Gizle
Kullanmakta olduğunuz tarayıcı güncelliğini yitirmiştir. Bölüm Sonu Canavarı, sorunsuz bir gezinti için tercih ettiğiniz tarayıcının en güncel sürümünü kullanmanızı önerir.
Mobil Sürümü Görüntüle »

Oyun Muhabbeti - Eski ve Yeni Oyunlar Arasındaki Farklar

28 Şubat 2016 Alkan Adakaner 173 İzlenme Sayısı: 32818 Video süresi: 36:56 Oyun Muhabbeti
Video otomatik başlamasın
URL
Embed
YouTube Kanalımıza Abone Olun

Bu hafta Oyun Muhabbeti'nde geçmiş ve yeni oyunlar arasındaki farkları ve yok olmaya yüz tutmuş oyun türlerini konuşuyoruz. Ayrıca bize yorumlarıyla katılan kullanıcılardan biri Logitech G303 Daedalus Apex oyuncu faresi kazanacak! Ayrıntılar videoda.

BSC bolumsonucanavari Bolum Sonu Canavarı PC PS3 xbox 360 DS PSP Wii IPhone PS4
FarCry Primal - En Güçlü Kaplanın Peşinde! - 9 /Gökhan The Flame in the Flood - İlk İzlenim
Yorumlar yeniden eskiye doğru listelenmektedir. Sıralamayı değiştirmek için sağdaki menüyü kullanabilirsiniz.

ProGamer45

3.3.2016 21:53:11

+1
Eski oyunların yeni oyunlara nazaran en büyük farkı daha zor olmaları.Bir Commandos oyunu hatırlarım mesela,oynarken ecel terleri dökerdiniz.Steam gibi platformlar yoktu örneğin.Oyunlara ya korsan cdlerde yada orjinal kutulardan alınırdı.İnternet altyapısı şimdikinin yanına dahi yaklaşmazdı,doğru düzgün multiplayer için net cafelerde takılırdık.Öyle ahım şahım grafikler olmazdı buna rağmen saatlerce başından kalkmadığımız oyunlar vardı.İlk çıkan medieval total war aklıma gelen ne oynardık ama, şimdiki total war oyunları bırakın grafikleri filan asla aynı keyfi vermiyor..Age of empires,Red alert gibi efsanevi RTS oyunları vardı artık pek yapılmayan.Zaman hızlı akıp gidiyor.....

SellYourSoul

3.3.2016 20:06:32

0
mame32 emulatoruyla oynamadigim nes oyunu kalmadi hepsindende buyuk keyif aldim, yine yukleyesim var kac oyun var ama acipta oynayasi gelmiyor insanin, kuru kuru oyunlara donustuler

Jude Law

3.3.2016 19:46:00

+1
quote:

Orijinalden alıntı: S-BeatZ Yaşım o kadar büyük değil ama hem oyun oynamaya çok küçük yaşta başladığımdan, hem de külüstür bir bilgisayarım olduğundan yeni çıkan oyunları oynamak yerine eski oyunları oynamak zorunda kalıyordum. Tabi bir de abim çok oyun oynuyordu. Ben de ağzım açık onu izliyordum. O da benim Twitch.tv'mdi. Eskiye dönecek olursak: Oyunlar şimdiye göre zordu. Mesela Tomb Raider II oynarken ne kadar kafa patlatırdım. "buradan nasıl geçecez abi ya?" derdim. Abim gelirdi , o da geçemezdi. Max Payne oynarken o kanlı yolları tekrar tekrar denerdim. Bir türlü geçemezdim. Oyun çok kısıtlanmazdı. Seni "illa şuradan geçeceksin , şuraya atlayacaksın , 3 kere E'ye , 5 kere F'ye basacaksın , oyun alanını dakikalarca dolanacaksın çünkü çitlerin üstünden atlyamazsın." diye zorlamazlardı. Oyunların bulmaca kısımlarında hiç yardımcı olmazlardı. Eskiden Walktrough videoları da yoktu. Kaç oyun bıraktım zamanında beceremedim diye. Bir tek ben mi önemsemezdim ona herkes adına konuşamam ama teknik detaylar çok da umrumda olmuyordu. (Yok çözünürlüğü yok fps'si , yok downgrade'i. Gerçi bu muhabbetler de yeni yeni ortaya çıktı.) Takarsın diskini oynarsın. Keyfine bakarsın. Oyuna bir emek verilmiş. Sen de para verip almışsın.
tomb raider 2 gibi bi oyun zaten yapamazlar, aylarca uğraştım zor bitirdim, atmosfer,yaşattığı duygular felan çok acayipdi

SevketXR

3.3.2016 19:34:48

0
quote:

Orijinalden alıntı: krmlbrc Eskisi kitabı, yenisi filmi.
Ancak bu kadar iyi anlatılabilirdi.

kurnaz17

3.3.2016 12:51:08

0
Günümüzde oyunların muazzam grafikleri var ama bir gram tatları yok. İyiki 90'ların genci olmuşum o tatları yaşamışım.

krmlbrc

2.3.2016 17:10:34

+1
Eskisi kitabı, yenisi filmi.

piquet

2.3.2016 15:43:15

0
Beyin hep iyi anıları hafızasında tuttuğu için geçmiş bize hep daha güzel görünür. Aslında geçmişte bugün gibi iyi ve kötüyü barındırmakta... P.S. Gülümse yarın her şey daha kötü olacak. :))

16Kırmızı

2.3.2016 14:27:24

0
Yeni oyunlar her açıdan daha iyi. Grafik kalitesi, uzun metinler (tabi okuyana), oyun çeşitliliği.. Eskiden piksel piksel, ses kalitesi olmadan,pek çok şeyi oyuncunun yaratıcı zekasına bırakmıştı firmalar. Şimdi teknoloji gelişti. Artık kafa yormadan stres atmak için oyunlar da var, yaratıcılık odaklı oyunlar da..

Boldrex

2.3.2016 14:12:44

0
MS-DOS üzerinden Mortal Kombat 1 oynadığımız 'perfection is the key' yazısını çözmeye çalıştığımız günleri özledim

PSYCHO!

1.3.2016 21:23:19

0
Bana göre eski oyunlar ile yeni oyunlar arasında çok fark var eski oyunlarda heyecan vardı, sabahlamak vardı. Daha bilgisayarların evlere girmediği zamanlarda tv başında atari kollarını mario için bozmak vardı. Zaman geçtikçe hızlı tüketim arttı bir oyun bitmeden yenisi piyasaya çıkar oldu.Evet grafik kalitesi arttı fakat neden nerde o eski oyunlar diyoruz? Grafikten daha önemli oyunların verdiği o haz eskisi gibi değil.Kim bilir belki de biz yaşlandığımız içindir.

yanlızkurt007

1.3.2016 19:49:41

0
Yeni nesil oyunların hiçbirinin zevki çıkmıyor...Hem oyunlar pahalı hem oyunu alınca adam gibi oynayamıyorsun yok DLC yok şu kadar para ver şunu al vb...Eskiden öylemiydi oysa oyunlardan zevk alıyordun oynadıkça oynayasın geliyordu...Senaryosu oynanışı olsun bir başkaydı eskiler..

theJuDGe_41

1.3.2016 19:15:01

0
Önceden sadece oyun oynamak isteyen kişi oyun oynardı. Sadece oyuncu kitle gidip PS2 yada Nintendo konsol satın alırken şuan oyunla daha önce alakası olmayan 40 yaşındaki adam PS4 satın alabiliyor. Zaten PS4'ün ve Xbox One'ın milyonlar sattığını ama dünyada bu kadar geniş oyuncu kitlesi olmadığını düşündüğümüzde bu durum daha net ortaya çıkıyor. Yapımcı firmalar da konsol sahibi herkese hitap edebilmek için hem bu casual kitleye hem de hardcore kitleye hitap edebilme adına oyunları kolay ve hızlı oynanışa sahip bir şekilde çıkarıyor. Oyunlarda artık 20-30 dakika oyna çık üzerine kurulu. Eskisi kadar uzun oynanışa sahip oyunlar göremiyoruz. Eskiden kolay oyuna bu çocuk oyunu muamelesi yapılırdı. Ama şimdi herhangi bir yapımcı korku oyunu yaparken "kullanıcı yarım saatte ne kadar ilerleme kaydederse o kadar zevk alacak" diye düşünebiliyor. Günümüz oyun sektöründe aralarına benim de dahil olduğum bağımsız geliştiriciler, maddi düşünceleri bir kenara bırakıp hayalindeki oyunları yapmayı istiyorlar. Eğer büyük oyun firmalarının başına "pazarlamacı" insanlar değil de "oyuncu" insanlar gelirse oyun sektörü tamamen doğru yöne yönelebilir.

Eufrat

1.3.2016 17:26:50

0
CASUAL > HARDCORE Oyunlar artık tamamen bu mantıkla üretiliyor, casual büyüktür hardcoredan. Adamlar artık az içerikli hızlı tüketilen oyunlar yapıyorlar neden ? Çok satarım ikinciyide hemen çıkarıp köşeyi dönerim mantığını aldı artık AAA yapımlar.

BSC Misafiri

1.3.2016 17:21:53

+1
Eskiden birbirlerini takip eden seriler, tıpkısının aynısı olan oyunlar yoktu. Şimdi adamlar 1 oyun yapıyor. Serinin tamamı onunla geçiniyor.. Oyunun içeriği farklı olsa bile bütün teknik şeyler aynı oluyor. Şimdi, oyunda tat kalmadı. Ne kadar ilk başlarda hevesli hevesli oynasak da, elinde sonunda bıkıyoruz. Ama eskiden, bıkmak diye bir şey yoktu. Kim bilir Mario'yu kaç kere bitirmişimdir.. Fazla söze gerek yok.. Özet bu işte..

Sercan Ç.

1.3.2016 15:21:48

0
Kısıtlı vakitlerimizde ne oynasak acaba derdine düşüyoruz artık. Çünkü her oyun birbirinin kopyası niteliğinde. Yeni fikirlerle ortaya çıkmış oyunlar tek tük arada çıkıyor. Çıkınca da bırakamıyoruz zaten. Eskiden ise böyle değildi. Oyunlar az çıkardı ama uğraşılmış olurdu. Şimdi para kazanma hırsı biraz daha öne geçmiş durumda. Bu sebeple kolay yoldan nasıl oyun üretirim derdine düşülüyor: En basitinden bir örnek; Far Cry 3 çıkardılar. Çoğumuz beğendik. Üstüne bir şey eklemeden 2 oyun daha çıkardılar(hatta bloody dragon'ı sayarsak 3). Ne oldu peki? Cevap basit: Sıkıldık, bıktık. Şu da oluyor tabi, yenilikçi fikirlerle piyasaya çıkıp tutamayanlar. Onların da reklamı iyi yapılıyor ama çıkınca bir bakıyoruz, reklamından eser yok.

bullx

1.3.2016 15:19:38

0
Wolfenstein Enemy Territory... ah ah öylesi bidaha gelmedi. şimdi herşey para para para

bordobereli61

1.3.2016 14:39:17

0
Eski oyunlar eskiden yapılmıştı, yeni oyunlar şimdi yapılıyor.

freshmind

1.3.2016 11:29:48

+2
Level'lar , PC Magazine'ler ... Bir oyunun demosunun bile, bizleri mest ettiği o dönemler... 90'ları yaşamak o dönemin insanı olmak paha biçilemez. Eskiyi bu şekilde yad edeceğimi hiç düşünmez, istemezdim. Ama maalesef gerçekler ortada.

gurkanse

1.3.2016 10:29:19

+1
iyiki commodore 64 ile kafa ayarı yaparak oyun oynamaya başlamışım. iyiki en güzel zamanlarda en güzel konsolları kullanabilmişim iyiki atari salonlarındaki o harika zamanları yaşabilmişim iyiki bi kaset değiştirebilmek için bisikletle her defasında hiç üşenmeden ve heyecanla 8km yol katetmişim. iyiki ps1 oynayabilmişim.belkide hayatımda gördüğüm en zevkli en güzel oyunlar bu konsoldaydı iyiki pc ye disketten sadece bir oyun atabilmek için 20 disketle o pc dükkanına hep gitmişim iyiki 30 yaşındayım.çünkü harika bir çocukluk ve oyun konusunda en güzel en harika en tatlı ve her zaman kelimelerin kifayetsiz kalacağı o duyguları o zevkleri yaşayabilmişim. eskiler neden mi güzeldi? eski oyunlar eski konsollar hala neden mi güzel ? benim yaşımdaki insanlar neden hala kalplerinin en güzel yerinde eski oyunları taşır? -eskiden yokluk vardı. (hem maddi hemde oyun konusunda).bu sebepten her oyunu bir güzel ezberlerdik. -sadece yokluktanmı? tabiki de hayır! yapılan oyunlarda her zaman daha iyiydi niyemi? ekran kartıydı işlemciydi yok efendim oyuncu klavyesi oyuncu mouse oyuncu koltuğu yani kısacası başına oyuncu kelimesi gelen herşey fahiş fiyatla satılmazdı.oyuncular kaz gibi yolunmazdı.o zamanlar YARATICILIK VARDI! ÜRETKENLİK VARDI! birbirinden kopya çekerek oyun yapmak yoktu.mecburiyetten belki de yeni bir şeyler üretmek zorundaydılar ama hep te güzel olurdu. iphone 6 plus kullanıyorum ama hala içinde ne var biliyormusunuz? emame snes retroarch amazondan mad catz joystick aldım ios için. hepsi sadece -oyun içi satın alma eziyeti olmadan -DLC gibi şeylere para ödemeden (eskiden expention pack denirdi) -pay to win olmadan -free to play diyip kendimi yoldurmadan Bir nebze olsun oyun oynarken keyif alabilmek için snow bros street fighter king of fighters pang street hoop ve saymadığım nice oyunlar(keşke online oynayabilsem bunları.turnuvaları falan olsa.günümüzde eminim çoğu oyundan daha keyifli olur.) Bu kadar şey yazdım ama eskilerin güzel olmasının asıl temel sebebi "DUYGU VARDI"

fatih0880

1.3.2016 03:58:40

0
Eskiden yeni gelişen ve daha çok insanları eğlendirmek amaçlı tasarlanan oyunlara açtık ve daha fazla zevk alıyorduk artık insanları eğlendirmek bir yana birbirleriyle sadece piyasa ve grafik üzerine yarışan firmaların oyunları açıkcası bizi fazla doyurdu (uçmuş fiyatlar dahil).

mavizaman

1.3.2016 02:32:38

0
bahsettiğiniz gibi yeni oyunlar daha ticari kaygı gözetilerek hazırlanırken eski oyunlarda bu filtrelemeden bağımsız halde daha özgün içerikle çıkartılıyordu. Endüstrileşen sektörler için kaçınılmaz senaryo klişeler seri üretim mantığı.

BlackTower_35

1.3.2016 00:39:13

+2
Günümüzde oyunların muazzam grafikleri var ama bir gram tatları yok. İyiki 90'ların genci olmuşum o tatları yaşamışım.

filozof07

1.3.2016 00:38:00

+1
Valla baba en büyük fark nfs serisinde bence yıl oldu 2016 birsürü nfs oyunu çıkardılar mw2 shift falan hiçbiri ne underground 2 ne de most wanted in tadını veriyor. Tamam grafikleri geliştiriyorlar ama o eski oynayış zevki yok be hacı (nissan 350z ağlattı)

Gaara34

1.3.2016 00:27:12

+1
Üç sayfalık yorumlara baktım ama bu yazacaklarım hakkında bir şey göremedim. (Gözden kaçırmışsam affola) Öncelikle birini, yani yapay zeka dışında gerçek bir bireyi öldürme hissi. Eski oyunculukta böyle bir şey söz konusu değilde. Oyunların MP kısımları arttıkça oyunculuk tarafında da değişim başladı. İnsanlar yapay zekaya nazaran gerçek eş zamanlı bir rakibe karşı oynamanın, o hırsın keyfini anladıkça senaryo modu ağır basan oyunların değeri zaman içerisinde giderek azaldı. Daha sonra bu olayı FreeToPlay olarak oyuncuya sunun firmalar türedi. Bu ülkede ki her 10 gençten 5'i Knight Online evresinden geçmiştir. Çok oyunculu FreeToPlay oyunlarının özellikle PC tarafında yakaladığı başarı oyun geliştiricilerinin farklı projeler, yeni fikirler üretmesini baltalamaya başladı zaman içerisinde. Bu gün twitch.tv gibi bir platforma girip bakacak olursanız LoL'ün sürekli üst sıralarda olduğunu görürsünüz. Keza dota,hearthstone ve CS:GO (ki benim için FreeToPlay sayılır) gibi oyunlar da sürekli üst sıralarda. Bu oyunlar zevkli oyunlar mı? Göreceli olsa da çoğunu zevk alarak oynadım, oynuyorum. Peki CS'nin geçmişten günümüze büyük yenilikler getirdiğini söyleyebilir misiniz? Yada grafikleri uçuk kaçık mı bu saydığım oyunların? Hayır. Fakat bu oyunların bu kadar popüler olmasının, para kazanmasının farklı sebepleri var. Oda sahip olduğu toplulukları ve geliştiricilerin sürekli minör güncellemelerle oyuncuları oyundan koparmaması. Son bir kaç yıldır e-spor kavramı popüler oyun dünyasında. Bu az önce saydığım oyunların büyük bir kısmının e-spor oyuncu ve taraftar kitlesi mevcut. Hem de bu kitleler bu gün EA,Ubisoft gibi AAA oyun üreticilerinin başaramayacağı kadar geniş bir oyuncu ve taraftar, izleyici hayran kitlesine sahip. Bu kadar popüler olan uluslar arası alanda oyuncuların birbirleri ile yarıştığı büyük para ve artık bahislerin döndüğü alanda diğer geliştiricilerin pastadan pay alması giderek zorlaşıyor. Bazı firmalar bu topluluk oluşturmanın önemini anladı. Misal son zamanlarda yeni CoD oyunlarının da e-spor turnuvalarını görüyorum. Mortal Kombat X'in çıkış zamanında bile twitch'de elemanların e-spor tadında kapışmalarına denk geldim. Velhasıl büyük firmalarda oyunlarını e-spor'a uyarlayıp oradan yürümeye çalışıyor son zamanlarda. Başarılı olan parayı bulup daha fazla turnuva düzenleyip hem oyuncu çekiyor hemde daha popüler olup reklamını yapıyor. Bu saydığım sebeplerin ve ayrıca oyun dünyasının artık benim tabirimle kaşarı olmuş (GTA,Assasin's Creed,COD,NFS vb...) dev yapımların karşısına yeni bir IP çıkarmak her geçen gün zorlaşıyor. Farklı bir şey yapmaya çalışanlarda videoda bahsedildiği gibi bağımsız geliştiriciler oluyor. Onlarda ya kendi içinde anlaşma sağlayamıyorlar (misal DayZ gibi çok büyük bir fikir çöp oldu gitti) ya da emeklerinin karşılığını alamadıkları için farklı işlere kalkışmadan yok oluyorlar. Tabi buraya kadar yazdıklarım düşüncelerimin büyük bir kısmı. Misal yazımın başında ne dedim, yapay zeka dışında birini öldürme hissi. Belki çok yakın bir gelecekte sanal gerçeklik sayesinde online-mp deneyimini farklı etkileyecek teknolojiler olacak ve şu an ki nesile de bu teknolojiler farklı gelecek.

Guest-FDC9156E7

1.3.2016 00:00:28

+1
Bilenler bilir, eskiden rise of nations adında bir strateji oyunu vardı. Antik çağdan bilgi çağına kadar gelişirdik. O sırada bilimsel, ekonomik yenilikler yapardık. Oyun her şeyiyle güzeldi sonra ek paketi çıktı oyundan aldığımız zevk daha da arttı. Şimdiki oyunlarda ise oyunun kendi zevkini alabilmek için dlc satın almak gerekiyor.

olağan_şüpheli

29.2.2016 22:39:04

0
quote:

Orijinalden alıntı: gurkanse abi bi hediye olunca bu kadar mı çullanırsınız.verdikleri atla deve değilki...
bedava sirke baldan tatklıdır gerçi ben olabildiğince konuya mesaj yazmaya çalışıyorum konulara.Ama düzenli hediye verilse güzel olur.

gurkanse

29.2.2016 22:06:33

0
abi bi hediye olunca bu kadar mı çullanırsınız.verdikleri atla deve değilki...

Dr.Gonzo

29.2.2016 21:52:47

0
1. Oyunlara ulaşılabilirlik arttı. İstediğimiz oyunu tek tuşla temin edebiliyoruz. Eskiden oyun kötü bile olsa bizim üstümüzde güzel anıları oluyordu ve seviyorduk. 2. Yeni oyunlarda en önemli kriter kafayı yormayacak. Adam isten gelmiş, anormal zorlukta oyun oynayıp sinir olmak istemez. Bu yüzden oyunlar yutması daha kolay şekilde yapılıyor. Eski oyunların zorluk standardını devam ettirmeye çalışan yegane sistem PC' dir. Bazı yarış oyunları ve similasyonlar bu standardın devamlılığı için amiral oyunlar.

tutkual

29.2.2016 21:01:24

0
Eski oyunlarda gerçekten bir ruh vardı yeni oyunlarda bunu göremiyoruz.

TristanBrada

29.2.2016 20:34:00

0
Biz yaşlandık ve kirlendi dünya.

İyotluTuz

29.2.2016 19:55:17

0
eskiden oyunlar güzeldi.

onur89tr

29.2.2016 18:08:46

0
Satürn Bomberman oynayan var mı? Veya Lode Runner? Pac-Man? Ben birkaç gün önce indirdim bu oyunları. Özellikle Bombermanı seri olarak indirdim ve DS4 ile oynuyorum.

qubee

29.2.2016 18:08:43

0
Geçen steamde indirimde gördüm Grim Fandango remastered. Hemen kaptım nostalji yapayım diye. Vay arkadaş ne oyunmuş unutmuşuz resmen. Hikaye ve diyaloglar mükemmel. Bulmaca seviyesinin bu kadar zor olduğunu unutmuşum. Oyunda hiçbir karakter ne istediğini veya neye ihtiyacı olduğunu direk söylemiyor. Direk söyleyen de aslında onu kastetmemiş oluyor. Küçükken bu oyunu oynamak için elimde sözlükle resmen ingilizce öğrenmiştim. Bu oyunda bir de diğer adventurelar gibi conversation log kısmı da yok. Adam söylüyor birkez anladın anladın yoksa bazı diyalogları tekrar tekrar yapamıyorsun. Şuan oyunda bi yerde çok fena takıldım. Oyuna başlarken walkthrough bakmayacam diye söz verdim kendime ama yine de zor tutuyorum bakmamak için :)

mX-L4S3R

29.2.2016 18:02:50

0
En büyük eksik strateji oyunları. Eskiden hangisini oynayayım diye kararsız kalırken şuan oynayabileceğim kısıtlı sayıda strateji oyunu var. Yavaş yavaş bitirdiler strateji kategorisini. Eğer hala ben lan üzerinden red alert 2 oynuyorsam veya multiplayer oynamak istediğimde age of empires ı açıyorsam burda cidden bi sorun var demektir. Strateji konusunda paradox u tebrik etmek lazım. Eskisi kadar kaliteli yeni strateji oyunlarını bi bu adamlar yapıyor. Onun haricinde piyasa ölü.

emrahcey

29.2.2016 17:31:27

0
MSX 'de Goonies oynadığım zamanlar aklıma geldi. Gercekten güzel zamanlardı.

mypsnpr

29.2.2016 17:10:59

0
Eski oyunlar daha fazla oyundu, yeni oyunlarsa daha çok hollywood aksiyonu gibi, yüzeysel ve anlık.

hayabusa28

29.2.2016 16:34:33

0
Nerde o eski oyunlar

Xzenon91

29.2.2016 14:29:30

0
tunahanın esprisi için 26:36

mehmetelmas82

29.2.2016 14:25:50

0
GTA V var COD var Wicher 3 var Farcry 4 var Minecraft var Tom Rider var Destiny vs.. division geliyor bir yandan birçok oyunu bekliyoruz. Bunlar iyi oyunlar. Bence oyunlar fazla, eskiden oyunlar azdı o yüzden keyifli ve değerliydi. Bence hala güzel oyunlar çıkıyor. Doymuyoruz maalesef. Oyunlarda da birçok grafiğe doyduk. Eskiden oyunun bir sonraki bölümünde ekran görüntülerini çok merak ederdim. Sırf bir sonraki turda nasıl bir grafik çıkacak diye heyecanla oynardım. Zaten bölüm geçtikçe grafikler güzelleşirdi oyunların teması böyleydi. Şimdi oyunu bir açıyorum woooooww inanılmaz grafikler efektler uçan kaçan helikopterler uçaklar füzeler mermiler vs.. İkinci bölüme gerek yok ki zaten ilk bölümle doyuyorsun grafiğe. Ama ben inanmıyorum eskisi gibi olmadığına. Hala güzel oyunlar çıkıyor. Adamlar GTA V gibi bir oyun yapmış. Oyuna gir boş boş dolaş bu bile seni sıkmıyor. Adamlar sana ömür boyu içine girip oynayabileceğin bir oyun yapmış daha ne olsun? Yazılımlar teknolojiler gelişiyor ama oyunları yapmak zorlaşıyor. Firmaların oyun geliştirme ekiplerini duyunca donup kalıyorum. Ya diyorum teknoloji gelişiyor ama geliştirici sayısı azalmıyor. Bir sorun da oyun serilerinin her yıl çıkması. Bence daha uzun aralıklarla oyun geliştirmeleri lazım. Ekibi çok tutma daha az ekiple daha kaliteli şeyler geliştir 2 yılda bir oyun çıkar tadından yenmez.

Xzenon91

29.2.2016 14:14:45

0
bir arkadas yazmış kesinlikle katılıyorum. 'tamamen duygusal' -eski ile yeni arasında teknoloji farkı var. -jenerasyon farkı var. -fast food olayı var. -eski oyuncu,yeni oyuncu farkı var. -oyuncuların istediğine yönelik değil,popülerliğe yönelik olması. ayrıyeten rekabet her zaman vardı.

emrebdt

29.2.2016 12:58:50

+1
Eski oyunlarda yokluk vardı,herşey bize yeniydi o yüzden heyecanlanıyorduk başka da birşey yoktu.Fakat şimdi doymuşluk var.AC serisi 2. çıkacak dendiğinde kim bilir ne kadar heyecanlandık veya bir CoD serisinde.Ama şimdi heyecanlanmıyoruz, e çünkü sürekli çıkıyor ve yenilikte yok.En büyük farkta bu,yenilik.Grafikler falan değil bence çünkü grafiklerden hiç bahsetmiyorduk ki eskiden,şimdi oynasan eski oyunları gerçekten grafikler kötü gelebiliyor sana ama oynanışıyla oyun içi mekanik,öğeleriyle yine sana zevk veriyor. Bence eskiler değil ilkler unutulmaz.Bugün baktığımızda işte uncharted,bahsettiğiniz until dawn ya da yılın oyunu witcher 3 var ve 2020 sonrasında da eski oyunlar için söylediklerimizi bunlar için de söylicez.Zaman geçtikçe eldekinin kıymeti artıyor çünkü eskide geliyor o beğendin oyun ve o zamanı hatırlatıyor sana.Aynı bioshock çıktığında 10 sene önceydi vay yaşlandık demeniz gibi.

seceka_

29.2.2016 12:45:40

0
Eskiden oyunlarin hitap ettigi yas kesimi sinirliydi. Bugun bir witcher3 fallout4 u 60 yasinda adam oynuyor. Filmden bir farki yok cunku. Tek handikapi sisteme ayrilmasi gereken butce. Eski oyunlar grafiksel acidan gelismemis oldugu icin her bilgisayarda oynanabiliyordu. Simdi ki oyunlari oynamak icin minimum 2500 tl ayrilmali ve 2 senede bir guncellenmeli sistem. Ha deger mi? Bence deger. Cunku filmlerden fazla butce ayriliyor artik oyunlara. Oyun/cocuk onyargisi yikildi.

hanıncipsi

29.2.2016 12:34:03

0
Abım sağolsun ılk oyun deneyımım ps1 dı En büyük fark keyif almamdı.

mösyö liquid

29.2.2016 12:29:53

+1
Video nun ismi bence 30 yaş bulalımındaki editörler olmalıydı. Bence sizin içiniz kararmış bir tatile çıkın. Geçmişteki pek çok dinamiksel hatayı zorluk olarak görüp övüyonusunz. Misal Silent hill piyano bulmacası 3-4 gün uğraştım geçemedim ve oyunu bıraktım, 3-4 ay sonra bi arkadaş ile muabbette sormuştum oda basmayan tuşları dene demişti, oturdum sıra ile 2 saat boyunca kombinasyonları denedim ve geçtim. Bu mekanik şuan işlemez cisimler parlıyor kolaylaştı diyosunuz da, öbür türlüde pixel avına dönüşüyordu. Artı döneminde baldur's gate leride oynadım ve şuan o tür bir oyun oynanamaz hem mekanikleri yaşlı hemde 150 saat pek çok şey ilkel olduğundan o kadar uzun bir oyun süresi var Evet büyük firmaların oyunları genele hitap etme cabasında ama bu kadarda karamsar bakılacak bir durum yok. Örnek : Oyunları kolay kolay diye eleştiriyorsunuz ama canlı yayınlarda sürekli ölüyorsunuz.

Hoid

29.2.2016 11:53:09

0
Benim ilk anlayarak oynadığım FPS oyunu half-life 1 dir . O zamanlar o oyunu nasıl bitirdim hala aklımda aylarca uğraşmıştım sonuçta 10 yaşındaydım half-life dan önce doom , quake oynardım da anlamazdım neyin ne olduğunu silah seç yaratıklara eteş et . Konu yok bir şey yok . Half-Life da profesörlerle konuşup onları belli noktalara götürüp kapıyı açtırman gerekirdi adam konuşurdu bende yazardım sonra alırdım elime sözlüğü karışırtıra karıştıra bunu mu dedi bunu mu ima etmiş diye kafa yorardım . Sonra gider bölümü geçerdim ve büyük bir başarma duygusu kaplardı içimi . Şimdiki oyunlara bakıyorsun hocam geçemedin mi Q tuşuna bas sezgi moduna sokayım diyor bakıyrosun ki gökten sarı bir ışık iniyor aha bak buraya gideceksin diyor ... Yanılmıyorsam bunu başlatanda ubisoft du Prince of Persia Warrior of Withinde geçemediniz mi bölümü bir tuşu vardı basıyordunuz kamera nereden gideceğinizi göstererek sırasıyla varış noktasına focus oluyordu . Oradan tırman buradan çık şuraya atla gibisinden gösteriyordu ... Buda şuna sebep oluyordu azıcık takıldın mı hemen yolu göster bana diyordunuz çünkü takılıp uğraşmak istemiyordunuz . Tam bu işlerden sıkıldım lanet okumaya başlamıştım ki souls serisi geldi oyunda ne harita var ne nereye gideceğiniz belli ne çıkan itemler nedir onu biliyorsunuz ne size şu tuşa bas şuraya git diyen birisi var hiç bir şey yoktu . İşte oyun budur dediğim nadir oyunlardan birisidir souls serisi . Bilmiyorum benim isteklerime tamamen karşılık verebiliyor belkide bu yüzden seviyorumdur . Bir başkası yüzüne dahi bakmaz , grafikleri leş vs vs derler hatta günümüz oyuncuları abi bu kapı açılmıyor anahtar istiyor ben nereden bulayım anahtarı diyerek oyunu kapatıyor Geçemediği bir düşmana 2-3 kere öldükten sonra oyunu silen arkadaşım var ... Ben dark soulsda bir bosa 48 kere felan öldüm ki zorluk seviyesi ng+7 de dedim 1-2 saat bırakayım şunu gittim bir tane passiflora çaktım geldim geçtim bossu Çünkü souls serisinde 1 saniye dahi heyecan yaptınız mı kesinlikle affetmiyorlar . Vurma vurma diye bossu ikna çabalarına dahi girişebiliyorsunuz . Eskideki oyunlarda böyleydi ne canınız dolardı ne mermiler oradan buradan bol bol fırlardı boşa ateş etmeye korkardınız ben bu bombayı atıyorum ya çıkmazsa korkusu olurdu . Şimdiki oyunlarda çanta halinde yerde duruyor ne eksiğin varsa hepsi içinde buda bence oyun zevkini çok büyük derecede baltalıyor . Örnek vereyim half-life 2 de magnum silahının mermisi nadir çıkardı ama vurduğunu indirirdi sen sürekli kontrol ederdin kaç tane kaldı mermisi diye bittimi üzülürdün , korkardın dişli bir düşman gelirse ne yapacağım diye . Her tarafında örümcek olan zombiye büyük darbe vuruyordu magnum yoksa cephaneliğiniz bitiyordu resmen ölmüyordu hayvan ... Birde unutmadan yazayım eskiden FPS de kayıp olurdunuz haritalarda çok karmaşık olurdu önünüze bir sürü yol çıkardı her biri farklı bir yere giderdi . Şimdi maximum 3 tane yol çıkıyor karşınıza 1 i çıkmaz odaya giriyor orada 1-2 resim görüyorsunuz şanslıysanız tabi yapımcı koyduysa ... 2. si cephanelik 3. yol ise gitmeniz gereken yol ...

bitsin yemek yicem

29.2.2016 11:23:36

+1
kim ne derse desin yeni oyunlar daha güzel bugün bi atari ps2 falan açıyorum yarım saat 45 dk sonra sıkılıp bırakıyorum ama yeni nesil oyunların başından kalkamıyorum bu da demek oluyor ki yeni nesil oyunlar daha güzel

BSC Misafiri

29.2.2016 11:08:50

0
Eski oyunlardan aldığımız tadın büyük bir bölümünün sahip olduğumuz anılardan kaynaklandığını düşünüyorum. Çünkü eski oyunlar bize bir anı bırakıyordu ve akılda kalıcıydı. Şimdiki oyunlar ise aynı şeyi her sene daha iyi grafikle ısıtıp ısıtıp önümüze sunuyorlar. Bunun en büyük örneklerini PES, CoD ve AC serilerinde gördük hele hele dağlar kadar hype yapıp sonra buglarla dolu, optimize edilmemiş, yarım yamalak çıkan oyunlara değinmiyorum bile.

AC_Hawker

29.2.2016 10:44:52

0
Ayrı satılan DLC, Hazır çıkmayan oyunlar, beklentileri yüksek tutup abartılı downgrade ile oyuncuyu salak yerine koymaları, üzerinde neredeyse hiç uğraşmadan tek tuşa basıp konsoldan pcye port edilen ve optimizasyon özürlü çıkan oyunlar, oyun serilerinin her sene çıkmak zorunda gibi hissedilmesi ve kalitenin düşmesi. Kısacası olay şu; teknolojinin depar atarak gelişmesine paralel, tüketim çılgınlığının artması ve kâr amacı güden bütün firmaların buna kayıtsız kalamaması. Eski oyunlar hakkında pek yorum yapamayacağım. Oynadığım en eski oyun half-life çünkü :D

Dovahkiin

29.2.2016 10:43:08

0
Eskiden de grafik yarışı vardı, konsol-PC kavgası vardı, eğlencesinden ziyade rekabet ile öne çıkan oyunlar vardı. Kötü ve bug dolu oyunlar da vardı. Bence asıl faktör, o zamanlar hem konsol-PC her evde yoktu, hem de oyunları temin etmek zordu. Tüm şehirdeki oyun satan yerleri dolaşsan 15-20 farklı oyun bulabiliyordun yani en fazla. Bunların da bir kısmı bozuk olurdu, çalışmazdı, PC kaldırmazdı falan. Dolayısıyla insan psikolojisi gereği ulaşılması zor olduğu için çok değerliydi. Artık bitirdiler oyunculuğu, güzel oyun kalmadı gibi yorumlara kesinlikle katılmıyorum. Konsolları bilemem ama PC'de RTS olsun, simülasyon olsun çok talep olmayan türlerde bile güzel oyunlar gayet bulunabiliyor. Sadece bu oyunlar ön plana çıkmadığı için biraz araştırmak gerekiyor veya şans eseri denk gelmek gerekiyor.

bodyman700

29.2.2016 09:54:26

0
eskiden oyunlar eğlence amaçlıydı, şimdi ise tamamen rekabet amaçlı fark budur.

BSC Misafiri

29.2.2016 09:26:44

+1
Aslında değişen hiçbir şey yok. Farklılaşan satış stratejileri, mükemmelliyetçi grafik arzusu bize eğlenerek oynamayı unutturup sadece görselliğe önem vermemizi sağladılar uzun lafın kısası oyunları değil bizi değiştirdiler bize EĞLENMEYİ unutturdular.

BSC Misafiri

29.2.2016 09:26:13

+2
''Nostalji iyidir ama fazlası akla zarardır'' demişler. Talhanın psikolojisinde bundan kaynaklanıyor. Nostaljinin illüzyonu. Eski hatıraları hatırladığınızda aklınıza hep iyi hatıralar geliyor. Bugün geçmişe geri dönseniz eskiden keyif aldığınız oyunlardan aynı tadı alamazsınız.

Mandall

29.2.2016 08:55:35

+1
Bence farkın büyük kısmı oyunların metinsel ağırlığını aksiyona ve görselliğe bırakıyor olmasıdır. Günümüzde niye en çok beğendiğim oyun Witcher 3 diye düşündüğümde bu ikisini bir potada eritebilmiş olmalarıdır. Metin olarak ta iyi işler yapmış olmalarındandır. Eskiden bol kitap okuyanların kümesi ile bol oyun oynayanların kümesinin kesişimi daha kalabalıktı. Yani ikisinden de keyif alanların sayısı fazlaydı. Artık oyun oynayan kitle ile kitap okuyan kitle birbirinden çok ayrıştı. Üreticilerde bunun farkında. Artık oyun stüdyoları bir nevi film dizi çeken bir stüdyo gibi çalışıyor. Metin üzerine yapılan çalışmalarda herhalde şirketin en ücra köşesinde küçük bir oda da kalan bir elinde sigara diğerinde bir kitap yanında bir kahve makinesi olan yalnız bir adam tarafından yürütülüyor olsa gerek. Hatta metin üzerine yapılan çalışmalar artık dışarıdan alınıyordur. Örnek olarak bir R.A. Salvadore u çağırıp yahu az yardım et de bir oyun patlatalım diyenler gördük. Sizlerde çok reklamını yaptınız o oyunların bizlerde bir heves el attık ama zaman çok farklı şeyler gösterdi. Tanrı bağımsız yapımcıları korusun der kaçarım. Yoksa daha çok şey yazacağım ... :)

stun

29.2.2016 08:44:31

0
ilk konsolu ps3 olan yeni bir oyuncu olarak diyorum.. hikayeler kısaldı.. derinliği , sarmaşıksal yapısı falan gitti.. oyunlarda duygusal bir şeyler yaşatma kaygısı yok oldu bence.. bu en önemlisi..

4Revenge

29.2.2016 05:14:07

0
Eski ve yeni oyunlar arasında ki en büyük fark, Yeni oyunlar animasyon film tadın da görüntü güzel ama içerik boş kulanıcı ile etkileşim sıfır. Oysaki eski oyunlarda pikseller sayılsa bile oyun öylesine içine alıyordu ki bizi şimdiki sanal gerçeklik halt yesin biz resmen o oyunu yaşıyorduk. Kısacası "Görüntü var ses yok"

Painteam

29.2.2016 04:17:20

0
son programlarda bahsettiğiniz benim de kafama takılan bir konu var.Far Cry 3 tam olarak ne tür bir devrimsellik getirdi ki? özellikle ona benzeyen bir sürü oyun çıktı dediniz de...bulamadım. 2012 de Far Cry 3 çıkmıştı ve o günden bu güne kadar aklıma gelen tek açık dünya FPS oyunu yine Far Cry(4 ve Primal).ya ben arada bazı oyunları kaçırdım ya da tamamen sallıyor sunuz gibi geliyor bana.hatam varsa arkadaşlar beni düzeltirse sevinirim. Saygılar

xlym

29.2.2016 03:16:14

0
Oyun sektörü geliştikçe yapımcılar geliştiricilere haliyle daha fazla karışacaklar zira daha fazla yatırım yapıyorlar. Eski oyunlarda ki oynanış saatlerinin uzunluğunu özlüyorum. Örneğin geçtiğimiz zamanda ağır hype kokan yeni Tomb Raider oyununun oynanış saati toplasan maksimum 12 saati geçmiyor. Eskiden sırf hikaye olarak 30 saati aşan oyunlar vardı. Üstelik bu 30 saatin hepsi dolu dolu geçiyordu. Sanırım oyunlar kolaylaştıkça haliyle oynanış süreleri de düşüyor.

gfbilkerk

29.2.2016 03:08:02

0
ne yazık ki eski oyunların zorluğunu göremiyoruz çocukların da oynamasını istediklerinden mi bilinmez çok kolay artık oyunlar

Kubizzle

29.2.2016 02:38:48

0
Eskiden oyunlara bolca zaman ayırabiliyorduk bazı bölümleri günlerce geçemediğimiz oluyordu şimdi bi bölümde 1 saat uğraşsam kafayı yiyecek gibi oluyorum.Genel olarak oyunlar daha hızlı tüketilir oldu

Nalettin

29.2.2016 02:12:29

0
Eski oyunlarda Game Over yazardı artık oyunlar bitmiyor.

Candaroglu37

29.2.2016 02:08:04

0
izlemek isterdim ama 2 dakika sonra sıkıldım eski oyunlar içimi sıkıyor benim :D

floydrose

29.2.2016 01:55:38

+1
Artık doyurmuyor ilerleyen yaşla birlikte oyunlardan tat almamaya başladım. Fps türü birbirinin kopyası, strateji zaten kalmadı... Sc2 oynayacak refleks olmayınca xcom serisi oynamaya devam biraz da olsa tat veriyor. En büyük eksiklik maddi kazanç yüzünden yaratıcılığın yok olması. Günümüz dünyasında artık insanlara birşeyler vermek değil sadece ceplerinden nasıl paraları alırım dertleri tek bu oldu.

redown1787

29.2.2016 01:52:33

0
eskiden oyundaları hissederek oynardık sanki bizde o oyun dünyasının bir parçasıymış gibi hissederdik ben şimdi hiç öyle bir hissiyat yaşamıyorum malesef belkide büyüdük veya aynı şeyi defalarca farklı şekiller de oynadık ondandır ama yine de eskilerin bize hissettirdiği en azından bana her zaman daha güzel olacak

alsndnz

29.2.2016 01:45:17

0
eski bir oyuna girdiğinizde hissediyorsunuz abi zaten her şey ayrıntılı o zaman göre kaliteli farklı şimdiki oyunlar hep aynı nerdeyse

ad33p

29.2.2016 01:37:23

0
Eski oyunlar ile yenileri arasındaki fark, daha çabuk sıkılıyoruz ve yeni bir şeylere geçmek istiyoruz. Oyunlar da yağmur gibi yağdığı için bir oyunda mümkün olduğuna az zaman harcayıp hemen yenisine geçmek istiyoruz.

Resurrections

29.2.2016 01:26:58

0
eskilerin oynanabilirliği ve akıcılığı yenilerin ise grafiği ..

KarmaLia

29.2.2016 01:20:59

0
Hikayesi güzel oyunlar çıkmaya devam ediyor ve hala kendine çeken oyunlar var.

UGR86

29.2.2016 01:15:38

0
En büyük farklardan biri sizin de bahsettiğiniz gibi oynanabilirlik aslında , son zamanlarda eski oyunlardaki gibi karmaşık, derin oynanış yapılarını göremiyoruz.Bir de sağlık paketleri yerine canın kendi kendine yenilenmesi gibi oyunları kolaylaştıran elementler var. Tek kişilik oyunları oynayan oyuncu sayısı da azaldı.

OtostopcununRehberi

29.2.2016 01:14:17

0
Yaratıcılıktan yoksunlar. Çok merak ediyorum ilerki zamanlar da Cyberpunk veya Steampunk gibi yepyeni türler çıkacak mı? Bunun dışında, nasıl yapılan bir yemeğe sevgi katılırsa güzel olur, oyunlarda da bu geçerli. Ancak günümüzde oyunlar seri üretime bağlandığı için bazı oyun yapımcıları, oyun yapmayı özel bir şeymiş gibi görmüyor. Deus Ex HR'ın adının geçmesine sevindim. Bu yıl en çok beklediğim oyunlar arasında bir numara olan Mankind Divided.

Guest-BB4F8AD25

29.2.2016 01:02:42

0
Eski resident evil oyunları oynarken 20 30 kez ölürdük bulmacaları çözemezdik herşeyi geçtim mermi bulamazdık taktik geliştirirdik şimdi Resident evil 6 yı oynadım kötü bir oyun degildi ama basitti bulmaca yoktu heryerden mermi fışkırıyordu çok zorlanmadan bitirdim

hunkarbey

29.2.2016 00:57:49

+1
tamamen duygusal...

HUSMOLLO

29.2.2016 00:53:25

0
Bence en büyük fark grafik gelişmesi, oyun sürelerinin kısalması,senaryonun farklı ya da şaşırtıcı olmaması,ek paketlerin dlc olması ve dlc sisteminin paraya dayandırılması yani oyuncuların kısıtlı ya da saçma içeriklerle kandırılması benim en azından gördüğüm bu

tarkolar

29.2.2016 00:45:08

0
Bende strateji oyunlarından dem vurayım videoda da eksik kaldığını hissettim. RTS türüyle birlikte eski tarz strateji oyunları da yok oldu. Age of Empires 1 ve Rise of Rome ile hayran olduğumuz türdü bence. Yerini alan şeylere bakarsak da Ruse gibi herşeyin yerinin belli olduğu sana şunu yap şunu yap denilen hiçbir özelleştirme imkanı verilmeyen oyunlar aldı. Age of Empires serisinin yanında başarılı olarak Cossacks gibi oyunlarımız vardı. Her nedense diyemiyorum artık belli çünkü yapımcılar para peşinde oldukları için böyle bir olaya gidiyorlar. Videoda konuştuğunuz gibi 2 milyon dolar vermişim kazandırsın düşüncesinde doyumsuz yapımcı firmalarla doldu oyun dünyası. Ama bakınca hepsi en zengin en lüks hayat standartlarında yaşam sürüyorlar. Bağımsız yapımcıların şu an iyi olmasının en önemli sebebi de konuştuğunuz gibi bu işi para için değil zevk için tıpkı Van Gogh gibi yaşamak istedikleri için güzeller.

kangaetemo

29.2.2016 00:34:02

0
Cok sukur her konuya guzel grafikli oyun gifi atip sidik yaristiranlar gelmemis buraya. Aslinda yazacak pek bir sey kalmamis herkes genel olarak neyin ne oldugunu yazmis. Yeni AAA oyunlardan eski AAA oyunlar kadar zevk alinmadigi belli bir sey sanirim. Tabi gercekten iyi olanlar var ama eskiler kadar zevk alinmiyor maalesef. O yuzdendir ki son zamanlarda genel olarak kaliteli indie oyunlara ve buyuk firmalarin pek adi duyulmamis oyunlarina yoneldim. Mesela Undertale son zamanlarda oynadigim ve oynarken en cok keyif aldigim oyun diyebilirim. Oyunun her seyi dopdolu her yerden farkli seyler cikiyor, gondermeler, diyaloglar, oyunda saklanan ve oyunun dosyalarinda bulunabilecek bazi seyler vs. gercekten insani icine cekiyor. Ya da buyuk firmalarin reklami pek yapilmamis oyunlarindan Ori and The Blind Forest, Valiant Hearts, Life is Strange (gerci LiS sonradan baya patlama yapti ama olsun) ve Unravel gibi nefis oyunlar mevcut. Hatta 1 haftadir falan Danganronpa isimli oyunu oynuyorum (25 saatte falan bitti ve sonrasinda da yeni bir mod acildi, uzun bir oyun oldukca) oyunda yapacak pek bir sey yok, zaten visual novel olarak geciyor ama hikayeye o kadar kaptiriyor ki insan vaktin nasil gectigi anlasilmiyor. (Belki de 2-3 yildir bi oturusta maksimum 2 saat oyun oynarken bugun 7 saat falan kalkamadim basindan) Ama su an indie oyunlar doyum noktasina ulasti (bence) ve buyuk yapimlarin da kolayliga kacmasindan insanlarin biktigini umuyorum. Eger gercekten insanlar dusundugum gibi biktiysa bu durumdan yeni nesil oyunlar efsane olabilir diye dusunuyorum.

Uchigatana

29.2.2016 00:30:53

0
En büyük farklardan biri dlc sistemidir.Eskiden bir oyun yaparken yapımcılar bir seferde çıkış yaptıkları için oyuna bütün detayları koyarlardı ama şimdi dlc sistemi yüzünden belki oyun daha bitmeden rahatça çıkarıp zaten dlcde gerisini hallederiz modundalar.Bir de bir oyunu herkesin oynaması için gereğinden fazla kolay yapıyorlar o da can sıkıcı.

BSC Misafiri

29.2.2016 00:16:32

0
Eski oyunlar ile yeni oyunlar arasındaki en büyük fark "yaş" farkı olacaktır. Yani eski olan herşey zihnimizde güzel bir anı bırakır. Atari oyunu olan mario en büyük örnektir. Ama neden saatlerimizi harcardık mario'a. ? Çünkü zevk vardı. Zevkli olan hersey güzel değil midir zaten ? Yeni oyunlar bana eskilerin tadını vermiyor. Neden vermiyor ? Çünkü oyuna doydum. Eski'den Fifa 2001'e saatlerimi ayırır , koşarak okul çıkışı maçlarımı yapardım. Şimdi heves ettiğim en kral oyunu bile en fazla 10 saat toplamda oynar kapatırım. Yıl olarak. Oyunlar halen güzel ama yeni insanlara... Futbolcular jubile yapar ya... Ben de jubilemi sanırım Gta V ile yapacam. Sonuç... Biz doyduk oyuna. Hayata... Saygılar... Haaa unutmadan...Oyunu oynatan kesnlikle grafikleri değildir. Oynanabilirliktir. Yeni çıkan Tomb Raider mi yoksa eskisi mi deseniz. Yeni çıkanı 2013'de 11 saate bitirdim. Peki eski Tomb Raider 4' ün havasını aldım mı ? Tabiki de hayır. Şöyle bakmak lazım olaya. Kolay kazanç kolay harcama sağlar. Ama zor kazançlar dikkatli harcama sağlar. Oyun için ise ; -Basit oyunlar basit bir iz bırakır hatta bırakmaz...Lakin zor olanlar saatlerini verdiğin arkadaş ortamında konuştuğun oyunlar ( Tomb Raider , Resident Evli 3 vs.) sağlam bir iz bırakır. Anısı halen daha aklındadır. Tomb Raider 4 Mısır Pramitleri'nde Mumya'nın gelişi halen daha aklımdadır. İşin özü'de bu olsa gerek...

Dr Kentachi

29.2.2016 00:14:18

0
Yeni oyunlardan bitirdiğim oyun yok neredeyse bir iki saat sonra sıkılıyorsun çünkü hep aynı şeyleri yapıyorsun. Oyun kendini tekrarladıkça sıkılıyor ve kapatıyorsun. Steam de 600 den fazla oyuna sahibim ama neredeyse bir tane bile bitirmiş değilim, eski konsolları satın alıyorum ve onlarla vakit geçiyorum. En son Nintendo gameboy pocket satın aldım. Arkadaşlarım dalga geçiyor :) telefonda o kadar oyun varken yanında bunu mu taşıyorsun diye. Şu sıralar ETS 2 oynuyorum teslimat zamanından saatler önce varıyorum teslimat yerine ama ben crazy taxi oynardım gamecube veya ps2 ile müşteriyi yetiştirecem diye anam ağlardı ama bir o kadar da eğlenirdim. Sizinde dediğiniz gibi oyunlar artık basit eskiden atari de gizli bir oda keşfettiğimiz zaman dünyalar bizim olurdu. Mario da borulara tek tek bakardık giriş var mı diye mesela.

GaiShinbu

29.2.2016 00:12:03

0
Bundan bi 15-20 sene sonra da şimdiki oyunlar özlenecek.

popkolik25

29.2.2016 00:09:27

0
Prince of Persia 'yı çok özledik.Bekleye bekleye kuruduk kaldık:)) Yeni bir oyun çıkarmasalarda,meşhur üçlemesini remake olarak yapsalar bana yeterde artar...

adem1600

29.2.2016 00:08:48

0
Eskiden babama günlerce yalvarıyordum oyun almak için ulaşması zor ve oynama süresi kısıtlı ödev yap tv ye çok bakma yakından bakma gibi birde efsane bir söz vardı atari televizyonu bozuyor 6 veya 7 maaşla anca 1 tv alabilen bir nesilden her evde 2 , 3 tv tablet pc ve konsol olan nesle geldik ve artık her şeye ulaşmak kolay haliyle heycanı kaçıyor.

Erenodocus

29.2.2016 00:02:47

0
Bana göre en büyük fark firmaların sadece kar amaçlı düşünmelerinden dolayı tutmuş bir oyunu çok az geliştirip/değiştirip piyasaya tekrar sürmesi. Bu yüzden orijinal fikir azaldı, bu yüzden her yıl bir öncekinin neredeyse kopyası assassin's creed,call of duty,sayamayacağımız kadar rpg oyunu görüyoruz. Planescape Torment gibi bir oyun çıkmıyor artık, diyalog cenneti Fallout bile Evet/Hayır/O Ne/Dalga Geçme gibi bir diyalog sistemine geçmiş daha ne diyelim. Ama şunu da belirteyim oyuncular bu casual sisteme doyacak ve daha fazlasını isteyecek işte o gün yeni efsanelerle karşı karşıya kalabiliriz.

tufrul

28.2.2016 23:48:38

0
işte bunlar hep popüler kültür efekti.

HIGHER

28.2.2016 23:15:50

0
diyecek söz bırakmadınız ki :D

Abehesti

28.2.2016 23:05:54

0
ben prince of persia warrior within den gideyim. Hayatımda oynadığım en muhteşem oyundu 2003 te çıkmıştı sanırım. Sonra 2005 yılında çıkacak olan PoP oyununa müdahale ettiler e3 traileri ile çıkan oyunun alakası yoktu hatta gameplayi vardı ilk fragmana göre. Oyunlara müdahaleler ta o zamanlar vardı. Warrior within oynanış süresi çok uzun olan bitti dediğimiz yerde aslında yeni başlayan bulmacalarla dolu hemde aksiyonu bol bir oyundu. Dahaka'dan kaçarken yaşadığım atraksiyonu hiç bir oyunda yaşamadım daha. Şimdi oyun süreleri çok kısaldı oyunda piu piu bir kaç adamı tara üç dört tane de senaryo sahne girsin oyunu bitirdim diye sevin. Artık oyunu oynamıyoruz ki izliyoruz biz izleyiciyiz. Assasins Creed dediğimiz oyunda sadece ana görevleri yap oyun dört saatte bitiyor yeni içerik koyamadıkları için yan görevlerle oyunları şişiriyorlar. Bende eskiyi özlemedim değil keşke warrior within in yeni versiyonu çıksa da Dahaka bize o dehşeti tekrar yaşatsa :(

BSC Misafiri

28.2.2016 22:56:51

0
Eski oyunlarda yapımcılar, bir nesne,karakter(grafik olarak) vs oluştururken günümüzden hem boyut hemde karmaşıklık bakımından daha az boyuta ve daha az karmaşıklığa sahipti ve grafiği yaptıktan sonra oyuna çeşitli etkileşimler, dinamikler eklemekte günümüz oyunlarından daha az boyut ve daha az karmaşıklığa sahip olmasının yardımı dokunuyordu.Ancak günümüz oyunlarında grafiklerin gelişmesiyle boyut ve karmaşıklık arttı bu yüzden bir grafik üzerinde oluşturulan etkileşimleri,dinamikleri eklemekte zorlaştı.

BSC Misafiri

28.2.2016 22:56:40

0
eski oyunlarda beceremeyince ne yapmalıyım derdik her yeri arardık bakardık ip ucu var mı diye döküman okurduk full bir şey buldum galiba deyip hemen ip ucundan çıkardığımız fikiri oyun geçme yöntemlerinin hepsini dener sonra 1 adım yaklaştığını sanıp sevinirdik daha fazla teori üretip olmayacak şeyler var mı dır deyip düşünürdük bunları dener bazen başarır sevinir bazen acaba ne yapmalıyım deyip kafa patlatırdık bunları yaparken zevk alırdık çünkü biz düşünerek oyuna dahil olurduk oyunun parçası olup atmosfere girerdik ve düşündüğümüz şeyler hep sevdiğimiz şekilde olduğundan seveceğimiz bir atmosfer - karakterler - hikaye hayyal edip sevdiğimiz oyunlar olurdu çünkü her şey hayyallerimiz de bizi HAYYAL KURMAYA İTERDİ ESKİ OYUNLAR DÜŞÜNDÜRÜRDÜ BUNU DA SEVERDİK her oyuna girdiğimizde alışkanlıklarımız la girerdik oyun düşündürmese de öbür oyunlardan hayyal etme alışkanlığıyla yine hayyal ederek oynardık oyunları yeni oyunlar dur zorlama deyip düşünmemizi aklımızda hayyal etmemizi engelliyor yeni oyunlar düşünme fırsatı vermiyor teşfik etmiyor bölüm geç diyor ilerle diyor buda düşünmeden sıkıyor ara sahneleri seviyoruz çünkü acaba böylemi söylemi diye yine hikaye üstüne veya karakter kişiliği üstüne hayyal ediyoruz yine son olarak yeni oyunlar fırsat vermese de yine kafamızda düşünüp hayyal edip rolplay yapınca zevk alıyoruz örnek GÖKANIN OYNADIĞI far cry primal Gidip aslanla konuşuyor dertleşiyor çünkü hayyal edip atmosfere giriyor kendini kaptırıp zevk alıyor rol play yapınca da hayallerindeki rol play ları yapıyoruz canlandır dıkca oyunu seviyoruz çünkü atmosfere giriyoruz YAŞIYORUZ e-postamı göre biliyorsunuz iletişim için orayı kullanırsanız sevinirim

BSC Misafiri

28.2.2016 22:56:32

+1
Eskiden oyunları eğlenmek için oynuyordum şimdi ise zaman öldürmek için!

Chris Traeger

28.2.2016 22:41:13

0
Dediklerinize harfiyen takılıyorum. Tamam daha genç yaşta olabilirim. PS1 ile oyun dünyasına girmiş olabilirim. Ama oyun dünyasınin bu kadar değişip,artık büyük firmaların sadece "PARA" kazanmak için aynı tür oyunlari isitip çıkardıklarını cocuklar bile anlayabilir. PS2 medal of honor oynadığımı hatırlıyorum. Bir insan hic mi sıkılmaz. 10 kez bitirmisligimi hatırlıyorum. Simdi ise daha oyunu oynarken sıkılmaya basliyorum.Belki ayni tür oyunlari oynamaktandir. Tabi her oyun için değil. Herneyse oyunlar artık ac gözlü firmalarin para tuzağı oldu.Ve her geçen günde bu tuzağa insanlari cekmeyi basariyorlar.

esroink

28.2.2016 22:17:26

0
Artık oyunların eskisi kadar zorlayıcı olmaması noktasında zamanın artık çok değerli olması ve toplumsal olarak gittikçe tembelleşmemiz bence önemli etkenlerden biri, klişe bir yorum ama çok şeyi açıklıyor. Yeni nesil çözemediği bulmacaların ya da geçemediği bölümlerin bulunduğu oyunu çoğunlukla beğenmiyor, üzerinde uzun süre düşünme gerektiren oyunları zaman kaybı olarak görebiliyor, bir an önce bitirip tamamlamak, tatmin hissi öncelikli . Ayrıca günümüz oyuncu kitlesi, çevresel faktörler sebebiyle, zeka yapısı olarak eski nesilden farklı, eskiden çekici gelen oyun dinamikleri, bulmaca yapısı yerini hızlı ilerleyen, büyük yapımların birbirine çok benzeyen oyunlarına bıraktı.

tevfik84

28.2.2016 22:01:24

0
eski oyunlarda olan şey ne biliyor musnuz. kardeşimin yatağın altındaki cdleri atıyorum bunları dedğinde ATMAAAA! diyerek. nolcak bunlar peki dediğinde çaresizce bari kağıtlarını çıkar saklayacam deyip. elime geçtiklerinde gözlerim dolup o HALF LİFE STARCRAFT TİBERUNSUN NOX DUNE2000 DRACULA kağıtların kapak resimlerine uzun uzun bakıp o günleri tekrar yaşıcakmışım gibi heycanlanmak kapak arkasındaki cd keyleri bile 111111111111111111 dir diye girmek.

peters

28.2.2016 21:59:51

0
Eski oyunlar grafikleri yoktu ama eğlenceliydi.Şimdiki oyunlar çok gerçekçi ve grafiğe önem veriyor insanları pc masrafına ve konsol masrafına sokuyor.İşin özeti bu bence.

_GRKM_

28.2.2016 21:08:49

0
eski oyunların tadı başkaydı..bilmiyorum yaşım ilerledi diye mi böyle oldu..mesela gta san andreas..harika oyundu sokaklarını dağlarını ezberlemiştim..görevleri şahane idi..gta 5 de bu zevki alamadım..gta 5 kötü oyun demiyorum ama o zevki vermedi bana..RES 1-2-3-4 harika..sonra berbat..bazı oyunlar yeni jenerasyon da çok kötü olmaya başladı..

burayk

28.2.2016 21:06:45

0
eskiden video oyunları özel bir ilgi alanıyken ve kendi özel kitlesi varken günümüzde sinema endüstrisi gibi bir endüstri haline geldi ve bu sektörleşme oyunlardaki tüm yaratıcılığı ve eğlence unsurunu öldürerek oyunları sadece kar amaçlı ürünler haline getirdi.umudumuz bağımsız yapımcılarda artık.

Max. Pain

28.2.2016 21:05:43

+1
bi mouse için ne yardırmışsınız be herkes destan yazmış

emocelik54

28.2.2016 20:51:42

0
video sanki biraz kısa olmuş gibi ayrıca konuşulan konuda biraz sapmalar olmuş tam konuşulamamış bu konu biraz daha uzun olsa daha iyi olurdu kanımca

Guest-BBC1E4D76

28.2.2016 20:42:45

0
Eski oyunların zorluk sebeplerinden biri dönem teknolojisinin getirdiği yetersizlik. Mesela 8 yön kullanan, 360 derecenin teknolojiye girememesi oyunlardaki zorluk seviyesini arttırıyordu. İnce ayarların yapılamaması, sırf yerden bir item almak için bile harcanan çaba, oyunu hem vakit olarak hem de zorluk açısında büyütüyordu. En basitinden FIFA, PES kontrollerine bile 360 derecelik açının gelmesi 2008-2009'a tekabül ediyor. En büyük değişimi her yerde olduğu gibi burada da para yapmıştır bence. Örneğin Yeşilçam'da, 70'lerdeki filmlerde beğenerek izlediğimiz çoğu oyuncu açlıktan öldü. Ancak onlarda bir ruh vardı ve bu ruh onları özel ve ölümsüz kılıyordu. Videoda bahsedildi eskiden oyuncular yapıyordu şimdi parası olan firmalar yapıyor. 10 yıl önce pazarlamanın bu kadar geniş kitlelere hitap etmemesiyle, oyunlar yine o kullanıcı profiline uygun yapılabiliyordu. Paranın sektöre gerçek anlamda girmesi ve kar üstüne kar fikri oyunlardaki ruhu öldürdü. Dönemsel oyuncu profilini eğip bükenler yine para sahipleri. Oyuncu kitlesinin genişliği aynı kalsaydı, oyuncu profili de teknoloji gelişmesine rağmen aynı kalacaktı. Ancak profil skalası 10-50 yaş arasına genişlediği için ve milyonlara hitap ettiği için oyun sektörü de ona göre oyuncu profilini değiştirdi ve basit oyunların çıkmasına sebep oldu. Yani aslında yeni nesil oyunlarının bu şekilde çıkmasının sebebi yeni nesil değil, çoğu sektördeki karları maksimize etme gereği.

qwenwol

28.2.2016 20:40:24

0
Bence yeni ve eski nesil oyuncular arasındaki fark,yeni oyuncular bu nesil içinde çıkan çok iyi oyunları bile normal bir oyun olarak gördüklerini düşünüyorum.Örnegin; Wticher 3 2015 yılının en iyi oyunu olmasına ragmen büyük bir hype a maruz kalmıyor çünkü şimdiki nesil witcher ın derinliklerine inmiyor,bir roman oldugunu ve roman ile oyunun hikayesinin başka ilerledigini bilmiyor,witcher hikaye odaklı bir RPG olmasına ragmen 1 ve 2 oyunları oynama gereksinimi duymuyorlar.Bu yeni nesil oyuncuları eleştirmek degil de daha çok gözlemlenen şeyler bunlar.Eski nesil oyuncular ise oyun dünyasının evrimine tanık oldukları için, her türden ve nesilden oyunları yeni nesile göre daha iyi degerlendirme yaptıklarını düşünüyorum.Uzun lafın kısası; Her oyuncunun,oyun dünyasından başarılı işlerin farkına varması dilegiyle...

boraatahann2

28.2.2016 20:20:24

0
bence eski oyunlar daha iyiydi zordu ugrastırıyordu yeni oyunlarıda begeniyorum fakat eski oyunların daha iyi oldugunu düşünüyorum zorluk güzeldir

otakaraha

28.2.2016 20:14:06

0
Bence olay hissiyatla alakalı. Tıpkı nerde o eski ramazanlar, nerde o eski bayramlar dediğimiz gibi.. Büyüyünce o çocukkenki gençkenki aldığımız hazzı alamadığımız için yeni oyunlar kötü gelebiliyor. Ben atari guzeldi derim, benden bir onceki jenerasyon text tabanlı bir oyun daha iyiydi diyebilir.

Painteam

28.2.2016 19:41:17

0
-şu zorluk konusunda pekte size katılamıyorum.bence eskilerin daha zor olmasının en büyük sebeplerinden bir tanesi kontroller.örnek olarak DOOM 1 ve 2 o kadar da zorlanacağın yapımlar değiller çünkü oynanış yapısı basit (daha doğrusu genel olarak FPS türü oynaması en rahat oyun türlerinden olduğu içindir) sadece yönünü kaybetme sıkıntısı var o kadar.ama mesela Tomb Raider ın ilk oyununu oynamaya kalktım shotgun ı ilk alındığı yerden sonrasında "hayt yeter be" dedim bıraktım çünkü kontroller tam bir eziyet(gamepad le oynamama rağmen).NES ve SNES oyunları niye daha zor gelir çünkü 2D olmasından dolayı sizin oynayacağınız alanda bir kısıtlama durumu söz konusu.buna en iyi örnek Splatterhouse serisi olabilir.1 ve 2 o kadar zordur ki(ki bence saçma derecede zor) 3 te beat em up tarzı yukarı aşağı opsiyonlarını eklemişler,bir anda rahatlıyorsun.demek istediğim zorluk biraz da eski teknolojinin sizi kısıtlıyor olmasından kaynaklı.herkes SOULS oyunlarının zorluğunu fazla abartıyor.mantığını kavradıktan sonra hiçte öyle zor gelmez emin olun.(Dark Souls 1 i 68 saate bitirdim.) Souls oyunları olsa olsa günümüzün en zor oyunlarından olur ama eskilerin hiçbirinden daha zor olamaz.(Demon's Souls istisna olabilir,bence dengesiz bir zorluğu var.) -Hardcore oyunları sadece uğraştırıcı bulmacalar veya zorlu düşmanlarla sınırlamakta yanlış bana göre.modern Adventure ların eskilere göre en iyi tarafı seçim yapma(Choices Matter) olayıdır.eski adventure ların olayı tamamen lineer ama kaliteli bir senaryoyu takip etmek ve bulmaca çözmekti.şimdikiler bulmaca çözme olayını kaldırdılar belki ama bu seçim yapma opsiyonunu ekleyince benim gönlümde kabul gördüler.(The Walking Dead de yaşadığım hisleri hiç unutmayacağım.)Talha abinin Beyond:Two Souls u kabul edememe sebebi de hele ki Heavy Rain gibi efsaneden sonra senin seçimlerinin oyuna hiçbir etkisinin olmamasından dolayıdır.(The Witcher 3 ü de oynayacağın zaman özellkile bu seçim yapma olayına dikkat edeceğim eğer başarılı olamamışsa üzücü olur.) yeni Adventure ları da değerlendirirken de hikayesine,karakterlerine ve bu seçim yapma olayını ne kadar etkili kullanmışlar ona göre değerlendirmek lazım.konudan saptım biraz şunu diyecektim eğer bir oyunu seçim yaparken sizi zor duruma sokuyor ise(Until Dawn mesela) bence o da hardcore bir oyun olarak kabul edilebilir. -Hardcore oyuncular azalmadı bizim sayımız hep sabittir sadece oyuncu sayısı arttı.ayrıca birisinin hardcore oyuncu olmasının yaşla alakası yok.(benim yaşın 18)bu tamamen beyninle alakalı.eğer bir şeyi zamanına göre değerlendirip ona göre yorumlarsan sorun biter.(buna film ve dizilerde dahil).ki bir gün belki de şu anın casual oyuncuları da zamanla hardcore oyunlara merak sarabilir.sonuçta bizim gibi düşünenlerin sayısı hiçbir zaman yok olmayacak.buraya da yazayım Sinan abi hiçte eskiye takık falan değil tam tersine hep yeniliklere açıktır.(biraz avukatlığını yapmış gibi oldum :D) -niye şimdi Fallout 1 ve 2 deki kadar derin oynanış dinamiklerine sahip oyunların olamama sebebi bana kalırsa(Talha abinin belgeselinden sola çıkarak söylüyorum) günümüz teknolojisini öyle dinamiklere adapte etmek aşırı zor.şimdi bir bebek öldürme veya fahişelik yapma dinamiğini oyuna eklemek ayrıca bir iş ve sonrasında sansür yeme derdi de var.(belki New Vegas ona en yakındır) -önümüzdeki birkaç yıl içinde de bu bağımsız yapıcılardan gelen first person korku furyası bitecek gibi geliyor bana çünkü şu sıralar sanki herkes doydu.çokta ucuz bir yöntem sadece kısıtlı kamera açısıyla korkutmaya çalışmak.bir ara elbet third person a dönerler. -gelecekte sektör ne olur bilemem ama benim şu an en çok şikayet ettiğim durum daha doğrusu genel olarak tüm EĞLENCE SEKTÖRÜ nü ele alıyorum(oyun,film,dizi,anime) yeni ve kaliteli bir marka çıkaramama larından dolayı geçmişte başarılı olmuş eski markaları reboot etme durumu var ve bu oldukça rahatsız edici bana göre.tamam gelsin eskiler ama yeni markalarında gelmesi lazım ahiretten.umarım bu işin suyunu çıkarmazlar.Saygılar

***Leopard***

28.2.2016 18:51:25

0
Eski oyunlarda oynanis on plandaydi,zaten onlari unutulmaz yapanda bu. Gercekten oynadigini hissediyordun Simdiki oyunlarin cogu ise resmen film gibi,efektlerle dolu,grafik olarak harika ama oynanis mekaniginden yoksun Hepsi basarili olmasa da son zamanlarda indie oyunlar bunlari vaat etmeye basladi,buyuk oyun studyolari ise resmen mini filmler yapmaya basladi(Cd Projekt Red bunlarin arasinda kendini koruyan ender firmalardan biri)

Megathrone26

28.2.2016 18:45:48

0
Yeni nesil dedikleri oyunlarda birçok şey canımı sıksa da özellikle iki şeye acayip sinir oluyorum. 1) Bir yere veya bir hedefe gideceksiniz 10 metre ileriye işaret koyuyor oraya gidiyorsunuz 10 metre daha sonraya işaret koyuyor asıl gideceğiniz yere varana kadar 10 kere 10 ar metrelik işaret koyuyorlar. Ulan bu nedir ta varacağımız yere koy bitsin aptal yerine koyuyorlar 2) Bir nesneyi bulacaksınız maşallah sanki bulma değil çünkü parıl parıl parlıyor. Eee hani bul demiştin yok kardeş sen yanlış anlamışsın ben sana bul değil parlayan şeyi al dedim

deadlight54

28.2.2016 18:15:53

0
Önceden oyunlar daha iyiydi. En azından bir bulmaca, bölüm için günler veya haftalarımızı harcardık. Şimdiki bazı oyunları görünce nedense ilgimi bile çekmiyor. Bilmiyorum ama oynamak dahi istemiyorum. Artık nesil değiştiğinden midir, oyunların eski ruhunu kaybettiğinden midir bilemedim. Büyük oyun dağıtımcıları kendi çatı altındaki firmalara baskılar yapmasa eski günlere dahi geri dönebiliriz.Son olarak, mega man'in yaratıcısı Keiji Inafune'in şu sözü çok hoşuma gider "Oyun tasarımının gerçek anlamı yıllardır kayıp".

söny

28.2.2016 18:14:14

0
Eski zamanlar da oyun sektoru bu kadar kazanc elde etmiyordu Ve yapimcilar ozgurdu ve kitle hardcore player di.Zorluk seven bulmaca seven grafik aramayan hayal dunyasin da grafikleri kuran oyuna gercekten para veren bir oyun icin heycanlanan kitle ust seviyedeydi. Gunumuz oyunculugu ise oyuna para vermeyen icerigi genelde torrentten ceken ve tuketimini yapmayan oyunu yarida birakan kitleden olusuyor. Oyuna para veren yeni nesil oyuncularda eski zorlugu istemiyor bagimsiz oyunlari tanimiyor giriyor twicht'e bakiyor en populer oyunlar hangileri ona gore nerde ne kadar les oyun var onlari oynamaya calisiyor. Yeni kitle icin hersey grafik oynanabilirlik sunma guzel grafik sun yeter. Retro oyun kulturu diye bir sey kalmadi tabiki hala hype yapan cok oynanan ses getiren oyunlar var fakat Yuksek butceli AAA oyunlar kadar ne konusuluyor ne tartisiliyor. Yapimcilarin eli kolu bagli kullanicilarin yuzde 90ninaa yakin bir kismi memnun e para desen firmalar cok guzel kazaniyor. Eski nesilin buna alismaktan baska caresi yok. Eski nesil diye tabir edilen ve 30 yasini asmis insanlarin cogu zaten su an oyun oynamiyor oynasada zaman kisitlamasi oldugundan dolayi ayda 10 20tane oyun oynayamiyor. Yeni nesil oyuncular steamden her gun farkli bir oyun aliyor gerek oynuyor gerek oynamiyor ama parayi bu kitleden kazanan firmalar onlarin istedigini yapiyor. Kisacasi Eskiden kazandiklari paralar su anki gibi degildi ve yapimcilar ozgurdu kitle memnundu Su an yatirimcilar olsun buyuk oyun firmalari olsun oyundan tek bekledikleri oyunun iyi olmasi degil para kazandirmasi yeni nesil kitlede oyunlarin kotu veya iyi olmasina degil ne kadar populer olmasina bakiyor sirf bende oynadim diyebilmek icin.Ve buyuk firmalarda bundan gayet keyif alip parasini kazanip ayni oyunu diger sene 2 3 degisiklik yaparak tekrardan kullanciya sunup tekrardan ayni paralari belkide daha cogunu kazandiklari icin eski nesil oyunlar bir hayal olarak kalicaktir.

$U$PeCT RoCKerS

28.2.2016 18:12:52

0
Mafia, silent hill, resident evil, max payne 1-2 gibi oyunlardan ilk 10 dakikalik surede adi bahsedilmedi. Üzüldüm, gecmisin konusuldugu bir videoda ilk bunlardan soz edilsin isterdim..

Fingolfin.

28.2.2016 18:07:00

0
Oluşan bu farkın genel sebebi bahsettiğiniz üzere, oyunu yapanların artık oyuncular değil para babaları olmaları.Artık gelişen teknoloji ile de oyun herkese ulaşıyor ve adam da haliyle bunlardan ne kadar para koparırsak o kadar kardır diye bakıyor olaya.Kaldıki grafiklerin kalitesinin artması ile falan, oyunların maliyetleri de oldukça arttı ve belki de sadece oyuncuları düşünen komplike dinamiklere sahip, zor oyunlar çıkarsalar satış gelirleri, giderlerimi kapıyamıyacak, bu yüzden adamlarda bu yöne yönelmesine de laf atamıyorsun yani.Hem grafik, hemde oynanış açısından zorluk ve karışıklık beklemek sanırım artık mantık dışı kalıyor. Eski oyunları daha güzel yapan yerler, zorlu oyun dinamikleri, bulmacaları ve farklı bir şeyler yapmak istemeleriydi.Bölüm ne kadar zor olursa, bitirince verdiği haz daha çok oluyor kesinlikle.Yine bulmacalar günümüzde neredeyse yok gibi, aşırı basit oluyorlar, eskiden öyle değildi, ara dur, bazen bir kaç gün aynı yerde takılır kafayı bozardın.Ama öylesi daha zevkliydi.Günümüzde korku oyunları o kadar popülerki, zibilyon tane korku oyunu geliyor ama hiç biri Silent Hill oyunlarının %1'i kadar güzel bir hikaye sunumuna sahip değiller.Ya da Resident Evil'ın gerilim artmosferine, her hareketini yaparken 3 kere düşünmeni sağlıyacak yapısına.Lakin insanlar da zaten bunları aramıyor artık sanırım.Bulmacalar desen bunların çok arkasında kalıyor.Çoğusu bana fabrikadan çıkmış gibi geliyor artık, benzerlikler inanılmaz oluyor.Nerede Fatal Frameler nerede bunlar yani. Bir de oyunlardan boss savaşaları oyunlardan yavaş yavaş çıkar oldu, benim oyunlarda en zevk aldığım kısımlar boss savaşları olur genelde ama artık çoğu oyunda boss savaşı denen şey kalmadı.Yine gelişen grafikler ile oyunlar daha gerçekçi bir hal aldı, hayvan baş kadarakterler, zartlar zurtlar artık olmuyor oyunlarda, bu da aslında bir yandan yaratıcılığı kısıyor kesinlikle.Nintendo'nun biraz gerici yapısı bu durumlarda işimizi görmüyor değil, bir yandan kızsakta, umarım şu NX'de güzel bir patlama yaşarda, bizde ağız tadıyla oyunlar oynarız. Yine eski tadları alabiliceğimiz oyunlar çıkmıyor değil, mesela Ori and The Blind Forest harita yapısı, zorluğu ile falan eski oyunlar günümüzde olsa ne kadar güzel olabiliceklerinin resmi gibiydi.Grafikleri falanda zaten çok muazzamdı.Souls oyunları son zamanlarda bunu başarıyla kullanan oyunlardı.Zorlayıcıydılar, düşünmen gereken bir sürü şey vardı, boss savaşları birbirinden farklıydı.Tatmin olma hissi yüksekti Yine Adventure olayları değişse de, son zamanlardaki Deponia üçlemesi güzeldi bence ama baktığında bu oyunu konuşan yok, herkes Telltale oyunlarını konuşuyor, haliyle artık Monkey Islandlar, Grim Fandangolar falan bekleyemiyoruz, bu tarz yapımların oraya kayması kaçınılmaz sanırım.Yine indie yapımcılar bir şekilde istediğimiz oyunlar ile çıkageliyorlar zira bu tarz işlerde, hep oyuncu olan kişiler oluyor, Shovel Knight, Secrets of Grindea, Undertale, To The Moon, Darkest Dungeon, Bastion, Titan Souls, LISA, Castle in The Darkness, Anodyne vs. vs. diye uzar gider liste aslında, eski tarz rpglerden geliyor yine Pillars of Eternity, Divinity Original Sin, Wasteland 2 gibi şeylerde geliyor ama sonuçta ana akım artık çok değişti, kimi güzel, kimi kötü yenilikler geldi, kimi hoş, kimisi ise çok boş oyunlar

mhakannn

28.2.2016 17:51:15

0
Yeni oyunlarda her şey bize hazır olarak veriliyor. Derinlikten uzak, oynanışı basit oyunlar daha çok satıyor. Eski oyunlar her şeyi hazır olarak bize sunmadığı için kafamızda tamamlıyorduk hikayeyi, oyunun dünyasını. Şimdi herşey belli, ne yapmamız gerektiği belli, oyunlar genel olarak bulmacalardan arındırılmış şekilde karşımıza çıkıyor. Gerçekçiliğin üzerine fazla giden firmaların bazıları oyunun içinden eğlenceyi alıyor. Bir de kaybolan türler var. Eskiden popüler olan 3D platform oyunlarını şimdi göremiyoruz. Şimdi öyle oyunlar çocuk oyunu muamelesi görüyor. Eskiye dönüp Spyro'yu, Crash'i oynadığımızda hiç de çocuk oyunu olacak kadar basit oyunlar olmadığını görüyoruz. Bence yeni nesil oyunların eskiler kadar keyifli olabilmesi için olması gerekenler: - Oyunda yapmamız gerekenler basite indirgenmemeli - Oyunlar sığ aksiyon filmi hikayeleri gibi olmamalı. Derin dünyaları ve hikayeleri olmalı. - Gerçek dünyadan ve geleceğin dünyası klişelerinden çıkıp daha çok fantastik öğeler içeren oyunlar olmalı. - Kaybolan türler geri dönmeli. - Macera oyunlarından bulmacalar çıkarılmamalı.

kralorti70

28.2.2016 17:23:23

0
Eskiden çok zordu oyunlar bıkkınlık veriyordu bir süre sonra şimdiki oyunlar o yüzden daha iyi

mahsur kalan adam

28.2.2016 17:22:22

0
Talha abinin dediği futbolda fp bakış açısı peste vardı diye hatırlıyordum ama tam fp değilmiş oyuncunun az gerisinde duruyor ve oynamak imkansız hele tam fp olsa hiç oynanmaz

conqueror93

28.2.2016 17:20:59

0
Yeni oyunlare eskilere göre daha zevksiz geliyor, Yeni oyunları alması indirmesi kurması artık ayrı dert.

No Way Out

28.2.2016 17:19:14

0
İnsan hayatında ilk defa yaptığı bir şeyden aldığı zevki aynı şeyi tekrar yapmasından aynı zevki almaz. Bunu oyunlar için değerlendirecek olursak örneğin Knight Online'i ele alalım; Bu oyun 90'larda büyümüş çoğu cocugun hayatında ilk oynadığı mmorpg veya rpg oyundur. Aslında bilirsiniz Knight online oldukça çağ dışı bir oyundur. Fakat hayatında ilk kez mmorpg ye knight ile bir tanışmış bir kişi aslında knightdan kat kat daha üstün olan mmorpg'lerden knightdan aldığı zevki alamaz, her zaman bir knight ile karşılaştırır ve onun yerini tutmaz. Yada şu an hala knight oynayan birisi şunu söyler nerede o eski knight online, 70cap zamanları çünkü kişi en fazla zevki çocukken o ilk oynadığı versiyonda almıştır. Bu Knight Online meselesi üzerine tamamen sosyolojik bir tez yazılabilir fakat daha derine inmeyeceğim ne demek istediğimi neslim anlamıştır.

Dhalsim

28.2.2016 17:00:30

0
Eski oyunlar oyuncuya daha çok değer verirdi.Oyuncunun zeki ve becerikli olduğunu varsayarak oyunlar üretilirdi.Şimdi tuşlara basmaktan daha fazlasını sunan oyunlar çok azaldı.

wipau

28.2.2016 16:57:35

0
Yeni nesil oyunlara alışan birisi zaten eski nesil oyuncuları oynayamıyor. Çünkü dinamikler hareketlilik sahne geçişleri en üst seviyede tak tak pok diye ilerleyebildiğimiz modern diye adlandırdıkları oyun varken eski oyunlara dönünce ee napcam fln diye sıkıntıya düşürüyor yeni nesil oyuncuları ve aman bununlamı uğraşcam demelerine sebep oluyor. O kadar hızlı oyunlara alıştıktan sonra yavaş oyunlar haliyle can sıkıtısı ve zamanını boşa geçirmiş hissiyatı veriyor. Ben koyu bir Ultima Online'cı olarak halen onun tadını yaşadığım hisleri hiç bir yeni nesil grafikli oyunda yaşamadım. Ve UO da yapılabilecek o kadar çok seçim vardıki ne yapmak istediğinize siz karar veriyordunuz yani oyun hiç bir şekilde git şunu yap buna eskortluk et şu zindana gir git koyun kes gibi şeyleri söylemiyordu siz gidip kendiniz keşfediyordunuz. Şimdiki oyunlar tamamen kullanıcıyı yönlendiren illa bunu yapsın zaten 4-5 tane olay koyduk oyuna oyunumuzu oynayan en azından içindeki eklediğimiz tüm olayları görebilsin biz parayı hak ettik demeye çalışıyor. Witcher serisi her oyununda azda olsa dövüş dinamikleri değişiyor bir yenilik deniyorlar o yüzden takdir ediyorum ve witcher 3 senaryo bazında gerçekten başarılı bir oyun birlikte dolaştığınız karakterler gidince veya başına bi iş gelince sinematik kısımları gerçekten etkileyici ve duyguyu tam anlamıyla vermişlerdi bi kaç damla yaş akıttığım sahneleri oldu oldu. Sonuç olarak RTS türü ölmüş bir piyasadan bugün güzel mantıklı bir oyun gelmesini ummak saçmalık olur diye düşünüyorum. Daha fazla oyun muhabbeti isteriz... çalışmalarınızın devamını dilerim..

Kraven

28.2.2016 16:48:27

0
Günümüz dünyası ile ilgili birşey bu. Günümüzde herşey artık çabuk tüketilebilir, çok fazla zaman gerektirmeyen ve zorlamayan olmalı i insanların zaten az olan zamanını iyi değerlendirebilsin. 90larda ve azalmaya başlasa da 2000lerin başında 2-3 ay bir oyunla uğraştığımız olurdu zira ne tam çözüm bulabilirdik ne lets play vardı ne internet olduğundan araştırabilirdik haliyle takıldığımız noktada çözümü bulana kadar uğraş dur. Ayrıca o dönem teknolojisi gereğince grafik veya yapay zeka gibi şeyler olmadığından yapımcılar oynanabilirlik, oyun mekaniği ve hikayeye abanıyorlardı zira text tabanlıydı herşey. Özeti şu, oyunu yapma süreci ne kadar zorlaşırsa ve uzarsa yani ne kadar maliyetli olursa içerik o kadar azalıyor. Hatırlayın Morrowind'de waypoint sistemi yoktu o koca oyun dünyasında ve nereye gideceğini yol tabelalarından anlamaya çalışırdık. Macera/bulmaca tarzı oyunlarda ekrandaki şeyde piksel piksel tıklayarak bulmaya çalışırdık vs. Oyunlar text tabanlı olduğundan ve hikayeyi yazan adamlar da senin benim kafamdaki adamlar olduğundan ortaya harika ve çok zevkli hikayeler çıkardı. Bu doluluğu artık göremiyoruz ve görmemiz de mümkün değil.

stophart

28.2.2016 16:41:58

0
ilklerin yeri ayrı tabi. hikayeye önem veren biri olarak eski oyunların ilk kez yaşattığı duygular, farkıdır herhalde. kullandığımız karakterin ölmesi şu an bişe ifade etmiyor artık şahsen

Kujaq

28.2.2016 16:41:33

0
Eskiden oyunlara ulaşma imkanı kısıtlıydı o yüzden değeri artardı.Buna oyunların dolu dolu olması da etki ederdi tabi.Şimdiki oyunlar ise daha erişilebilinir oldular o kadarki erken erişim denen ve suistimale açık bir sistem var artık.Eskiden iki taraf da kaliteyi arttırırken(yapımcı oyun yapmasını,oyuncu da oyun oynamasını biliyordu) şimdi hem yapımcılar hem de oyuncular(kitlenin ve pazarın büyümesiyle önlenemez bir şekilde)kaliteyi düşürüyorlar.İki taraf da parayı kovalıyor.Bir taraf dlc,erken erişim,kickstarter gibi şeylerle diğer taraf da korsan oyun yoluyla paranın ceplerinde kalmasını istiyorlar(istisnalar olmazsa olmaz tabiki).İki taraf da parayı istediği için kalite düşüyor.Eskinin tadını almayan küçükler de şimdiki oyunlara eski dedikleri yaşa geldiklerinde o zamanın oyunlarıyla şimdiki oyunları kıyasladıkları zaman sektörün ne yöne gittiğini anlayacaklardır.Şimdilik popüler kültürün buyurduğu gibi geleni tüket bazen bir ısırık al ve sıradakini beklemeye devam.

mehmet4428

28.2.2016 16:25:10

0
Eski hile yeni arasındaki fark oyunların ruhudur. Eskiden oyunlardaki sunum şekli ile şimdiki arasında ciddi fark var. Eskiden her şey kısıtlıydı yani her noktayı en iyi şekilde değerlendiriyorlardı ama şimdi o oyun içine eklenecek malzeme çok ve her şeyden bolca koyup hızlı bir şekilde tüketilmesi ile karşı karşıyayız. Günümüzde çok nadir oyunlar detaylı yapılıyor öyle olanlar ise gerçekten ilgi görüyor yani oyuncular aslında iyi olan şeyi el üstünde tutuyorlar sorun sadece yapımcılarda, seri üretime bağlayıp para için oyuncu ve oyun ruhunu kaybettiriyorlar.

Gye_Baek

28.2.2016 16:22:05

0
En büyük etken para ve elbette günümüz şartları. Bundan 15 yıl önce insanlar grafik kalitesini pekte önemsemezdi ve gel zaman git zaman grafikler ne kadar iyi oldukça oyunların içeriklerinde bir okadar boşalmaya başladı bence. Örneğin GTA Sanandreas ve GTA V için aynı zevkleri almıyorum iki oyunuda çıktığı sene ve gününde oynayanlar GTA Sanandreas da yapabilecek her şey vardı spor salonu, yeme içme, kız arkadaşla buluşma vs bu uzar gider ama GTA V de ise sadece hikaye odaklı ilerlemesi ve oyundaki 3 karakteri de kendimize göre saçları ve elbisesi dışında özelleştirememiz en basitinden. Ayrıca Para mevzusuna gelirsek de artık oyunlar oldukça büyük bütçeli yapımlar ve elbette en önemlisi ise bu bütçeyi veren firmalar EA games her sene neredeyse sükse yapmış bir firmayı satın aldı ve sonra o firma mezarlığı boyladı maxis gibi. Sims gibi harika bir yapımı çıkartan maxis son çıkardığı Sims ile mezarı boyladı çünkü oyunda hiç bir içerik yok gibi bir şeydi. Büyük firmalar bazen de oyun dünyasına maalesef zarar vermekte. Bir yandan son çıkan Sims'in her ek paketi 15-20 dolar iken Bağımsız yapımcı oyunu shadowrun hong kong ise hiç bir ücret almadan 6 saatlik bir ücretsiz ek paket veya DLC verdi diyebiliriz.

luganoguz

28.2.2016 16:12:22

0
Bende diyorum bu konu niye bu kadar yorum almış meğer hediye varmış Bana göre eskiyle yeni arasındaki fark zorluk, bi bölümü bitirdiğin zaman oh be diyordun cidden.

murtazakamil

28.2.2016 16:11:39

0
Ulan şimdi gerçek düşüncelerimi mi yazsam yoksa mouse almak için işkembeden sallayıp edebiyat mı kassam bilemedim.

tayox06

28.2.2016 16:10:28

0
Her zamanın tadının ayrı olduğunu düşünüyorum.Eski zamanlar da başka şeyler ön plandaydı şu an başka şeyler ön planda.Kişinin görüp geçirmesi de çok öenmli bir unsur.Çocuklukta oynanan oyun şimdi olsa aynı zevki alamazsın.Bu yüzden eski oyunlar daha iyi demek bence doğru değil. Yeni nesil oyunlar da aldatmaca daha fazla ama.Para kazanmak adına oyunların vıdeolarında grafikleri şişirmek en güzel örnek.

SHamuL

28.2.2016 16:02:33

0
Tek kişilik bir oyunun başında üç kişi ekrana kitlendiğimiz zamanları hatırlıyorum, sadece birimiz oynardı ama herkes ne yapılması gerektiğiyle ilgili fikir yürütürdü, "bir de şu yolu mu denesek?" "şu kolu mu çeksek?" şöyle mi böyle mi derken bazen sadece izleyerek saatler geçirirdik. Zamanla bu olay ortadan kalktı, büyüdüğümüzü düşündüm. 2-3 sene kadar önce half life oynarken suya batmış köprünün altına boş varilleri koyarak suyun varilleri kaldırmasıyla yolumu tamamladığımda anladım ki artık oynayanın o kadar da fikir almasına gerek yok. Tunahan'ın da dediği gibi artık almamız gereken obje parlıyor biz de gidip alıyoruz. Eski oyunları hatırlamak beni mutlu etse de yeni oyunlardan da şikayetçi değilim steam'i açınca onca oyunun arasında illaki keyif alacak bir şeyler bulunuyor. Benim yeni düzende şikayetçi olduğum konu oyunların yapısından çok şirketlerin para kazanma taktikleri, oyun çıkmadan önce season pass'inin çıkması, bazı oyunlarının rezil şekilde seriye bağlaması ve güzelim serilerin heba olması gibi. Arada bir BSC'yi sadece oyun muhabbeti çıkmış mı diye açıyorum, izlemesi çok keyifli sohbetler oluyor. Teşekkürler BSC ekibi :)

alito

28.2.2016 15:55:58

0
Güzel muhabbetti teşekkürler

umutdrk

28.2.2016 15:39:07

0
Bence eski oyunlarda grafik olarak teknolojinin eski olmasından çok karmaşık değildi bu yüzden konuya hikayee önem veriyilodu ve oyuncu sayısı azdı şimdi ise teknoloji ile grafikler çok gelişti ve karmaşıklaştı daha iyi grafikli çıkaralım diye konu olarak daha az uğraşıyolar ve oyuncu kitlesi artınca zorluğunuda düşürdüler . Bence en önemli fark bu.

frozen125

28.2.2016 15:31:12

0
Bence eski ve yeni oyunların en büyük farkı verdiği zevk.Eskiden oyunun grafiklerine bakmaksızın oyunda baya zevk alıyorduk gerek oynayışı gerek hikayesiyle.Şimdide bazı oyunlar var ama eskisi kadar değil.Diğer yandan eskiden oyunlar hem zevk verip hemde uzun sürüyordu bir o kadarda kolay değildi insanların 1 bölümü geçmesi için saatlerce uğraştığı oluyordu.Şimdi ise oyunlar çabuk tüketilir oldu (hepsi değil ama çoğu) 4-5 saat oyun süresiyle hikaye olmaksızın sadece oynamak için oynanılan oyunlar oldular (yine hepsi için geçerli değil).Yani yapımcılar oyunların grafiği iyi olsun deyip oynayış ve hikayeden kıstılar.Bunun nedeni de casual kitlenin artmış olması.Tabi yapımcılarda bunun farkına varıp bu yola başvurdular, sonuçta yapımı kolay olmayan şeyler bunlar.Bu yüzdende yapımcılar orta yolu bulmaya çalışıp son zamanlarda böyle bir oyun dünyası çıkardılar karşımıza.Zaten artık hikayeye önem verilmemeye başlandı bile genelde hep multiplayer a önem verilir oldu.Bunun nedeni insanların oyunlarla uğraşmamak istemesi çünkü casual kitle çok olduğu için eski oyunları bilmediklerinden bunlara alıştılar.Eskiden olsa bir oyunu defalarca oynardık ve bu yetmezdi bile şimdi sadece 1-2 kere oynayıp kenara atılan ve hatırlanmayan oyunlar oldular oysaki eski oyunları oynayan birine sorun belkide oyunun her detayını hatırlar.

mementopolis

28.2.2016 15:30:25

0
quote:

Orjinalden alıntı: mimarcik 7.50'deki oyun hangisi? Çok güzelmiş... (Çağlar)
Good Evil and Beyond 2 ... ama cikmadi -hala-

mimarcik

28.2.2016 15:24:50

0
7.50'deki oyun hangisi? Çok güzelmiş... (Çağlar)

ShadowofDeath06

28.2.2016 15:24:36

0
İşler ticarete dönünce ve sektör büyüyünce daha geniş kitlelere ulaşmak için oyunlar daha ödüllendirici daha yardımsever oldu. Öteki türlü belki küçük bir kitleyi tatmin edecekti ama işin arkasında sürdürülebilirlik için ticari kaygı olduğundan er yada geç firma başarısız olacaktır.

by_monster23

28.2.2016 15:22:17

0
Eski oyunların aslında hayallerimizi süslemesinden bize güzel geldiğini düşünüyorum. Tank oyunu vardı nes zamanlarında o oyunun basit bir oynanışı zor bir yapısı ve hayallerim de şuanın 4k görsellerini sollayacak görselleri vardı çünkü o basit grafikleri hayal gücümde mükemmel hallere bürünüyordu. Şimdi oyunlar çok güzel görsellere , animasyonlara , fiziklere bürünse de size verilenden öteyi hayal edemiyorsunuz. Ancak belli başlı oyunlar size hayal etmenize bırakmayacak görseller suna biliyor ama ne yazık ki oynanışları bir birlerinin kopyası oluyor.

webhammerksk

28.2.2016 15:20:18

0
Eskiden oyunun çıkacağının haberini alamazdık bile, gider bak bu yeni gelmiş, şöyle bir oyun var arkadaşta, gel değişelim olayları vardı insanlar oyunlarla ilgili bilgileri çıktığı an göremiyordu artık ve aldığı oyunu maddi durumlardan veya oyun eksikliğinden ötürü 6 saatlik bir oyun olsa bile sıkılmadan aylarca oynayabiliyordu. Şimdi her şeyin çabuk tüketildiği bu dünyada an ve an oyun ile ilgili gelen bilgi herkes tarafından duyuruluyor. İster istemez bir beklenti oluyor insanlarda ve "hype" dediğimiz kavramı çıkarıyor ortaya. Belki yeni çıkan oyunları hiç bir bilgi haber olmadan pat diye çıksa insanların kötü dediği bir oyuna daha farklı yaklaşacak. Artık böyle bir şey imkansız gözüküyor kapitalist düzen finansal yatırımlar maddi beklentiler yüzünden bu beklentinin gerçekleşmesi zor. Öte yandan eski oyunları düşündüğümde kendimden bir örnek vereyim "Metal Gear Solid" i ilk defa arkadaşımın evinde görüp ardından onunla takaslayarak getirip evimde oynamıştım oyunla ilgili hiç bir fikrim beklentim yoktu ama aldığım haz tad keyif hala damağımda kalmıştır öte yandan Phantom Pain evet mükemmel bir gizlilik oynanışı fakat trailerlarla sunduğu o hikaye anlatımdan uzak, tabiri caizse big boss'ın sessiz ağzını açmayan bir karakter haline bürünmüş olması çok üzücü belki o trailerlar yayınlanmasa bugün o kadar koymayacak üzmeyecekti. Yani genel itibari ile artık durum bu katlanmak zorundayız buna rağmen hala güzel yapımlar var.

olağan_şüpheli

28.2.2016 15:03:11

0
grafikleri söyleme gerek yok. sektördeki arz talep değişti bence. Eski oyunlarla yeni oyunlar arasındaki fark bu. eskiden oyun oynayanların sayısı azdı. şidmi 7 den 70 e kız erkek herkes oyun oynuyor. internet kafede 60-70 yaşındaki bir amcayı clash of clans benzeri oyun oynarken gördüm. yaşı 30 civarı olanlar bilir. hatırlayın bakalım yaşıtlarınızın kaçı oyun oynuyordu. ne pc vardı ne konsol. tek tük kişide vardı bunlar. şimdi oyun oynamayan insan mı var. annem bile internette cand cruh benzeri oyunlar oynuyor. Eskiden oyuncu profili daha netti.şimdi daha çeşitli. En önemlisi eski yapıdaki insanların pazar payı ile diğer yapıdaki insanların oluşturduğu pazar payı çok farklı. kısa basit oyun isteyenlerin olusturduğu pazar bile ekis toprakların olusturduğu pazardan daha büyüktür muhtemelen. oynanış süresi 120 saat denilen oyuna ben sevinmiyorum. 120 lik oyun mu olur diyorum ya da günlerce bir bölüme takıldığım oyun olursa oynamayı bırakıyorum ya da machinarium daki gibi youtube dan bakıp bitiriyorum olayı eskiler ve yeniler diye bakarsak yeniler gerçekten çok büyük pazar payına sahip. Dahası az yatırım ile çok getiri sağlayabliyorsun. Haliyle bu yöne yatırım var.neyse her tarz oyun olsun ,farklılık güzeldir.

DieUbercharge

28.2.2016 14:59:04

0
Sitenin twitch yayınlarını azaltıp eski formata dönmesi çok sevindirici. Böyle sıcak muhabbetler sizi diğer sitelerden ayırıyor.

fatihsyl

28.2.2016 14:54:54

0
eski oyunlarda hikayeler daha derin ve güzeldi, bulmacalar daha fazla ve zordu . Yeni oyunlarda görülen farklar teknolojinin gelişmesiyle grafiklerin çok daha iyi seviyeye gelmesi ,açık dünya konseptini daha ileriye götürmeleri oldu.

MavericKB

28.2.2016 14:53:42

0
yeni oyunların hikayelerinde boşluklar var, sanki hiçbir şey tamamlanmıyor gibi ayrıca tamamlananlar ise çok sığ kalıyor, "bu muydu?" demekten alıkoyamıyor insan kendini

Xlargest

28.2.2016 14:51:42

0
Merhaba bence yeni nesil oyunlar ile eski tarz yani çocuklugumdaki oyunlar arasındaki farkı şöyle açıklayabilirim. Eskiden korsan oyunları biz pc oyunu orjinal sanıyorduk yani bende öyle sanıyordum bir çok kişi gibi tabi o zamanlar bu oyun nasıl dur bir oyun sitesine gireyim de bakayım nasılmış diyemiyorduk çevirmeli ağ bağlantısıyla bunu yapınca telefon faturası bir hayli yüklü geliyordu :D Cd ci abilere gidip dükkanlara gidip abi bu oyun nasıl diye sordugumuzda '' iyi dir iyi güzel oyun sen al '' diye oyun almak yerine arkasındaki oyun içi görselleri gözümüze sokup ow bu ne be diyerek alıyordum oyunları tabi yeni nesilde böyle bir gizlilik ve gizem şimdiki oyunlarda malesef yok herşey oyun çıkmadan önce piyasada ve bütün içeriğini biliyoruz, Eğer orjinal ile korsan ayrımlarını eskiden ayırt edebilseydik yani o cdci dükkanındakileri o adamın kopyalayıp sattıgını görene kadar oyun alıyorduk nerdeyse Sonra bütün hayaller suya düştü tabi. Şuan 90 100 adet elimde kopya oyun var yaklaşık 2000li senelere ait ve hala arada bakıyorum cover kapaklarına ve hala aynı duyguyu veriyor bana şuanda ki zamanla oyun almakla eskiden oyun almak anlamı çok farklı arada fiziksel bir dokunuş ve ilk bakışını canlı yapmak vardı şimdi zamane oyunları hey gidi hey diyorum. Not: cd kapaklarının arkasında oyuna ait keyler veya keygen generatorler vardı cdnin içinde crack dosyasının yanında o kodları girmek bile ayrı bir tad veriyordu belkide işin bütün heyecanı oradaydı... Orjinal oyun vardı da bizmi almadık bize orjinal diye yutturup paramızı çalan abilerden hesap sorulmalı :D

mitxqL

28.2.2016 14:47:16

0
eski ve yeni oyunların arasındaki fark eski oyunlarda grafik pek yoktu ama oynanış senaryo hakimliği tekrar edilmeyen görevler vardı. yeni oyunlarda ise ha biz 1 yıl içerisinde yapalım paramızı kazanalım şu fiyata koyalım bir kaç dlc paketi ekleyelim götürür arkamızda oyunumuzu oynayan bir çok insan var kafasındalar.

crespo9

28.2.2016 14:37:26

0
Oyun muhabbeti programınızı severek takip ediyorum. Ufak bir eleştiri olarak program talha ve alkanın üzerinden gidiyor gibi diğer arkadaşlar onların zorlamasıyla dahil oluyorlar gibi :D yada çok konuşmaktan fırsat bırakmıyorlar sebebi bilmiyorum ama konuşma sürelerini biraz daha dengeli tutarsanız daha değişik kafalar da açılır, daha değişik fikirler de dinleriz diye düşünüyorum. Konuyla ilgili de bir şeyler yazayım; eskiden oyunlara ulaşması daha zordu, bu kadar yaygın olmadığı içinde elimizdeki oyunlardan en çok beğendiklerimizi dönüp dönüp tekrar oynardık. Zaten atari döneminde 9999 in 1 kasetler vardı ki :D akıllara zarar içinde belki 10 farklı oyun ya var ya yok. İçerisinde tek oyun olan kasetlerin kıymetini bilir o dönemin oyuncuları :) ben yaş olarak da o kadar büyük değilim tabi ama hatırladıklarımı aktarıyorum. Şu anda çoğu oyuncunun steam hesabında nerdeyse 9999 oyun olacak biraz abartıyorum tabi :) yani bu oyunların hepsi farklı yapımlar en azından eski günlerdeki gibi değil. Yine de steam kütüphanesine ne oynasam diye şöyle bir bakınca oynayacak bir şey bulamayıp CS:GO dota gibi oyunlar oynanıyor. Steamin koleksiyonculuk hastalığı mıdır doyumsuzluk mudur bilmiyorum :) sonuç olarak her şeyin fazlası zarar :D.

GATIRCAN

28.2.2016 14:23:05

0
Milletin ayıla bayıla oynadığı Far Cry 3-4 , Tomb Raider, Fall Out4, GTA5, Mad Max falan sarmıyor artık beni. Oyun yaşım mı geçti acaba ondan mı sarmıyor derken eskiden oynadığım oyunları tekrar yükledim. Stalker serisini, Mass Effect serisini, Witcher serisini, Bioşok serisini baştan sona bitirdim. Bunların yanında Splinter Cell Chaos Theory, Riddick, Hitman, Deus Ex Human Revolition gibi tek oyunları da oynadım gayette eğlendim. Yenilerden pek ilgimi çeken oyun olmuyor. Son çıkanlardan Dirt Rally oynuyorum. Elite Dangerous ve Squad da ilgimi çekiyor. Genelde eski oyunlara vakit ayırıyorum ya da Natural Selection 2, Tribes Ascend gibi multiplayer oyunlar oynuyorum. BF4 falan da sarmıyor. CS GO yu da arkadaş hatrına oynuyoruz

haganeno

28.2.2016 14:18:52

0
Sanırım eski oyunların parasal kaygısı ile zamanında çıkartma kaygısının ilişkisi günümüzde ters orantı yapması, değişimin bir parçası oldu bana göre. Bu gün oyun dünyası her şeyiyle ticarete liman olduğundan para babalarını iştahını kabartıyor. Bu adamlar oyunun özünden ya da taşıdığı anlamdan anlamazlar. Bir yatırımda bulunurlar, ve ticari bir ögede kısa vade de yatırımların sonuç almasını umut etmezler, o hepimizin sinirlendiği müdahaleyi gerçekleştirirler. "Oyuna şunu ekle, şunu çıkart - şu kadar zamanın var acele et." gibi gibi.. Bağımsızlar da durum biraz daha esnek. Zaman sınırı yapabildikleri iş günü ile sınırlı iken, maddi imkanlar ise global oyuncu dünyasından karşılanabiliyor. Hal böyle iken de daha ruhu olan daha kişisel daha insancıl ürünler çıkartma yönüne gitmeye çalışıyorlar. Tabii küçük olup ta bu büyük pastadan kısa vade de popüler olan materyalleri kullanıp zengin olmak isteyen sivriler de var. Erken erişim, dlc, ilki sevilen, ve içi boş olarak gelen devam oyunları, hepsi ticari birer öge. Bizlerin sanırım tam olarak kabul edemediği kısım işte burası. O oyun kapaklarına bakıp hayalini kurduğumuz zamanlar artık yok. Şimdi şişirilmiş tanıtımlar, sadece ülkemizde degil dünyada da fanatikliğin suyunu çıkartan fanboylar ve yapan içinde tüketen içinde az zamanın olması özünü bozan etmenler oldu. Çizgisini bozmayan ve bu konuda çok ciddi bir nintendo gerçeği var günümüzde ama......ama biz çizgimizi koruyabildik mi...??

zisegneD

28.2.2016 14:13:37

0
Biri bana Mario'da aldığım zevki şimdi tekrar alıyorum desin. Yada ne bileyim yine Atari'de kuş avlerken o heyecanı ve sistemin nasıl çalışıtğını anlamak mevzusunu yeniden anlatsın. Kasetlere üfleyip slota tekrar sokmayı. 9999in1 in aslında 10 olduğunu yeniden anlatsın. Save yapamadığımız zamanları. Bi kere başladın mı ya bitirmen gerektiği yada yarın tekrar gelmen gerektiğini yeniden anlatsın. Tüplü televizyonda uzun süre oynarsan patlar denmesini yeniden anlatsın. Şimdi ki oyunlar artık oyun değil. Gerçeğe o kadar yaklaştık ki... Sanal gerçeklik diyoruz. Birgün sanal ile gerçeği karıştırıp o dünyada sıkışıp kalmaktan korkmak gerek. Eskiden de oynlara içine girerdik zaten ama bu kadar değil. Oyunla gerçeği ayırt edebilriidik. Şimdi ise çok bağlandık be... Bana marioda ejderhayı suya düşürdüğümdeki mutluluğumu verin... :)

AzepTR

28.2.2016 14:11:00

0
Eski oyunlarda herşey çok yeni çok zevkliydi. Şimdi bir doymuşluk hissi yaşıyorum kendimde. Herhangi bir savaş oyunu oynadığımda bunu daha önce oynamıştım hissi geçiyor içimden aynı şeyleri yapıp duruyormuşum gibi oluyor.

Leggedass99

28.2.2016 13:37:09

0
Nerde O eski oyunlar..!

caneregee

28.2.2016 13:26:09

0
Abilerim bence eskiyle yeninin arasında bizi heyecanlandıran özleten şey bence şu şimdi eskiden her şeye ulaşamıyoduk şimdi her şeye hemen ulaşıyoruz eskiden az ve kısıtlı oyunlar vardı şimdi her gün bi oyun çıkıyor ondan bizi bu zamanda sadece heyecanlandıracak şey eskiden sevdiğin bir oyunun şimdi yeniden çıkacağı oluyor mesela yeni çıkan oyunlar daha heyecanlandırmıyor beni mesela.

Asisvénia

28.2.2016 13:23:56

0
Yeni nesil oyunlarda hikaye, detay, karakterler, dinamikler, kendine has atmosfer ve surukleyicilik gibi kavramlarin cok az sekilde hatta neredeyse hic onemsenmedigini dusunuyorum. Bu birazda yeni nesil oyun kulturuyle de alakali bir sey cogunlukla insanlar grafiklere, efektlere onem verdigi icin yapimcilarda yeteri kadar ugrasmiyor dolayisiyla oyunlarda o temel dinamikler yavastan fosillesmeye basliyor. Mesela MP olayina cok fazla ilgi oldugu icin SP zevkide azaldi eskiden herhangi bir ortalama ustu oyunda 10-15 saatlik bir hikaye modundan bile cok zevk alirdik o turu seven insanda degisik bir tat birakirdi. Kisa hikaye modlu oyunlarda bu 15 saatlik sureyi etrafta detaylari inceleyerek, cutscene sahnelerini sonuna kadar dikkatlice izleyerek, yan gorevleri oynayarak ya da mesela ozellikle RE serilerinde olan o cevredeki notlari okuyarak, kasetleri dinleyerek falan bu oynama suresini daha da fazla uzatabiliyorduk. Simdiki mantik; ''bir an once single player'i bitirip MP'ye gecmeliyim!'' olmus durumda. Ya da PC kullanicilari olarak grafik ayarlarini ultra 16x smaa gibi son detaya cekme hastaligi var bu aralar birde 4K da oynama olayi cikti. Tamam grafikler guzel olmali fakat bu sekilde ultra ayarlari da olmazsa olmaz diyip zorunluluk yapmaninda anlami olmadigini dusunuyorum en azindan kendini oyun kulturunun icinde gorenler bunu yapmasin. Benim icin en onemli faktorler: hikaye (karakterlerde dahil) > oynanis > etraftaki hos detaylar > kendini tekrar etmeyen surukleyicilik ve iyi portla birlikte grafikler'dir. Bunlar bir oyuncuda bulunmasi gereken en temel donanimlar olmasi gerekli iyi bir hikaye ile birlikte akici anlatim olmazsa isterse Crysis grafiklerinden bile 10 kat ustun olsun bir sure sonra tahammul edemiyorum. Son olarak, birde korsan oyunculugunun oyun kulturunde o zevki bozdugunu daha dogrusu sanatsal hissi korsan kullananlarin hissedemeyecegini dusunuyorum. Cunku adam o kadar buyuk bir arsive sahip ki oynadigi oyunu cabucak bitirip digerine gecmek istiyor dolayisiyla normalde 40-50 saatte zevki alinacak oyunu 10-15 saatte cabucak bitirip, pek bir sey anlamayip yan gorevler, ince detaylar, atmosferi falan hic farkedemen digerine geciyor ustelik isin en sacma tarafi da bu adamin 2-3bin liralik sisteme sahip olmasi.. Genelleme yapmiyorum yanlis anlasilmasin fakat bu tur kisilerin sayisi oldukca fazla bunu herkes biliyor bu oyuncu bile denilemeyecek kisilerin parasini odemedigi halde oyunlari elestirmesi, orjinal kullananlarla tartismasi-dalga gecmesi gercekten rezilliktir, buyuk bir utanc kaynagidir. Aslinda durumu iyi olmayan, ogrenci arkadaslarimizin bile korsan kullanmasi icin ortada hicbir sebep yok PC icin Steam denilen bir sey var ve takip edildigi zaman indirimler oluyor ustelik dijital oyun secenegi olarak tonlarca secenek bile var. Youtube'dan, Bsc'den, Ign-Gamespot-Metacritic gibi sitelerden bakip cok rahat sevdiginiz oyuna karar verip o oyun uzerinde dogru yatirim yapabilirsiniz. Zaten sindire sindire oynadildigi takdirde 2-3 basarili yapim sizi uzun zaman idare eder + olarak sindirerek oynadiginiz icin oyunlardan cok daha fazla zevk alip vicdaniniz rahat oynarsiniz.

mementopolis

28.2.2016 13:20:05

0
Bu Benimde istedigim bir konuydu hatta Firmalarin degisimi dahil. Jenerasyonlar degistikce nedense aldigim hissiyatlarda bir o kadar azalmaya basladi nedense . Bir önceki nesilde 10 oyun oynuyorsam bir dahaki nesilde, bu 5'e belkide 3'e bile düsüyor. Hep birbirinin aynasi oyunu oynamak seneden seneye can daraltici bir hal alabiliyor. Bu sene oynayacagim oyunlar belli ki kendini bile anlatmaya yetiyor isimleri : Deus ex , The Last Guardian , Unchardet 4, Dark Souls3. ......... O da degil insana biraz has ve Katma deger de katiyordu -ingilizce ögretmesi- eski oyunlar , gecilemeyen bölümler vs vs oyunlar asiri derecede Casulastiriliyor ki oyun oynamak ile oyunun seni oynatmasi arasindaki ince cizgiyi kaybediliyor ve anlasilamiyor... Fallout 4 bile eskisinin üzerine birsey katamamis gözüküyor. Oyun Muhabbeti icin Tessekürler . Beni Yarisma dahil etmeyin baskasi kazansin .

Humanizer

28.2.2016 13:19:45

0
Bence yani oyunlarla eski oyunların en belirgin farkı yenilerin çabuk tüketilebilir olmaları. sürekli hızlanmaları ve kolaylık üstüne kolaylık gelmesi.

AngeL.TGM

28.2.2016 13:18:38

+1
30'larına dayanmış biri olarak diyebilirim ki; Oyunlar değişti ama en çok bizim jenerasyon değişti. Çocukken bırak bir oyunda grafik, fizik vs. aramayı, elimize bir tencere kapağı alsak bugün en gelişmiş araba yarış simülasyonundan daha çok zevk alır, daha gerçekçi gelirdi. O zamanlar oyunlara eleştirisel bir gözle bakmazdık. Grafikler nasıl, müzikler olmuş mu, oyun kendini tekrar ediyor mu? Bunların bir önemi yoktu. Önümüze ne koyuyorlarsa onu kabullenir, severdik. Eskiden Steam ve ya internet yoktu dolayısıyla oyunlara ulaşımımız oyun kasetleri, CDleri satan amcanın dükkanıyla sınırlıydı. Kasetlerin ön yüzündeki resimlere bakar, bir tanesini seçer, eve gidince de ayıla bayıla oynardık. Şimdi Steam'e girdiğimizde önümüze onbinlerce oyun sıralanıyor hangisini seçip oynayacağımızı şaşırıyoruz. Elimizin altında bu kadar seçeneğin olması bizde bir doyumsuzluk yaratıyor. Eskiye olan bağlılığımız ve bugünü beğenmeyişimiz bence bu sebeplerden kaynaklanıyor. Halbuki o güzel anılarla yad ettiğimiz, haftalarca hatta aylarca başında vakit harcadığımız o oyunları bugün oynamayı denesek en fazla bir kaç saat dayanabiliriz. Kabul ediyorum oyunlar değişti ama en çok biz değiştik.

Holy-Ghost

28.2.2016 13:17:15

0
nostaljiyi ya da eskiyi bu kadar düşkün olmakta kötü birşey midnight in paris filminde bunada çok atıfta bulunulmuştu herkesin altın çağ olarak söylediği düşündüğü kendine özgü zamanlar var eskilerde zaten hep bizim hayal ettiklerimizle güzel medal of honorları azmı 2. dünya savaşı filmleri izleyip gaza gelip oynamadık ya da öyle hayal etmedik ve aslında oyun ve tv sektörü aynı şekilde besleniyor eskiden tv de 2. dünya savaşı filmleri hep vardı oyun sektörüde bundan yararlanıyordu.En üzücüsüde teknoloji gelişsede fikirler gelişmiyor...

avoidablehawk

28.2.2016 13:08:40

+1
Eski-Yeni farketmez hikayesi atmosferi güzel olması ve özgün olması yeter zaten unutulmazlar arasına girerek kendini sürekli oynattıracaktır zaman içinde. Örneğin; MGS serisi,Grim Fandango,Sanitarium,Monkey Island serisi,CoD serisi(Black Ops ' a kadar iyiydi bence),Deus Ex,System Shock 2 vs...

aherab

28.2.2016 13:07:32

+2
Aklıma gelen birkaç özellikleri sayayım; erken erişim oyunlar: Son senelerin modası, bilindiği gibi kimi geliştiriciler parayı bulunca kod yazma yerine tatile çıkıyor. 10-15 sene önceki halimize sorsak bitmemiş oyuna para verir miydik? Sanmıyorum. DLC: Videoda da geçti, oyunu, oyuna ufak tefek(oyunu tamamiyle değiştirip parasını hak eden de var) değişiklikler yapıp para kazanmayı yapımcılar çok sevdi tabi :). multiplayer: İnternetin hızlanmasıyla gelişen bir öğe, önceden de atari salonlarında vardı ama en fazla vs veya coop şeklinde :) dil: Kimi arkadaşlara ilginç gelebilir bu durum, artık oyunlar en kötü ihtimalle ingilizce ayrıca bkz: tsubasa'yı japonca bitirmek zorluk: Bunu arkadaşlar da anlattı eski oyunları dönüp oynamak istediğinizde zamanında nasıl oynamışım diyorsunuz. Merak eden arkadaşlar Contra'yı deneyebilir. save game: Oyunlara nasıl bir kolaylık getirdiği anlatılmaz yaşanır. Nasıl mı? Google'a "prince of persia ms dos" yazıyoruz ve ilk sonuca tıklıyoruz, ne kadar dayanırsınız bilmem. Müzik: Son olarak müzik, bazen 8-bit müzik çok çok daha güzel olabiliyor, sanırım hayal gücümüzü kattığımız için.

smalsrol

28.2.2016 13:05:24

+1
Ben oyunların casualleştirilmesinden şikayetçiyim. Fallout gibi bir marka bile RPG öğelerinden feragat edip, oyunu casual hale getiriyorsa biz daha ne diyelim. Ayrıca oyunlardaki bulmacaların azaltılması, ve oyunun bize ne yapmamız gerektiğini söylemesi, oyunları basitleştiriyor. Abartmıyorum, küçükken Re 3 nemesiste bir bulmacayı çözemediğim için oyunu 1 ay geçememiştim. Tabi oyun japoncaydı bir de orası var :d

mehmetrance

28.2.2016 13:05:17

0
Herşey grafik oldu nerde o Cod2 Nerde şimdi ki yeni FPSler.

iyoyoo

28.2.2016 12:52:28

0
Şu zamanlarda cep telefonundan tutunda tabletlere kadar hemen her yerde oyun oynaya biliyoruz pc, ps3-4 veya x box vb. konsollardan bahsetmiyorum bile. Ama bizim zamanımızda öylemiydi, komşunun çocuğu atari (9999999 in 1 :) ) almış hadi mahallece gidip arkadaşlarla oynayalım, kasedi takınca Super Mario, Tank 1990, Bomberman, Duck Hunt, Road Fighter gibi oyunların o piksel piksel halinin verdiği zevk paha biçilemezdi ve işin komik yanı o küçücük kasetlere sadece 1 oyun değil 80-90 tane oyun sığardı bitirebilmek için can atardık, şimdiki oyunlarda 20 gblık oyunun hikaye modunu bitirince yapılcak bişey kalmıyor...

Felor

28.2.2016 12:50:18

0
-Yapay Zeka Uzun yıllardır oyun oynuyorum ve bence şu an günümüz oyunları henüz çok iyi bir yapay zekaya sahip değil . Bu kadar yılların üstünden grafiksel ve teknik anlamda çok gelişmiş oyunların yapay zeka anlamında yeterince geliştirdiklerini düşünmüyorum . Buda yeni nesil oyunların isteklerinin daha çok grafiksel ve hızlı bir oyuna odaklanmalarından kaynaklanıyor . Yakın geçmişten örnek verirsek FEAR 1 in yapay zekasına hala sahip olmayan oyunlar bile var . Örnegin Crysis 1-2-3 ... Genellikle yılların ardından çok daha iyi bir yapay zeka bekliyorum ben . Umarım gerçekleşir - İçerik ve doluluk İçerik olarak düşünürsek günümüz oyunları çok hızlı bir yapıda oldugu için zaten video da söylendigi gibi detaya girmeye kimse ihtiyaç duymuyor , duymazda . Bazı oyunların detayını özlemiyor degilim. Rainbow 6 Raven Shield veya Fallout 1-2 gibi .. ANCAK çok güzel oyunlarda çıkabiliyor günümüzde . The last of us - Witcher 3 - GTA 5 - Mass Effect gibi ...

olağan_şüpheli

28.2.2016 12:46:49

+1
Sesi sonuna kadar açmama rağmen duymakta zorlanıyorum. bende mi sorun var.

michael01

28.2.2016 12:43:19

0
Eskiden oyunlara para vermezdim.Sınırsız erişimim vardı.Daha sonra oyunları para vererek almaya başladım.Param gitmesin diye oyun seçer konuma geldim.Hangi oyun bana hitap ediyor diye birden fazla kaynaktan araştırır oldum.PS1'de red alerd oyunu oynamıştım.Ondan aldım zevki daha hiç bir RTS oyunundan alamadım.

bersgurs

28.2.2016 12:40:26

0
Pazar büyüdükçe şirketler de haliyle çok insana ulaşmak için genel kitleye hitap eden oyunlar çıkarmakta eskiden yenilik satıyordu bu sınırlı kitleye şimdiyse pazarlama satıyor.

Y@KI$IKLII

28.2.2016 12:28:30

0
Birşey dikkatimi çekti. Bu sohbetlerde Gökhan'ın gözleri hep yere bakıyor. İnsanlardan gözlerini kaçırıyor. Yoksa bilmediğimiz bir durum mu var ha reyiz ? =D

pcrex

28.2.2016 12:26:47

+2
yorum yazana hediye vermeye başlamışsınız. modem o kadar istediniz yazalım bir şeyler. ben bu video da oyunların dünden bu güne gelişim sürecini ele alırsınız diye düşünüyordum ama daha çok eskiyi yad etmekle ve oyunların ne kadar yozlaştığını konu almışsınız. videonun sonunda de Alkan oyuncu arkadaşlara uyarılarda bulunmuş bu da yanlış. sebebi insanların oyunlara verdiği değer ile alakalı. mesela ülkemizde sanattan anlayan çok kısıtlı bir kitle var. sanatsal yönden müziği seven, sinemayı takip eden yada opera tiyatro gibi etkinliklere katılan gönül veren insan sayısı az. renkler ve zevkler de tartışılmayacağı için insanların oyunlar üzerindeki tercihlerini biz yargılayamayız. Ama günümüzde eskiye nazaran daha derin oyunların olmadığı konusunda kesinlikle katılmıyorum. misal, geçen sene çıkan soma harika bir oyundu ve çok derin bir konuya, atmosfere sahip kaliteli bir yapımdı. soma, 90 larda çıkmış olsaydı belki de şu an efsane olarak anıyor olurduk. peki geçen sene çıkan somanın hakkını kim verdi. kaç kişi oynadı, kaç kişi yıllar sonra hatırlaya bilecek. bunun sebebi doygunluktan kaynaklanıyor. artık oyunlar bizi eskisi kadar etkilemiyor. çoğu insan da bizim oyunlara verdiğimiz kadar değer vermiyor. sanat dan örnek verdiğim örnek gibi mesela futbolu ülkemizde kaç kişi gerçek ten sevdiği için izliyor. stadlar futbola değer veren insanlar tarafından mı yoksa kutuplaşmış ve karşıdakini rencide etmek için yırtının geri kafalılarla mı doluyor. yani demem o ki insanlar oyunları önemsemiyor, aldığı oyun o na ne katmış, bundan ne öğrenmiş, işin sanatsal yönü falan kimsenin umurunda değil. son çıkan UC4 videosunu haberinin altına bir bakın. kaç kişi UC4 ün nasıl bir derinliğe sahip olacağına yada oyun dünyasına neler katacağı hakkında konuşuyor. bir iki kendini bilmez sony reklamcısı konsol satışlarını arttırmak için yırtınırcasına tartışmalar yok grafikleri şöyle süper böyle süper. Biraz düşününce hak veriyorum da, UC4 ün getireceği ne yenilik var ki konuşulsun, bide bu açıdan bakmak lazım.

KrallŞaplakçı

28.2.2016 12:23:32

0
Yeni oyunlarla eski oyunlarla farkı yeni oyunlar hep downgrade yiyor :(

BigOTTOMAN1453

28.2.2016 12:21:27

0
Eskiden oyunların senaryoları, paketleri, posterleri vb. çok daha özenliydi. Örnek verelim, Cutthroats diye bir korsan oyunu almıştı babam 99 yılında, oyunun paketi bile çok çekiciydi, içinden çıkan kitapçıkta teker teker nasıl oynanır ne yapılır anlatılıyordu, oyuna dair güzel bir hikaye giriş kısmı vardı. Gruntz diye bir oyun da vardı mesela, aynı şekilde senaryosu güzel, üzerinde düşünülmüş oyunlardı. Half-Life mesela.. Eskiden oyunlar etkileyiciydi, bu kadar çok sayıda değildi ve zevkliydi.. Şimdi ise online oyunlar var, hızla ve sürekli gelişmeye çalışıyorsun günde 20 saat bilgisayarın açık duruyor yine de istediğin zevki alamıyorsun.. Eskiden sektör zevke yönelikti.

Guest-AA9008300

28.2.2016 12:07:39

0
Zamanın sağlam RTS'leri (Age of Empires serileri, Company of Heroes'lar, Red Alert olsun Generals'ler olsun vs) bugün yerinin mobil pazarda ne olduğu belirsiz, 5 yaşındaki çocuklarında oynaması için tasarlanmış sözde strateji oyunlarına bıraktı. Bakın bu dramdır... İnternet kafelere gidip akşama kadar strateji oynayan nesillerdik biz :) şimdi RTS'in S si bile kalmadı ne yazık ki.

ErkanSYK

28.2.2016 12:00:41

+4
Eskiden amaç oyuncunun gönlünü kazanmakta, şimdi ise oyuncunun parasını çalmak daha önemli.

psychowho

28.2.2016 12:00:01

+8
Eskiden oyunların temel amacı, oynayan kişiyi eğlendirmekti. Şimdi ise oyuncudan nasıl daha fazla yararlanırız düşüncesi ön planda. Dağıtıcı firmaların para isteği oyuncu kitlesinin önüne geçmiş durumda. Bakmayın, oyuncu kitlesinin de hatası büyük. Yarım yamalak, hatalarla dolu oyunlara verilen paranın haddi hesabı yok. Yalnızca gündemde diye satın alınan oyunlar, karışık leblebi misali " o da olsun, onu da koyalım" zihniyetiyle insanlara hayal satan yapımcılara para kazandıran çok fazla oyuncu(!) var. Eskiden bir kitle vardı, artık yok. Oyunlardaki değişimin temel nedeni de bu!

Psychotechnic

28.2.2016 11:58:49

+1
Yaşım o kadar büyük değil ama hem oyun oynamaya çok küçük yaşta başladığımdan, hem de külüstür bir bilgisayarım olduğundan yeni çıkan oyunları oynamak yerine eski oyunları oynamak zorunda kalıyordum. Tabi bir de abim çok oyun oynuyordu. Ben de ağzım açık onu izliyordum. O da benim Twitch.tv'mdi. Eskiye dönecek olursak: Oyunlar şimdiye göre zordu. Mesela Tomb Raider II oynarken ne kadar kafa patlatırdım. "buradan nasıl geçecez abi ya?" derdim. Abim gelirdi , o da geçemezdi. Max Payne oynarken o kanlı yolları tekrar tekrar denerdim. Bir türlü geçemezdim. Oyun çok kısıtlanmazdı. Seni "illa şuradan geçeceksin , şuraya atlayacaksın , 3 kere E'ye , 5 kere F'ye basacaksın , oyun alanını dakikalarca dolanacaksın çünkü çitlerin üstünden atlyamazsın." diye zorlamazlardı. Oyunların bulmaca kısımlarında hiç yardımcı olmazlardı. Eskiden Walktrough videoları da yoktu. Kaç oyun bıraktım zamanında beceremedim diye. Bir tek ben mi önemsemezdim ona herkes adına konuşamam ama teknik detaylar çok da umrumda olmuyordu. (Yok çözünürlüğü yok fps'si , yok downgrade'i. Gerçi bu muhabbetler de yeni yeni ortaya çıktı.) Takarsın diskini oynarsın. Keyfine bakarsın. Oyuna bir emek verilmiş. Sen de para verip almışsın.

SellYourSoul

28.2.2016 11:55:03

+3
ne degisti, eskiden oyunlar yapilriken orijinal fikirler dusunulurdu, simdi bir oyun tutmayagorsun, firmanin sonraki 3-5 oyunu bu oyunun aynisi oluyor. Spore gibi devrimsel oyunlarda yok oluyor

ensdrk

28.2.2016 11:33:26

0
eski oyunlar benim açımdan ulaşılması zordu ve dolayısıyla daha kıymetliydi, oyunun hakkını vererek oynardık.

William06

28.2.2016 11:17:46

+1
Mobalar için bi yorum yapıcam. Dota da ölmenin bi cezası vardı paranın bi kısmını kaybediyordun ve itemlar oyunun gidişatı için çok önemliydi bir de mana çok azdı skilleri fazla atamıyordunuz.Günümüzdeki mobalar da keşke dota ya sadık kalabilseydi bu yönleriyle.Lol de istediğin kadar kill farkı sizde olsun adamlar binaları yıkabiliyorsa oyun onların oluyor.

0quz28

28.2.2016 11:16:43

0
bence en belirgin fark sizinde söylediğiniz gibi o eski tattı bir türlü tam olarak alamıyoruz oyuncu olarak ve şirketler artık çok kolaya kaçmaya başlıyor oyunlarda oynanabilirlikden ziyate ayrıntı detay seviyeleri çok fazla düştü çoğu oyun quick time event kullanıyor ucundan bile olsa yadırgamıyorum ama benim favori oyunum prince of persia 3 lemesidir mesela bu oyundan sonra çok güzel oyunlar oynadım ama hiç bir zaman o zevki alamadım diyorumki witcher çıka geldi ve benim bu ön yargımı yıktı ama sadece bu oyun için geçerli yine diğer oyunların hepsi eski oyunlara nazaran önemli şeylerden yoksun en büyüğüde zorluk seviyesi ben şahsen kendimce her türlü oyunda farklı şekilde yedirilmiş oyuncuları zorlayacak şekilde yapılabileceğine inanıyorum.

Spaceman81

28.2.2016 11:11:51

0
Eski oyunlarin hayalgucune biraksini ozluyorum bazen

Maxıs

28.2.2016 11:09:09

+36
Eskiden oyunları biz oynardık artık günümüzde çoğu oyunda oyun kendisini oynuyor biz arada tuşlara basıyoruz.

Guest-35D1D8426

28.2.2016 10:20:33

+1
quote:

Orijinalden alıntı: Emirhan_Asar Eskiden oyunlar daha az çıkıyordu ve ülkemizde bulması zordu. Bu yüzden eski oyunların verdiği zevki hiçbir yeni oyun yaşatamayacak gibi. Yeni oyunların birçoğu tüketim füryasının talebine karşılık vermek, oyuncuyu yolmak üzerine üretiliyor. Yeni oyunların derinliği kalmadı.
aynen ps2 de black ne oynardık be

Emirhan_Asar

28.2.2016 10:19:07

0
Eskiden oyunlar daha az çıkıyordu ve ülkemizde bulması zordu. Bu yüzden eski oyunların verdiği zevki hiçbir yeni oyun yaşatamayacak gibi. Yeni oyunların birçoğu tüketim füryasının talebine karşılık vermek, oyuncuyu yolmak üzerine üretiliyor. Yeni oyunların derinliği kalmadı.
Mesajınız
Üyeyim Üye Değilim

DonanımHaber üyeliğinizi kullanabilirsiniz.

E-Posta (Onay için gerekli.)

Bölüm Sonu Canavarı 8/10 41 oy
KÜNYE
Bölüm Sonu Canavarı ÇOKLU PLATFORM
+ TAKİBE
AL
426 kişi bu oyunu takip ediyor.
2.0
1
OY
8
PC TEST SİSTEMİMİZ
  • İşlemci Intel Core i7-4790K 4.00 GHz
  • RAM 8 GB DDR3 1600 MHz
  • Ekran Kartı Nvidia GeForce GTX970M 4GB GDDR5
  • Sabit Disk 128GB SSD