Gizle
Kullanmakta olduğunuz tarayıcı güncelliğini yitirmiştir. Bölüm Sonu Canavarı, sorunsuz bir gezinti için tercih ettiğiniz tarayıcının en güncel sürümünü kullanmanızı önerir.
Mobil Sürümü Görüntüle »

2015'te PC Oyunculuğunun Elde Ettiği Gelir, Konsol ve Mobil Oyunculuğu Katladı


    Oyun endüstrisiyle ilgili araştırmalar ortaya koyan ve oyun dünyasından birçok firmanın birinci dereceden partneri olan SuperData, 2015'te bu piyasada dönen parayı ortaya koyan araştırmasını yayınladı. Araştırma sonuçlarına göre dijital ortamlardaki PC oyunculuğunun elde ettiği gelir, hem konsol oyunculuğunu hem de mobil oyunculuğu solladı.
 
    Bütün platformlar dahil edildiğinde 2015'te dijital oyun pazarının 61 milyar dolarlık bir getiri sağladığını belirten araştırmanın sonuçlarına göre geçtiğimiz sene geliri açısından bir rekor yaşandı. Konsol oyunculuğu her ne kadar %34'lük bir artış gösterse de PC'deki Free to Play oyunlarla arasında büyük bir fark bulunuyor.
 
    Yayınlanan listelere şöyle bir baktığımızda geçtiğimiz sene dijital olarak en çok gelir elde eden konsol oyunu Call of Duty: Advanced Warfare 355 milyon dolar kazanırken, PC'de dijital olarak en çok gelir elde eden oyun League of Legends'ten 1.6 milyar dolarlık bir gelir sonucunu görüyoruz. Mobil tarafta ise Clash of Clans 1.3 milyar dolarlık bir gelirle karşımıza çıkıyor. Yayınlanan listeler şu şekilde,
 
2015'te Dijital Piyasada En Çok Gelir Elde Eden Konsol Oyunu (Milyon dolar üzerinden)
1. Call of Duty: Advanced Warfare - Activision - $355
2. FIFA 15 - Electronic Arts - $332
3. Grand Theft Auto V - Take-Two Interactive - $322
4. Destiny - Activision - $291
5. Call of Duty: Black Ops III - Activision - $224
6. FIFA 16 - Electronic Arts - $212
7. Fallout 4 - Bethesda Softworks - $108
8. Star Wars Battlefront - Electronic Arts - $106
9. Madden NFL 16 - Electronic Arts - $76
10. Madden NFL 15 - Electronic Art - $73

2015'te Dijital Piyasada En Çok Gelir Elde Eden PC Oyunu (Milyon dolar üzerinden)
1. League of Legends - Tencent/Riot Games - $1,628
2. CrossFire - SmileGate - $1,110
3. Dungeon Fighter Online - Neople - $1,052
4. World of Warcraft - Activision - $814
5. World of Tanks - Wargaming.net - $446
6. Lineage I - NCSOFT - $339
7. Maplestory - Nexon - $253
8. DOTA 2 - Valve Corporation - $238
9. Counter-Strike: Global Offensive - Valve Corporation - $221
10. Grand Theft Auto V - Take-Two Interactive - $205

2015'te Dijital Piyasada En Çok Gelir Elde Eden Mobil Oyun (Milyon dolar üzerinden)
1. Clash of Clans - Supercell - $1,345
2. Game of War: Fire Age - Machine Zone - $799
3. Puzzle & Dragons - Gungho Online Ent. Inc - $729
4. Candy Crush Saga - King Digital - $682
5. MonsterStrike - Mixi - $674
6. Candy Crush Soda Saga - King Digital - $518
7. Fantasy Westward Journey - NetEase - $451
8. Colopl Rune Story - COLOPL NI Inc - $356
9. Disney Tsum Tsum - LINE Corp - $326
10. Boom Beach - Supercell - $297


Bu haberin bağlantısı
URL
Kaynak araştırma PC super data araştırma research pc konsol mobil ps4 xbox one league of legends
Umbrella Corps için Yeni Oynanış Videosu Yayınlandı + Çıkış Aralığı Verildi Yakuza 6'dan Uzun Bir Oynanış Videosu
Yorumlar yeniden eskiye doğru listelenmektedir. Sıralamayı değiştirmek için sağdaki menüyü kullanabilirsiniz.

crash95

29.1.2016 00:22:18

0
Birde diyorlar ki "Bilgisayar oyunculuğu ölüyor." Vay anasını!!!

2K

28.1.2016 13:20:47

0
Bende oyun satış açısından sanmıştım konuya girmeden baya şaşırmıştım ama oyun içi harcanan paraların karşılaştırmasında PC geçmiş. Ben hayatta F2P oynamam, sevmiyorum ve oynasam bile oyun için para harcamaya karşıyım hele büyük paraların harcanmasına fakat eğer adamın oynadığı 1-2 oyun varsa onlara para harcaması gayet normal sonuçta oynadığı, satın aldığı başka bir oyun yok. Bu beklediğim gibi bir liste olmasa da PC şu an eski zamanlara göre çok önde PS2- Xbox ve PS3- Xbox 360 zamanının ortasına kadar PC kesinlikle takılan bir platform değildi çoğu geliştirici PC'yi takmazdı bir çok oyun ex. olmamasına rağmen PC'yi es geçerdi çünkü korsan oranı çok yüksekti. Başta tabi ki Steam olmak üzere bir çok gelişme ile ve bu nesil konsollarında kısmen batırmasıyla PC oyunculuğu yükselişe geçti.

2K

28.1.2016 13:19:47

0
Bende oyun satış açısından sanmıştım konuya girmeden baya şaşırmıştım ama oyun içi harcanan paraların karşılaştırmasında PC geçmiş. Ben hayatta F2P oynamam, sevmiyorum ve oynasam bile oyun için para harcamaya karşıyım hele büyük paraların harcanmasına fakat eğer adamın oynadığı 1-2 oyun varsa onlara para harcaması gayet normal sonuçta oynadığı, satın aldığı başka bir oyun yok. Bu beklediğim gibi bir liste olmasa da PC şu an eski zamanlara göre çok önde PS2- Xbox ve PS3- Xbox 360 zamanının ortasına kadar PC kesinlikle takılan bir platform değildi çoğu geliştirici PC'yi takmazdı bir çok oyun ex. olmamasına rağmen PC'yi es geçerdi çünkü korsan oranı çok yüksekti. Başta tabi ki Steam olmak üzere bir çok gelişme ile ve bu nesil konsollarında kısmen batırmasıyla PC oyunculuğu yükselişe geçti.

v. Persie

28.1.2016 13:11:16

0
League of legends tam bir çöptür.

-OdATA-

28.1.2016 12:01:59

0
Hemen sarhoşken yorum yazma demeden önce birkaç saniye düşünsen keşke.konsola çıkan oyunlar hep mükemmeldir mi demek istedim yoksa bu konuda birşeyler yapmaya çalışan oyunların ilk hedefi konsoldur. Pc de ağırlıkta oynanan oyunlar yüzünden sadece pc için oyun çıksa o bekledimiz efsaneler yokolur dedim. Çok basit bir şey çünkü pcde satışlar çok düşük kalıyor.

BSC Misafiri

28.1.2016 11:22:23

0
Öyle yada böyle herkes bir şekilde düşüncesini dile getirmiş tabloyu yorumlamış. Sadece şunu belitrmek isterim 98 yılından buyana pc ve çıkış yaptıkları tarih itibariyle ps 1-2-3 ve xbox360 kullanıcısıyım gözlemledigim şey şu ki pc evreninine oyun da dahil hiç bir konsol el konsolu mobil platform vs yanına dahi yaklaşmaz hangi husus olursa olsun. Ps3 belki bir nebze bende oyun anlamında ağır bassa da pc nin derinliğine erişmez. Konsollar üreticilerinin ağzına bakar ancak pc çok geniş ve açık bir platform olduğundan bana kalırsa daha özgür daha engin.

Wayward Son

28.1.2016 10:36:54

+1
quote:

Orjinalden alıntı: TRkronos Mükemmel ve efsane oyun nedir? Güzel grafikler, harika senaryo, muhteşem oynanış ve kulakların pasını silen müzikler sesler. Tabloya göre oyunlar sadece pc de oynansa bittik.
Listeye göre PC'den tek adam akıllı fark Fallout 4. Onun da mod desteği sayesinde PC'de coştuğu malum. Sarhoşken yorum yazmayın arkadaş.

-OdATA-

28.1.2016 01:15:24

0
Mükemmel ve efsane oyun nedir? Güzel grafikler, harika senaryo, muhteşem oynanış ve kulakların pasını silen müzikler sesler. Tabloya göre oyunlar sadece pc de oynansa bittik.

Guest-7A1E308D7

27.1.2016 22:14:37

0
quote:

Orjinalden alıntı: ole lukoje Tam da firmaların istediği tüketicilere dönüşmüşsünüz. Yiyin birbirinizi
Hahah aynen ben de tam onu diyecektim. Halbuki herkes istediğini oynasın işte değil mi ? :D Bu arada PC'de World of Warcraft, GTA 5 ve CS: Go dışındaki oyunlar da çok tırtmış harbiden...

ole lukoje

27.1.2016 21:29:25

+1
Tam da firmaların istediği tüketicilere dönüşmüşsünüz. Yiyin birbirinizi

neo-life

27.1.2016 18:51:47

+2
quote:

Orjinalden alıntı: Wayward Son "Hile, bot, seviyesiz insanların birbirlerine küfür etmesi". Eğer küfür ve kalitesizlikten bahsediyorsak bunu tek platforma indirgemek ağır fanboyluktur. Videodakilerin PC oyuncusu olmadığı aşikar. Youtube'da buna benzer 23493250 tane video var. "PC'ye AAA çıkmıyor" demek çok abes. PC'nin sahibi olan bir firma yok Sony, MS, Nintendo gibi. Bu üç firma da deli dehşet paralar vererek kendi platformlarına özel oyunlar çıkarttırıyorlar. PC'ye kim ne çıkartacak? Uncharted, Last of Us, Ratchet & Clank, Halo ve Forza gibi oyunların diğer platformlara çıkması söz konusu bile olmamalı. İşin espirisi zaten konsola özel olmalarında. Quantum Break'in PC'ye gelmesi mesela Xbox One için ağır darbe. Hala aynı hataya düşüyorsun. "AAA oyun" hatası. Herkes AAA oyun oynamak ve bunları beğenmek zorunda mı? Uncharted beğenmemek zevksizlik midir? Adam belki sadece indie oynamak istiyor. 3DS'in başarısına bakalım. Grafikleri 10-15 yıl öncenin grafikleri ancak satış rakamları ortada. Demek ki kişisel zevkler her şeyin önüne geçiyor. "Çöp" dediğin F2P oyunları oynayan, oynamak isteyen, bunlardan zevk alan milyonlarca insan var. Sana mı soracaklar ne oynayacaklarını? Nasıl bir tekelcilik merakı, nasıl bir faşizmdir bu? Mesela Eite:Dangerous'u ele alalım. Oyunu büyük bir merakla satın aldım ancak eski oyunların tadını alamadım. Çok daha düşük grafikli olan Starpoint Gemini 2 oynuyorum bu aralarda. İşte PC'yi bu özelliği yüzünden seviyorum. Kısıtlanmıyorum, özgürüm. AAA dediğiniz para tuzaklarını ancak istersem oynuyorum. PC'deki strateji ve RPG çeşitliliği konsolda yok, olamaz da. Ha keza her türde farklı farklı oyunlar var. Ya bir de F2P çöp diyorsunuz da 150-250 TL arası satılan oyunlardan aldığınız zevkten kat be kat fazlasını alıyor adamlar, hem de bedavaya. Killzone: Shadow Fall sadece grafikleriyle göz boyar, ama çöp dediğin oyunu adamlar bayılarak oynar. "Kaliteli oyun AAA'dır" mantığı asıl çöp olan. Bugün Pillars of Eternity gibi bir RPG şaheseri yalnızca 77.000 kişinin bağışıyla hayata geçti. Oyunun kalitesi ortada. Bence ona buna çöp diyeceğinize daha farklı oyun türlerini deneyin. AAA büyüsüne kapılmışsınız boşu boşuna.
Hocam bunların derdi free to play veya moba değil boşa uğraşma bugün çöp dedikleri oyunlar yarın konsollarına çıksa çoğu deli gibi oynar bunların ki fanboyluk ama onun bile hakkını veremiyorlar adam AAA exclusive oyun var mı diyor pc ye total war serisi arma serisi bunlar ne oluyorsa artık hani hardcore muş ya bu ps4 cüler artık 30 fps de nasıl hardcore oyuncu olunuyorsa bunlarda o kadar hardcore cu veya asist le aim alan adam ne kadar hardcore cu ise bu arkadaşlar arma yı bırak oynamayı menüsün de kalırlar onun için boşuna uğraşma bu adamlar laftan anlamaz hep free to play oynuyor diye pc yi eleştirenlerin %90 nı çıkınca free o play olacak h1z1 deli gibi bekliyor dediğim gibi bunların sorunu oyunlar da değil kendi platformların da olmayınca kötülüyor.

Wayward Son

27.1.2016 17:33:17

+1
"Hile, bot, seviyesiz insanların birbirlerine küfür etmesi". Eğer küfür ve kalitesizlikten bahsediyorsak bunu tek platforma indirgemek ağır fanboyluktur. Videodakilerin PC oyuncusu olmadığı aşikar. Youtube'da buna benzer 23493250 tane video var. "PC'ye AAA çıkmıyor" demek çok abes. PC'nin sahibi olan bir firma yok Sony, MS, Nintendo gibi. Bu üç firma da deli dehşet paralar vererek kendi platformlarına özel oyunlar çıkarttırıyorlar. PC'ye kim ne çıkartacak? Uncharted, Last of Us, Ratchet & Clank, Halo ve Forza gibi oyunların diğer platformlara çıkması söz konusu bile olmamalı. İşin espirisi zaten konsola özel olmalarında. Quantum Break'in PC'ye gelmesi mesela Xbox One için ağır darbe. Hala aynı hataya düşüyorsun. "AAA oyun" hatası. Herkes AAA oyun oynamak ve bunları beğenmek zorunda mı? Uncharted beğenmemek zevksizlik midir? Adam belki sadece indie oynamak istiyor. 3DS'in başarısına bakalım. Grafikleri 10-15 yıl öncenin grafikleri ancak satış rakamları ortada. Demek ki kişisel zevkler her şeyin önüne geçiyor. "Çöp" dediğin F2P oyunları oynayan, oynamak isteyen, bunlardan zevk alan milyonlarca insan var. Sana mı soracaklar ne oynayacaklarını? Nasıl bir tekelcilik merakı, nasıl bir faşizmdir bu? Mesela Eite:Dangerous'u ele alalım. Oyunu büyük bir merakla satın aldım ancak eski oyunların tadını alamadım. Çok daha düşük grafikli olan Starpoint Gemini 2 oynuyorum bu aralarda. İşte PC'yi bu özelliği yüzünden seviyorum. Kısıtlanmıyorum, özgürüm. AAA dediğiniz para tuzaklarını ancak istersem oynuyorum. PC'deki strateji ve RPG çeşitliliği konsolda yok, olamaz da. Ha keza her türde farklı farklı oyunlar var. Ya bir de F2P çöp diyorsunuz da 150-250 TL arası satılan oyunlardan aldığınız zevkten kat be kat fazlasını alıyor adamlar, hem de bedavaya. Killzone: Shadow Fall sadece grafikleriyle göz boyar, ama çöp dediğin oyunu adamlar bayılarak oynar. "Kaliteli oyun AAA'dır" mantığı asıl çöp olan. Bugün Pillars of Eternity gibi bir RPG şaheseri yalnızca 77.000 kişinin bağışıyla hayata geçti. Oyunun kalitesi ortada. Bence ona buna çöp diyeceğinize daha farklı oyun türlerini deneyin. AAA büyüsüne kapılmışsınız boşu boşuna.

BSC Misafiri

27.1.2016 17:20:16

+3
GTA 5 konsol çıkış zamanında milyar dolarları devirip Guinness rekorlar kitabına geçmişti. PC bu başarının yanına bile yaklaşamadı. Kutulu+dijitalde konsollar katlıyor. Birde Dağın görünmeyen yüzü var yani. Sonuç olarak konsola Uncharted 4 gibi kaliteli yapımlar gelmeye devam ediyor, pc'ye Quake gibi oyunlar çıkmıyor fanlar ağlıyor. F2p pc platformunu bozdu.

Painteam

27.1.2016 16:03:30

0
quote:

Orjinalden alıntı: d3vstator PC oyunculuğunun kalitesine bir şey olduğu falan yok aslında, sadece rakamlar yanlış yorumlanıyor. Konsol pazarındaki ilk 10 oyundaki tek singleplayer oyun Fallout 4, onun da eski oyunlara nazaran nasıl bir tarza döndüğünün şahidi oynayan arkadaşlardır, oyun iyidir, kötüdür şeklinde anlamayın, ben de oynuyor ve beğeniyorum. Geri kalan tüm konsol oyunları ya spor ya da shooter tarzı oyunlar. Arada GTA V var o da 300 küsür milyon dolar hasılat yapmış, 3. sırada. Ama PC'de de aynı oyunun 200 küsür milyon dolar hasılat yaptığını görün, hem de kopyanın kol gezdiği bir platformda. Sadece yüksek hasılat yapan diğer oyunlar nedeniyle 3. değil, 10. sırada. Üstelik konsol pazarındaki 5. oyunun hasılatına yakın bir kar yapmış. Diğer taraftan mobil pazarda Clash of Clans gibi milyar dolar hasılat yapmış bir oyun var, bu pek konuşulmamış ama bu oyunu geliştirmek için yapılan yatırım ile atıyorum bir GTA V'i geliştirmek için harcanan yatırım maliyetlerini düşünün, ben GTA V'i 200 milyon dolara geliştirdiklerini hatırlıyorum. Cidden ortada orantısız güç dedikleri durum var. Yapılan yatırım ile kazanılan para noktasında maalesef asıl açmazda olan pazar konsol pazarı. Burada beğeniden ziyade karlar konuştuğu için yapımcı bir firmanın kara odaklı düşünmesi halinde mobil pazar ile PC'deki moba pazarına ağzının salyalarını akıtarak bakması, bu yönde girişimlerde bulunması kadar doğal bir şey olamaz. Açıkçası söylenenlerin aksine ben konsol pazarının ilerde ciddi bir açmaza gireceğini düşünüyorum, bu rakamlara bakarak. Zaten konsol pazarındaki oyunlarda herkesin en çok şikayet ettiği DLC, micro ödeme gibi sistemlerin de asıl sebebi bu olsa gerek. Adam gibi tam(!) bir oyunu almak için 100-120 dolar civarı bir bedel istiyorlar genelde, premium'udur, season pass'ıdır.. Her ne kadar PC oyunları içinde o milyar dolarlık hasılatlar içinde listeye girememiş olsa da, çok sayıda iyi gelir elde eden singleplayer oyunlar, güzel senaryolu yapımlar olduğunu düşünüyorum. Rakamsal bazda konsol listesine bakarak benzer durumun orada da olduğunu farz edebilirsiniz. Maalesef sektör multiplayer odaklı oyunların üstünden para kazanıyor ve bu tercihi de oyuncular yapıyor. Kimse kimseye zorla oyun aldırmıyordur herhalde diye düşünüyorum. Pazar büyüyor ve bu büyümeye bağlı olarak hitap ettiği profilin ölçeği de büyüyor. Yani hardcore kitle halen yerinde duruyor, sayıları büyüyen pazar içindeki sıradan oyuncuların içinde daha az kalıyor sadece. Konsol veya mobil/PC fark etmez, bence durum online multiplayer oyunlar üzerinden gitmeye büyüyerek devam edecek ve çok maliyetli ama az kar getiren oyunların sayısı azalacak. Yani asıl darbeyi singleplayer odaklı senaryo oyuncusu yiyecek gibi duruyor. Onların da ümidi 4-5 yıldır devamlı söylediğim üzere indie geliştiricilere kalıyor, hani o devamlı küçümsediğimiz, yahu yine indi, bindi mi diye eleştirdiğimiz indiependent yapımcılara. Cidden bu tarz oyunları seviyorsanız gözünüzü indie geliştiricilerin üzerinde tutun, çünkü hayat bu tarz oyuncular için orada ve işin garip tarafı en fazla indie yapım PC platformunda.
hocam dediklerine tamamen haklı buluyorum özellikle singleplayer oyun konusunda.ama indie konusunda da şöyle bir sıkıntı var artık.hem çok fazla yapımcı var hemde Kickstarter ve Erken Erişim sistemlerinden yaralanıp sonra da parayı alıp kaçanlar var.bunların geleceği de Star Citizen ın başarısına bağlı artık oradan sonra ne olacağını göreceğiz.şahsen sektörde hiçbir zaman hikaye odaklı oyunların kaybolacağını düşünmüyorum.belki daha az gelir ya da öncekiler kadar kaliteli ve derin hikayeler olamaz ama single player her daim var olur.çünkü şöyle ki multiplayer sevmeyen bir insana zorla multiplayer bir oyun oynatamazsın o bir gerçek o yüzden sektörde o o tarz bir oyuncuya hitap edecek yapımcılar her daim olacaktır benim gözümde.

JackTim

27.1.2016 15:39:40

0
F2P oyunları gerçekten çok kalitesiz.

İdrak İstimlak

27.1.2016 13:15:35

0
............... Forum yine kafayı yedi maalesef...

İdrak İstimlak

27.1.2016 13:14:35

+2
PC oyunculuğunun kalitesine bir şey olduğu falan yok aslında, sadece rakamlar yanlış yorumlanıyor. Konsol pazarındaki ilk 10 oyundaki tek singleplayer oyun Fallout 4, onun da eski oyunlara nazaran nasıl bir tarza döndüğünün şahidi oynayan arkadaşlardır, oyun iyidir, kötüdür şeklinde anlamayın, ben de oynuyor ve beğeniyorum. Geri kalan tüm konsol oyunları ya spor ya da shooter tarzı oyunlar. Arada GTA V var o da 300 küsür milyon dolar hasılat yapmış, 3. sırada. Ama PC'de de aynı oyunun 200 küsür milyon dolar hasılat yaptığını görün, hem de kopyanın kol gezdiği bir platformda. Sadece yüksek hasılat yapan diğer oyunlar nedeniyle 3. değil, 10. sırada. Üstelik konsol pazarındaki 5. oyunun hasılatına yakın bir kar yapmış. Diğer taraftan mobil pazarda Clash of Clans gibi milyar dolar hasılat yapmış bir oyun var, bu pek konuşulmamış ama bu oyunu geliştirmek için yapılan yatırım ile atıyorum bir GTA V'i geliştirmek için harcanan yatırım maliyetlerini düşünün, ben GTA V'i 200 milyon dolara geliştirdiklerini hatırlıyorum. Cidden ortada orantısız güç dedikleri durum var. Yapılan yatırım ile kazanılan para noktasında maalesef asıl açmazda olan pazar konsol pazarı. Burada beğeniden ziyade karlar konuştuğu için yapımcı bir firmanın kara odaklı düşünmesi halinde mobil pazar ile PC'deki moba pazarına ağzının salyalarını akıtarak bakması, bu yönde girişimlerde bulunması kadar doğal bir şey olamaz. Açıkçası söylenenlerin aksine ben konsol pazarının ilerde ciddi bir açmaza gireceğini düşünüyorum, bu rakamlara bakarak. Zaten konsol pazarındaki oyunlarda herkesin en çok şikayet ettiği DLC, micro ödeme gibi sistemlerin de asıl sebebi bu olsa gerek. Adam gibi tam(!) bir oyunu almak için 100-120 dolar civarı bir bedel istiyorlar genelde, premium'udur, season pass'ıdır.. Her ne kadar PC oyunları içinde o milyar dolarlık hasılatlar içinde listeye girememiş olsa da, çok sayıda iyi gelir elde eden singleplayer oyunlar, güzel senaryolu yapımlar olduğunu düşünüyorum. Rakamsal bazda konsol listesine bakarak benzer durumun orada da olduğunu farz edebilirsiniz. Maalesef sektör multiplayer odaklı oyunların üstünden para kazanıyor ve bu tercihi de oyuncular yapıyor. Kimse kimseye zorla oyun aldırmıyordur herhalde diye düşünüyorum. Pazar büyüyor ve bu büyümeye bağlı olarak hitap ettiği profilin ölçeği de büyüyor. Yani hardcore kitle halen yerinde duruyor, sayıları büyüyen pazar içindeki sıradan oyuncuların içinde daha az kalıyor sadece. Konsol veya mobil/PC fark etmez, bence durum online multiplayer oyunlar üzerinden gitmeye büyüyerek devam edecek ve çok maliyetli ama az kar getiren oyunların sayısı azalacak. Yani asıl darbeyi singleplayer odaklı senaryo oyuncusu yiyecek gibi duruyor. Onların da ümidi 4-5 yıldır devamlı söylediğim üzere indie geliştiricilere kalıyor, hani o devamlı küçümsediğimiz, yahu yine indi, bindi mi diye eleştirdiğimiz indiependent yapımcılara. Cidden bu tarz oyunları seviyorsanız gözünüzü indie geliştiricilerin üzerinde tutun, çünkü hayat bu tarz oyuncular için orada ve işin garip tarafı en fazla indie yapım PC platformunda.

neo-life

27.1.2016 11:50:32

0
quote:

Orjinalden alıntı: Boone Katlamış baya :D LoL oynayıp yeni ve beş para etmez karakterler için para ödeyen ergen çocuklar oldukça baya katlamıştır tabii. PC de hardcore oyunculuk o kadar az ki. Zaten korsan oyunculukta almış başını gidiyor. Şuana kadar ne kadar kaliteli oyun varsa konsollara özel çıkarılıyor.
Tabi zaten onun için o kaliteli konsollara özgün oyunlar listenin ilk sıraların da ne içiyorsun acaba o listede pc de olmayan sadeece destiny var onun dışında hepsi pc de var

halflıfe

27.1.2016 11:45:46

+3
Şu listeye bakınca gerek konsol gerek pc tarafı sanırım 5 yıl sonra senaryo modu olan oyun çıkmayacak çoğu konsolcular hemen pc yi kötülemeye başlamış hikaye neredeymiş derinlik neredeymiş sinema sunumu neredeymiş zaten fifa16 battlefrontta destiny de fifa15 te müthiş derin bir hikaye var ki oyunları anlaya bilmen için şöyle rahat 3-5 kere bitirmen gerekir soma yanın da halt etmiş zaten eminim insanlar call of duty ve gta 5 o derin hikayeleri için oynuyorlar yani lol oynayan biri ile battlefront oynayan biri arasında ki tek fark biri oyunu alırken para ödüyor diğeri oyunun içinde para ödüyor keza call of duty de aynı adamlar zaten kendileri de farkın da hikaye modunun oynanmadığının eski nesile çıkarmaya bile uğraşmadılar işin bu listede konsol tarafından daha da acı bir tarafı var exc oyunları için aldığımız konsollara ait bir tane oyun yok liste de bu tablonun bir de pc için acı tarafı var iş korsana gelince para bulamayan tayfa bakıyorum da free to play de döktürüyor orijinal alın dediğimiz de ev geçindirenler free to play de petrol zengini oluyor maşallah

Master_Evil

27.1.2016 11:43:30

0
habere girmeden önce lol sayesindedir diyecektim doğru çıktı, cidden çok zevkli oyun

gerçekoyuncu11

27.1.2016 11:26:27

+4
quote:

Orjinalden alıntı: freshmind İşte size PC oyunculuğu :) . Bu haber bile tek başına bu platformun ne halde olduğunun kanıtı... Boşuna demiyoruz, rezil bir platform. Hile, f2p, moba ... Daha şimdilerden "nerede o senaryolar, nerede o rpg'ler, nerede o derinlik, nerede o sinematik sunum, detay seviyesi" derken, bu ve bunun gibi listelerin oluşmasını sağlayanlar, savunanlar yüzünden bir 4-5 yıl sonra oyunculuk ne hale gelecek, acı bir şekilde göreceğiz. BSC şimdiden lol'e , dota'ya yatırım yapsın yol yakındır, yarın öbür gün ekmek kapıları kalmayacak.
Hocam kusura bakmada senin saydığın o derinlik hikaye anlatımı cod advenced warfare mı benim için ister lol oynamışsın ister call of duty sonuçta ikiside online oyun yanlış anlama hayatım da bir kere ne lol ne de dota oynamış biriyim cod black ops 3 bende aldım daha hikayesine bakmadım zaten hikayesin de ne olabilir ki konsol sıralamasına bak ilk 10 da adam akıllı senin dediklerini içerecek bir follout 4 var yani senin yorumunu okuyunca konsolun i ilk 10 konsol da witcher batmna foll out bloodborn until dawn diye gidiyor sandım geçtim senin dediğin hikayesiyle öne çıkan oyunları konsolun ilk 10 nun da neredeyse single modu olan oyun sayısı 2-3 tane zaten çoğu spor oyunu ve içinde ne sinematik ne de bir konu var gta da dahil o oyunların hepsi online için oynanıyor pc ile tek farkı pc ciler free to play oyunları tercih ediyor bence rezil platform lafını sırf pc için kullanmasan iyi olur bence bütün oyunculuğun sonu kötüye gidiyor bence çok haksız ve sadece pc yi suçlamak amaçlı bir yorum yapmışsınız bence

Patren

27.1.2016 11:20:45

0
sözde free geçiyor ama 60 dolarlık oyunlardan daha çok kazanıyorlar

dark dragon

27.1.2016 10:09:03

+1
Katladığı yok zaten hocam konsoldaki satışların yüzde 80-90'ı fizikseldir dijital fazla rağbet görmez. Burada süper zeka editör sadece dijital satışları kıyaslayarak böyle bir sonuca ulaşmış. Hilesiz hurdasız ve ergensiz keyifle oyun oynamak istiyorsanız psn'ye bekleriz.

SakuraiTomoki

27.1.2016 10:01:46

0
Konsol fanboyları fırsat buldunuz saldırın hemen elinize ne geçecekse artık

Boone

27.1.2016 08:37:21

+4
Katlamış baya :D LoL oynayıp yeni ve beş para etmez karakterler için para ödeyen ergen çocuklar oldukça baya katlamıştır tabii. PC de hardcore oyunculuk o kadar az ki. Zaten korsan oyunculukta almış başını gidiyor. Şuana kadar ne kadar kaliteli oyun varsa konsollara özel çıkarılıyor.

BSC Misafiri

27.1.2016 03:51:34

0
Aga LoL'e para tuzağı diyen adamlar Destiny ile, COD ile övünüyor. ASıfaflkajflka. Bi de Madden doldurmuş listeyi. bu mu la övündüğünüz konsol oyunculuğu?

BlackBeasT

27.1.2016 03:50:38

0
PC ve Konsolda en çok gelir getiren 5 oyunu görünce... İnsanın "oOHh Aferin Size" diyesi geliyor

Sercan Ç.

27.1.2016 02:54:01

0
PC ve mobil platformdaki yüksek gelir malesef kötü örnek aslında. Çünkü firmalar bu tabloyu referans alıp oyunlarına oyun içi ödemeler, basit dlcler(skin dlcleri gibi) ya da Steam pazarı entegre etmeye çalışıyor.

OnlyChaos

27.1.2016 02:34:30

+1
LOL'e karşı çok ön yargılıydım daha doğrusu MOBA türüne karşı. Heroes of the Storm sayesinde türle tanıştım çokta hoşuma gitti. Sonra LOL'ü indirdim(keşke indirmeseydim) bak açık konusayım oyunu beğendim ama ben hayatımda (Türkiye Server'ından bahsediyorum) oyuncu kitlesi bu kadar aşağılık bir oyun daha görmedim. Milletin anasına bacısına küfür etmenin bu kadar ucuz olduğu sohbeti bu kadar kalitesiz bir oyun görmedim. En ufak bir tartışmada(tabii ki küfürlü) ergenler birbirine adres, telefon numarası veriyorlar o zaman çok eğleniyorum işte buna şükür(!) O sikayet mekanizması da çalışıyorsa adam değilim, artık öyle ki adamin durduk yere anama küfür ettiğini SS alarak sikayet ediyorum yine sonuç bir hiç. Oyuncu engellemekten engel listem roman oldu, oyuna başladığımdan beri sinir stres sahibi adam oldum. Oyun diyorum bak hani amacı insanları eğlendirmek olan. Bayağı bir dolmuşum ben neyse uzun lafın kısası hesabı EU'ya taşıdım 10 yıl gençlestiğimi hissettim, aklı başında insanlara tavsiye ederim. Habere gelirsek çok önemli bir noktaya özellikle değinilmeden geçilmiş kutulu satışlar olaya dahil edilmemiş. Konsollara hâlâ kutulu satışlar büyük bir yer tutuyor bu durumda PC piyasasının konsol piyasasını katlandığını söylemek çok yanlış olur. (PC oyuncusuyum)

powersmachine54

27.1.2016 02:13:05

0
Yıl olmuş 2016 hala lol dota gibi free to play denilen para tuzağı oyunları hala oynayıp ve övüyorlar. Belki 10 yıl sonra pc ye buyuk bütçeli AAA oyunlar çıkmazsa o zaman pc yi nasıl savunursunuz bilemem ama pc oyunları günümüzde çöp olduğunu biliyorum.

Bashare

27.1.2016 01:59:49

+1
O değil de, Yıl olmuş 2016, hala LOL, Dota 2, CS:GO gibi oyunlara çöp diyenler var. Milyonlarca insan boşuna oynuyor tabii, 1+milyar dolarlık hasılat yapılmış, Bu kadar aşağılanmaz ki. Neyse, geçiniz.

powersmachine54

27.1.2016 00:55:31

+2
Pc oyuncular lol gibi çöp free to play oyunları popüler olduğu sürece AA oyunlara pc oyuncuları önem vermediği sürece konsollarda kaliteli exclusive oyunlar gelmeye devam edecek. Ve God of war,Last Of us, Uncharted gibi oyunların kalitesinde pc de oyunlar gelmeyecektir.

otakaraha

27.1.2016 00:49:12

0
Listede 1 tane bile bizden şirket yok, ben ona yanarım.

michael01

27.1.2016 00:02:54

0
aaa oyunları bırakıp direk mobilden yürüsünler.Yatırım az gelir çok olur.

BSC Misafiri

26.1.2016 23:17:36

0
Bide LOL oyun mu derler. Adam sayesinde iki çift lafımız oluyor konsolculara göre :)

BSC Misafiri

26.1.2016 23:17:13

0
yav pc yi öv de nasıl översen öv yeterki konsoldan birşeyimiz üstün olsun mantığı ile yapılmış bir haber.O övünerek yazdıkları da oyun dünyasının vebası,

BSC Misafiri

26.1.2016 23:17:01

+1
quote:

Orjinalden alıntı: BSC Misafiri Tamam da bu pc oyunları için sistem toplamaya gerek yok ki. Saçma sapan para tuzağı f2pler... Yeni nesil oyunlar ve kutulu satışlarda konsollar resmen fark atıyor. Önemli olan bu. Bu tabloya göre "hl3 gelmez" yani... Black ops 3 konsol 17 milyon, pc 700 bin.. Gta 5 konsolda 50 milyon satmış, steam'de 3 milyon. Fifa 16 konsolda 10+ milyon satmış, pc'de oynayan yok resmen
Konsollar ile neden Pc yi bir tutuyosun anlamış değilim halo yu sen ps de oynayabiliyon mu yada god of war ı xbox one da sonuçta pc de xbox da ps de ayrı platformdur kıyaslamayı karşılıklı yapmak daha adil olur.

BSC Misafiri

26.1.2016 23:16:54

+1
Konsolların modası geçti artık.

BSC Misafiri

26.1.2016 23:16:42

+1
PC oyuncularının iyi grafikli ve AAA oyun oynamadıkları birkez daha belli oldu. Dünya'nın en iyi oyununu da yapsan gidip LOL oynayacaklar herşey ortada. Yapımcılar niye üvey evlat gibi davranıyor demeyin, konsol platformu yeni nesil AAA oyunlara kat kat daha çok destek oluyor. PC f2p tarafından yutuluyor 10 sene sonra hiçbirşey hayal ettiğimiz gibi olmayacak...

BSC Misafiri

26.1.2016 23:16:39

0
Konsol oyuncuları gerçek Spor ve Nex gen oyun oynuyorlar. PC ise old gen f2p, şikeli e-spor batağına düşmüş

BSC Misafiri

26.1.2016 23:16:35

+1
A+ oyun yapan firmalar gerçek karı konsolda elde ediyor. Pc kanadında f2p oyunlar para kazandırmış. Sektör dediğimiz şeyi ayakta tutan konsoldaki satışlar.

gerçekoyuncu11

26.1.2016 23:11:01

0
quote:

Orjinalden alıntı: Zarbo257 Hahahaha oyun diye LoL oynuyor adamlar,ondan sonra neden PC'ye düzgün oyun çıkmıyor diyorlar adamlar niye çıkarsın size kaliteli yapım?
Pc ye düzgün oyun çıkmıyor derken ? herhalde aşağıdaki quantum break haberini okumadın konsola ne çıkıyorsa % 90 pc platformun da var htta üstünü Xbox oyunları da var daha ne olacaktı düzgün oyun onu merak ettim

mementopolis

26.1.2016 23:10:04

+1
Konsola cok yavas oyun cikmasinin nedenleri gibi. Pc'de birinci benim icin GTA olu vermis :D PC tam hayal kirikligi . F2p almis basini gidiyor :D .

dark dragon

26.1.2016 23:01:28

+1
Torrent bebelerinin gazını almak için atılmış bir başlık, daya f2p gitsin zaten başka oyun çıkarmaya gerek yok nerde çöp varsa pc'de.

herocem

26.1.2016 22:50:23

0
Hayati boyunca lol oynamayip, nasil bir f2p sistemine sahip oldugunu bilmeyenlerin camur attigini gormek yine sasirtmadi. Lolde para ile sadece kozmetik satildigindan bir haber insanlar var hala. Turkiyenin en iyi ses sanatcilariyla turkce dublaj oyun sunan, hadi onu gectim turkiyeye bu kadar buyuk bir ofis acan kac firma var hadi soyleyin lutfen. Kusura bakmayin ama turk oyuncusuna bu kadar deger verip, ulkede istihdam saglayan bir firmanin bu kadar cok gelir elde etmesinden hosnut olmayanlarin kafasi nasil bir kafa cok merak ediyorum. Siz hala 60 dolar verdiginiz oyunlara turkce yama cikmasini bekleyin.

esmerbuyucu

26.1.2016 22:44:11

0
PC hak ettiği oyun sıralamalarına kavuşmuş tabloya bakıldığında.

Nikomer

26.1.2016 22:44:05

0
quote:

Orjinalden alıntı: BSC Misafiri Tamam da bu pc oyunları için sistem toplamaya gerek yok ki. Saçma sapan para tuzağı f2pler... Yeni nesil oyunlar ve kutulu satışlarda konsollar resmen fark atıyor. Önemli olan bu. Bu tabloya göre "hl3 gelmez" yani... Black ops 3 konsol 17 milyon, pc 700 bin.. Gta 5 konsolda 50 milyon satmış, steam'de 3 milyon. Fifa 16 konsolda 10+ milyon satmış, pc'de oynayan yok resmen
BO3 gibi bir çöpü aklı başında olan bir pc oyuncusu almaz, almamış zaten. GTA' ya gelecek olursak oyun 2013' de ps3 ve xbox 360' a ardından 2014' de PS4 ve XO' ya çıktı. PC sürümü 2015' de steam ve Social Club sürümü olmak üzere iki farklı platformda çıktı. Erken çıkan ve 4 konsol satışlarıyla, neredeyse iki katı pahalı olan steam versiyonuyla karşılaştırma yapıyorsun. Benim gibi bir çok oyuncu RSGC versiyonunu tercih etti oyunun. PS kafelerin çoğunda en son futbol oyunu alındığı için çok normal o satış.

David Attenborough

26.1.2016 22:10:24

0
Gta ile Cs dışında düzgün bir oyun yok. Konsolun da yarısını spor oyunları oluşturuyor.

bozcan

26.1.2016 22:08:01

+2
free2play katladı dört bir yanımı :D haha

FantasyFiRe

26.1.2016 21:35:36

+3
hardcore pc oyuncusuyum ve şu free to play çöplerin fasulyeden sayılıp konsolları katladı denmesi traji komik. Günümüzde pc oyunculuğu denilince akla boş beleş kaliteden yoksun çoluk çombalağın tüm harçlığını aptalcaa itemlere yatırıp zombiye dönüştüğü oyunlar akla geliyorsa yazıklar olsun. quake, wolfenstein, unreal tournemant, halflife gibi efsanelerin doğuşuna şahid olmuş biri olarak şu anda pc oyunculuğunun bu saçmalıklarla anılıyor olması canımı sıkıyor.

i_lenker

26.1.2016 21:31:41

+3
pc ve konsol oyunculuğunun farkı yine oyunlar açısından ortada. pc'de rekabetçi, yaratıcı, yetenek gerektiren oyunlar oynanır. pc'de grafiği, efektleri, scriptli sahneleri için oyun oynanmaz, zaten çoğunun pc'si iyi değildir. ha, özellikle son zamanlarda bir çok zengin çoluk çocuk "4k 144fps" assassins creed oynayıp kendini pc oyuncusu sanıyor o ayrı. :D hadi bakim 5 saatlik oyuna 250 tl vermeye devam, kaliteli oyuncu :D

Zarbo257

26.1.2016 19:56:18

+3
Hahahaha oyun diye LoL oynuyor adamlar,ondan sonra neden PC'ye düzgün oyun çıkmıyor diyorlar adamlar niye çıkarsın size kaliteli yapım?

pcrex

26.1.2016 19:42:44

+3
bebelerin bahanesine bak :D yok f2p miş, yok oyunlar saçmaymış. illa senin sevdiğin oyun mu olacaktı. sen dönen paraya bak esas, pc master_race :)

CPTLeBron

26.1.2016 19:15:20

0
"Katladı"

tropeus77

26.1.2016 19:07:33

0
Lol a bakıyorum cırbağaların fing attığı bir oyun.. 5 para etmez..

superstar1921

26.1.2016 19:05:26

+2
Suraya bak afedersiniz mobil oyunlara bu kadar para yatirmak nedir?parayi bas kral ol baska bisey degil. Araplar...f2p olmasa pc oyunculugu fercekten bi hic

tropeus77

26.1.2016 19:03:23

+7
Pc ci olarak Bu f2p ler yakında konsolada bulaşır oranında içine eder.. 1 milyar dolar kazanan oyuna bakıyorumda nasıl o parayı kazanmış.. Nasıl vermişler o paraları.. Nasıl bir mideniz var sizin..

There goes your life

26.1.2016 18:57:46

+1
Konsollarda satışların %80-95 'i kutulu olarak gerçekleşiyor ve analizin tamamı tahminlerden ibaret(baya uçuk tahminler) bu arada başlık fena fanatiklik kokuyor.

mahsur kalan adam

26.1.2016 18:47:50

+1
Şuraya bak ya bu EA batmaz ki ilk 10da 5 oyun Pcde bi oyun tek var oda 10. sırada diğerleri çöp mobil çöpoğlu çöğ

Shovel Knight

26.1.2016 18:47:39

+3
pc den f2p oyunları alın geri neyi kalır ki bu arada crossfire ve dungon fighterdan haberim bile yoktu adamlar milyar dolar kazanmış

BSC Misafiri

26.1.2016 18:45:37

+5
Tamam da bu pc oyunları için sistem toplamaya gerek yok ki. Saçma sapan para tuzağı f2pler... Yeni nesil oyunlar ve kutulu satışlarda konsollar resmen fark atıyor. Önemli olan bu. Bu tabloya göre "hl3 gelmez" yani... Black ops 3 konsol 17 milyon, pc 700 bin.. Gta 5 konsolda 50 milyon satmış, steam'de 3 milyon. Fifa 16 konsolda 10+ milyon satmış, pc'de oynayan yok resmen

dikiştutmazsabri

26.1.2016 18:26:30

+10
Pc oyunculuğu her zaman 1 numara.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • Siz de aşağıdaki form aracılığıyla yorum yapabilirsiniz.
Mesajınız
Üyeyim Üye Değilim

DonanımHaber üyeliğinizi kullanabilirsiniz.

E-Posta (Onay için gerekli.)

KÜNYE
PC
+ TAKİBE
AL
99 kişi bu oyunu takip ediyor.
Kullanıcı Videosu Yükle ▲ Siz de video yüklemek için tıklayınız