Gizle
Kullanmakta olduğunuz tarayıcı güncelliğini yitirmiştir. Bölüm Sonu Canavarı, sorunsuz bir gezinti için tercih ettiğiniz tarayıcının en güncel sürümünü kullanmanızı önerir.
Mobil Sürümü Görüntüle »

Xbox Game Pass'te Öne Çıkan Açık Dünya Oyunları

 
 
Microsoft tarafından oyunculara sunulan ve abonelik platformu olan Xbox Game Pass, oyunculara tek bir fiyat ile birden çok oyuna erişim sağlıyor. Kullanıcılar kullanmak istediği ay kadar ödeme yapıyor ve platformda yer alan oyunları denemeye ve oynama şansı elde ediyor. Ancak bu oyunlar tamamen sizin olmuyor ve bir nevi oyun kiralama işlevi görüyor. Fakat tek bir oyun yerine büyük bir kütüphaneye sahip olduğundan oyuncular için cazip bir hizmet haline geliyor.
 
Xbox Game Pass'te aksiyondan maceraya, yarıştan açık dünyaya kadar birçok oyun yer alıyor. Oyuncular kişisel zevklerine göre kütüphanede bulunan oyunlara giriş yapıyor ve maceraya atılıyor. Ancak biz bu türler arasında şu anda açık dünya oyunlarına odaklanıyoruz. Bu listemizde sizlere Xbox Game Pass'te yer alan ve öne çıkan açık dünya oyunlarına göz atacağız. İşte liste: 
 
- Watch Dogs 2
 
 
 
Ubisoft tarafından geliştirilen ve yayınlanan açık dünya aksiyon macera oyunu Watch Dogs 2 San Francisco Körfezi taraflarında geçiyor ve kurgusal bir dünyayı biz oyunculara sunuyor. Watch Dogs 2'nin açık dünyası oyuncular tarafından ilgi çekiyor ve ilk oyundan bu yana çok fazla gelişme bulunuyor. Oyunun açık dünyasında yer yer görevler ve etkinlikler yer alıyor.
 
Şehir, ziyaret edilecek her türlü dükkanı ve katılmak için dolu dolu yarışları ayağımıza getiriyor. Watch Dogs 2, yelken etkinliklerinden drone uçurmaya kadar birçok farklı yarışı içerisinde barındırıyor ve bu sayede içerik olarak oyunculara çeşitlilik sunmaya çalışıyor. Watch Dogs 2 ayrıca Blume adlı büyük bir teknoloji şirketini çökertmeye çalışan bir bilgisayar korsanı olarak oynarken uğraşabileceğiniz birçok teknolojiyi içeriyor. 
 
İlk oyunun üzerine çok şey katılan bu oyunda gizlilik, macera ve aksiyon yer alıyor ayrıca üçüncü şahıs bakış açısıyla bir kamera görünümü sunuyor. Oyuncular bu körfez bölgesinde çeşitli hacker girişimlerine katılıyor ve ilk oyundan kat kat daha büyük bir haritayı oyunculara sunuyor. Oyun kurgusal bir bölgede geçiyor.
 
Bu kurgusal dünyada çeşitli bölgeler yer alıyor. Bunlar arasında Silikon Vadisi, Oakland, San Franciso ve daha fazlası bulunuyor. Açık dünya içerisinde oyuncular olarak istediğimiz gibi hareket edebiliyorsunuz. İster araç bulun aracınıza atlayın ve dünyanın keyfini çıkarın isterseniz de yürüyerek yavaş yavaş ilerleyin ve temiz havayı içinize çekin. Oyunda kamyon, teleferik, motosiklet, tekne gibi çeşitli ulaşım araçları yer alıyor ve bunları kullanmak tamamen size kalmış. Dilediğinize atlayın, görevler yapın veya gezintiye çıkın. Açık dünya oyunlarının serbestliğini bu tarz oyunlarda deneyimleyebilirsiniz. Watch Dogs'a göre bu 2. oyunda hem sürüş dinamikleri elden geçirildi ve geliştirildi. Yine GTA San Andreas'tan alışık olduğumuz araç içinde ateş olayı da Watch Dogs 2'de yer alıyor.
 
- Far Cry 5 
 
 
 
Yine Ubisoft tarafından geliştirilen ve yayınlanan açık dünya aksiyon macera oyunu Far Cry 5, öne çıkan oyunlar arasında yer alıyor. Far Cry oyunları genellikle egzotik bölgelerde geçiyor. Far Cry 5'teki hikaye ise Montana'nın kurgusal bir bölgesinde geçiyor. Far Cry 5'te ortamlar ve manzara yine önceki oyunlara benzer şekilde dikkat çekiyor. Ubisoft açık dünya oyunlarında çevre ve manzara tasarımına önem veriyor ancak bu dünyayı doldurmak konusunda bana kalırsa geride kalıyor. Çünkü açık dünya oyunlarında genellikle görevler birbirini tekrar ediyor ve oyuncu sürekli aynı şeyleri yaptığından dolayı da açık dünyanın bir esprisi kalmıyor. Ancak yine de Far Cry 5 haritasında, zamanınızı alacak bir sürü içerik bulunuyor. Keşfetmeniz için koleksiyonlar, yan görevler ve karakollar da yer alıyor. 
 
Far Cry 5'in dünyası tehlikelerle dolu olarak karşımıza çıkıyor. Yeni başlayanlar için bu dünya kısacası bir vahşi doğa diyebilirim. Burada tehlikeli hayvanlar çokça yer alıyor ve gördükleri anda size saldırıyor. Ayrıca oyunun başlangıcında yer alan bölge, Joseph Seed liderliğindeki kötü niyetli Seed ailesi tarafından kontrol ediliyor. Oyunun temel amacı ise onları durdurmaktan geçiyor. 
 
Tabi Seed ailesini durdurmak o kadar da kolay olmuyor. Açık dünyada aksiyondan aksiyona maceradan maceraya koşturmak zorunda kalıyoruz. Oradan oraya gitmediğimiz yer kalmayana kadar açık dünyayı bir nevi karış karış geziyoruz. Tabi burada bulunan manzaralar için açık dünyayı gezmek yerinde bir durum.
 
- The Elder Scrolls 5: Skyrim 
 
 
 
Bethesda Game Studios tarafından geliştirilen açık dünya aksiyon macera oyunu The Elder Scrolls 5: Skyrim, 2011'de piyasaya sürülmesine rağmen popülerliğini koruyor. Bugüne kadar birçok ödül alan Skyrim, hala oynanmaya devam ediliyor. Aldığı ödüller arasında VGX En İyi RPG Ödülü, Kerrang! En İyi Video Oyunu Ödülü, En İyi Rol Yapma Oyunu ve Yılın Stüdyosu ödülü yer alıyor.
 
Skyrim'in ana görevi, dünyayı yok edeceği kehanet edilen bir ejderhayı durdurmakla alakalı. Ancak dünyada yapacak tonla iş olduğundan dolayı ana görevi tamamlamak bir hayli uzun sürüyor ve bu süreçte birçok bölge lideriyle çeşitli yaratıklarla ve daha fazlasıyla karşılaşmak zorunda kalıyoruz.
 
The Elder Scrolls 5: Skyrim ile dev haritanın etrafında dolaşarak yeni yerler keşfederek saatler geçirebilirsiniz. Bunun da ötesinde Skyrim evreninde bulunacak bir sürü eşya ve tamamlanacak yan görevler yer alıyor. Ayrıca kaynakları aramak için haritada dolaşabilirsiniz. Açık dünya oyunları arasında öne çıkan yapımlar arasında yer alan Skyrim, büyük içerik havuzunu barındırıyor. 
 
Skyrim ayrıca seçim ve seçimler yapabileceğiniz diyalog sistemini de içerisinde barındırıyor. Oyunu her oynadığınızda farklı seçimler yapabiliyor ve farklı farklı olayları deneyimleyebiliyorsunuz. Bu da oyunun tekrar tekrar oynanmasını mümkün kılıyor. Hal böyle olunca bizler de oyunu 11 senedir başımızın tacı yapıyoruz. Yine söylediğim gibi Skyrim dünyasında büyük içerik havuzu yer alıyor ve diğer açık dünya oyunlarına göre daha fazla içeriği bizlere sunuyor. Açık dünya içerisinde yer alan görevler de bir hayli dokunaklı ve ilgi çekici.
 
The Elder Scrolls 5: Skyrim'in günümüze kadar oynanmasının bir diğer sebebi de modlamaya açık olması. Oyuncular bu modlar sayesinde oyunda yeni içeriklere kavuşuyor ve yapacakları şeyler daha da genişliyor. Modcular oyuna büyük özen gösteriyor ve oyunun dünyasının genişletmenin yanı sıra yeni içeriklerle de destekliyor. Bu oyuncuların ilgisini çekiyor ve oyunun oynanmasını sağlıyor. 
 
- Assassin's Creed Origins 
 
 
 
Yine ve yeniden Ubisoft tarafından geliştirilen ve yayınlanan Assassin's Creed Origins, açık dünyası ve manzaralarıyla dikkatleri üzerine çekiyor. Origins, Assassin's Creed tarihinin en büyük haritalarından birine sahip olarak karşımıza çıkıyor. Eski Mısır'ın tasviri yapılan bu oyunda piramitlere tırmanabiliyor ve dilediğimiz yerlere çıkıp manzaranın tadını çıkarabiliyoruz. Eski Mısır yapıları arasında yer alan Giza Piramitleri ve Sfenks gibi bilindik simgesel bu oyun içerisinde bulunuyor. Bu yapıları ziyaret etmekten daha fazlasını oyunda yapabiliyorsunuz: Üzerine tırmanabilir, iyice sağını solunu araştırabilir ve hatta yan görevi varsa onu yapabilirsiniz.
 
Haritada daha birçok büyüleyici yer olduğundan ziyaret etmeye değer tek yapılar bunlardan ibaret değil. Yine önceki oyunlara benzer şekilde oyunda ana görevlerin yanı sıra yan görevler yer alıyor. Assassin's Creed Origins, oğlunun ölümünün intikamını almaya çalışan Bayek adlı bir Medjay hakkındaki ilginç bir hikaye anlatıyor. 
 
Assassin's Creed oyunları her seferinde farklı bir temayı işliyor ve bizlere farklı farklı dönemleri anlatıyor. Eski dönemlere gittiğimiz ve keşfetmeye çalıştığımız bu dünyanın bir de şimdiki zamanı yani günümüz hali bulunuyor. Eski dönemlere Animus adlı bir sistem aracılığıyla gidiyoruz ve yer yer de günümüze geliyoruz. Bu sistem ile eski efsaneleri, kalıntıları ve daha fazlasını açığa çıkarıyoruz.
 
Assassin's Creed Origins serinin önceki oyunlarına nazaran büyük bir dünyayı, yeni bir diyalog sistemini ve keşfedeceğiniz onlarca mekanı - bölgeyi - efsaneyi bünyesinde barındırıyor. Önceki oyunlara büyük yeniliklerden Origins, seriyi bir başka noktaya çalışan yapımlardan bir tanesi diyebiliriz.
 
Assassin's Creed Origins'de geliştirebileceğiniz ve kilidini açabileceğiniz bir yetenek ağacı sistemi bulunuyor. Bu sistem sayesinde yeteneklerinizi geliştiriyor ve yeni becerilerin kilidini açabiliyorsunuz. Yeni yetenek puanlarını ise seviye atlayarak veya özel bir yapı keşfederek elde edebiliyorsunuz. Bunun için açık dünyayı keşfetmeniz ve yer altına inen labirentleri aşmanız gerekiyor. Oyunda birçok mezarlık, ilgi çekici yerler ve daha fazlası yer alıyor. 
 
- Minecraft 
 
 
 
Mojang tarafından geliştirilen ve yayınlanan açık dünya aksiyon macera oyunu Minecraft, yine öne çıkan ve günümüzde de popülerliğini hiçbir zaman kaybetmeyen oyunlardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Minecraft'ın tüm zamanların en popüler oyunlarından biri olduğunu söylemek yanlış olmaz. Bu hayatta kalma açık dünya oyunundaki her yeni oyunda rastgele oluşturulmuş bir dünyaya adım atacak ve yapacaklarınız her yeni oyunda değişkenlik gösterecek. Bu nedenle her bir oyuncu oyunda farklı deneyimler elde eder ve yeni yeni yerler ve bölgeler keşfedebilir. Ancak tabi bu rastgele oluşan dünya durumu bir yere kadar farklılık sunuyor. Çünkü her dünya aynı düşmanları ve benzer türde kaynakları içeriyor.
 
Minecraft dünyasında yer alan kaynaklarla istediğiniz gibi bir yapıyı dilediğiniz şekilde inşa edebilirsiniz. Minecraft oyunculara tam bir özgürlük sunuyor diyebiliriz. Oyun içerisinde dilediğiniz gibi yapılar inşa edebilir, bunları renklendirebilir ve tasarlayabilirsiniz. Evlerden, nehirlere, hız trenlerinden villalara kadar birçok yapıyı yapabilirsiniz. Bu dünya sizin hayal dünyanızla şekilleniyor diyebilirim.  Ender Dragon'u yenerek etkinleştirdiğiniz teknik olarak bir sonuç var . Yine de tüm bunlardan kaçınabilir ve isterseniz çiftçiliğe devam edebilirsiniz. 
 
Minecraft dünyası tam bir özgürlük sunuyor dedik ancak oyunda tabi ki arka planda temel bir amaç o da Ender Dragon'u yenmek. Oyun bunun ölmesiyle ve yok edilmesiyle son buluyor ancak siz bu olayı sonlara atabilir ve içeriğin - özgürlüğün keyfini çıkarabilirsiniz. 
 
Minecraft dünyası Skyrim'de olduğu gibi modlamaya müsait ve açık. Yine oyunun popülerliğinin korunmasında etkili olan modlar, oyunculara çeşitli seçenekler, yarışmalar, kapışmalar ve etkinlikler sunuyor. Modlar sayesinde farklı farklı sunucularda yeni içeriklerin tadını çıkarabilirsiniz.
 
- Batman: Arkham Knight 
 
 
 
Rocksteady Studios tarafından geliştirilen ve 2015 yılında yayınlanan aksiyon macera oyunu Batman: Arkham Knight, kendi içerisinde açık bir dünyayı bizlere sunuyor. Batman: Arkham Knight 'da ikonik kötü adam Scarecrow, Gotham Şehri'ne bir saldırı tehdidinde bulunuyor. Bunun üzerine vatandaşlar panikleyip kaçıyor. Yine de herkes gitmiyor çünkü şehirde hala bir grup haydut ve bazı masum insanlar yer alıyor. İşte bu masum sivilleri kurtarmak da bizlere düşüyor.
 
Batman olarak, bu şehirde dolaşmanın birkaç yolu yer alıyor. Örneğin atıcınızı veya batmobilinizi kullanarak şehirde oradan oraya gezinebiliyorsunuz. Etrafta dolaşırken bazı kötü adamların izini sürebiliyor ve onları yakalayabiliyorsunuz. Ayrıca Scarecrow'u ve Arkham Şövalyesi olarak bilinen yeni bir düşmanı durdurmaya çalışırken Gotham'ı dolaşmanız ve ana görevleri yapmanız gerekiyor. 
 
- Fallout New Vegas 
 
 
 
Obsidian Entertainment tarafından geliştirilen ve Bethesda Softworks tarafından 2010 yılında yayınlanan açık dünya hayatta kalma aksiyon macera oyunu Fallout New Vegas, bizlere büyük bir dünyayı sunuyor. Fallout New Vegas size etrafta dolaşabileceğiniz tropik bir cennet veya şık bir şehir görüntüsü sunmuyor. Fallout New Vegas'daki açık dünya, kıyamet sonrası bir dünyadan geçen çorak araziden ibaret. Bu yüzden bu dünya gözünüze hoş gelmeyebilir veya hitap etmeyebilir ancak yine de birçok ilgi çekici alan içeriyor. Bu oyunda başka insanlar da yer alıyor ve kısacası bu dünyada yalnız değilsin.
 
Olanlar hakkında daha fazla bilgi edinmek ve yan görevler almak için bazı insanlarla konuşabilirsin. Bu insanların ve çorak arazilerin - dünyanın geleceği, ana görevde yapacağınız seçimlerle şekilleniyor. Oyundaki diyalog sistemi yer yer sizleri seçim yapmaya zorluyor ve vereceğiniz kararlarla dünyayı şekillendiriyorsunuz. Kısacası Fallout New Vegas dünyası yapacaklarınız şeylerde büyük ölçüde etkileniyor. Bu oyuna sizi öldürmeye çalışan bir adamı bulmayla başlıyor ve bu intikam mücadelesi sizi büyük bir maceraya götürüyor.
 
Fallout New Vegas'da arkada çalan bir radyo eşliğinde dünyayı gezintiye çıkabilir, radyasyonlu bölgeleri ziyaret edebilir, oradaki yaratıkları indirebilir ve çeşitli insan gruplarıyla etkileşime geçebilirsin. Bu gruplar arasındaki ilişkin sizin eylemlerinize bağlı ve hangisiyle iyi hangisiyle kötü olmak tamamen sizin seçimlerinize kalmış durumda. Dolayısıyla oyun burada biz oyunculara büyük özgürlük veriyor ve kontrolü tamamen bize bırakıyor. Örneğin bir grubun istediği görevi yapmayabilir o grupla aranızı bozabilir diğer grupla daha iyi olup bu grubu alt etmeye vs. çalışabilirsiniz.
 
- Yakuza 0 
 
 
 
Sega tarafından geliştirilen ve yayınlanan açık dünya aksiyon macera oyunu Yakuza 0, 2015 yılında çıkışını yaptı. Yakuza 0, hem Kiryu'yu hem de Majima'yı kontrol ettiğiniz birden fazla kahramanın bulunduğu bir bir oyun olarak karşımıza çıkıyor. İki karakterin her biri kendi Japon şehirlerini keşfediyor ve maceraya atılıyor. Kiryu, zamanını çoğunlukla Kamurocho'da geçirirken, Majima Osaka'daki eğlence bölgesi Sotenbori vaktini harcıyor. Devasa bir açık dünyaya sahip olmayan Yakuza 0, yoğun bir deneyimi bizlere sunuyor.
 
Yakuza 0 dünyası içerisinde belli bölgelerde havuzdan karaokeye kadar meşgul olacağınız çok sayıda aktivite yer alıyor. Bunun da ötesinde şehirler size yan görevler sunan insanlarla dolup taşıyor. Oyun tabi sadece açık dünyasıyla değil dövüş sistemi ve oynanışıyla da ön plana çıkıyor.
 
Yakuza 0'da üç farklı dövüş stili yer alıyor ve bu stiller arasında hızlı bir geçiş yapabiliyorsunuz. Oyunun dünyasında çeteler, gangsterler, haydutlar ve serseriler yer alıyor. Bunları dövüp alt etmek size kalıyor. Oyunda dövüş stilleri arasında uygulayabileceğiniz çeşitli kombolar ve bitirici hareketler de bulunuyor. Bu hareketler ile dövüşler daha estetik bir hale geliyor. Oyunda sadece tekme ve yumruklarınızı değil çevredeki nesneleri de konuşturabiliyorsunuz. Yani bisikletleri, kapıları, tabelaları ve daha fazlasını kullanarak ayak takımına karşı bunları fırlatabiliyor ve kullanabiliyorsunuz. Bu da oyunu gerçekten eğlenceli hale getiriyor.
 
Listemizin burada sonuna gelmiş bulunuyoruz. Elbette bunlar dışında listeye dahil edilecek çok fazla yapım yer alıyor ancak listenin çok uzamaması için burada noktalıyorum. Ancak listeye dahil etmediğim açık dünya oyunlarını yorumlar kısmında belirtebilirsiniz. Oyunları elimden geldiğince açıklamaya çalıştım. Umarım bu liste hem kısa bir bilgi edinmeyi hem de oyunların içeriğine genel bakış atmayı mümkün kılar. 

Bu haberin bağlantısı
URL
oyun listeleri en çok oynanan oyunlar
Assassin’s Creed Mirage için Sinematik Video Yayınlandı: 2023'te Geliyor Tom Clancy’s The Division Heartland Geliştirici Fragmanı Yayınlandı

İçeriğe ait yorum yok

Mesajınız
Üyeyim Üye Değilim

DonanımHaber üyeliğinizi kullanabilirsiniz.

E-Posta (Onay için gerekli.)

KÜNYE
Oyun Listeleri
Kullanıcı Videosu Yükle ▲ Siz de video yüklemek için tıklayınız