demişken, RTS türünü oynamak gerçekten zordur. Özellikle StarCraft ayrı bir konu. Bugün StarCraft II'yi satın alacak bir oyuncunun multiplayera girip girmemesinde akla karayı seçmesine sebep olan şey RTS türünün güncel oyun mekaniklerine uyum sağlayamadığı konusunda başka bir örnektir. Hadi oyuna başladık, yeni işçiler çıkardık, ekonomiyi geliştirdik, peki sonra? Havadan giden üniteleri mi seçeceğiz, 'rush' yapan üniteleri mi seçeceğiz, 'stealth' özelliği olan üniteleri mi seçeceğiz yoksa ağır olan fakat hasarı iyi olan üniteleri mi? Yahu ortada bir gerçek var, oyun endüstrisinde para kazanmak istiyorsan işin ucundan bir yerden 'casual' denilen kitleye de bir şeyler sunman gerek. Çünkü o oyuncular alışmış eline silahı alıp karşıdakini taramaya. Bu kadar oyun detayıyla ve stresle kim baş edecek?
 
    Evet kimi oyuncu bu tarz kompleks bir yapıyı tercih eder ama kimileri de işin basite indirgenmesini ister. Mesela MOBA'lardan bir League of Legends örneği vereyim. Kimi oyunlar gerçekten ağır taktikler gerektirirken, kimilerinde de oyuncular sadece işin 'muhabbetine' ve eğlencesine bakıyor. Veya en basitinden satranç! Arkadaşınızla sadece vakit geçirmelik, eğlencesine de oynayabilirsiniz, ağır taktiklerle ve stratejilerle de oynayabilirsiniz.
 
 
    Tabii benim burada yazdıklarım sadece yazıda kalıyor. Bunları bir oyuna dökmek gerçekten zor olsa gerek. Zira Blizzard'ın StarCraft serisiyle beraber RTS türünde yapılabilecek en iyi oyunu yaptığını, hiçbir firmanın Blizzard'la rekabet etmeyi istemediği için bu türden kaçtığını düşünen insan sayısı azımsanamayacak kadar fazla. Ancak ortada kolaylıkla sayabildiğimiz açıklar mevcut.
 
    Nereden başladık, nereye geldik. Yazıyı daha da uzatmadan düşüncelerimin sonuç kısmına yavaş yavaş geleyim. Şahsen RTS türünün ölmediğini, işin içindeki umudun devam ettiğini düşünüyorum. Evet bir yanda teker teker umut veren sonrasında ölen yapımlar var ancak diğer yanda da seneler sonra hâla onbinlerce kişi tarafından her gün oynanan Age of Empires II ve milyonlar satan StarCraft II var. Nasıl Valve Counter Strike’ı yıllar sonra dirilttiyse, Telltale Games ve Kickstarter projeleri macera türünü yeniden ortaya çıkardıysa, oyun mezarlığına gömülen RTS serilerinin de oyuncularla iletişim halinde kalınarak altın çağlarına geri dönebileceğini düşünüyorum.
 
    Tam PC’lerin yavaş yavaş piyasada söz hakkı aldığı bir döneme girmişken, Steam’in günden güne yükselişine şahitlik ederken RTS türü de güzel hamleler eşliğinde yeniden dirilebilir. Tabii ortada ne bir umut vadeden duyuru var ne başka bir şey ama yapmayın etmeyin, hangimiz günümüzdeki oyun mekaniklerine uyum sağlayacak yeni bir Age of Empires’a, Rise of Nations’a, Age of Mythology’e, Red Alert’e ya da Warcraft’a aç değil ki? Duyuru yok diye hemen umutları yitirmemek lazım tabii. 2016'nın yaz aylarında çıkacak Warcraft filmiyle aynı dönemde yeni bir oyun gelse, o popülerlikle güzel şeyler yapmaz mı?
 


E Spor diye boşuna demiyorlar, o parmaklar ne!
Bu haberin bağlantısı
URL
starcraft company of heroes age of empires rts age of mythology command conquer red alert
Gravity Rush Remastered'ın Çıkış Tarihi 1 Hafta Erkene Alındı Payday 2 Yapımcısı Mikro Ödeme Güncellemesi İçin Özür Diledi
Yorumlar yeniden eskiye doğru listelenmektedir. Sıralamayı değiştirmek için sağdaki menüyü kullanabilirsiniz.

David Attenborough

25.9.2017 10:35:46

0
quote:

Orijinalden alıntı: BSC Misafiri Kalemine sağlık, yıl 2017 ve şu an büyük bir sabırla starcraft remastered öğreniyorum. önümdeki yolun farkındayım ama yine de meyveleri çok tatlı olacak inanıyorum. ve dediğin gibi RTS bir gün mutlaka yükselişe geçecek. ölmesi imkansız zaten.
Meyveleri çok tatlı olacak nedir? Oynayıp geçiyorsun işte, gören de tıpa hazırlanıyor sanacak

BSC Misafiri

25.9.2017 08:46:32

0
Kalemine sağlık, yıl 2017 ve şu an büyük bir sabırla starcraft remastered öğreniyorum. önümdeki yolun farkındayım ama yine de meyveleri çok tatlı olacak inanıyorum. ve dediğin gibi RTS bir gün mutlaka yükselişe geçecek. ölmesi imkansız zaten.

stepspeeddd

29.11.2016 15:12:42

0
ölmeden öldürdünüz RTS yi[:\-]

KortX

4.8.2016 12:25:13

0
Empire Earth de güzel oyundur.

BSC Misafiri

25.7.2016 12:52:30

0
dark orbit gibi efsane oyun bitti ve asıl ona yanın

lterlemez

13.3.2016 00:45:23

0
Burada bahsedilen tüm sebepler doğru sebeplerdir. Yeni nesil oyuncuların yetişme tarzı, firmaların çok parayı kısa sürede kazanma çabası, EA'nın taaaa Dune'a dayanan bir geçmişe sahip C&C serisini satın alarak oyunun ve türün ölüm fermanını imzalaması ve benzeri tüm sebepler doğrudur. Şu ana kadar en dayanıklısı Starcraft çıktı ama o da serinin sonuna geldi bakalım Blizzard seriyi devam ettirmeyi başarabilecek mi? Burada fps'nin de etkisi büyük zira, nispeten oynanışı daha kolay, reflekse dayanan bir oyun türü. Ne yalan söyleyeyim, Total Annihilation, MS'i sevmesem de AoE'ı, Starcraft'ı, C&C'u (Westwood ekibinin elinden veya çok daha iyi bir ekibin elinden keşke) yeniden görmeyi çok isterim. '80-'99 nesli rts'yi seviyor ama yeni nesile sevdirmek gerçekten zor.

by_t

8.3.2016 16:36:31

0
sırf strateji oyunları için yeni steam hesabı açtım civization 5 europa universalis 4 age of mythology age of empires 2-3 total war medieval 2 ve daha unuttuklarım... bu tür oyun dünyasının en baba ve en şanlı türüdür herkes beceremez oynayanın eli yüzü bellidir yenildi diye ana bacı sövmez hatasını arar karşısındakini kutlar kafa dağıtmak için 1 e 1 zaten benim için oyun denilince 1 strateji 2 rpg gelir aklıma

BATYUS

2.3.2016 00:19:52

0
cossacks 3 çıkacak merakla bekliyorum ...

AlpKhanate

18.2.2016 23:14:11

+1
quote:

Orijinalden alıntı: ictopbasli
Resmin büyük halini görebilmek için tıklayın
Orijinal boyut için tıklayın
vay iyiymiş eyvallah denicem.

Guest-63DBB8E76

17.2.2016 21:55:39

0
Resmin büyük halini görebilmek için tıklayın
Orijinal boyut için tıklayın

AlpKhanate

17.2.2016 20:57:50

0
quote:

Orijinalden alıntı: ictopbasli Evet gameranger gibi. Her oyunun kendi toplanma lobileri var. Oyuncular o lobiye girip birbiriyle oynayabilirler.
Tamam indiriyorum. Çok oyuncu varmı bfme 2 de

Guest-63DBB8E76

17.2.2016 20:04:15

0
Evet gameranger gibi. Her oyunun kendi toplanma lobileri var. Oyuncular o lobiye girip birbiriyle oynayabilirler.

AlpKhanate

17.2.2016 19:31:27

0
quote:

Orijinalden alıntı: ictopbasli Tunngle'den hala oynayabilirsin.
İlk defa duydum gameranger gibi mi? Şuan gamerangerdan oynuyorum bu arada. Ama orjinal serverında oynamak çok daha iyiydi.

Guest-63DBB8E76

13.2.2016 13:59:29

0
Tunngle'den hala oynayabilirsin.

Firaristt

13.2.2016 12:55:10

0
Ben ölene kadar RTS yaşar. Yıllarca Age Of Empires, Cossacs oynadık. Hala da AoE3 oynuyorum. Yeni nesil bu tür emek ve sabır gerektiren oyunları sevmiyor.Zor geliyor zor! Bu oyunlar takım oyunu. Yeni nesilde takım çalışması var mı? Ne günlük hayatında ne oyunlarında yok. Sabır var mı? Yine yok. Taktik, strateji var mı? Çok yüzeysel ve o anlık sorunu çözmeye yönelik. Ama RTS türü oyunlar öyle değil. 3-4 hamle sonra ne yapacağını iyi bilmen ve her şeye hazırlıklı olman lazım. Uzun soluklu(NR40 gibi) oyunlarda yaş ortalaması 20'nin üzerinde. Neden diye düşünün? AoE 2-3 için konuşacak olursam bu oyunlarda ne kadar iyi olursanız olun, 2vs1 kaldığınızda karşınızdakiler orta seviyede oynayabiliyorsa yenilirsiniz. Düz asker basmakla, işçi basmakla olmuyor bu oyunlar. Temel oyun bilgisini öğrenmek kolay, uygulamak ise çok fazla tecrübe ve emek istiyor.

BSC Misafiri

10.2.2016 08:29:54

0
Age of Empires 4 çıksın diyen arkadaşlar var :) Dostlarım , Microsoft belli bir kronolojiye göre geliştirip yayınladı bu AoE serisini hatta mitolojik ögeleri barındıran oyununa da "Age of Mythology" dedi ki en sevdiğim ve zevk aldığım stratejilerden biridir. Age of Empires 3 de tahminen tarihçe olarak sanayi devrimi zamanlarının ögelerini barındırıyordu , zaten çoğu imparatorluk 20.yüzyıl başlarında yıkıldı ki bunlardan biri de Osmanlı idi... Age of Empires 4 (İmparatorluklar Çağı 4 ) oyununda eğer böyle bir kronoloji devam ettirilirse kaç tane imparatorluktan bahsedilecek ? :D Ben MS un şöyle bir final oyunu yapmasını isterdim , ilkel çağlardan başla , taa günümüze kadar çağ olarak geliş :D hatta oyunun hikaye bölümü de uzun tutulabilir bu sayede kare kare tarihsel olaylar gösterilir o zamanlardan modern zamanlara kadar tabi bunu zamanları birbirine çorba etmeden yapmak da önemli artık geliştiricilerin hünerlerine,bilgilerine kalmış. ama sonuç olarak hala ilkel kalmış bir kabileye apaçilerle , b2 lerle saldırmak da enteresan olurdu :D

rambocuk

21.12.2015 16:48:51

0
Moba çocuk oyunu bu yüzden çok daha uzun saatler oynanıyor ve popi oluyor ama diğeri zeka ister keskin karar verme yetileri ister buda her insanda olmaz bu yetiler ya doğuştan olur yada kendini geliştirerek olur hem sosyal hem bilimsel hem matamatik anlamında kendini geliştiren insanlarda olur buda azdır ne yazıkkı bu yüzdende az oynanmaya mahkum kalır

BSC Misafiri

18.12.2015 13:45:18

+1
Şu yeni nesildeki oyuncuların düşünüp streteji geliştirmeyi bırakın oyunda çıkan yazıları okumaya bile tahammülleri yok , ellerine bir silah verseler de önlerine çıkan düşmanları vurup diğerleriyle rekabet edebilseler tek dertleri bu . İşte bu acelecilik de rts türünün daha az satmasına sebep oluyor lakin satış rakamları bence yanıltıcıdır. Rts özgün bir türdür herkes oynayamaz ancak oynayan da hakkını erir . Az , öz ve bu elitlikte kitleyle bence coh2 gibi oyunlar çok daha keyifli bırakın daha az satsınlar .

BSC Misafiri

28.11.2015 12:18:18

0
quote:

Orjinalden alıntı: BSC Misafiri
quote:

Orjinalden alıntı: BSC Misafiri %100 hakkı yenen bir tür.Hakkının yenmesinde aslan payını da konsollar üstleniyor.
Ya bu türün hakkını yiyen sizsiniz zaten ne konsolu.Zamanında korsan akmayacaktın,beş beş paraları sayıp destek olacaktın,sahip çıkacaktın,%80-%90 indirimde değil çıktığı gün satın alacaktın.Sen sahip çıkmazsan konsollar ne yapsın.
Steamde age of 2 hd sürümü zaten 2.7m satış rakamına ulaştı ney nere satılmıyor ...

AlpKhanate

24.11.2015 00:20:49

+1
Vay senden beklemezdim eu4. Seni sony fanboyu seni. En sevdiğim birkaç oyundan biridir eu serisi

Master_Evil

23.11.2015 19:34:01

0
ben halâ severek oynuyorum, en son aoe2 arfican kingdoms bitirdim, şimdi starcraft 2 legacy of the void kırılmasını bekliyorum

BSC Misafiri

23.11.2015 19:25:56

+1
strateji türü ölücek oyuncuları hazıra alıştırıyorlar eski oyunlar zordur şimdikilerde hardda rahat oynarsın oyunlar artık ne kadar kolay olursa o kadar çok oynanıyor

BSC Misafiri

23.11.2015 19:25:38

0
Dostum olayı tam anlamıyla özetlemişsin.Hatta felsefesini bile yapmışsın.Gerçekten kafa yormuşun.umarım. yabancı sitelerden kopyaya benzemiyor

BSC Misafiri

23.11.2015 15:32:31

0
Hasret kaldık gerçektende empire earth Age of empires oyunlara zamanı gelmedimi artık sizce

BSC Misafiri

23.11.2015 15:32:15

0
strateji oyunlarında ağırlık gerçek zamanlıdan sıra tabanlıya geçtiyse de gerçek zamanlı strateji age of empires gibi takım halinde oynanabilen oyunlara talep var

BSC Misafiri

23.11.2015 13:04:43

0
cc generalsde oynama sürem belki 2 ayı geçer muhteşem muazzam keyif aldigim bi oyundu. umarim yeni oyunu cikar

Flying Dutchman

23.11.2015 10:24:52

+3
Güzel bir yazı olmuş Red Alert gibi bir efsaneyi yok eden EA'yi burdan alkışlıyorum.. 3. oyunu söve söve zorla bitirmiştim.. birde şunu söyleyim gerçek bir pc oyuncusu asla konsoldan keyif almaz ALAMAZ! Evet biraz vakit geçirir vs ama gene de PC'nin eksikliğini mutlaka hisseder.

TheMuyu

23.11.2015 09:52:24

0
RTS diyince aklıma kore geliyor

TheMuyu

23.11.2015 09:40:19

0
RTS diyince aklıma kore geliyor

inciteen

23.11.2015 08:44:00

0
Bu türü sevmeyen insana çok sıkıcı geliyor oyunlar. Mesela ben eskiden Rise of nations oynardım , arkadaşıma öve öve bitirememiştim oyunu . Ama çocuk 10 dakika bile oynamadan çıktı .. Bizdeki problem var yoksa gerçekten sıkıcı bir oyun tarzımı ?

SYMTH

23.11.2015 05:51:46

+2
Bu arada bir ara red alert 2 yayını yapcaz dediydiniz. O noolcak he ;)

BSC Misafiri

23.11.2015 02:30:31

0
Hasret kaldık gerçektende empire earth Age of empires oyunlara zamanı gelmedimi artık sizce

BSC Misafiri

23.11.2015 01:38:42

0
quote:

Orjinalden alıntı: BSC Misafiri %100 hakkı yenen bir tür.Hakkının yenmesinde aslan payını da konsollar üstleniyor.
Ya bu türün hakkını yiyen sizsiniz zaten ne konsolu.Zamanında korsan akmayacaktın,beş beş paraları sayıp destek olacaktın,sahip çıkacaktın,%80-%90 indirimde değil çıktığı gün satın alacaktın.Sen sahip çıkmazsan konsollar ne yapsın.

Venomstr

22.11.2015 23:57:32

-1
quote:

Orijinalden alıntı: Wolffe Ben de o oyunlarla büyüdüm ama artık farklı da olsa Eu4 falan var, daha az görsellik daha çok strateji ve ayrıntı, oldukça zevkli.Düşük zekalı oyuncu kitlesinden uzak.
Katılıyorum. Artık yenilere de bakmak gerekli. Milyon tane yeni strateji oyunu çıkmış. Steam'de mevcut hepsi.

qqqqrpppp

22.11.2015 22:58:25

+2
ya yorumların yazıları klasik iyiydi.yatık yatık okurken yorucu geliyor bana anlayamadığım bir şekilde. habere gelince, ben ea'nin rts'lerine hastaydım.ea açısından şaşırmıyorum bu duruma.klasik ea işte.herşeyi mahfettiler.rts'yi paraya olan aşkları yüzünden, konsola çıkaramadıkları için kendi içlerinde öldürdüler.çok mahfedemediler diye de sevinmek lazım.sonuç olarak evet rts'ye açız

SturmpioneeR

22.11.2015 22:54:48

0
Coh 2 bence gayet sağlam.Steam workshop desteği olsun oyuna gelen güncellemeler olsun.Kendini geliştirdi baya Coh 2

ploff

22.11.2015 22:42:58

+1
Yapımcılar işin kolayını buldu. 4 - 5 saatlik single player. (bazen ona bıle gerek duymuyorlar) 10 - 12 harıta multıplayer.. Oyunu yapan ekıbe her sene cıkartma baskısı.. Bırbırının kopyası oyunlar.. Mılyon dolarlık gelır... Stratejı, advanture, Korku oyunları (son donemkı cakma oyunları saymıyorum) ruhuna el fatıha...

jeodempp

22.11.2015 22:37:15

+3
Ben de o oyunlarla büyüdüm ama artık farklı da olsa Eu4 falan var, daha az görsellik daha çok strateji ve ayrıntı, oldukça zevkli.Düşük zekalı oyuncu kitlesinden uzak.

BSC Misafiri

22.11.2015 22:27:04

+2
%100 hakkı yenen bir tür.Hakkının yenmesinde aslan payını da konsollar üstleniyor.

natrak

22.11.2015 21:13:28

0
Babamın en sevdiği tür yok oldu şimdi lol oynuyor xd

natrak

22.11.2015 21:11:48

0
Babamın en sevdiği tür yok oldu şimdi lol oynuyor xd

Mihrali Bey

22.11.2015 21:03:22

0
Age of empires 4 çıksın görürsünüz de işte şu Microsoft çıkarmıyor! :(

Dovahkiin

22.11.2015 20:42:39

+3
quote:

Orijinalden alıntı: Kobaruon Blizzard'a RTS'i öldürdüğü için teşekkür etmek gerekiyor. Hızlı olmayı RTS sanan oyuncular doldu ortalık Blizzard sayesinde. Gerçek strateji yapmak yerine ne kadar hızlıysan o kadar iyisin mantığıyla bu türü bitirdiler. Zihinsel yetenek yerine fiziksel yani hızlı olmak bir oyunu kazandırıyorsa bana göre o oyun strateji değil en fazla aksiyon oyunu olabilir. Blizzard Starcraft'ın türünü Real Time Strategy yerine Real Time Isometric Action Game olarak değiştirmeli. En hızlı olan, en kısa sürede resource toplayan, en hızlı rush atan oyunu alır strateji namına bir şey yok. Daha önce de söylediğim gibi işin ilginç yanı pek çok oyuncu bu stili RTS sanıyor. Halbuki profesyonel seviyede oynayan bir oyuncuyla oyuna belli bir zaman ayırmış orta seviye oyuncu arasında oyun bilgisi adına pek bir fark yok. Yani her iki oyuncu da bu unit diğerini counterlar x uniti y uniti karşısında iyidir eğer rakip x üretiyorsa y üretmeliyim tarzı bilgilere sahip ama daha iyi düşünüp strateji uygulayacak kişi yerine daha çok tıklayan micro-managementı daha iyi yapan oyunu kazanıyor maalesef. Şu ana kadar söylediklerim farkındaysanız hep hız üzerine kurulu. Evet hız strateji içinde bir yere sahip fakat hız sadece stratejide yok aksiyon FPS, TPS her türde var. Stratejinin kelime anlamı bir hedefe ulaşmak için izlenilen yol. Stratejiyi strateji yapan içinde ekonomi ve taktik gerektirmesi. Evet SC bunlara da sahip diyenleri duyar gibi oldum ama esas vurgu bunu daha iyi planlayanın değil de hızlı olanın kazanması üzerine kurulu. Bunları dengeli yapan oyunlar haberde de bahsedilen COH2, AOE2, Warcraft 3 ve Rise of Nations gibi oyunlar. Sonuç olarak, Starcraft yetenek gerektiriyor mu? Kesinlikle evet. Bu yetenek "strateji" mi? Pek sanmıyorum. Peki oyun türü ne diye geçiyor Real Time "Strategy". Strateji böyle mi olmalı sizce? RTS != APM.
Klavyene sağlık kardeşim. Map ve build order ezberinden ibaret strateji oyunu olmaz. Blizz fanboylar ağızlarından tükürükler saça saça "oynamayı öğren, noobsun" argümanlarıyla gelecek birazdan ama gerçek bu.

Patren

22.11.2015 20:24:18

0
age of empires 4 cikma zamani gelmis

John Sheppard

22.11.2015 19:00:59

+6
RTS türünü, Stealth türü oyunlara olduğu gibi yeni neslin oyunlara bakış açısı değiştirdi, sizinde söylediğiniz gibi Casual kitle. Şöyle bir durum var, aslında herşey oyun dünyasına hangi oyunlarla veya hangi tür oyunlarla başladığımız ile alakalı. Son 10 yılı temel aldığımızda çocuklar direk telefondan yada tabletten basit ve hızlı bir şekilde casual olarak adlandırdığımız oyunlarla başlıyorlar. Daha sonra başka bir oyuna geçtiklerinde eğer taktik yapmaları, sabır etmeleri yada bulmaca çözmeleri gereken bir oyun çıktı mı, çoğu zaman o oyunu kapatıp bırakıyorlar. Peki ya bizler? Ateri de veya Amiga'da Mario ile, Wolfenstein ile, Thief ile, Playstation'da Resident Evil ile, Metal Gear Solid ile, PC'de Age of Empires ile, Red Alert ile, Rise of Nations ile büyümüş ve internet cafelerde 3v3, 5v5 oynayıp keyfine varmış insanlarız. Kısaca oynaması zor ve sabır isteyen oyunlarla büyüdük çoğumuz. (80-90 doğumlular en azından) Yeni neslin böyle bir şansı yok çünkü internet cafe devri bitti sayılır. İnternet üzerinden multiplayer oynanıyor ama kimle oynadığını bilmiyorsun ve tepki verebileceğin bir tek mikrofon var. Oysa biz internet cafelerde takım arkadaşlarımızla yeri gelince az mı kavga ettik? Ben onu istemiyorum, bende onu istemiyorum kavgaları yapmadık mı? Diyeceğim o ki, RTS ve Stealth türü zeka ve sabır isteyen oyunlar ölmedi ama ölmeye mahkum yeni nesil casual oyuncular yüzünden. Yaşatmaya çalışanlarda bizim gibiler yani bir zamanlar o oyunları keyifle oynamış ve değerini bilen insanlar. Oynayanlar bilir, Diablo'da disketlerle evimizdeki save'leri internet cafeye gidip yüklerdik ve birbirimizle item takası yapardık. Rise of Nations'da 1 save dosyasıyla haftalarca oynardık, hatta aynı oyundan 1'den fazla save yapardık ki yaptığımız önceki seçimler sonunda oyunu kaybedersek tekrar o seçime geri dönebilmek için. Keza çocukluğumuzda haftalarca, aylarca oynadığımız Resident Evil oyunları, Thief oyunları, Metal Gear Solid oyunları. Eskiden COD bile daha zor ve uzundu, aynı şekilde Medal of Honor. Yeni nesile ayak uydurmak için bütün bu oyunları Casual yaptılar ve oyunun başına oturduk mu 5-6 saatte bitirir olduk.

BSC Misafiri

22.11.2015 18:10:03

+17
sizin yüzünüzden oluyor bunlar. şimdi soracaksınız ne alaka? sen yeni çıkan fallout4'e casual olduğu halde yüksek puan verirsen yapımcı firma da oyunu işine geldiği kadar basitleştirir. çünkü artık düşündükleri oyunu ne kadar çok kitleye satabilirim. olay finansal. strateji türünün ölmesinin sebebi de karmaşıklığı adamlar bu türü casual oyuncular için sadeleştiremiyorlar. yapısı gereği çok zor bir iş bunu yapmak. özellikle RTS. arkadaş bir oyunu öğrenmek için emek sarf edeceksin. eğer o kadar vaktin yoksa daha doğrusu vakit ayırmak istemiyorsan sırf tüketim odaklı düşünüyorsan git çerezlik oyunlar oyna. 1-2 haftadır burada fallout 4 PR'ı yapıyorsunuz samet bey şimdi kalkmış bir türün kaybolmasından mı dert yanıyorsunuz. bunlar iyi günleriniz yakında a: yes b: no şekline gelecek rpg'ler. editörler cidden işi sıkı tutup seçici olup yerinde not vermeli. firmaları daha geniş ölçekli, derin oyunlar yapmaya itmelilier. yoksa dergicilik, oyun basını vs. neden var sizin tolerans göstermeden iyi ve kötü nedir ayırt edebilmeniz gerekir. o yüzden hiç mi hiç ağlamayın.

BSC Misafiri

22.11.2015 18:09:41

0
tek sevmediğim oyun türü mobadır. hala age of empires 2 hd oyunyorum.

gurkanse

22.11.2015 17:17:54

-6
clash of clans gibi benzer oyunlar var oynayın telefonda.bu işi asıl öldüren şeylerden biri de kore nin çıkardığı f2p p2w sistemidir

David Attenborough

22.11.2015 16:51:48

+3
Casual kitlenin hayran olduğu konsollarla ve bunun üzerine bu işi savsaklayan yapımcılar bitirdi bu türü. Şu hayatta Rise of Nations gibi bir oyun daha görecek miyim acaba?

RedTurkei

22.11.2015 16:37:37

0
quote:

Orjinalden alıntı: Woogyboo Aslında RTS oyunlarının yavaş yavaş ölmesinin ana sebebi kesinlikle konsollar ve EA dır. RA3 yine iyi, Tiberian Twilight bence resmen EA'nın "Şu C&C olayı sıktı artık, seriyi öldürelim." demesidir. Bunun yanlış kararla alakası yok bence. Aklı başında olan hiç kimse öyle bir oyun çıkarmaz, seriyi böyle batırmaz. Konsollara gelirsek, malum ortalık konsol exclusive oyun kaynıyor ama PC exclusive yavaş yavaş tükeniyor. Tek başına Blizzard veya 1-2 yapımcı bu işi yürütemez. Yazıda da dendiği gibi, kesinlikle, eninde sonunda "Casual" kitleye, yani konsol kitlesine hitap etmek zorunda kalıyor artık. Hardcore gaming dediğimiz olay tarihe karışıyor yavaş yavaş.Yapımcılar da son zamanlarda efsane(!) PC portları yaparak bunun sinyallerini veriyor, kullanıcıyı konsol aldırmaya zorluyor. Ha birde şunu unutmamak lazım, hiçbir oyun dört dörtlük değildir. Her oyunda dengesizlik vardır, bir unit OP'dir. SC, BFME, C&C hepsi dahildir. Ve birde gerçek RTS diye bir şey yoktur. SC2 hıza bağlı bir oyun olabilir, ama unutmayın bu oyun ilk çıktığında böyle bir şey yoktu. Herkes turtle yapardı 40-50 dakika sürerdi bir oyun. Sonradan koreliler rush avantajlarını keşfetti. Aynı olay diğer oyunlar için de geçerli arkadaşlar. Sizin şu ölümüne "Balanced" diye savunduğunuz W3, AOE2 de bile eminim belli broken taktikler vardır, sadece keşfedilmemiştir. Bana göre de RTS=Hız demektir mesela. Asıl RTS bu değildir, şudur demek çok yanlış bence. Bu yüzden, piyasada çok türlü RTS olmalı ki, isteyen istediğini oynasın. Yoksa her oyunda counter-play yapmak insanı sıkar bir süre sonra.
hocam olaya yanlış yerden bakıyorsun ne dengesizliği ne hızı multiplayer olarak yaklaşırsan olmaz.. çok yanlış yerden ele almışız olayı

Final Getsuga Tenshou

22.11.2015 16:33:44

+1
Red Alert 2, Age of Empires serisi Çocukluğumun inanılmaz oyunlarıydılar. Yıllardır bu tarz oyunlar bekliyorum ama sonuç hep hüsran.

Woogyboo

22.11.2015 16:15:07

-3
Aslında RTS oyunlarının yavaş yavaş ölmesinin ana sebebi kesinlikle konsollar ve EA dır. RA3 yine iyi, Tiberian Twilight bence resmen EA'nın "Şu C&C olayı sıktı artık, seriyi öldürelim." demesidir. Bunun yanlış kararla alakası yok bence. Aklı başında olan hiç kimse öyle bir oyun çıkarmaz, seriyi böyle batırmaz. Konsollara gelirsek, malum ortalık konsol exclusive oyun kaynıyor ama PC exclusive yavaş yavaş tükeniyor. Tek başına Blizzard veya 1-2 yapımcı bu işi yürütemez. Yazıda da dendiği gibi, kesinlikle, eninde sonunda "Casual" kitleye, yani konsol kitlesine hitap etmek zorunda kalıyor artık. Hardcore gaming dediğimiz olay tarihe karışıyor yavaş yavaş.Yapımcılar da son zamanlarda efsane(!) PC portları yaparak bunun sinyallerini veriyor, kullanıcıyı konsol aldırmaya zorluyor. Ha birde şunu unutmamak lazım, hiçbir oyun dört dörtlük değildir. Her oyunda dengesizlik vardır, bir unit OP'dir. SC, BFME, C&C hepsi dahildir. Ve birde gerçek RTS diye bir şey yoktur. SC2 hıza bağlı bir oyun olabilir, ama unutmayın bu oyun ilk çıktığında böyle bir şey yoktu. Herkes turtle yapardı 40-50 dakika sürerdi bir oyun. Sonradan koreliler rush avantajlarını keşfetti. Aynı olay diğer oyunlar için de geçerli arkadaşlar. Sizin şu ölümüne "Balanced" diye savunduğunuz W3, AOE2 de bile eminim belli broken taktikler vardır, sadece keşfedilmemiştir. Bana göre de RTS=Hız demektir mesela. Asıl RTS bu değildir, şudur demek çok yanlış bence. Bu yüzden, piyasada çok türlü RTS olmalı ki, isteyen istediğini oynasın. Yoksa her oyunda counter-play yapmak insanı sıkar bir süre sonra.

Source

22.11.2015 16:12:38

+2
Evet bu turu yapımcılar öldürdü, şöyle Rise of Nations gibi yeni nesil RTS gelsede sabahlara kadar oynasak. :)

Rozabug

22.11.2015 15:56:35

+1
quote:

Orijinalden alıntı: venomstr

RTS oyunları kısayol tuşları ile birlikte oynanır.
Benim hatam ben aynı şeyi tekrar tekrar ypıyor demeye çalışıyordum adama mazeme toplama emrini 100 kez veriyor

RedTurkei

22.11.2015 15:40:27

+3
Pc den kaldırmadığım,Formattan sonra ilk kurulan oyunlardır. kim demiş bitiyor.. Çocukken hangimiz küçük askerleriyle canavarlarıyla oynamaktan sıkılırdı...

AlpKhanate

22.11.2015 15:38:38

0
quote:

Orijinalden alıntı: BSC Misafiri 3D rts olmuyor bence. RA3, RA2'nin; AoE3, AoE2'nin yerini tutamadı. RTS'ler izometrik kalmalı. Sonuçta bu oyunları geliştirmek birer masraf belli bütçeler var. Bütçeden masrafı grafik yerine içeriğe yapmalarını tercih ederim. Süper grafikli ama sadece 3 tane nation olan bir oyundansa izometrik grafikli 15-20 tane nation olan ünite çeşitliliğine abanmış bir oyun görmek tercihimdir (evet kabul ediyorum Immposible Creatures, WarCraft3, Battle for Middle Earth falan çok güzel hikayesi campaingi falan ama onlarda da açıkçası grafik yerine içerik görmeyi tercih ederim. En basitinden WC3'te 4 yerine 7-8 tane oynanabilir faction olsa daha güzel olmazmıydı?). Bir de atlanan bir nokta var. RTS türü ölmedi, ölen base kurma mantığındaki RTS'ler. RTS türü artık Grand Strategy üzerinden yürüyor. Europa Universalis, Victoria, Hearts of Iron, Total War gibi seriler aldı yürüdü. Kaldı ki RTS'yi sadece savaş olarak da görmeyin. Tropico, Anno veya Cities of Skyline gibi oyunlar da var ve daha ölmedik ulan diyorlar.
Katılıyorum o saydığın tür oyunları da çok beğenirim. Ama eski bfme lerdeki age oflardaki strongholdlerdeki tadı vermiyor. Yeri başka. Bu arada saydığın türde yenilerden banishedi tavsiye ederim. Strongholdü de tavsiye ederim. Muhtemelen birçoğunuz bilmezsiniz. Ama age of gibi köklü oyundur. Senelerdir oyunu çıkmıyordu onun da. Geçen sene çıktı. Yani daha ölmedik. İnşallah dirilicez.

BSC Misafiri

22.11.2015 15:33:34

+2
Coh 2 ilk çıktığında biraz zayıftı ama ek paketler ve yamalarla çok gelişti ve sağlam bir topluluğu var.Benim gibi yaşı 30'u geçip sadece refleks ve apm'ye odaklı streteji oyunlarından sıkılanlar için mükemmel bir seçim.Bakalım Dawn of War 3'ü de merakla bekliyoruz.Bence bu tür kolay kolay ölmez.

AlpKhanate

22.11.2015 15:31:08

0
quote:

Orijinalden alıntı: BSC Misafiri

Ortada biten birşey varsa o da onu bitiren korsandır, konsol değil.Saçma sapan konuşmayın şöyle
Tonlarca Single oyun var. Hiçbirini korsanlar bitirmiyor da online oynanışa sahip rts oyunlar mı bitiyor güldürmeyin. Bfme 2 yi binlerce kişi oynuyordu. Bir gün birden kapattı serverları Ea. Korsan adamlar oynamaya devam etti hamachiden falan. Mesela son yıllarda türeyen kendini gamer zanneden kitle. Fps f2p açık dünya oyunlardan çok çektik. Her tür güzeldir ama domine ettiler. Her oyun birbirinin modlanmışı gibi çıkıyor. Oyunlar artık 2 tip pcde de konsolda da F2p oyunlar ve konsol oyunları Yeter bıktım vallaha bıktım. Nerde o eski pc oyunları.

AlpKhanate

22.11.2015 15:25:56

+4
quote:

Orijinalden alıntı: Sarohan Lord of the rings middle earth ve Warhammer dawn of war'ı da unutmayalım. Bunlarında hasretini çekiyoruz. Belki bir umutla beklerken yerine FPS türünde oyunu geldi. LOTR de yeni bir oyununu da göremiyoruz.
Kim eksiledi bu adamı. Ne cins adamlarsınız. Gidin lol dota CS oynayın. Kendinize de gamer diyin

BSC Misafiri

22.11.2015 15:23:56

+2
3D rts olmuyor bence. RA3, RA2'nin; AoE3, AoE2'nin yerini tutamadı. RTS'ler izometrik kalmalı. Sonuçta bu oyunları geliştirmek birer masraf belli bütçeler var. Bütçeden masrafı grafik yerine içeriğe yapmalarını tercih ederim. Süper grafikli ama sadece 3 tane nation olan bir oyundansa izometrik grafikli 15-20 tane nation olan ünite çeşitliliğine abanmış bir oyun görmek tercihimdir (evet kabul ediyorum Immposible Creatures, WarCraft3, Battle for Middle Earth falan çok güzel hikayesi campaingi falan ama onlarda da açıkçası grafik yerine içerik görmeyi tercih ederim. En basitinden WC3'te 4 yerine 7-8 tane oynanabilir faction olsa daha güzel olmazmıydı?). Bir de atlanan bir nokta var. RTS türü ölmedi, ölen base kurma mantığındaki RTS'ler. RTS türü artık Grand Strategy üzerinden yürüyor. Europa Universalis, Victoria, Hearts of Iron, Total War gibi seriler aldı yürüdü. Kaldı ki RTS'yi sadece savaş olarak da görmeyin. Tropico, Anno veya Cities of Skyline gibi oyunlar da var ve daha ölmedik ulan diyorlar.

BSC Misafiri

22.11.2015 15:23:33

0
age of empires 4 çıktı empire earth 4 çıktı age of mythology 2 çıktı da biz mi oynamadık.

Quirah

22.11.2015 15:16:38

-5
quote:

Orijinalden alıntı: Hesperiush Bu haberi yapan arkadaşın yaşı kaç gerçekten merak ediyorum. Hala böyle abuk subuk oyun haberleri yapılıp sanki yarın kıyamet kopacakmış havası oluşturulmaya çalışılıyor ya hastasıyım resmen... Gerçek Zamanlı Strateji oyunlarının ölebilmesi mümkün mü bir sorsun bakalım kendine bunu Samet Konuksal arkadaşımız ? Çok merak ediyorum Warcraft ya da Starcraft II'de ne kadar kafa patlatmıştır ? Veyahut steam hesabında ki Total War oyunlarını ne kadar oynamıştır hele bir anlatsın bizlere...Bir de konsol muhabbetine girmiş ki beni benden aldı gerçekten... Vay arkadaş ne bitmez tükenmez bir işmiş bu konsollar be...Abicim kimse kırılmasın, darılmasın, gücenmesin, konsol dediğin casual adamın işidir, strateji de PC'de oynanır, yıllardan beridir PC oyunculuğu ölüyor mu yok efendim bilmem hangi tür ölüyor mu, bu haberi biz yapsak dünya kadar laf yeriz...Abi ben size bir şey söyleyeyim mi, bırak stratejiyi oyun dediğin PC'de oynanır, hadi uğurlar olsun. Basın şimdi eksiyi ergen tayfası.
Yaşım 23, strateji ile RTS arasındaki farkı ayırt edebilecek kadar her iki türü de oynadım. Yorum yapmadan önce 'strateji' oyunlarıyla 'rts' oyunları arasındaki farkı bir öğrenseniz iyi olacak. Strateji türüne bir şey olduğu yok, olan RTS'ye oluyor çünkü. Ve taa Nintendo 64 zamanından beri 'konsollaştırılmaya' çalışılan bir türdür RTS. StarCraft 64'ü bildiğinizi falan sanmıyorum mesela yorumunuza göre. Amaç boş eleştiri yapmak olsun da, gerisini boşver zaten :)

Guest-7A1E308D7

22.11.2015 15:11:27

-8
Bu haberi yapan arkadaşın yaşı kaç gerçekten merak ediyorum. Hala böyle abuk subuk oyun haberleri yapılıp sanki yarın kıyamet kopacakmış havası oluşturulmaya çalışılıyor ya hastasıyım resmen... Gerçek Zamanlı Strateji oyunlarının ölebilmesi mümkün mü bir sorsun bakalım kendine bunu Samet Konuksal arkadaşımız ? Çok merak ediyorum Warcraft ya da Starcraft II'de ne kadar kafa patlatmıştır ? Veyahut steam hesabında ki Total War oyunlarını ne kadar oynamıştır hele bir anlatsın bizlere...Bir de konsol muhabbetine girmiş ki beni benden aldı gerçekten... Vay arkadaş ne bitmez tükenmez bir işmiş bu konsollar be...Abicim kimse kırılmasın, darılmasın, gücenmesin, konsol dediğin casual adamın işidir, strateji de PC'de oynanır, yıllardan beridir PC oyunculuğu ölüyor mu yok efendim bilmem hangi tür ölüyor mu, bu haberi biz yapsak dünya kadar laf yeriz...Abi ben size bir şey söyleyeyim mi, bırak stratejiyi oyun dediğin PC'de oynanır, hadi uğurlar olsun. Basın şimdi eksiyi ergen tayfası.

BEKOKOBE35

22.11.2015 15:09:18

+1
Artık internet cafelerde 30 masa varsa 25 inde LOL var, nerde eskiden C&C generals, age of 2 ,Warcraft 3 maçları,turnuvaları.RTS oyunun sohbetini arkadaş ortamındaki muhabbetini hiçbirşeye değişmem.Umarım yeni nesile ayak uydurabilecek ve patlamak yapabilecek RTS oyunları çıka,C&C Generals2,Kane's Wrath 2,Warcraft 4 gibi oyunlar hayalim.Şimdilik Starcraft 2 Legacy of the Void alarak yetineceğim.Umarım RTS türü e-spor dünyasına büyük adımlar atar.

MantarTheGreat

22.11.2015 15:08:56

0
Battle of the Middle Earth'e devam oyunu yapmazsanız, tür ölür tabi. RTS türünün ipleri EA'nın ellerinde.

OtostopcununRehberi

22.11.2015 14:44:27

0
Kaybedilmeden değeri anlaşılmaz. Böyle bir tür ölemez.

BSC Misafiri

22.11.2015 14:36:57

-3
quote:

Orjinalden alıntı: AlpKhanate Starcraftı falan geç. Battle for middle earth efsanesi vardı. Ulan ne oynardım. Sonra Ea serverları kapattı. Gamerangerdan oynadık. Sonra Gamerangerım bozuldu. Senelerdir oynayamıyorum. Ne efsane oyundu ya en az 1000 saatim vardı. Stronghold crusader serisini de anmadan geçmiyim. Ulan en sevdiğim türü bitirdi rezil Konsollar. Konsol nedir fare klavye varken.
Ortada biten birşey varsa o da onu bitiren korsandır, konsol değil.Saçma sapan konuşmayın şöyle

Vl.Murad

22.11.2015 14:04:50

+1
Ben yaşadığım sürece hayır! Benim için zaten "oyun eskidi" terimi yoktur. Hala 10-15 hatta 20 yaşını doldurmuş oyunları oynarım. Eğer bir gün oyun geliştiricisi de olursam yapacağım ilk proje RTS olur [ciddiyim]

Kobaruon

22.11.2015 14:00:27

+13
Blizzard'a RTS'i öldürdüğü için teşekkür etmek gerekiyor. Hızlı olmayı RTS sanan oyuncular doldu ortalık Blizzard sayesinde. Gerçek strateji yapmak yerine ne kadar hızlıysan o kadar iyisin mantığıyla bu türü bitirdiler. Zihinsel yetenek yerine fiziksel yani hızlı olmak bir oyunu kazandırıyorsa bana göre o oyun strateji değil en fazla aksiyon oyunu olabilir. Blizzard Starcraft'ın türünü Real Time Strategy yerine Real Time Isometric Action Game olarak değiştirmeli. En hızlı olan, en kısa sürede resource toplayan, en hızlı rush atan oyunu alır strateji namına bir şey yok. Daha önce de söylediğim gibi işin ilginç yanı pek çok oyuncu bu stili RTS sanıyor. Halbuki profesyonel seviyede oynayan bir oyuncuyla oyuna belli bir zaman ayırmış orta seviye oyuncu arasında oyun bilgisi adına pek bir fark yok. Yani her iki oyuncu da bu unit diğerini counterlar x uniti y uniti karşısında iyidir eğer rakip x üretiyorsa y üretmeliyim tarzı bilgilere sahip ama daha iyi düşünüp strateji uygulayacak kişi yerine daha çok tıklayan micro-managementı daha iyi yapan oyunu kazanıyor maalesef. Şu ana kadar söylediklerim farkındaysanız hep hız üzerine kurulu. Evet hız strateji içinde bir yere sahip fakat hız sadece stratejide yok aksiyon FPS, TPS her türde var. Stratejinin kelime anlamı bir hedefe ulaşmak için izlenilen yol. Stratejiyi strateji yapan içinde ekonomi ve taktik gerektirmesi. Evet SC bunlara da sahip diyenleri duyar gibi oldum ama esas vurgu bunu daha iyi planlayanın değil de hızlı olanın kazanması üzerine kurulu. Bunları dengeli yapan oyunlar haberde de bahsedilen COH2, AOE2, Warcraft 3 ve Rise of Nations gibi oyunlar. Sonuç olarak, Starcraft yetenek gerektiriyor mu? Kesinlikle evet. Bu yetenek "strateji" mi? Pek sanmıyorum. Peki oyun türü ne diye geçiyor Real Time "Strategy". Strateji böyle mi olmalı sizce? RTS != APM.

xX.3B.Xx

22.11.2015 13:57:50

0
Age Of Empires 2 efsaneydi, onun izinden bi Age Of Empries 4 çıksa tekrar dirilebilir o seri.

by_t

22.11.2015 13:55:39

0
bence starcraftta master olmayan oyun hakkında boş yorum yapmasın oyunun ne hale geldiğini anca masterlar hatırlar... blizzardın map hack sitelerini kapatmaması falan :D ayrıca videoda ahım şahım bişey yok adam dakikada yapılan tık sayısını arttırıyor [apm(Actions per minute)] bu adam dakikada 250 tuşa basıp gm oluyorsa size türk gmlerden fallengodz öneririm 120 tuşla gm

by_t

22.11.2015 13:50:56

-4
starcraftın türkiyedeki aktif oyuncusu 25 evet yanlış duymadınız 25 kişi asddfgghjl hala ölmedi diyorlar çıldırıcam kendinizi zorlamayın koreliler bile bıraktı starcraftı şuan sc ye girseniz 5bin aktif kurulmuş oyun ya vardır ya yoktur

Turist55

22.11.2015 13:47:20

-5
Bunlar oyunmu yaw. Darkorbit, metin2 felan vardı şimdi çöp oldu hepsi heleki facebookta farmwille felan oynardık. İnternet cafede çocukların çarlarını felan çalardım şimdi bomboş kafeler . Bir iki velet wolfteam oynuyor bide yazıcıdan çıktı almaya geliyorlar

There goes your life

22.11.2015 13:40:08

-5
Oyun türleri toplumun ilgisine göre şekillenir oyuncuların hala ilgisini çekiyor olsaydı tıpkı call of duty gibi her sene deli gibi satardı, duygusallık yapıp mezardaki cesetlerin çıkartılıp tepsiye konulmasını beklemeyin. Yazdığın oyunlarda çöp

mlkvr

22.11.2015 13:39:30

0
Rise of Nations 2 yada C&C Generals 2 çıksın eminim RTS türü eski günlerinden bile daha iyi konuma gelir,RON daki derinlik insanlığın ilk çağından günümüze ve ilerisine kadar olan gelişimi,c&c daki hızlı oynanış ve saf strateji resmen RTS türünün tanımını yapan nitelikte oyunlar.

Wayward Son

22.11.2015 13:26:26

+2
Grey Goo'dan hiç bahsetmemişsiniz. Son zamanlarda RTS türünde çıkan en sağlam yapımlardan. Oynayın, oynatın.

Sarohan

22.11.2015 13:21:29

0
Lord of the rings middle earth ve Warhammer dawn of war'ı da unutmayalım. Bunlarında hasretini çekiyoruz. Belki bir umutla beklerken yerine FPS türünde oyunu geldi. LOTR de yeni bir oyununu da göremiyoruz.

EnemyDestroyeD

22.11.2015 13:21:14

-1
korede cidden büyük bir fan kitlesi var

AlpKhanate

22.11.2015 13:20:37

+7
Starcraftı falan geç. Battle for middle earth efsanesi vardı. Ulan ne oynardım. Sonra Ea serverları kapattı. Gamerangerdan oynadık. Sonra Gamerangerım bozuldu. Senelerdir oynayamıyorum. Ne efsane oyundu ya en az 1000 saatim vardı. Stronghold crusader serisini de anmadan geçmiyim. Ulan en sevdiğim türü bitirdi rezil Konsollar. Konsol nedir fare klavye varken.

Venomstr

22.11.2015 13:19:40

-3
quote:

Orijinalden alıntı: Rozabug vidioda bişi yapmıoki aynı yere tıklıo sadece :D dikkatli bakın
RTS oyunları kısayol tuşları ile birlikte oynanır.

Vinewood

22.11.2015 13:19:03

+1
Rts türü bitmez , Kore'nin yok olması gerek onun için

Rozabug

22.11.2015 13:13:21

-5
vidioda bişi yapmıoki aynı yere tıklıo sadece :D dikkatli bakın
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • Siz de aşağıdaki form aracılığıyla yorum yapabilirsiniz.
Mesajınız
Üyeyim Üye Değilim

DonanımHaber üyeliğinizi kullanabilirsiniz.

E-Posta (Onay için gerekli.)

Kullanıcı Videosu Yükle ▲ Siz de video yüklemek için tıklayınız