Özgür Kirazcı ve PS İletişim Ekibi Ropörtajı
İbrahim Katmerci

Sayfa 1


     Son dönemlerde Türkiye oyun piyasasında oldukça hareketli ve sevindirici günler yaşıyoruz. Bu hareketliliğin baş mimarlarından birisi de tabi ki Sony Eurasia Kişisel Eğlence Ürün Grup Müdürü Özgür Kirazcı ve PS Türkiye ekibi.
 
     Bizde BSC ekibi olarak Özgür Kirazcı, Ayşe Naz Helvacı ve Begüm Atılgan ile PS3, gelecek Türkçe oyunlar ve kopya konularını konuştuk. İlk olarak Özgür Kirazcı'ya yönelttiğimiz sorular ile başlıyoruz.

Bölüm Sonu Canavarı: Öncelikle biraz sizden bahsedelim. Kaç yıldır bu görevdesiniz?
Özgür Kirazcı: Yaklaşık 3 yılı aşkın süredir bu görevdeyim.
 
Sony’deki görevim PlayStation ile ilgili satış ve pazarlama çalışmalarını yürütmek.

BSC: Sizi herkes PlayStation’dan tanıyor. Aslında eğlence ürünleri dediğimiz zaman bunun içine walkman gibi ürünler de giriyor değil mi?
 
ÖK: Evet, insanlar genelde beni PlayStation’dan tanıyor ama ben aslında MP3 ve MP4 çalarlar, kulaklıklar ve diğer eğlence ürün gruplarına da bakıyorum.Bununla birlikte zamanımın büyük bir kısmını PlayStation satış ve pazarlama çalışmalarına ayırıyorum.
BSC: Şu sıralar gündemde olan şey Türkçe oyunlar. Gelecekte hangi oyunlar Türkçe olacak? Biz de herkes gibi Uncharted 3 ‘ü bekliyoruz. Bu oyunun Türkçe dublajı kesinleşti mi? Infamous 2 çıkacak, bunlar hakkında biraz bilgi alabilir miyiz?
 
ÖK: Biz oyun Türkçeleştirme çalışmalarımıza ilk olarak Parti Başlasın/Start the Party ile başladık. Arkasından Gran Turismo 5 ve Killzone 3 geldi. Sırada Infamous 2 var. Infamous 2’nin Türkçeleştirme çalışmalarına başlandı. Uncharted 3 gibi diğer oyunları da şu an da değerlendiriyoruz .

BSC: Oyun seslendirmelerinde Killzone 3’te olduğu gibi Atilla Olgaç, Hazım Körmükçü gibi ünlü isimler ile karşılaşacak mıyız?
 
ÖK: Dublaj konusunda mümkün olduğu kadar bilindik ve profesyonel sesler ile çalışmaya gayret gösteriyoruz.. Türkçeleştirme Türkiye’deki oyun dünyası için de bizim için de yeni bir alan bu sebeple titizlikle çalışıyoruz. Dublaj konusunda deneyim sahibi, profesyonel kişiler ile çalışıyoruz. Bu kişiler de genelde bizim bildiğimiz ünlü seslendirme ustaları oluyor. Doğru ses ile doğru karakteri bir araya getirmeye özen gösteriyoruz. Bundan sonra da bu şekilde ilerlemeye devam edeceğiz.
BSC: Geçtiğimiz aylarda PSP2 (PlayStation Portable 2) bir diğer adı ile NGP (Next Generation Portable) duyuruldu. Bu ürün ne zaman Türkiye’de satışta olacak? PSP2’nin Türkçe yazılımı ve ya Türkçe destekli oyun seçenekleri olacak mı?
 
ÖK: NGP’yi yıl sonuna doğru göreceğimizi tahmin ediyorum. Şu anda ürünün geliştirilmesi devam ediyor. Bu sebeple Türkçeleştirme ile ilgili netleşmiş bir durum yok ama biz bu konuda hassasiyet gösteriyoruz. Oyunların Türkçeleştirilmesi için gösterdiğimiz gayreti NGP için de göstermeye çalışıyoruz. Umuyoruz ki bu konuda başarılı olacağız.
Sayfa 2

Diğer konulara gelirsek, bu işi daha iyi anlatmak, deneyimletmek, sevdirmek için oyun satan mağazalarda, alışveriş merkezlerinde turnuvalar ve etkinlikler düzenleyerek geniş kitlelerin ilgisini çekmeye özen gösterdik. Gazetelerde, dergilerde daha çok haber çalışması ile yer almaya gayret gösterdik. Bunun yanı sıra stratejimizin bir parçası da oyunlarda Türkçe desteğinin olmaması idi. Son dönemde bu konuya ağırlık veriyoruz. Dolayısıyla aslında her alanda işimizi eskisine göre daha iyi yapmaya gayret gösteriyoruz çünkü ancak hepsini bir arada yaptığınızda başarılı olabilirsiniz Son 3-4 yıldır sizin de dediğiniz gibi işler pozitif yönde gelişiyor. Bundan sonra da bu şekilde devam etmesini umut ediyoruz.
 
BSC: PSN Türkiye açılmasına karşın, PS Store' da henüz Türkçe dil desteği mevcut değil. Kredi kartı ile alışveriş yapabilmek mümkün.PSN’i Türkçeleştirme çalışmalarınız olacak mı?
 
ÖK: Bu konu değerlendirdiğimiz ve üzerinde çalıştığımız konulardan birisi. PSN için bir tercih yapmak zorundaydık. Ya PSN’in açılışını erteleyecektik ya da İngilizce olarak açacaktık. Biz tercihimizi İngilizce bile olsa bir an önce açmaktan yana kullandık çünkü bu iş aslında sadece bir sitenin açılması değil oradaki içeriğin de yönetilmesi. Sitede çok dinamik bir ortam mevcut. Şu anda 130 bin civarında kullanıcımız var. Bu sayı arttıkça, içerik zenginleştikçe orayı da Türkçeleştirmek hedeflerimizden biri.
Umut ediyoruz ki yakın zamanda bu konuda bir gelişme ile karşınıza çıkacağız.
BSC: Sharpshooter ile ilgili neler olacak? Ne zaman satın alabileceğiz? Gelecekteki oyunlarda da Sharpshooter desteği olacak mı?

ÖK: Sharpshooter çıkardığımız her FPS(First Person Shooter) oyununda kullanmak istediğimiz bir alet çünkü gerçekten oyun oynama deneyimini bir üst seviyeye taşıyor. Fiyatı ise 119 TL ile 129 TL arasında olacak ve Mart ayının ilk haftası itibari ile satışa çıkmış durumda.
 
     Ropörtajın ikinci kısmında ise sorularımızı PS İletişim ekibine yöneltiyoruz. İnsan Kaynakları Uzmanı Şükrü Şardağ, Beykent Üniversitesi Hukuk Fakültesi 1. sınıf öğrencisi Fatih Özgüner, İzmir Ekonomi Üniversitesi öğrencisi Fatih Katmerci ve İbrahim Katmerci tarafından yöneltilen sorular Sony Eurasia PlayStation iletişim ekibinden Ayşe Naz Helvacı ve Begüm Atılgan tarafından yanıtlanmıştır.
Bölüm Sonu Canavarı: Oyunların yerelleştirilmesi Sony Türkiye’nin en dikkat çekici atağı. Yakın zamanda Türkçe olarak gelecek yeni oyunlar var mı?

PS İletişim Ekibi: PlayStation’ın dört sene öncesinden bugüne kadar olan süreçte en keyifli zamanını yaşıyoruz. İletişim çalışmalarımızın bu boyutlara ulaşması aslında God of War ile başladı diyebiliriz.
PlayStation iletişimi çok zor bir iş. Herhangi bir ürünün iletişiminden çok daha farklı; çünkü ortadaki aslında bir ürün değil, bir hayat tarzı. Oyuncuların PlayStation’ı ve oyunlarımızı ciddi olarak sahiplenmiş durumda olduğunu görüyoruz. Bu sebeple gerek oyuncularımıza gerekse oyun dünyasına karşı ciddi bir sorumluluğumuz bulunuyor. 
 
Sizlerin de yakından takip ettiği gibi ilk Türkçe seslendirilen oyun “Parti Başlasın/Start the Party” oldu. Onun ardından Gran Turismo 5 ve KillZone 3 geldi. Yakın gelecekte Türkçeleştirmeyi planladığımız oyunlar da olacak. Bu oyunlardan ilki olan İnfamous 2 bu yıl içerisinde Türkçe olarak gelecek. Ayrıca ses getirecek büyük oyunların hepsini Türkçe olarak getirmeyi planlıyoruz.
Sayfa 3

BSC: PSN Türkiye açıldı. Bu network devamlı olarak açık kalacak mı?
 
PS: PSN Türkiye bundan sonra devamlı olarak PlayStation kullanıcılarına hizmet veriyor olacak.

BSC: Günlük yaşantınızda PlayStation oynuyor musunuz?
 
PS: PlayStation iletişim ekibine katıldığımızdan beri daha sıklıkla PlayStation oynuyoruz.
Geçtiğimiz yılın ortalarında lansmanını yaptığımız PlayStation Move ile PlayStation’ın sadece erkeklere özel bir konsol olmadığını göstererek kadınları ve aileleri de dahil etmeye gayret gösteriyoruz. PlayStation genelde hep futbol ile bağdaştırılıyor. PlayStation denince bayanların aklına hemen PES (Pro Evolution Soccer) geliyor ama aslında PlayStation bayanlar için de bir çok oyun seçeneği sunuyor.
BSC: Kısa bir zaman önce PlayStation’ın kopyalanması konusu gündeme geldi. Bu konuya bakış açınız nedir? Bu durumu önlemek adına Tükçe oyun desteği haricinde planlarınız var mı?
 
PS: Bu konuda Sony Computer Entertainment dünya çapında ciddi girişimlerde bulundu. Dünyada bir çok oyuncuya bu konuda bilgilendirmeler yapılıyor.Kopya yazılım kolayca tespit edilebiliyor. Sony, sistemde kayıtlı bütün kullanıcıların ne tür ürün kullandığından haberdar.
 
Korsan yazılımları ve oyunları kullananların PSN’e erişimi yasaklandı. Bu kararın nedeni sadık oyuncularımızı, oyun geliştiricilerini ve oyunun eko sistemini koruma isteğimizdir. Dünyada bu konuda bir çok adım atıldı. Biz de Sony Türkiye olarak oyun fiyatları ve Türkçe oyun desteği gibi uygulamalarımıza ek olarak sizlerle sık sık bir araya gelerek bu konuyu ne kadar sahiplendiğimizi ve önemsediğimizi göstermeye gayret ediyoruz.
BSC: Geçtiğimiz günlerde Sony PSP2’yi (PlayStation Potable 2) duyurdu. Ürünler genelde Tükiye’ye diğer ülkelere nazaran daha geç geliyor. PSP2 için de aynı şey söz konusu olacak mı? PSP2’de Türkçe desteği olacak mı?

PS: PSP (PlayStation Potable) Phone Avupa ile eş zamanlı olarak Türkiye’de de satışa sunulacak. Bu yılın sonlaına doğu piyasada olması bekleniyo. Üünün duyuusu çok kısa bi süe önce yapıldı. Tükçeleştime gibi konulada youm yapabilmek için çok eken bi dönem.