Gizle
Kullanmakta olduğunuz tarayıcı güncelliğini yitirmiştir. Bölüm Sonu Canavarı, sorunsuz bir gezinti için tercih ettiğiniz tarayıcının en güncel sürümünü kullanmanızı önerir.
Mobil Sürümü Görüntüle »

FIFA 18 Alınmaya Değer Mi? "İlk Bakışta Göze Çarpmayan Yenilikler"


     Her yıl düzenli olarak çıkış yapan FIFA serisi bu yıl da FIFA 18'le karşımıza çıktı. Kimi kesimlerce oldukça beğenilen oyun kimileri için FIFA 17'nin kadro ve forma güncellemesinden ibaret. Peki gerçekten öyle mi? Belki ilk bakışta evet. Ancak detaylara inince FIFA 18'deki farklılıkları görmek mümkün.

     FIFA serisi geçtiğimiz nesilde olduğu gibi oyun motorunu ve beraberinde görsel çıtasını tüm nesil boyunca koruyor. Yani yeni bir konsol nesli gelmeden gözle görülür bir atmosfer farkı beklememek gerek. Arayüz kısmında da fazla bir değişiklik yok. Neredeyse geçtiğimiz yılın aynısı. Sadece renkler farklı. Peki o zaman nerede bu detaylar? Gelin birlikte bakalım.

     1. Yeni Dribbling Sistemi
 


     Oynanışa doğrudan etki eden yeni dribbling sistemiyle top sürme animasyonları değişiklik gösteriyor. Oyuncular eskiye oranla biraz daha hantal ve ani manevralarda eskisi kadar çevik değiller. Bu nedenle riskli hamleler yapmadan önce iki kez düşünmeniz lazım. L1/LB ile ince dokunuşlar yaparak top kontrolünüze esneklik katabilir, bu esnekliği pozisyonlar sırasında kendi lehinize kullanarak rakiplerinizi deyim yerindeyse bakkala gönderebilirsiniz.

     2. Gelişine Ortalar
 


     Geçtiğimiz yıllarda orta tuşuna bir, iki ya da üç kez basarak yerden havadan ortalar açabiliyorduk. Şimdi ise oyuncunuzun becerileri ve pozisyonun gerektirdiği durumlar her ortayı birbirinden ayırıyor. Aynı pozisyondan aynı şiddetle orta açmak istediğinizde kötü ortaları olan bir futbolcu şişirme bir orta yaparken Mesut Özil gibi bir oyuncu duruma göre koşu yoluna veya tam kafaya adrese teslim bir orta deneyebiliyor. Bu da kanat organizasyonlarını daha zengin kılıyor.

     3. Yeni Pratik Arenası
 


     Geçtiğimiz nesilden bu yana FIFA serilerinde bulunan ancak bana kalırsa son yıllarda pek kullanılmayan pratik arenası(eski FIFA'larda oyun pratik arenasında başlardı) FIFA 18'de yenilenmiş görüntüsüyle karşımıza çıkıyor. Duran top çalışmak, beceri hareketlerini rahat bir şekilde denemek veya kalecilik yönünüzü geliştirmek için her yıl olduğu gibi pratik arenasında bol bol antrenman yapabilirsiniz.

     4. Atlanabilir Ara Sahneler
 


     FIFA 18, bu yıl Alex Hunter'ın hikayesini konu alan Yolculuk Modu'nun 2. sezonunu konu alıyor. Geçtiğimiz yıla göre farklılıklardan biri de bu noktada ortaya çıkıyor. Ara sahneler sırasında X/Kare tuşlarına basarsanız sahneyi atlayabilmeniz için sol alt kısımda bir bar çıkıyor. Bu bar dolana kadar basılı tutarsanız mevcut ara sahneyi geçebiliyorsunuz.

     5. La Liga ve MLS İçin Resmi Maç Arayüzü
 


     Geçtiğimiz yıl İngiltere Premier Ligi'nin resmi maç arayüzünü bizlere sunan FIFA bu yıl da İspanya La Liga ve Amerikan Futbol Ligi MLS'in maç arayüzlerini oyunculara sunuyor. Açılış sinematiklerinden kadro tanıtımlarına ve skor tablosuna kadar tüm detaylar bu liglerin maçları televizyonda nasıl veriliyorsa FIFA'da da o şekilde karşımıza çıkıyor. Böylelikle bu liglerin takımlarıyla maç yaparken daha gerçekçi bir atmosfer yaşama fırsatı buluyoruz.

     6. Coğrafi Konuma Göre Işıklandırma
 


     Frostbite oyun motorunun ışıklandırmalar konusunda oldukça başarılı olduğunu söyleyebiliriz. Bu durumdan faydalanan bir diğer yeni özellik ise coğrafi konuma göre yapılan ışıklandırmalar. Televizyonda maç özetleri izleyenler bilir. Ülkelere göre stad atmosferleri değişiklik gösterir. Örneğin Almanya ve İngiltere'de güneşli berrak bir hava hakimdir. Arjantin ve Brezilya gibi yerlerde maç atmosferi daha karanlıktır veya İtalya'da genelde daha sisli ve puslu bir hava hakimdir. FIFA 18'le birlikte stadyumların güneşe göre konumları hesaplanmış durumda. Dolayısıyla her stada farklı noktadan ışık geliyor. Böylelikle aynı hava şartlarında yaptığınız maçlar ülkelere göre farklı atmosferler gösterebiliyor. Amerikan Ligi'nde yaptığınız bir maçla Fransa'da yaptığınız maçın atmosferi birbirinden ayrılıyor.

     7. Yeni Stadyumlar
 


     FIFA 18 geçtiğimiz yıl olduğu gibi 20 Premier Lig takımının tamamının stadyumlarını lisanslı bir şekilde bünyesinde barındırıyor. Geçtiğimiz yıla ek olarak 4 yeni stadyum FIFA 18'de oyuncuları bekliyor. Bunlar Atletico Madrid, LA Galaxy, Huddersfield ve Brighton takımlarına ait.

     8. Karakter Kişiselleştirmeleri
 


     Yolculuk modunun 2. sezonuyla birlikte sadece ara sahneleri geçmekle kalmıyor artık Alex Hunter'ınızı kişiselleştirebiliyorsunuz. Dövmeler, saç ve sakal modelleri, kıyafetler gibi alanlarda Alex Hunter'ın imajını kendiniz belirleyebilirsiniz.

     9. Yanarlı-Dönerli Gol Sevinci
 


     Sanırım en doğru başlık bu olacak; Yanarlı-dönerli. Amerikan Futbol Ligi MLS takımlarından Seattle Sounders'ın stadında maç yapar ve gol atarsanız gerçekte de bu stadyumda atılan gollerden sonra olduğu gibi kale arkasındaki düzeneklerden alevler püskürüyor.

     10. Saha Kenarı Detayları
 


     Kuzey ve Güney Amerika stadlarında maçlar sırasında saha kenarlarında görmeye alışık olduğumuz konfetiler FIFA 18'de de mevcut. Daha çok FIFA'nın geçmişteki Dünya Kupası özel oyunlarında aşina olduğumuz atmosfer FIFA 18'de daha sık karşımıza çıkacak.

     11. Tek veya Çift Oyuncuyla Santra
 


     Futbolu yakından takip edenlerin bileceği üzere geçtiğimiz yıl yapılan kural değişikliklerinden sonra takımların santrada topu ileri oynama zorunluluğu kalktı. Bu nedenle pek çok takım artık tek oyuncuyla santra yapıyor. Ama yok ben çift oyuncuyla santra yapmak istiyorum derseniz santra sırasında L2/LT tuşuna basılı tutarak 2. oyuncuyu çağırabilirsiniz.

     12. Ultimate Team Paket Açılış Sahneleri
 


     Paket açılımları pek çok oyuncu için oyunun en heyecanlı anları. Özellikle yıldız bir futbolcu çıktığında kontrolcüsünü duvara fırlatan, sandalyesini kıran(!), çılgına dönen FIFA yayıncıları sosyal ağlarda kendilerini gösteriyor. FIFA 18'de artık yıldız bir futbolcu çıkarttığınızda yeni bir kutlama ekranıyla karşılaşıyorsunuz. Nadir çıkan bu oyuncuların pek çoğunun da kendine has bir geliş şekli var. Kimisi "geldik yine" dercesine dururken kimi havada zıplıyor, kimileri de kendisiyle özdeşleşmiş sevinçlerini size gösteriyor. Şahsen sıkı bir Ultimate Team oyuncusu değilim ama hepinize monitörünüzde gövde gösterisi yapan birer Ronaldo diliyorum :)

     13. Toptan Kaçan Taraftarlar
 


     Futbol oyunlarında belki kameradan uzak oldukları içindir bilinmez ama seyirci tepkilerindeki ince detayları pek fark etmeyiz. Aslında bu pek çok oyun için geçerli. Üzerlerine gelen çok sert bir şutta hiç oralı olmayan taraftarlar veya ralli oyunlarında 200'le üstlerine sürdüğünüz seyircilerin kaçışmaması sizi bir nebze de olsa atmosferden soğutur. FIFA 18'le birlikte artık üzerine top gelen seyirciler başlarını ellerinin arasına alarak kendilerini korumaya çalışıyor. Ufak ama güzel bir detay.

     14. Taraftarla Gol Sevinci
 


     Özellikle saha ile seyircileri yalnızca bir reklam panosunun ayırdığı maçlarda gol sevincini tribüne koşarak yapan futbolcuları görmüşsünüzdür. FIFA 18'le birlikte gol sonrası seyircilere koşarsanız buna benzer sahneler yaşamanız mümkün.

     15. Tribün İzdihamı
 


     Kimi zaman ciddi bir tehlike halina gelen izdihamlar da FIFA 18'de yerini almış. Gol sonrası tribünlere koştuğunuzda o bölgede oturan taraftarların size doğru yaklaştıklarını görebilirsiniz. Kısacası bu yıl seyircilerle etkileşimi bir tık öteye götürmüşler diyebiliriz.

     FIFA 18'de ilk etapta fark edilmese bile bu gibi yenilikler mevcut. Bunların haricinde kariyer modundaki, ofiste transfer görüşmesi sahneleri, transfer listelenizdeki oyuncuların forma seçim ekranlarındaki gibi ekrana gelmeleri, sonraki satıştan pay ve minimum serbest kalma bedeli gibi sözleşme detayları, geçtiğimiz yıla oranla bir nebze düşürülen oyun temposu ve biraz daha ışıl ışıl görünen formalarla birlikte FIFA 18, meraklısı için pek çok yeniliği bünyesinde barındırıyor.
 

Bu haberin bağlantısı
URL
EA Sports FIFA 18
The Last of Us Part II, 2019'da Gelebilir FaZe, EPICENTER 2017 Avrupa Elemelerini Başarıyla Tamamladı
Yorumlar yeniden eskiye doğru listelenmektedir. Sıralamayı değiştirmek için sağdaki menüyü kullanabilirsiniz.

BSC Misafiri

10.10.2017 12:14:04

0
quote:

Orjinalden alıntı: BSC Misafiri momentum varmı yokmu ondan bahsedin...varsa bu anlatılanların hepsi fasafiso...
Kanka oyna işte o bicimi çıktı biz enayi gibi verdik 170'i sen beleşe dene varmı yok mu momentum, sinüs, cosinus.

rambocuk

10.10.2017 02:47:48

0
defansif olarak sadece işi size bırakması kontrolünüz dışındaki tüm oyuncuları futbolla defans yapmakla kademe yapmakla yahu adam gole gidiyor defansın izliyor herşeyi size bırakmış oyun ve bu çok zorluyor bu sene çok kişi kol kıracak onun dışında gayet güzel

haktan24

10.10.2017 01:27:08

0
17 uzun süre oynadıgım için 18 in demosunu indirdim ve acık net kesinlikle alınması gerekir ilk başlarda evet ucuk kacık fark görünmüyor ancak fazlasıyla yenilik mevcut grafikler ısıklandırmalar özellikle mükemmel gercege yakın olmus taraftara zaten laf yok taraftara top gidiyor yüzünü saklıyor gol sevincinde taraftarın arasına gidebiliyorsun konfeti gibi ufak ama oyuncuyu baglayan ince detaylar var taraftar gercek gibi aynı özellikle real madrıd stadı veya bercelona stadı olsun mükemmel bir ambiyans var ve gercekten içine cekiyor sizi oyuncu hareketleri iyileştirilmiş oyun daha gercege yaklasmıs fifa 17 deki gibi seri hızlı degil oturaklı ve olması gerektigi gibi adamlar yine yapmıs uzun lafın kısası indirime girdigi zaman ps4 sürümünü alıcam cünki alınması gereken bir oyun olmus kesinlikle burdada acık acık yazılmıs

BSC Misafiri

10.10.2017 00:29:51

0
momentum varmı yokmu ondan bahsedin...varsa bu anlatılanların hepsi fasafiso...

kaplan3461

9.10.2017 20:41:41

0
Ne olursa olsun mutlaka fifa her sene alinabilir seviyede geliştiriyor oynanabibirlik değişiyo gecen sene ortalar saçmaydı düzeltmişler demoda gördüğüm kadarıyla ama oyun pahali fiyat luks bence bunun tartişiliyor olması lazım fiyat normale cekilmesi lazım mesala 200 ki buna normal demek de yanliş biraz beklesek dıyoz orda ultiam team de takım kurmada gerı kaliyon ama olsun kalayım normale ınmesse fiyat storeden yılbaşi yarı fiyata alırım.

Wayward Son

9.10.2017 19:23:45

0
Oyun iyi güzel hoş. Kalecileri de bir nebze adam ettiler ancak. - Kariyer modundaki çökme sorunları kabul edilebilir cinsten değil. Ve hala da çözüme kavuşmadı. Şöyle ki, yeni transfer ettiğiniz oyunculardan bazıları yüzünden maç başlamadan önce oyun çöküyor. Ve bu tamamen rastlantısal bir şekilde oluyor. Bazıları son gün transferleri yüzünden dese de ben dahil birçok oyuncu son gün haricinde de bunu yaşıyor. - Işıklandırma bence berbat. Oyungezer'de de dile getirilmiş. Kör edici cinsten ve bazı stadyumlarda gereksiz bir kahverengi tonu hakim.
    Siz de aşağıdaki form aracılığıyla yorum yapabilirsiniz.
Mesajınız
Üyeyim Üye Değilim

DonanımHaber üyeliğinizi kullanabilirsiniz.

E-Posta (Onay için gerekli.)

KÜNYE
FIFA 18 ÇOKLU PLATFORM
+ TAKİBE
AL
4 kişi bu oyunu takip ediyor.
Kullanıcı Videosu Yükle ▲ Siz de video yüklemek için tıklayınız