Gizle
Kullanmakta olduğunuz tarayıcı güncelliğini yitirmiştir. Bölüm Sonu Canavarı, sorunsuz bir gezinti için tercih ettiğiniz tarayıcının en güncel sürümünü kullanmanızı önerir.
Mobil Sürümü Görüntüle »

Nintendo'nun 2010 Yılı Performansı ve Beklentileri


 
     Nintendo, Wii ve DS ile birlikte konsol dünyasında büyük bir yükseliş içine girdi. Şu an gerek konsol gerekse de taşınabilir oyun aletleri kulvarlarında liderliği açık ara elinde bulunduran firmanın 70. dönem mali raporları da işlerin yolunda gittiğini gösteriyor. Oyun dünyasının genelini etkileyen durgunluk nedeniyle satışları düşen Nintendo'nun 2010 yılı performansına ve 2011 yılı beklentilerine bir göz atalım.
 
     Firmanın 70. dönemin finansal raporlarına göre net satışlar 1.434.3 milyar Yen olarak gerçekleşerek bir önceki yıla göre % 22'lik bir düşüş yaşanmış. Net gelirler ise 228.6 milyar yen olarak açıklandı. Bu da %18.1'lik bir düşüşe işaret ediyor.
 
 
     Peki Nintendo'nun konsol ve yazılım satışlarındaki durumu nedir?
 
     Bu yıl 27.11 milyon DS satılarak firmanın taşınabilir konsollardaki büyük başarısı devam etmesine rağmen bir önceki yıl 31.18 milyon DS satıldığını görüyoruz. Firmanın öngörüsü ise 30 milyondu, yani sadece 3 milyonluk bir beklenti kaybı söz konusu.

     Nintendo DS yazılım satışlarında da bir düşüş yaşandığı görülüyor. Bu yıl 151.59 milyon yazılım (oyun vs) satılırken bir önceki yıl 197.3 milyon adet yazılım satıldı. Yalnız yukarıdaki tabloda da gördüğümüz gibi bu yıl satışlar Nintendo'nun beklentilerinin üzerinde gerçekleşmiş.

     Wii'de de durumlar DS'dekinden çok farklı değil. Bir önceki yıl dünya çapında 25.95 milyon Wii satılmasına karşın, bu yıl 20.53 milyon konsol satılabildi. Bu düşüşü Nintendo da bekliyordu ki yukarıdaki tabloya tekrar bakarsak zaten 20 milyon konsol satılacağının öngörüldüğünü görüyoruz.
 
     Konsol satışlarındaki bu düşüş Wii'deki yazılım satışlarına fazla yansımadı. Geçen yıl 204.58 milyon yazılımın satıldığı Wii'de bu yıl 191.81 milyon milyon rakamına ulaşılabildi. Yine de Nintendo'nun öngördüğü rakamı yakaladığını söyleyebiliriz.
 

    Yukarıdaki tabloda Türkiye'nin de içinde bulunduğu Avrupa'da 2010 yılının ilk 15 haftasında en çok satan 30 oyun listesini görüyoruz. Listede Nintendo konsollarına özel olarak çıkan 13 oyunun var. Wii Fit Plus, New Super Mario Bros. Wii ve Just Dance ilk 3 sırada yer bularak listenin tepesini işgal etmiş. 
 
    Amerika'da aynı dönemde Top 30'da Nintendo konsollarına çıkmış 14 oyun bulunurken, New Super Mario Bross Wii ve Pokemon Soulsilver Version ilk 2 sırada bulunuyor.  Zaten yıl boyunca açıklanan satış rakamlarına baktığımızda gerek yazılım gerekse de donanım anlamında Nintendo'nun Kuzey Amerika'da büyük başarı elde ettiğini görüyoruz.
 
 
     Nintendo'nun 2011 yılı (71. dönem) öngörülerine baktığımızda ise bu yılki satışlara göre daha düşük bir performans beklendiği ortaya çıkıyor. Nintendo DS donanım satışları dışında bütün veriler aşağıya çekilmiş. Anlaşılan Nintendo, 3DS'in piyasaya çıkacak olmasının DS satışlarını düşürmesini beklemiyor.
 
    70  milyonu geçen Wii'nin satışlarının ise düşmesinin beklenmesi normal olarak görülebilir. 71. dönemde olmasa bile piyasada kaldığı süre boyunca konsolun rahatlıkla 100 milyonu geçeceğini düşünüyoruz.
 
     Düşüş beklentilerine rağmen Nintendo'nun Super Mario Galaxy 2, Wii Party, Pokemon Black&White, Yeni The Legend of Zelda, Metroid Other M, The Last Story ve Xenoblade gibi yapımlarla güçlü duruşunu devam ettirmesi bekleniyor.
 
 

Bu haberin bağlantısı
URL
Kaynak Nintendo Wii Wii Nintendo 2010 Satış rakamları DS finansal dönem mali dönem 71. dönem 70. dönem
Alpha Protocol'ın "Yetenek Gelişimi" Videosu EA Games'ten Yeni Bir Patent
Yorumlar yeniden eskiye doğru listelenmektedir. Sıralamayı değiştirmek için sağdaki menüyü kullanabilirsiniz.

ExOblivione

8.5.2010 18:08:44

0
E3 2010 da patlatacağı bomba gibi haberler ile ortada nataldır movedur bırakmayacak Nintendo. Nintendo ve oluşturduğu yeni pazar için Microsoft ve Sony'nin yeni oyuncakları ile sunacakları ne yazık ki Wii sahiplerinin 4 yıldır kullanmakta oldukları eski ve heyecan vermeyen bir teknoloji. Bu ancak xbox 360 ve Ps3 sahiplerinden Nintendo'yu horgörenleri tatmin eden bir yenilik olacaktır. hadin

xbox=360

8.5.2010 15:41:10

0
natalla ciktimi sudan cikmis baliga doncek haberi yok warda napcaz diye dusnyodur
    Siz de aşağıdaki form aracılığıyla yorum yapabilirsiniz.
Mesajınız
Üyeyim Üye Değilim

DonanımHaber üyeliğinizi kullanabilirsiniz.

E-Posta (Onay için gerekli.)

KÜNYE
Nintendo Wii
+ TAKİBE
AL
5 kişi bu oyunu takip ediyor.
Kullanıcı Videosu Yükle ▲ Siz de video yüklemek için tıklayınız