Gizle
Kullanmakta olduğunuz tarayıcı güncelliğini yitirmiştir. Bölüm Sonu Canavarı, sorunsuz bir gezinti için tercih ettiğiniz tarayıcının en güncel sürümünü kullanmanızı önerir.
Mobil Sürümü Görüntüle »

Yeni Tomb Raider'da Sinir Bozucu 3 Unsur

Lara Croft eski efsanevi günlerine geri dönebilecek mi?

      Son dönemlerin en çok tartışılan konularından biri de Tomb Raider serisinin yeni bir yapılanmaya girmesiydi. Aslında böyle bir değişiklik gerekiyordu; çünkü serinin son oyunları ve yeniden yapımları eski tadı vermiyordu. Peki, bir yenilik nasıl yapılmalı? Tomb Raider gibi kendi türünün öncüsü olmuş bir oyunda yenilik yapmak kolay mı? Bir kısa makale ile bu konuyu ele almaya çalışacağız.
 
1- Yeni Tomb Raider, Uncharted'tan Etkilendi
Öncelikle yeni Tomb Raider'ın yapımcı koltuğundan oturan Daniel Bisson'ın sözlerinden yola çıkmak gerek. Hatırlarsanız Bisson, yaklaşık 2 hafta önce yaptığı açıklamada Tomb Raider'ın Uncharted'tan daha iyi olduğunu söylemişti. Peki, gerçekten de öyle olabilir mi?
 
 
      Yeni Tomb Raider ile ilgili olumsuz ilk bakış açımız oyunun Uncharted'tan etkilenmesi olacak. Tabi ki oyunların birbirinden etkilenmesi gayet doğal, ama Tomb Raider gibi türünün öncüsü olmuş bir oyun, nasıl olurda yenilenme niyetiyle başka bir oyundan esinlenir. Böyle bir durumda Tomb Raider'ın "iddialı" bir oyun olması mümkün olur mu? Açıkçası oyunu denedikten sonra bu etkilenmenin boyutunun bir hayli fazla olduğunu düşündük. Zaten oyunun geliştiricilerinin Tomb Raider'ı Uncharted ile kıyaslaması bile bunun kanıtıdır. Hâlbuki eski Tomb Raider'lar ile Uncharted arasında pek bir benzerlik yoktu. Efsane oyunların bir başka oyundan etkilenmesi, daha doğru ifade ile bir başka oyuna benzemesi, bu oyun Uncharted gibi çok kaliteli bir yapım olsa da hiç bir zaman hoş karşılanmaz.

      Bu konuda bir örneği de paylaşmak isterim. Örneğin Rayman Origins gerçekten de çok iyi bir oyundu. Yine de bu oyunun Super Mario Bros'tan etkilendiği çok açıktı. Oyuncular Super Mario Bros serisine saldırırken Rayman Origins'e benzer ilgiyi göstermediler.

2- Yeni Tomb Raider, Serinin Eski Hayranlarını Mutlu Etmeyecek
     Tıpkı aksiyona kaymış Resident Evil oyunları gibi yeni Tomb Raider oyunu da serinin eski hayranlarını mutlu etmeyecek. Bunun birkaç nedeni var. Öncelikle oyunda Lara'nın yüzme yeteneği yok. Ayrıca enerji barımız tıpkı Gears of War'daki gibi zaman geçtikçe dolacak. Bunun anlamı serinin önceki oyunlarındaki "hayatta kalma", "doğa ile mücadele" gibi unsurların yok sayılacağıdır.
 
 
     Zaten yeni oyunda bir yerlere tırmanırken tıpkı Uncharted'taki gibi tuşlara hızlıca basmak yeterli olacak gibi görünüyor. Eskiden bir yere atlarken düşünmek ve mesafenin ne kadar olduğu üzerine kafa yormak gerekirdi. Şimdi ise doğa şartları oyunda kafa yoracağımız unsurlardan biri olmayacak. Bu da Tomb Raider serisi için kötü bir durum.

3- Yeni Tomb Raider Kolay Bir Oyun Olacak
      Yeni Tomb Raider'da hoşumuza gitmeyen bir başka ayrıntı ise "hayatta kalma içgüdüsü" adı altında görevleri nasıl yapacağımızın söylenmesi. Hiç kuşkusuz bu özellik oyunu çok daha kolay yapacak ve Tomb Raider serisinin en önemli unsuru olan "araştırma" bir kenara atılmış olacak. Geliştiriciler neden nereye gideceğimizi bizim bulmamıza izin vermiyorlar anlamak mümkün değil. Serinin ilk oyunlarından belki bazı bulmacalar fazla zordu, ama bu konuda bir denge sağlanamaz mı?
 
 
      Geliştirici Crystal Dynamics'ten kimse Dark Souls gibi zorluk üzerine kurulmuş bir oyun yapmasını istemiyor. Hiç kuşkusuz bu da taklitçilik olurdu, ama sırf her yaş grubu, her yetenekten insan oynasın diye araştırma, keşfetme gibi unsurların bir kenara atılması kabul edilebilir bir şey değil. O nedenle yeni Tomb Raider kolaylığı ile de ruhunu kaybedecektir.

      Açıkçası bu üç önemli olumsuzluk bile yeni Tomb Raider'ı konusunda beklentilerimizi bir hayli düşürüyor. Yeni Tomb Raider belki kötü bir oyun olmayacak, ama gerçek bir Tomb Raider oyunu olacak mı? Orası şüpheli.

Not: Bu kısa makalede yayınlanan görüşlerin hepsinin yazarın kendi görüşü olduğunu dikkate alınız.

Bu haberin bağlantısı
URL
Tomb Raider Crystal Dynamics Squre Enix Europe
Wii U'nun İşletim Sistemine Güncelleme Gelmeyecek Magicka'nın Yapımcısından Yeni Oyun Duyurusu
Yorumlar yeniden eskiye doğru listelenmektedir. Sıralamayı değiştirmek için sağdaki menüyü kullanabilirsiniz.

Kefalci

27.12.2012 21:42:20

0
Gerçekten de TR özünden uzaklaşıyor. Legend'den sonra konudan kopmaya başladı.Underworld biraz karışık ama zevkliydi.TR bir TPS oyunuyken şimdi ''Survive'' oyunu olmuş.

BSC Misafiri

27.12.2012 12:59:09

0
15 kişiye saldırdım vurdum vurdum saymadı

Sam.Fisher

24.12.2012 17:57:53

+2
Bu kadar kötü durumlar olmasına rağmen hala 2013'ten en büyük beklentim yeni Tomb Raider. 5 yıldır bu oyunu bekliyorum ve ön siparişini de ön yargılarım olsa da vereceğim sonuç inşallah kötü olmaz..

BSC Misafiri

24.12.2012 17:25:39

+2
Yazar kendi kendinin sinirini bozuyor anlaşılan. Hızlıca tuşlara basarak zıplama Legend'dan beri olan birşey o zaman Uncharted'ın U su bile yoktuki atlama ona benzesin. Bir bilgisizlik örneğide yüzme konusunda. Yeteneği yok ne demek??? Yüzmesini gerektiren görev olmayacak. Bu o kadar normalki seriyi binlerce kez bitiren ve hayranı olan ben için bile hiç bir eksi ifade etmiyor. Hayatta kalma içgüdüsünün opsiyonlu olduğunu belirtmemek zaten bir kayıp. Enerji barının kendi kendine dolması diye bir şey yok zaten. Enerji barı yok çünkü. Yara aldıkça ekranın renksizleşmesi ve dinlendikçe düzelmesi ise bir eksi olarak gözükebilir. Fakat bu durum hayatta kalma, doğayla mücadele gibi olguları etkilemiyor.

BSC Misafiri

24.12.2012 17:24:52

-2
iğrençççç

BSC Misafiri

24.12.2012 11:34:32

0
quote:

Orijinalden alıntı: angaraeski Şu hayatta kalma içgüdüsü denilen olayı Hitman'daki gibi opsiyonlu yapsalar hiç fena olmazdı. Madem tüm oyuncu kitlesini hedef alıyorlar. İsteyen kullansın istemeyen kullanmasın. O zaman Crystal Dynamics benim gibi oyuncuları çok da iplemiyor. Yani tüm oyuncu kitlesini hedef almıyor. Kendileriyle çelişiyorlar.
Hayatta kalma içgüdüsü zaten opsiyonlu. Kullanmak zorunda değiliz. Crystal Dynamics bunu kaç aydır bunu söylüyor zaten neden yukarıdaki makalede öyle yazmışlar anlamadım.

tr-fan-4-ever

24.12.2012 11:05:31

0
quote:

Orijinalden alıntı: angaraeski Şu hayatta kalma içgüdüsü denilen olayı Hitman'daki gibi opsiyonlu yapsalar hiç fena olmazdı. Madem tüm oyuncu kitlesini hedef alıyorlar. İsteyen kullansın istemeyen kullanmasın. O zaman Crystal Dynamics benim gibi oyuncuları çok da iplemiyor. Yani tüm oyuncu kitlesini hedef almıyor. Kendileriyle çelişiyorlar.
Hayatta kalma içgüdüsü opsiyonlu zaten. Oyunu oynarken kullanmak zorunda değiliz. Crystal Dynamics bunu geçen seneden beri söylüyor. Yukarıdaki makalede bunu neden belirtmemişler anlamadım.

skullomania

24.12.2012 10:23:07

0
bu oyunu ancak tomb raider serisinin ilk oyunu olsaydı kabul ederdim

angaraeski

24.12.2012 09:14:31

0
Şu hayatta kalma içgüdüsü denilen olayı Hitman'daki gibi opsiyonlu yapsalar hiç fena olmazdı. Madem tüm oyuncu kitlesini hedef alıyorlar. İsteyen kullansın istemeyen kullanmasın. O zaman Crystal Dynamics benim gibi oyuncuları çok da iplemiyor. Yani tüm oyuncu kitlesini hedef almıyor. Kendileriyle çelişiyorlar.

CWaRRioR

24.12.2012 02:16:29

+1
Oyundan beklentilerim yüksek ama Tomb Raider deyince aklıma bulmacalar ve gizemli yapılar gelir hep. Bunlar bana göre işin olmazsa olmazlarıdır. Tomb Raider 2-3-4 çok iyiydi bu konularda. Ayrıca medkitleri özenle kullanmak, itemları da turşusunu kurarcasına saklamak ya da zamanlamaya dikkat etmek yine Tomb Raider oyuncularının özen gösterdiği konulardır. Dolayısıyla oyunun sırf action üzerine kurulu olması, serinin sevenleri için hayal kırıklığı yaratır. Fakat şu da bir gerçekçi, serinin iyi bir yeniliğe ihtiyacı vardı. Karakterin kısıtlı hareketleri, çevreyle etkileşimin yoksunluğu ve kısıtlı alan oyunu bir anlamda baltalıyordu. Daha esnek ve özgür bir oynanış - en azından tanıtımlarda görüldüğü kadarıyla - bu anlamda iyi bir gelişme olmuş.

BSC Misafiri

24.12.2012 02:04:31

0
Sürü psikolojisi işte, biri eksi birşeyler söyler diğerleride ona katılır sonra oyun daha oynanmadan idam edilir. Bu oyun kesinlikle yazılan hikayeye göre tam bir Tomb Raider oyunu olacak. Elbette yenilikler olacaktır bu da gereklidir. Özünde olanı koruyup üzerine yeni şeyler eklendiği zaman bu hor görülemez. Linklerdeki videoları izleyin ondan sonra konuşun. http://www.ign.com/videos/2012/12/13/tomb-raider-upgrading-lara-croft http://www.ign.com/videos/2012/12/12/the-tombs-of-tomb-raider

BSC Misafiri

24.12.2012 00:59:26

0
IGN'in geçenlerde düzenlediği Tomb Raider haftası programındaki 1 saatlik canlı gameplay videosunu, Tomb Raider'ın mezarları videosunu ve Lara'yı geliştirme videosunu izlediğimden rahatlıkla söyleyebilirim ki söylenen Uncharted'dan etkilenme durumu öyle o kadar fazla değil. Tek benzerlik oyundaki sinematiklik. Uncharted sinematik oyun türünü icat etmedi ve günümüzdeki çoğu oyun artık böyle. Oyunda Lara'nın yüzme yeteneği yok ifadesi yanlış. Lara yüzebiliyor fakat oyunda yüzmeyi gerektirecek mekan olmayacak. Yani devam oyunlarında yüzmemizi gerektirecek mekanlar bulunabilir. Enerji barının zamanla kendi kendine dolması bir eksi olabilir. Oyunu oynarken hayatta kalma içgüdüsünü kullanmak zorunda değiliz. Yapımcılar bunun isteğe bağlı olduğunu söylediler zaten. İstemeyen kullanmasın, yolunu kendisi bulsun bu kadar basit. 1 saatlik gameplay videosunda gördüğüm kadarıyla oyunda aksiyonda var, araştırılacak mekanda var, bulmacada (eski Tomb Raider oyunlarındaki gibi değil - kutuyu oraya it, anahtarı bul, kolu çek şeklinde değil, ateşi, rüzgarı, suyu vb. kullandıran) var. Bu oyun kesinlikle bir Tomb Raider oyunudur.

BSC Misafiri

24.12.2012 00:59:18

+2
Campo 23.12.2012 23:18:18 underworld berbat değildi oynarken ilk 2 saat muhteşem bi oyun olarak değerlendiriyodum tabi sonra oyun bitti yani sadece single modu olan bi oyun nası 2 saatte biter anlamak mümkün değil şimdi thq battı diye millet ağlıyor ama asıl ağlanması gereken eidostur square enix mahfetti tomb raider'ı da hitman'i de

Walter Hartwell White

23.12.2012 23:18:18

+1
wesker7 23.12.2012 18:50:24 Ben nerdeyse bütün TR oyunlarını oynadım benimde beğenmediğim yanları var mesela otomatik olarak can dolması ama şu oyunu Uncharted'e benzetiyorsan bu oyunu sen hiç oynamamışsındır.E3 videolarını izlediysen oyundaki hayatta kalma öğelerini görmüşsündür.Tabiki birazcık yeni nesil oyunculara hitap etme olacaktır ama bu oyunu kötü etkilememiş ve eğer TR:Underworld'ü oynadıysan oyunun ne kadar berbat olduğunu görmüşsündür.Crystal Dynamics artık Lara'nın olması gerektiği gibi yapıyor günümüzün teknolojisine uyarlıyor bence bu oyunun eskisi gibi olmasını beklemen hata.

mhakannn

23.12.2012 22:34:04

-1
Büyük ihtimalle çizgisel ve gerçekçiliği fazla olmayan yeni oyunculara yönelik bir oyun çıkacak. Bence Tomb Raider ismini taşımamalıydı. Oyun çıkmadan birşey söylemek doğru değil ama verilen bilgiler bunu gösteriyor :(

Sycylian

23.12.2012 21:59:55

-1
Beklentim oyunun çıkışı yaklaştıkça düşmeye başladı

senseman62

23.12.2012 18:55:59

+3
Ben tomb raider ile ilk tanıştığımda orta 2 ye gidiyordum,o yılları görüp buralara gelmiş kişiler bu yeni tomb raider'ı tabi sevmez.Tamam bende ilk başta kızmıştım sonra hâk verdim yenilik olması lazım ama bu kadarda değil.Zaten ne çekiyorsak bu casual kitleden çekiyoruz bu oyunuda oynarız fakat Tomb raider II varken en iyisi hangisi demeye gerek yok sanırım Yahu birde anlamadığım Uncharted 6-7 yıllık oyun sanırım...Tomb raider 1996'de başladı bu serüvene asıl uncharted'in tomb raider dan esinlenmesi lazım

OTTOMAN_67

23.12.2012 18:50:24

-2
quote:

Orijinalden alıntı: Campo Dediğinize katılmıyorum tamam her kitleye hitap etme çabası var ama şu an videolardan gördüğümüz kadarıyla en sağlam Tomb Raider oyunu geliyor.
Al işte bi yeni ergen daha sen the last revilationu yada T.R 3 ü oynayamıyorsan biz ne yapalım sizin gibi bebeler için bu oyunları çıkarıyorlar zaten akılsızca oyunlara akılsızca harcanan paralar

Kazumatr

23.12.2012 16:24:04

+2
Cok iyi hatirliyorum ilk uncharted icin inceleme videolari yazilari yayinlandiginda denilen suydu : uncharted = Gears of Rider yani bu iki oyunun karisimiydi gercektende silah kullanimlari arayuzler gears of war hoplams ziplama ve birseyleri bulmak gizemli hazineler bulmacalar ise Tomb rider i andiriyordu. Ne garip yillar gecti simdi Tomb rider uncharted a benzemeye calisiyor.Yapimcilar hicmi bunun farkinda olamadi tamam yenilikler guzel hos yalniz tomb rider in en guzel yanida herseyi kendiniz cozebilmeniz koskoca orman veya nerde iseniz orada yapilacaklari gidilecek yerleri kendiniz kesetmenizdi gizem onplandaydi.

kaplan3461

23.12.2012 14:40:40

0
anlaşilan resident dekı gıbı gorsel grafıklerın onde olması bı tomb raider oyunu nasıl our bılmıyolar ama ben gene oynarım oyunu

KauFmaNXIII

23.12.2012 14:27:34

+3
Artık bu tür oyunların eski günlerini yakalaması çok zor önceden oyunlar herkes oynasın diye yapılmıyordu her oyunun kendine has bi tarzı vardı mesela resident evil'i korkmak için oynuyorduk tomb raider'da macera oyunuydu aksiyon değil ama şimdi o zamanlar farklı tür olan bu iki oyuna bakın ikiside aksiyon oyunu gibi artık eski günlerdeki oyunlar yok olmayacakta.artık yapımcılar herkes oynasın bende çok para kazanayım kafasındalar.

BlackBeasT

23.12.2012 14:20:45

0
Editör arkadaş konuyu özetlemiş ve güzel yazı olmuş...

BSC Misafiri

23.12.2012 13:48:49

0
Tam olarak oyun çıkıp oynamadan bir şey diyemeyiz son ana kadar bir oyun gelişitirilme aşamasındadır ve neyin kaldırılıp kaldırılmayacağı belli olmaz

amenofis

23.12.2012 13:13:10

+1
Bence serinin en iyi oyunları tomb raider 3 adventures of lara croft ve tomb raider 4 the last revelation oyunlarıdır ! Tomb raider I ve II de güzeldi ama bu son oyunlar sanki tomb raider'ın özünü oluşturan şeyleri tamamen yok ediyor. İstedikleri kadar yenilesinler Tomb raider'ı bu kadar büyük bir oyun yapan şey lara croft'un güzelliğinden önce hayatta kalma mücadelesi yaparken zor bulmacaları çözereken kayıp hazineleri bulmak değilmiydi.Bunları aldıktan sonra oyunda sadece görsellik üzerine kurulmuş boş bir oyun kalır . Not: Uncharted çok başarlı bulduğum bir seri ama Tomb raider Uncharted 'a özenerek oyun yaparsa kesinlikle başarılı olmaz .....

Metal-Gear

23.12.2012 13:12:49

-1
Yazar kendi görüşünü bildirmiş ama Uncharted'dan etkilenmesi olayına katılmıyorum. Eğer deseydiniz ki: Uncharted bu türe sınırı çizmiş bir oyun, TR9'u o kadar iyi bulmuyoruz, ha o zaman eyvallah. Ama etkilenme olayı farklı, Tomb Raider zaten ilk çıktığından beri şu anki oynanış türünü kullanma potansiyeli olan bir oyundu. Ama yapmadı şu ana kadar, Uncharted bu türün kökeni değil, kralıdır.

Walter Hartwell White

23.12.2012 13:00:48

-1
Dediğinize katılmıyorum tamam her kitleye hitap etme çabası var ama şu an videolardan gördüğümüz kadarıyla en sağlam Tomb Raider oyunu geliyor.

BSC Misafiri

23.12.2012 12:56:47

0
Kitaplğımda Tomb Raider 1 den tutun,Serisi mevcuttur.Lara ile büyük biz ama bu yazılanlar bir fan olarak beklentielrimi karlışamıycak sanırım.

cemmedagon

23.12.2012 12:42:23

+2
casual oyunda oyuncuda istemiyoruz !

BSC Misafiri

23.12.2012 12:39:57

0
Resident Evil ile başladı Tomb Raider ile devam ediyor. Oyunlar artık kendi ruhunu kaybederek başka bir oyun oluyor. Araştırmak, keşfetmek ve hayatta kalmak gibi özellikler yoksa o oyun artık Tomb Raider olamaz. Kısacası şimdiden ümidi kestim.

billiejean

23.12.2012 12:37:03

+7
Yazara katılıyorum.
  • 1
  • 2
  • 3
  • Siz de aşağıdaki form aracılığıyla yorum yapabilirsiniz.
Mesajınız
Üyeyim Üye Değilim

DonanımHaber üyeliğinizi kullanabilirsiniz.

E-Posta (Onay için gerekli.)

KÜNYE
Tomb Raider ÇOKLU PLATFORM
+ TAKİBE
AL
129 kişi bu oyunu takip ediyor.
Kullanıcı Videosu Yükle ▲ Siz de video yüklemek için tıklayınız