Gizle
Kullanmakta olduğunuz tarayıcı güncelliğini yitirmiştir. Bölüm Sonu Canavarı, sorunsuz bir gezinti için tercih ettiğiniz tarayıcının en güncel sürümünü kullanmanızı önerir.
Mobil Sürümü Görüntüle »

Carmack: Yeni Nesil Oyunların Çoğu 30 FPS Olur

Görsel kaliteyi yükseltmek için oyunların hızı 30 fps'de sabitleniyor

     Eğer FPS oyunları ve oyun teknolojisi denilince ilk akla gelen isimlerden biri hiç kuşkusuz John Carmack'tır. Bu ünlü isim son olarak Rage ve Doom 3: BFG Edition adlı oyunlarla karşımıza çıkmıştı.
 
     Carmack'ın yeni nesile ait görüşlerinin önemli olduğunu söylememize gerek yok. Buna rağmen onun açıklamaları çoğu oyuncunun hoşuna gitmeyecek cinsten oldu. Twitter hesabından açıklama yapan John Carmack'ın şu sözleri çok konuşulacak:
 
    "Malesef, şunu rahatlıkla garanti edebilirim ki çoğu yeni nesil oyun 30 fps (saniye/kare oranı) hız hedef alınarak geliştirilecek."
 
     Bu açıklamalar sonrasında her oyundan 60 fps hız bekleyen oyuncular hayal kırıklığına uğrayacak gibi görünüyor. Diğer taraftan günümüzde çoğu oyunun konsollarda 30 fps hızında çalıştığını ve oyuncuların çok büyük bir bölümünün bu durumdan şikayetçi olmadıklarını söyleyebiliriz. Ne de olsa 30 fps hız da gayet akıcı.
 

Bu haberin bağlantısı
URL
Rage id Software id5 tech Bethesda PC PS3 Xbox 360 iPhone
NeoGeo X Gold Avrupa ve Amerika'da Satışta The Cave'in Wii U Versiyonu Diğerleriyle Aynı
Yorumlar yeniden eskiye doğru listelenmektedir. Sıralamayı değiştirmek için sağdaki menüyü kullanabilirsiniz.

EmuMaster

19.12.2012 13:19:08

+1
quote:

Orijinalden alıntı: TheBladeRunner @EmuMaster Cevat Yerli : Crysis 1 ile tek platformumuz pc olarak kalacagiz. Cevat Yerli:Crysis 2 ile multiplatform calismamiz hem verimliligi hemde oyunculara olan guvenimizi saglamlastirir. Cevat Yerli:Crysis 1 gibi bir oyun (grafiksel olarak) yapilamaz. Cevat Yerli:Crysis 1 konsollarda pc de oldugundan daha guzel gozukuyor. Cevat Yerli:Crysis 2 ile yaptigimii daha once kimse yapmadi yapamayacak. Cevat Yerli:Cryis 2 resmen patlamistir. John Carmack:Pc her zaman bir numara olacaktir. John Carmack:Pc ler asla oyun dunyasnda liderlik konumuna ulasmazlar daha da sayabilirim lutfen bu adamlarin sozune guvenmemi bekleme vede bisiler biliyorum ayagi cekme lufen.Yeni nesiller icin gosterilen onca demo nun yalan olma sansi veya desteklenmeme sansi %0.Bu adamlar disinda yeni konsollar ile ilgili hic kimse en ufak bir olumsuz yorum getirmedi hatta be hatta Remedy yeni nesiller oyun dunyasi icin cok buyuk bir adim dir dedi.Lutfen arkadasim lutfen.
EA çatısı altında olupta bu gibi yorumları yapmamak imkansız. Dur gabe newell'den örnek veriyim.Half life'in üstüne fps yoktur.Bunu çoğu kişide kabul eder.Gabe newell hatırlarmısınız bilmem ps3'ün ilk zamanlarında makinayı en çok yeren adamdı. Sonra ne oldu biliyormusun? Portal 2 en iyi ps3'de gözükecek dedi.Bak sen şu işe.Peki bu gabe newell'in teknolojik dehasına gölgemi düşürür?Teknik açıklamalarında yanlış izlemmi bırakır? Cevat yerli olsun diğer kıvıran yapımcılar olsun kıvırmalarının tek amacı var oda ne?PARA PARA PARA. Evet acı ama gerçek para.Cevat yerli'nin bu iddia'larını yazmışında diğer röportaj ve yazılarınıda paylaşsaydın bi zahmet güzel kardeşim?Veya diğer yapımcılarında yazılarını verseydin az önce bahsettiğim gabe amcanın sözleri gibi. Arkadaşlar ilk 3d konsolum ps1'di.N64'üm yoktu o zamanlar nasip olmadı.O zamandan beri gözümle gördüğüm ve az bir şey öğrendiğim teknolojik kültürün sayesinde şunu söyleyebilirim.Evet konsollarda 60 fps oyunlar var ama genellikle 30 fps çıkacaktır ve bu böyle gidecektir. Çünki donanımı belli bir makinanın bir yerinden artırmak için bir yerinden kısmak gerekir.Az bir şey aklınızı çalıştırsanız bunun mümkün olduğunu düşünürsünüz. John carmack konusuna gelirsek.PC her zaman 1 numara olacaktır sözünde işin teknik kısmından bahsettiğine şüphe yok.Oyun dünyasında liderlik konusunda olamazlar kısmında ise piyasanın konsollarda olduğunu söylemesi mümkündür.Çünki zaten herkesin bildiği bir konu bu. Son olarak bir şeyler biliyorum ayağı çekmek şöyle dursun bilmediğim bir konuda yeterince bilgim olmasa o konu hakkında yorum atmam sadece okur ve öğrenirim.Yapımcıların çalıştıkları firma altında zorlama sözleri yüzünden bu adamlara güvensizlik duyuyorsan o senin kişiliğinden kaynaklanan bir şeydir bir şey diyemem. Bu 2 yapımcıda çoğu zaman hep işin teknik kısmıyla gündeme gelmişlerdir.Bazılarının yapdığı gibi "konsol versiyonu pc versiyonundan daha iyi" yada "japonya pazarının artık batı pazarına özenmesi gerekiyor" gibi laflar ederek değil. Çıktığında konsollar, yine burdaki yazıları yazanlar toplanalım ve yine bu 30 fps 60 fps olayını ele alalım.Umarım siz haklı çıkarsınızda biz yanılıyoruzdur.

itachi237

18.12.2012 19:02:52

0
quote:

Orijinalden alıntı: CoolMnaiaC Donanım üstadlarıda yerlerini almışlar hemen 30fps başlıkda yazınca,Carmack efendi üstü kapalı ipucunu vermiş 30fps kilit arkadaş, söyleniyor deniyor diyerek kafanızdan next-gen konsol sallamanın sonuçları ahanda bu Carmack efendi ;"Malesef, şunu rahatlıkla garanti edebilirim ki çoğu yeni nesil oyun 30 fps (saniye/kare oranı) hız hedef alınarak geliştirilecek." Hane nerde sizin dream net-gen'ler..:D Hitachi bah hele //**durango (xbox 720) 1.6-1.8 ghzlik 16 çekirdekli bir ibm cpu ve 660ti düzeyinde bir gpu ile gelecek 16 gb 2100 mhz ddr3 ram ve blu ray olacak. orbis (ps4) 2.2-2.5 ghz 8 çekirdekli cpu ve içine entegre 7850 düzeyinde bir gpu olan bir apu ile gelecek. ve yine blu ray olacak**// . Senin Next-Gen yalan oldu ya la..:D senin next-gen konsolara göre 1 hayalım vardı ama olmıyacak deniyor...John Carmack'dan nefret ediyorum Protesto ediyorum "next-gen konsolda 30fps'ye hayır" 1080p 60hz DX11 AAsı AFsi PC'de mevcutken next-gen konsollar gele gele 30fps ile geliyor.arada frame düşer ohh wala...Neyse siz donanım üstadlarını yanlız bırakayım
sen gül o donanıma gül. Eğer bu donanımla gelmeyecekse next gen olmaz konsollar. Grafik kalitesi azcık daha ilerler 3 sene sonra gene tıkanır. Millet başlar konsolu son gücüne kadar kullandık diye. İlerleyen yıllarda exslusive oyunlar grafik çıtasını biraz daha yukarı çıkartır o kadar. Ama benim dediğim donanımla çıkarsa 5-6 yıl dayanır. Adamlar bu nesilde yaptığı gibi orta üst düzey bir donanımla piyasaya çıkar ve bu nesilde olduğu gibi oturur kolsollar.uzun süre satar oyunlarda daha çok satar.

BlackBeasT

18.12.2012 17:21:12

0
Şöyle düşünün 30hz kilitleyip görseli kökliyecekse bunu 60hz ayarında yapıp yine 30fps kalitesini sunabilir...3D işin içine katarsak gözlükle 120hz vermesi gerekicek o zaman'da ""aa bu 3d 120hz oldu ondan görseli kötü" mü olcak ? her oyun severin yeni nesil konsoldan bekletisi orta-üst seviye PCnin yaptığını yapamıyacaksa Bu konsolar nasıl 1 donanımla gelicek? Bu madem yeni nesil oyun konsolları eski nesil'den bayrağı teslim alıcak,1 zahmet 60fps işlesin ,saniye'de işlediği kare sayısı düşünce nesne arkasında gölge bırakmaya başlıyor ve blur olarak ekranda bunu görüryorsun,Carmack 30fps geliştirilebilir demiyor "30 fps (saniye/kare oranı) hız hedef alınarak geliştirilecek" gelecek zaman kipi kullanmış Doğrudur yanlışdır tartışılır lakin 60hz günümüz oyunlarda akıcılık açısından önemli 1 etken,Konsoldan port olup PC'de 30fps oyun oynatınca yabancı forumlarda basıyorlar küfürü Biri ne demiş x720 nede PS4 demolarını izlemedim varsa kaynak paylaş,Watch Dog diyorsan E3'de PC'de oynanan demoyu gösterdiler...Milyon doların döndüğü oyun dünyasında kapalı kapılar ardında resmi olarak duyurulmayan konsolun bilgisini yada demosunu sızdıran kişi pek uzun ömürlü olmaz,kaybederler adamı :D

dIsAstEr

18.12.2012 16:56:06

0
"Eğer FPS oyunları ve oyun teknolojisi denilince ilk akla gelen isimlerden biri hiç kuşkusuz John Carmack'tır." Düşük cümle.

TheBladeRunner

18.12.2012 16:36:54

0
@EmuMaster Cevat Yerli : Crysis 1 ile tek platformumuz pc olarak kalacagiz. Cevat Yerli:Crysis 2 ile multiplatform calismamiz hem verimliligi hemde oyunculara olan guvenimizi saglamlastirir. Cevat Yerli:Crysis 1 gibi bir oyun (grafiksel olarak) yapilamaz. Cevat Yerli:Crysis 1 konsollarda pc de oldugundan daha guzel gozukuyor. Cevat Yerli:Crysis 2 ile yaptigimii daha once kimse yapmadi yapamayacak. Cevat Yerli:Cryis 2 resmen patlamistir. John Carmack:Pc her zaman bir numara olacaktir. John Carmack:Pc ler asla oyun dunyasnda liderlik konumuna ulasmazlar daha da sayabilirim lutfen bu adamlarin sozune guvenmemi bekleme vede bisiler biliyorum ayagi cekme lufen.Yeni nesiller icin gosterilen onca demo nun yalan olma sansi veya desteklenmeme sansi %0.Bu adamlar disinda yeni konsollar ile ilgili hic kimse en ufak bir olumsuz yorum getirmedi hatta be hatta Remedy yeni nesiller oyun dunyasi icin cok buyuk bir adim dir dedi.Lutfen arkadasim lutfen.

BSC Misafiri

18.12.2012 16:32:20

0
open gl yı en ıyı kullanan bır adama bu hakaret gıbı gelır.queku gıbı doom gıbı oyunların baş yapımcısına bu nasıl laf boyle..enteresan
quote:

Orijinalden alıntı: Sir Pinky 60 fps oyunlarda gelir sallama John.

aCAN.v7

18.12.2012 16:31:21

0
adam yeni nesil oyun diyor bur da bazıları yeni nesil konsolları kötülüyor .. kızmanız gereken kişiler oyun şirketleri dir ..birde bur da ki konu oyunları 30 fps yapıp görsel kaliteyi abanacaklar yani kolay yolu seçecekler.. son olarak tüm oyunlar en son teknoloji ile gelecek değil ya hepsi 1080p 60 fps olmayacak yani .. bence bur da şaşıracak bir şey yok yani .. tüm oyunlar en üst seviyede çıkarsa iyi sistemli oyunla kötü oyunu nasıl ayırt edeceğiz dimi :) günümüz de hala 007 Legends gibi oyun çıkabiliyorsa gelecek nesilde 30 fps çıkan oyunlar duyunca şaşırmamamız gerekiyor :) ..

EmuMaster

18.12.2012 16:27:18

0
quote:

Orijinalden alıntı: TheBladeRunner @CoolMnaiac<br><br>oooo üstad basmissin yine burayida.Adam kotu grafikler olucak dememiski 30fps de olucak demis UE4 u de adamlar 30fps kilitli oynattilar ne oldu grafik kaybi mi oldu? 60 fps nn kimsenin umurunda olmuyacagini garanti ederim.Ote tarafdan soyleyen adam John Carmack ve Cevat Yerli ise bu adamlarin bir tek Allah bir dir lafina inanirim.Pc sayesinde adam olan,oyun dunyasinda otorite olan adam bir oyunla pc ye sirtini dondu oteki nin zaten ne dedigi belli degl o yuzden bu adamlarin aciklamalarina pek guvenme COOL.<br><br>Gosterilen demolar bos yere gosterilmiyor demekki oyle olacakki gosteriliyor konsol firmalari maalesef aptal ve de parasiz firmalar degiller.Yeni nesil oyunlar gelince zaten eldeki pc yi topla cope at.Sana yeni pc nin mal olacagi rakam adam gibi oyun oynamak istiyosan tabii min 3.000TL para buyur kardesim yol senin secim senin.
Güzel kardeşim kaç tane oyun motoru yazdın?Kaç tane oyun yaptın?Yazılım bilgin ne kadar? Biri fps'nin babası ve opengl'nin dibine vurmuş bir adam diğeri dünyadaki en iyi oyun motorlarından biri cryengine 3'ün sahibi. Sen şimdi "ben bu adamların lafına inanmam" demen seni büyük derecede haksız konuma düşürüyor.İkiside yazılımda üstad derecede insanlar. Adam konsola kötü veya kaka demiyor.Bu adamların elinde konsol geliştirici kitleri var.Development kit'e sahip adamlar.Cevat yerli'de önceden söylemişti zaten "yeni nesil konsollar hayal ettiğiniz gibi üst düzey değil" diye. Yani adamın konsolun kapasitesini söylemesi kötü bir şey ayıp bir şey değil.Neyse o diyor.Sizin ne zorunuza gidiyor anlamıyorumki?Geçmişten beri bu böyledir çoğu konsolda oyunlar 30 fps standart çalışmıştır.İnanmıyorsan aç bak araştır. Ya şimdi bol keseden sıkıyorsunuzda konsollar çıkınca zaten ak koyun kara koyun belli olur.O zaman görürsünüz jonn ve cevo yalanmı söylüyor doğrumu söylüyor.

stun

18.12.2012 16:17:31

0
yeni nesil grafik odaklı olucak... yeni nesil grafık demolarınıda görmedım demeyin hepsi yeni nesli beklıyor 1080p olucak... konsolda şuan halo 4 - uc3 gibi last of us gibi.. oyunlar gelebılıyorsa.... bunun sebebi optimizasyon ve konsol olmaları... pc mantıgı üzerinden konsol felsefesi yapmayın konsolun işleyişi farklıdır..

TheBladeRunner

18.12.2012 15:58:28

0
@CoolMnaiac oooo üstad basmissin yine burayida.Adam kotu grafikler olucak dememiski 30fps de olucak demis UE4 u de adamlar 30fps kilitli oynattilar ne oldu grafik kaybi mi oldu? 60 fps nn kimsenin umurunda olmuyacagini garanti ederim.Ote tarafdan soyleyen adam John Carmack ve Cevat Yerli ise bu adamlarin bir tek Allah bir dir lafina inanirim.Pc sayesinde adam olan,oyun dunyasinda otorite olan adam bir oyunla pc ye sirtini dondu oteki nin zaten ne dedigi belli degl o yuzden bu adamlarin aciklamalarina pek guvenme COOL. Gosterilen demolar bos yere gosterilmiyor demekki oyle olacakki gosteriliyor konsol firmalari maalesef aptal ve de parasiz firmalar degiller.Yeni nesil oyunlar gelince zaten eldeki pc yi topla cope at.Sana yeni pc nin mal olacagi rakam adam gibi oyun oynamak istiyosan tabii min 3.000TL para buyur kardesim yol senin secim senin.

Project Scorpio

18.12.2012 15:52:09

0
60 fps oyunlarda gelir sallama John.

BSC Misafiri

18.12.2012 15:40:37

0
Carmack bu nesilde ne yaptın da konuşuyorsun derler sana. Adam gibi ödül alan bir tane oyunu yok. Sıçtı resmen... Grafige abanınca tabi 30 fps'ye düşer. Yeni nesilde daha agır grafikli oyunlar olacak. 7970'iniz bile sürünür.

rambocuk

18.12.2012 15:32:00

-1
pc yi bu yüzden tercih etmiyoruz zaten kendi oyunların öyle olabilir konsolu aldırtıcak şey oynanabilirlik bunuda çok iyi yapıcak firmalar çıkacaktır

herter_12

18.12.2012 15:10:53

0
1080p 60 fps olmadıkça bi işe yaramaz yeni nesil en fazla sabit frame (30) kaplamalar kaliteli ve anti aliasing değiştektir carmack sölediğine göre bencede görücez böle naneler ama 60 görücemizden şüphem yok rage gibi

BlackBeasT

18.12.2012 15:07:14

0
Donanım üstadlarıda yerlerini almışlar hemen 30fps başlıkda yazınca,Carmack efendi üstü kapalı ipucunu vermiş 30fps kilit arkadaş, söyleniyor deniyor diyerek kafanızdan next-gen konsol sallamanın sonuçları ahanda bu Carmack efendi ;"Malesef, şunu rahatlıkla garanti edebilirim ki çoğu yeni nesil oyun 30 fps (saniye/kare oranı) hız hedef alınarak geliştirilecek." Hane nerde sizin dream net-gen'ler..:D Hitachi bah hele //**durango (xbox 720) 1.6-1.8 ghzlik 16 çekirdekli bir ibm cpu ve 660ti düzeyinde bir gpu ile gelecek 16 gb 2100 mhz ddr3 ram ve blu ray olacak. orbis (ps4) 2.2-2.5 ghz 8 çekirdekli cpu ve içine entegre 7850 düzeyinde bir gpu olan bir apu ile gelecek. ve yine blu ray olacak**// . Senin Next-Gen yalan oldu ya la..:D senin next-gen konsolara göre 1 hayalım vardı ama olmıyacak deniyor...John Carmack'dan nefret ediyorum Protesto ediyorum "next-gen konsolda 30fps'ye hayır" 1080p 60hz DX11 AAsı AFsi PC'de mevcutken next-gen konsollar gele gele 30fps ile geliyor.arada frame düşer ohh wala...Neyse siz donanım üstadlarını yanlız bırakayım

itachi237

18.12.2012 14:37:42

0
gelecek nesil şu anki 720p 30 fps oyunları 1080p 60 fps oynatabilecek kadar güçlü olacak deniyor. Öyle yapmaktansa yine 720p 30 fps yapar grafik çıtasını yukarı çıkartırlar. Hiç yoktan böyle birkaç oyun olur. Bana kalırsa konsollar orta üst seviye donanımla gelicek (şimdi coolmaniac denen eleman gelir bu yorumum üzerine laf eder) ve konsolları özelleştiren şey donanım değil kontroller olacak. Sony dualschocktan kurtulacak belki birkaç yıldır sattığı ekranlı gözlükleri dağıtır konsolla ve move'u geliştirir. Microsoft ise kinecti çok geliştirecek. Project glassesın patentinide almıştı ordada bir gözlük vardı odayı oyun ortamına çeviriyordu. Kinectle birleşimi mükemmel olur.

TheBladeRunner

18.12.2012 13:37:11

0
yeni nesillere laf atan iki yapimci var Cevat Yerli ve John Carmack bu iki adamada hic ama hic guven olmaz ikisininde bir dedigi ertesi gun dediklerine maalesef tutmuyor isteyene ornekler verebilirim!

Crynet

18.12.2012 13:00:46

0
Tamam 30FPS Akıcı Olarak Oynatıyor Olabilir Fakat Bu Donanım Tarafına Büyük Zarara Uğratır Çünkü 30FPS Çalıştırıcak Ön görülen Ekran Kartı Alınır. Örneğin;Bir Oyun Düşünelim Ve Bu Oyun 30FPS'ile Çalışıcak ve Bu Oyunu Açmak İçin GTX560 Tİ Veya GTX580 İstenilicek GTX 580 GTX 560Tİ'dan daha iyibir ekran kartı olmasına rahmen milyarlık ekran kartı ile aynı performansı vericek olması gerçekten saçma 30fps olarak gelicekse hiç gelmesin. :)

capoeira_GS

18.12.2012 12:31:54

0
PC forever

emin-hawk

18.12.2012 12:00:33

0
30 fps olacaksa yeni nesil hiç gelmesin zaten şimdide 30 dayız bişey değişmiycek demekki.

EmuMaster

18.12.2012 11:30:30

0
Şimdi millet bu adamada küfreder.Bu adamın geçmişini ve yazılım dehasını bilmeden. Yada rage'i öne sürerek. Bu nesilde rage ve doom 3 bfg'yi 60 fps çalıştıran bu adam bir laf diyorsa emin olun bir şey biliyorda söylüyordur.Ki zaten elindede yeni nesil konsolların geliştirici kitleri mevcuttur. Hatta kendisi doom 4'ün hikaye modu 30 fps multiplayer modu 60 fps olacak demişti.

BSC Misafiri

18.12.2012 10:59:00

0
carmack bunu laf olsun diye söylemez.herhalde yeni nesilden yeni birşeyler gördü gercektende ps4 de 720 de orta seviye bır ekran kartı kullanılacaksa carmackın dedikleri hemen hemen dogru olur.valla ben testleri ınceledim a8-3850 nin yani ilk fusionun durumu pek parlak degıl zaten cpu yanı gucsuz oldugu ıcın trınıtyı getırdıler.cpunun acıgını yeni nesıl gpularla kapatıyorlar mantık bu.ps4 de a-3850 apu ve harıcı 7660 gıbı bır ekran kartı fiyasko olur.zaten boyle bır orta sınıf gddr3 kullanır kı o da 4k falan calıştırmaz.laf olsun dıye demedım bunları carmack yeni neslin düşük ozellıkte oldugunu soylemek ıstıyor.
  • 1
  • 2
  • 3
  • Siz de aşağıdaki form aracılığıyla yorum yapabilirsiniz.
Mesajınız
Üyeyim Üye Değilim

DonanımHaber üyeliğinizi kullanabilirsiniz.

E-Posta (Onay için gerekli.)

KÜNYE
Rage ÇOKLU PLATFORM
+ TAKİBE
AL
44 kişi bu oyunu takip ediyor.
Kullanıcı Videosu Yükle ▲ Siz de video yüklemek için tıklayınız