Gizle
Kullanmakta olduğunuz tarayıcı güncelliğini yitirmiştir. Bölüm Sonu Canavarı, sorunsuz bir gezinti için tercih ettiğiniz tarayıcının en güncel sürümünü kullanmanızı önerir.
Mobil Sürümü Görüntüle »

Kitap Önerisi: Innsmouth'un Üzerindeki Gölge

Bildiğiniz gibi Bölüm Sonu Canavarı üzerinde haftalık olarak oyun önerisi yazdığımız bir serimiz ve bunun dışında da yine haftalık olarak yazdığımız ve sizlere film ve dizi önerdiğimiz bir serimiz var. Bundan sonra bunların yanına bir de kitap ve çizgi roman önerdiğimiz bir seri eklemek istedik.

Kitap veya çizgi roman önerdiğimiz bu seride çok bilinmeyen eserleri önerme gibi bir kaygımız yok. Zaten bir kitap veya çizgi roman iyiyse anında popüler oluyor. Bu yüzden önereceğimiz kitaplar veya çizgi romanlar; yeni çıkmış olanlardan, değeri bilinmeyenlerden ya da önerdiğimiz sırada okumanızın mantıklı olacağı (Örneğin Dune filmi öncesi, Dune serisini okumak gibi.) eserlerden oluşacak. Özellikle çizgi roman önerilerinde; bir seriyi önermek yerine, tek cilt ile okuyup bitirebileceğiniz veya okumadan önce ekstra bilgiye sahip olmanıza gerek olmayanları önereceğiz. Son kıstasımız ise bu önerilerde sadece fantastik, bilim kurgu veya korku türündeki eserler olacak. Şimdi önerdiğimiz esere geçelim.

Kitap Önerisi: Innsmouth’un Üzerindeki Gölge (H.P. Lovecraft)
 
 
Korku türünün en önemli yazarlarından biri olan H.P. Lovecraft’ın, Nisan 1936’da yayınlanan polisiye, gerilim, korku türündeki kitabı Innsmouth’un Üzerindeki Gölge ya da orijinal ismiyle The Shadow Over Innsmouth sizlere bu başlık altında önerdiğim ilk eser.

Kitabı tanıtmaya geçmeden önce biraz H.P. Lovecraft’tan bahsetmek gerekiyor. H.P. Lovecraft edebiyat dünyasının, özellikle korku edebiyatı dünyasının en önemli yazarlarından biri. H.P. Lovecraft, yarattığı Ctulhu Mitosu ile birlikte oldukça büyük bir kesime ilham oldu. Ctulhu Mitosu’ndan esinlenen kitaplar dışında, film ve dizi sektöründe de oldukça fazla görüyoruz Lovecraft esintilerini. Lovecraftian isminde bir tür bile yaratılmış oldu. Lovecraftian türünü de özellikle oyunlarda sıkça görüyoruz. Bu türe ait olan oyunlar genelde bazı sorunlar ile çıksa da neredeyse hepsinin en başarılı olduğu nokta, atmosfer. Atmosferi bu kadar iyi yapabiliyor olmalarının en büyük sebeplerinden biri de Lovecraft’ın kitaplarında kullandığı betimleme ile bulunduğu ortamı muhteşem bir şekilde size hissettiriyor ve içindeymiş hissini yaratabiliyor olması.
 
 
Innsmouth’un Üzerindeki Gölge, Lovecraft’ın neredeyse diğer her kitabında olduğu gibi gotik bir tarza sahip. Kitabın son sayfasında ismini öğrendiğiniz ve hikâyeyi kendi ağzından size aktaran ana karakter, yolunun üzerinde bulunan Innsmouth Kasabası hakkında herkesin kötü düşüncelere sahip olduğunu ve orayı kötülediğini fark eder. Oraya gitmek istediğini söyleyen ana karakterimiz, oraya gitmenin bile ne kadar zor olduğunu fark edince en azından akşam olana kadar Innsmouth’u gezebileceğini düşünür ve yola düşer. Sonrasında ise Innsmouth kasabasının tüm sırlarını öğrenmeye başlar. Siz de onunla birlikte bu kasabanın sırlarını öğrenmeye başlarsınız.

Her ne kadar klişe bir hikayeymiş gibi gözükse de hikâyenin ilerleyişinde neredeyse hiç klişe bulunmuyor. Ancak burada eleştirebileceğim tek nokta ise hikâyenin anlatılış şekli. Sizin de tahmin edebileceğiniz gibi hikâye oldukça gizemli ve sonunu merak ettiriyor. Ancak ana karakterin, yani hikâyeyi anlatan kişinin şu anı değil de geçmişi anlattığını fark edince, hikayenin sonunu biraz tahmin edebiliyorsunuz. Spolier vermedim kesinlikle, yanlış anlaşılmasın. Kitabın ilk sayfasından itibaren karakterin geçmişi anlattığını fark edebiliyorsunuz.

Her ne kadar korku kitabı okumak; oyununu oynamak veya filmini izlemek kadar etkili olmasa da Lovecraft’ın korkuyu sonuna kadar hissettirdiğini söyleyebilirim. Sonuçta kitapta jumpscare yapılamayacağı için hikâyenin ve atmosferin oldukça iyi aktarılması gerekiyor. Lovecraft’ın en başarılı olduğu nokta da sanırım betimleme gücü. Çeşitli yazarların çok iyi betimleme yaptığını zaten daha önce okumuşsunuzdur veya biliyorsunuzdur. Ancak Lovecraft burada daha farklı bir şekilde öne çıkıyor. Elbette çoğu başarılı yazarın yapabildiği gibi Lovecraft da çevreyi ve atmosferi çok kaliteli bir şekilde size betimleyebiliyor. Ancak Lovecraft’ın bu kitap özelinde başardığı şey, sizlere kokuyu bile hissettirebilmek. Size kokuyu bile hissettirebilmesi ile hikâyenin atmosferine sonuna kadar giriyorsunuz ve çoğu film veya oyunun size yansıtamadığı şeyi başarmış oluyor, Lovecraft. Ayrıca “kötü” karakter veya karakterlerin betimlemesinde de her zaman bir açık kapı bırakıyor ve kişiden kişiye değişebilen bir suret yaratıyor.
 
 
Kısacası Innsmouth’un Üzerindeki Gölge, korku edebiyatı sevenler için okunması gereken bir kitap. Ayrıca daha önce hiç H.P. Lovecraft okumadıysanız, Innsmouth’un Üzerindeki Gölge başlangıç için en uygun kitap. Bu kitap ile başlayarak Lovecraft’a biraz hâkim olabilir ve diğer kitaplarına daha rahat bir şekilde geçebilirsiniz. Diğer kitaplarına oranla daha hafif bir dile sahip.

İthaki Yayınları, “Karanlık Kitaplık” serisi altında Innsmouth’un Üzerindeki Gölge’yi Mart 2020 tarihinde yeniden yayınladı. Hem kapak tasarımı hem de çevirisiyle İthaki’nin mükemmel bir iş çıkarttığını söyleyebilirim. 84 sayfadan oluşan bu eseri de sadece bir hafta sonunda çok rahat bir şekilde bitirebilirsiniz. Ayrıca kitabın fiyatı da oldukça uygun.
 

Bu haberin bağlantısı
URL
Kitap Çizgi Roman Öneri Tavsiye Marvel Image DC Fantastik Bilim Kurgu Korku Vertigo Innsmouth'un Üzerindeki Gölge h.p. lovecraft
Baldur's Gate 3 Teaser Fragmanı 6 Haziran Tanıtımını İşaret Ediyor Scorn Xbox Series X Fragmanı RTX 2080 Ti GPU'ya Sahip Bir PC'de Çalışıyormuş
Yorumlar yeniden eskiye doğru listelenmektedir. Sıralamayı değiştirmek için sağdaki menüyü kullanabilirsiniz.

BSC Misafiri

30.5.2020 20:37:01

0
Arkadaşlar call of cthulhu dark corners of the earth oyununu oynayıp bitirdiysebiz ve sevdiyseniz,oyunun temeli bu hikayedir.Mutlaka okuyun çok seveceksiniz.

BSC Misafiri

30.5.2020 19:16:06

0
guzel konsept su evrene ilgim var ama bir turlu giremedim

ezgiturali

30.5.2020 18:56:33

0
aa çok güzel bi format olmuş ellerinize sağlık. çizgi roman önerisini sabırsızlıkla bekliyorum :)
    Siz de aşağıdaki form aracılığıyla yorum yapabilirsiniz.
Mesajınız
Üyeyim Üye Değilim

DonanımHaber üyeliğinizi kullanabilirsiniz.

E-Posta (Onay için gerekli.)

KÜNYE
Kitap ve Çizgi Roman Önerisi
Kullanıcı Videosu Yükle ▲ Siz de video yüklemek için tıklayınız