Gizle
Kullanmakta olduğunuz tarayıcı güncelliğini yitirmiştir. Bölüm Sonu Canavarı, sorunsuz bir gezinti için tercih ettiğiniz tarayıcının en güncel sürümünü kullanmanızı önerir.
Mobil Sürümü Görüntüle »

Donanım Devleri: Eğer Üzerinde Uğraşılırsa, OpenGL 15 Kat Daha İyi Oyun Performansı Sunar


    Game Developers Conference sayesinde son günlerde birçok teknik haber aldık. Şimdi bir yenisi de OpenGL için geliyor. DirectX veya Mantle gibi bir API olan OpenGL adına donanım devleri önemli açıklamalar yaptı. GDC'de Nvidia, AMD ve Intel, OpenGL üzerine ortak bir sunum düzenledi.
 
    Yapılan OpenGL odaklı sunumda donanım devleri, ilginç bir iddia ortaya attı. Sunumda bahsedilenlere göre normal bir oyun yapımcısı, üzerinde çok fazla uğraşmadan bile OpenGL'de 1.3 kat daha fazla performans alabiliyor. Ancak OpenGL, eğer üzerinde uğraşılırsa aynı oyun donanımı üzerinde 7 ile 15 kat arasında daha iyi oyun performansı sunabilecek kapasiteye sahip.
 
    Multiplatform bir API olan OpenGL'in 2011 çıkışlı eski bir sürümünü, PlayStation 4 de desteklemekte. PC cephesinde ise OpenGL, özellikle Linux kullanıcıları için çok önemli. Dolayısıyla, son dönemde Linux'a ilgi gösteren Valve, donanım firmalarının bahsettiği 'üzerinde çalışma' işlemini yapan ilk yapımcı olarak karşımıza çıkabilir.
 
Eğer ilgilenirseniz, sunumda kullanan slaytın tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Bu haberin bağlantısı
URL
opengl pc windows linux steamos directx microsoft nvidia mantle amd intel ps4
Söylenti: Rainbow Six Patriots, Şimdiye Kadar 3 Kez Baştan Geliştirildi Diablo 3 İçin İki Kat XP Etkinliği Başladı
Yorumlar yeniden eskiye doğru listelenmektedir. Sıralamayı değiştirmek için sağdaki menüyü kullanabilirsiniz.

TickTok

26.3.2014 17:12:25

0
quote:

Orijinalden alıntı: RedTurkei 15x Nedemek farkındamısınız o zaman 5-6yıl önceki kart bile uçar. inanılmaz bir fark var
8 sene önce çıkan PS3 nasıl GTA 5, Uncharted 3 kaldırıyor zannddiyorsun ? Üzerinde ugraşılsa eminim Gtx 560 bütün oyunları en ULTRA ayarlarda açar.

BSC Misafiri

23.3.2014 22:46:41

0
quote:

Orijinalden alıntı: emrahcey Olaya sadece PC cephesinde değilde konsol cephesinden de bakabiliriz. Zayıf ve düşük performans ile çıkan XboxOne'a Dx 12 desteği geleceği söylendi mi ? Söylendi. Ps 4 şimdilik open GL den ayrı tutuyorum. Bildiğim kadarıyla eski Playstationlar open gl api'in ps uygun değişik bir varyasyonunu kullanıyordu.

Evet PC cephesi kan kaybediyor. Hatta bu kaybı dindirmek adına Dx 12 ile birlikte Microsoft'un Exclusive tabir ettiği oyunları PC'de belki yeni işletim sistemiyle çalışır halde görürsek şaşırmayalım.

Steam de SteamOS çıkarmakla, pek haksız sayılmaz hani... Şu anda Steam ile sanki işletim sistemi içinde işletim sistemi kullanıyormuşum gibi geliyor. Steam daima var. Bugün baktım oyunların Steam Backup'ları 900 GB, 179 GB kadarda uplay ve origin oyunları var.

Rekabet olsun ve karşılıklı olsun biri zayıf biri çok güçlü kalmasın. Nvidia GTX 780 sahibi biri olarak Mantle haberlerini gördükçe iyi ki var diyorum.
ps4 2011de çıkan bir opengl sürümünü kullanıyor: http://en.wikipedia.org/wiki/OpenGL pc cephesi nereye kan kaybediyor Allah aşkına? steam gün geçtikçe büyüyor. microsoft'un pcyi takmaması pc'nin kay kaybettiği anlamına gelmiyor. git biraz indie developerların yaptıklarını, steamde satılan oyunların başarılarını araştır.

emrahcey

23.3.2014 21:57:17

0
Olaya sadece PC cephesinde değilde konsol cephesinden de bakabiliriz. Zayıf ve düşük performans ile çıkan XboxOne'a Dx 12 desteği geleceği söylendi mi ? Söylendi. Ps 4 şimdilik open GL den ayrı tutuyorum. Bildiğim kadarıyla eski Playstationlar open gl api'in ps uygun değişik bir varyasyonunu kullanıyordu. Evet PC cephesi kan kaybediyor. Hatta bu kaybı dindirmek adına Dx 12 ile birlikte Microsoft'un Exclusive tabir ettiği oyunları PC'de belki yeni işletim sistemiyle çalışır halde görürsek şaşırmayalım. Steam de SteamOS çıkarmakla, pek haksız sayılmaz hani... Şu anda Steam ile sanki işletim sistemi içinde işletim sistemi kullanıyormuşum gibi geliyor. Steam daima var. Bugün baktım oyunların Steam Backup'ları 900 GB, 179 GB kadarda uplay ve origin oyunları var. Rekabet olsun ve karşılıklı olsun biri zayıf biri çok güçlü kalmasın. Nvidia GTX 780 sahibi biri olarak Mantle haberlerini gördükçe iyi ki var diyorum.

adam olun

23.3.2014 19:59:04

0
böyle birşeyde olursa geriye uyumluluk olur mu acaba nvidia yeni kartlarında opengl 4.4 destekli sadece opengl 5 kartlarda gerçerli olucak deseler al sana masraf :)

BlackBeasT

23.3.2014 15:16:12

0
OpenGL için çok geç kalınmış adımlar illa Linux çekirdek yapısını kullanan Android ,Steam'in SteamOS gelmesini beklemek mi gerekiyordu. Açık kaynak OpenGL grafik standartına gerekli ilgi gösterilseydi Mantle gibi daha farklı API yapılarını görebilirdik ve daha az para harcanan sistemde fazlası ile performans alırdık... Bu durum çoğu üreticinin işine gelmedi MS Windowsu yüksek paralardan okuturken, E.kartı üreticisi 500-1000$ kart satarken eyiydi.. İş Steam gibi dev digital satıcıda bitiyor, SteamOS final olduğunda gücü ve parası var. OpenGL oyun gelmesi için Oyun yapımcısına dişini gösterecek.. Aynen bööle

Akasha_Ether

23.3.2014 15:14:40

0
sormadan edemiyor insan. yıllardır aklınız nerdeydi. ne oldu da hepiniz bir anda microsofta cephe aldınız. eğer ki bu devler dx e tam anlamıyla alternatif bir api çıkarırlarsa windows un kalemini kırmış olurlar. bugün pc oyunculuğu microsoftun elindeyse sebep bu alternatifin olmayışından kaynaklanıyor. aksi taktirde oyun geliştiricilerinin dx i bırakıp opengl e geçmeleri çok zor değil. ama dx grafik kütüphanesinden fazlasını içinde barındırıyor. bu yüzden geçemiyorlar.(şimdilik) zamanında cevat yerli diyordu "biz dx10daki efektleri dx9da gösterebiliyoruz ama bunu yaptığımızda dx lisansı alamıyoruz." bu gösteriyor ki microsoft zamanında sırf vista satsın diye dx10 xpde desteklenmedi. herneyse bunlar eski şeyler. bugüne bakacak olursak. benim tahminim microsoft elindekinin (pc oyunculuğunun tamamı) farkına varıp çok daha fazla şeyler talep etmeye başladı. nasıl ki 10$lık oyunlar ps3te lisans yüzünden 40$ a kadar çıkabiliyorsa pc oyunculuğu da bu yöne kayacaktı. bunun önlemini almaya çalışıyor. steamos bunun ilk sinyalini vermişti. bu sunum da bunun artık çok ciddi yerlere taşındığını gösteriyor

Cpt. Miller

23.3.2014 14:41:49

0
Eskiden OpenGL ile yapılmış Doom 3, Medal of Honor gibi oyunları oynayabilirdik, oyunların PC'de DirectX'e bağımlı olması tamamen Microsoft ve beraberinde ekran kartı üreten firmaların işgüzarlığı. Windows'a nasıl güncel DirectX runtime kuruyoruz, aynı şekilde istenirse 2. bir API olarak OpenGL de kurulabilir. DirectX'e göre 7-15 kat daha fazla performans sunmasa bile, donanımı daha iyi kullanacağı kesin.

OldGamers86

23.3.2014 13:58:00

0
Direct x'den çok muzdarip insanlar. :)

BSC Misafiri

23.3.2014 00:46:55

0
işte bu yüzden PS4 diyorum. Hem OpenGL hem de kaliteli stüdyoları uzun süre çok iyi işler çıkarıyor. PC'de uzun yıllar open gl kullanmadılar şimdi niye bahsediyorlar anlamadım. PS4 çıktıktan sonra ne yapacaklarını şaşırdılar. Microsoft olduğu sürece pc DX demek.

kımyasal

22.3.2014 23:48:02

0
Donanım üreticileri tüketicilerin ağırlıklı olarak mobil sektöre kaydığının ve PC pazarında yenilik olmayışından dolayı erime yaşandığının farkında.Bu yüzden Amd,İntel,Nvidia,Microsoft gibi şirketler yeni yazılımlar,render teknolojileri bulmak zorundalar.PC ekolojisini cazip hale getirmek zorundalar yoksa yıllardır bu pazardan ekmek yiyen üreticiler aç kalacak kaba tabirle.Örnek vereyim Oculus rift PC sektörünü canlandırmak için bir atılım.3D tarama ile daha gerçekçi oyunlar yapılması,Mantle ve DX12 güncellemesi,Open GL geliştirilmesi gibi.Trendi oluşturan büyük oyuncular (baba şirketler intel,invidia,amd,microsoft) pastanın belirli kısmında azalma oluştuğunun farkına varınca,o kısmı doldurmasını bilirler.Reklam,popülarite gerekirse karşılıksız yatırımla zincirin zayıf halkasını güçlendirirler.Olaya şöyle bakalım misal; ben AMD şirketiyim konsollara donanım satıyorum,PC sektöründe azalma yaşanırsa bu beni tehlikeye sokar,hemen sektöre can vermek için gerekli yazılım geliştirmelerini sağlarım,oyun yapımcılarına kolaylık sağlarım,reklam yaparım,donanıma has (saç efekt teknolojisi gibi özel render teknolojileri) koyarım,fiyat indirimine giderim,ürünlerimin ülkelerde rahat satılması için bağlantılarımı güçlendiririm (siyasi vb. anlamda),rakibim ile sektörün kötü gidişatında sular durulana kadar anlaşmalı iekilde rekabet ederim (bir birimize zarar vermeden,danışıklı dövüş) bir şekilde iki koldanda ticaret çarklarımın dönmesini sağlarım.

caneycaney

22.3.2014 23:16:16

0
valla bencede doğru cs 1.6 yı opencl de açar mis gibi oynardık birde d3d modunda açardık resmen çöp olurdu oyun sonuç olarak opengl akar

- The Stig -

22.3.2014 21:40:16

0
Iste bu yuzde valveyi ve linuxu destekliyorum..

BSC Misafiri

22.3.2014 21:09:59

+1
senelerden beri openGL var baksan dx ten önce bile vardı opengl bunca sene neden kullanılmadı da şimdi böyle bir açıklama yapılıyor

BlackBeasT

22.3.2014 19:21:33

0
MS zamanında Linux-OpenGL standardını bitirmek için oyun yapımcılarına, programcılara az paralar dökmedi. Valve nasılsa SteaMachine ve SteamOS için bu yapımcıları dürtmeli "Aynı oyun Benim işletim sisteme gelecek" o kada

RedTurkei

22.3.2014 19:07:55

0
15x Nedemek farkındamısınız o zaman 5-6yıl önceki kart bile uçar. inanılmaz bir fark var

mehmedaltair

22.3.2014 16:39:49

0
quote:

Orijinalden alıntı: ErayG-TR

Haklısınız ama artık oyunculuğun konsollara kaydığının bugün hepsi farkında. Bu yüzden insanları tekrar PC'ye çekmeleri gerek. Bunu da sürekli kart çıkartarak değil, oyunları gelişim sürecinden itibaren desteklemekle olabileceğini biliyorlar ve bu konuda yoğunlaşıyorlar. Son zamanlardaki DX12, Mantle, Nvidia'nın adını unuttuğum Mantle benzeri atılımı vs. buna işaret ve son olarak da bu haber. Sonuçta bir şekilde PC'yi ayakta tutmalılar ki firmalar varlıklarını devam ettirebilsin. Sonuç olarak yine biz son kullanıcıların lehine bir durum
Aynısını yazmaya iniyordum

KortX

22.3.2014 16:39:39

0
Microsoft'un hiç hoşuna gitmez bu haber

ErayG-TR

22.3.2014 16:29:23

0
quote:

Orijinalden alıntı: BSC Misafiri Sırf kart sattırmak için mevcut yazılımların ve oyunların optimizasyonlarına çok önem vermiyorlardı. Oysa bu kartlar çok daha iyi performans sunabilirler. Yeter ki yazılım ve sürücülerin üzerinde daha fazla durulsun.
Haklısınız ama artık oyunculuğun konsollara kaydığının bugün hepsi farkında. Bu yüzden insanları tekrar PC'ye çekmeleri gerek. Bunu da sürekli kart çıkartarak değil, oyunları gelişim sürecinden itibaren desteklemekle olabileceğini biliyorlar ve bu konuda yoğunlaşıyorlar. Son zamanlardaki DX12, Mantle, Nvidia'nın adını unuttuğum Mantle benzeri atılımı vs. buna işaret ve son olarak da bu haber. Sonuçta bir şekilde PC'yi ayakta tutmalılar ki firmalar varlıklarını devam ettirebilsin. Sonuç olarak yine biz son kullanıcıların lehine bir durum

RISC64

22.3.2014 16:18:40

0
OpenGL Mobil platformun belkemiği şuanda

BSC Misafiri

22.3.2014 16:05:44

0
quote:

Orijinalden alıntı: BSC Misafiri Sırf kart sattırmak için mevcut yazılımların ve oyunların optimizasyonlarına çok önem vermiyorlardı. Oysa bu kartlar çok daha iyi performans sunabilirler. Yeter ki yazılım ve sürücülerin üzerinde daha fazla durulsun.
imzamı attım bu yorumun altına

StrangerLovely

22.3.2014 15:51:28

0
Son günlerde bu firmalara (Micro,AMD,İntel) bir şeyler oldu. Adamlar ticari hamle mamle düşünmeden yok Directx 12 Gtx400'den itibaren desteklenecek, Directx 12 2 kat hızlı, OpenGL 15 kat hızlı olabilir falan şeyler yapıyorlar. İnşallah bunların altından başka şeyler çıkmaz.

BSC Misafiri

22.3.2014 15:45:41

0
Sırf kart sattırmak için mevcut yazılımların ve oyunların optimizasyonlarına çok önem vermiyorlardı. Oysa bu kartlar çok daha iyi performans sunabilirler. Yeter ki yazılım ve sürücülerin üzerinde daha fazla durulsun.

warz1998

22.3.2014 15:42:56

+7
niye yapsınlar ki sonra nasıl mallarını satcaklar paragözler
  • 1
  • 2
  • 3
  • Siz de aşağıdaki form aracılığıyla yorum yapabilirsiniz.
Mesajınız
Üyeyim Üye Değilim

DonanımHaber üyeliğinizi kullanabilirsiniz.

E-Posta (Onay için gerekli.)

Kullanıcı Videosu Yükle ▲ Siz de video yüklemek için tıklayınız