Gizle
Kullanmakta olduğunuz tarayıcı güncelliğini yitirmiştir. Bölüm Sonu Canavarı, sorunsuz bir gezinti için tercih ettiğiniz tarayıcının en güncel sürümünü kullanmanızı önerir.
Mobil Sürümü Görüntüle »

Avrupa Komisyonu Korsan Oyunların Satışları Etkilediğine Dair Kanıt Bulamadı

Araştırma sadece Avrupa ülkelerini kapsıyor, yani alım gücü bizden en az 4 kat fazla olan bölgelerde.
 
      Avrupa Birliği'nin yürütme organı olan Avrupa Komisyonu, korsan üzerine yaptığı araştırma sonucu 300 sayfalık bir rapor yayınladı. "Avrupa Birliği Telif Hakkı yasaları için politika belirlemek için; korsan materyallerin dijital olarak kullanılmasının o ürünlerin yasal satışlarına yaptığı etkileri araştırmak temel önem taşımaktadır." diye başlayan rapor, korsan materyallerin orijinallerinin satışlarına yaptığı kesin bir etki bulunamasıyla sonuçlanıyor.
 
      Elbette bu sonuç ve araştırma tamamen Avrupa vatantaşları ve Avrupa bölgesi için geçerli. Yani oradaki korsan kullanım ve satın alımlarını içeriyor.
 
     Bu raporda kitaplardan oyunlara pek çok medya türü araştırma altında alınmış ve korsanın kayda değer etki yarattığı tek medyanın Son Çıkan Popüler Filmler olduğu anlaşılmış. Yani vizyona giren popüler filmler korsandan kanıtlarla etkileniyormuş.
 
     Araştırmanın bir diğer sonucu da kitapların, müziklerin ve oyunların korsan olarak kullanılmasında fiyatın bir etkisinin olmadığı yönünde. Eğer insanlar o ürüne sahip olmak istiyorlarsa fiyatın bu konuda pek bir etkisi olmuyormuş. Eğer istemezlerse de korsan tercih ediyorlarmış. Yani bu rapordan "Korsan olarak tercih edilen bir ürün zaten o kullanıcılardan para kazanmayacaktı." sonucu çıkıyor. Siz ne düşünüyorsunuz? Bu durum Türkiye'de nasıl sizce?
  

Bu haberin bağlantısı
URL
Destiny 2'nin Faction'ları Önümüzdeki Hafta Ekleniyor Gang Beasts Bu Hafta Sonu Ücretsiz
Yorumlar yeniden eskiye doğru listelenmektedir. Sıralamayı değiştirmek için sağdaki menüyü kullanabilirsiniz.

BSC Misafiri

3.10.2017 12:20:01

0
2012den beridir orjinal oyunlar alan birisi olarak korsan kullananlarada aslında hak vermiyor değilim kapitalist oyun firmaları her oyunu 60 dolar çekip üstüne kırptıkları oyunu dlc diye 30 dolara satıyorlar zaten eskisi gibi zevkle yapılmış efsane oyunlarda çıkmıyor kapitalizm oyun dünyasının içini oydu

St Batuhan

25.9.2017 10:02:08

0
Açıkçası uzun zamandır korsan oynamıyorum diyebilirim. Zaten indirime giriyor oyunlar ve oynayacak bir sürü oyun da var elimin altında. Bunda etken de yine indirim. Yani zamanında alıp da oynamamın kısmet olmadığı ya da henüz bitirmediğim oyunlar var. Bir de 25 euro ya senelik origin access varken kasmaya da pek gerek yok. Bir sürü oyuna erişim sağlıyor. Elbette euro 2 lira olsa da 50 liraya almış olsak ama 100 lira verip de bir sürü oyun edinmenin keyfi ayrı. Bu arada online oyunlar pek korsan oynanamıyor. Eh Single olanları da korsan edinmektense indirime girince almak iyi oluyor. Hem crack ile uğraşmamak(zira güncelleme üstüne güncelleme olabiliyor oyunlarda) hem de achievementlar için.

BSC Misafiri

25.9.2017 09:48:11

0
DEnuvo ile korsan ne kadar etkili gören gördü.Bakınız Mirror Edge Catalyst, Sniper Ghost Warrior 3, Sniper Elite 4 hadi bunlar kırıldı vs..gelelim Need for Speed 2015, The Crew (Bedava dağıttılar), Star Wars: Battlefront korsanı olmayan belkide hiç olmayacak oyunlar satışları pek parlak değil.

2K

23.9.2017 20:12:04

+1
Avrupa Birliğine dahil ülkeler için düşünürsek bu geçerli olabilir. Asgari ücret, yaşam koşulları ve oyunların fiyatı onlar için oldukça uygun. Bir de üstüne Steam ve benzer siteler haricinde büyük indirim yapan mağazalara sahipler. Ülkemizde olan yüksek fiyatlara ve yaşam koşullarına rağmen yine forumda Steam konusunda tüm indirimleri takip eden, diğer sitelerden satın alanlar, yardımcı olan büyük bir oyuncu topluluğu var. Bizim ülkemize özel fiyat uygulamayan ya da ARAL sayesinde çok yüksek fiyatlara satılan oyunları diğer sitelerden satın alıyoruz ama tabi o kanallardan satın alınca Türkiye satış rakamına yansımıyor. Bu her fiyata rağmen indirim bekleyen, araştırma yapan büyük oyuncu topluluğuna rağmen ne yazık ki oyuna para mı verilir ya diyen ya da online yoksa korsan indiririm diyende büyük bir grup var. Bu tarz kullanıcılar için oyunun korsanı olup, olmaması büyük etki yaratıyordur diye düşünüyorum. Forumda 2 TL'ye düşen oyun için bile milletten para dilenen ya da konulara gelip oyunu para mı veriyorsunuz diyenler var. Bu arkadaşların anlamadığı konu her oyunu çıkar çıkmaz almak zorunda değilsin bekleyebilirsin ve fiyatlar böyleyse almam demek yerine başka sitelerden indirim bekleyebilirsiniz. Ülkemizde oyunlar ile ilgilenenlere ya da oyunlara çocuk işi gözüyle bakılıyor ve önem verilmiyor bunun da büyük bir katkısı var tabi ki.

BSC Misafiri

23.9.2017 18:45:11

0
Bana 200TL diyor lisansı olmayan onlarca takımlı Pes 18.. Peki dedim gece açık bıraktım pc yi şu an çatır çatır oynuyorum. Hiç te emah hirsizliğğa falan yok içimde. Adam gibi çek fiyatı alalım. Varsın lisans olmasın hadi ona da razıyım..

BSC Misafiri

23.9.2017 18:44:59

0
quote:

Orjinalden alıntı: Erwin-Rommel Bizim ülkemizde Korsan hiçbir zaman bitmez. Mezarcı bir toplumuz ne yazık ki
Bizi bu hale getirenler + paramızı-değerini mezara koyanlar utansın qanqa.. Biz ortama göre chomar olmadan adapte oluyoruz.

Golden Hawk

23.9.2017 11:34:04

0
Bizim ülkemizde Korsan hiçbir zaman bitmez. Mezarcı bir toplumuz ne yazık ki

TheStarBox

23.9.2017 11:28:48

0
Oyun dünyasına korsan ile girmiş olmama rağmen şuan ki şartlarda korsana her zaman karşıyım. Ancak eğer korsan oyunları oyunu bir nevi test etme amacı ile kullanıyorsanız size sözüm yok. Ben şahsen yeni bir oyun çıktığında eğer kalitesinden emin degilsem,önce korsan olarak indirip deniyorum (PC için tabikide). Sonrasında eğer oyun "o tavsiye edilen satış fiyatının" karşılığını gerçekten veriyor ise oyunu satın alırım. Bu devirde aslinda korsanın,oyun satışlarını azaltmaktansa arttıracağını düşünüyorum. Çünkü parası yok diye hiç oyun oynamayan bir kitle yerine potansiyel bir müşteri olan korsan oyuncuları tercih ederim.

Fuuta

23.9.2017 10:52:17

0
Zamaninda Origin BF3 u bedavaya dagitiyordu, arkadasa dedim ki origin hesabi ac ekle oyunu bi ara oynariz mp falan dedim. Adam bana bosver kanka oynayacagim zaman torrent indiririm hamachiden online oynariz dedi. Bazilarinin artik ruhuna isliyor torrenttan korsan indirmek.

keremec

22.9.2017 22:38:08

0
Türkce destegi olmayan hiç bir oyuna 3 haneli meblağlar ödemem.

jedi39

22.9.2017 20:26:12

+1
Utanmadan ucuz da biz mi almıyoruz diyorlar! Witcher 3 TR özel fiyat ile çıktı gördük aldığınızı 10 bin satışı anca aştı adamlar. İngiltere'de en çok satılanlara girmiş 10. oyun bile HAFTADA 40 bin satıyor. Tabi enayi misin ki beleşe oynamak varken para vereceksin. Bahane bol nasıl olsa.

BSC Misafiri

22.9.2017 19:45:58

0
Firmalar oyunları alım gücüne göre satar ve oyuna o ülkenin dilini de eklerse korsan kullanımı satışları etkilemez. Türkiye için de bu durum geçerli.

gultekinlive

22.9.2017 19:42:18

+1
quote:

Orijinalden alıntı: BSC Misafiri

Dediğin çok doğru, genel olarak insan bedel ödemeden elde ettiği şeylerin pek kıymetini bilmiyor, bazı arkadaşlarım neredeyse çıkan her isim yapmış oyunu indirip kurarak birkaç saat bile oynamadan başkasını indirme işiyle uğraşıyor. Böyle torrent bolluğunda doğru dürüst oyun bitirdiklerine de pek işitmedim. Ülkemizde korsan yaygınlık olarak PSX ile başladı diyebilirim ve o yıllarda korsan CD'lerin fiyatı oyunun popülerliğine göre 10-50 dolar arasında değişiyordu ve kapış kapış satılıyordu. Korsanı oyunseverlere yedirme taktiği NTSC adıyla satılmasıydı ve PAL denilen oyunlar 100 dolardan aşağı değildi. Yaklaşık 20 sene önceden oluşan sistem çarpık olarak yerleştiği için öyle de devam etti. Korsanla aynı fiyata satılsa dahi orijinal satın almam diyen garip insanlar tanıdım, o yüzden dediğin gibi 10 liraya da satılsa almayacak yüzbinlerce insanla birlikte yaşıyoruz ama nedense oyunları Türkçe istemeye gelince akıncılar beyi kesilmeyi de ihmal etmiyorlar.
aynı şeyi ben de yaşıyorum. simit parasına witcher satın alınabileceğini torrent canavarlarına çok tavsiye ettim. yalnız, aynı araştırmayı TR'de yapsalar sonuç belki biraz farklı olurdu. çünkü uygun fiyatlı oyunları satın alıp sektöre katılmakla birlikte fahiş fiyatlı oyunlar için korsana başvuranlar var. "eskilerle veya bağımsızlarla ilgilenmek istemiyorum, yenisini de oynamak için o parayı verip soyguncuları sevindirecek değilim" diyip korsana başvuranlar var. keşke elimizde ülkemizdeki uygun fiyatlı bir oyunun resmi satışıyla korsan paylaşımı arasındaki oranı görebileceğimiz bir grafik olsa. önerim, şahsen korsan bir oyuna yeterince ilgi besleyip keyif alınamayacağına inandığımdan oyun oynama hobimizin sektörümüze daha çok yansıması adına orijinal bir şekilde uygun fiyatlı oyunlara vaktimizi ayırmak.

veterangamer

22.9.2017 19:31:35

0
2017 yılında bir oyunda eğer Türkçe altyazı yoksa her şekilde korsanı hak eder benim gözümde. Flemenkçe den lehçeye kadar bir sürü saçma sapan dilin altyazıları varken Türkçe yoksa o oyuna benden para asla çalışmaz. Babalar gibi pc de korsan indirir oynarım gramda rahatsız olmam

Pissacore

22.9.2017 19:13:38

0
Doğru tespit. Zamanında bir mobil oyunun yapımcısı, korsanı sorun olarak görmüyorum, oyunumuzu korsan olarak indirenlerin zaten çok büyük bir kısmı korsan olmasa zaten hiç bir şekilde satın almayacak, en azından korsan oynayınca çevresine tavsiye edip, başkalarının satın almasına sebep olabiliyor. Tarzı bir açıklama yapmıştı.

HIGHER

22.9.2017 19:11:25

0
O değilde BSC eski haline dönmeye başladı galiba, çok haber görüyorum 2 gündür

BSC Misafiri

22.9.2017 18:19:40

+3
Dağıtımcılar ülkelerin alım gücüne göre fiyatlandırma politikası izlemezlerse, gelişmemiş ve gelişmekte olan ülkelerde hiçbir zaman istedikleri sonucu alamazlar. 60$'a gelişmiş ülkelerde sattığın oyunu Türkiye gibi ülkelerde 60TL civarında satmalısın ki sürümden kazanasın. İndirime girmediği sürece hiçbir oyunun ülkemiz standartlarında 60$'ın TL karşılığını haketmediğini düşünüyorum.

BSC Misafiri

22.9.2017 17:51:37

+4
quote:

Orjinalden alıntı: gultekinlive korsan oynayanların oynadığı oyuna hak ettiği ilgi ve değeri gösterdiğine inanmıyorum. korsan kullanımı oyuncunun sektöre katılım sağlamasına basamak olursa masum karşılarım. çoğumuz yabancı olduğumuz bu dünyaya korsanla giriş yaptık. günümüzde 10 liraya 3A orijinal oyun oynanabilmesine rağmen güncel oyunların torrentini kovalayanlara olumlu bakmıyorum. araştırma sonucu da bu kitlenin oyunun alıcı kitlesi olmadığını söylüyor. bu durum bir çeşit alışkanlık gibi.
Dediğin çok doğru, genel olarak insan bedel ödemeden elde ettiği şeylerin pek kıymetini bilmiyor, bazı arkadaşlarım neredeyse çıkan her isim yapmış oyunu indirip kurarak birkaç saat bile oynamadan başkasını indirme işiyle uğraşıyor. Böyle torrent bolluğunda doğru dürüst oyun bitirdiklerine de pek işitmedim. Ülkemizde korsan yaygınlık olarak PSX ile başladı diyebilirim ve o yıllarda korsan CD'lerin fiyatı oyunun popülerliğine göre 10-50 dolar arasında değişiyordu ve kapış kapış satılıyordu. Korsanı oyunseverlere yedirme taktiği NTSC adıyla satılmasıydı ve PAL denilen oyunlar 100 dolardan aşağı değildi. Yaklaşık 20 sene önceden oluşan sistem çarpık olarak yerleştiği için öyle de devam etti. Korsanla aynı fiyata satılsa dahi orijinal satın almam diyen garip insanlar tanıdım, o yüzden dediğin gibi 10 liraya da satılsa almayacak yüzbinlerce insanla birlikte yaşıyoruz ama nedense oyunları Türkçe istemeye gelince akıncılar beyi kesilmeyi de ihmal etmiyorlar.

Nikomer

22.9.2017 17:46:13

+3
Korsanın iki büyük etkisi var oyun satışlarının üstünde. Biri yapımcı için zarar diyebileceğimiz bir etki; Oyunu oynamak isteyen şahıs parası yetmediği için para biriktirmekle uğraşmadan korsan indirmeye yönelir veya parası olduğu halde "qorsan var abee yhaa ne gerek var" diyerek korsana yönelir. Bu iki tip insan firmaya zarar verir. Yani oyunu korsan olarak bulamasalar orjinal oyuna parasını verecek tiptir bunlar. Gelelim kar diyebileceğimiz kısma; Oyun korsan mecralara düşer indirilir, torrent sitelerinde boy boy yer kaplar yapımcının ulaşamayacağı kadar insana ulaşır, bir nevi beleş reklamı olur oyunun. Şimdi diyeceksiniz ki "oyunu torrent sitesine girip gören adam niye orjinal alsın ?" bu adam almaz bu oyunu, belki indirir oynar bakar güzel oyun hakkını veriyim der bilemem. Ama bu adam bu oyuna gameplay çekip youtube' a atabilir, oyun görseli çekip paylaşabilir "şöyle güzel oyun böyle iyi oyun" diye veya arkadaşına anlatır "kanka sende oyna" gibi ayaklı reklam panosu olur. İşte bu seçenek firmalara tahmin ettiklerinden daha fazla kar ettiriyor hatta biliyorlardır tahmin etmiyorlardır bile. İşte bu yüzden Avrupa Komisyonu korsan oyunların satışları etkilediğine dair kanıt bulamamış olabilir. Burda iki grubun arasında kalan gerçekten parası olmayan ve bilgisayarı o oyunu bile kaldıramayacak olan insanları linç etmeye gerek yok oyunu korsan indirdiği için. Bu yazıda korsanı övmedim sadece bazı gerçek etkilerini söyledim benim düşünceme göre.

BSC Misafiri

22.9.2017 17:38:37

+8
Bu fiyatlar böyle artar bizim paranın değeri bu ülkenin insana verdiği değer kadar düşerse.. Ciddi anlamda zengin ya da harbi harbi baba parası yiyenler anca oyun alır. Lan kutu yok cd yok dijital ortamdan oyun alıyoruz.. Bana diyor tavsiye edilen satış fiyatı 269TL.. Bende açıyorum zannbundayı basıyorum dorrente. 70-80TL de biz mi almıyoz?

Jack Rabbit Slims

22.9.2017 17:22:39

0
quote:

Eğer insanlar o ürüne sahip olmak istiyorlarsa fiyatın bu konuda pek bir etkisi olmuyormuş.
Biz buna para var huzur var diyoruz.

gultekinlive

22.9.2017 17:01:42

+1
korsan oynayanların oynadığı oyuna hak ettiği ilgi ve değeri gösterdiğine inanmıyorum. korsan kullanımı oyuncunun sektöre katılım sağlamasına basamak olursa masum karşılarım. çoğumuz yabancı olduğumuz bu dünyaya korsanla giriş yaptık. günümüzde 10 liraya 3A orijinal oyun oynanabilmesine rağmen güncel oyunların torrentini kovalayanlara olumlu bakmıyorum. araştırma sonucu da bu kitlenin oyunun alıcı kitlesi olmadığını söylüyor. bu durum bir çeşit alışkanlık gibi.
  • 1
  • 2
  • 3
  • Siz de aşağıdaki form aracılığıyla yorum yapabilirsiniz.
Mesajınız
Üyeyim Üye Değilim

DonanımHaber üyeliğinizi kullanabilirsiniz.

E-Posta (Onay için gerekli.)

Kullanıcı Videosu Yükle ▲ Siz de video yüklemek için tıklayınız