Gizle
Kullanmakta olduğunuz tarayıcı güncelliğini yitirmiştir. Bölüm Sonu Canavarı, sorunsuz bir gezinti için tercih ettiğiniz tarayıcının en güncel sürümünü kullanmanızı önerir.
Mobil Sürümü Görüntüle »

Steam'in Kullanıcı İnceleme Bombardımanına Cevabı

  
      Valve bir süredir oyunlardaki kullanıcı yorumlarının ve puanlarının oyuncu grupları tarafından topluca manipüle edilmesinden şikayetçiydi ve bu konuda güncelleme yapmaya hazırlanıyordu. Yeni yayınladıkları duyuruyla birlikte bu konuya çözüm getirdiklerini açıkladılar, hem de herkesi memnun edecek bir çözüm.
 
     İnceleme bombardımanı, çeşitli grupların organize olarak bir yapımcının oyununu topluca yorumlayarak; kendi yorumlarına olumlu puan, diğer yorumlara negatif puan vererek oyunun son dönem inceleme puanını etkilemeye deniyor. Bu şekilde bir oyun, yapımcısının söylemiş olduğu yanlış bir şey veya politik görüşünü nedeniyle bile yerin dibine gömülebiliyordu.
 
     Peki Valve bu konuda ne yapmalıydı? Sonuçta onlar da oyuncuların yorumları ve birilerinin sesini kısmak doğru bir hareket olmadığı gibi aynı zamanda da muhtemelen geri tepecek bir çözüm olurdu.
 
      Valve, yapmış olduğu duyuru ile birlikte öyle ya da böyle kimsenin sesini kısmak istemediğini ama yine de bu bombardımanların oyuncuları yanlış yönlendirebilmesi nedeniyle (Sonuçta oyun dışındaki konular nedeniyle de oyunun puanı etkilenebiliyor) grafik sistemi getirdiğini açıkladı. Artık oyunun puanlarını grafiğini açarak hangi dönemlerde nasıl değişmiş diye görebiliyor, istediğiniz döneme tıklayarak o dönemde neden iyi veya kötü yorum aldığını okuyabiliyorsunuz. Açıkçası ben bu çözümü fazlasıyla iyi buldum, altından iyi kalkmışlar. Hem bu şekilde güncellenmekte olan bir oyunun zamanla puanının nasıl evrildiğini de takip edebiliyorsunuz.
  

Bu haberin bağlantısı
URL
PC Steam kullanıcı yorumları
Monster Hunter: World Ön Siparişe Açıldı Overwatch Yeni Haritası Junkertown Çıktı
Yorumlar yeniden eskiye doğru listelenmektedir. Sıralamayı değiştirmek için sağdaki menüyü kullanabilirsiniz.

Haplo

21.9.2017 02:11:38

0
Bu sistem gerçekten iyi olmuş. Yalnız geçenlerde Cemre Özkurt facebook hesabından yaptığı bir duyurusunda "10 dolar ateşlersen iyi yorum bırakırız"cıların başına üşüştüğünden şikayetçiydi. Dolayısıyla 10 dolar ateşlemezsen de kötü yorum bombardımanına tutulma ihtimalin var. Bilmukabele yorumculara para verip kötü oyuna iyi yorum attıran oyunlar da aklıma gelmedi değil.

2K

21.9.2017 01:03:50

0
Bu olayın gelişmesinde PewdiePie ve Firewatch'ın yapımcısının arasında geçenler yatıyor. Kısaca PewdiePie bir canlı yayın sırasında 'nigg*' kelimesini kullandı, bu büyük olay oldu. Zaten Youtube bu gibi konular sayesinde dönüyor, Firewatch'ın yapımcısı da sen ne ırkçı herifsin artık yeter deyip telif hakkında bulunmuş yaptıkları oyunlar ve PewdiePie'ın çektiği videolar için. Daha sonra sinirini alamayıp diğer oyun yapımcılarını da telif hakkı davası açmaları için toplamaya çalışmış. Bazıları PewdiePie'ı sevdiği için bazıları da adam ağzından kaçırmış ne olacak diyerek bastı Firewatch'a negatif yorumları. Bu sistem gerçekten çok mantıklı olmuş, açıkçası ciddi, detaylı bir şekile yazılmış yorumlar dışında olanları zaten ciddiye almıyorum ama direk yanında Çoğunlukla Olumsuz görünce insan acaba performans sorunu mu var nedir diye merak ediyordu. Kaldı ki bir sürü Youtube videosu, dergiler, siteler olsa bile arada kalmış, çok ünlü olmayan oyunlar için yararlı bir sistem. Yorumlarına güvendiğiniz her dergi, her site ne yazık ki doğal olarak her oyunu incelemiyor. Son olarak Steam ne yaparsa yapsın bir şekilde bazı oyuncular bunu kötüye kullanıyor, ya da amacına uygun kullanmıyorlar diyelim. Bir ara Steam etiket sistemini getirmişti, oyuncular kendileri etiket yaratabiliyordu oyunları için. Steam bunu koyarken aranan anahtar kelimelere göre beğenme ihtimaliniz olan oyunları bulmayı kolaylaştırsın diye düşünmüş. Fakat oyuncular hemen bunu saçma sapan etiketler için kullanmaya başlamıştı. Zaten Steam en sevdiğim platform olmasına rağmen, birçok sevdiğim insanla oradan konuşmama, tanışmış olmama rağmen çok büyük bir sayıda troll kitlesi var. Topluluk merkezinde adam oyunla ilgili bir şey soruyor hemen saçma sapan yorum yapanlar, 1080ti var kaldırır mı diyenler dolu.

Johnny Silverhand

20.9.2017 22:44:58

0
İkinizin de yazısına sonsuz katılıyorum. Bir iki incelemem dışında bütün incelemelerim destan gibi.

KortX

20.9.2017 19:50:55

+1
quote:

Orjinalden alıntı: Wayward Son Ayrıca kullanıcı bazlı bir değerlendirme sistemi de getirmeleri gerekiyor. Şöyle ki, herifin teki girip yalnızca "çöp" yazıp çıkabiliyor. Ya da tam tersi "10 numara" diyor ve sözüm ona inceleme yazmış oluyor. Oyunun artılarını ve eksilerini karşılaştırmadan, neden çöp veya harika olduğunu açıklamadan inceleme yazılmıyor maalesef. Bir de ASCII resim döşeyenler türedi son zamanlarda. Böyle tipler yüzünden emek harcayıp uzun uzun inceleme yazan oyuncuların yazılarını gözden kaçırabiliyoruz. Oyuncuların da yazdıkları incelemelere göre değerlendirilmesi gayet sağlıklı olur. İncelemeleri beğenilmeyen oyuncuların, belli bir limitin altına düştükten sonra inceleme yazması engellebilir mesela. Ya da ne bileyim, şikayet kısmına "Çöp incelemeler yazıyor" diye bir madde eklenebilir. Bir de ek olarak, her oyuncuya bu grafik sistemi uygulanabilir. Kaç oyuna iyi/kötü puan verdi, ortalama oyun süresi ve hatta ortalama inceleme uzunluğu vs. gibi istatistikler eklenebilir. Oynama süresi 0.1 saat olan kekoların da puan vermesinin önüne geçilebilir.
O çöp yazanları anlamıyorum zaten. Hangi oyun olursa olsun öyle bir inceleme yazıp geçmem. Onu okuyan kişilere hakaretten başka birşey değil o. Çöp ise neden çöp olduğunu da belirt ki kullanıcıların kafasında birşeyler şekillensin.

CheKD

20.9.2017 18:28:08

+2
quote:

Orijinalden alıntı: Wayward Son Ayrıca kullanıcı bazlı bir değerlendirme sistemi de getirmeleri gerekiyor. Şöyle ki, herifin teki girip yalnızca "çöp" yazıp çıkabiliyor. Ya da tam tersi "10 numara" diyor ve sözüm ona inceleme yazmış oluyor. Oyunun artılarını ve eksilerini karşılaştırmadan, neden çöp veya harika olduğunu açıklamadan inceleme yazılmıyor maalesef. Bir de ASCII resim döşeyenler türedi son zamanlarda. Böyle tipler yüzünden emek harcayıp uzun uzun inceleme yazan oyuncuların yazılarını gözden kaçırabiliyoruz. Oyuncuların da yazdıkları incelemelere göre değerlendirilmesi gayet sağlıklı olur. İncelemeleri beğenilmeyen oyuncuların, belli bir limitin altına düştükten sonra inceleme yazması engellebilir mesela. Ya da ne bileyim, şikayet kısmına "Çöp incelemeler yazıyor" diye bir madde eklenebilir. Bir de ek olarak, her oyuncuya bu grafik sistemi uygulanabilir. Kaç oyuna iyi/kötü puan verdi, ortalama oyun süresi ve hatta ortalama inceleme uzunluğu vs. gibi istatistikler eklenebilir. Oynama süresi 0.1 saat olan kekoların da puan vermesinin önüne geçilebilir.
En sinir bozucuları 10 dakika oyunu oynayıp çöp veya yılın oyunu ilan edenler,herifler 10 dakikada kimsenin göremediği şeyleri görüyorlar.

thanatos13

20.9.2017 18:23:18

0
güzel iş yapmış valve, ben oyun almadan önce steam'de yorumlara bakıyorum karar vermemde youtube videoları ile birlikte önemli rol oynadığını söyleyebilirim, bazı yapılan yorumlar tam bir inceleme tarzında oluyor beğeniyorum.. eskiden sitelere bakardım artık bakmıyorum. youtube dan videolarına baktıktan sonra o videonun yorumlarını da inceliyorum ondan sonra kararımı veriyorum.. her ne kadar 3-4 aydır oyun almasam da (artık oyun dünyasının yavaş yavaş yaratıcılığını kaybettiği ve aşırı derecede paragöz olduklarını düşünüyorum) benim gibi ince eleyip sık dokuyanlar için güzel bir şey.

KaptanKenway

20.9.2017 17:39:32

0
Ya Allah aşkına puanına yada yorumlara göre oyun alan insan kaldı mı cidden. Herkesin aklı var fikri var olmadı youtubede videolar var. Yani yoruma göre oyun almak düşünemeyen insanlar için varolan bi sistemdi. Gerçi günümüzde hala öyleleri var.

bkaakco

20.9.2017 17:37:32

0
İncelemeleri dikkate almayın. Oyunu beğenmezseniz iade edersiniz. Ayrıca tek kelimelik veya göstermelik inceleme yazılmaz. Bu yalnızca insanların zamanını çalar, hiçbir fayda sağlamaz. Arkadaşınızla sohbet etmiyorsunuz, o yazdığınız şeyi yüzlerce, binlerce insan dikkate alacak.

Wayward Son

20.9.2017 17:23:43

+4
quote:

Orjinalden alıntı: BSC Misafiri Oyuna para verip aldım bide incelemeye mi karışacak, bir arkadaş saçmalamış burada ''çöp yazma'' yazmış istediğimi yazarım istersem boş mesaj atıp sadece beğenmiyorum butonuna tıklarım bu durum kimseyi alakadar etmez.
Ok. Bundan sonra BSC'ye de söyleyelim, hiç öyle uzun uzun yazmasınlar direkt "çöp" deyip geçsinler "incelemelerde". Ne gerek var lan kim okuyacak? "Çöp" kelimesi zaten her şeyi anlatıyor. İnceleme mantığını ve hatta inceleme algını sevsinler senin.

Darion

20.9.2017 16:51:39

+4
quote:

Orijinalden alıntı: BSC Misafiri Oyuna para verip aldım bide incelemeye mi karışacak, bir arkadaş saçmalamış burada ''çöp yazma'' yazmış istediğimi yazarım istersem boş mesaj atıp sadece beğenmiyorum butonuna tıklarım bu durum kimseyi alakadar etmez.
anca böyle sağda solda ötersiniz artık

BSC Misafiri

20.9.2017 16:09:59

0
Oyuna para verip aldım bide incelemeye mi karışacak, bir arkadaş saçmalamış burada ''çöp yazma'' yazmış istediğimi yazarım istersem boş mesaj atıp sadece beğenmiyorum butonuna tıklarım bu durum kimseyi alakadar etmez.

psicik96

20.9.2017 15:49:44

0
o değilde CS GO halandaha çok olumlu puanlamada ... Tamamen yalan . bu hile hurda işinden sonra birsürü insan like kısmını dislike yaptığına eminim .

Wayward Son

20.9.2017 15:01:51

+5
Ayrıca kullanıcı bazlı bir değerlendirme sistemi de getirmeleri gerekiyor. Şöyle ki, herifin teki girip yalnızca "çöp" yazıp çıkabiliyor. Ya da tam tersi "10 numara" diyor ve sözüm ona inceleme yazmış oluyor. Oyunun artılarını ve eksilerini karşılaştırmadan, neden çöp veya harika olduğunu açıklamadan inceleme yazılmıyor maalesef. Bir de ASCII resim döşeyenler türedi son zamanlarda. Böyle tipler yüzünden emek harcayıp uzun uzun inceleme yazan oyuncuların yazılarını gözden kaçırabiliyoruz. Oyuncuların da yazdıkları incelemelere göre değerlendirilmesi gayet sağlıklı olur. İncelemeleri beğenilmeyen oyuncuların, belli bir limitin altına düştükten sonra inceleme yazması engellebilir mesela. Ya da ne bileyim, şikayet kısmına "Çöp incelemeler yazıyor" diye bir madde eklenebilir. Bir de ek olarak, her oyuncuya bu grafik sistemi uygulanabilir. Kaç oyuna iyi/kötü puan verdi, ortalama oyun süresi ve hatta ortalama inceleme uzunluğu vs. gibi istatistikler eklenebilir. Oynama süresi 0.1 saat olan kekoların da puan vermesinin önüne geçilebilir.

St Batuhan

20.9.2017 14:57:58

0
Güncelleme olayına karşılık kesinlikle iyi düşünülmüş bir sistem ama zaten metacritic skorunu vermesi bile yeter aslında. Oraya göre değerlendirmek kolay, sonrasında aşağıdaki öne çıkan yorumlar da örtüşebiliyor. Bir de gerçekten emin olamıyorsa kişi gidip youtube'dan videolarına bir bakınsa sayfadaki dışında yine kurtarır. Yine de uğraşmaları iyi olmuş. Şimdi kalkıp 3 serisi oyunlarıyla da uğraşsalar biraz.
  • 1
  • 2
  • Siz de aşağıdaki form aracılığıyla yorum yapabilirsiniz.
Mesajınız
Üyeyim Üye Değilim

DonanımHaber üyeliğinizi kullanabilirsiniz.

E-Posta (Onay için gerekli.)

KÜNYE
PC
+ TAKİBE
AL
99 kişi bu oyunu takip ediyor.
Kullanıcı Videosu Yükle ▲ Siz de video yüklemek için tıklayınız