Gizle
Kullanmakta olduğunuz tarayıcı güncelliğini yitirmiştir. Bölüm Sonu Canavarı, sorunsuz bir gezinti için tercih ettiğiniz tarayıcının en güncel sürümünü kullanmanızı önerir.
Mobil Sürümü Görüntüle »

Windows 10 Oyun Alanında Ne Gibi Yenilikler Getiriyor?


       Microsoft'un yeni işletim sistemi Windows 10 bildiğiniz gibi bugünden itibaren dağıtılmaya başlandı. Pek çok konuda yenilikçi olan bu işletim sistemi bizleri en çok ilgilendiren oyun alanında da epey yenilik getiriyor. Bu yeniliklerin en önemlisi ise Xbox Uygulaması. Gelin bu Xbox uygulamasının oyuncuları yakından ilgilendiren özelliklerine göz atalım.
 
     
        Xbox One Oyunlarını Windows 10 Cihazınıza Stream Edebilirsiniz
   
     Windows 10 sayesinde pek çok Xbox One oyununu bu "stream" özelliğini kullanarak PC'niz veya tabletiniz üzerinden oynayabilirsiniz. Tek yapmanız gereken Windows 10 cihazınıza bir kontrolcü bağlamak. Stream özelliği pek çok oyuncu tarafından herhangi bir lag olmadan pürüzsüz bir şekilde çalışması konusunda övülüyor. Bu özelliğin Xbox One geriye uyumluluk özelliği sayesinde Xbox 360 oyunlarında da çalışacağını belirtelim.
 
 
    Kaydettiğiniz Görüntülerini Düzenlemenize, Paylaşmanıza ve Göstermenize Olanak Tanıyor
 
     Oyunlara odaklanan bir yapıda olan Windows 10'da Game DVR, işletim sistemine yüklü bir şekilde geliyor. Bu uygulamayla istediğiniz an "Windows ve G" tuşlarına basarak oyun barını açabilir ve en canavar oyun anlarınızı kaydedebilirsiniz. Game DVR, kaydettiğiniz görüntüleri (veya ekran görüntülerini) doğrudan cihazınızdaki dosyalara kaydetmenize imkan tanıyan tüm Windows 10 oyunlarıyla çalışıyor. Bu video kaydetme özelliği oyunlar dışında masaüstünde de çalışıyor. Kaydetme işleminden sonra görüntülerinizi sosyal medya üzerinden paylaşabilir veya Xbox uygulamasını kullanarak düzenleyebilir ve Xbox Live'daki arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz.
 
     
      Daha Sosyal Bir Oyun Alanı Sunuyor -PC ve Xbox One Oyuncuları Arasında da-
 
       Xbox Live'ın sosyal özelliklerinin çoğu Xbox uygulamasına aktarıldı. Bu da demek oluyor ki tüm Windows 10 cihazı üzerinden arkadaşlarınızla etkileşime geçebilir, profillerine göz atabilir, neler oynadıklarını görebilir, ekip (party) kurabilir ve sesli olarak mesajlaşabilirsiniz. Bunların yanında Xbox Avatar uygulamasıyla avatarınızı özelleştirebilirsiniz. Xbox uygulamasını kullanarak aynı zamanda PC'deyseniz Xbox One'daki arkadaşlarınızla sesli sohbet edebilir, onlara oyun daveti gönderebilir veya onların oyunlarına katılabilirsiniz. 
 
 
    Xbox One'ınızı Windows 10 Cihazınız Üzerinden Yönetebilirsiniz
 
      Xbox uygulamasıyla Xbox One oyunlarını Windows 10 cihazınıza stream edebileceğinizden bahsetmiştik ancak stream etmenin dışında Windows 10 cihazınızı kullanarak yerel ağ üzerinden Xbox One'ınızı yönetebilirsiniz. Aynı ağ üzerinden olduğunuz sürece Windows 10 cihazınız üzerinden Xbox One'ınızı açıp kapabilir, ses açma-kısma gibi işlemleri yapabilirsiniz.
 
      Windows 10'un oyuncular tarafından en sevilecek özelliklerinden birisi Xbox One oyuncularını Windows 10 cihazlarına stream etme özelliği olacaktır. Daha önce Phill Spencer'ın bu özelliğin tersinin de gelebileceğini dile getirdiğini hatırlatalım. Yani PC oyunlarını stream yoluyla Xbox One üzerinden oynayabileceksiniz. Bu özelliği tam anlamıyla sunmak için de Microsoft, Xbox One'a fare ve klavye desteği getirmeyi düşünüyor.
 
       Gelin bir de Windows 10'un oyunculuk alanı dışında getirdiği en önemli yeniliklere yakından bakalım.
 
   
      Başlat Menüsü Geri Dönüyor 
 
       Windows 8'in en tepki toplayan yönü başlat menüsünün metro tarafından değiştirilmesiydi. Windows 10 ile birlikte başlat menüsü pek çok yeniliklerle geri dönüyor. Tüm ekranı kaplamak yerine başlat menüsü Windows 7'deki gibi sol alt köşeden belirli bir alanı kaplıyor. Windows 8'deki "Live Tile" adlı sekmeler bu başlat menüsünde yer alırken istediğimiz uygulamayı bu bölüme ekleyebiliyoruz. Başlat menüsünün rengini ve opaklığını da dilediğimizce özelleştirebileceğimizi belirtelim.
 
 
      Yenilenmiş Snap Özelliği, Task View ve Sanal Masaüstü
 
       Microsoft, Windows 10 ile birlikte Snap özelliğinde yeniliğe gidiyor. Artık bir uygulamayı ekranın bir bölümüne sabitlediğinizde işletim sistemi size ekranın diğer bölümünde, açık olan diğer uygulamaları listeliyor. Böylece kolay bir şekilde hangi uygulamayı çiftini bir arada kullanmak istiyorsanız gerçekleştirebilirsiniz. Bu Snap özelliğinin yanında Microsoft Task View adlı yeni bir uygulama getiriyor. Mac'teki Mission Control özelliğini andıran bu Task View ile çalışan tüm uygulamalarınızı tek bir ekranda görebilirsiniz. Microsoft, çoğu kullanıcının Windows'un "alt + tab" kısayolunu kullanmadığını, Task View ile kullanıcıların uygulamalar arasında daha rahat geçiş yapabileceğini dile getiriyor. Son olarak daha önce üçüncü parti yazılımlarla gerçekleştirebileceğiniz birden fazla masaüstü yani sanal masaüstü özelliği Windows 10'da yer alıyor.
 
      Yepyeni Bir Tarayıcı: Edge
 
       Windows 10'un en büyük değişiklerinden birisi de pek çoğumuzun o yavaşlığıyla tanıdığını Intenet Explorer'ın gidip yerine Edge'in gelmesi. Yeni olmasına rağmen pek çok kullanıcı Edge'in eski tarayıcıları andırdığını ve modern tarayıcılarda yer alan özelliklerden yoksun olduğunu söylüyor. Örneğin Edge'de dosya indirme işlemi otomatik başlıyor ve dosyayı indirmeden önce nereye indireceğimiz konusunda bir seçim yapamıyoruz. Bunun yanında sekmeleri yeni pencereye aktarmak da olması gerektiği gibi çalışmıyor. Kötü yanlarının yanında Edge'de yeni özellikler de bulunuyor. Örneğin bir internet sayfası üzerinde karalamalar yapabiliyor ve ekranın belirli bir kısmının ekran görüntüsü alıp arkadaşlarımızla paylaşabiliyoruz.
 
      
      DirectX 12
 
       Windows 10 ile birlikte oyunculara sunulan ve sadece bu işletim sisteminde çalışan bu yeni DirectX sürümünün en faydalı özelliklerinden birisi CPU'daki yükü VRAM'e aktararak performans artışı sağlaması. Daha önce Xbox'ın başkanı Phill Spencer, özellikle işlemciye bağımlı oyunlarda %50'ye varan bir performans artışının yaşanacağını dile getirmişti. Ne yazık ki henüz DirectX 12'ye tam destek veren herhangi bir tam oyun bulunmuyor. DirectX 12'nin gücünün bir kaç demoda görebiliyoruz. Buna rağmen Microsoft, DirectX 12'yi tam destekleyen oyunların 2015'in sonlarına doğru çıkmış olacağını dile getiriyor. Windows 10'un günümüz oyunlarında nasıl bir performans sunduğuna baktığımızda ise test sonuçlarında Windows 10'un, Windows 8.1'in biraz önünde olduğunu görüyoruz. Buna rağmen oyunu oynarken iki işletim sistemi arasında herhangi bir fark hissedilmiyor. Son olarak DirectX 12'de donanım temelli yeni özellikler bulunduğunu ancak çoğu modern ekran kartlarının bu özellikleri desteklemediğini belirtelim.
 
 
      Bugünden itibaren dağıtılmaya başlanan Windows 10, özellikle Xbox One ve PC oyunculuğunu bu kadar yakınlaştırmasıyla oyuncuların beğenisini toplayacaktır. Fable: Legends, Killer Instinct gibi oyunlarda PC ve Xbox One oyuncularının birlikte oynayabileceğini hatırlatalım.
 
      Windows 10'un kendisi ve tüm bu özellikleri hakkında sizlerin neler düşündüğünü merak ediyoruz. İşletim sisteminin oyun alanında getirdiği Xbox uygulaması ve Game DVR gibi yenilikler sizce yoğun olarak kullanılacak mı? Görüşlerinizi bizlerle paylaşmayı unutmayın.
 

Bu haberin bağlantısı
URL
Kaynak xbox.com PC
Oynaması Ücretsiz Yeni Bir Titanfall Oyunu Asya'ya Özel Olarak Duyuruldu Türk Oyunu Solarix Playstore'da!
Yorumlar yeniden eskiye doğru listelenmektedir. Sıralamayı değiştirmek için sağdaki menüyü kullanabilirsiniz.

ankara

2.9.2015 23:46:50

0
Windows 10 sayesinde pek çok Xbox One oyununu bu "stream" özelliğini kullanarak PC'niz veya tabletiniz üzerinden oynayabilirsiniz. Sırf bu özellik için hemen XboxOne aldım çok başarılı bir uygulama

Cpt. Miller

1.8.2015 08:15:39

0
Hızlı ve stabil bir OS olmuş, artık iş DX 12 destekli oyunları beklemeye kaldı.

exent4246o

31.7.2015 19:52:04

0
Yaptığım Web testlerinde Edge ,Mozilla'dan 2 kat,Chrome'dan 3 kat hızlı çıktı. Eklenti ve sekme olayını çözerlerse muhteşem olur. Ancak Zenmate ve İdm için Chrome kullanmak zorundayım.

NerdStark

31.7.2015 17:56:35

0
Ben rezerv yapmistim gelmesi yukseltme neden olabilir?

BSC Misafiri

31.7.2015 13:05:38

+1
quote:

Orjinalden alıntı: ictopbasli IExplore'yi kurtaralım derken başka bir vahşet yaratmışlar gibi.
kullandın mı kardeş konuşuyorsun ??? kullandığım en hızlı browser oldu edge

İdrak İstimlak

31.7.2015 08:48:53

0
DX12 'nin etkisi ancak bir yıl sonra gelecek oyunlarda görülebilir. Şu anda PC platformunda DX12 ile ilgili geliştirmeler devam ediyor ama bildiğim kadarı ile ortada DX12 oyunu henüz yok. Genel olarak Win10 zaten oyuncular açısından iyi bir platform olacağı beklentisini yarattı, umarım öyle de olur...

2K

30.7.2015 23:39:52

0
Xbox One sahibi olsaydım çok sevineceğim bir haber olurdu, PS4 stream için ekstra bir alete ya da PSP'ye ihtiyacımız var ama herkesin PC'si evde vardır zaten. Bu arada ben Edge'i çok beğendim yeni kurduğum için mi bilmiyorum ama aşırı hızlı geldi bana.

FerdosParadise

30.7.2015 21:08:02

0
Mensubu olduğumuz Oyun Camiası birleşmesi lazım..Oyun Oynamak Ayrıcalıktır.birbirimize sahap çıkmamız gerekir.Ötelemek ve küçümsememiz gerekir. Pc Oyuncuları + Playstation Oyuncuları + Xboxone Oyuncuları + Nintendo Oyuncuları = Oyun Camiası İşte budur ağabey yaw.kimseyi üzmeyeceksin fps oranı ve çözünürlüğün ile kimseye hava atmiyacaksın Özel Oyunlar ile hava atmiyacaksın Ö zaman Bölünme de olmaz.Oyun CAMİASI BİRLİK olur. Sağlık olsun,Gerisi hal olur.Kanser olmasın gerisi hal olur inşa ALLAH.

Sir Maximus is BACK

30.7.2015 20:24:11

+1
aslan MS

BSC Misafiri

30.7.2015 18:20:00

0
video kayıt özeliği ufak düzenlemeler yapa bilme hoş ,cortana iyi ola bilir,Edge karalama işlemi eylenceli,DirectX 12 sabır gerek :( genel olarak yinede bi .... yok yenilik :D

Lyc

29.7.2015 23:34:27

-1
yeni özelliklern hepsi xboxu olanlara. olmayanlarında pcsini yalandan yere yoracak gibi

Final Getsuga Tenshou

29.7.2015 19:59:27

0
Oyun kaydetme özelliği tüm oyunlarda çalışmıyor. Tıplı benzeri diğer uygulamalarda olduğu gibi.

Guest-63DBB8E76

29.7.2015 19:56:36

0
IExplore'yi kurtaralım derken başka bir vahşet yaratmışlar gibi.

the clicker1

29.7.2015 19:07:19

0
@BSC Misafiri Sen herhalde tamamını okumadın ya da işine gelmedi o sadece bir özelliği esas olay pc yi xbox a stream edebileceksin yani yatak odasındaki pc yi oturma odasında tv den kontrol edebileceksin steam machine gibi ama win 10 yüklü pc yi kullanacaksın pc deki tüm oyunları stream yoluyla istersen xbox one da oynayabileceksin bunlar bence önemli hamleler steam machine in hedeflediği şeyleri xbox one yapacak

onur89tr

29.7.2015 18:55:51

0
Android uygulamalar da Windows 10'da direkt olarak çalışacak diye biliyorum, yoksa yanılıyor muyum?

veli@1144

29.7.2015 18:31:27

0
Game DVR süper olucak gibi benim icin zaten xbox im yok digerlerine bisey diyemicem dx 12 de süper olucak eğer gozle görülür performans artisi saglayacaksa...

Guest-C8DDC600D

29.7.2015 16:38:49

0
quote:

Orjinalden alıntı: BSC Misafiri Nasıl ballandıra ballandıra anlatmışlar özellikleri arkadaş... Xbox One'ım varsa niye stream edeyim, bizzat kendisini oynamak varken ? Xbox One'ı niye windows 10'da kontrol edeyim ? Xbox One'da oynadığım veya oynayabileceğim oyunların PC'ye gelmesi benim için ne anlam ifade ediyor (killer instict, fable) , yada aynısı PC kanadı içinde geçerli... Anlamadım şimdi burada ne atağı var, ne özelliği var, ne getirisi var ? Stream'ın karşılaştırmalı resimleri var başarılı ama hafif bulanık (teknolojinin getirisi) ... Demek istediğim hani PC'ye stream ediyoruz diye ekstra bir güçte elde etmeyeceğiz 720p olan oyun 1080p, 30fps olan oyun 60fps olmayacak ... Ee ? Toplasan bir kaç multimedya özelliği. Ben Dx12'den umutluydum şu performans sorununa panzehir olur diye, bizzat Xbox'ın başındaki adam Phli "öyle aman aman performans artışı beklemeyin, olanı çok değiştirmeyecek" dedi. Her zamanki gibi incik boncuk. 2 kere açıp kapatacaksın sonra kimsenin umurunda olmayacak.
Ne demek niye stream edeyim. Kendimden yola çıkıp anlatayım. Ben sabaha kadar gözüme uyku girmeyen birisiyim kardeşim ise erkenden uyur. Xbox'ım odamda. Kardeşim uyuduğu zaman Xbox'ı kapatıyorum mecburen. Stream özelliğiyle alırım laptopu geçerim diğer odaya oynuma kaldığım yerden devam ederim. Yahut oturma odasında Xbox'ın olduğunu farzet. Eşin annen baban vs tv izlemek istedi. Onlara buyur de geç PC'ne oynamaya devam et. Stream mükemmel bir özellik. Belki senin bu tarz sorunların yoktur ama yorum yaparken geneli düşünmelisin.

BSC Misafiri

29.7.2015 16:21:20

-2
Nasıl ballandıra ballandıra anlatmışlar özellikleri arkadaş... Xbox One'ım varsa niye stream edeyim, bizzat kendisini oynamak varken ? Xbox One'ı niye windows 10'da kontrol edeyim ? Xbox One'da oynadığım veya oynayabileceğim oyunların PC'ye gelmesi benim için ne anlam ifade ediyor (killer instict, fable) , yada aynısı PC kanadı içinde geçerli... Anlamadım şimdi burada ne atağı var, ne özelliği var, ne getirisi var ? Stream'ın karşılaştırmalı resimleri var başarılı ama hafif bulanık (teknolojinin getirisi) ... Demek istediğim hani PC'ye stream ediyoruz diye ekstra bir güçte elde etmeyeceğiz 720p olan oyun 1080p, 30fps olan oyun 60fps olmayacak ... Ee ? Toplasan bir kaç multimedya özelliği. Ben Dx12'den umutluydum şu performans sorununa panzehir olur diye, bizzat Xbox'ın başındaki adam Phli "öyle aman aman performans artışı beklemeyin, olanı çok değiştirmeyecek" dedi. Her zamanki gibi incik boncuk. 2 kere açıp kapatacaksın sonra kimsenin umurunda olmayacak.

HIGHER

29.7.2015 16:18:25

-1
dx 12 hakkında bir şey yazılmış mı diye girdim!

encuni

29.7.2015 15:49:22

0
arkadaşlar win 7 de ki belgelerimde save dosyalarım var bunları win 10 a aktarabilirmiyim kopyalayıp formattan sonra yapıştırsam görüyormu?

the clicker1

29.7.2015 15:48:52

-1
Bu özellikler en çok xbox one kullanıcılarına yarar. Her xbox one bir steam machine e dönüşüyor ki bence steam machine den çok daha faydalı hale gelecek artık pc de oyun oynamayı seven çoğu kişi bir xbox one da alır Sony yazılım desteği olarak bu hamle sonrasında microsoft un çok gerisinde kaldı geçen nesilde xbox 360 önde başlamış ps3 son zamanlarda xbox 360 ı yakalamıştı bu sefer tam tersi olacak sanırım rekabet iyidir

mementopolis

29.7.2015 15:44:16

-3
Dx12 zaten bilmeyen oyuncu yok , koysa ne olur koymasa ne olur. ayrica son seviye olmayan ekran kartlari zaten yararlanamayacak . en azindan wondows arayüzünde olanlari yazmis. Tessekürler Ömür "W+G" deneyecegim windows10 yükleyince. acaba tüm dosyalarim silinirmi pcden yedeklesem iyi olur.

ploff

29.7.2015 15:43:06

+2
Yukarıda yazılan yenılıklerın hıc bırı benı cezbetmıyor acıkcası. Asıl yazmanız gerekenlerı yazmamıssınız. 1: Dırect x12 2: Daha stabıl ve hızlı bır arayuz. Mevcut pclerde performans artısı. 3: Su anda Turkce dıl destegı olmasa da Cortana.

alito

29.7.2015 15:33:34

+1
Niye kasti olarak eklemesinki? DX12 API güncellemesini yazmayı unutmuş işte besbelli. Editörler unutamaz diye bir kural yok ama büyük bir yanlış tabiki.

Guest-0D5961688

29.7.2015 15:33:03

0
Mevcut oyunlarda performans artışı olmayacak mı?

cenkk34

29.7.2015 15:30:11

0
açıkcası hiç biri umrumda değil dx 12 nin oyunlara gelmesini bekliyorum sadece

artenis

29.7.2015 15:22:41

+1
quote:

Orijinalden alıntı: Mehmet_Tek En önemli Yenilik DX 12 yi yazmamışsınız ki, diğerleri de zaten ya alakasız ya da ufak bir kesimin kullanacağı özellikler.
Kısmen katılıyorum, ''Oyuncular için windows 10 '' başlığı altınd DX den basedilmemesi konuyu yazan arkadaşın gözünden kaçamaz, kasti olarak eklenmemiş, eksi bir puan

Galatas4ray

29.7.2015 15:22:41

0
Microsoft sonye karşı iyi atak yaptı rekabet iyidir sony nin kendini toparlaması lazım bu saatten sonra.ps4 kullanıcısıyım

Mehmet_Tek

29.7.2015 15:15:02

+1
En önemli Yenilik DX 12 yi yazmamışsınız ki, diğerleri de zaten ya alakasız ya da ufak bir kesimin kullanacağı özellikler.

nataraj marble

29.7.2015 15:09:12

0
Arkadaşlar az önce Microsoft müşteri hizmetlerini aradım. Bana imaj dosyalarının kurulumuna envaz iki hafta sonra başlanmasını, eğer kurulum yapılırsa dijital imzalar henüz etkinleştirilmediğinden keyinizi kabul etmeyeceğini zaten dijital imzalar etkinleştirildiğinde keye gerek kalmayacağını söylediler temiz bir kurulum için.
  • 1
  • 2
  • 3
  • Siz de aşağıdaki form aracılığıyla yorum yapabilirsiniz.
Mesajınız
Üyeyim Üye Değilim

DonanımHaber üyeliğinizi kullanabilirsiniz.

E-Posta (Onay için gerekli.)

KÜNYE
PC
+ TAKİBE
AL
99 kişi bu oyunu takip ediyor.
Kullanıcı Videosu Yükle ▲ Siz de video yüklemek için tıklayınız