Gizle
Kullanmakta olduğunuz tarayıcı güncelliğini yitirmiştir. Bölüm Sonu Canavarı, sorunsuz bir gezinti için tercih ettiğiniz tarayıcının en güncel sürümünü kullanmanızı önerir.
Mobil Sürümü Görüntüle »

DeepMind'ın Yeni Yapay Zekası AlphaStar, Team Liquid Oyuncularını Hezimete Uğrattı!

 
     DeepMind'ın yapay zekası AlphaStar, Team Liquid takımının profesyonel StarCraft II oyuncuları ile yaptığı 11 maçın ilk 10'unu kazanmayı başardı.
 
 
 
     DeepMind'ın “AlphaStar” adını verdiği yapay zeka, StarCraft 2 oyunun profesyonel espor oyuncuları; Grzegorz “MaNa” Komincz ve Dario “TLO” Wünsch'in karşısında iki ayrı seride de hiç oyun kaybetmeden 5’er oyun kazandı. İnsanlık adına şeref galibiyetini ise Grzegorz “MaNa” Komincz 11. karşılaşmada kazanmayı başardı. AlphaStar, StarCraft 2 karşılaşmasında her biri kendi öğrenme noktalarına sahip olan beş farklı yapay zeka modeli ile bir araya getirilmiş şekilde mücadele etti. Bu yapay zeka modellerin tekniklerinde "Supervised Learning and Reinforcement Learning" kullanıldı. 
 
 
     StarCraft 2 oyununda "Imperfect Information" yani oyunun o anki durumunun oyuncular arasında açık olarak görülmemesi durumundan ötürü AlphaStar'da geliştirilen 5 farklı modelde; oyun teorisi, uzun vadeli planlama, eş zamanlılık, büyük hareket alanı kontrolü, oyun içi keşif sağlandı. Böylelikle insanın 2 göz bir mouse 1 klavye karşısında AI'ın makro ve mikro stratejik karar verme yeteneği inanılmaz seviyelere ulaştı. 
 
 
 
     Profesyonel oyuncular odak noktalarını mini haritaya ve oyun haritasında aktivitelerin gerçekleştirdiği bölgeye paylaştırmak durumundayken, AlphaStar odak noktasını belli bölgeye toplaması gerekmiyor. Fakat ilginç olan nokta AlphaStar'ın rakibi olan oyuncular gibi dakikada 30 defa odak noktasını değiştirmesi. Ayrıca gözlemleme ve aksiyon süreleri arasında ise 350 ms gecikme olması. DeepMind ekibi, AlphaStar’ın başarısının “üstün tıklama hızı, daha hızlı reaksiyon zamanı veya ham arayüzünden dolayı değil, üstün makro ve mikro stratejik karar verme yeteneğinden dolayı” olduğu söylüyor. AlphaStar'ın APM (dakikada gerçekleştirilen aksiyon) sayısı ise 277 olarak bildirildi.
 
     Grzegorz “MaNa” Komincz, AlphaStar’ın her oyunda farklı stratejiler denemesini ve gelişmiş hareketler yapmasını oldukça etkileyici bulduğunu söylüyor. Ayrıca Komincz, "Oyun şeklimin ne kadar insanları hataya zorlamaya dayandığını ve insan reaksiyonlarından faydalanmayı içerdiğini gördüm, bu bana yeni bir fikir verdi." dedi.
 

Bu haberin bağlantısı
URL
Starcraft II: Wings of Liberty Blizzard Strateji PC Starcraft 2
Metro Exodus PC Sistem Gereksinimleri VFŞL 2019 Kış Mevsimi 2. Haftası Birinci Gün Karşılaşmaları Oynandı!
Yorumlar yeniden eskiye doğru listelenmektedir. Sıralamayı değiştirmek için sağdaki menüyü kullanabilirsiniz.

broodofqueen

18.5.2019 12:07:21

0
Bu işin sonu Butleryan Cihadı

Johnny Silverhand

1.4.2019 13:52:49

0
Aklıma Person of Interest dizisinden satranç ve poker sahnesi geldi. Yapay zeka çok tehlikeli bence.

MonitörKertenkelesi

31.3.2019 17:34:37

0
İnsan karşısındakini insan olarak algılamaya ve buna göre strateji kurmaya alışık yani duygusal handikaplar arıyor ama yapap zeka bunu yapmıyor, milyonlarca mantık süzgecinden geçirerek sadece ama sadece oyunu kazanmaya yöneliyor. Oyun da duygusal değil gerçekci sonuçlara yönelik çalıştığı için kazanan yapay zeka olması şaşırtıcı değil. Gelecekte online veya single oyunların yanında yapay zekaya karşı oyunların da moda olacağını düşünüyorum.

hamitcansayilgan

27.1.2019 23:45:06

+2
Belki de gelecekte "adam" olan "adamlık" vasfını taşıyan yapay zeka olacak kim bilir... Rica ederim :)

White Death

27.1.2019 22:44:20

+1
Yanlışlıkla alıntılamışım normal konuya yazıyordum Bence çok adil bir oyun değil insan için. Alphastar daha az APM e sahip olabilir ama tıkladığı şeylerde %100 isabet oranına sahip olduğunu düşünsek 200 APM çok yüksek oluyor bence. İnsan için aynı hesabı yapsak en fazla 500'de 200'ü falan gerçekten önemlidir Ve izlediğim kadarıyla haritanın tamamını görebiliyormuş bu da çok büyük bir avantaj AI için.

deliliktir

27.1.2019 13:29:28

+1
Bilgilendirme için teşekkürler.

hamitcansayilgan

27.1.2019 12:13:04

+1
quote:

Orjinalden alıntı: deliliktir Adamın yapay zekasına bütün maçları yüklemek yerine, ortalama bir profesyonel oyuncunun kariyeri boyunca oynadığı maçların yarısı kadar(veya tamamı) maç yüklense nasıl bir sonuç doğar acaba? Bana hep bu tarz maçlar adaletsiz geliyor. Bir de bu açıdan görsek nasıl olur acaba?
Yine galibiyet elde eder çünkü insanın o karşılaşmada görmediği veya görüp zamanla uygulamaya çalıştığı taktikleri, hata unsurlarını kısaca avantaj ve dezavantajları hızlıca idrak eder ve uygular. Ayrıca insanı hata yapmaya yönelten unsurlar olabilir ve bu bağlamda geçmişte yaptığı bir hatayı tekrar yapabilir.

BSC Misafiri

27.1.2019 01:22:13

0
Gelsin bir de Street Fighter oynayalım

deliliktir

26.1.2019 17:41:34

0
Yapay zekaya bütün maçları yüklemek yerine, ortalama bir profesyonel oyuncunun kariyeri boyunca oynadığı maçların yarısı kadar(veya tamamı) maç yüklense nasıl bir sonuç doğar acaba? Bana hep bu tarz maçlar adaletsiz geliyor. Bir de bu açıdan görsek nasıl olur acaba? Not: Yapay zekaya adam diyerek ilginç bir işe imza atmışım. Onu düzelttim.
    Siz de aşağıdaki form aracılığıyla yorum yapabilirsiniz.
Mesajınız
Üyeyim Üye Değilim

DonanımHaber üyeliğinizi kullanabilirsiniz.

E-Posta (Onay için gerekli.)

KÜNYE
StarCraft II: Wings of Liberty
+ TAKİBE
AL
23 kişi bu oyunu takip ediyor.
Kullanıcı Videosu Yükle ▲ Siz de video yüklemek için tıklayınız