Gizle
Kullanmakta olduğunuz tarayıcı güncelliğini yitirmiştir. Bölüm Sonu Canavarı, sorunsuz bir gezinti için tercih ettiğiniz tarayıcının en güncel sürümünü kullanmanızı önerir.
Mobil Sürümü Görüntüle »

Elektronik Spor Tarihindeki En Yüksek 10 Ödül Havuzu

 
     Ödül havuzu kavramı elektronik sporda espor takımlarını ve oyuncularını ilgilendiren ve haberlerimizde turnuvalardan bahsederken bolca kullandığımız bir kavram. Ödül havuzu, espor oyuncuları ve takımları doğrudan ilgilendirmekle beraber, rekabetin önemli unsurlarından biridir. Günümüzde nasıl bir futbol takımı Şampiyonlar Ligi şampiyonu olup büyük paralar kazanıyorsa elektronik spor için de ödül havuzu aynı şeyi temsil eder. Oluşturulan turnuva için belirlenmiş para miktarı turnuvada yer alan veya sıralamaya giren takımlara pay edilir. Bu nokta da içeriğimizde elektronik spor tarihinde düzenlenmiş turnuvaların en yüksek 10 ödül havuzunu yer edeceğiz.
 
 
 
İlk espor ödülü 1997 yılında Quake oyuncusu Dennis "Thresh" Fong, Quake'in geliştiricisi John Carmac'ın elinden kırmızı bir Ferrari 328 teslim alarak kazandı. Ardından 2006 yılında Johan "Toxjq" Quick, WSVG Quake 4 şampiyonu olduğunda Rolex marka saat ödül olarak verildi. Elektronik spor müsabakaları ilk düzenlenmeye başladığında turnuvaların azlığı nedeniyle ödül sadece şampiyonlara sağlanan kazanç niteliğindeydi. Ardından oyun geliştiricileri ve şirketler tarafından oyuncu popülasyonunun artmasıyla birlikte kitle fonlaması (crowdfunding) sistemiyle ödül havuzu ve espor oyuncuları için bir destek sağlandı. Böylelikte Dota 2, League of Legends, CS:GO gibi oyunlar zaman içersinde endüstride büyük ve sistematik bir şekilde ödül havuzu oluşturmayı başardı.
 
 Turnuva Serilerine Göre Genel Ödül Havuzları
 
 1- The International 7 - 24.6 Milyon Dolar

Valve'nin Dota 2 oyunu için yıllık düzenlediği dünya şampiyonası, espor ödül havuzlarının rekorunu 7 yıl üst üste kırdı. 2011 ve 2012'de toplam 1.6 milyon dolarlık ödül havuzu sunarken bu rakam 24.6 milyon dolara ulaştı ve espor tarihinin en çok kazandırdığı ödül havuzlarının başarılı bir örneği oldu.
 
 2- League of Legends 2016 Dünya Şampiyonası - 5 Milyon Dolar
 
Bu yıl Riot Games, oyuncuların takımlarını desteklemesi için oyun içine getirdiği eşyaların satışlarından elde ettiği geliri turnuva ödül havuzuna ekledi. Başlangıçta 2 milyon dolar olan bu rakam satışlardan sonra 5 milyon dolara çıkarıldı ve oyunun tarihindeki en büyük para ödülü oldu.
 
 3- Dota 2 Asya Şampiyonası - 3 Milyon Dolar

Dota 2'nin Asya'da gerçekleştirilen "major" turnuvası. Dota 2 Asya Şampiyonası, 2015 yılında 3 milyon dolar ödül havuzuna sahipti. Şanghay'da gerçekleştirilen etkinlikte Evil Geniuses takımı Vici Gaming'i 3-0 yenerek ödülü kazandı.

4- The Dota 2 Valve Majors - 3 Milyon Dolar
 
Dota 2 major turnuvalarının turnesi kapmasında etkinlik 3 sene boyunca gerçekleştirildi. Toplamda 9 milyon dolar ödül havuzu pay edildi. OG takımı 2015 ve 2016 yılında düzenlenen turnuvanın şampiyonu olmayı başardı.

5- The 2015 Smite Dünya Şampiyonası - 2.6 Milyon Dolar

Smite oyununun ilk dünya şampiyonası niteliğindeydi. Hi-Rez Stüdyoları, kitle fonlaması uyguladıktan sonra ödül havuzunun toplam 1.6 milyon dolar arttığını bildirdi. Cognitive Gaming turnuvanın şampiyonu oldu ve 1.3 milyon doları evine götürdü.
 

6- 2016 Halo Dünya Şampiyonası - 2.5 Milyon Dolar 

Microsoft Stüdyoları tarafından desteklenen 2016 Halo Dünya Şampiyonasının ödül havuzu için 2.5 milyon dolar belirlendi. Turnuvayı CLG takımı kazandı ve 1 milyon doların sahibi oldu.

7- 2016 Call of Duty World League Şampiyonası - 2 Milyon Dolar 

Activision, 2016 Call of Duty World League Şampiyonası için toplam ödül havuzunu geçtiği yıl düzenlediği turnuvalara kıyasla 2 katına çıkarttı ve 2 milyon olarak belirledi. Düzenlenen bu turnuva Call of Duty tarihinin en yüksek ödül havuzlu turnuvası niteliğinde.

8- 2017 Mid- Season Invitational - 1.6 Milyon Dolar 

League of Legends turnuvanısının 3. serisi gerçekleştirildi. Başlangıçta 250.000 dolar ödül havuzu oyun içi satış gelirleriyle birlikte 1.6 milyon dolara yükseldi.

9- 2016 World Esports Games - 1.5 Milyon Dolar 

Geçtiğimiz sene Çin'de gerçekleşen turnuva, Çin'in satış devi Alibaba tarafından düzenlendi. CS:GO ve Dota 2 oyunlarında toplam 1.5 milyon ödül havuzu pay edildi.

10- ELEAGUE Sezon 1 - 1.4 Milyon Dolar 

Turner Sports şirketinin ilk CS:GO turnuvası ELEAGUE sadece inanılmaz maçlar sunmakla kalmadı aynı zamanda oyun tarihindeki en büyük ödül havuzlarından biri oldu.

 
 Genel Olarak  En Büyük Ödül Havuzları
 

1) The International 7 - 24.6 Milyon Dolar

2) The International 6 - 20.4 Milyon Dolar

3) The International 5 - 18.4 Milyon Dolar

4) The International 4 - 10.9 Milyon Dolar

5) 2016 League of Legends World Championship - 5 Milyon Dolar

6) 2017 League of Legends World Championship - 4.9 Milyon Dolar

7) 2015 Dota 2 Asia Championship - 3 Milyon Dolar

8) The Dota 2 Majors - 3 Milyon Dolar

9) The International 3 - 2.8 Milyon Dolar

10) 2016 Smite World Championship - 2.6 Milyon Dolar

 

Bu haberin bağlantısı
URL
Dragon Ball FighterZ Açılış Sinematiği Mousesports Dota 2 Kadrosu Dağıldı

İçeriğe ait yorum yok

Mesajınız
Üyeyim Üye Değilim

DonanımHaber üyeliğinizi kullanabilirsiniz.

E-Posta (Onay için gerekli.)

Kullanıcı Videosu Yükle ▲ Siz de video yüklemek için tıklayınız