Gizle
Kullanmakta olduğunuz tarayıcı güncelliğini yitirmiştir. Bölüm Sonu Canavarı, sorunsuz bir gezinti için tercih ettiğiniz tarayıcının en güncel sürümünü kullanmanızı önerir.
Mobil Sürümü Görüntüle »

"Call of Duty, FPS Oyun Anlayışını Berbat Etti"


    Günümüzde tamamen basit bir yapıya dökülen FPS türünün gerçekçi temsilcilerinin başını ArmA ve Red Orchestra serileri çekiyor. Red Orchestra serisinin yapımcısı Tripwire Interactive'in başındaki isim John Gibson, Call of Duty serisine sitem etti.
 
    Yaptığı açıklamalarda Gibson, "Başkalarının başarısını kıskanıyormuş gibi gözükmek istemem fakat Call of Duty serisinin bu nesildeki FPS anlayışını berbat ettiğini düşünüyorum. Biliyorum sert bir açıklama olacak fakat oyuncular artık FPS türünde gerçekçilik aramaz  oldular." sözlerini söyledi.
 
    FPS oyuncularının Red Orchestra 2'yi eleştirmelerinden bahseden Gibson, "Call of Duty tarzına alışkın olan oyunculara Red Orchestra 2'yi oynattıktan sonra aldığımız yorumlar oldukça kötüydü. Duyduğumuz cümlelerin çoğu, 'Red Orchestra 2'de silahlar çok güçsüz!' ya da 'Red Orchestra 2'yi oynayamıyorum çünkü karakterler Call of Duty'deki gibi rahat hareket edemiyor!' şeklindeydi. Hatta kimi zaman aldığımız eleştirilerde 'Bu oyun Call of Duty'e benzemiyor' cümlesi bile kullanıldı." sözlerine yer verdi.
 

Bu haberin bağlantısı
URL
FPS shooter pc action shooter pc
Mass Effect 3'ten İstatistikler Yayınlandı Efsane JRPG'nin Yeni Hâlinden İlk Video; FF X!
Yorumlar yeniden eskiye doğru listelenmektedir. Sıralamayı değiştirmek için sağdaki menüyü kullanabilirsiniz.

cihandark

27.3.2013 22:48:10

0
john gibson bir taraflarınıda yırtsa sonuç değişmez oyun şöyle böyle kötü vasat hertürlü eleştiriye varım ama nihayetinde satış rekorları kırıyormu arkadaş bu cod oyunları kırıyor demekki beğeniyor insanlar rihanna kalkıp ''arkadaş popüler müzik yapıyorum çok satıyorum ama sanattan eser yok bir dahakine klasik müzik ve aryaları seslendireceğim'' der mi yahu bırakın allasen demekki bir piyasası var arkadaş bu cod'un

BSC Misafiri

27.3.2013 16:46:03

-1
battlefied 3 akar gider...........

BSC Misafiri

26.3.2013 00:50:02

+1
her sene yeni bir oyun çıkarmak rezalet için bu yeterli

senjido

25.3.2013 23:40:37

+1
Bay Gibson :) , Call of Duty dediğiniz şey neredeyse 10 yıldır devam ettirilen bir oyun. Kullanıcılar 'artık gerçeklik aramıyor' derken sanki 2002'de gerçeklik mi varmış acaba. Ayrıca Call of duty oyunculara istediklerini veriyor. Oyuncular zaten gerçeklik arasalardı Call of duty bu kadar çok satmazdı. Ha gel gelelim bende 2010'dan beri call of duty oynamyorum. hep aynı teraneler dönüp dolaşıyor.

any77

25.3.2013 19:50:12

0
quote:

Orijinalden alıntı: C28_ Katılıyorum. ARMA yada RED kadar olmasada brother in arms hell's highway' uzun bir süre önce oynadım alışmakta biraz zorlanmıştım ancak oyunu bitirdikten sonra call of duty yenisi çıkmıştı oturdum başına oynayamadım. sanki kuş tüfeği ile sağa sola ateş edip koşturmaktan ibaret gelmişti. (Seneryosuna lafım yok) Aynı olay Company of Heores dan sonra C&C serisi geçince de oldu :) Ancak şu da bir gerçek özellikle çalışan kişiler o kadar saatten sonra bir simulasyon tarzı oyuna ya da aksiyonun düşük olduğu kafa yormak gereken oyunla uğraşmak istemiyor bu yüzden oyunu sunarken insanların sıkılmamasıda gerekiyor
Dostum bunu demek istedim zaten bende. Ama anlamıyorlar, insanlık hali işte. Benimle aynı şeyleri söylemişsin işte. Aynı cod'a geçince kuş tüfeği ile etrafa ateş edip koşturmaya benzedi, çok kolay oldu oyun. Bunu demek istedim ben. Ve dediğin gibi, aksiyon biraz düşük oyunlarda. Nedense ben bunu belirtince üzerime sıçradı arkadaşlar ...

any77

25.3.2013 19:41:12

0
quote:

Orijinalden alıntı: AutumnRain 7-15 yaş arası oyuncu çocuklar bu kadar fazla olursa ne olacağını bekliyordunuz ? Birisi diyor aksiyon yok.Ağzım bir şey çıkacak şimdi.Hiç ARMA'da takım halinde taktiksel oynadınız mı ? Alın size aksiyon..
Bana dediğini düşünüyorum... Evet arma yüzünden kaç mouse eskidi heberin var mı benim? Arma ve red orchestra'da cod, crysis, battlefield aksiyonu yok. Bu kadar basit. Ben zaten sizleri destekliyorum. Allah'ım anlamanızda kıtlık mı var? Size destek verdikçe üzerime laf atıyorlar. Aksiyon filan filan... En azından ben bir fikir söyledim. Sen hiç bir şey söylemedin. söyle o zaman neden satılmıyor bu oyunlar. Neden cod, battlefield, crysis kadar satılmıyor. Cevap bekliyorum sizde. Ben isterim armanın veya red orchestra'nın CoD'dan çok satmasını. Ama olmuyor işte. Mantıklı bir açıklama bekliyorum. Benim fikrim bu yönde. Neden satmıyor bu oyunlar. Neden insanlar CoD'un fanları oluyorlar. Benim mesajımda 2-3 cümle yüzünden yediğim azarlara bak yahu. Mesajmın şu kısmını tekrar yazayım, en azından size göre doğru olan kısımlarını: CoD konusuna gelirsek, 2 saat battlefield oynadıktan sonra CoD oynarsam zorluğu sonuna kadar artırsam, hard'ı seçsem vs vs, en dandik silahı alsam küt küt geçiyorum bölümleri. Çocuk oyuncağı oluyor CoD'da bölüm geçmek. Bu sebeple pek CoD tercih etmiyorum. Bence aksiyon, gerçekçilik, sesler, savaş atmosferi ve grafik konusunda en güzel dengeyi Battlefield serisi yakaladı. Benim görüşüm bu yönde. Eğer ciddi bir oyuncu iseniz ve ciddi olarak oyun oynamak istiyorsanız battlefield, ara sıra tabiri caizse ayaküstü oyun oynamak için ise CoD ... CoD'un bu kadar tercih edilmesinin sebeplerinden biride toplumun%95'inin pc sistem toplamak ile uğraşmak istememesi. CoD'u kaldırmayan, oynatmayan pc'mi kaldı bu devirde? Ayarları low'a alınca bildiğin minecraft'a dönüyor oyun. CoD'un çok satması bundan kaynaklanıyor birazda...

any77

25.3.2013 19:30:21

0
quote:

Orijinalden alıntı: CrazyToonz

Benim daha fazla kalbim dayanmıyor.
Eğer bana dedi iseniz doğru düzgün cevap yazsaydınız da anlasaydım ne demek istediğinizi. Evet kardeşim, aksiyon yok bir şey yok. Ha çok severim red orchestra ve arma'yı. Zamanında en çok oynadığım oyunlar olmuştur bu ikisi. Ama eğlendirmiyor işte. Bir uçak gelipte üzerine düşüp de aksiyonun içerisinde 7/24 kendimi hissetmiyorum. Ha ben destekçisi değilim cod gibi bu tür oyunların. Ama bu oyunlarda gerçekçilik var. Küt küt küt adam öldürüp aksiyon filan yok. Amaç zaten bu. Eksilemişsiniz farkındayım ama eksilemenizin sanırım tek sebebi Sırf o son cümlede bu oyunlarda aksiyonun olduğunu belirtmemişim. Diğer yazdıklarım yanlış mı? Hayır çok doğru şeyler. CoD casual'ın babasıdır. Battlefield yine az bir şeyde olsa ortalarda. O da casual ama cod kadar de değil. Düzgün bir cevap beklerim sizlerden ...

Guest-BADE5B8A0

25.3.2013 17:34:07

+1
cod 4 ten sonra cod u beğenmemeye başladım. RO2 oynayamıyorsanız oynamayın kahramanlık taslanacak oyun değil öyle hoppidi zıppıdı koştur koştur cod a hiç benzemiyor. BF3 ayrı bişey zaten haritalar büyük ama gerçekçilik yok tankla dibine ateş ettiğim adam hala hayatta oluyor kimse gücenmesin ama gerçekler bunlar

EmuMaster

25.3.2013 14:54:19

+1
Casual kitleyi hardcore'a geri döndermenin 3 ilacı var Birisi demons souls ve dark souls 2. si Ninja gaiden serisi. 3. Zorda quake ve doom serisini Bunları testere filmindeki gibi bi yere kapatacan oyun bitmeden odadan çıkamazsın diyecen Şaka bi yana En büyük korkum half life 3 ve doom 4'de cod tarzında gelirse çok anacağım bu yeni casual kesmi.Tamam cod'u bende severimde her fps kendi tarzında güzel.

Stygián

25.3.2013 10:42:19

0
Gayet haklı bir açıklama.Başka fps oyunlarından cod a geçince ciddi anlamda hissediyorsunuz bu basitliği.Tabi eski cod oyunlarını bi kenara bırakmak lazım.

Babblebabble

25.3.2013 05:01:13

0
CoD gibi hızlı fpsleri sevmeme rağmen BF de, RO2 de hoşuma gitmişti.

shiftt

25.3.2013 03:25:01

0
beyler şu adresteki konuyu bi bileniniz varsa bi yardımcı olsa? http://forum.donanimhaber.com/m_35788737/tm.htm

2K

25.3.2013 01:42:59

0
COD serisinden önce oyuncular FPS anlayşını berbat etti.COD neden daha çok satıyor ya da Activision aynı formülü ısıtıp ısıtıp neden önümüze getiriyor , gerçekçi savaş simülasyonları neden az satıyor çünkü oyuncular böyle oyunları istiyor.Eskiden FPS'ler de köşe bucak sağlık paketi arardık şimdi böyle bir FPS en son Resistance 3'ü hatırlıyorum ki o da az sattı.Kurşun yediğimiz zaman bir köşeye siniyoruz hop eski halimize geri döndük. Arma eski Operation Flashpointler ve Red serisinin belli bir oyuncu kitlesi var ama ne kadar satıyor satış rakamları ortada.Hal böyle olunca amacın en fazla kazanç sağlamak olduğu oyun sektörü bu tarz FPS oyunlara yöneliyor.Yani COD'u ya da Activision'u suçlamamak lazım bu kadar alanı varda adamlar bunu yapıyor.Her COD konusunda COD'a laflar atılıyor ama satış rakamları aksini söylüyor.Bunları COD'u sevdiğimden değil COD'dan önce oyuncuların kendilerinde suç araması gerektiği için söylüyorum.

iamburak

25.3.2013 00:54:57

0
Yoruma katılmamak elde değil.

Narowal

24.3.2013 21:44:29

0
Bence de, haklılar.

digimon52

24.3.2013 21:40:39

-2
ne bu ya her sene her sene cod cikiyor ,activisionu sevemyenler dahil paraya bogdular . simdi de o activisionu sevmeyenler yeni cod´u yeni grafik motoru ile bekliyorlar. Activision ve ea bu yeni nesil´de batar insallah ancak durum belli .

BSC Misafiri

24.3.2013 20:08:45

-3
yeni FPS anlayışını cod 4'le getirdi asıl insaf be. cod 4 çıktığında ağzının suları akan tipler şimdi yerden yere vuruyor. boşa dememişler kurt gocayınca koyunun maskarası olur diye.

- The Stig -

24.3.2013 20:08:27

0
quote:

Orijinalden alıntı: C28_ Katılıyorum. ARMA yada RED kadar olmasada brother in arms hell's highway' uzun bir süre önce oynadım alışmakta biraz zorlanmıştım ancak oyunu bitirdikten sonra call of duty yenisi çıkmıştı oturdum başına oynayamadım. sanki kuş tüfeği ile sağa sola ateş edip koşturmaktan ibaret gelmişti. (Seneryosuna lafım yok) Aynı olay Company of Heores dan sonra C&C serisi geçince de oldu :) Ancak şu da bir gerçek özellikle çalışan kişiler o kadar saatten sonra bir simulasyon tarzı oyuna ya da aksiyonun düşük olduğu kafa yormak gereken oyunla uğraşmak istemiyor bu yüzden oyunu sunarken insanların sıkılmamasıda gerekiyor
uzun zaman sonra adam akıllı güzel tek yorum bu.. helal olsun kardeşim! çok iyi bir şekilde özetlemişsin olayı ;)

cccaaannn

24.3.2013 19:53:51

-2
quote:

Orijinalden alıntı: S. Hawking Şu grafik özürlüsü codu oynayan mı kaldı?
ben dahil her gün 950 000 kişi

FantasyFiRe

24.3.2013 19:42:04

0
çok doğru söylemiş

AutumnRain

24.3.2013 19:29:32

0
quote:

Orijinalden alıntı: tizar sanki kendi oyunları çok iyi ha yapay zeka diye bir şey yok senaryo yok ara videolar yok. grafiklerde iyi değil multi oynanış hiç tarzım değil o kadar satmanız bile mucize kapa çeneni otur.
Yapay zekası iyi olan FPS oyunu yok bence.Senaryoda haklısın.Ara video olması iyi bir şey mi ? ARMA 3'ün grafiklerini görmediğini farz ediyorum.Senin multi tarzını biliyorum ben.Vur kaç öl.

bozcan

24.3.2013 19:16:30

0
Red Orchestra 2 yi oynamıştım steam'ın hafta sonu bedava olayından oyun gerçekten çok iyiydi!

C28_

24.3.2013 19:08:39

+3
Katılıyorum. ARMA yada RED kadar olmasada brother in arms hell's highway' uzun bir süre önce oynadım alışmakta biraz zorlanmıştım ancak oyunu bitirdikten sonra call of duty yenisi çıkmıştı oturdum başına oynayamadım. sanki kuş tüfeği ile sağa sola ateş edip koşturmaktan ibaret gelmişti. (Seneryosuna lafım yok) Aynı olay Company of Heores dan sonra C&C serisi geçince de oldu :) Ancak şu da bir gerçek özellikle çalışan kişiler o kadar saatten sonra bir simulasyon tarzı oyuna ya da aksiyonun düşük olduğu kafa yormak gereken oyunla uğraşmak istemiyor bu yüzden oyunu sunarken insanların sıkılmamasıda gerekiyor

tizar

24.3.2013 19:06:48

-7
sanki kendi oyunları çok iyi ha yapay zeka diye bir şey yok senaryo yok ara videolar yok. grafiklerde iyi değil multi oynanış hiç tarzım değil o kadar satmanız bile mucize kapa çeneni otur.

David Attenborough

24.3.2013 18:59:48

+1
Şu grafik özürlüsü codu oynayan mı kaldı?

BSC Misafiri

24.3.2013 18:47:42

-1
En azından bizi sömürmüyolar (EA) bu laf sana

crossmatch

24.3.2013 18:46:12

-1
COD'u rakip görüyor herhalde :)

GoldPunch

24.3.2013 18:36:08

0
Bir cümle içerisinde hem Cod, hem berbat kelimesi varsa o konudan korkulur. Şimdiden söylemek lazım. Görüşlerinizi belirtirken karşı görüşteki kişiyi tahrik etmemeye dikkat gösterelim.

Dexstz

24.3.2013 18:24:05

0
Adam haklı

BSC Misafiri

24.3.2013 18:14:34

0
lanet olsun coda Amin.

CrazyToonz

24.3.2013 18:07:06

0
quote:

Orijinalden alıntı: \RivenDeLL// Bu oyunların gerçekçiliği ortada ama bu oyunların satılmamasının ya da yeterince ilgi duymamasının sebebi içerisinde doğru düzgün aksiyon öğeleri bulunmuyor.
Benim daha fazla kalbim dayanmıyor.

CrazyToonz

24.3.2013 18:04:37

0
Bilmediğimiz şeylerden bahsedin.

ageof98

24.3.2013 17:49:47

+2
CoD daha çok Arcade oyunlara benziyor, Metal Slug gibi.Ama RO gibi oyunlar ise daha çok başarma hissi vermek istiyor.Yani oyuncular dünyayı kurtardığında değil de sanki gerçekçi bir şekilde büyük bir savaştan k*çını kurtarınca tatmin oluyor.

drummerdude

24.3.2013 17:45:38

0
Red Orchestra,Arma gibi oyunlarda gerçekçilik önemli fakat Call of Duty'yi kendisi yapan özellikte zaten basit olmasıdır bence.Bu oyunlar karşılaştırılmamalı.

altunuz

24.3.2013 17:43:43

0
zaten call of duty bu yüzden seviliyor oynanışı rahat ve esnek e ktı kullanışlı oyunlar öne çıkıncada rahat edemiyorlar bunda sitem etmek yerine birazda olsa örnek alınması gerekir

AutumnRain

24.3.2013 17:42:39

+4
7-15 yaş arası oyuncu çocuklar bu kadar fazla olursa ne olacağını bekliyordunuz ? Birisi diyor aksiyon yok.Ağzım bir şey çıkacak şimdi.Hiç ARMA'da takım halinde taktiksel oynadınız mı ? Alın size aksiyon..

any77

24.3.2013 17:14:36

-3
Bu oyunların gerçekçiliği ortada ama bu oyunların satılmamasının ya da yeterince ilgi duymamasının sebebi içerisinde yeteri kadar aksiyon öğeleri bulunmuyor. Red orchestra'ya ya da arma'ya CoD aksiyonunu eklesinler al sana milyonlarca dolar. Hiç mi akıl edemiyor yapımcılar anlamıyorum ki? CoD konusuna gelirsek, 2 saat battlefield oynadıktan sonra CoD oynarsam zorluğu sonuna kadar artırsam, hard'ı seçsem vs vs, en dandik silahı alsam küt küt geçiyorum bölümleri. Çocuk oyuncağı oluyor CoD'da bölüm geçmek. Bu sebeple pek CoD tercih etmiyorum. Bence aksiyon, gerçekçilik, sesler, savaş atmosferi ve grafik konusunda en güzel dengeyi Battlefield serisi yakaladı. Benim görüşüm bu yönde. Eğer ciddi bir oyuncu iseniz ve ciddi olarak oyun oynamak istiyorsanız battlefield, ara sıra tabiri caizse ayaküstü oyun oynamak için ise CoD[:'(]... CoD'un bu kadar tercih edilmesinin sebeplerinden biride toplumun%95'inin pc sistem toplamak ile uğraşmak istememesi. CoD'u kaldırmayan, oynatmayan pc'mi kaldı bu devirde? Ayarları low'a alınca bildiğin minecraft'a dönüyor oyun CoD fanları üzerime gelmeyin. : Aksiyon ve grafik için Crysis, Aksiyon ve stres atmak için CoD Aksiyon biraz olsun gerçekçilik ve eğlence için Battlefield, Full gerçekçilik, az biraz aksiyon için arma ve red orchestra CoD'a kötü dedim. Bazı yanlış anlaşılmalar olmuş. Red orchestra ve arma benzeri oyunlara kötü demedim. Övüyorum yarım saattir anlamıyorsunuz ki? Ben CoD'a kötü dedim. Yanlış anlaşılma olmuş düzelteyim dedim[:'(]... diyorum...

AyNaR

24.3.2013 17:12:42

-2
Call of duty sadece bir oyun bir simulator deyil ve CoD hayranlarıda bu oyunu böyle seviyor . Adam yeni çalışmalar yapmakdansa, gündeme oturmak için boş boş konuşuyor.

5lgc25005

24.3.2013 17:11:35

0
Operation Flashpoint: Red River ve Dragon Risingide unutmamak lazım.

aykut291

24.3.2013 17:03:21

-8
Yav he he Müşterilerin ne istediklerini dikkate almayan frimalar çuvallamaya mahkumdur. İnsanların call of duty sevmelerini sebebi rahat oynanış harekletlilik, akıcılık, insanlar eylenmek istiyo gerçekcilik kimse aramıyo bunu daha hayla yıllardır anlamadılar. istediğiniz kadar oyuna gerçekcilik paso grafik ekleyin sonra böyle oturur ağlarsınız başkasına laf atarsınız. call fo duty yapımcılarıda eminin bu yazılara çok büyük kahkaha atıyolardır zaten cevap vermediklerinden belli. adamlar en büyük cevabı milyonlar satarak başarıya ulaşarak cevap vermiş oluyo. Ağlamaya devam edin

musAKka

24.3.2013 16:56:33

+3
Casual/aksiyon oyunlarının simulasyonlardan fazla sattığı bir gerçek. Simulasyonlar her ne kadar gerçekçilik içerse de herkese hitap etmiyor. Piyasanın da haliyle casual'a kayması normal ve üzücü bir durum. Yapımcılar da herkese hitap eden basit oyunlar yaptıklarında daha çok satacaklarını bildiklerinden dolayı bunun önüne geçilmiyor. Bu piyasada satış rakamlarını bir kenara itip kendi doğrularının peşinden koşan firmalar ne yazık ki teker teker siliniyorlar ya da EA gibi şirketler tarafından yutulup istemedikleri şeyleri yapmaya zorlanıyorlar. Önümüzdeki senelerde durum daha da vahimleşecek gibi gözüküyor, umarım yanılırım.

WE neED

24.3.2013 16:52:53

0
Saçma FPS ile simülatör birbirinden bağımsız olmalı bence biri Oyun ve amacı eğlendirmek diyeri Simülatör ve amacı gerçeklik sağlamak.

kımyasal

24.3.2013 16:35:25

-3
2 metre ötedeki düşmanı RPG ile vurabiliyorum gerçekçilik budur

patriotic*

24.3.2013 16:32:44

0
Haklı. MW serisi çoğu zaman gerçekçilik ile bağı koparıyor
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Siz de aşağıdaki form aracılığıyla yorum yapabilirsiniz.
Mesajınız
Üyeyim Üye Değilim

DonanımHaber üyeliğinizi kullanabilirsiniz.

E-Posta (Onay için gerekli.)

KÜNYE
Red Orchestra 2: Heroes of Stalingrad
+ TAKİBE
AL
14 kişi bu oyunu takip ediyor.
Kullanıcı Videosu Yükle ▲ Siz de video yüklemek için tıklayınız