Gizle
Kullanmakta olduğunuz tarayıcı güncelliğini yitirmiştir. Bölüm Sonu Canavarı, sorunsuz bir gezinti için tercih ettiğiniz tarayıcının en güncel sürümünü kullanmanızı önerir.
Mobil Sürümü Görüntüle »

eFootball 2023 Bizlere Nasıl Bir Deneyim Sunuyor?

 
 
Konami tarafından geliştirilen ve yayınlanan, daha önce PES serisi ile aşina olduğumuz efootbal 2023 sezonu ile beraberiz. Bu sezonda bizleri birçok yenilik ve içerik bekliyor. Ücretsiz olarak sunulan klasik spor futbol oyunu ile çevrimiçi maçlara katılabilir, gösteri maçları atabilir ve daha fazlasını yapabilirsiniz.
 
Dönem dönem gelen canlı güncellemelerle takımların kadroları güncel tutulduğu bu oyunda kendimize ait bir takım kurabiliyor, bu takımın başına geçebiliyor ve dilediğimiz gibi maçlara çıkabiliyoruz. Oyun içerisinde arkadaşlarınızla oynayabileceğiniz çevrimiçi modu yani PVP, offline yani çevrimdışı olarak oynayabileceğiniz gösteri maçları, belirli süreçlerde açılan etkinlik maçları ve daha fazlası yer alıyor.
 
Ücretsiz olarak sunulan bu oyunda Master Lig yani Ana Lig var mı?
 
 
 
eFootball 2023'te şu anda Master Ligi yani Ana Lig bulunmuyor. Daha önce ücretli olarak aldığımız PES oyunlarında siz de biliyorsunuz ki bir ana lig kısmı vardı. Bu Ana Lig içerisinde sezon sezon ilerliyorduk ve tamamen çevrimdışı bir deneyim sunuyordu. Ancak bu ücretsiz yapımda şimdilik bu kısım yer almıyor. Bunun yerine Rüya Lig adlı çevrimiçi olarak diğer oyuncularla karşı karşıya geleceğimiz bir mod bulunuyor. Bu modda da ana lig gibi bir sezon sistemi yer alıyor ancak bunu tamamen çevrimiçi oyuncularla oynuyoruz. Kazandığımız maçlar ile beraber klasmanımız yani içerisinde bulunduğumuz lig yükseliyor ve git gide daha zorlu oyuncular ile karşı karşıya geliyoruz.
 
Rüya lig modundaki takımları marketten yani mağazadan alacağımız paketlerle geliştirebiliyor ve takımınıza yeni yeni oyuncular ekleyebiliyoruz. İlk etapta rastgele oyuncular bizlere veriliyor ve bu oyuncuların güçleri oldukça düşük olarak karşımıza çıkıyor. Oyun her gün bize giriş bonusları ve hoş geldin bonusları ile ek takviye sağlıyor. Bu aldığımız ve alacağımız oyun içi bonuslarla da etkinliklere katılabiliyor ve katıldığımız etkinliklerden galip çıkarsak daha fazla oyun içi para kazanıyor. Bunun dışında çeşitli standart paketler satın alabiliyor ve daha fazlasını yapabiliyoruz.
 
Yukarıda bahsettiğim Master Lig yani ana Lig oyuna 2023 yılı içerisinde dahil edilecek. Bu mod ücretli olarak karşımıza çıkacak yani oyunun diğer kısımlarını tamamen ücretsiz bir şekilde oynayacağız ancak Master Ligi oynamak için belli bir miktar para ödeyeceğiz. Ücretli bir DLC olarak düşünebilirsiniz. Bunun dışında bahsettiğim çevrimiçi PVP'yi gösteri maçlarını, etkinlikleri ve daha fazlası ek ücret ödemeden oynayabileceğiz.
 
Oyunda kazanabileceğimiz hangi para türleri yer alıyor?
 
 
 
Oyun içerisinde farklı türde paralar bulunuyor. Oyuna her gün giriş yaparak alacağınız bonuslar GP olarak geçiyor. Bu GP puanları ile oyundan standart paketteki oyuncuları alabiliyor ve çeşitli etkinliklere katılabiliyoruz. Daha üst seviyedeki oyuncuları ulaşmak için de eFootball parası almamız gerekiyor. Bu eFootball parası da gerçek para ile satın alınabiliyor. Alacağınız miktara göre de çeşitli Premium paketlere ulaşabiliyor ve daha güçlü oyuncular elde edebiliyorsunuz.
Bir diğer puan birimi de eFootball Puanları. Bu puanları kullanabilmek için oyun hesabınızı KONAMI ID'ye bağlamamız gerekiyor. Bu puan türünü elde etmek için temel oyuna katılabilir ve e-spor müsabakalarına atılabilirsiniz. Bu kazandığınız puanlar ile de çeşitli antrenman programları ve oyuncu takas etmek için kullanabiliyorsunuz.
 
Oyunun gösteri maçı kısmında kaç takım bulunuyor?
 
 
 
Biliyorsunuz ki spor oyunları genellikle lisans sözleşmeleri ile karşımıza çıkıyor. Bu lisans anlaşmaları gereğince oyuna resmi olarak takımlar ve oyuncular eklenebiliyor anlaşma dışında kalan takımlar ise ne yazık ki oyunda yerini alamıyor. eFootball 2023 de lisans konusunda biraz sıkıntı çeken bir yapım ancak bunu yavaş yavaş aşmaya çalışıyor. Bu durumu ilk etapta gösteri maçı kısmından anlayabiliyoruz.
 
Oyunun gösteri - deneme maçı kısmında daha önce çok daha az takım bulunuyordu ancak şimdi Konami yeni bir etkinlik başlattı. Bu etkinlik kapsamında oyunun gösteri maçı kısmında toplamda 40 takım bulunuyor. Bu 40 takımdan herhangi birini seçerek çevrimdışı olarak oyun oynayabiliyorsunuz. Bu kısımda konsol oyuncuları daha önce sadece tek başınıza çevrimdışı olarak oynayabiliyordu ancak bu yeni gelen etkinlikle beraber 2v2 olarak da çevrimdışı oyunu oynayabilirsiniz.
 
Oyunun bu deneme kısmında yani gösteri maçı kısmında kendinizi deneyebilir, yapay zekaya veya arkadaşlarınıza karşı çeşitli maçlar atabilir ve yeteneklerinizi sergileyebilirsiniz. Bunun dışında kendinizi geliştirebilir ve oyun içerisinde bulunan takımlardan herhangi birini seçebilirsiniz.
 
Belirli hedefleri olan ve puan kazanabileceğiniz bir görev sistemi
 
 
efootball 2023 içerisinde belirli hedefleri tamamlamamız gereken bir görev sistemi bulunuyor. Bu Görev sistemi sayesinde oyunda aslında bir amaç ediniyor ve bu amaç doğrultusunda da hamleler yapıyoruz. Bizlere verilen görevleri tamamladığımız zaman da çeşitli oyun içi paralar ve ögeler kazanabiliyoruz. Bu görevler aslında oyuncuları oyunda tutan unsurlardan bir tanesi. Çünkü bu görev sistemi sayesinde oyunda bir amacımız bulunuyor ve bu sayede de bunu yapmak için belli oranda çaba sarf ediyoruz.
 
Oyun içerisinde bizlere bu görev sistemi sayesinde belirli amaçlar veriliyor. Bu amaçlar arasında takım düzenini otomatik yapma, kontrolleri öğrenme, bilet kullanma gibi çeşitli hedefler bulunuyor. Karşımıza çıkan bu görevleri yaptığımız zaman antrenman puanları, oyun içi GP ve daha fazlasını kazanabiliyoruz. Bu kazandığımız puanlar sayesinde de yukarıda da bahsettiğim gibi oyun içerisinden çeşitli standart paketler alabiliyoruz, takımımızı güçlendirmek için antrenman puanlarını kullanabiliyoruz ve menajerler atayabiliyoruz.
 
Oyunda başlangıç görevleri kısmında 2 hedef paketi bulunuyor. İlk kısımda oyunun temellerini öğrenebiliyoruz ikinci kısımda ise daha zorlu görev içerikleri bizleri bekliyor. Bunun dışında belirli süreli görevler de oyunda yer alıyor. Bu belirli süre içerisinde tamamlayacağınız görevler biraz daha zorlu olabiliyor. Bu kısım "kampanya hedefleri" olarak karşımıza çıkıyor. Burada benim karşıma şu görevler çıktı: Mücadele etkinliği maçlarında 2 gol atın (25.000 gp), tur etkinliği maçlarında 10 gol atın (25.000 GP) vb.
 
Pass sistemi
 
 
 
Hemen hemen her çevrimiçi oyunda yer alan pes sistemi bu oyunda da bulunuyor. Bu pass - bilet sistemi sayesinde oyun içerisinde çeşitli ödüller kazanabiliyor ve takımınızı daha da güçlü hale getirebiliyorsunuz.
 
Bu sistem içerisinde 3 farklı kademe bulunuyor. Her kademe kendi içerisinde daha iyi ödülleri bünyesinde barındırıyor.  İlk kademede standart alacağımız ödüller bulunuyor. 2. kademede yani hesaplı kademesinde 250 oyun içi parayla bunu satın alabiliyoruz. Burada daha orta düzeyde oyuncular ve ödüller bulunuyor. 3. kademede ise 500 oyun içi parayla satın alınabiliyor -açılabiliyor. Bu kısımda da daha yüksek ödüller, daha yüksek yıldızlı oyuncu kartları ve antrenman puanları yer alıyor.
 
Antrenman puanları ile oyuncuların becerilerini ve yetenekleri geliştirebiliyor ve onların kondisyonlarını daha da yükseltebiliyorsunuz. Bu sayede oyun içerisindeki katkısını arttırabiliyorsunuz.
 
Geliştirici ekip oyuna yeni içerikler ve daha fazlasını eklemeye devam ediyor. Bu kapsamda yeni oyuncular, yeni kartlar, yeni takımlar ve yeni etkinlikler dönem dönem oyuna dahil ediliyor.
 
2023 sezonu ile klasik futbol deneyimi
 
 
 
Her sezon olduğu gibi bu sezonda da bizleri klasik bir futbol deneyimi bekliyor. Oyunu oynarken gerek oyuncu animasyonları gerekse futbol dinamikleri PES serisine göre tabi bir hayli değiştirilmiş durumda. Bu sezonda oyuncuların hareketleri ve top sürüş dinamikleri biraz daha yavaş gibi görünüyor ve hissettiriyor. Gerek ataklarda gerekse savunmalarda biraz daha gerçekçi yapı sunulmak istendiğinden dolayı serinin önceki oyunlarını oynayanlara yavaş gelebilir. Tabi 2022 sezonuna göre bu yeni 2023 sezonu birçok gelişmeyi ve ek içeriği bünyesinde barındırıyor.
 
Bu yeni sezonda önceki sezonlara göre birçok ince ayar yapıldı. Gerek top sürüş gerekse savunma yapma dinamikleri konusunda yeni dengelemeler oyuna dahil edildi. 2023 sezonunda yer alan vuruş ve pas verme animasyonları şimdiye kadarki diğer güncellemelerden daha çeşitli ve akıcı olarak karşımıza çıkıyor. Oynadığınız her yeni maçta farklı farklı animasyonların karşınıza çıkışını görebilirsiniz.
 
Öte yandan dikkatimi çeken hususlardan bir diğeri de kamera açısı. Kamera açısı bazı kısımlarda oyuncuları yanıltabiliyor. Bu sebepten dolayı bazı yerlerde topu yakalamak bizim açımızdan zorlaşabiliyor. Özellikle ani top kapmalarında veya ani ataklarda bazen kamera topa odaklanmıyor. Topa odaklanmadığı için kameranın odağı orta kısımda kalıyor ve olaylar köşelerde gerçekleşiyor. Bu da topu görmememize ve olan biteni kaçırmamıza sebep olabiliyor. Bu durum dediğim gibi ara ara karşımıza çıkan durumlardan bir tanesi ve bunun yeni güncellemelerle düzelteceğini düşünüyorum.

Bu haberin bağlantısı
URL
oyun listeleri en çok oynanan oyunlar
Xbox Game Pass'te Oynayabileceğiniz Aksiyon Macera Oyunları Awesomenauts'ta Hangi Başarımlar Var? Nasıl Kazanılır?

İçeriğe ait yorum yok

Mesajınız
Üyeyim Üye Değilim

DonanımHaber üyeliğinizi kullanabilirsiniz.

E-Posta (Onay için gerekli.)

KÜNYE
Oyun Listeleri
Kullanıcı Videosu Yükle ▲ Siz de video yüklemek için tıklayınız