Alien Swarm
Ersin Kılıç

Sayfa 1

     Valve firması oyun sektörüne büyük yenilikler getiren firmaların başında geliyor. Başta Half Life serisi olmak üzere Portal, Team Fortress ve Left 4 Dead gibi bir çok yapıma da imzasını atan Valve’nin en büyük projelerinden birisi ise şüphesiz Steam sistemi. PC oyuncuları için büyük önem arz eden ve oyun satışı dışında oyuncuları bir araya da toplayan Steam’in PC oyunculuğunun %25’inden fazlasına sahip olduğu belirtiliyor.

     Hal böyle olunca da Valve’nin attığı her adım büyük ses getirir hale geldi. Özellikle firmanın konsollara olan bakış açısı birçok kez tartışmaların da odağı haline gelmişti. Neyse ki firma patronu Gabe Newell, son zamanlarda yaptığı bazı açıklamalar (özellikle E3 2010’daki Sony konferansı) ile konsolcuların da gönlünü almaya başladı. PC platformu için oldukça önemli konumda olan Steam çok nadir de olsa fiyatları ile de tartışılıyor. Tabi sunduğu avantajlarda saymakla bitmez. İşte o avantajlardan birisi ile de geçtiğimiz günlerde karşılaştık. Valve’den yapılan açıklama ile Alien Swarm adlı oyunun bedava olarak yayınlanacağı, benim gibi birçok oyun severi de şaşırtmış ve mutlu etmiştir.

     Alien Swarm aslında kökü 2004 yılına dayanan bir oyun. Unreal Tourtnament 2004 grafik motoru ile Black Cat Games tarafından hazırlanan Alien Swarm, içerdiği özellikler ile de dikkat çekmeyi başarmıştı. Daha sonra Valve tarafından satın alınan firma, aynı oyunu yeni özellikler ve görünüm ile tekrar karşımıza çıkardı. “Sadece başka bir böcek avı” sloganı ile bilinen oyun, sahip olduğu bu sloganın hakkını fazlasıyla verebiliyor.
     2052 yılında geçen Alien Swarm hikaye olarak oldukça basit bir yapıya sahip. Oyunda yaratık avlama üzerine uzmanlaşmış bir birliği yönetiyoruz. Sahip olduğumuz tek görev ise istila altındaki uzay gemilerini ve kolonileri temizlemek. Kısacası ana görevimiz sadece uzaylıları avlamak. Bu önemli görev için ise elimizin altında geniş diyebileceğimiz bir birlik bulunuyor. Sekiz kişiden oluşan takımımızda dört farklı sınıf bulunuyor. Bu sınıflara kıskaca değinecek olur isek ;

Officer ; Sarge ve Jaeger bu sınıfta yönlendirebileceğimiz iki asker olarak bulunuyor. Officer sınıfı daha çok özel silahlar üzerine yetenekleri olan bir sınıf. Sahip oldukları bazı özel silahlar özellikle patlayıcı etkileri ile ön plana çıkıyor.
 
Special Weapons : Bu sınıf adından da anlaşılacağı gibi silahlar üzerine yoğunlaşmış ve uzmanlaşmış bir sınıf olarak karşımıza çıkıyor. Ekstra mermi kapasiteleri ve otomatik nişan alma gibi özellikleri bulunan bu sınıfta kontrol edebildiğimiz takım elemanları ise Wildcat ve Wolfe. Bu sınıf ayrıca yanlarında taşıdıkları cephanelik ile takımın mermi sıkıntısını da gideriyor.

Medic : Bu sınıf adından da anlaşılacağı takımımızın sağlık birimi oluyor. Faith ve Bastille’in yer aldığı bu sınıf iyileştirme özellikleri ile ön plana çıkıyor. Ayrıca ilerleyen seviyelerde sahip oldukları Healing Gun adlı silah, sınıfın en önemli özelliklerinden sadece birisi olarak karşımıza çıkıyor.
Tech : Gene adından da anlaşılacağı gibi ekibimizin teknik konularda uzman olan bu sınıfında Crash ve Vegas adlı takım üyeleri bulunuyor. Kilitli kapıları açma, normal kapıları daha hızlı açma, kilitleme gibi özellikleri dışında bu sınıf için ilerleyen seviyelerde motion sensör gibi özel silahlarda açılıyor.

     Alien Swarm, top-down ve shoot-em-up türünda bir oyun. İzometrik bir kamera açısına (60 derece) sahip olan oyunun en büyük özelliği ise çoklu oyuncu modu. Oyunda tek kişi olarak oynayıp takım elemanlarını yönlendirebildiğiniz gibi üç arkadaşınızla birlikte de ilerleyebiliyorsunuz. Zaten oldukça başarılı olan oyunun menüsünün en üst kısmında da, direk olarak online oyna seçeneğine yer verilmiş.
Sayfa 2

     Oyunun ek kişilik oyun modunda dört kişilik takım elemanlarının tümünü kontrol edebiliyorsunuz. F1, F2, F3, F4 tuşları ile oyuncular arasındaki geçiş sağlanmış. Ayrıca normal rakam tuşları ile her sınıfın özel olan yeteneklerini kullanmasını sağlayabiliyorsunuz. Örneğin savaş sırasında çok yaralandınız. 3 tuşuna basarak ekibinizdeki Medic sınıfının size yardım etmesini ağlayabilirsiniz. Ayrıca durun, beni takip edin gibi komutlarla ekibinize öncülükte edebiliyorsunuz. Oyunun asıl zevki ise tabi ki online modunda çıkıyor. Fakat arkadaşlarınızla değilde farklı oyuncular ile oynadığınızda herkes kafasına göre takılabiliyor. Böylece oyundaki ekip kavramı da büyük ölçüde dağılmış oluyor.

     Alien Swarm’da yaratık çeşitliliği yeterli seviyede tutulmuş. Alien filmlerindeki gibi kafanıza yapışan yaratıklardan, havada uçuşanlara hatta örümcek gibi olanlara kadar bir çok yaratık oyunda kendisine yer edinmiş. Benim favorim ise ön ayakları ile kendisine kalkan yapıp korunabilen yaratık türü oldu. Bunu haklamak için ekip halinde davranmalı ve arkasındaki zayıf noktasına ateş etmelisiniz. İlk başlarda sakin giden oyun ilerledikçe tam anlamıyla bir istilaya dönüşüyor.
     Oyunun hoşuma giden bir diğer noktası da oynanışı zenginleştiren bazı dinamikleri oldu. Orijinal versiyonunda da bulunan bu dinamiklerin başında ise adrenalin özelliği geliyor. Bu özelliği kullandığınızda oyun alanı yavaşlıyor ve aksiyonun tam keyfine varıyorsunuz. Ayrıca bazen hikâye gereği böyle sahnelerde bulunuyor. Karakterinizi TPS kamera açısı ile görebileceğiniz ve sol tarafta çıkan küçük ekran da oyundaki hoş bir ayrıntı. Ayrıca bazı bölümlerde özel silahları da kullanabiliyorsunuz. Diyelim ki büyük bir yaratık istilası başladı. Duvar kenarındaki panelden bilgisayar sistemine girip, duvara monteli olan büyük bir silahı FPS kamera açısı ile kontrol edebiliyorsunuz. Oyunun genel kontrolünde ise yön tuşları ile karakterinizi kontrol ederken fare işaretçisi ile ise ne tarafa ve ne kadar uzaklığa hedef alacağınızı belirliyorsunuz.

     Alien Swarm’ın bir diğer önemli özelliği ise seviye atlama sistemi ve bu sisteme bağlı olarak açılan yeni silahlarınız oluyor. Seviye atladıkça yeni silahlarında kilidini açmış oluyorsunuz. Bu silahlar arasında normal tabancalardan taramalı tüfeklere, lazer silahlarından alev makinelerine kadar geniş bir yelpaze oyuncuya sunulmuş. 40 farklı silahın bulunduğu oyunun en büyük eğlencesi de zaten bu silah farklılıklarından kaynaklanıyor. Silahlardan söz açılmışken oyunda Gears of War serisindekine benzer bir şarjör değiştirme sistemi bulunuyor. Ayrıca bölüm sonlarındaki istatistik ekranından da durumunuza ve açılacak olan bir sonraki silaha kadar bir çok detaya yer verilmiş.
     Steam üzerinden bedava olarak dağıtılan Alien Swarm’ın bu yeni versiyonu Valve’nin eskimeyen oyun motoru Source ile hazırlanmış. Grafiklerin bu denli basit bir oyuna göre oldukça iyi olduğunu söylemeliyim. Yaratık animasyonları, patlamalar ve ışıklandırmalar tam da olması gerektiği gibi. Çok nadir de olsa bazı grafiksel hatalar bulunsa da oyunun genel grafikleri tatmin edici nitelikteler.

     Silahları ve sınıf özellikleri ile bir hayli ön planda yer alan oyunun en büyük handikapı ise belli bir süre sonra sıkıcı bir hale gelebilmesi. Aksiyon yapısındaki benzerlik ve görevlerin çoğunun birbirleri ile benzerlik göstermesi oyunun en büyük eksiği oluyor. Valve’nin bu işteki en büyük kazancı ise oyunun bedava olmasından dolayı kazandığı yeni Steam kullanıcıları olmuştur. Sonuç olarak Alien Swam akadaşlarınızla eğlenceli vakit geçirebileceğiniz aksiyonu bol bir oyun olmuş. Özellikle takım halinde ilerlediğinizde oyunun keyfinin daha da katlanacağına garanti verebilirim.