Order of War: Challange
Ersin Kılıç

Sayfa 1

     Eidos’u satın alarak batı piyasasına daha da yakın bir hale gelen Square Enix’in Wargaming.net imzalı oyunu Order of War’ın ilk genişleme paketi Order of War : Challenge satışa çıktı. Bu ek paketi ile birlikte oyunda karşımıza çıkan bir çok eksiklikte giderilmiş. Bu eksiklerin başında ise tabi ki çoklu oyuncu modları geliyor.

     Order of War incelememizde eksi yön olarak eleştirdiğimiz çoklu oyuncu modları, Challenge ek paketi ile birlikte asıl değerini kazanmış diyebiliriz. Massive Assault serisinin de yaratıcıları olan Wargaming.net, asıl oyundaki multiplayer modları yönünden bulunan bir çok eksiği Challenge ile kapatmayı başarmışlar.

     Order of War : Challenge başta da dediğim gibi sadece çoklu oyuncu modları içeren bir yapıya sahip. Oyunu oynamak için asıl oyuna ihtiyaç duymuyorsunuz. Gerçek zamanlı strateji (real time strategy) türünde olan oyunumuzda doğal olarak tek kişilik hikaye modu da bulunmuyor. Bunun yerine daha çok multiplayer modları üzerinde durulmuş.
     Order of War : Challenge ana oyununda olduğu gibi sade bir menu tasarımı ile bizi karşılıyor. Oyun multiplayer maçlar üzerine kurulu olduğu için girmeden once profilinizi oluşturmanız gerekiyor. Zaten profil kısmı oyunun önemli bir yerine de sahip. Gerek savaşlar sonrası gerekse de ana menüdeki profil kısmınızdan deneyim puanınızı ve gelişiminizi takip edebiliyorsunuz. Oyunun menüsünde bir diğer dikkat çeken nokta ise eğitim kısmı oluyor. Zorlu bir mücadeleye girmeden once üç kısma ayrılmış bu eğitim bölümünden oyunun dinamikleri hakkında fikir sahibi olabiliyorsunuz. Bu eğitim kısmında klasik oyun kontrolünden, oyunun taktiklerine kadar bir çok bilgiyi edinmek mümkün kılınmış.

     Çoklu oyuncu modunda ise gene menü tasarımı gibi sade bir lobi sistemi bizleri bekliyor. Ekranın sol kısmında o sırada oyunda bulunan oyuncuları görüyoruz. Ekranın üst kısmında ise oyuna devam eden veya oyuncu bekleyen lobileri görüyoruz. Alt kısımda ise hızlı oyuna giriş veya kendi oyununuzu kurma gibi seçenekler sunulmuş. Kendi oyunumuzu kurmayı seçtiğimizde oyun seçenekleri ile karşılaşıyoruz. Bu seçeneklerden oyuncu sayısını ve harita seçimini belirleyebilirsiniz. Hatta haritada hangi konumda bulunacağınızı dahi seçebiliyorsunuz.
     Oyun modlarına baktığımızda ise klasikleşen fakat oyuna çok iyi bir şekilde uyarlanan bazı modlar ile karşılaşıyoruz. Mesela Secure the Base modunda rakip noktalarını ele geçirmeye çalışır iken Domination benzeri Expansion modunda ise haritanın belli noktalarındaki bölgeleri ele geçirmeye ve bu bölgeleri düşmana karşı korumaya çalışıyoruz. Tüm bölgeleri ele geçirdiğinizde ise rakibinizi egale etmiş oluyorsunuz. Bu modlar dışında karşılıklı serbest olarak savaşabildiğiniz Free for All modu da bulunuyor. Az önce bahsettiğim modları ise iki kişi veya ikiye iki takım olarakta oynayabiliyorsunuz. Takım oyununda ise kendi bayraklarınız altında çıkabildiğiniz gibi takım arkadaşınızın ele geçirdiği bayraklara yakın kısımlardan da birliklerinizi savaş alanına gönderebiliyorsunuz.
 
     Oynanış yönünden rekabeti fazlasıyla körükleyen Order of War : Challange, bu yönü ile keyifli oyun sürelerini oyuncularına sunmayı başarıyor.
Sayfa 2

     Oyun alanına gelecek olur ise asıl oyun ile hemen hemen aynı olduğunu söyleyebilirim. Gene ekranın sağ üst kısmında birlik çıkarma, alt kısmında ise bu birliklerinizi seçme kısmını görüyoruz. Örneğin oyun modlarında ne kadar çok bölge ele geçirirseniz o kadar fazla puana sahip oluyorsunuz ve daha fazla birlik çıkarma şansınız oluyor. Aynı şekilde rakibinizinde elindeki bölgeler azaldığı için daha az puana dolayısı ile daha az birliğe sahip oluyor.
 
    Amerika, Sovyetler Birliği ve Almanya ülkelerinden birisini seçebiliyoruz. Her ülkenin birliklerinde ufak farklılıklar meydana geliyor. Mesela Amerika hava saldırılarında ön plana çıkıyorken Sovyetler birliğinde ise roket atar birliği ön plana çıkabiliyor. Oyun modları konusunda söyleyebileceğim bir diğer nokta da pes etme oluyor. Eğer savaşın gidişatından emin değilseniz veya artık yapacağınız pek bir şey kalmamış ise zaman kaybetmemek adına beyaz bayrağı sallayabiliyorsunuz.
     Birliklerimiz arasında ise piyadeler, tanklar ve tank savar gibi bir çok özelliğimiz bulunuyor. Bu birlikler dışında eğer yeterli puana sahip iseniz hava desteği veya haritanın dilediğiniz bir noktasına indirebileceğiniz paraşütlü birliklerinizde bulunuyor. Bu hava desteği özellikle köşeye sıkışmış veya bir arada bulunan düşman birlikleri için oldukça akıllıca bir yöntem olduğu gibi eğer düşmanınızın birlikleri arasında hava saldırısı yapan bir ekip var ise hüsranla da sonuçlanabiliyor.

     Oyunun en büyük özelliklerinden biri olan sinematik kamera açısı gene aynen korunmuş. Challange'da da aynı sinematikleri izleyip savaş alanına çok farklı bir açıdan bakabiliyoruz. Bu sinematik kamera açısı özellikle hava saldırılarında oyunun havasını çok daha iyi bir şeklde yansıtıyor. Buna rağmen sinematik sistem çokta başvuracağınız özelliklerin başında gelmiyor.

     Oyunun grafikleri her ne kadar tatmin etmesede kamera yakınlaştırmasında bu detayların kaybolmaması bir nebze de olsun durumu dengeleyebiliyor. Türüne göre oyunun normal bir grafik yapısına sahip olduğunu söyleyebilirim. Yani sizi çok etkileyen bir görsel olmadığı gibi oyunun keyfini baltalayacak grafiksel bir hatayla da karşılaşmıyorsunuz.
     Müzikleri ise genelde savaş döneminin havasını yansıtan ve sizi oyuna daha adapte etmeye çalışan türden. Çok etkileyici bir müzik olmasada savaş atmosferini oyuncuya bir nebze de olsun yansıtmayı başarıyor. Ses efektlerinde ise ana oyunda bulunan vasatlık malesef ek pakette de bulunuyor. Örneğin hava saldırılarındaki uçak seslerinin sizi biraz rahatsız edebileceğini söyleyebilirim.
 
     Sonuç olarak Order of War : Challange ana oyunu sevmiş ve burdaki deneyimini çoklu oyuncu modlarında paylaşmak isteyen oyuncular için biçilmiş kaftan olabilir. Strateji türünü seviyor ve arkadaşlarınız ile keyifli mücadelelere girmek istiyorsanız Order of War : Challange sizi bir müddet oyalayabilir.