World of Tanks (Xbox 360 Sürümü)
Samet Konuksal

Sayfa 1

Microsoft’un Xbox 360’taki Free to Play girişimlerinden birisi, Wargaming ile anlaşmadan doğan World of Tanks: Xbox 360 Edition olmuştu. 2013’ün E3 fuarında duyurulan World of Tanks: Xbox 360 Edition, yeterli uzunluktaki test sürecinin ardından normal sürüme geçiş yaptı. Hali hazırda 2013 itibariyle PC’de 78 milyon kayıtlı üyeye sahip World of Tanks, Xbox 360’ta da aynı seviyelere gelebilir mi? Bunu tabi ki zaman gösterecek. Ama öncesinde gelin oyunun Xbox 360 sürümüne şöyle bir göz atalım.
Aslında Free to Play bir oyun olan World of Tanks, Microsoft’un politikaları karşısında Xbox 360’ta bu sıfatı biraz yitiriyor. Çünkü oyunu oynamak tamamen ücretsiz değil. Firmanın sunduğu Xbox Live Gold sisteminden dolayı eğer aylık ödemeli üyelikten satın almamışsanız ‘Free to Play’ olan World of Tanks’ı oynayamıyorsunuz. Wargaming bunun için röportajlarda epey dil dökmüştü fakat sonucunda Microsoft’tan karar çıkmamış görünüyor.
PC’deki kökü 2010 senesine kadar dayanan World of Tanks’ı şimdiye kadar duymamış olmanız biraz zor. Ama bu ender kesimdenseniz gelin oyundan bahsetmeye başlayalım. Adından da anlaşılacağı üzere World of Tanks, savaş arenasında tamamen tankların mücadelesine dayanan bir oyun. Elbette tankları kullanan bazı piyadeler vardır. Ama bu piyadeler oyun alanına, bizim görebileceğimiz şekilde gelmiyorlar. Yani oyundaki mücadele tamamen tanklara dayanıyor.
Oyunun iç tanıtımına geçmeden, World of Tanks’ın PC’de olduğu gibi Xbox 360’ta da Türkçe dil desteği sunduğunu ekleyelim. Oyunun Türkçe çevirileri pek göze batacak cinsten değil. Yani çoğu Free to Play oyununda gördüğümüz ‘Google Translate’ çevirilerinin karşısında Wargaming, başarılı bir iş ortaya koymuş.
15’e 15 mücadeleleri içeren World of Tanks’ta Alman, İngiliz ve Amerikan ordularına ait birçok tank çeşidi bulunuyor. Oyundaki tanklar farklı ana sınıf başlıkları altında karşımıza çıkıyor. Yani her tankın sürüş ve oynanış dinamikleri aynı değil. Ağır tankları, hafif tankları veya orta seviyedeki tankları kullanmak kendi içerisinde farklı hallerde karşımıza çıkıyor.
Oyundaki tankları açmak için ya Gümüş, ya da Altın puanlarına ihtiyacınız var. Bu para birimlerinden gümüşü oyunu oynadıkça elde ediyorsunuz. Altını ise gerçek para harcayarak satın alabiliyorsunuz. İsterseniz oyunun mağazasında, topladığınız gümüşleri altına çevirme seçeneği de var. World of Tanks’ta sadece altınlarla alabileceğiniz bazı tank çeşitleri mevcut. Tabii bu tanklar oyunu kazanmayı garanti etmiyor. Yani World of Tanks, ‘Pay to Win’ olarak geçen para ödeyerek kazanma mantığına uzak bir oyun.
World of Tanks’ın beta incelemesinde hoşnut kalmadığım bir bölüm vardı. Oyunu oynarken menü, bize ne harita seçmeyi, ne de mod seçmeyi sunuyor. Oyunu oynamak isteyince A tuşuna basmamız yeterli oluyor. Oldukça kısıtlı bir matchmaking sistemine sahip olan oyunda her seferinde rastgele bir modda, rastgele bir haritada oynuyoruz.