Gizle
Kullanmakta olduğunuz tarayıcı güncelliğini yitirmiştir. Bölüm Sonu Canavarı, sorunsuz bir gezinti için tercih ettiğiniz tarayıcının en güncel sürümünü kullanmanızı önerir.
Mobil Sürümü Görüntüle »

PS Vita İpuçları 3 (LiveArea Kullanımı)


     PS Vita'nızı daha kullanışlı hale getirmek için, her geçen gün Vita'nın farklı yönlerini ele alıyoruz. Bu rehberimizde LiveArea'nın nasıl kullanıldığını ve bazı püf noktalarını öğreneceğiz.

     Öncelikle LiveArea'nın ne demek olduğunu söyleyelim.

     LiveArea, Sony'nin PS3 ve PSP'nin aksine, yeniden tasarladığı ve geliştirdiği kullanıcı arayüzü demek. Yani PS3 ve PSP'den aşina olduğunuz XMB teriminin değişen adı. İngilizce'de Live (Yaşam) ve Area (Alan) kelimelerinin birleşiminden meydana gelip, Türkçe'de ''Yaşam Alanı'', ''Canlı Alan'' gibi terimlere karşılık geliyor. LiveArea ekranına ulaşabilmek için herhangi bir uygulamayı başlatmanız yeterli.

1- Ana Menü (Ana Ekran)



A) Durum Çubuğu: Çoğu zaman PS Vita'nın sistemi ile ilgili bilgiler bu çubukta toplanır. Zaman göstergesi, şebeke göstergesi, bağlantı göstergesi, pil göstergesi, açık olan uygulamaların göstergesi vs. kullanıcılara daha hızlı bilgiyi ulaştırmak için çubuğun üzerinde konumlandırımıştır.

B) Uygulama ve Oyun Simgeleri: 10 farklı uygulama simgesi tek bir pencerede konumlandırılmıştır.

C) Sayfa Göstergesi: Burada yeralan noktalar sayfa sayısını gösterir. Sayfa sayısı rakam yerine noktalar ile ifade edilir. Oluşturacağınız sayfa sayısına göre buradaki noktalarda artış görülür.


2- LiveArea Ekranı



A) Eylem simgeleri: Eylem simgeleri uygulamalar arasında ortak işlevleri gerçekleştirmeyi sağlar. Burada yer alan simgeler, sadece başlattığınız uygulamayı destekleyen fonksiyonlardan oluşur ve hızlı erişim için birebirdir. Örneğin; PSN uygulaması için gösterilen simgeler, Trophy uygulamasında yeralmayabilir.


Güncelleştirme Bu simge uygulama veya uygulama içi özellik hakkında yeni bir güncellemenin olduğunu gösterir.
Tarayıcı Uygulama hakkında anahtar kelimeleri aramak için (Browser) - İnternet Tarayıcısını açar.
Redem Codes PlayStation ® Store'dan satın alma için bir kod girme ekranını gösterir
Yardım İlk simge PS Vita sistemi veya yazılım klavuzunu gösterirken, ikinci simge kullanıcı klavuzunu gösterir.
Yenile LiveArea ekranda görüntülenen içeriği yeniler.


B) Geçit: Bir uygulamayı başlatmak için buraya tıklamanız yeterlidir.

C) Canlı Ögeler: Uygulama ile ilgili çeşitli ögeler veya yeni ürünler bu ekranda gösterilir. LiveArea'nın temeli de zaten bu ögelere dayanır.


3- Uygulama Ekranları

Uygulama ekranlarında uygulama ile ilgili faliyet gösteren simgeler yer alır. Bu simgeler uygulamadan uygulamaya değişim gösterebilir.



A) Seçenekler: Uygulama ile ilgili seçenekler ekranına ulaşılır. Bu ekranda [Copy], [Paste] gibi çeşitli bağlamlar yer alır.

B) Geri: Bir önceki ekrana ulaşmak için geri butonuna dokunun.


3- Durum Çubuğu Üzerinde Bulunan Simgeler



A) İletişim durumu: Burada bulunan simgeler sinyal gücü ve ağ bağlantıları gibi durumları gösterir. Bu simgeler PS Vita sisteminin modeline göre farklılık gösterebilir.


Mobil sinyal gücü *
1-5 arasında sıralanmış çubuklar sinyal gücünü gösterir. Şebeke operatörü tarafından bağlantı sınırlı olduğunda, simgesi görüntülenir . Ayrıntılı bilgi için, mobil şebeke operatörünüze başvurun. PS Vita sistem sıcaklığı çok yüksek olursa, simgesi görüntülenir. Sistem soğuyana kadar bu simge görüntülenir ve bu esnada mobil ağ bağlantısı olmaz. Sistem soğuduğunda ise mobil sinyal gücü yeniden görüntülenir.
Dolaşım *
Veri iletim modu *
Wi-Fi sinyalinin gücü 5 düzeyde gösterilir.
Ad hoc modunda bağlı olduğunu gösterir.
Bluetooth® aktif ise gösterilir.
Ağ etkinliği göstergesi
Şu anda Wi-Fi ya da mobil ağ üzerinden veri aktarımı ve / veya almı gerçekleştirilyor.
Uçuş modu

* ile gösterilenler sadece 3G modelleri için geçerlidir.

Aşağıdaki göstergeler sadece Sim Kart için geçerli olup, sadece 3G modellerde görüntülenir.


No SIM Sim Kart takılı değil
Eğer bir Sim Kart takmak istiyorsanız öncelikle PS Vita sistemini tamamen kapatın. Ardından Sim Kart'ı takın.
Invalid SIM Geçersiz bir Sim Kart takıldığında
Ayrıntılı bilgi için mobil şebeke operatörünüze başvurun.
Locked SIM Kilitli bir Sim Kart takılı
[Lock SIM Card] seçenekleri altında (Settings) > [Start] > [Network] > [Mobile Network Settings] > [SIM Card Settings] yolunu izleyerek aktif edin. PS Vita her açıldığında PIN numaranızı girmeniz gerekir.

B) Açık LiveArea ekranları: Bu ekranda açık olan uygulama veya oyunlarınız görüntülenir.

C) Ses çıkış durumu: Sistem sesinin kapalı olduğunu gösterir. Ses açık ise bu simge görüntülenmez.

D) Kalan pil süresi: Pil süresinin nekadar kaldığını gösterir. 5 düzeyde pil süresi gösterilir. Cihazı şatj ettiğinizde ise simgesi görüntülenir.

E) Bildirimler: Sistem ile ilgili belirli olaylar gerçekleştiğinde buradaki simge bildirim sayısını gösterir. Yeni bir bildirim veya yeni bir mesaj aldığınızda bu simgeye dokunarak iletilerinizi görüntüleyebilirsiniz.
  • Sistem bekleme modunda iken yeni bir bildirim gelirse PS düğmesi mavi renkte yanar. Böylece yeni bir bildirimin olduğunu kolayca farkedebilirsiniz.

4- Gösterge Ekranı



Bu ekranda LiveArea uygulamalarını tek seferde görüntüleyebilirsiniz. Bunu gerçekleştirmek için Ana Menü'deyken veya LiveArea'dayken PS butonuna birkere basın.


5- Oyunlar için LiveArea Ekranı



Oyunlar için LiveArea ekranını açmak için herhangi bir oyun simgesine tıklayın. Karşınıza çıkacak olan ilk pencere, LiveArea ekranında açmış olduğunuz oyun hakkında bilgileri barındırır. Oyunlar için LiveArea ekranı, diğer oyuncular ile gerçek zamanlı olarak iletişim kurmanızı sağlar.

A) Eylem simgeleri: Eylem simgeleri uygulamalar arasında ortak işlevleri gerçekleştirmeyi sağlar. Burada yer alan simgeler, sadece başlattığınız uygulamayı destekleyen fonksiyonlardan oluşur ve hızlı erişim için birebirdir. Örneğin; PSN uygulaması için gösterilen simgeler, Trophy uygulamasında yeralmayabilir.

B) Geçit: Bir uygulamayı başlatmak için buraya tıklamanız yeterlidir.

C) Canlı Ögeler: Uygulama ile ilgili çeşitli ögeler veya yeni ürünler bu ekranda gösterilir. LiveArea'nın temeli de zaten bu ögelere dayanır.

D) Etkinlikler:
Diğer kullanıcıların aktiviteleri, oynadığı oyunlar ve kazandığı kupalar bu ekranda görünür.
  • Eğer seçtiğiniz kişi, gizlilik ayarlarında faliyetlerini kapatırsa bu kişi hakkında herhangi bir bilgi görüntüleyemezsiniz.
E) İletişim Bölgesi: Bu ekranda 20 faliyet gösterilir. Bir kullanıcının faliyeti hakkında ayrıntılı bilgi görüntülemek için üzerine dokunun. Eğer kullanıcının faliyetini beğendiyseniz simgesine tıklayın.
  • Bu özelliği kullanmak için PS Vita sisteminizin Playstation Network'de imzalanmış olması gerekmektedir.

6- Dokunmatik Fonksiyonların Kullanımı

PS Vita sistemi ön dokunmatik ekran ve arka dokunmatik panel ile donatılmıştır. Çeşitli işlemleri gerçekleştirmek için parmaklarınla ekrana bazı jestler yapabilirsiniz.


Hafifçe Dokun Bir simge veya ögeyi başlatmak için parmağınızla hafifçe dokunun
Çift Dokunun Üst üste iki kez dokunun
Sürüklemek Bir sayfayı, nesneyi veya ögeyi sağa veya sola doğru sürükleyin
Ani Hareket Ekrana dokunduğunuzda parmagınızını hızlı bir şekilde sağa veya sola doğru hareket ettirin
Dokunun ve Tutun Bazı işlemler için ekrana dokunun ve basılı tutun. Örneğin Ana Menü'de düzenleme yapmak istediğinizde
Çimdik Bazı ögeleri görüntüleyebilmek için ekrana çimdik hareketi yapın. İçe doğru çimdik hareketi nesneleri küçültür. Dışa doğru çimdik hareketi ise nesneleri büyütür. Çimdik hareketi genelde (Browser) - İnternet tarayıcı ve (Photos). - Fotoğraf uygulamalarında kullanılır


  • Ekrana, eldiven giyerek veya tırnağınızla dokunarak herhangi bir ögeyi başlatmak isterseniz, ekranı doğru bir şekilde işletmek mümkün olmayabilir veya sistemin istenmeyen bir şekilde çalışmasına sebep olabilir.

7- Ana Menü (Ana ekran) Düzenlemek



Ana ekran düzenleme modunda her sayfa için farklı arkaplanlar atayacağınız gibi uygulama veya oyun simgelerinin yerlerini de değiştirebilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken şey;

  • Ana ekranda boş bir alana parmağınız ile bir müddet basılı tutun.
  • Simgelerin hareketlendiğini ve üzerlerinde silme ikonunun belirdiğini göreceksiniz.
  • Türüne bağlı olmak kaydı ile, istediğiniz uygulamayı silin veya birbiri arasında yer değiştirin.
  • Eğer bulunduğunuz sayfanın arkaplan görüntüsünü değiştirmek istiyorsanız, simgesine dokunun. Arkaplan için atayacağınız görseli, hafıza kartınıza kaydettiğiniz herhangi bir resim arasından seçebilirsiniz. Tam ölçülerde bir resim kullanmak istiyorsanız. Bilgisayarınızdan düzenleme yaparak 966x544 ölçülerini verebilirsiniz.
  • Yeni bir sayfa oluşturmak isterseniz simgesine dokunun.

     Şimdilik bukadar. Yeni ipuçları ile tekrar karşınızda olacağız. İyi eğlenceler. 

Bu haberin bağlantısı
URL
Sony Vita Vita Playstation Vita Next Gen Portable PSP 2 Sony PSN
One Piece: Unlimited Cruise SP'den Yeni Görseller The Darkness II'den Silahlı Görseller
Yorumlar yeniden eskiye doğru listelenmektedir. Sıralamayı değiştirmek için sağdaki menüyü kullanabilirsiniz.

abenes

26.12.2011 15:06:26

0
Turkiye'ye ne zaman gelicek?

Bowser Zeki

26.12.2011 12:26:59

0
DS le ayni diyen arkadas hic eline alip oynadinmi? bir sefer oynamak yetmiyor. Cunku bazi sirlari var ufak tefek seyler ama onlari bulunca adam sasiriyor. "ornek: internet browser da X ve Y tusuna surekli basinca muzik yapabiliyon. :/" da bunun gibi biiiiiir suru bilinmeyeni var. Vitanin herseyi anlatilmis ama 3ds in herseyini anlatmak icin en az 3 ay kullanilmasi lazim. -.- Bi ornek daha verip susuyorum. "hanginiz 3ds kamerasinda foto duzenleme yerindeki NOTA suslerinin ekrandaki yerlere gore piyanodaki gibi sesleri cikardigini biliyorsunuz. Yada hanginiz bir ds oyununda COKLU DOKUNMATIK oldugunu biliyorsunuz" sorarsaniz soylerim hangi oyun oldugunu. Boyle ufak seyler benim icin onemli :)

bloo229

26.12.2011 00:21:14

0
güzel bir ön açıklama olmuş :) Ps vita çıktığı gibi almak şart oldu. İnşallah o zamana kadar problemlerde 0 a indirgenmiş olur. Yaza kadar beklemek istemiyorum

BSC Misafiri

25.12.2011 17:22:08

0
peki telefon gibi açık mı kalacak yoksa full kapanacak mı

clubberkay

25.12.2011 16:31:50

+1
gerçekten çok; güzel bi analtım. alıcak kişilerin, gerçekten çok, işine yarıyacaktır umarım.

BSC Misafiri

25.12.2011 15:29:56

0
3ds ds'le aynı gerçekten hemen hemen psp ile ps vita arasındaki farkın 10da biri yok ds'le 3ds arasında tek fark adları arasındaki o 3'ün getirdiği 3 boyut özelliği o da çok mu önemli bir şeydir tartışılır

Chidori

25.12.2011 15:09:50

0
Güzel olmuş, teşekkürler. Böylece cihaza çok yabancı kalmayacağız.

turkcepsp

25.12.2011 14:37:02

+1
Kaçalım beyler. Adamın biri DS ile aynı demiş.

Ozikaza

25.12.2011 14:14:02

-3
@soniczeki Anlatmaya gerek yok Ds ile aynı zaten...

CILGIN_TURK_96

25.12.2011 13:20:52

0
Anlatim için tesekkürler...

Bowser Zeki

25.12.2011 11:42:54

+1
Cok ayrintili bir anlatim elinize saglik. Peki 3ds ciktiginda boyle anlattinizmi hic?
  • 1
  • 2
  • Siz de aşağıdaki form aracılığıyla yorum yapabilirsiniz.
Mesajınız
Üyeyim Üye Değilim

DonanımHaber üyeliğinizi kullanabilirsiniz.

E-Posta (Onay için gerekli.)

KÜNYE
Playstation Vita
+ TAKİBE
AL
60 kişi bu oyunu takip ediyor.
Kullanıcı Videosu Yükle ▲ Siz de video yüklemek için tıklayınız