Fifa Football
Ersin Çakı

Sayfa 1

 
     EA Sports'un FIFA International Soccer ile başlayan 19 yıllık serüveninin son halkası. Yani herhangi bir seriye bağlı kalmaksızın, tamamen kendine has kontrol sitemi ile, baştan sona değişen futbol deneyimi.

     Derin ve yoğun oyun deneyimleri sunan PlayStation yeniliklerinin en sonuncusu PS Vita sistemi, nefes kesici OLED ön dokunmatik ekran ve arka dokunmatik yüzey, ikili analog çubuklar, hareket sensörleri ve ikili kamera gibi benzersiz özellikleriyle kullanıcılara yepyeni oynayış seçenekleri sunuyor.

     PS Vita için geliştirilen fifa football, bu anlamda konsolun bütün nimetlerinden faydalanacak. Pas atarken ön dokunmatik ekranı, şut çekerken arka dokunmatik yüzeyi kullanmak işinizi hiç olmadığı kadar kolaylaştıracak. Kimilerine göre dokunmatik kontrol sistemi gereksiz gibi görünse de kimileri için bulunmaz bir nimet. Çünkü uzun bir oynaniştan sonra avuçlarınızın terlemesi içten bile değil. Avuçlarınızı ve parmaklarınızı rahatlatmak istediğinizde dokunmatik ekranın ne kadar faydalı olduğunu göreceksiniz.
     EA Sports'un ödül kazanan futbol oyunu, HD ekranı ve PS3 sürümüne yakın grafikleri ile hiç bir el konsolu için bukadar gerçekçi bir görünüme sahip olmamıştı.

     500'den fazla lisanslı klüp ve 1500'den fazla lisanslı futbolcunun yer aldığı oyunda PS3 sürümünde de olduğu gibi Career Mode, Be A Pro, Tournament Mode, Head to Head online ve Be A Goalkeeper modları bulunacak.

     Şimdi oyundaki bazı modlara ve kontrol sistemine kısaca değinelim.

     Head to Head online modu: ev konsollarından da alışık olduğumuz bu mod sayesinde kafa kafaya online maçlar yapabileceğiz. İster birebir maçlara çıkın, isterseniz komple bir takım kurup dünyanın farklı yerlerindeki Vita kullanıcıları ile 11'e 11 maçlar yapın.

     Kariyer Modu: 15 sezonluk bir kariyere, ister futbolcu olarak, ister yönetici olarak, isterseniz hem oyuncu hem de yönetici olarak başlangıç yapabilirsiniz. Bu modda kendi yaratacağınız bir futbolcu ile oynayabileceğiniz gibi, mevcut oyuncular ile de kariyerinizi tamamlayabilirsiniz.

     Be A Pro Modu: PSP sürümünde de mevcut olan bu modda, yaratacağınız herhangi bir oyuncu ile turnuvalara ve lig maclarına katılabilirsiniz. Başarı seviyenize göre dünyanın üst düzey takımlarına transfer olun ve hayalini kurduğunuz takımda top koşturun.

     Kaleci Modu: Yine ev konsollarından alışık olduğumuz bir mod. Bu modda siz bir kalecisiniz ve kalenizi rakip futbolculara karşı korumak zorundasınız.
 
 
     Turnuva Modu: Dünyanın dört bir yanından Barclays Premier ve Bundesliga gibi liglerde 50 gerçek dünya turnuvalarda yarışabilirsiniz.

     Eğitim Modu: bu modda PS Vitanın dokunmatik kontrol sisteminin nasıl kullanılacağını öğrenin. Serbest vuruşlar, korner atışları ve penaltı atışlarında tecrubelerinizi arttırın.

      Dokunmatik Ekran Kontrolleri: Fifa Football'u farklı kılan en büyük özelliği dokunmatik kontroller. Herhangi bir oyuncunun üzerine bir kere dokunduğunuz zaman pas atmış olursunuz. Eğer oyuncu size belli bir uzaklıkta ise, parmağınızı oyuncunun üzerine bir süre basili tutarak ara pası veya havadan pas vermiş olursunuz. Bu da savunma arkasına kaçan oyuncular için büyük kolaylık sağlamış olacak. Gol vuruşlarında arka dokunmatik yüzeyi kullanın. Topu kalenin hangi köşesine göndermek istiyorsanız arka dokunmatik yüzeyde o kısıma dokunun. Böylece doğru bir vuruş ile topu ağlara göndermiş olacaksınız. Tabi her durumda şutunuz kaleyi bulmayabilir. Bunun için doğru bir zamanı beklemenizde fayda var.

     HD Grafikler: Hiçbir el konsolunda olmayan çarpıcı modellemeler, High Definition grafikler ve animasyonlar Fifa Football'u oynamanız için yeterli bir sebep.

     360 Derece Vuruş ve Kontrol sistemi: Ps Vita'nın çift analog çubuğu size eşsiz bir kontrol sistemi sunacak. 360 derece dönüş imkanı veren analog çubukları ile doğru zamanda gol vuruşları yapma şansını bulacaksınınız.

     Her oyun incelememizde olduğu gibi Fifa Football'da da oyunu çalıştırmadan önce Kullanma Klavuzuna gözatıyoruz. Biliyorsunuz ki PS Vita oyunlarının kutulu sürümlerinde, oyunla ilgili herhangi bir kitapçığa rastlamıyoruz. Bunun yerine, her oyunun LiveArea ekranına enteğre edilmiş Kullanma Klavuzları mevcut. Böylece hem maliyetler düşürülmüş, hem de bizi kutuları üzerimizde taşıma zahmetinden kurtarmış.
Sayfa 2

     Arka dokunmatik paneli paneli de unutmuyoruz. Ön dokunmatik ekran için anlattıklarımzın hepsini, arka dokunmatik ekranla da yapabiliyoruz. Bu sayede eşsiz ve bol seçenekli bir kontrol sistemine sahip olmuş oluyoruz.

     Şimdi bu ekrandayken "Select" butonuna bastığımız zaman antreman bölümüne hızlı bir geçiş yapabiliyoruz. Eğer menüye geçiş yapmak istiyorsak, bunun için de "Start" butonunu kullanıyoruz.

     "Start"butonuna bastık ve menüye giriş yaptık. Oyun Fifa 11 ve Fifa 12'nın karışımı gibi birşey olduğu için menüler Fifa 11'e oldukça benziyor. Her şeçenek yan yana sıralanmış ve oldukça sade ve geçişler çok kolay. Tabi menüler arası geçişlerde sadece fiziksel butonları kullanabiliyoruz. Dokunmatik fonksiyonları ne menüde, ne takım seçimlerinde, ne de forma seçimlerinde kullanamıyoruz. Ben bundan çok rahatsız oldum. Keşke ekranda parmağımızı sürükleyerek de bu eylemleri gerçekleştirebilsek.
     Menüde neler var bir bakalım.

     Kick-Off: Bu bölüm altında üç seçenek var.
     Exhibition Match: Hızlı bir şekilde CPU'ya karşı maça giriş yapıyoruz.
     Be a Pro Player: Tek bir oyuncu ile müsabakalara katılarak kendi kariyerimizi belirliyoruz. Bu modda istersek kendi oluşturduğumuz bir oyuncuyla veya mevcut futbolcularla oynayabiliyoruz.
     Be a Pro Goalkeeper: Ben de dahil çoğu kullanıcının tercih edeceği bu modda. Kaleci olarak maçlara çıkabiliyoruz.
     Game Mode: yine üç seçenek mevcut.
     Career Mode: Futbolcu, yönteici, hem futbolcu hem de yönetici olarak bir kariyere adım atabiliyoruz.
     Tournaments: Turnuvalara giriş yapabiliyoruz.
     Create Tournaments: Kişisel turnuvalar oluşturabiliyoruz.
     Online Game Modes: Online oynayayabileceğimiz modlar mevcut.
     Head to Head: Kafa kafaya online maçlar yapabildiğimiz bölüm.
     Friends Leagues: Arkadaşlar ile lig macları oluşturup online oynayabiliyoruz.
     Match Lobies: Lobilere katılarak oluşturulan serverlerde maçlara katılabiliyor veya burada kullanıcı davetleri gönderilebiliyoruz.
     My Online Football: Kişisel online ayarların yapıldığı bölüm.
     Virtual Pro: Kişisel futbolcularımızı oluşturabileceğimiz ve sonrasında düzenleyebileceğmiz bölüm.
     Customize: Oyun ile ilgili bir çok ayarı gerçekleştirebildiğimiz bölüm. Burada aynı zamanda EA Sports Trax'larına da ulaşarak 8 farklı parçayı dinleyebiliyoruz.
     My Game: Oyun profili, yapımcı bilgisi ve öğretici rehberlerin yer aldığı bölüm.
 

     Hemen Kick-Off modunu seçerek maçımıza hızlı bir giriş yapıyoruz.

     Takım ve forma seçimlerinden sonra, maçın başlama düdüğünü çalmak üzere önce hakemler sahaya çıkıyor. Burada bir olaya dikkat etmek istiyorum. Hakemler sahaya çıkarken, iki yan hakem ve bir orta hakem olmak üzere üç hakemimiz de futbolcularla birlikte sahaya çıkıyor ve tokalaşma merasimi yapıyorlar. Buraya kadar herşey normal. Ancak başlama düdüğüyle birlikte yan hakemler yok oluyor. Onları görev yerlerinde görmek mümkün değil. Nereye kayboldukları hakkında da bir bilgimiz yok. Anlıyoruz ki Fifa Football'un kırpılmış seçenekleri arasında yan hakemler de bulunuyor. Anlayamadığımız nokta ise, yan hakemler oyuna ne gibi bir yük bindirmişler ki EA tarafından uygun görünmemişler.

     Her neyse. Biz maçımıza dönecek olursak, Fifa Football başlama düdüğüyle birlikte PS Vita'nın gücünü hemen gözler önüne seriyor. Oyunun grafiklerdeki başarısı konsolun 5 inç OLED ekranında eşsiz görünüyor. Hatta bir arkadaşıma oyunu oynatıp fikirlerini almak istediğimde ise, aynen bana şunları söyledi "PS3'le birebir yapmışlar". Demem o ki, Fifa Football daha ilk bakışta etkileyici grafiklere sahip. Oyundaki atmosfer, tezahüratlar, stad çizimleri, değişen hava şartları, sahaya düşen gölge boyları ve spiker'ler zaten ev konsollarından birebir aktarılmış. Ancak bu ambiansı bozan ufak tefek eksiklikler de yok değil. Mesela taraftarlar hareket etmiyor. Heykel gibi öylece duruyorlar. Çimlerde de doku kayıbı var. Çim olup olmadığını anlayamıyoruz. Halı sahaya daha çok benziyor. Bunları pek önemsemeyip maça konsantre olduğumuzda ise pek sorun yok.
Sayfa 3

     Penaltı atışlarında da ön dokunmatik ekranı kullanabiliyoruz. Benim en çok sevdiğim ve en çok işime yaradığını düşündüğüm özellik bu olmuş. Penaltı atmadan önce sol alt köşedeki bara dikkat etmek gerekiyor. Sağa ve sola doğru hareket eden sarı çizgimiz tam yeşil rengin üzerine geldiğinde penaltı atışını kullanmamız gerekiyor. Bunun aksi oluşması durumunda vuruşlarımız çerçeveyi bulmayabilir. Diyelim ki sarı çizgi yeşil rengin üzerinde durdu. Parmağımızla ekranda kalenin herhangi bir köşesine dokunduğumuz zaman, meşin yuvarlak o köşeye gidecektir. Eğer kaleciyi şaşırtıp ters köşeye şut çekmek istiyorsak, bunun için ekranda kalenin önce bir köşesine, daha sonra diğer köşesine hızlı bir şekilde dokunmamız yeterli olacaktır.

     Arka dokunmatik yüzey de tıpkı ön dokunmatik ekran gibi işlev görebiliyor. Ancak pas atarken ve free-kick lerde yol çiz me olaylarında malesef bu eylemleri gerçekleştiremiyoruz.
     Fifa Football'da beni en çok etkileyen olaylardan biri de futbolcu yüzleri. EA Sports zaten bu konuda kendini baya aştı diyebilirim. Fifa, yıllardır PES serilerinin gerisinde kalmış oyuncu yüzleri ile birçok futbol sever tarafından eleştirilere mahruz kalmıştı. Ancak Fifa 12'de geliştirdikleri yeni bir teknoloji ile, artık futbolcu yüzlerini birebir oyuna entegre edebiliyorlar. PS Vita'da bu teknolojidden nasibini almış olacak ki, Fifa 12'de gördüğümüz tüm futbolcu yüzleri Fifa Football'a birebir aktarılmış.

     Fitfa Football'un en çok tercih edilen modlarından biri olan "Online Game Modes" 'den biraz bahsedelim.

     Oyun bu noktada tıpkı Fifa 11'e benziyor. Takım seçim ekranları, oyuncu arama, lobi girişleri, davetler vs. Fifa 11'e dair ne varsa burada da var. Zaten baktığımız zaman Fifa Football, Fifa 11 ile Fifa 12'nin karışımı gibi birşey olmuş. Head to Head modunu şeçerek, dünyanın herhangi bir yerindeki PS Vita kullanıcıları ile kafa kafaya online maçlar yapabiliyoruz. Maç esnasında oyundan kaçmak isteyen kullanıcılar hemen PS butonunu kullanarak LiveArea ekranına dönmeye çalışıyorlar. Bu ekranda oyun bizi bir süre bekletse de, daha sonra menüye dönüş yapan kullanıcıyı mağlup sayıyor ve puanı bizim hanemize yazıyor. Online modunda hile var mı bilmiyorum ama ben hiç rastlamadım.
 

     Friends Leagues modunda ise ister kendi ligimizi oluşturup maçlar yapabiliyor, istersek de başkalarının oluşturduğu liglerde online olarak maçlara katılabiliyoruz. Bu mod, daha çok arkadaş gruplarının veya turnuva düzenlemek isteyen organizasyonların işine yarıyor.

     Match Lobies modunda, online kullanıcılarının oluşturdukları odalara katılabiliyor, chat yapabiliyor, oluşturdukları maçların özelliklerini görebiliyor ve karşılıklı maçlar oynayabiliyoruz. İstersek tüm bunları kendimiz de oluşturarark diğer kullanıcılara davet gönderebiliyoruz.

     Fifa Football'daki seslere değinecek olursak, her taraftarın kendine has tezahüratlarının olması çok güzel. Gerçi küçük takımların taraftar tazahüratları var mı bilmiyorum ama, Galatasaray ile oynadığımda baya baya takım tezahüratı mevcuttu. Bu arada oyunda, Türk takımlarından sadece Galatasaray var. Diğer Türk takımları ve Super Toto Super Lig (Türkiye Ligi) malesef yok. Bunun sebebi ise Fifa'nın Türkiye Futbol Federasyonu ile bir türlü anlaşma sağlayamamış olması.

     Spikerimizi hepimiz yakından tanıyoruz zaten. Martin Tyler Fifa serileri ile özdeşleşti diyebiliriz. Her ne kadar banttan yayın yapsanda, sanki maçı yaşıyor ve anlatıyormuş gibi. Kullanıcıya maçın atmosferini olduğu gibi yansıtıyor.

     Müziklerde ise 8 farklı parça bulunuyor. Her biri menülerde ve bekleme ekranlarında değışerek çalıyor. Fifa'nın en başarılı olduğu noktalardan biri de, şarkı seçimlerini doğru yapmasıdır. Ancak 8 tane parça müzik severler için yetersiz görünebilir.