Gizle
Kullanmakta olduğunuz tarayıcı güncelliğini yitirmiştir. Bölüm Sonu Canavarı, sorunsuz bir gezinti için tercih ettiğiniz tarayıcının en güncel sürümünü kullanmanızı önerir.
Mobil Sürümü Görüntüle »

John Romero: "Sanal Gerçeklik Cihazları Geçici Bir Heves"


    Oyun dünyası şu an için bir geçiş sürecinde. Büyük firmalar sanal gerçeklik cihazlarıyla birlikte yeni bir kaynak ararken, eski nesil oyuncuların bu geçişte nasıl etkileneceği de merak konusu haline geldi. Oyun dünyasında büyük imzalara sahip olan John Romero da sanal gerçeklik cihazlarıyla ilgili konuştu.
 
    id Software'ın kurucuları arasında yer alan ve Doom, Wolfenstein 3D gibi oyunların tasarımcılığını yapan John Romero, sanal gerçeklik cihazlarını geçici bir heves olarak değerlendirdi. Oculus Rift'i ilk denediğinde çok etkilendiğini söyleyen Romero, bu cihazların oyun dünyası için 'bir sonraki büyük buluş' olup olmadığından emin olmadığını belirtti.
 
    Romero, "Oculus Rift'i denemeden önce endüstrinin deneyimli isimlerinden 'Bu daha önce denediğin şeylere benzemiyor.' tarzı yorumlar duymuştum. Gerçekten de önceden gördüğümüz ıvır zıvırlara benzemiyor. Oculus Rift'i denedim ve çok beğendim. Sanal gerçeklik cihazları güzel bir teknolojiyi kullanıyor fakat bu cihazlar adına oyun dünyasında güzel bir gelecek göremiyorum." sözlerini söyledi.
 

Bu haberin bağlantısı
URL
oculus oculus rift virtual reality sanal gerçeklik pc john carmack
Tekken X Street Fighter'ın Yapım Süreci Devam Ediyor Square Enix'in Teknoloji Müdürü Firmadan Ayrıldı
Yorumlar yeniden eskiye doğru listelenmektedir. Sıralamayı değiştirmek için sağdaki menüyü kullanabilirsiniz.

einhander

1.8.2014 06:26:49

0
ıyı yatırımlardan sonra heves olacagını dusunmuyorum

OnrGrTR

26.7.2014 23:05:51

0
Al bendende o kadar

yunus78

26.7.2014 16:34:33

0
bende var bu cihaz.Abartı değil gerçekten oyunun içine giriyorsunuz, tek sorunu çözünürlük düşük.Ancak 2. versiyonda yükseltmişler çözünürlüğü.Birde alışana kadar baş dönmesi vs yapıyor, bunun sebebide beyin ortamı gerçek gibi algılıyo ama karakter çok hızlı ilerleyince gondoldan aşağı inerken hissettiğiniz gibi içiniz boşalıyo :) zamanla oturacaktır herşey.özellikle natural olarak oculus destekli oyunlar çok başarılı mesela half life 2.

St Batuhan

26.7.2014 15:25:04

0
quote:

Orijinalden alıntı: BSC Misafiri Hele şükür birisi şunu söyledi ... 50 tane bu tarzda cihaz geldi. Oyunculuğu renklendirmek için yığınla cihaz üretildi.

Hepsi yemekten sonra içilen birer çay tadında kaldı gitti. Adamda yıllardır var olan piyasa gidişatına yönelik gayet tutarlı bir söylemde bulunmuş.

Allah aşkına kim kafasına 2 kiloluk kablo yığını takıp oynamayı düşünüyor ?

İlk söylendiğinde çok değişik ve tatlı geliyor ancak şununla koca bir yıl oyun oynadığınızı düşünün. Yelpazesi ve şansı yüksek olsun diye her türü buna dahil ediyorum.

İmkansız ötesi... Günümüz rekabetçi oyunları için konuşursam o daha da imkansız ... Mmo gibi oyunlarda imkansız ötesi.

Bu cihazların eğlenceli olabileceği tek nokta korku oyunları. Şöyle kapalı sistem bir kulaklık bir de bu cihaz, oyunda ki karakterin kafayı da sen kontrol ettin mi tamamdır ... En azından içine aldığı atmosfer bir işe yarar.

Witcher'da , Dragon Age'de ,GTA'da , Titanfall'da , Fifa'da , WoW'da , Dota'da , Dark Souls'ta , Company of Heroes'da , Civilization'da bu cihazı mı kullanacağım ? Bir düşünün bakalım cevap çok basit.

Kinect'ti hatırlatırım hakeza milo'yu da. Kağıt üstünde bu cihazlardan çok daha fazlasını vaat ediyordu ancak pratikte gördük. TV'nin karşısında dans ettik, kay kay oyununda kafamızı sağa sola yatırdık.

2-3 oyun yapıp maliyet/gelir dengesini tutturamayınca atarlar kenara.
Teknoloji her daim gelişir, bugün 2kg ise ki değil diye biliyorum, ileride bu 1kg olur sonra daha da azalır ve fiyatlar da düştükçe yaygınlaşır. FB zaten aptaldı Oculus'a yatırım yaptı. Sony aptaldı Project Morpheus ile uğraşıyor. Samsung bile konsolu olmamasına rağmen telefonlar için bu işe en azından girişti. Lafı iyi tartmak lazım, teknolojik gelişim ve yaratıcı yaklaşımlarla ne sonuçlar çıkabileceğini bir parça hayal kuran kişi anlayabilir zaten. Anladıktan sonra da böyle gereksiz söylemlere girmez. Maalesef ki bizde genel mantık bu, işe yaramaz bilmemne deyip kestirip atmak. MÇ de direkt laf etmişti ama daha bunlar developerlık aşamasındaki cihazlar, adı üzerinde şu an verilenler developer kit. Sonuçta Sony de Project diyor. Hadi Cyberith ve Virtuix Omni için direkt böyle laf etmeye kalkışsan bi nebze, kalkıp hangi insan oturup oynamak varken öyle enerji harcayacak davranışa girişsin o kadar para versin desen bi parça anlayacağım ama onda bile düşünülmeyen bir kısım var, eskiden ateri salonları vardı, eh diğer yönden şu an paintball ya da airsoft gibi şeyler var, o sektörü bile yiyebilecek bir yapı zira tak gözlüğü, hareketlerinle falan da o dünyaya tam olarak dalmış ol, elinde silah ve sınırsızlıklar kapısı (yok büyüymüş yok süper güçmüş, insanlar ne kadar farklı oyunları deneyimlerse artık) varken, kalkıp elalem dışarıda yağmur çamur oynayacağına böyle bir şeyle çok daha yüksek deneyimi tecrübe edinebilir, gerekirse daha uygun bir yapıya kavuştuğunda evinde de deneyimler. Ama yok, kim oynar ki, kim destek verir, kim umursaz, olmaz bu iş, yapılmaz demek kanımıza öyle ya da böyle işlemiş gibi. Üzücü...

White Death

26.7.2014 13:23:40

+2
Bunu Televizyon İçinde Söylemişlerdi... Televizyon en geç altı ay içinde piyasadan silinecektir. İnsanlar her akşam böyle bir kutuya bakmak istemezler. - Daryik F. Zanuck Twentieth Century Fox'un başkanı 1944 Allah aşkına kim kafasına 2 kiloluk kablo yığını takıp oynamayı düşünüyor ? -BSC Misafiri 9:11:48 2014

BSC Misafiri

26.7.2014 11:41:46

0
BSC Misafiri 26.7.2014 09:11:48 Güzel kafaymış kardeş güle güle kullan. Firmalar da eşek değiller herhalde bu cihaza göre oyun geliştirecekler. Kullanımı sırıtmayacak yani. Titanfall, BF gibi aksiyon ve hız gerektiren oyunlarda hele hele daha pratiklik sağlar. Kafanı mouseundan daha yavaş oynatıyorsan o ayrı tabi..

BSC Misafiri

26.7.2014 09:11:48

0
Hele şükür birisi şunu söyledi ... 50 tane bu tarzda cihaz geldi. Oyunculuğu renklendirmek için yığınla cihaz üretildi. Hepsi yemekten sonra içilen birer çay tadında kaldı gitti. Adamda yıllardır var olan piyasa gidişatına yönelik gayet tutarlı bir söylemde bulunmuş. Allah aşkına kim kafasına 2 kiloluk kablo yığını takıp oynamayı düşünüyor ? İlk söylendiğinde çok değişik ve tatlı geliyor ancak şununla koca bir yıl oyun oynadığınızı düşünün. Yelpazesi ve şansı yüksek olsun diye her türü buna dahil ediyorum. İmkansız ötesi... Günümüz rekabetçi oyunları için konuşursam o daha da imkansız ... Mmo gibi oyunlarda imkansız ötesi. Bu cihazların eğlenceli olabileceği tek nokta korku oyunları. Şöyle kapalı sistem bir kulaklık bir de bu cihaz, oyunda ki karakterin kafayı da sen kontrol ettin mi tamamdır ... En azından içine aldığı atmosfer bir işe yarar. Witcher'da , Dragon Age'de ,GTA'da , Titanfall'da , Fifa'da , WoW'da , Dota'da , Dark Souls'ta , Company of Heroes'da , Civilization'da bu cihazı mı kullanacağım ? Bir düşünün bakalım cevap çok basit. Kinect'ti hatırlatırım hakeza milo'yu da. Kağıt üstünde bu cihazlardan çok daha fazlasını vaat ediyordu ancak pratikte gördük. TV'nin karşısında dans ettik, kay kay oyununda kafamızı sağa sola yatırdık. 2-3 oyun yapıp maliyet/gelir dengesini tutturamayınca atarlar kenara.

mbald

26.7.2014 09:06:31

0
Belli oyun türlerinde çok iyi. Fakat diğerleeinde de bir o kadar kötü olduğu için bence doğru bir yorum.

OldGamers86

26.7.2014 05:12:52

0
Açıkçası ben de ümitli değilim. Hayalden öteye gidebilecek bir şey değil.

alike03

26.7.2014 03:16:56

0
Evet muhtemelen öyle olacak fakat belirli bir kitlesi herzaman olacak. Yani mesela 3 boyut teknolojisinde olan ilgi düsüsünün Oculus Rift'de olacagini sanmiyorum. Üstelik bu aletin her oyunda tutacagini da sanmiyorum. Fakat kesin tutacagi bazi türler var mesela ucak ve araba yaris oyunlari gibi. Yani sabit biryerde durdugun oyunlar.

op.55 no.1

26.7.2014 03:15:27

0
Sacmalamasin bence oyun dunyasinin gelecegi bu alet,onumuzdeki 10 yil icinde cikan aa yapimlarin hepsinde gorecegiz bu sistemi.

qqqqrpppp

26.7.2014 02:55:34

0
haklı olabilir.bekleyip göreceğiz.

Bluepower

26.7.2014 02:52:11

-1
O geçici heves bu geçici heves o tutmaz bu tutmaz ondan sonra da yıllar geçtikçe oyunların sadece grafikleri gelişiyor yhaa diye ağlıyorlar bu aletlerden ve grafiklerden başka oyun dünyasında daha ne gelişebilir? Yapay zeka gelişsin diyorsan multiplayer oyna.
  • 1
  • 2
  • Siz de aşağıdaki form aracılığıyla yorum yapabilirsiniz.
Mesajınız
Üyeyim Üye Değilim

DonanımHaber üyeliğinizi kullanabilirsiniz.

E-Posta (Onay için gerekli.)

KÜNYE
Oculus Rift
+ TAKİBE
AL
21 kişi bu oyunu takip ediyor.
Kullanıcı Videosu Yükle ▲ Siz de video yüklemek için tıklayınız