Gizle
Kullanmakta olduğunuz tarayıcı güncelliğini yitirmiştir. Bölüm Sonu Canavarı, sorunsuz bir gezinti için tercih ettiğiniz tarayıcının en güncel sürümünü kullanmanızı önerir.
Mobil Sürümü Görüntüle »

E3 Dönemi Wii U'nun Son Şansı Olacak


      Nintendo Wii U piyasaya çıkalı 1.5 yıl oluyor. Şu ana kadar 6.5 milyon civarında Wii U satan Nintendo için masaüstü konsol olarak tabir edebileceğimiz alanda işler pek yolunda gitmiyor. Playstation 4 tarafından satışlar konusunda şimdiden geçilen Wii U yakında Xbox One'ın da gerisinde kalacak. Üstelik bu konsollar piyasaya çıkalı da çok olmadı. Şimdiden ortak görüş Nintendo'nun bu yarıştan kopacağı ve konsol dünyasının en büyüğü olma konusundaki rekabetin Sony ile Microsoft arasında geçeceği yönünde. Tabi oyun dünyasını yakından takip edenler bu konuda temkinliler; çünkü DS ve Wii'nin de pek tutmayacağı ve Nintendo'nun işinin bittiğini düşünenler fena halde yanılmışlardı. Aksine bu konsollar oyun dünyasının en çok satan konsolları arasına girdi. Aslında benzer durum ilk aşamalarda 3DS için de geçerliydi, ama şu an bu konsolun da satışları son derece iyi.

     Peki Nintendo E3 döneminde Wii U'yu oyuncuların favori konsollarından biri yapabilir mi? Açıkçası bu pek kolay görünmüyor. Bunun çok sayıda nedeni var. İsterseniz şimdi bu nedenlere bakalım.

Yarışı Farklı Kulvarda Götürme Düşüncesi Bir Hata
   Nintendo özellikle Wii ile yarışı farklı bir kulvarda götürdüğünü, Sony ve Microsoft'la rakip olmadığını söyledi. Bu her ne kadar kulağa hoş gelse de uzun vadede doğru değildi. Nintendo farklı bir kulvara çekilmek istedi, bunu Wii'nin yenilikçi kontrolcüsüyle de bir nebze olsun yaptı, ama sonuçta Wii de Sony ve Microsoft'un konsolları gibi oyun konsoluydu. Çoğu oyuncu için Wii sadece harekete duyarlı kontrol cihazı için alınabilecek bir konsoldu. Oyunların yetersiz olduğu herkes tarafından kabul ediliyordu. Wii U'da ise Wii'deki strateji tutmadı.
 
    Konsolun tablet kontrolcüsü çekici olmadığı gibi oyun deneyimine de pek bir şey katmıyordu. Bu şartlar altında Nintendo nasıl olursa farklı bir kulvarda olduğunu söyler? Oyun konsolunun amacı herşeyden önce oyundur. Nintendo ise bak ne kadar cici mantığıyla piyasaya sürdüğü Wii'nin harekete duyarlı kontrolcüsündeki stratejiyi Wii U'da da devam ettirebileceğini sandı. Buna karşın ortada doğru düzgün 1. parti oyunu olmayan, 3. parti geliştiriciler tarafından üvey evlat muamalesi gören bir konsolla karşı karşıyayız.

E3 Fuarında Yer Almayıp Nintendo Direct Etkinliği Düzenlemenin Anlamı Nedir?
      Nintendo hala nedenini anlayamadığım bir biçimde E3 fuarında yer almamakta ısrar ediyor. Onun yerine belirli aralıklarla ve E3'ten birkaç gün önce kendi etkinliğini düzenliyor. Böyle olunca da bu etkinlikler sadece "Nintendocu" diye tabir edebileceğimiz insanların veya oyun dünyasıyla çok yakından ilgilenenlerin ilgisini çekiyor. Önceden kaydedilmiş, robot gibi hareket eden Satoru Iwata'nın görüntüsü bile o kadar itici ki. Shigeru Miyamoto'nun Zelda: Twilight Princess duyurusunu düşününce şu anki Nintendo çok soğuk geliyor. Milyonlarca oyuncunun ekran başına kilitlendiği E3 fuarı varken neden sadece Nintendoculara hitap eden bir etkinlik yapılır? Ayrı kulvarda olduklarını mı vurguluyorlar? Yoksa ortada büyük bir pazarlama-reklam stratejisi mi var siz karar verin.

 
Yeni Oyun Duyuruları Wii U'yu Güçlü Kılacaktır
     Nintendo'nun E3 fuarında Wii U için hangi oyunların duyurusunu yapacağını bilemiyoruz. Tek bildiğimiz firmanın yeni Zelda oyunu üzerinde çalıştığı ve Fatal Frame serisinin yeni oyununun Wii U için özel olarak geliştirildiği. Açıkçası bu iki oyundan birisinin duyurusu yapılmazsa büyük hayal kırıklığına uğramamak mümkün değil. Tabi bu iki oyun konsolu kurtarmaya yetmeyecektir. Bizce Nintendo'nun yeni Zelda ve Fatal Frame'in yanında en az 3-4 yeni ve önemli oyunun duyurusunu yapması gerekir. Mesela Metroid, F-Zero ve Star Fox firmanın önemli oyun serilerinin duyurusu yapılabilir. Her ne kadar Zelda serisi gelmiş geçmiş en iyi serilerden biri olsa da kimse kolay kolay tek bir oyun için konsol satın almaz.
 
    Dreamcast'te o kadar çok kaliteli 1. parti oyun olmasına rağmen bile( NBA 2K serisi bile bu konsola özeldi) konsol yeterince satamamıştı. Sadece 1. parti oyunlar bile konsolu kurtarmaya yetmeyebilir. Bunun yanında 3. parti firmaları da yeniden ikna etmek gerek ki, işin asıl zor kısmı bu olacaktır. Yani Nintendo, Ubisoft gibi firmalara kesenin ağzını açmak zorunda kalabilir ki Japon yönetiminin bu konuda ne kadar cimri davrandığını biliyoruz.

Konsolun Fiyatında İndirime Gidilmeli
    Nintendo Wii U'nun pahalı olmasının en büyük sebebi konsolun tablet kontrolcüsüydü. Yoksa konsolun rahatlıkla 200 dolardan satılması mümkündü. Şimdi şöyle düşünelim. Yeni Zelda, Fatal Frame, Mario Kart 8, Super Mario 3D World, Super Smash Bros, Pikmin 3, Monolit Soft'un X adlı RPG'si ve 3-4 tane daha kaliteli 1. parti oyun için 200 dolar verip konsol alınmaz mı? Bence Nintendocular koşa koşa bu konsolu alacaklardır. Böylece Gamecube'teki gibi en azından 20 milyondan fazla konsol satılacağı kesinleşmiş olur.
 
    Bazı 3. parti firmalarla da anlaşmalar sağlanırsa (bunun için kesenin ağzını açmak şart) oyuncuların ilgisi bu konsola yönelebilir. Zaten şu an Xbox One ve Playstation 4'ü taşıyan oyunlar da 3. parti oyunlar. Her iki konsolda da henüz konsolu çok cazip kılan özel oyunlar yok. Nintendo henüz vakit kaybetmeden bu E3 fuarında önemli bir adım atabilir.
 

Bu haberin bağlantısı
URL
Nintendo Wii U Konsol Console
State of Decay: Lifeline için Yeni Bir Video Watch Dogs'un Mobil Uygulaması ct'OS Yayınlandı
Yorumlar yeniden eskiye doğru listelenmektedir. Sıralamayı değiştirmek için sağdaki menüyü kullanabilirsiniz.

BSC Misafiri

27.6.2014 02:07:30

0
quote:

Orijinalden alıntı: BSC Misafiri Mario-zelda-mario racing-mario 3d-mario topu at zelda topu yakala nereye kadar ??
Nintendo oyunları hakkında hiçbir bilgin ve tecrüben yok iken bir cümleylede olsa saçmalayacağına Nintendo'nun oyun dünyasına kattığı onlarca oyun serisi hakkında bilgi sahibi olmayı deneyebilirdin. Gerçi bunun için aklını çalıştırman gerekiyor, pek kullandığın bir yöntem olmasa gerek.

BSC Misafiri

10.6.2014 20:49:23

0
Mario-zelda-mario racing-mario 3d-mario topu at zelda topu yakala nereye kadar ??

BSC Misafiri

28.5.2014 10:39:49

0
Nintendo konsollarını 3. parti oyunlar değil 1. parti oyunlar sattırır ve DS, Wii ve 3DS'in en çok satan oyunlar listesine bakarsanız ilk 30 içinde birkaç tane 3. parti görebilirsiniz. Wii U'ya çıkan AC Black Flag veya CoD Ghost gibi hatırı sayılır 3. parti oyunların 6,5 milyon Wii U sahibi nezdinde neredeyse hiç satmadığını görüyoruz. Biraz mantık yürütmenizi tavsiye ederim; farzedin ki sizde PS4, Xbox One ve Wii U var ve 3. parti bir oyun satın alacaksınız ve yine farzedin ki bu 3. parti oyun sahip olduğunuz üç konsola da çıkmış. Donanımı en yüksek olanı tercih etmeniz muhtemeldir. Nintendo da bunu bildiği için kendi kitlesine özel oyunlarıyla hitap etmeyi tercih etmiş bir firma ve şimdiye değin çıkan oyunlara rağmen 6.5 milyon satması da bir başarıdır. Piyasada çok daha ucuza satılan ve toplamda 160 milyon satmış PS3 Xbox 360 sahiplerini de hesaba katıyorsunuz umarım. Eski nesil sahipleri genel olarak hallerinden memnunlar ve pek çoğu bekledikleri oyunlar çıkana kadar yeni nesile geçmeyi düşünmüyorlar. Nintendo hayranlarının çoğu içinde aynı durum geçerli, piyasaya çıkmamış ve hatta birkaçı daha duyurulmamış olan kaliteli oyunlar varken şimdiden almanın pek mantıklı olmadığını düşünüyorlar fakat Mario Kart 8 konsolun satışlarına çok büyük katkıda bulunacaktır. Kendi adıma 3. parti oyunları bilgisayarımda oynamayı tercih ediyorum, şu an elimde 5 Nintendo konsolu var ve Wii U almak için sene sonunu bekleyeceğim. Benim gibi düşünen ve Nintendo oyunlarını takip eden bayağı arkadaşımda aynı görüşteler. Wii U fazla satmıyorsa tek sebebi 1. parti oyunların çıkmamasıdır.

BSC Misafiri

28.5.2014 10:39:45

0
''Yarışı Farklı Kulvarda Götürme Düşüncesi Bir Hata'' değil, son derece doğru bir davranıştır. Nintendo oyunlarının türü, içeriği ve hayran kitlesi PS4, Xbox One ve PC'de bulunabilecek cinsten oyunlar değillerdir. Şu an Super Mario Galaxy, Pikmin, Kirby, Yoshi, Mario Kart, Super Smash Bros gibi uzun yıllardan beri takip edilen oyunların ancak çakmalarını diğer platformlarda görebilir ve Nintendo oyunlarının bazıları 30 milyon civarında satmışken taklitleri yüzbin adet bile satmamıştır. Donanım olarakta Nintendo rakiplerini beklemeden 1 sene önce piyasaya konsolunu sürmüş ve rakiplerinin hangi donanımla piyasaya gireceğiyle ilgilenmemiştir. Bu sene E3 sonrası beklentideki tüm oyunları duyuracaklardır çünkü hayranlarını çok beklettiler.

Bowser Zeki

28.5.2014 10:25:04

0
quote:

Orijinalden alıntı: ShadowBeast NGC az sattı hatta çıkan oyun sayıda fazla değil lakin NGC adı geçtiğinde Nintendo exc. oyunlarına uzak olan birinin dahi aklına ilk gelen oyunları; MGS: twin snake, RE:remake-zero ve RE4, 3.parti yapımcılar ile anlaşması sayesinde ki hale kaliteli akbinde hala değerli oyunlardır. Nintendonun Wii U politikası kulislerde ses getirmedi. Nette Nintendo Fusion Terminal isimli konsoldan bahsediliyor, teknik özellikleri inanılmaz. PS4dü bildiğin silindir ile asaftda yapıştırır
Gamecube ün tek sorunu küçük dvd ve 1 sene geç çıkması piyasaya :/ GC deki 1. parti oyunlar şahane! Mesela ben nintendocu olabilirim ama bi yandanda sony ciyim. PS3 ü son zamanına kadar almadım. Şimdi oyun cenneti gibi mübarek :) PS4 üde aynı şekilde alırım. Konsol biraz eskisin :D

ShadowBeast

28.5.2014 02:42:55

0
NGC az sattı hatta çıkan oyun sayıda fazla değil lakin NGC adı geçtiğinde Nintendo exc. oyunlarına uzak olan birinin dahi aklına ilk gelen oyunları; MGS: twin snake, RE:remake-zero ve RE4, 3.parti yapımcılar ile anlaşması sayesinde ki hale kaliteli akbinde hala değerli oyunlardır. Nintendonun Wii U politikası kulislerde ses getirmedi. Nette Nintendo Fusion Terminal isimli konsoldan bahsediliyor, teknik özellikleri inanılmaz. PS4dü bildiğin silindir ile asaftda yapıştırır

The_Rahip

28.5.2014 00:55:50

0
Nintendo'nun inanılmaz kaliteli bir ex oyun yelpazesi var ve bu oyunlarında çok geniş bir kitlesi bulunmakta. Nintendo öncelikle bunlara ağırlık vermeli zaten satışlar rayına girince üçüncü parti oyun yapımcıları ile kendiliğinden ilişkiler düzelir.

Redunay

28.5.2014 00:49:25

0
wii nin kaymağını yeriz wii u da dediler ama "yemedi" bu sefer.

Kurt.

27.5.2014 18:12:59

0
Siz TR'de yaşadığınız için durum bu şekilde. TR'de Nintendo resmi olarak yok. Amazon.com'a girin bakın Wii U 250$, PS4 400$, XBone 500$. Sorun kesinlikle fiyat değil. Sorun bir türlü duyrulamayan 1. parti oyunları (duyurulanları da insanlar 1 senedir bekliyor ha çıktı ha çıkacak diye). Diğer önemli sebep de 3. parti yapımcıları için sallanmayan bir konsol durumuna düşmesi. Eğer exc. oyunlar birbiri ardına çıkarsa konsolun satışları da doğal olarak düzelir, düzelince de 3.parti yapımcılarının uğrak mekanı olur. Kazan-Kazan için ilk şart Exc. oyunların peş peşe çıkması.

fenercag

27.5.2014 14:49:02

+1
Zeki bende nintendocuyumda cok iyimsersin bence mario kart 8 ve ssb de yetmiycek hatta bu e3 de pek birsey yapicaklarinida sanmıyorum

Bowser Zeki

27.5.2014 13:40:53

-3
Hala umudumu kaybetmedim. :) Mario kart ve ssb yeter tek başına (benim için) çünkü ilgimi çekmiyor 3. parti oyunlar.

altunuz

27.5.2014 12:40:06

0
Fiyat konusunda çok haklısınız, neredeyse Ps4 ve Xbox One ile yarışıyor Wii U nun ikinci el fiyatı.
  • 1
  • 2
  • Siz de aşağıdaki form aracılığıyla yorum yapabilirsiniz.
Mesajınız
Üyeyim Üye Değilim

DonanımHaber üyeliğinizi kullanabilirsiniz.

E-Posta (Onay için gerekli.)

KÜNYE
Wii U
+ TAKİBE
AL
16 kişi bu oyunu takip ediyor.
Kullanıcı Videosu Yükle ▲ Siz de video yüklemek için tıklayınız