Roccat Kone Plus ve Kave 5.1
Ersin Kılıç

Sayfa 1

PC oyuncularının vazgeçilmez unsurları klavye ve mouse’lar için her geçen gün yeni bir model ile karşılaşıyoruz. İyi bir niaşncı olmak için ise iyi bir Mouse şart. Bu yazımızda ise Roccat firmasının Kone adlı mouse’unun geliştirilmiş versiyonu Roccat’ın Kone (+)’tan deneyimlerimizi aktaracağız.

     Roccat Kone (+) daha kutusunu elinize alır almaz farklı bir donanım olduğunu ortaya koyuyor. Mıknatıs kapaklı bu kutunun oldukça şık tasarlandığını söyleyebilirim. Kutunun içerisinden Roccat Kone (+), sürücü cd’si, ağırlıklar, Roccat id kartı ve tabi ki kullanma kılavuzu çıkıyor.

     Roccat Kone (+) kablosunu hesaba katmaz isek 126 gram ağırlığında. Kutu içerisinden çıkan ağırlıklar sayesinde ise mouse’un ağırlığı 146 grama kadar çıkabiliyor. Her biri 5 gram’lık 4 parçadan oluşan bu ağırlıkları Mouse’un altında yer alan kapağı çıkartarak Kone Plus’a dahil edebiliyorsunuz. Bu ağırlıklar sayesinde her oyuncu kendine göre kone Plus’un ağırlığını ayarlayabiliyor. Şahsen ben en arka kısıma tek bir ağırlık koyarak Kone Plus’tan istediğim performansı aldığımı da belirteyim.
Roccat Kone Plus tasarımsal olarak oldukça şık bir görünüme sahip. Mouse’un sol ve sağ tarafında bulunan oyuklar elinize de tam anlamıyla oturmasını sağlıyor. Sırt kısmında Roccat’ın amblemi ile zenginleştirilen tasarımı asıl öne çıkaran nokta ise mouse'un üst kısmında, sağ ve solda olan ışık şeritleri olmuş. Farklı renklere bürünebilen bu ışık şeritleri sayesinde Kone Plus’un tasarımı bir hayli zenginleştirilmiş. Özellikle karanlık bir ortamda çok daha şık bir görünüme bürünen kone Plus’un bu ışık ayarlarını içerisinden çıkan sürücü cd’si yardımı ile de dilediğiniz gibi ayarlayabiliyorsunuz. Üstelik bu renk ayarı beklediğimizden çok daha geniş bir seçenek listesi ile karşımıza çıkıyor.
     Kone Plus’taki tuş takımlarına gelir isek sol tarafta geri ve ileri, Scroll üst kısmında artı ve eksi, scroll’un alt kısmında ise başka bir tuşa daha yer verilmiş. Toplam beş ekstra tuşa sahip olan Kone Plus, WoW gibi oyunlarda ise çok daha fazla tuş takımına sahip olan Raze’in mouse’larına göre geri planda kalıyor. Standart olarak geri, ileri ve başlat tuşu ile aynı görevi gören bu tuş takımlarını dilediğiniz komuta atayabiliyorsunuz. Artı ve eksi tuşları ile standart halinde Mouse işaretçisinin hızını ayarlamanızı sağlıyor. Roccat Kone Plus’un Scroll tuşu ise sağ, sol ve basma olarak üç farklı işleve sahip. Sürükleme konusunda oldukça başarılı olan scroll tuşu, basma kısmında ise biraz sert bir yapıya sahip. Bu da mouse’u daha çok internet ve dokümanlarda kullanacak olanları rahatsız edebilir.
Sayfa 2

     Ses sistemleri her ne kadar günümüz teknolojisinin değişmez bir parçası haline gelse de kulaklık kullanımı da azımsanmayacak kadar üst seviyede yer alıyor. Üstelik gelişen teknoloji ile birlikte farklı ses özelliklerinin kulaklıklarda toplanması da bu tür donanımların tercih edilmesini sağlıyor. Hele ki sıkı bir oyuncu veya çevrenizi rahatsız etmek istemeyen bir sinema severseniz muhakkak bir kulaklığa ihtiyacınız olacaktır.

     Roccat Kave tasarımsal olarak başarılı bir görüntüye sahip. Katlanabilir kulaklıklar dışında kulaklığın üst tarafındaki kafa bantları da kulaklığın çok daha rahat olarak kafanıza oturmasını sağlıyor. Ayrıca her iki tarafında da on kademeye kadar genişleyen bir düzeneğe sahip. Kulakları saran sünger ve kaplaması ise başta büyük bir rahatlık sağlasa da özellikle uzun süreli kullanmalarda rahatsızlığa yol açabiliyor.
Kulaklığın üzerindeki mikrofonun sökülebilmesi de büyük bir avantaj sağlıyor. Mikrofon takılan yerde ise mikrofounun ses düzeyini, yani kapalı mı yoksa açık mı olduğunu gösteren bir ışık düzeneğine yer verilmiş. Bu ışıklandırma mikrofonun görselliğini de öne çıkarıyor.
 
     Ayrıca kulaklığın kablosunun oldukça uzun olması, aradaki mesafeyi de korumanıza olanak sağlamış. Kablo üzerinde bulunan kumanda sayesinde mikrofonun sesini tamamen kısabilir veya makara sayesinde ses ayarını yapabilirsiniz. Buna rağmen ses makarasının çok hassas olmaması ince ayar yapmayı engellemiş. Sesi birkaç kademe düşürmek için bile makarayı bir tur çevirmeniz gerekebiliyor. Kumandanın oldukça zor açılan kapağının altında ise oyun ve film seçimi yapabiliyorsunuz. Ayrıca merkezi, sağ veya sol taraf sesleri içinde bu kapak altında birer ses ayar kızağına yer verilmiş.
     Gelelim güç ihtiyacını USB sayesinde bilgisayar kasasından alan kulaklığın teknik özelliklerine ; 12° açı ile yerleştirilmiş olan hoparlörler ses kalitesini de doğal olarak kulağınıza yayıyor. 5.1 için destekli bir ses kartına ihtiyaç duyan Kave, 20~20,000Hz ses frekansına sahip.
 
     Kave’i diğer kulaklıklar ile kıyasladığımızda ise ses kalitesinin biraz geri planda kaldığını söyleyebilirim. Özellikle tiz vurgusu ses kalitesini de bir hayli aşağıya çekiyor. Hatta kulaklığın içerisinden çıkan demo videosunda bile bile benzer kulaklıklardan çok daha iyi bir performans aldık.