Gizle
Kullanmakta olduğunuz tarayıcı güncelliğini yitirmiştir. Bölüm Sonu Canavarı, sorunsuz bir gezinti için tercih ettiğiniz tarayıcının en güncel sürümünü kullanmanızı önerir.
Mobil Sürümü Görüntüle »

EA: "Oyunların Geleceği Free to Play"


      Oyun dünyasının yükselişe geçen sistemlerinden Free to Play, ileride daha da büyüyeceğe benziyor. Crytek'in yorumlarından sonra Electronic Arts cephesinden de destekler nitelikte bir açıklama geldi. Peter Moore, gelecekte bütün oyunların Free to Play sistemine geçeceğini söylüyor.
 
     Kotaku'ya açıklama yapan Moore, "Bence gelecekte microtransaction sistemi bütün oyunlara sıçrayacak, oyunların hepsi Free to Play'e geçiş yapacak." sözlerini söyledi. Moore, "Şimdilik iş gücümüzü oyunların kaç milyon sattığını ölçerek görüyoruz fakat belki ben emekli olduğumda bu değişecek. Ben emekli olduğumda yüz milyonlarca insan bir oyunu oynayacak. Şimdi bile bu oyunculardan günlük 5 veya 6 cent kazanıyoruz. Ne zaman olur, belki 5 belki 10 yıl sonra fakat bence gelecekte oyunlar ücretsiz olacak." açıklamalarını yaptı.
 

Bu haberin bağlantısı
URL
electronic arts free to play ücretsiz oyun
Need for Speed Filmi DreamWorks'ten Geliyor! NBA 2K13'ün Kapağını Bu Yıldızlar mı Süsleyecek?
Yorumlar yeniden eskiye doğru listelenmektedir. Sıralamayı değiştirmek için sağdaki menüyü kullanabilirsiniz.

Return to Monke

24.6.2012 09:03:58

0
Ea değil €a™ yani €uro Arts™

BlackBeasT

24.6.2012 05:08:36

0
@Wayward Son US piyasası adamı bitirir elmas fiyatlarına bakarmısın (1k elmasa 65 tl) Burda (tahtakaleye yakın ) 8k elmas 55 tl F2P'de olsa elmas piyasasını ben sevmin çok parlıyor,gözüm kamaşii...

4BSO7UTION

24.6.2012 04:29:22

0
Valla aslanların kaplanların falan "İlerde et yemeyeceğiz, ot yiyeceğiz" demesi gibi bir şey bu.

akabeyss

23.6.2012 16:57:39

-2
evet free to play gelecek. örnek olarak facebook oyunları ve league og legend verilebilir. bir ara benim de aklıma gelmişti bu.

Wayward Son

23.6.2012 15:38:21

0
quote:

Orijinalden alıntı: CoolMnaiaC @Wayward Son iş üstünde basarsın ya pis yakalamışsın (hikayeci51) arkadaşı, paylaşdığın linki şimdi baktım Asıl mağdur kimmiş gördük (hikayeci51) yeniden sonradan edit yap benim nickide cümle başında kullan bakem.. F2P gelecek olsaydı Steam şimdi online dağıtıcı olarak 1.numara olurmuydu,EAnin bu açıklamaların altında başka hinlik var.Yakında kokusunu salar..:D
Adamlar BF3 CD key fiyatına sadece kıytırık oyun içi para alıyorlar, sonra ''vay efendim F2P oyuncu dostudur''. O değil de kur farkı neymiş öyle 8k gold nere 1k gold nere, çok bozdu piyasa çok

BlackBeasT

23.6.2012 11:47:08

0
@Wayward Son iş üstünde basarsın ya pis yakalamışsın (hikayeci51) arkadaşı, paylaşdığın linki şimdi baktım Asıl mağdur kimmiş gördük (hikayeci51) yeniden sonradan edit yap benim nickide cümle başında kullan bakem.. F2P gelecek olsaydı Steam şimdi online dağıtıcı olarak 1.numara olurmuydu,EAnin bu açıklamaların altında başka hinlik var.Yakında kokusunu salar..:D

- The Stig -

23.6.2012 02:03:55

0
oyunları sırf millet alıp oynasınlar diye ücretsiz olacak.. fakat 5 dakika sonra HOP bir mesaj.. eğer oyuna devam etmek istiyorsanız full versionunu satın almak zorundasınız.. yada şu şu şeyi kullanabilmek için 4.ek paketi yada şu dlc'yi indirmelisiniz.. DLC mi? sudan ucuz sadece 49 dolar :D

GoldPunch

23.6.2012 01:31:33

0
Bir an yine Crytek konuşuyor sandım.

classf2re

22.6.2012 22:08:31

0
Serilerininde,oyun dünyasınında b..kunu çıkardın EA.Dışkı verdiler yine akıllanmadın.Aferin oğlum hiç akıllanmayın,hiç iyi bir şey yapmayın.Geberene kadar para içinde yüzün boğulun.Bunlara denecek tek bir söz var: "Son balık öldüğünde, son nehir kuruduğunda, son ağaç kesildiğinde beyaz adam paranın yenmediğini anlayacak."(Kızıl Derili Atasözü) Lanet olası beyaz adam!

BlackBeasT

22.6.2012 21:10:27

0
@hikayeci51 Ben kendi yaşadığım olayı anlattım ,beni ırgalamaz F2P oynarsın yada oynamazsın para senin zevk senin,Kimseyi yönderme gibi düşüncem yok F2P oyun modeli oyun dünyasının geleceği olamaz ,tamamen oyun yapımcısın dayatmaları ile oynamak zorundasınız , bilgisayara kurana kadar bedava orası doğru peki sonrası (baba KK versene item alıcam ) EAnın yapmak istediği oyun gündemi değiştrip F2P ile ilgili planlarına zemin hazırlamak ,F2P sanki yeni 1 şey gibi anlatıyorlar oysaki yıllardır var..

Wayward Son

22.6.2012 21:02:41

+1
İnsanların yalanları ne kadar kolay ortaya çıkıyor :) http://forum.donanimhaber.com/m_50240753/tm.htm Böyle konu açmış adam. F2P'de gördüğü muamele belli, aldığı hizmet belli. Bir de para ödemem diyo F2P2ye, ''burda 8k elmas 55 tl iken us versiyonu indirip 1k elmasa 65 tl nie veriyim ben manyakmıyım'' F2P'ye para vermem diyen adamın o zaman böyle bi şey söylememesi gerek. Sömürülmeye devam et sen.

vergosa

22.6.2012 20:56:01

-1
bence de ole olsun herkes korsan oynucagına bedava oynasın parayla alsın

Wayward Son

22.6.2012 20:49:47

-1
Beyler küstü adam napsak acaba ? :) Fifa Online örneği verirsen karşına Fifa 12'yi koyarım tabi. F2P oyunun kalitesi Gaziosmanpaşa Şanzelize Kafe ise Fifa 12 Hard Rock Cafe'dir. Sen Şanzelize'de takılmayı sevebilirsin ama benim midem kaldırmaz. Kalite anlayışın çok düşük malesef. Daha iyisini görmediğin için sana göre en iyisi Lol'dür. Bir gün git Uncharted oyna, Gears of War oyna, Skyrim oyna. Azcık kaliteli oyun gör.

r0ket

22.6.2012 20:43:02

-2
istediğiniz kadar yırtının f2p öcü kaka demeye devam edin. f2p de gelecek çoluk çocukda dolacak gramda zevk almayıp basıp gideceksiniz bu diyardan bende gidip kına yakacam. oldumu? trolden başka bi kelime öğrenince hitap biçiminizide değiştirirsiniz. mütevazılığıda sizden öğrenecek değilim. hem mütevazı olunacak bi durumda yok f2p gelecek diyorsam gelecek, talep etmek değil arz etmek önemli diyorsam doğrusu bu olduğundan. f2p oyuncunun dostudur. siz istesenizde istemesenizde bu böyle olacak. dlc ile probleminiz varsa almazsınız olur biter. sanki ea yada x firması ümüğünüze çöküyor bunu illada alacan diye. şu ön yargılı düşüncelerinizi kırmayı deneyin ve sonra yorum yapmayı bi öğrenin. neymişde laf koymakmışda trolmüşde korsancıymışda... akıl sahibi olmadan fikir sahibi olunca sizlerin yorumları ortaya çıkıyor. dışardan bakan bi göz eminim kimin haklı kimin cacık olduğunu görüyordur... fifa 12 yi online oynama hayali kuran süper zekaya da iyi günler dilerim. son mesajıma işlem yaptırmış zatın biri. ona istinaden yazayım. dahada gelmem buraya. sonradan edit: coolmanyak nickli arkadaş, oyun kapatma sadece f2p de olan bişi değil. yarın bi gün olacak olsa wow da çat diye kapanır. oyuna girişte kabul edilmiş sözleşmeler var. insanları yanlış yönlendirmeyin.

BlackBeasT

22.6.2012 20:34:15

-4
F2P gizli açılımı (Free to Pay) ..:D play değil ,konuya dönersek 3 yıldan fazla F2P denilen oyunu oynadım adı Project Torque kendi içinde mmo barındıran online yarış oyunu lisanlı araçları para ile satılıyor, lisanslı olmayan araçlar ise oyunda yarış kazandıkça kazandığınız RPler yada XP ile alıyorsunuz ve level yükseltiyorsunuz.. 3yıl gibi süre başında zaman harcayınca yarışlardan kazandığınız para,level ve araç listeniz zengin oluyor, olay burda başlıyor kredi kartı ile lisanlı araç alan kişi eğer siz lisansız araç ile girerseniz beğenmeyip odadan atabiliyor (nerde eşitlik) hani bu oyun bedavaydı? onuda geçdim zamanla F2P oyun yapımcısı baktı para gelmiyor 1 patch ile level ve RP kazandırmayı zorlaştırıyor,sizi eğlenmek için oynuyorsunuz ama level ve yarışları kazanıp oyun içi para damla damla geliyorsa sizi soğutuyor. Asıl bomba bilenler bilir Project Torque serverlarını kapattı , benim 3 yıllık emeğim oyun içinde alınıcak bütün araçlarım gitti..hesabını kim vericek eğer ben kredi kartı ile lisanlı araçları alsaydım paramda yanıcakdı kısaca F2P oyun şekli oyun dünyasına hiç 1 katkısı olmaz giden periyodik olarak giden paranızdan başka.... (-) verenler F2Pci çocukların profilinide iyi bilirim ,arkadaşımın NetCafesi vardı orda görürdüm ,üstllerine kıyafet alıcak parası yoktur ama salak 1 oyuna her ay 60-80tl gözü kapalı verir..

deerhunter1980

22.6.2012 20:19:08

0
sevgili masalci arkadasim arz ve talep paralel yuruyen islerdir istedigin kadar bir urunu arz et talep olmadikdan sonra iflas bayragini cekersin benim cok bilmis kardesim.Keske butun oyunlar bedava olsa hangi salak firma sana bedava oyun oynatir.F2P gelsin her bolume her ivira zivira para vermeye basla o zaman gorurum ben seni arti olarak oyun kalitesinin asla su anki kadar kaliteli olamayacaginida bil ona buna para isteyince oyundan soguycaginda ayri bir gercek.Cok bilmislik taslayan ben degilim azicik mutevazi olmasini ogren karsindaki adamin ne oldugunu bilmeden cok bilmislik taslama.

gam3hunter

22.6.2012 20:08:45

+2
hikayeci51 ahanda sitenin yeni baş trolü :) arkadaş başından beri Wayward Son laf sokma derdindesin ve başından beri saçma sapan firmaları sistemleri savunuyorsun eğer oyunculuğun geleceği bu olursa şimdilerde gizliden gizliye oyuncunun cebini sömüren firmalar bunu göz göre göre yapacaklar kaldı ki şuan ki oyunların fiyatlandırmasından yola çıkıyorsun sence öyle mi olacak ?! bundan belli zaman öncesine gidip dlc mantığını anlatsan böyle birşey yaparlarsa kimse dlc almaz derdi ama artık dlc almak doğal normal oldu tıpkı bunun gibi olacak kaldı ki ea ea demekten ağzın genişleyecek para mı veriyorlar oğlum sana !? adamları ne yücelttin arkadaş ea iyi hizmetler verdiği kadar kötü hizmetler vermiştir ?! en basitinden bugün hepimiz ttnet'e sövüyoruz ee oda büyük firma oda çoğu kişinin evine internet girmesine vesile oldu laf etmeyelim bu kafayla ooo ?!?!? kapitalist düzen diye az önce millete yardıran adam gelmiş neler zırvalıyor____daha geçen diablo 3'e laf koymak için haber haber diablo 3 arıyordun şimdi de trollük yapacak yer buraya bulmuşun hayırlı olsun

Wayward Son

22.6.2012 19:56:17

-1
Bana cahil diyen adamdan maliyet hesabı bekliyorum halen:)) Saydığı NFS, Fifa Online gibi yapımların kalitesi ortadayken, sonlarında Online yazmayan versiyonlarına göre ne kadar düşük kalitede oldukları ortadayken burda ahkam kesmek asıl cahilliktir. Sırf sen korsancısın, sırf senin kalite algın yerlerde diye (sen ve senin zihniyetindeki tiplere söylüyorum) kimse kusura bakmasın dandik oyunlar oynamaya tepkisiz kalamam. Fifa Online nere, Fifa 12 nere. Daha oynamadan, bilmeden karşılaştırma yapıyor. Yazık.

deerhunter1980

22.6.2012 19:52:48

+1
adamlar demekki bi zaman sonra milleti soymayi kafaya koymuslar.

Wayward Son

22.6.2012 19:45:49

+5
quote:

Orijinalden alıntı: BSC Misafiri Sanki Online Pass ve DLC sistemleri oyuncuların çok beğenisini kazandı da F2P hayatımıza yerleşince her şey harika olacak. Wayward Son@ Bende zaten harika demedim. Yani... Yada boşver neden biz oyuncular bu tür sömürü sistemini protesto etmiyoruz. Dlc geldi tamam dedik. Online Pass geldi. Tamam parasını veririz dedik. Ama niye başından karşı çıkmadık. SOPA denen internet kısıtlayan yasayı nasıl önlemeyi başardıysak. Bence bunlarıda başabiliriz.
Premium almadım, almayı da düşünmüyorum Armored Kill BF ruhunu taşıyor ''gibi'' dursa da hem olayın sömürüye kayması hem de hali hazırda soğumam DLC saçmalığından uzak tutuyor beni. Starhawk gibi, Witcher 2 ve hatta BC2 gibi gerçekten oyuncuyu koruyan, adam yerine koyan yapımlar istiyoruz.

AutumnRain

22.6.2012 19:45:24

0
Zaten böylede FTP gibi para alıyorlar aradan.Ekstra şeyler almazsan zaten oyunda ezik oluyorsun.

Wayward Son

22.6.2012 19:41:03

-1
''AAA olsa ne olur olmasa ne olur'' diyen adamın beni bilgisizlikle suçlaması. Epic fail.

BSC Misafiri

22.6.2012 19:39:01

0
Sanki Online Pass ve DLC sistemleri oyuncuların çok beğenisini kazandı da F2P hayatımıza yerleşince her şey harika olacak. Wayward Son@ Bende zaten harika demedim. Yani... Yada boşver neden biz oyuncular bu tür sömürü sistemini protesto etmiyoruz. Dlc geldi tamam dedik. Online Pass geldi. Tamam parasını veririz dedik. Ama niye başından karşı çıkmadık. SOPA denen internet kısıtlayan yasayı nasıl önlemeyi başardıysak. Bence bunlarıda başabiliriz.

Return to Monke

22.6.2012 19:31:37

0
Eğer F2p oyunlar çıkmaya başlarsa işler kötüye gidicektir kesin.Mesela Bf8 f2p çıktı diyelim.Neresi f2p olucak acaba?Hangi yönü?Kesinlikle para istiyeceklerdir.Bence böyle paralı devam etsinler.Alıştık artık.F2p olursa herş eyi para olucak zaten.Gerek yok...

Wayward Son

22.6.2012 19:23:39

0
hikayeci Premium almadım ki :) Sadece BF3 var. Fiyat örneği verdim sadece. http://www.thesixthaxis.com/2011/04/07/battlefield-3-marketing-budget-to-be-100-million/ BF3'ün pazarlama bütçesi sadece 100 milyon dolar. Hesap yapmayı seviyorsun anlaşılan. F2P olan ve EN AZ BF3 kadar üst düzey bir BF oyununun bütçesinin nereden karşılanacağını bana detaylı bir şekilde açıklarsan sana dediklerimin TÜMÜNÜ geri alacağım :)) Lol'ün vs yapım maliyeti nedir ki bana onlardan örnek veriyorsun? AAA oyunlardan bahsediyoruz. Firmalar eğer AAA oyunları (ki Crytek'in bu yönde açıklaması var), 100 milyon dolar bütçeyle hazırlanan oyunları F2P yaparlarsa oyuncuların cepleri bayaaaaa hafifler. O maliyeti bir yerden çıkarmak zorundalar çünkü, tek adres var o da bizler. O yüzden en temizi verirsin 50-60 dolar, alırsın oyunu tamamen keyfine bakarsın. Savunduğun sistem bir kere AAA oyunlar için uygun değil. Kimse de herhalde Lol ve onun klasmanındaki oyunların ''oyunculuğun geleceği'' olduğunu savunamaz.

r0ket

22.6.2012 19:16:25

-4
wayward son a attığım özel mesajdan alıntı: ya bide bu zevk meselesi f2p de para harcamak zevk işi. sömür var sömürü var diyonda sömürü zorla yapılır. f2p de kimse kimseye para ödemeye mecbursun demiyor. knight online da bile premium ile oyuna giriş olmasına rağmen premiumsuzda girilip oynanıyor. ayrıcalık isteyen para harcar bunuda zorunlu yapan zaten kaybeder. zevk işi olduğunda kazanır firmalar. bf3 paralıda olsa f2p de olsa zevkini alacak olan oynayacak. tüm yazdığım şeylere rağmen hala ön yargı ile f2p ye karşılık p2p yazıyorsanız. aferin böyle devam edin. dip not: bir oyuna 200 tl verdim diye övünmek nedir Allah aşkına hacı? :D

Wayward Son

22.6.2012 19:02:21

+2
hikayeci, alıntı yapmıyorum sayfayı altın dışkıya çevirmeyelim. İlk attığın yorumda coşkunlukla bana saldırmışsın. ''Al işte EA EAAAAAAAA'' dercesine. EA bu şekilde konuştukça benim aklıma gelecek BF'lerin tamamen F2P olacağı fikri geliyor ki yaparlarsa da hiç şaşırmam. Zaten mevcut haliyle denge sorunları yaşayan bir oyunun F2P halini düşünemiyorum. LOL diyorsun da adamların elindeki oyunlar Lol falan değil işte. Oyun dünyasına ama seversin, ama sevmezsin yön veren oyunlar. Hele EA gibi sabıkalı bir firma bunu söyleyince insan kuşkulanmadan edemiyor. Ömrümde değil Wow, MMORPG bile oynamadım. GW aldım sadece, fazla sarmadı bıraktım sonra. Sevmiyorum MMORPG olayını. Wow'u oynamak zorunda mısın? İsterse 1000 tl koysunlar başlangıç fiyatını. Soygunculuk mu bu? Oynamak zorunda değilsin, tonla oyun var, onları oynarsın. GW var, gider onu oynarsın. Ayrıca Lol dediğin oyunla o kadar para ödediğin Wow arasındaki içerik farkını da söylememe gerek yok. Oyunculuk bu zamana kadar F2P ya da P2P ile gelişmedi. En temiz ve adil sistem bir kereliğine 50-60 dolar verirsin, oyunu alırsın kullanırsın. En güzel sistem budur. Aksini kimse savunmaz sanırım. Ea ve Dice eskiden paragöz değillerdi böyle. BC2 Limited aldım ilk çıktığında, bir daha da para vermedim Vietnam ek paketi dışında (dikkatinizi çekerim DLC değil ek paket). Ve de tüm haritaları Limited diye bedava verdiler, fiyat farkı da yoktu normal versiyonla. Şimdi neden Premium + DLC mantığına dönüldü ve F2P'den bahsediliyor dersin? 80 tl'ye her şeyine sahip olduğum BC2 var, 200 tl'ye her şeyine sahip olduğum BF3 var. Fark ortada. Sen belki Lol'e para vermemiş olabilirsin ama firmaların kırdıkları paranın haddi hesabı yok. Seni sömürmüyor olabilirler ama o %700 oranında da sömürülen adam var.

Mactavish-

22.6.2012 18:51:07

+2
quote:

Orijinalden alıntı: hikayeci51 @Wayward Son kısa ve öz cevaplar verecem. her f2p dengesizlik değildir. örnek lol ea değil altın dışkı direk gerçek dışkı bile alsa ea ea dır. bende sevmiyor olsamda ea yı ve politikalarını sonuçta oyun dünyasının en büyüklerinden biri. p2p f2p karşılaştırmasında zorla oynama mantığın gerçekten saçmalık. otur yazdığını bi daha oku derim. p2p bir oyuna başladığın an gerisi için para ödemeye zorunlusun. f2p de istediğin oynayıp istediğin an terketmekte özgürsün. z kişisi ile aynı seviyeye gelmek kişinin tercihidir yapar veya yapmaz firma seni zorluyormu x kişisi ile aynı seviyeye gel yoksa oyunu oynayamazsın diyormu. hayır tabiki peki kim gelecek oynamak istiyorsan bu oyunu para ödemeye mecbursun diyor? ben sadece mmo ve online tabanlı oyunlarda f2p yi savunuyorum. yoksa standart bir single player oyunun f2p olmasını beklemek gibi boş bir hayalkim yok + olmamalıda öyle bir şey. dlc zaten apayrı bir saçmalık. f2p nin geliri tabiki artar. ben ömrümde wow oynamadım bir oyun daha başlamadan 150tl harcamayı mecbur koşuyorsa hiç de başlamak gibi bi isteğğim olmaz. başlayanında 150 tl yi verdikten sonra beğenmese bile bırakma durumu olmaz uzunca bi süre oynamaya mecbur kalır. halbuki f2p oyunda istediğin an girer istediğn an çıkarsın ve oyunu beğendiysen para harcarsın. tamamen zevkine kalmış. yine lol den örnek vermek gerekirse ben lol oynuyorum bile bilir 1 kuruş dahi harcamadan oynanabilen bir oyun lol. ama ben sırf sevdiğim ve zevk aldığım için gidip para yatırdım ve giysi aldım karakterime. tabi bunu taaa oynamaya başladıktan 6 ay sonra yaptım. kara cahil bile olsam ben doğruyu söylüyorum işine gelen kabul eder gelmeyen etmez. benim söylemlerimdeki önermeleride iyi okuyup ona göre yorum yapman lazım. ben dlc yi yada ea yı yada knight online daki gibi milleti salak yerine koyan uygulamaları savunmuyorum. f2p oynayıo oynamama özgürlüğü sunuyor istediğini alma veya almama özgürlüğü sunuyor savunduğum budur. algınıza sağlık...
F2P bedava gösterip psikolojik olarak sömürgeden başka birşey değil. Wow tabi zorunlu fiyat koyacak tek kuruşuna helal olsun bana Wow u diğer oyunlardan ayrıan özelliklerini tek tek yazdırma şimdi. Oyunlar F2P olsun tüm bebeler dolsun hileler küfürler olsun 1 aylık silaha 30tl verelim vs vs. Ekleme direk sana wow 150TL ver başla demiyor 30TL verip 1 ay 60Levela kadar oynama hakkı veriyor o zamana kadar ufacık beyin varsa insan çözer zaten.

r0ket

22.6.2012 18:45:45

-4
@Wayward Son kısa ve öz cevaplar verecem. her f2p dengesizlik değildir. örnek lol ea değil altın dışkı direk gerçek dışkı bile alsa ea ea dır. bende sevmiyor olsamda ea yı ve politikalarını sonuçta oyun dünyasının en büyüklerinden biri. p2p f2p karşılaştırmasında zorla oynama mantığın gerçekten saçmalık. otur yazdığını bi daha oku derim. p2p bir oyuna başladığın an gerisi için para ödemeye zorunlusun. f2p de istediğin oynayıp istediğin an terketmekte özgürsün. x kişisi ile aynı seviyeye gelmek kişinin tercihidir yapar veya yapmaz firma seni zorluyormu x kişisi ile aynı seviyeye gel yoksa oyunu oynayamazsın diyormu. hayır tabiki peki kim gelecek oynamak istiyorsan bu oyunu para ödemeye mecbursun diyor, tabiki p2p? ben sadece mmo ve online tabanlı oyunlarda f2p yi savunuyorum. yoksa standart bir single player oyunun f2p olmasını beklemek gibi boş bir hayalkim yok + olmamalıda öyle bir şey. dlc zaten apayrı bir saçmalık. f2p nin geliri tabiki artar. ben ömrümde wow oynamadım bir oyun daha başlamadan 150tl harcamayı mecbur koşuyorsa hiç de başlamak gibi bi isteğğim olmaz. başlayanında 150 tl yi verdikten sonra beğenmese bile bırakma durumu olmaz uzunca bi süre oynamaya mecbur kalır. halbuki f2p oyunda istediğin an girer istediğn an çıkarsın ve oyunu beğendiysen para harcarsın. tamamen zevkine kalmış. yine lol den örnek vermek gerekirse ben lol oynuyorum bile bilir 1 kuruş dahi harcamadan oynanabilen bir oyun lol. ama ben sırf sevdiğim ve zevk aldığım için gidip para yatırdım ve giysi aldım karakterime. tabi bunu taaa oynamaya başladıktan 6 ay sonra yaptım. kara cahil bile olsam ben doğruyu söylüyorum işine gelen kabul eder gelmeyen etmez. benim söylemlerimdeki önermeleride iyi okuyup ona göre yorum yapman lazım. ben dlc yi yada ea yı yada knight online daki gibi milleti salak yerine koyan uygulamaları savunmuyorum. f2p oyun oynamak oynamamak özgürlüğü sunuyor istediğini alma veya almama özgürlüğü sunuyor savunduğum budur. algınıza sağlık...

bloodTime

22.6.2012 18:38:38

0
mantık hatası...

Wayward Son

22.6.2012 18:36:16

+1
quote:

Orijinalden alıntı: BSC Misafiri Ya F2P neresi milleti soyuyor. Adam sana zorla demiyorki silah, kılıç, zırh al diye. Bunları al daha hızlı seviye atla diyor. Ben 5 yıldır MMO oyunları oynarım. Hiç birinde bu zamana kadar bir kuruş birşey almadım. Bunun dışında oyun dünyası hep değişim içerisinde. Bugün Crytek, EA F2P der. Yarın Activision, sonra Microsoft, Sony, Take2, THQ... liste uzar gider. Aradan 2-3 yıl geçmiş birde bakmışız oyunların %90 F2P olmuş. Bu işler böyle ilk başta birileri ilk olur, sonra gerisi gelir. Ek paket sonra nasıl oyunların kırpılmış hali DLC dönüştürüldüyse veya Online Pass hayatımıza nasıl girdiyse, F2P bir sürü sonra hayatımıza yerleşmiş olacak.
Sanki Online Pass ve DLC sistemleri oyuncuların çok beğenisini kazandı da F2P hayatımıza yerleşince her şey harika olacak Biri ikinci eli öldürdü/öldürüyor/öldürecek (fiyatına bağlı olarak tabi, 15-20 doların üzerindeki bir OP tamamen ayıptır) diğerini de satın aldığın KUTULU oyunun bile içine koyar oldular.

bloodTime

22.6.2012 18:34:14

0
hikayeci51 ya bu adamın dedikleri olmazsa.sanki olmuş bitmiş bir olay gibi burda kendini savunyosun...aynen bu da diablo 3'n satış muhabbetine dönerse o savundugun ve çok bildiğin ''RİSK'in'' bazen öt edeceği gerçeğini de görmüş olursun hem bi daha peşinen konuşmazsın...ARZ-TALEP dengesi oyun dünyasında TALEP'E dogru kayıyor bunu kabul etmek lazım en güzel örneği konsol-Pc çatışması....büyük ihtimal F2P için de durum böyle olacaktır...ve yarını bugünden tahmin etmek oyuncular için zor değil illaki EA gibi firma olmaya gerek yok ... biraz kaba olucak ama ALTIN BOK ödülü almış bir firmanın para hırsı yüzünden heyecan kapılıp böyle acıklamalar yapma olasılıgını da göz ardı etmemek gerek...

Mactavish-

22.6.2012 18:33:34

+1
F2P = Ergen topluluğu = Sömürge F2P Desteklekçileri = Korsancılar = Yeni Nesil Ergen Bebe Oyuncuları

BSC Misafiri

22.6.2012 18:30:21

0
Ya F2P neresi milleti soyuyor. Adam sana zorla demiyorki silah, kılıç, zırh al diye. Bunları al daha hızlı seviye atla diyor. Ben 5 yıldır MMO oyunları oynarım. Hiç birinde bu zamana kadar bir kuruş birşey almadım. Bunun dışında oyun dünyası hep değişim içerisinde. Bugün Crytek, EA F2P der. Yarın Activision, sonra Microsoft, Sony, Take2, THQ... liste uzar gider. Aradan 2-3 yıl geçmiş birde bakmışız oyunların %90 F2P olmuş. Bu işler böyle ilk başta birileri ilk olur, sonra gerisi gelir. Ek paket sonra nasıl oyunların kırpılmış hali DLC dönüştürüldüyse veya Online Pass hayatımıza nasıl girdiyse, F2P bir sürü sonra hayatımıza yerleşmiş olacak.

Wayward Son

22.6.2012 18:15:30

+3
Alt+tab yaptım bölüm bitince, azcık ara verme amacıyla, bakayım BSC'de neler oluyor dedim. Oyundan ve oyunculuktan anlamayan birilerinin hakkımda konuştuklarını duydum, geldim. Şimdi beton değil granit tokat geliyor suratına, haberi yok. Bak hikayeci kardeşim. F2P dediğin sistem oyunculuğun geleceği olamaz. Neden olamaz? Çünkü oyun içerisindeki dengeleri parayla değiştirebilecek bir sistem. F2P içerisinde para verenle vermeyen arasındaki uçurumun yaratacağı etkileri önceden algılayamıyorsan sana diyecek sözüm yok. EA yumurtlamış, F2P F2P. Peki soruyorum kendilerine. Örneğin BF3 F2P olsaydı oyun içi dengeyi nasıl sağlayacaktınız? Bana bir açıklamasını yapsınlar. EA'den bahsediyoruz, altın dışkı ödülünü almış, sayısız güzel serinin içine etmiş (BF, ME, DA, DS, C&C) bir firma. Hadi bunu Blizzard deseydi, Valve deseydi eyvallah derdim. Ama sabıkası bu denli kabarık bir firma deyince orada dur diyorum. Bir tek EA Sports adam akıllı çalışıyor EA markası altında. Diğer ne kadar kısmı varsa sıkıntılı. P2P neden soygunculuk değil ama F2P soygunculuk, açıklayayım. Hikayeci adlı ultra zeki insan hesap yapmış. İsterse 3600 tl çıksın, kimse sana gelip ''Wow oynayacaksın ve bu kadar para vereceksin!!!!'' diye kafana silah dayıyor mu? Hayır. Adamın kendi parası. Kendisi gibi diğer para veren üyelerle EŞİT şartlarda mücadele ediyor. Karşısındaki adamın para basıp XP falan almadığını biliyor. F2P sisteminde ise eğer EŞİT şartlarda mücadeleden bahsedeceksek senin de para harcaman lazım ki bir rekabetten söz edesin. Soygunculuk dediğin şey zorla yapılır, kimse Wow oyna diye zorlamıyor; ama F2P oyunda rekabet istiyorsan ZORLA para harcıyorsun. Ayrıca diyelim ki BF3 F2P oldu. Normal şartlarda oyunun kendisine 100 tl ver, Premium'a 100 tl ver. 200 tl ver toplamda bir daha para vermeden takır takır oynarsın. Ama 750 tl'den bahsetmişsin. 750 nere, 200 nere. 200 TL'ye tamamen eşit şartlarda oynamak varken 750 tl verip hala eşit şartlarda oynayamadığın bir sistemi savunmak için KARA CAHİL olmak gerekir. Skyrim, Witcher, Deus Ex gibi oyunların neresini F2P yapacaklar biri bana açıklasın. Ha EA'in zaten önüne gelen oyuna multiplayer (bknz. DS) ekleme hastalığı olduğu için F2P planları olabilir. Geçenlerde oyunculuğun geleceğinin tartışıldığı yine böyle bir haber vardı. Milletin grafik ve multiplayer delisi olduğundan yakınmıştık. F2P multiplayer için geçerli bir sistemdir, kimse kusura bakmasın ama multiplayer oyunculuğu sürükleyecek bir kavram da değildir. Kapıyı single yapımlar açar, kapıdan önce single yapımlar girer ve o yolda da önden single yapımlar gider. http://www.pcgamer.com/2011/11/22/dc-universe-online-700-increase-in-daily-revenue-since-going-free-to-play/ DC Universe örneği. F2P sistemine geçildikten sonra günlük gelirlerinin %700 arttığını adamlar kendileri açıklamış. Havadan, uzaydan mı geliyor bu para? Hayır. Yine oyuncular veriyor parayı. F2P'in sadece firmaya bir katkı sağladığını bilmeyen adamların ''F2P oyunculuğu koruyorrrrrrrr'' tarzından cahil cahil çıkışlarını gördükçe üzülüyorum onlar için. Oyunculuğu falan koruduğu yok. Rakamlarla gel benim karşıma hikayeci. Al sana çatır çatır rakam. Sömürünün kanıtı. Ek olarak F2P sistemini destekleyenlerin büyük çoğunluğu korsan kullanıyor, ondan zaten bütün oyunlar beleş olsun istiyorlar ki ciğerci dükkanının önünde daha fazla beklemesinler. Hikayeci adlı insan ''kullanmıyorum'' diyemez, yalancının mumunun yatsıya kadar bile yanmasına izin vermem ;)

BSC Misafiri

22.6.2012 18:02:45

0
Adam haksız değil f2p yapan firmaların kazandığı paralar inanılmaz derecede yüksek tabi ki para kazanmak en büyük öncelikleri olduğu için bu yorumu yapmaları çok doğal.

BSC Misafiri

22.6.2012 18:02:23

-1
çok saçma f2p oynlar asla şu anki oyunların kalitesini geçemez ve hikaye modlarıda düzgün olmaz gow uncharted heavy rain gibi oyunlar kalkar ps3 xbox kolsolların bir önemi kalmaz bazılarına garip gelebilir ama ps3 de oyunun parasını verip oynamanın keyfi bir başkadır.

MiyopBey

22.6.2012 17:51:24

0
Yandık.Baölüm başına para isterler,bir tane itemi DLC diye satarlar.

r0ket

22.6.2012 17:50:30

-1
quote:

Orijinalden alıntı: wictoRy F2P oyunlara P2P oyunlardan çok daha fazla para harcanıyor. Yani şimdikinden daha kötü olabilir...
5 sene wow oynamış biri 12ay*5yıl= 60 ay tüm paketlerinide aldığını varsayarsak yaklaşık yaklaşık 1600 tl para eder. 5 sene f2p oynayan biri (eğer manyak değilse tabi) maksimum yapacağı harcama 500-750 tl arasıdır. hatta aklı başında insan f2p de üste para bile kazanır. yani ciddi anlamda kör olmak lazım bunu görmemek için. başka açıklaması olamaz.

wictoRy

22.6.2012 17:41:20

0
F2P oyunlara P2P oyunlardan çok daha fazla para harcanıyor. Yani şimdikinden daha kötü olabilir...

Gamer-sense

22.6.2012 17:36:39

0
Crytek'in niye böyle bir açıklama yaptıği belli oldu.EA'nin DLC ile insanları soymaları yetmedi.Eskiden ne güzel adam akıllı expansion pack ler vardı.İçerinde bir sürü içerik olurdu.Şimdi oyun içi silahlar için 10-20$ istiyorlar.Free to play mantığı bu oynaması bedava ,sahip olması paralı.Gerçek yaşamda parası olan güçlüdür.Oyunlarıda bu düzene sokacaklar.Multiplayer'da dünya birincisi en iyi oynayan değil, en çok parası olan olacak herhalde.

r0ket

22.6.2012 17:36:15

0
quote:

Orijinalden alıntı: deerhunter1980 talep olmadigi surece istedigi kadar yirtinsin bu herifler f2p diye.Bu sistem adam soymakdan baska bisi degil.Sanmiyorum bole bisi olucagini yoksa iflas eden firma sayisi cok da az olmaz.Cevat Yerli de EA in bi parcasi adamlar agiz birligi yapiyolar konu bu bisileri denemek istiyolar tutarsa hesabi cekiyo herifler bu herif bole soledi diye f2p yayginlasacak diye bisey yok ya tamamiyle talep meselesi.
sevgili geyik avcısı bi kabullenemediniz şu olayı. talep değil arz meselesi biraz kafası olan her insan talebin değil arzın önemli olduğunu anlar ama siz bu kapitalist kafayla risk in ne olduğunu bilmeden gelir burada lay lay lom edersiniz. dün instagram diye bişi yoktu talep de yoktu. bugün instagram var ve talep de var. azcık bakış açınızı değiştirin. sonra gelip burda millete hava atıyorsunuz çok bilmiş tavırlarla başkalarına trol flan diyerek. teeyyy teyy

r0ket

22.6.2012 17:32:11

0
wayward soon adlı trol avcısnı konuya davet ediyorum f2p geleceğin oyun modeli olamaz diye diye kendini profesör mertebesine ulaştırmış bu konuların üstadı saymıştı. :D buyurun işte crytek de değil koskoca ea söylüyor f2p gelecek diye. ama şimdi kalkar ea kim dandik bi oyun firması flan dersiniz eh nede olsa torba değilki büzelim sonuçta ağzı olan konuşuyor. tamam bi çoğunun dediği gibi öngörülmez bir şey değil bu f2p olayı ama bunu anlamamakta diretenlere benim sözüm. f2p gerçektir ve yüzünüze betondan bir tokat gibi çarpacaktır sevgili kabullenemeyenler. p2p ise soygunculuktur, bunuda hizmetin karşılığı diye diye kendini paralayanlara bir not olarak düşmek gerekir. eksilemeyende inşş ömrü boyuncu p2p oynar :D

deerhunter1980

22.6.2012 17:29:29

-1
talep olmadigi surece istedigi kadar yirtinsin bu herifler f2p diye.Bu sistem adam soymakdan baska bisi degil.Sanmiyorum bole bisi olucagini yoksa iflas eden firma sayisi cok da az olmaz.Cevat Yerli de EA in bi parcasi adamlar agiz birligi yapiyolar konu bu bisileri denemek istiyolar tutarsa hesabi cekiyo herifler bu herif bole soledi diye f2p yayginlasacak diye bisey yok ya tamamiyle talep meselesi.

dunyalicocuk

22.6.2012 17:24:23

-3
Crytek ile EA yı aynı kefeye koymazsın. EA 100 gömlek fazla gelir Cevat'a.

Spindual

22.6.2012 17:22:22

0
Sadece Battlefield adı altında 3 tane F2P oyun çıkaran adamlardan böyle sözler beklenir tabi.

skywalkerhan

22.6.2012 17:21:44

0
Metin Akpınarın bi lafı vardı : 'YEMEDİLER' !!!!

esenkaya20

22.6.2012 17:21:08

+1
aynı yorumu cevat yerli yaptığında burası yıkılmıştı...

miracsu

22.6.2012 17:20:00

+1
Cevat Yerli'ye Laf Atanları Görek Burdan ?

tmataso

22.6.2012 17:17:38

0
"belki 5 belki 10 yıl sonra fakat bence gelecekte oyunlar ücretsiz olacak" Bunu EA den duymak ürkütücü.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Siz de aşağıdaki form aracılığıyla yorum yapabilirsiniz.
Mesajınız
Üyeyim Üye Değilim

DonanımHaber üyeliğinizi kullanabilirsiniz.

E-Posta (Onay için gerekli.)

Kullanıcı Videosu Yükle ▲ Siz de video yüklemek için tıklayınız