Gizle
Kullanmakta olduğunuz tarayıcı güncelliğini yitirmiştir. Bölüm Sonu Canavarı, sorunsuz bir gezinti için tercih ettiğiniz tarayıcının en güncel sürümünü kullanmanızı önerir.
Mobil Sürümü Görüntüle »

Bilgisayar Oyunculuğu Ölmedi!

 
PC Report web sitesinin yazarı TIM SCHIESSER’in PC ve konsol oyunculuğu hakkında yayınladığı yazısı:

“Konsolların giderek daha baskın olduğu bir oyun dünyasındayız. Birçok oyun konsollar için yapılıyor. Kullanıcı sayıları çok fazla ve bu konsollar ucuz , erişmek de oldukça kolay. Fakat bu durum beni son çıkan bilgisayar oyunlarına devam etmekten alıkoyamadı. Neden mi? Şimdi sizlere birkaç sebeple neden oyun ihtiyacımı bilgisayardan karşıladığımı açıklayacağım.

İnsanlar genellikle bilgisayarların artık oyun adına öldüğünden bahsediyor, ben ise bunu reddediyorum. Çünkü halâ birçok kaliteli oyun PC için çıkıyor ve çoğu kaliteli PC oyunu, oyuncuları rahatlıkla bağımlısı yapabiliyor. Bu fark çok da önemli değil fakat her yıl PC’ye çıkan oyunların kalitesi ve çokluğu da ilgimizi çekiyor.

Mesela yalnızca bu yıl oynamaktan zevk duyduğum yapımlar; FEAR 2: Project Origin, The Godfather II, Resident Evil 5, The Sims 3, Red Faction Guerrilla, Batman: Arkham Asylum, Borderlands, Dragon Age: Origins, Call Of Duty: Modern Warfare 2, Left 4 Dead 2, Need For Speed: Shift, Prototype, ArmA II, Burnout Paradise, Operation Flashpoint: Dragon Rising, Wolfenstein, HAWX, Dark Sector ve Call of Juarez: Bound in Blood.

Bu 19 oyun sadece bu yıl çıktı ve hepsi de mükemmel yapımlar.


Bu oyunların tümünü aldım çünkü kaliteli ve fazla isim yapmış bilinen oyunlar. Bilinen oyunlar oldukları için bunları test ettik fakat bir o kadar da fazla bilinmemesine rağmen çok kaliteli olan bilgisayar oyunları da mevcut. Konsollarda fazla zevk veren ve kaliteli 5-6 oyun sayabilsek de bilgisayar için çok daha fazlasımevcut. Yani oyun çeşitliliği daha fazla. Bu yüzden bana göre PC oyun sektörü hala çok güçlü.

 
Tabii ki sırf oyun çeşitliliği değil, PC oyunculuğunun bitmemesindeki etkenlerden birisi de görüntü kalitesinin de kendini belli etmesi. Aynı oyunu alıp, bir bilgisayarda ve bir konsolda oynayarak bu farkı gözleyebilirsiniz. Ayrıca bilgisayarların geliştirilmesi de konsollara göre çok kolay. Ben bilgisayarımı zorlayacak bir oyun çıktığında konsola geçiş yapmaktansa bilgisayarımı güçlendirmeyi tercih ediyorum.

Oyun kollarını da fazla sevmem , bazı bilgisayar oyunlarında (genellikle yarış) kullandığım bir xbox 360 kontrol koluna sahibim fakat genellikle bunu kullanmıyorum. Fare ve klavye bana çok daha özgür bir kullanım ve rahatlık hissi veriyor. Özellikle silahlı oyunlarda oyun kollarıyla hiç zevk alamıyorum. Tabii farklı kullanıcılar farklı şekilde oynayacağından dolayı birçok oyun kontrollerini istediğiniz şekilde ayarlayabilme imkanı veriyor. Rahat bir oyun deneyimi için.


Bir bilgisayar kullanıcısıyım ve hiç konsolum yok. Bunun sebebi ucuz grafik kartlarıyla bilgisayarda çok daha kaliteli bir görüntü alabildiğimiz gerçeği. Sürekli ekran kartı yenilemektense bir konsol alıp sürekli oynamak daha mantıklı ve ucuz görünebilir fakat PC’deki oyun zevki size bunu umursatmayacaktır.

Aslında PC kullanıcısı olmak bir yandan da dezavantajlar içeriyor. Örneğin bilgisayarlar konsollara göre daha sık şekilde geliştirmeye ve ilgilenmeye ihtiyaç duyuyorlar. Xbox 360 , 2005 yılında üretildi. 2005 üretimleri dahi hiçbir geliştirmeye ihtiyaç duymadan güncel oyunları rahatlıkla çalıştırabiliyorlar fakat bunu 2005 yılından kalan bir bilgisayar ile tam anlamıyla gerçekleştirmek pek de mümkün değil. Bu yüzden size göre en uygunu hangisiyse onu alın çünkü ikisinin de farklı avantajları ve farklı dezavantajları var.

Oyun sırasında ara verip farklı aktiviteler yapma imkanı ve kullanım rahatlığı sayesinde de bilgisayarlar hala yaygın oyun cihazları. Mesela ben bir oyun oynarken sıkıldığım zaman oyunu işletim sistemimde arka plana atıp müzik dinlerim, internette gezinirim veya farklı aktiviteler yaparım ve daha sonra oyuna kaldığım yerden çok rahat şekilde dönerim. Hatta oyunda takıldığım bir nokta olursa o an oyunu alta atıp internetten çözümüne bakıp devam ederim. Fakat konsollarda bu tarz kolaylıklar fazla gelişmiş değil.



Bir de oyun modifikasyonlarından bahsetmeyi unuttum. Konsol oyuncuları maalesef böyle bir deneyim yaşayamıyorlar. Bilgisayar oyunlarında sesleri, grafikleri ve oyun içi nesneleri bile değiştirip geliştirebilmemize rağmen konsolda böyle bir imkan yok. Mesela GTAoyunlarına veya araba yarışlarına yeni arabalar ekleme, silahlı oyunlara yeni silahlar ekleme gibi modlar oyunun gerçekçiliğini ve zevkini artırabilir. Çok şükür ki bilgisayar oyunlarının çoklu oyuncu seçeneklerinde bu tarz modlarla hile yapımına karşı gelişmiş önlemler alınabiliyor.

Belki bir gün ana oyun makinemi bir bilgisayar yerine bir konsol yapabilirim fakat şu an için bilgisayarım işini gayet iyi yapıyor. Yeni oyunların sık çıkmasından, daha iyi grafiklerle oyun deneyimi yaşayabilme imkanından ve PC’de oyun oynamanın rahatlığından dolayı şu an için bir konsol almayı düşünmüyorum açıkçası.”
 

Bu haberin bağlantısı
URL
Kaynak PC Donanım xbox360 PS3 VS
Xbox Live'ı Hayvanlar Bastı Medal of Honor Duyuruldu
Yorumlar yeniden eskiye doğru listelenmektedir. Sıralamayı değiştirmek için sağdaki menüyü kullanabilirsiniz.

Yeniada

3.7.2010 09:52:18

0
quote:

Orijinalden alıntı: ProtezBacak Bilgisayar oyunculuğu ölmedi,öldürüldü.
Olay bitmiştir.....

Guest-A98986428

3.7.2010 09:03:36

0
quote:

Orijinalden alıntı: Hellmarch! Zaten bu olay kısır döngü de. PC de oyun oynanmadığını düşünsenize. Bu kadar işlemci gücü bu kadar ram vs hemen hemen sadece sırf pc oyunları için var. Sadece internete girmek için kim ne yapsın 4 ghz işlemciyi 8 mb rami vs vs... O zaman herkes dandik makinelerde gayet rahat idare eder. İnternete gir çık yeter. Ofis uygulamaları cart curt. Bu sefer de pc şirketleri batar yatırım yapamaz. PC nin ölmesi demek zaten konsölun ölmesi demektir. Hangi makine de ne şartlarda render edilecek o efektler grafikler vs.? Pc olmasa konsöl ayakta duramaz. Pc konsöllerin babasıdır bu konumda.
ne alaka.diyelim pc oyunculuğu öldü.ozaman konsola yönelcekler.sen galiba konsollar belli sayıda üretim yapıyor zannettin

Guest-A98986428

3.7.2010 08:57:59

0
quote:

Orijinalden alıntı: Hellmarch! Dön dolaş aynı terane. Pcye milyarlar falan harcanmıyor. Günümüz oyunlarını konsollardan daha iyi seviyede oynatacak kasa 750 800 tlye falan mal oluyor. Herşeyin abartısına kaçmadan gayet güzel makine toplarsa insan hiçte masrafa girmiyor. Yok onun oc lusu bunun bilmem ne fanlısı yok 1 cigawatlık kasaydı falan tabi pahalı gelir. Bir kere bu artık tatavadan ibaret. Külliyen hurafe... Bu konuda konsol fanlarının elle tutulur birşeysi yok. 500 lirayı ekran kartına basıp ama kafası driver kurmaya basmayanlara tabi öyle gelir. Sen turist ömer uzayda kafasında isen pc ne yapsın? Ha ama Xbox' ın cortlamasını Ps3 ün köstürük fiyatını falan hiç söylemiyorsunuz nedense? 3 kırmızı gördüm, yok ban yedim, yok o oldu bu oldu... PS3 ün oyunları da maşallah ev kirası gibi. Poundla falan satıyorlar. Bunlardna kimsenin bahsettiği yok ama. Pc de ise steam var. Bir sürü oyun kelepir fiyata satılıyor. Online da bedava! Gelin bunlardan konuşalım olma mı? Pc oyunları sever, tabiri caizse kaşer olmuş birisi ne resident bekler ne mirror bekler ne benzeri püsür oyunları. Pc nin klasikleri bellidir. Var mı Diablo konsolda? Strateji, izometrik rpg, kaç tane adventure var? Devasa online oyunlar? Kon.solcuların çoğu hele hele xboxçılarda artık gözlükler at gözlüğünden çıkmış resmen kaynak gözlüğü moduna girmişler. Korneaları ha yandı ha yanacak. Sene 2010 oldu beyler. Siz ne zamanda kaldınız. Directx 11 diyorlar alüüüü.
kaç pound haberin vardır inşallah cahil arkadaşım.ayrıca hayatımda duyduğum en saçma yorum.asıl sen ne zamanda kaldın diablo .alüüüü

TurQich

3.7.2010 04:56:24

0
sahsen aklimda halen bu soru.. Pc mi almaliyim? Konsol mu almali? Yalniz denildigi uzere pc'yi devamli guclendirmek kolay degil. 2007'de aldigim pc 3,5 yilini doldurdu. AMD Athlon 64 X2 4200 islemci, 2048 RAM, 256MB Geforce 7600GT ekran karti var.. Simdi ben bu pc'yi 4096 Ram,512 Mb ekran kartina kadar guclendirebiliyorum. Yalniz gel gelelim bu durum islemciyi kasacaktir.. Pc belese oyun ortamiyla felan guzelde.. Hesaba gore saglam bir pc 3-4 yil dayaniyor en saglam oyunlari oynatmak icin.. Yalniz bir konsol 10 yil boyunca her oyunu calistiriyor.. Ustune ustun konsolu degistirme olanaginiz var. Gel gelelim pcyi ne kadar guclendirirseniz guclendirin bir gun artik buraya kadar diyor. Ornegin benim pcde oldugu sekilde.. Kisacasi bir pc gecmisini kurcalayalim.. 2 cekirdekli islemcilerle 4 cekirdekli islemcilerin cikis zamani arasinda 2-3 yil var. Dx10'dan 11'e gecis arasinda neredeyse hic zaman farki yok.. Oyunlar 2010 yilina kadar 256MB ekran kartini kaldiriyorlardi. Gelecek yil muhtemelen bir PES2011 bile duzgun oynayamayacagiz.. Next Gen konsola avantaj sagliyor. Bir pc guclendirme para demek. Ustune ustun yeni bir pc saglam isteniyorsa 1000 euro demektir..

zaraki-kenpachi!!!

5.12.2009 07:13:45

0
Zaten bu olay kısır döngü de. PC de oyun oynanmadığını düşünsenize. Bu kadar işlemci gücü bu kadar ram vs hemen hemen sadece sırf pc oyunları için var. Sadece internete girmek için kim ne yapsın 4 ghz işlemciyi 8 mb rami vs vs... O zaman herkes dandik makinelerde gayet rahat idare eder. İnternete gir çık yeter. Ofis uygulamaları cart curt. Bu sefer de pc şirketleri batar yatırım yapamaz. PC nin ölmesi demek zaten konsölun ölmesi demektir. Hangi makine de ne şartlarda render edilecek o efektler grafikler vs.? Pc olmasa konsöl ayakta duramaz. Pc konsöllerin babasıdır bu konumda.

steven spielberg

5.12.2009 06:40:48

0
quote:

Orijinalden alıntı: .:BBR:. @musAKka Duzgun Ve anlasilir cevaplarin icin tesekkur ederim yazinin tumunu okudum. katilmadigim bikac noktayi belirteyim 1. Sadece bu 3 oyun degil aklima simdi gelen mirriors edge var dirt 2 yeni geldi assassins creed 2yi ben dahil millet bitirdi tam cozumunu yazdi internete videolari koydu pcde hala yok gibi orneklendiririz. simdi ben milyarlar harcayip gaming pc yapiyorum millet catir catir oynarken ben youtubedan gameplay videolara bakiyorum bu pc oyunculugunun olmesinde rol oynamiyormu. ayrica ornegim sf4 ne gibi yeniliklerle geldiki bu kadar bekletildi. konsol versiyonundan grafik dahil hicbi farki yok. ayrica sizin icin braid mi daha onemli yoksa sf4 mu re5 mi mirriors edge mi assassins creed 2 mi? yani dediginiz oyun guzel bi oyun ama e nihayetinde bi assassins creed 2 kadar bi re5 kadar rabet gormez. desenizki dragon age konsollara gec cikti mw2 gec cikti anlarim ama yukarida verdigim oyunlarla braidi karsilastirinca pek doyurucu bi etken olmuyor. risen denen oyununda sadece adini duydum ne pc konusunda ne konsol konusunda oyunun ana konusuna denk gelmedim guncel olmadigindan rabet gormediginden olabilir. 2.Crysisde gecen sene soylentiydi bu sene ps3de cryengine 3 tech demosunu izledik. 3. Simdi atladiginiz soyle bi nokta var dragon agedeki izometrik kamera acisinin olmayisi bioware in konsollara onem vermemesinden sirf dragon age i konsollarada ciksin iste dediginden mi yoksa gerek gorulmedigindenmi koymamis? ea sport fifa10 icin pc bu grafikleri kaldirmaz diye mi bu kadar dandik yapti oyunu. tabiki hayir tamamiyle onem vermediginden. eger ea gibi bi firma pc ye onem vermiyorsa evet pc oyunculugu ölüyor demektir. fight night round dan hic bahsetmiyorum. bunun gibi pcden elini etegini ceken onlarca oyun var. ilk aklima gelen guitar hero serisi. 4. Burda size hic katilmiyorum benimde pcmde crysis dahil birsuru orjinal oyunum vardi. pcmde iyi sayilabilecek bi pcydi yani crysisi rahat oynatabilecek bi pcydi. windows dahil orjinal kullaniyordum. ama masaustune atti directx hatasi bu program su programla celisti vsvsvs konsoldaki tak oyna rahatliginin yuzde degil milyonda biri yok pcde. bana inanmazsaniz ayni sekilde dh de oyunlarin ana konusuna girerseniz 100 mesajin 80i takildi atti yavas calisio kaplamalar bozuk vsvsvs mesajlari. bu tip sorunlari netten buldugunuz 2 3 update dosyasini yukleyerek gecirebilirmissiniz gibi gostermenizda cok yanlis. gittim 400 tlye ekran karti aldim orjinal gta 4 aldim oynamayiyorum seklinde ve buna benzer farkli oyunlarda yuzlerce mesaj var. eger ben 400 tlye sadece ekran karti alip gta4 oynayamiyorsam varsin 200 dolara aldigim xbox bozulsun yenisini aliyim. konsollardaki fps dusmeside goze batacak kadar degil. yani 4 milyar harcayip bilmemkaca bilmemkac cozunurlugunde ultra highda 90 fpsde pcde oyniyacagim oyunu 300 tl verir 30 sabit fpsde full hd cozunurlugunde xboxda oynarim. bozulrsada gene alirim. ayrica forumda cogu kisi yuz milyonlar harcayip crysis icin upgrade yaptilar sorunlar kendilerime ben bu pcde ayni grafik kalitedinse crysis 2 oynayabilecekmiyim diye tabiki hayir ya daha kotu kalitede takilmadan oynivak yada sil bastan yeni ram ekran karti vs alicak. halbuki 2005 yilinda cikan xbox gta4u sorunsuz oynatiyor. 2005de xbox fiyatima alinan pc yi gta4 oynamak icin ne cesit upgradeler yapmak gerektigini siz daha iyi bilirsiniz objektif olucaz ama isin bu yonude var. 5. evet pc cok genis kapsamli bi platform oyun oynamak ise bundan sadece bazilari ama konumuz oyun oldugu icin oyun oynamak icin alinam pc ve oyun oynamak icin alinan konsollardan bahsetmek lazim. yoksa kim oyun oynamak icin pc alip aaa bunda renderda yapiliyomis dur yapiyim diyip aliyo. tum pc firmalarinin gaming pcleri var en kotusu 1000 dolar siz toplasaniz gene asagi yukari o fiyata geliyor. gta4 u xbox grafiginde takilmadan calistiracak en dandik ustune basark soyluyorum herseyi gta4 e gore ayarlanan minimum bi sistem bile xboxdan kat kat pahali Durum boyleyken pc oyunculugu olmedi vs demek gercekcilikden cok uzak olur. pcnjn guzel yanlarindan biri oyunlarin modlanabilir olmasi mmorpgler ve sadece strateji oyunlarinda rahatlik saglayan mouse. Sadece ben degil tum dunya oyuncularinin bu sekilde dusundugu kanaatindeyim. mesela neden tum oyun incelemeleri konsollarda yapiyor ign gamespot machinima vs. ellerinde doru duzgun pc olmadigindan mi? hangi guvenilir taninmis oyun sitesi pcye onem veriyor multiplatform oyun incelemelerini pc uzerinden yapiyor. onlar bile cekti elini etegini. hergun internetten birsuru oyun video incelemesi izliyorum xbla in em dandini ouinlarinin bile incelemeleri var pcye cikan oyinlarim yok mesela. Tesekkur Ederim.... Edit: imla...
1. oyunu erken oynayan adama madalya vermiyorlar. isviçreye tatile göndermiyorlar. evet bazı oyunlar konsollara çıktıktan 3-4 ay sonra pc ye çıkıyor ama pc ye çıkıyormu? çıkıyor. gerisi problem değil. her çıkan oyun çıktığı gün oynanacak diye bir kural yok. burnout paradise konsollara çıktıktan aylar sonra pc ye çıktı ama bak millet hala oynuyor. 2-3 tane oyunu 2-3 ay erken oynamak için gidipte 1 sene sonra çöpe atılacak xbox360 gibi ultra dandik bir cihaza milyarlar gömmeyi göze alan adamın akıl sağlığından şüphe etmek lazım. 2. crysis, diablo vs...gibi pc exc. oyunları konsollara gelmesi gayet normal. oyun oynamak için milyarlarca lira harcamayı göze alan konsol oyuncularındanda para kazanmak istiyor adamlar. kojima ve capcomda ps3 e tekmeyi basıp pc ye oyun yapıyor artık. bu gayet normal. ayrıca eğer senin derdin exc. oyunsa xboxı direk çöpe atıp wii alman lazım. wii de istemediğin kadar çok exc. oyun var. 3. ea fifa 10 u pc ye kötü yaptı diye pc oyunculuğu ölmez. ona bakarsan valve, left 4 dead 1 ve 2 yi ps3 e hiç çıkartmadı, ubisoft splinter cell i ps3 e hiç çıkartmayacak. nolacak? bu oyunlar ps3 e çıkmıyor diye ps3 oyunculuğu öldümü yada ölecekmi? 4. xbox kullanan vatandaşlar ban dı, 3k idi derken korkudan ağız tadıyla oyun oynayamıyorlar. xbox bölümünde 10 başlıktan 9 u arıza başlıkları. xbox bölümü ağlayan, inleyen insanlarla dolup taşıyor. yemişim ben böyle rahatlığı. adam xbox almış, milyar masraf yapmış alete hala daha korka korka oyun oynuyor. insan parasıyla anca bu kadar rezil olur. o yüzden xboxın rahatlığı falan yok. 400 tl ye aldığın ekran kartıyla ve gta 4 e yapacağın 1 adet güncellemeyle (4 tane update çıktı ama son update i yüklemek yeterli) oyunu gayet rahat oynarsın. yok efendim adamın biri gitmiş 400 liraya ekran kartı almış, gta 4 oynayamamış gibi kulaktan dolma bilgilerle atıp tutmanın alemi yok. ayrıca 2005 yılında xbox 360 alan adam gta 4 ü sorunsuz bir biçimde oynayamaz çünkü o makine çoktaaan 3k görüp çöp tenekesindeki yerini almıştır şu anda. 5. sen görmüyorsun belki ama şu son ban ve 3k olaylarından sonra xbox tan soğuyan bir sürü adam artık pc ve ps3 bölümünde takılmaya başladı. adam "xbox ımı sattım. online oyunları ps3 te, single oyunlarımı pc de oynayacağım" diyor artık. xbox öldü bitti kül oldu. aborjinler gibi yokolmaya yüz tutmuş kültürünüzü yaşatmaya çalışan 1 avuç fedailer gibi kaldınız ortada. konsol bölümündeki satış rakamlarına bir gözat. xbox günden güne eriyor. son olarak şunu söylemek lazım. oyun şirketleri konsollara, pc ye verdiklerinden daha çok önem vermiyorlar. daha çok öncelik veriyorlar. ikisi farklı şeyler. oyunlar o yüzden gecikmeli çıkabiliyor ama çıktıkları zamanda 1080p 8XAA ile şahane grafiklerle geliyor. ps2 zamanında bütün kaliteli oyunlar ps2 ye çıkardı. pc de yaprak kımıldamazdı ama şimdi devir değişti. xbox360 ın çok satmasıyla birlikte microsoft, pc oyunculuğuna yeniden ivme kazandırdı. xbox her ne kadar problemlerle dolu bir konsol olsada onun sayesinde playstation tekeli kırılmış ve 3. parti oyun şirketleri, oyunlarını artık multiplatform olarak hazırlamaya başlamıştır. arada pc ye çıkmayan konsollara özgü tek-tük oyunlar çıksada (midnight club l.a., condemned 2, tekken vs... gibi) pc oyunculuğu şaha kalkmıştır. microsoft, crysis gibi pc exc. olan, xbox a çıkmayacak bir oyuna bile sponsor olarak aslında pc oyunculuğununda arkasında durduğunu bütün dünyaya göstermiştir. ayrıca steam üzerinden satılan oyun sayısı ciddi rakamlara ulaştı. pc de kutulu oyunlar az satıyor olabilir ancak steam sayesinde pc de oyun satışları (konsollardaki kadar çok satamasada) yapımcıları tatmin eder duruma geldi.

zaraki-kenpachi!!!

5.12.2009 06:13:08

0
Dön dolaş aynı terane. Pcye milyarlar falan harcanmıyor. Günümüz oyunlarını konsollardan daha iyi seviyede oynatacak kasa 750 800 tlye falan mal oluyor. Herşeyin abartısına kaçmadan gayet güzel makine toplarsa insan hiçte masrafa girmiyor. Yok onun oc lusu bunun bilmem ne fanlısı yok 1 cigawatlık kasaydı falan tabi pahalı gelir. Bir kere bu artık tatavadan ibaret. Külliyen hurafe... Bu konuda konsol fanlarının elle tutulur birşeysi yok. 500 lirayı ekran kartına basıp ama kafası driver kurmaya basmayanlara tabi öyle gelir. Sen turist ömer uzayda kafasında isen pc ne yapsın? Ha ama Xbox' ın cortlamasını Ps3 ün köstürük fiyatını falan hiç söylemiyorsunuz nedense? 3 kırmızı gördüm, yok ban yedim, yok o oldu bu oldu... PS3 ün oyunları da maşallah ev kirası gibi. Poundla falan satıyorlar. Bunlardna kimsenin bahsettiği yok ama. Pc de ise steam var. Bir sürü oyun kelepir fiyata satılıyor. Online da bedava! Gelin bunlardan konuşalım olma mı? Pc oyunları sever, tabiri caizse kaşer olmuş birisi ne resident bekler ne mirror bekler ne benzeri püsür oyunları. Pc nin klasikleri bellidir. Var mı Diablo konsolda? Strateji, izometrik rpg, kaç tane adventure var? Devasa online oyunlar? Kon.solcuların çoğu hele hele xboxçılarda artık gözlükler at gözlüğünden çıkmış resmen kaynak gözlüğü moduna girmişler. Korneaları ha yandı ha yanacak. Sene 2010 oldu beyler. Siz ne zamanda kaldınız. Directx 11 diyorlar alüüüü.

Leingrad

5.12.2009 05:21:31

0
quote:

Orijinalden alıntı: Hobar dostum kusura bakma ama saçmalamışsın
tek cumlede gereksiz bi sekilde karsidakini yargilamak yerine neden sacma oldugunu yazsaydin yazin bos konusmakdan oteye gidip daha kaileye alinabilir olurdu.

hellteam

5.12.2009 05:16:42

0
Herkesin kendine göre haklı olduğu bir düşüncesi var bu düşüncelere saygım sonsuz . Burda pc yle oyun konsolları genelde karşılaştırılmış Birazda ülkemizin şartlarına bakarsak Biz taşra da yaşıyoruz burda yaşayanlar için pc oturdu yavaş yavaş ama konsol biraz lüks olduğu bi düşünce var ama ps1 ve ps2 kullanan sayısı az değil Ben yaklaşık 20 yıldır pc kullanıyorum alıştık gidiyo böyle ama bi konsolum olsa onda da oynarım. Bi akrabamda Ps3 te hem fps hem yarış oyunları oynadım tamam güzel ama bu adamda Pc ,wii,psp, ps3 de var Herkesin durumu farklı eski neslin bu konsollara alışması biraz daha zaman alıcaktır. Sürçü lisan ettiysek affola

Hobar

5.12.2009 05:10:18

0
dostum kusura bakma ama saçmalamışsın

Leingrad

5.12.2009 04:38:08

0
@musAKka Duzgun Ve anlasilir cevaplarin icin tesekkur ederim yazinin tumunu okudum. katilmadigim bikac noktayi belirteyim 1. Sadece bu 3 oyun degil aklima simdi gelen mirriors edge var dirt 2 yeni geldi assassins creed 2yi ben dahil millet bitirdi tam cozumunu yazdi internete videolari koydu pcde hala yok gibi orneklendiririz. simdi ben milyarlar harcayip gaming pc yapiyorum millet catir catir oynarken ben youtubedan gameplay videolara bakiyorum bu pc oyunculugunun olmesinde rol oynamiyormu. ayrica ornegim sf4 ne gibi yeniliklerle geldiki bu kadar bekletildi. konsol versiyonundan grafik dahil hicbi farki yok. ayrica sizin icin braid mi daha onemli yoksa sf4 mu re5 mi mirriors edge mi assassins creed 2 mi? yani dediginiz oyun guzel bi oyun ama e nihayetinde bi assassins creed 2 kadar bi re5 kadar rabet gormez. desenizki dragon age konsollara gec cikti mw2 gec cikti anlarim ama yukarida verdigim oyunlarla braidi karsilastirinca pek doyurucu bi etken olmuyor. risen denen oyununda sadece adini duydum ne pc konusunda ne konsol konusunda oyunun ana konusuna denk gelmedim guncel olmadigindan rabet gormediginden olabilir. 2.Crysisde gecen sene soylentiydi bu sene ps3de cryengine 3 tech demosunu izledik. 3. Simdi atladiginiz soyle bi nokta var dragon agedeki izometrik kamera acisinin olmayisi bioware in konsollara onem vermemesinden sirf dragon age i konsollarada ciksin iste dediginden mi yoksa gerek gorulmedigindenmi koymamis? ea sport fifa10 icin pc bu grafikleri kaldirmaz diye mi bu kadar dandik yapti oyunu. tabiki hayir tamamiyle onem vermediginden. eger ea gibi bi firma pc ye onem vermiyorsa evet pc oyunculugu ölüyor demektir. fight night round dan hic bahsetmiyorum. bunun gibi pcden elini etegini ceken onlarca oyun var. ilk aklima gelen guitar hero serisi. 4. Burda size hic katilmiyorum benimde pcmde crysis dahil birsuru orjinal oyunum vardi. pcmde iyi sayilabilecek bi pcydi yani crysisi rahat oynatabilecek bi pcydi. windows dahil orjinal kullaniyordum. ama masaustune atti directx hatasi bu program su programla celisti vsvsvs konsoldaki tak oyna rahatliginin yuzde degil milyonda biri yok pcde. bana inanmazsaniz ayni sekilde dh de oyunlarin ana konusuna girerseniz 100 mesajin 80i takildi atti yavas calisio kaplamalar bozuk vsvsvs mesajlari. bu tip sorunlari netten buldugunuz 2 3 update dosyasini yukleyerek gecirebilirmissiniz gibi gostermenizda cok yanlis. gittim 400 tlye ekran karti aldim orjinal gta 4 aldim oynamayiyorum seklinde ve buna benzer farkli oyunlarda yuzlerce mesaj var. eger ben 400 tlye sadece ekran karti alip gta4 oynayamiyorsam varsin 200 dolara aldigim xbox bozulsun yenisini aliyim. konsollardaki fps dusmeside goze batacak kadar degil. yani 4 milyar harcayip bilmemkaca bilmemkac cozunurlugunde ultra highda 90 fpsde pcde oyniyacagim oyunu 300 tl verir 30 sabit fpsde full hd cozunurlugunde xboxda oynarim. bozulrsada gene alirim. ayrica forumda cogu kisi yuz milyonlar harcayip crysis icin upgrade yaptilar sorunlar kendilerime ben bu pcde ayni grafik kalitedinse crysis 2 oynayabilecekmiyim diye tabiki hayir ya daha kotu kalitede takilmadan oynivak yada sil bastan yeni ram ekran karti vs alicak. halbuki 2005 yilinda cikan xbox gta4u sorunsuz oynatiyor. 2005de xbox fiyatima alinan pc yi gta4 oynamak icin ne cesit upgradeler yapmak gerektigini siz daha iyi bilirsiniz objektif olucaz ama isin bu yonude var. 5. evet pc cok genis kapsamli bi platform oyun oynamak ise bundan sadece bazilari ama konumuz oyun oldugu icin oyun oynamak icin alinam pc ve oyun oynamak icin alinan konsollardan bahsetmek lazim. yoksa kim oyun oynamak icin pc alip aaa bunda renderda yapiliyomis dur yapiyim diyip aliyo. tum pc firmalarinin gaming pcleri var en kotusu 1000 dolar siz toplasaniz gene asagi yukari o fiyata geliyor. gta4 u xbox grafiginde takilmadan calistiracak en dandik ustune basark soyluyorum herseyi gta4 e gore ayarlanan minimum bi sistem bile xboxdan kat kat pahali Durum boyleyken pc oyunculugu olmedi vs demek gercekcilikden cok uzak olur. pcnjn guzel yanlarindan biri oyunlarin modlanabilir olmasi mmorpgler ve sadece strateji oyunlarinda rahatlik saglayan mouse. Sadece ben degil tum dunya oyuncularinin bu sekilde dusundugu kanaatindeyim. mesela neden tum oyun incelemeleri konsollarda yapiyor ign gamespot machinima vs. ellerinde doru duzgun pc olmadigindan mi? hangi guvenilir taninmis oyun sitesi pcye onem veriyor multiplatform oyun incelemelerini pc uzerinden yapiyor. onlar bile cekti elini etegini. hergun internetten birsuru oyun video incelemesi izliyorum xbla in em dandini ouinlarinin bile incelemeleri var pcye cikan oyinlarim yok mesela. Tesekkur Ederim.... Edit: imla...

Hobar

5.12.2009 02:40:06

0
bence en iyisi pc+ps3 pc: oyunlar özelleştirilebiliyor(gta4 araba ekleme, batman türkçe yama gibi), bazı oyunlarda klavye farenin rahatlığı, görüntünün daha iyi olması, oyunların daha ucuz olması, empire total war ve diğer strateji oyunları, aynı anda farklı işlemler yapabiliyor olması mesela takıldığında oyunu aşağı atıp internetten bakıp devam etme veya arka planda download yapma vs... ps3: upgrade ihtiyacı yok ancak oyunların fiyarlarını düşündüğünüzde pc ye ayrılan upgrade masrafını geçiyor. (takas buna bir çözüm olabilir). ayrıca konsolda mutlaka oynanması gereken. killzone2, mgs4, gran turismo5, fnr4, tekken6, gow3, fifa10, ... gibi oyunlar mevcut. bu yüzden pc+ps3

condemned890

4.12.2009 23:58:10

0
Bilgisyar oyunculuğu asla ölmez...

baneful

4.12.2009 16:17:38

0
Günümüzde konsollar moda olmasına rağmen benim tercihim hala PC'den yana.

zaraki-kenpachi!!!

4.12.2009 02:07:39

0
quote:

Orijinalden alıntı: Cpt. MacTavish

Evet kullanılıyor. Xbox gamepad'i için 50 liralık bi receiver almak gerekiyor. Ve Türkiye'de bulması inanılmaz zor. Ama bu yazıda klavye rahattır mouse rahattır bıdı bıdı denmiş. Ben ona dedim. Avantaj olarak gösterilmiş. Klavye Mouse bir avantaj değil dezavantajdır. Misaj şöyle bir örnek veriyim. Cod: MW oynuyorsunuz. Aniden eğilmeniz gerekti MP 'da. C ye basmanız gerekiyor ama ani refleks yapınca eliniz başka tuşa çarpıyor filan. Gamepadde böyle değil. Tüm tuşlar parmaklarının önünde, yanlış tuşa basma şansın 0.
Şu forum tarihinde gördüğüm en saçma ve en eyyamcı cevap. İnanılmaz saçma olmakla kalmıyor kendine hakareti de içeriyor. O kadar ki kendine hakaretten 7 gün falan ceza alman lazım. Ayrıca gamepad' e gömeceğin paraya tuş takımının klavyenin kralını alırsın. Gamepad ile fps oynamak sıcak kola içmeye benzer. Susuzluğunu giderir ama tadını öldürür.

musAKka

4.12.2009 01:53:44

0
quote:

Orijinalden alıntı: Cpt. MacTavish

Evet kullanılıyor. Xbox gamepad'i için 50 liralık bi receiver almak gerekiyor. Ve Türkiye'de bulması inanılmaz zor. Ama bu yazıda klavye rahattır mouse rahattır bıdı bıdı denmiş. Ben ona dedim. Avantaj olarak gösterilmiş. Klavye Mouse bir avantaj değil dezavantajdır. Misaj şöyle bir örnek veriyim. Cod: MW oynuyorsunuz. Aniden eğilmeniz gerekti MP 'da. C ye basmanız gerekiyor ama ani refleks yapınca eliniz başka tuşa çarpıyor filan. Gamepadde böyle değil. Tüm tuşlar parmaklarının önünde, yanlış tuşa basma şansın 0.
Ortalama 5000 saat CoD serisi online tecrübem var ve sizin bahsettiğiniz gibi en ufak bir sorun yaşamadım. Eğer siz bu yönde bir sorun yaşıyorsanız tavsiyem WASD'nin altında kullanmanız gereken tuşları mouse 4-5 vs. butonlarına atamanız yönünde olacak. XBox360 controller için de alttaki linki tekrar incelemenizi öneririm. http://www.microsoft.com/hardware/gaming/ProductDetails.aspx?pid=090 Ayrıca sadece Microsoft'un değil, Logitech'in de yüksek kalitede ve aynı standarta sahip gamepad'lerini rahatlıkla bulabilirsiniz. Size göre gamepad daha rahat bir kullanım sağlayabilir. Zaten ben rahatlık açısından böyle bir karşılaştırma yapmadım. Benim karşılaştırmam performans açısındandı ve genel olarak mouse+klavye ikilisinin, gamepad'e göre çok daha hızlı tepkiler sağladığını siz de kabul edersiniz sanırım. Bu yüzden hardcore oyuncular için tek seçenek olduğunu söyledim.

Jc Denton

4.12.2009 00:02:29

0
quote:

Orijinalden alıntı: ChnGT/GTS

Evet kullanılıyor. Xbox gamepad'i için 50 liralık bi receiver almak gerekiyor. Ve Türkiye'de bulması inanılmaz zor. Ama bu yazıda klavye rahattır mouse rahattır bıdı bıdı denmiş. Ben ona dedim. Avantaj olarak gösterilmiş. Klavye Mouse bir avantaj değil dezavantajdır. Misaj şöyle bir örnek veriyim. Cod: MW oynuyorsunuz. Aniden eğilmeniz gerekti MP 'da. C ye basmanız gerekiyor ama ani refleks yapınca eliniz başka tuşa çarpıyor filan. Gamepadde böyle değil. Tüm tuşlar parmaklarının önünde, yanlış tuşa basma şansın 0.
Kusura bakma ama öyle saçma bir örnek vermişsinki "Klavye Mouse bir avantaj değil dezavantajdır" gibi çok iddalı bir cümleye böyle bir örnek olmamış.Bilgisayar kullanmaya yeni başlamış bebeler için neyse de bunu beceremicek olanlar hiç oyun oynamasın zaten.

FadeToßlack

3.12.2009 23:54:00

0
quote:

Orijinalden alıntı: ChnGT/GTS

Evet kullanılıyor. Xbox gamepad'i için 50 liralık bi receiver almak gerekiyor. Ve Türkiye'de bulması inanılmaz zor. Ama bu yazıda klavye rahattır mouse rahattır bıdı bıdı denmiş. Ben ona dedim. Avantaj olarak gösterilmiş. Klavye Mouse bir avantaj değil dezavantajdır. Misaj şöyle bir örnek veriyim. Cod: MW oynuyorsunuz. Aniden eğilmeniz gerekti MP 'da. C ye basmanız gerekiyor ama ani refleks yapınca eliniz başka tuşa çarpıyor filan. Gamepadde böyle değil. Tüm tuşlar parmaklarının önünde, yanlış tuşa basma şansın 0.
Oha oha oha. Diyebileceğim başka hiçbir şey yok.Adam artık nişan alma olayını filan geçmiş gitmiş yanlış tuşa basma olayını örneğini veriyor.Bu kadar da abartıya gelinmez ki.Klavye-Mouse setini Gamepad'den daha kavranabilir olduğunu bir kere kabul edin.Ha klavyenin daha kavranabilir olduğunu unutmuşsanız da sorun değil Dragon Age'in PC sürümündeki orta derecedeki zorluk derecesi,konsol sürümündeki en üst seviye zorluğa eşit olması bunu nasılsa kanıtlıyor. Bu arada Operatin Flashpoint ve ArmA II'deki zorluk derecelerinde de aynı şey geçerli olduğunu unutmamak lazım...

Awesome

3.12.2009 23:38:50

0
quote:

Orijinalden alıntı: musAKka

Sanırım Xbox ve PS gamepad'lerinin PC'de rahatlıkla kullanıldığını unuttunuz. Hatta Live destekli oyunlar doğrudan Xbox360 controller ile uyumlu ve otomatik olarak adapte ediyorlar kendilerini. Yani söyledikleriniz birer avantaj ya da dezavantaj değildir.
Evet kullanılıyor. Xbox gamepad'i için 50 liralık bi receiver almak gerekiyor. Ve Türkiye'de bulması inanılmaz zor. Ama bu yazıda klavye rahattır mouse rahattır bıdı bıdı denmiş. Ben ona dedim. Avantaj olarak gösterilmiş. Klavye Mouse bir avantaj değil dezavantajdır. Misaj şöyle bir örnek veriyim. Cod: MW oynuyorsunuz. Aniden eğilmeniz gerekti MP 'da. C ye basmanız gerekiyor ama ani refleks yapınca eliniz başka tuşa çarpıyor filan. Gamepadde böyle değil. Tüm tuşlar parmaklarının önünde, yanlış tuşa basma şansın 0.

musAKka

3.12.2009 10:14:22

0
@.:BBR:.
quote:

oldu tabi her multiplatform oyun pcye 5-6 ay sonra cikiyor multiplatform oldugu halde.
Evet, bazen geç çıktığı oluyor ama her oyunun 5-6 ay sonra çıkması gibi bir söz fazlasıyla abartıdır. Bu senenin en iyi oyunları arasında yer alan: CoD: MW2 - Aynı anda çıktı Dragon Age: Origins - Aynı anda çıktı Batman: Arkham Asylum - PC'ye 2 hafta sonra çıktı Borderlands - PC'ye 1 hafta sonra çıktı Call of Juarez: Bound in Blood - Aynı anda çıktı Prototype - Aynı anda çıktı Wolfenstein - Aynı anda çıktı X-Men Origins: Wolverine - Aynı anda çıktı Overlord II - Aynı anda çıktı FarCry 2 - (2008 sonunda çıktı gerçi) - Aynı anda çıktı F.E.A.R. 2: Project Origin - Aynı anda çıktı Bunların haricinde, evet geç çıkanlar da oluyor ama dönemin grafiklerini daha iyi kullanır şekilde çıkıyorlar, yani geç çıkmaları pek birşeyi etkilemiyor. Geç çıkanlar: Resident Evil 5 Street Fighter 4 Burnout: Paradise Ama bunlarla birlikte Braid gibi tüm platformlarda 9,5 gibi yüksek bir puan almış oyun konsollara ortalama 6 ay sonra çıktı. Aynı şekilde PC'deki en derin oyunlardan biri olan Risen Xbox360'a 2010'un ilk çeyreğinde çıkacak. Yani 2-3 oyuna bakıp "tüm oyunlar 5-6 ay geç çıkıyor" demek pek mantıklı olmuyor.


Yukarıdaki yazımda açıklamıştım: Farkındayım, bizimkisi pahalı bir eğlence, hatta birçoğunuza göre o kadar para vermek manyaklık-hastalık olarak geliyor. Buna zaten birşey dediğim yok. Ama ben o kadar para verdiğim sistemi sadece oyun için kullanmıyorum ki. 3 boyutlu render işimi de yapıyorum, internetime de giriyorum, müziğimi de dinliyorum, filmimi de izliyorum, download'umu da yapıyorum, projelerimi de hazırlıyorum, makalemi de okuyorum, vs. vs... Bunların bir kısmını konsolda da yapabiliyorsunuz elbette ama anlatmak istediğim o değil. Yani o paranın tamamını oyuna vermiyorum (ki versem bile yine de bu beni ilgilendirir). Oyun için asıl kullandığım en başta VGA var. İşlemci herşeyde önemli, sadece oyuna özel değil. Ram desen keza öyle. Hard Disk kapasitesi hiç önemli değil, arşiv için kullanılıyor, oyuna etkisi yok. Anakart zaten standart. Monitör vs. de öyle. Yani oyun için özel para harcadığım tek parça VGA'dır. Render harici diğer bütün olayları en ucuz sistemde de yapabilirsin ama onları da aynı anda yapmaya çalıştığında sistem kasılır ucuz sistemde. Siz burada mesaj atarken de PC kullanıyorsunuz. Sistemimde oyun için kullanılan ve lüks olan tek parça VGA'dır ve o da öyle binlerce dolar etmez. Karşılaştırma yaparsan oyun için alacağın konsola denk bir paraya gelir. Buna küçük bir örnek vermek gerekirse; Biri gider 100 Liraya fotoğraf çekebilen bir telefon alır. Diğeri de gelir 50 Liraya aynı kalitede foto çekebilen bir fotoğraf makinesi alır. İkisinin de fotoğraf performansı aynıdır diye foto makinesi alan kişi kar etmiş olmaz, çünkü telefonun başka kullanım alanları da vardır.
quote:

pc oyunculugunu komada tutan tek sey mmorpgler onuda aldinmi ustune kirec dokup gomebilirsiniz gaming pclerinizi
Bunun gerçekleşmeyeceğini görmek için üstteki uzunca yazımı okumanızı dilerim.

Llythem

3.12.2009 09:56:40

0
musAKka gayet aklıbaşında ve bence dürüst bir yazı hazırlamış, scroll yaparken sonunu bir süre göremesem de hepsini keyifle okudum Keşke diğer bazı arkadaşlar da belirli bir kampa sığınıp karşı tarafa aptalca nefret kusmadan böyle yaklaşabilseler olaya da hepimiz şu oyun aleminin keyfini sürsek beraberce.. Her mecranın kendine göre keyfi ayrı, bunu donanım üreticilerinden oyun yapımcılarına kadar herkes biliyor, ürünlerini bile ona göre çıkartıyorlar da bir tek şu fanatiklerin gözü bir şey görmüyor hala, kendilerine yazık ediyorlar farkında değiller..

Leingrad

3.12.2009 04:04:49

0
oldu tabi her multiplatform oyun pcye 5-6 ay sonra cikiyor multiplatform oldugu halde. sonracima fifa 10 pc oyunculugunun nasil katledilgine super bi ornek ayrica pcde tutunan cogu bomba oyun konsollarada geliyor misal crysis 2. diablo 3 unde gelecegine dair soylentiler var. konsollarin derdi az xbox 3 kirmizi ps3 sari isik hatasi veriyor o kadar. pc de onunune cikan hatalardan takilmalardan masaustune atmadan aletin kendine restart atmasindan oyun moyun oynanmiyor ornegim gta4 oynicaksiniz xbox 199 dolar gta4 u takilmadan oynamak icin gerekli pc 1 milyar. pc oyunculugunu komada tutan tek sey mmorpgler onuda aldinmi ustune kirec dokup gomebilirsiniz gaming pclerinizi

cursive

3.12.2009 03:13:22

0
biri tatli biri tuzludur yillardir yapiyoruz bu tartismalari bu adamlarda cikip ortaligi kizistirmaktan bikmadilar sanirim. icinde bulundugumuz yillara gore yorum yapacak olursam son yillarda pc e donmus bi oyuncu olarak xbox live eksikligi hissediyorum.

musAKka

3.12.2009 01:20:05

0
quote:

Orijinalden alıntı: ChnGT/GTS Bilgisayar oyunculuğu öldü üstüne helvası yeniyor **** tarafından. Klavye mouse da hiç ama hiç ergonomik veya rahat değil. Önünüzde duran 60 tuştan 10 tanesine basıp aynı zamanda son elle mouse kullanmanın nesi zevkli? Ayrıca en çok karpal tunnel (Böyle yazılıyordu sanırım) hastalığı klavye mouse da görünüyor. 1 metre ötedeki max. 22 inch monitöre bakıp trophy, achievements almadan hiçbir oyuncu bir araya toplanmadan (PSN, LIVE) oynamanın ne manası var? En rahatı gamepad. FPS'e alışmak 1 ay, TPS'e alışmak 1 ay, Spor oyunlarına alışmak 1 hafta, Konsolda oynamak PAHA BİÇİLEMEZ.
Sanırım Xbox ve PS gamepad'lerinin PC'de rahatlıkla kullanıldığını unuttunuz. Hatta Live destekli oyunlar doğrudan Xbox360 controller ile uyumlu ve otomatik olarak adapte ediyorlar kendilerini. Yani söyledikleriniz birer avantaj ya da dezavantaj değildir.

steven spielberg

3.12.2009 00:46:49

0
yurtdışını bilemem ancak türkiye şartlarında pc nin alternatifi yok. ps3 sahipleri yeni çıkan oyunların youtube videolarını izlemekle günlerini geçiriyorlar. fifa 10 ve kz-2 dışında oynadıkları doğru düzgün oyun yok. ps3 bölümüne gidin, rastgele bir oyun başlığına tıklayın, en kral oyunun içinde bile "bu oyuna 70-80 tl verilmez" diyenlerle dolup taşıyor başlık. yani doğru düzgün oyun oynadıkları falan yok. xbox360 çılar ise ban dı 3k idi derken sefilleri oynuyorlar. abd de yada avrupada yaşayan bir adam için konsol en iyi tercih olabilir ancak tr şartlarında pc nin alternatifi yok.

Awesome

2.12.2009 23:37:23

0
Bilgisayar oyunculuğu öldü üstüne helvası yeniyor konsolcular tarafından. Klavye mouse da hiç ama hiç ergonomik veya rahat değil. Önünüzde duran 60 tuştan 10 tanesine basıp aynı zamanda son elle mouse kullanmanın nesi zevkli? Ayrıca en çok karpal tunnel (Böyle yazılıyordu sanırım) hastalığı klavye mouse da görünüyor. 1 metre ötedeki max. 22 inch monitöre bakıp trophy, achievements almadan hiçbir oyuncu bir araya toplanmadan (PSN, LIVE) oynamanın ne manası var? En rahatı gamepad. FPS'e alışmak 1 ay, TPS'e alışmak 1 ay, Spor oyunlarına alışmak 1 hafta, Konsolda oynamak PAHA BİÇİLEMEZ.

KaanTam35

2.12.2009 22:20:37

0
eline sağlık güzel yamışın

musAKka

2.12.2009 21:18:01

0
Evelden açılmış 1-2 konuda yazdıklarımı ekleyeyim buraya; biraz uzunca ama sıkılmazsınız gibi geliyor. Konu 1: http://forum.donanimhaber.com/m_28678822//tm.htm Konu 2: http://forum.donanimhaber.com/m_28620190//tm.htm

Hep böyle tek tarafı yücelten, diğer tarafı çökerten türden örnekler vermek yerine, aslında işe daha objektif bakmak lazım. Kaldı ki DMC, GoW gibi oyunlar ilk başta konsol için özel oyunlar olarak gösterilmiş olsalar da PC'ye çok daha iyi grafiklerde çıktılar. Hep "çıkmayacak" denilen oyunlar teker teker çıkmaya devam ediyorlar. En son olarak GTA4 çıktı ve grafik olarak konsolların ötesine geçti (elbette çok çok çok yüksek sistem ihtiyacına gerek duyuyor ne yazık ki) Zaten PC'ye gamepad takmak da mümkün. Bu bahsettiğim oyunları PC'de aynı konsol gibi oynayabilirsin. 2009'da da PC için çıkacak oyunlar azımsanacak gibi değiller, aşağıdaki listeden göz atabilirsin. http://forum.donanimhaber.com/m_8415223/tm.htm Ancak bunu devamlı gerçekleştirebilmen için sürekli sistemini güncel tutman, para harcaman şart. Gün olacak, sürücü güncelleyeceksin, işletim sistemi değiştireceksin, patch yapacaksın, vs. vs... PC'ler konsollara göre baktığında çok sorunlu aletlerdir. Bunların tamamını göze alabiliyorsan PC belki daha cazip gelebilir. Ama konsolların gerçekten kendinlerine özel oyunları var ve uzun süre sistem upgrade'i istemeden tüm çıkan oyunları gönül rahatlığıyla, koltuğuna çekilip oynayabiliyorsun. Benim görüşüm: (Özellikle altını çiziyorum) Mesela araba yarışı fanatiği isen hiç düşünmeden konsol alman gerekir çünkü PC'de bu türde gerçekten kaliteli oyun sayısı çok az. (TDU ve GRID harici örnek gelmiyor aklıma) TPS türü oyunlar PC'ye özel nadiren çıkar, bu türden oyun konsolda daha fazladır. Ama kaliteli bir TPS ise %70'i - 80'i PC'ye de çıkar, geri kalan %20'si - 30'u konsol için Exclusive oyunlardır. FPS oyunlarından alacağınız zevk, sizin standart FPS oyuncusu veya fanatiği olmanıza bağlı. Standart oyuncular (yani tür seçiminde fanatiklik yapmayanlar) konsolda gamepad ile oldukça eğlenebilirler, alışınca da bırakamayabilirler. Fakat fanatikleri için PC hala daha cezbedici. Ama elbette konsola da klavye mouse takıp oynayabilirsin (o zaman da PC'den bir farkı kalmıyor benim gözümde zaten). Strateji desen, keza öyle. Spor oyunlarında, PES2009 ve NBA2K9'u hem PC hem konsolda aynı şekilde oynarsın, FIFA konsolda çok daha iyi bir şekilde oynanıyor. Saf macera oyunları ne yazık ki iki sistem için de az sayıda çıkıyor. MMORPG türü PC'de şart. Hack&Slash türü RPG oyunlarında PC üstün. Dövüş oyunlarında konsollar eziyor resmen. Yani her sistemin kendine özel artısı ve eksisi var. Gönül ister ki hepsine sahip olalım ancak eğer sadece bir tanesini alabiliyorsanız, öncelikle ne istediğinizin iyice farkına varmanız gerekiyor.

Şu an günümüzde konsolların oyun konusunda yapıp PC'lerin yapamadığı herhangi bir ek özellik yok. Aslına bakarsanız aynı şekilde PC'lerin de oyun konusunda yapıp konsolların yapamadığı şey de yok sayılır. Ama genel olarak baktığımızda; Ortak özellikler: İkisine de mouse - klavye - gamepad bağlayabilirsiniz. İkisini de monitörde ya da LCD TV'de kullanabilirsin. İkisinde de online oyun oynayabilirsin. İkisinin de kendine özel oyunları var. Konsolun artıları: - Sürücüsüydü, Windows'uydu, programıydı diye hiç kafanızı kurcalamadan tak ve oyna şeklinde sorunsuz oyun oynayabilirsiniz. - Genel donanımı, şu an için eşdeğer bir PC'den daha ucuz. - Donanımı güncellemeniz gerekmez, her sistemde aynı şekilde oynanır oyunlar. - İki sisteme de ortak çıkan oyunlarda şu an için oyunların daha erken çıkması. (ki artık bu avantaj da ortadan kalktı) - Konsolu kaptığınız gibi çantanıza atıp arkadaşınıza gidebilir, orada beraber oynayabilirsiniz. Bunu PC'de sadece laptop'larda yapabilirsiniz. PC'nin artıları: - İki sisteme de çıkmış oyunlarda nispeten daha iyi grafiklerin sağlanabilmesi. - Oyun yapımcılarının eklentileri iki sistemde de varken, kullanıcılar için oyunlarda mod işlemlerine son derece açık bir ortam sağlanması. (Tüm oyunlara Türkçe patchler, grafik modları, online oyunlar için kullanıcı modları ile serverlarda çeşitlilik, stratejiler için kullanıcılarca hazırlanmış sayısız harita, campaign, vs. vs) - Donanımı güncelleyebilirsiniz. Konsolların güncellenmemesi konsollar için her ne kadar artı olsa da, PC'lerin de güncellenmesi PC'ler için o kadar avantajdır aslında. Mesela konsollarda bazı oyunlarda FPS düşüklüğü yaşanıyor ve bunun önüne geçilmesi için yapılabilecek birşey yokken PC'de donanım güncellemesi ile bunun önüne geçebilirsiniz. Maliyetli ama en azından olanak sağlıyor. - Birçok oyunda "Loading" ekranının konsollara oranla çok daha az sürmesi. - Donanımsal olarak daha az sorun çıkarması (özellikle Xbox360'dan). - Orjinal oyunların daha ucuz olması Bunlar benim görüşlerimdir. Yani benim "artı" olarak gösterdiğim şey, bir başkası için hiç önemli olmayabilir. Bu yüzden özellikle karar aşamasında olan arkadaşlar, bu sistemlerin forumlarına girerek çıkan ve çıkacak olan oyunlara iyice göz atıp hangileri kendilerine daha cazip geliyorsa onu alsınlar. Oyun türleri için genel görüşümü bu konuda bulunan önceki yazılarımda bulabilirsiniz.

PC'den şahsen neden vazgeçemem: - FPS: Türün hastası olup piyasada iyi kötü tüm FPS'leri oynarım. Ama özellikle, mesela CoD serisi ve Unreal Tournament serisini online oynarım. (Bu zamana kadar 3.000 saate yakın online CoD oynamış gözüküyorum şu an). Bunların haricinde turnuvalara katılırım, yarı profesyonel modda sayılırım, vs... X360 gamepad'i ile FPS oynamak ayrı bir zevk, yeterince de alışığım. Ama atiklik çok önemlidir benim için, özellikle de online oyunlarda. "Eeee, konsola da klavye mouse takılıyor" diyebilirsiniz. Ama bunları takacaksam neden konsol alayım ki? Kaldı ki taktım ve online oynuyorum diyelim, kaç tane rakibimde bunlar olacak? Serverlar buna full destek verecek mi? (Misal şu an CoD4 oynamak istediğimde, server listesinde 15.000 adet serverla karşılaşıyorum) - Strateji: Strateji oyunlarını çok severim. Halen online StarCraft oynarım. Strateji konusunda PC'nin büyük bir oyun yelpazesi var. Vazgeçilmez benim için. - Hack'n Slash: Yine bu türde PC'nin X360'a göre oyun sayısı bakımından çok büyük avantajı var. Bunlar sadece PC için özel saydıklarım. Yoksa elbette TPS, araba yarışı, futbol, vs. de oynuyorum oldukça. Belli ki PC'den vazgeçmeyeceğim kesin. Gerçi PC'nin yanına X360 koyabilirim mesela, ama koymuyorum. Zamanında uzunca bir süre arkadaşımın X360'ını kullandım. Bir çok oyunu sevdim, bazıları resmen büyüledi beni. O zamanlar "PC'nin yanına bir X360 koyacağım" diyordum. Ama bir süre sonra gördüm ki, beni o büyüleyen oyunlar teker teker PC'ye çıktılar. Gears of War bunların başında geliyordu. DMC4, NBA2K7, Ghost Recon:AW, Oblivion gibi oyunlar PC'ye çıkınca "Acaba almasam mı?" diye düşünmeye başladım. Sonra gördüm ki Dead Space, GTA4, Fallout3 gibi daha birçok oyun multiplatform olarak PC'ye çıktı, iyice vazgeçtim. Deminden beri Xbox360 için çıkan full oyun listesine bakıyor, özellikle de X360'da olup PC'de olmayan oyunlara göz atıyorum. Yine de X360 almamı sağlayacak pek oyun göremedim. Belki gözümden kaçanlar olmuştur ya da bilmediğim oyunlar vardır, mükemmeldirler vs... Bu oyunlar içinde oynamak istediğim elbette birkaç oyun var. Halo 3, Burnout, GeOW2, Midnight Club, Condemned 2 ilk gözüme çarpanlar arasında. Ama ne yazık ki hiçbiri beni X360 almaya ikna edemiyor. PS3 için baktığımda da GT5, Killzone, MGS gibi şaheserler var elbette oynamak istediğim. PC'de oyun kalmasa, iyi kötü alternatifleri PC'de olmasa bir ihtimal yine düşünebilirdim ama sırf bu oyunlar için zor gözüküyor her halükarda. Mesela konsolun PC'ye göre en büyük avantajlarından biri kullanım rahatlığı olarak bahsedilip duruyor. 8 adet gamepad'im var, gerektiğinde 4 kişi PES2009 oynuyoruz, bazen uzanıyorum yatağıma Pure, NBA2K9 ya da DMC4 oynuyorum. Oyunların önce çıkması deniliyor hep. Ben oyunu 3 ay sonra oynasam ne değişecek ki? Çıktığı zamanın teknolojisine ayak uydurabiliyorsa isterse 3 sene sonra çıksın. Başkası o oyunu 3 ay önce bitirdi diye benim o oyundan alacağım zevk değişmez çünkü aralarında bağ yoktur. Kaldı ki bu aradaki fark kapandı, artık multiplatform oyunların birçoğu aynı anda piyasaya çıkıyor. Farkındayım, bizimkisi pahalı bir eğlence, hatta birçoğunuza göre o kadar para vermek manyaklık-hastalık olarak geliyor. Buna zaten birşey dediğim yok. Ama ben o kadar para verdiğim sistemi sadece oyun için kullanmıyorum ki. 3 boyutlu render işimi de yapıyorum, internetime de giriyorum, müziğimi de dinliyorum, filmimi de izliyorum, download'umu da yapıyorum, projelerimi de hazırlıyorum, makalemi de okuyorum, vs. vs... Bunların bir kısmını konsolda da yapabiliyorsunuz elbette ama anlatmak istediğim o değil. Yani o paranın tamamını oyuna vermiyorum (ki versem bile yine de bu beni ilgilendirir). Oyun için asıl kullandığım en başta VGA var. İşlemci herşeyde önemli, sadece oyuna özel değil. Ram desen keza öyle. Hard Disk kapasitesi hiç önemli değil, arşiv için kullanılıyor, oyuna etkisi yok. Anakart zaten standart. Monitör vs. de öyle. Yani oyun için özel para harcadığım tek parça VGA'dır. Render harici diğer bütün olayları en ucuz sistemde de yapabilirsin ama onları da aynı anda yapmaya çalıştığında sistem kasılır ucuz sistemde. Siz burada mesaj atarken de PC kullanıyorsunuz. Sistemimde oyun için kullanılan ve lüks olan tek parça VGA'dır ve o da öyle binlerce dolar etmez. Karşılaştırma yaparsan oyun için alacağın konsola denk bir paraya gelir. Buna küçük bir örnek vermek gerekirse; Biri gider 100 Liraya fotoğraf çekebilen bir telefon alır. Diğeri de gelir 50 Liraya aynı kalitede foto çekebilen bir fotoğraf makinesi alır. İkisinin de fotoğraf performansı aynıdır diye foto makinesi alan kişi kar etmiş olmaz, çünkü telefonun başka kullanım alanları da vardır. İşin özü, PC kullanacağım, o kesin. Bunun yanına bir konsol ekleyebilirim ama o da bahsettiğim şeylerden dolayı bir avantaj sağlamıyor bana. Gözden kaçırdığım noktalar olabilir, onları da siz hatırlatırsınız. Belki yine bir konsol alma fikrini aklıma sokarsınız.

Aslında herkes kendi açısından haklı sayılır. Biri son noktada PC diyor, diğeri konsol diyor. Ama ayrıntılı inceleyince ikisinin de kendi açısından haklı olduğunu görüyorsunuz. Şu an bir sistemi asıl aldıracak şey, o sistemin exclusive oyunlarıdır. Genel olarak X360 ve PS3 arasında pek fark göremiyorum. PC de multiplatform oyunlarda çok az üstün bile olsa yine de oynarken farkedilemeyecek şeylerdir bunlar. Kimse gelip bir kayanın gölgesindeki minik ayrıntıyı görmez oynarken. O yüzden multiplatform oyunlarını şu an için pek karşılaştırmaya gerek yok. PS3'ün MGS'si, Killzone2'si, GT5'i var. X360'ın GeOW2'si, Halo3'ü, Forza'sı var. PC'nin Diablo'su, StarCraft'ı, Crysis'i var. İşte bu exclusive oyunlar tercih ettirir asıl. Yoksa genel oyun eğlencesi anlamında hepsi eşitler. Bir PC'yi de konsol gibi kullanabilirsiniz, size kalmış birşey. PC'ye daha fazla yatırım yaparsın ama oyun haricinde birçok şeye de yaradığı için o fiyat farkını diğer özelliklere vermiş olursunuz. Kısacası benim gözümde eşittir hepsi, İnsan tabi bütün oyunları oynamak ister ama sadece bir sistemi tercih edecekseniz en çok size uyanı alacaksınız, olay budur. Yoksa ne X360, ne PS3, ne de PC kullanıcıları aptal falan değildir. İnsan bile bile kötü olan birşeyi kullanmaz, tamamen tercih meselesidir.

Burada güzel güzel karşılaştırmalar yaparken yine fanatikliğe dönmüş olay. Daha Killzone 2'yi oynamadan sırf videolara bakıp "oyun mükemmel, Crysis'den kat kat iyi" gibi yorumlar yapıyorsunuz, gerçekten komik. Şu var, oyun çıkar, Crysis'den kat kat eğlenceli ve kaliteli olur, ona birşey demem (ki umarım öyle de olur) Ama bu şekilde yorumlar artık gözü kapalı fanatiklik kıvamında. Konu ne güzel örneklerle gidiyordu, birden bu hale dönünce eski havası kalmadı. (sözüm hem pc'yi, hem konsolu körü körüne savunanlaradır).
quote:

Neden multi oyunları karşılaştırıyorsunuz ? Şuraya PS3'ün exlerini koyup karşılaştırın bakalım. Hangisi daha iyi
Pardon ama karşılaştırma yapmak için genelde herşey sabit tutulur, bir değişken üzerinde yorum yapılır. Ekran kartı testinde sistemlerin aynı tutulması gibi. Burada da oyun aynı tutuluyor mantıken. Elma ile armutu karşılaştırmanın bir anlamı yok. Zaten her sistemin kendine özel exclusive oyunları var, bunları çok evelden konuştuk ettik. Sizin mantığınızda grafik karşılaştırmak istiyorsanız, o zaman GT5 ile başka bir PS3 oyununu karşılaştırın, mesela başka bir yarış oyununu. Sonuçta elbette GT5 kazanacak, o zaman diğer oyunlar çöp mü? İşte böyle anlamsız karşılaştırma yaparsak, böyle anlamsız sonuca varırız.

Eğer böyle bir yorum yapıyorsanız, Crysis'i hiç oynamadığınızı, sadece sitelerdeki videolara ya da SS'lere göz atıp yorum yaptığınızı düşünürüm. Oyunun sadece yeşil ile alakası yok. 5 FPS diyen arkadaş da 6600 GT ile falan görmüştür o kareyi. Yoksa çok da güzel 50 FPS üzerinde full grafik oynanıyor oyun. O grafiğe de "pek de matah olmayan" derseniz, texture kalitesi olarak Crysis ile aynı vakitte çıkmış başka bir FPS oyunu göstermenizi isterim. Burada en sıkı konsol savunucuları bile o grafikler için saygı gösterirken böyle yorumlar da duymak garip açıkçası. Ayrıca o grafikleri, devasa açık ve inanılmaz etkileşimli bir dünyada 1 adet loading ekranı bile vermeden sağlıyorsa buna saygı duyulması gerekir bence. Multi oyunlar üç sistemin güç karşılaştırması için şarttır. Şu an için de neredeyse eşit durumdadırlar. Farkı yaratan exc. oyunlardır, o da kişinin zevkine göre değişir, biri PS3 alır, diğeri X360 alır, öteki PC alır. PC stabilizasyonundan bahsederken de hep kulaktan dolma laflar ile konuşuyorsunuz. Ben hergün sistemi inanılmaz derecede kullanan oyunları saatlerce oynuyorum. Gün geliyor, 10 saat CoD oyunuyorum online. Ne bir sıkıntı yaşadım, ne de başka birşey. Birçok oyuncu için de böyle zaten. Etraftan bir iki örnek görüp bu tür genellemeler yapmak pek mantıklı değil. O zaman ben de PS3'ün optik sürücüsünün bozulduğuna dair, X360'ın 3K verdiğine dair yazıları çok gördüm. Ama gelip bunlar kötü cihazlar, her dakika sorun çıkartan cihazlar demiyorum. Kaldı ki evdeki Tetris atarisi bile sorun çıkartabiliyor, bunlar olağan şeyler.
quote:

bana göre pc oyun sektörü ölmüştür. yaşatan nvidia gibi ekran kartı üreticilerinin gazıdır. konsol sektörü de biraz microsoft etkisinde oldugundan ve microsoft ta donanım değişikliği işine geldiğinden destek oluyor sinsi sinsi. yoksa sony, microsoft, nintendo, birlik olsalar, pc den oyun sektoru biter. herkes konsolunu alır, sorunsuz oyununa devam eder.
Buna benzer laflar PS2 zamanında da söyleniyordu, ama bir türlü ölmedi o sektör. Merak etmeyin zaten, ne PC oyun sektörü ölür, ne de konsol sektörü. Hani oldu da öldü diyelim. Burada PC'leri bu derece kötülemeye çalıştığınıza göre belli ki böyle bir durumda oldukça sevineceksiniz. E peki bu size ne katacak, elinize ne geçecek? Sırf anlamsız bir haz belki. Ama sonrasını düşünün biraz da. Unutmayın ki rekabetin olduğu yerde kalite olur. Sizin o hiç çekemediğiniz Crysis'in sizce üretilen diğer oyunlarda hiç mi etkisi yok? Crysis zamanında grafiksel bir devrim yarattı. Bu da insanların beklentilerini çok üst seviyeye çıkardı. Bu beklentileri karşılamak için artık oyun yapımcıları çok daha fazla çalışmak, çok daha kaliteli oyunlar üretmek zorundalar. Bu hem PC, hem de konsollar için geçerli. Zaten görünen o ki, bunu başarıyorlar da. Teknoloji o derece hızlı ilerliyor ki, Crysis'in grafikleri bile artık çok harika olarak gelmiyor insana. Sonuçta oyun çıkalı bir seneden fazla oldu. İşin özü öyle "şu sistem bu sistemi döver" yapmadan, kullanıcıları objektif olarak aydınlatmaya çalışmak daha yararlı olacaktır. Yoksa sabaha kadar biri "En kral PS3 der", diğeri "PC ezer geçer" der, başkası "X360 varken diğerlerine laf düşmez" der, der de der...

Sevgili nejat_80;
Demişsin ki: ps3 exclusivelerin kanıtlanmıs kalitesi. Cevap: Elbette PS3 inanılmaz kaliteli exc. oyunlara sahip. Buna zaten birşey diyen yok. Ama bizim de anlatamadığımız her sistemin kendine özel oyunlarının olduğudur. İnsanlar buna göre tercih yapar. Bahsettiğiniz oyunlar, PS3'ü en iyi sistem yapmaz. O oyunları sevenler için en iyi sistem yapar. Diablo3, Starcraft2, Crysis'i seven adam neden PS3 alsın ki? Ya da Killzone'u, GT5'i seven adam neden PC alsın ki? Olay yani tercihde biter. Sen sevmişsin oyunlarını, genel PC oyunlarına göre daha fazla zevk almışsın. Senin için en kral sistemdir PS3. Ben PC oyunlarını benimsemişim, onları sevmişim, konsol oyunları genel olarak bana soğuk gelmiştir. Ben de PC'yi tercih ettim. Bu demek değil ki PS3 oyunlarını sevmiyorum. Elbette bir MGS4, GT5, Uncharted gibi çok iyi oyunlar var, bunları oynamak da isterim. Ama bir sistemi tercih edeceksem benim terazimde PC oyunları ağır basıyor, olay budur. Yani "en iyi sistem bu" diye başkalarına diretmeye karşıyım ben de. Bırakın, kim neyi tercih ederse etsin. Kendi sisteminizi övün, aldığınız zevki paylaşın, vs... bunlar çok normal. Ama diğer sistemi kötülemeye başlayınca işler çığrından çıkıyor. Akabinde de anlamsız, boş "benim sistem senin sistemi döver, 2'ye katlar, 4'e böler" gibi çocukça laflarla sayfalar doluyor.
Demişsin ki: birde artık lutfen killzone 2 yi hazmedememezliği birakalim. oyun editorlerce oynadı, betası oynandı, crysis gibi balon olmadığı kesinleşmiş durumda. ha ben forumda zamanında cyrsis i en cok savunanlardan oldum neden, cunku yerliler turktu. baska yerde yine savunuyorum. Cevap: Eğer bana diyorsan bunu çok yanılıyorsun. Asla hazmedememezlik gibi bir durumum yok, hatta aksine Crysis'den kat kat üstün bir oyun olmasını dilerim, zaten ben de oynarım bir şekilde. Bu forumdaki bir lafımda ne konsolu kötülediğimi, ne de anlamsızca PC'yi övdüğümü göremezsiniz. Crysis benim için bir devrimdir, hele ki kesinlikle bir balon değildir. Sırf oyunun yapımcıları Türk diye bu derece övgü almış olsaydı, tüm dünyada yankılanmazdı oyun. Hadi bizler pohpohladık diyelim; yurt dışında en iyi bildiğiniz oyun sitelerinin puanlarına bakın. Sonuçta boş bir oyun olsa bunu elbette birileri görür, söyler. Ama her yerde "klasik" ödülünü almıştır bu oyun. Size göre boştur belki ama özellikle sürükleyicilik bakımından başından kalkılamayan bir oyundur benim gözümde. Eleştirilecek yönleri yok mudur? Elbette vardır, kusursuz değildir. Ama asla balon diyemem.
Demişsin ki: ama konsol bolumunde bu kadar ortada iken durum, kalkıp pc oyunculugu diyeyem. ben pc oyunculugunun yok olmasını istemiyorum ama şu şartlarda pc oyunculugu insanlıgın kısıtlı olanaklarının israfıdır. öyl eşey olur mu, ben 1-2 yıl sonra pc yi cope atacagım, yenileyecegim vs. sen tamam seviyor olabilirsin ama bunun üretimle ne ilgisi var. konsollar en az 5 yıl boyunca insanlara tatmin edici grafiklerle oyun oynatabileceklerini ispatladılar. bir pc bana 5 yıl boyunca en yuksek ayarlarda oyun oynatabilsin, ben asla konsolları savunmam. işte ps3, 2. yılını tamamladı, 3. yılında killzone 2 geldi, 5. yılınca killzone 3 gelecek. xbox 360, ne kadar eleştirsekte 3. yılını tamaladı, 4. yılında insanlara geow 2 oynatıyor, belki 5. yılında alan wake oynatacak, dilerim oynatır. ha 360 in donanım sorunları oldu 3 k filan ama ps3 te buda yok, 5 yıl boyunca iş goren, en az 5 yıl boyunda donanım gunvellemesi gerektirmeyen bir cihaz. bu avantajdan ote bir durum musakka, bu resmen israfin otesine gecmek. bir insanın bilgisayarda isleri nedir, film izlemek, internet, msn vs. bu kadar. daha ne ben her yılda bir pc ugrade i yapayım, boyle birseyin mantıkla, verimle ilgisi var mı. biraz dikkat arkadaslar, cocuklarımızı dusunelim. Cevap: Bu konudaki bütün mesajlarımda, özellikle avantaj-dezavantaj açıklamamda zaten PC'nin genel olarak maliyetli olduğunu söyledim. Ama şöyle bir mesajım vardı, tekrar ileteyim buraya; Farkındayım, bizimkisi pahalı bir eğlence, hatta birçoğunuza göre o kadar para vermek manyaklık-hastalık olarak geliyor. Buna zaten birşey dediğim yok. Ama ben o kadar para verdiğim sistemi sadece oyun için kullanmıyorum ki. 3 boyutlu render işimi de yapıyorum, internetime de giriyorum, müziğimi de dinliyorum, filmimi de izliyorum, download'umu da yapıyorum, projelerimi de hazırlıyorum, makalemi de okuyorum, vs. vs... Bunların bir kısmını konsolda da yapabiliyorsunuz elbette ama anlatmak istediğim o değil. Yani o paranın tamamını oyuna vermiyorum (ki versem bile yine de bu beni ilgilendirir). Oyun için asıl kullandığım en başta VGA var. İşlemci herşeyde önemli, sadece oyuna özel değil. Ram desen keza öyle. Hard Disk kapasitesi hiç önemli değil, arşiv için kullanılıyor, oyuna etkisi yok. Anakart zaten standart. Monitör vs. de öyle. Yani oyun için özel para harcadığım tek parça VGA'dır. Render harici diğer bütün olayları en ucuz sistemde de yapabilirsin ama onları da aynı anda yapmaya çalıştığında sistem kasılır ucuz sistemde. Siz burada mesaj atarken de PC kullanıyorsunuz. Sistemimde oyun için kullanılan ve lüks olan tek parça VGA'dır ve o da öyle binlerce dolar etmez. Karşılaştırma yaparsan oyun için alacağın konsola denk bir paraya gelir. Buna küçük bir örnek vermek gerekirse; Biri gider 100 Liraya fotoğraf çekebilen bir telefon alır. Diğeri de gelir 50 Liraya aynı kalitede foto çekebilen bir fotoğraf makinesi alır. İkisinin de fotoğraf performansı aynıdır diye foto makinesi alan kişi kar etmiş olmaz, çünkü telefonun başka kullanım alanları da vardır.
Demişsin ki: sonra bak, suna yanıt veremediniz. ps3 2 yıldır kırılmadı, ve tüm herkesi orjinale alıştırdı. dünyanın belki en çok orjinal ürün sattıran cihazı, bunu neden kabul edemiyoruz. orjinal oyun kulturu demek, para ile almak kıymetini bilmek demek. uzun vadede bir oyun kültürü oluşacak, kaliteli oyunların ayarında olacağız, oyunlar gelişecek vs. Cevap: Sony'e gerçekten saygı duyarım bu konuda, helal olsun adamlara. Ha, korsan kullanırım, orjinal kullanırım, orası bana kalmış. Ama hiçbir zaman korsan oyunu desteklemem, korsan oynanıyor diye de bir sistemi övmem zaten. Sadece orjinal oynatmasının kaliteyi arttıracağından şüphem de yok.
Demişsin ki: playstation kültürü çoktan PC oyunculuğunu geride bırakmıştır. hayır, hepimiz o yoldan geldik, ben senin yaptıklarına uzak değilimlki 10 yıl önce 1500 dolara ilk pcmi topladım, 5-6 yıl once 2000 dolara half life 2 pcmi topladım, ne oldu, yitip gittiler. şimdi 5 yıl sonra ps3 ümün yanımda olacağını biliyorum, kullanabileceğim iş görecegğini biliyorum, orjinal özenle secilmiş oyunlarımın olacağını biliyorum. Cevap: İyi güzel, benim yaptıklarımı yapmışsın ama benim de sizin yaptıklarınızı yaptığımı bilmenizi isterim. Son 20 sene içerisinde neredeyse kullanmadığım sistem, kullanmadığım konsol kalmadı benim de. Kara kutusundan tut, 386 DX'ine, Commodore, Amiga, Sega serileri, Nintendo serileri, PS serileri, Xbox serisi'ne kadar her sistemi kullandım. Oyun dersen, oynadığım oyun sayısını yüzlerce değil, binlerce diye adlandırabilirim. Hayır, tuzu kuru falan da değilim. Gelip "amaaan, para var, yatırırım sisteme, dert değil" diye düşünmem etmem. Devamlı güncellerim sistemi ama söylediklerinizin aksine en uygun fiyata toplarım hep, parçaların %90'ı ikinci eldir. Sattığım parçaları da çok eskimeden sattığım için zarara uğramam pek, elimdekileri değerlendiririm. Mesela orjinal PS3 oyunu ile orjinal PC oyunu arasında fiyat farkı var. Oyunlara takas haricinde doğrudan sahip olmak, yani satın almak istersen: D&R'da en son çıkan PS3 oyunları genel olarak 140-180 YTL arasında değişiyor D&R'da en son çıkan PC oyunları genel olarak 55-80 YTL arasında değişiyor Bu da nereden baksan her oyun için ortalama 60-70 YTL gibi fazladan para vermektir. Yurt dışından ucuza getirtiliyor dersen, aynı şekilde PC için de daha ucuza getirtilebiliyor. Yine de nereden baksan minimum 50 YTL fark var. 4 oyun alsan 200 YTL eder. İşte çıktı benim upgrade param. Bu paraya yine ikinci el çok daha iyi bir ekran kartı ve işlemci için güncelleme yapabilirim. Eğer dersen ki, ben takas yapıyorum, öyle bir sürü oyuna sahip olmuyorum. Peki o oyun takasla 5 kişinin elinden eline geçse diyelim. Ne oldu bu sefer? 1 oyun parası verildi, ama 5 kişi oynadı. Yapımcıya 1/5 gelir sağladı yani. Bu sefer onlar az kazandı, çok daha az gelişti. (Mantıken korsanın onlara verdiği zararı verdi, ama az ama çok. Bu arada asla korsanla bir tutmuyorum, illegal bir durum yok ortada.) İşte sen hiç uğraşmadan oyun oynamayı ve PS3 oyunlarını tercih edersin. Ben ise sistemi upgrade edip PC oyunlarını tercih ederim. İkimiz de aptal insanlar değiliz, az çok kafamızda mantık yürütebiliyoruz ikimiz de. Gerisi tamamen zevke bakar. Kim neden zevk alıyorsa onunla devam eder, olur biter.

Uzunca oldu biraz, idare edin.

Olur Öyle Şeyler

2.12.2009 21:04:32

0
açıkca diyeyim.bende konsol almayı düşünmüyorum ps3'ü ise sadece gt5 için alacağım başka bir oyun oynamam açıkcası pc'ler güç olarak konsolları ezer.açıkcası benim i7 işlemcili hd 4890 kartlı bir sistemim ortada ne xbox bırakır ne de ps.yani güçlü bir pc'niz varsa ve maddi durumunuz iyiyse konsola hiç bulaşmayın maddi durum iyiyse dedim çünkü 2 senede bir benim gibi bir ekran kartına 500-600 tl vermeniz gerekiyor.pc oyunculuğu ölmez.oyunculuk ölürse ati ve nvidia'da ölür bunlar ölürse intel ve amd gider yani bilgisayar sektörü kapanmış olur ki böyle birşey olması mümkün değil sonuç olarak herşey paraya bakar

KaanTam35

2.12.2009 20:49:22

0
arkadaşlar call of futy sesrisi ilk oyundan bu yana 63 milyon satmış ve bu sayının sadece yüzde 3ünü pc kullanıcıları almış bu diğer oyunlardada böyle şimdi siz hangisini tercih ederdiniz oyun yapımcısı olsaydınız??? Pc mi Konsol mu??? malesef konsol

GoldPunch

2.12.2009 20:47:27

0
Dostum sanırım ilk haberin , yeni görevinde başarılar dilerim

Cortland Andrus

2.12.2009 20:28:24

0
Bilgisayar oyunculuğu ölmedi,öldürüldü.

superficial

2.12.2009 20:19:47

0
silahlı oyunlar kesinlikle pc de daha iyi, kendinizi daha özgür hissediyorsunuz.bi kere hangisine alıştıysanız o daha iyidir.bu yüzden benim konsola geçmem imkansız gibi bişey, bir pc fantiği olarak grafik kalitesi de ortada zaten, yinede rootkıt arkadşımıza katılmamak elde değil

ROOTKIT

2.12.2009 20:05:21

0
Ben konsol sahibiyim. Yıllardır pc'de oyun oynadım ve çokda zevk aldım.Fakat, PC oyunculuğu bana göre maddiyata bakar. Bu yazıyı yazan kişinin maddi durumu oldukça iyidir. Çünkü PC'si, oyunları çalıştırmakta zorlanınca donanım takviyesi yapıyormus. Grafik konusuna gelirsek PC bu konuda az farkla önde bu fark; çeşitli filtreler ile (FSAA,AF...) görüntüyü geliştirmesidir. Konsollarda çeşitli AA hataları göze batıyor. Fakat TV'nizi izlediğiniz uzaklığa görede değişir. Yeni nesil konsollar sadece oyun oynamak amacıyla değil çoğu işinizi yapabiliyorsunuz. PC kadar olmasada... PC'nin en kötü yanı yazıda da bahsedildiği gibi sürekli gelişmesi ve aldığınız donanımın kısa sürede demode olmasıdır. Buna oyundan atma ısınma kasma gibi sorunlarda dahil... Bana göre PC'de oyun oynama fanatikliğiniz yoksa HTPC bir PC ve konsol en mantıklısı...

Mertcan.

2.12.2009 19:58:47

0
TIM SCHIESSER'e göre böyle ama aslında bana kalırsa konsol ve bilgisayarın kendilerine göre farklı avantajları ve dezavantajları var , konsol alınca bilgisayar almadığın için yanlış bir tercih sayılmıyor , bilgisayar alınca konsol almadığın içinde yanlış bir tercih sayılmıyor , nötr gibi yani.Bu yazıda bilgisayarı çok fazla savunmuş aslında. Yorumlarınız için de teşekkürler ilk haberim bu :)

Fatih`

2.12.2009 19:57:04

0
Aslında soru konsol mu bilgisayar mı olmamalı . Bilgisayarın yanına hangi konsol alınmalı olmalı . Çünkü bazı oyunların tadı ancak konsol ile çıkıyor . Bazı oyunlarda ise hem bilgisayara alışmaktan hem de bilgisayar için üretilmiş olmalarından dolayı yanlızca bilgisayarda tadına varılabiliyor .

V1CT0RY

2.12.2009 19:48:06

+1
Güçlü bir Pc'nin yerini hiçbiri tutmaz...

mertvontrier

2.12.2009 19:42:04

0
Çok zorlamışlar. Bilgisayarın avantajı yok.

KKochaKK

2.12.2009 18:53:29

0
Güçlendirmekten bahsediyor ama kolay değil bi süre sonra işlemci yetmiyor ve yeni sistem toplaman gerekiyor.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Siz de aşağıdaki form aracılığıyla yorum yapabilirsiniz.
Mesajınız
Üyeyim Üye Değilim

DonanımHaber üyeliğinizi kullanabilirsiniz.

E-Posta (Onay için gerekli.)

Kullanıcı Videosu Yükle ▲ Siz de video yüklemek için tıklayınız