Gizle
Kullanmakta olduğunuz tarayıcı güncelliğini yitirmiştir. Bölüm Sonu Canavarı, sorunsuz bir gezinti için tercih ettiğiniz tarayıcının en güncel sürümünü kullanmanızı önerir.
Mobil Sürümü Görüntüle »

Bazı Oyun Geliştiricileri, Xbox Game Pass Tarzı Abonelik Sistemlerinden Korkuyor

 
 
Bildiğiniz gibi aylık belirli bir ücret ödeyerek geniş bir kütüphaneye sahip olduğunuz Xbox Game Pass, Origin Access ve Uplay Plus sistemlerinin yayınlanması ile birlikte, bu tarz abonelik sistemleri tüm dünyada popüler oldu. Daha öncesinde film ve dizi tarafında Netflix ile gördüğümüz bu sistem, Xbox'ın sistemi ile de oyun dünyası için de popüler ve kullanışlı bir hale geldi.
 
Özellikle bizim gibi oyunların pahalı olduğu ülkelerde "çok mantıklı" olarak görülen bu sistemden, bazı oyun geliştiricileri korkuyor. Oyuncular için çok güzel bir sistem olsa da bazı geliştiriciler bu sistemi pek de seviyor gibi durmuyor.
 
Business Insider'ın birkaç anonim geliştirici ile yaptığı röportajda geliştiriciler, bu sistemlerin uzun vadede özellikle bağımsız oyun geliştiriciler için zararlı olabileceğini düşünüyorlar. Geliştiriciler şu an için çok şikayetçi olmasa da önümüzdeki süreçte, pazarın tamamen bu tarafa evrilmesi durumunda büyük zarar edeceklerini düşünüyorlar. 
 
Pazar, abonelik sistemine evrildiği zaman çoğu geliştirici, oyunlarını mecbur bir şekilde bu tarz sistemlere ekleyecekler ve kazançları belirtilene göre oldukça düşecek. Geliştiriciler, Steam ve Epic Games arasında gidip gelirken bir de bu tarz sistemlerin çıkıyor oluşu onları kötü etkilemiş gibi duruyor. 
 
Sizlerin bu konudaki fikirleri neler? Oyuncu olarak bu tarz sistemlerin yararlı olduğunu düşünüyor musunuz? 
 

Bu haberin bağlantısı
URL
Kaynak GamePressure Xbox Game Pass Microsoft Konsol için Xbox Game Pass PC için Xbox Game Pass
Fanatical'de Codemasters Paketi Monster Truck Championship PS4, Xbox One, Switch ve PC için Duyuruldu
Yorumlar yeniden eskiye doğru listelenmektedir. Sıralamayı değiştirmek için sağdaki menüyü kullanabilirsiniz.

emrahcey

8.3.2020 11:17:42

0
Bitmeyen oyun hayal edin...Tam gamepass'e göre değil mi ? Oyun bitmiyor. The Division 1 779 saat harcadım, Önce mor set (purple) set yapacam diye...ardından sarı set yapacam, yok strike,predator vs.. yeşil set yapacam, oh be artık PVP'ye akarım derken...Striker Classfied set çıkmış hadi Onu tamamlayalım, derken bir bakmışsın ikincisi duyrulmuş. İşte böyle uzar gider. Kıl,tüyde toplatsa sonunda biten oyun tercih ediyorum.

TheNewAtilla

5.3.2020 17:05:53

0
Oyun satın alma 40 yıllık bir kültür. Kolay kolay yok olmaz. Ancak günümüzde oyunları satın aldığımızı sanarken aslında süresiz kiralıyoruz. Yani steamden bir oyun aldık diyelim. Steam kapanırsa steamdeki oyunlarımızda gidiyor. Bu durumda oyunları satın almak da aslında saçma.

İdrak İstimlak

5.3.2020 13:05:55

+2
Gamepass ilerde oyunculuk için pişmanlığa dönüşecek bir servistir.

BSC Misafiri

4.3.2020 23:44:51

0
Benim bu sistemlerden korkum ufacik bi zam gelse bizde hemen fiyatların fırlaması...

bolum

4.3.2020 17:30:11

+1
bence bu sistem olsun ama baska olarak normal eski sistem oyun satin almak da olsun ikisi beraber yani ama mesela bana pek bu sistem uymuyor cunku bir oyunu bitirmek icin kendimi zaman kisitina almak istemezdim bir ayda niye zorlayacagim kendimi uc bes seneye yayarim rahat rahat oynarim kasmadan tadini cikararak nasil olsa kendi oyunum diyerekten ile ama uyan arkadaslara bir sey diyemem herkesin kendi durumu tabiki

kuzgun_

4.3.2020 10:06:24

0
Buradaki sorun geliştiricilerin bu platformları kullanmak zorunda kalması.. buda satış gelirlerinin bir kısmını bu platformlara kaptırması.. bir nevi geliştiriciler bu platformlara gebe kalacak..

BSC Misafiri

4.3.2020 07:07:54

+1
Netflix para kazanıyorsa game pass sistemi hayli hayli kazandırır. Türkiye de bir cok insan netflix i ucretsiz kullandı. Ona çözüm buldular şimdi de netflix e para vermek yerine dizibox,hdfilmcehennemi falan kullanıyorum. Ama oyun sektöründe böyle bir şey kolay değil. Crack e ulaşmak,crack in çıkması,crack in güvenilebilirliği hepsi ayrı ayrı dert. Bu da Game Pass in çekiciliğini arttırıyor.

Philipp_Plein

3.3.2020 18:55:34

+4
Ne zararı ya Microsoft paraya boğuyor o firmaları game pass’a eklemek için nankörlük etmesinler. Ayrıca zorla mı ekliyorlar kardeşim? Microsoft teklif yapar isteyen firma kabul eder isteyen etmez bu kadar basit.

Berkayselcuk

3.3.2020 18:30:20

+1
Biz de bize xbox turkiye store unda100 dolardan saattiginiz oyunlardan korkuyoruz. İyi filmler netflix dışında izleniyor, iyi oyunlar da aynı şekilde olmaya devam eder. Müzik tarafında da spotify örnek verilmiş artık o kadar yayıldı ki spotify a çıkmayan şarkı dinlenmiyor, bu yüzden çok daha az kazancla yetinmek zorunda kalınıyor demişler bu haberin makalesinde. Güzel kardeşim 3 dk lik şarkıyla 10 saatlik oyunu mu karsilastiriyorsun. Spotify, netflix sayesinde anaakim dışında kalan yapımlar şans bulmaya kendini gosterebilmeye başladı, aynısı gamepass de de oluyor. Böyle baştaki vurguncu yapımcılar da tekeli kaybettik diye aglasiyorlar.

NOR0C

3.3.2020 16:59:00

0
Geliştirici tarafı için kötü veya iyi orasını hiç bilmem arka tarafta neler olur/biter ama tüketici olarak ''Gamepass'' sistemi çok iyi bir hizmet hele ki bizim gibi para birimi düşük ülkelerde bu sistem harika. PC tarafında 5,90TL ye aldım. Konsol tarafında da arkadaş sayesinde bugün öğrendim 30TL imiş. Ultimate paketi de varmış Hem gamepass, hem live gold varmış. İleride bu tip sistemlerin artacağını düşünüyorum sanıyorum Ubisoft'un da var ama Türkiye için açık değil Ayda 15$ olması lazım tüm oyunlara erişebiliyorsun ve gelecek oyunlar dahil. Origin'de kullanıyorum Basic Access versiyonunu BF1/BF4/SW BF2 için. Para birimimiz ne yazık ki çok kötü bu tarz abonelik sistemler artması dileğiyle.

YildirimBuyucusu

3.3.2020 16:36:28

+1
Netflix'te dizi yapanlar para kazanıyor mu? Hemde çok iyi kazanıyor. Bu sistem git gide zaten çok iyi bir noktaya doğru gidiyor, sana para kazandıracak zaten. Özellikle Bağımsız oyun geliştiricileri bu sistemden normal oyun satışından daha fazla para kazanabilirler. Bunu da göz önüne almaları gerekiyor. Önemli olan oyunlarının ne kadar iyi olduklarıdır.

Guest-AEF248198

3.3.2020 16:18:57

0
Gamepass servisinde olduğu zaman yine para kazanıyorlar. Üstelik bana göre oyunları daha geniş kitlelere yayılabiliyor.

cnbzkrt

3.3.2020 16:01:01

+7
Evet engelliyor gamepasste oynadığım bir oyunu bir daha gidip neden alayım ki oynamak istersem bir aylık alırım gamepass oynar gecerim oyunu yine almamış olurum yani geliştiricilerin endişeleri haklı bu oyunun iyi yada kötü olması ile alakalı değil

Guest-AEF248198

3.3.2020 15:37:58

0
Bu sistemler senin oyun almanı engelliyor mu? Atıyorum ben şimdi Gamepass içerisinde olan bir oyunu gidip alabilirim hiçbir sıkıntı yok. Eğer pazar bu tarafa doğru evrilirse o zaman sen de geliştirici olarak o an ki pazara hitap eden güzel bir oyun yaparsın, siz güzel oyunlar yaptınız da oyuncular oynamadı mı? Ama yok sen kalitesiz, saçma sapan oyunlar yaparsan kusura bakma da o sistemlerin içerisinde oyuncu oyunu deneyip beğenmeyecek bu da o oyunun satışını, oynanabilirliğini azaltacak. Oyunun güzelse oyuncu zaten her türlü para kazandırır hiç sıkıntı olmaz.
  • 1
  • 2
  • Siz de aşağıdaki form aracılığıyla yorum yapabilirsiniz.
Mesajınız
Üyeyim Üye Değilim

DonanımHaber üyeliğinizi kullanabilirsiniz.

E-Posta (Onay için gerekli.)

KÜNYE
Xbox Game Pass
+ TAKİBE
AL
1 kişi bu oyunu takip ediyor.
Kullanıcı Videosu Yükle ▲ Siz de video yüklemek için tıklayınız