Gizle
Kullanmakta olduğunuz tarayıcı güncelliğini yitirmiştir. Bölüm Sonu Canavarı, sorunsuz bir gezinti için tercih ettiğiniz tarayıcının en güncel sürümünü kullanmanızı önerir.
Mobil Sürümü Görüntüle »

Aldığı Puanlarla Ortalamaları Alt Üst Eden Bağımsız Oyun: Undertale


    Açık konuşayım aslında Undertale’i çıktığı dönemde görmüştüm ve oyunu gören çoğu kişi gibi görsellerden değerlendirerek “Pek alınası durmuyor ya indirim vakti gelince bakarım” deyip Steam’deki istek listeme atmıştım. Ama bu yazıyı yazmadan iki gün önce NeoGaf’ta bir konu gördüm. Konunun başlığı basitti, piksel piksel grafikleri olan Undertale Metacritic’i alt üst etmiş, gelmiş geçmiş en yüksek puan alan PC oyunu olarak listelenmişti. Tabii bu listeleme sadece 11 inceleme üzerinden yapılmış ama ne fark eder? O konuyu gördüm, oyunu aldım ve bitirdim. Şimdi ise şunu rahatlıkla söyleyebiliyorum ki Undertale gerçekten de şimdiye kadar oynadığım en iyi oyunlardan birisi oldu.

    Benim oyunlarda grafik takıntım yoktur. Yine Undertale gibi ekrandan piksellerini sayabileceğiniz To The Moon ilk 10’uma girer. Ki zaten bire birde beni tanıyanlar The Binding of Isaac manyaklığımı bilirler. Bu yüzden Undertale’e başladıktan sonra ısınmam fazla uzun sürmedi. Aslında bu yazıyı yazmamdaki amaç da, grafik manyaklığı yaparken gözden kaçırdığımız birçok güzel oyundan bir tanesini tanıtmak.
 
    Bir RPG oyununda ne beklerseniz Undertale’da mevcut. Seçimlerle yön verebileceğiniz hikaye, türlü oynanış çeşitleri, içine girebileceğiniz dünya ve en kalitelisinden diyaloglar. Şişirme olsun diye demiyorum gerçekten de Undertale oyuna başladığınız vakitten itibaren sizi piksel piksel dünyasının içine çekiveriyor. Sahip olduğu diyaloglarla ve referanslarla beraber gecenin bir vakti pikselleşmiş ekranınızın karşısında kahkaha atmanıza sebep olabiliyor. Bunu gerçekten söylüyorum çünkü en azından son yıllarda Portal 2 ve The Stanley Parable’ın haricinde tamamen hikaye odaklı olup da bu tarz bir espri anlayışına sahip oyunla karşılaşmak fazla mümkün olmuyor. 
 
 
    Oynanıştan biraz söz etmem gerekirse Undertale’i sıra tabanlı bir RPG oyunu olarak tanımlayabiliriz. Savaşlar esnasında arayüz içerisinde mini oyunlar oyunculara sunuluyor ve ayakta kalmak amaçlanıyor. Karşı atak yaparken de Quick Time Event sistemi kullanılmış. Yani ekranda çıkan arayüzdeki zamanlama oyunlarına göre karşımızdakilere hasar verebiliyoruz. Undertale’in kendisini önemli kılan özelliklerden birisi burada karşımıza çıkıyor. Oyundaki savaş arayüzünde bulunan Act kısmı sayesinde tüm oyunu hiçbir yaratığı öldürmeden, onları bağışlayarak bitirebilmek mümkün. Oyunun burasında farklı duygusal çözümler sunuluyor ve elde ettiğiniz sonuçlar karşılığında orta yolu bulabiliyor, sonunda da düşmanları bağışlayabiliyorsunuz. Bu doğrultuda seçeceğiniz öldürme ya da bağışlama seçenekleriyle beraber hikayeyi ve oyunun dünyasını şekillendirebiliyorsunuz. En sonunda ise iyi ya da kötü değil, 2'den fazla oyun sonu bulunuyor. Yani Undertale'de alacağınız son sadece iyi veya kötü insan olmanıza bağlı değil. Daha önce birçok AAA oyunda da karşımıza çıkan bu tarz seçimlerin Undertale’da oldukça detaylı bir şekilde oyuna kazandırıldığını söyleyebilirim.

    Undertale’ın yapımcısı Toby Fox nasıl başarmış hiçbir fikrim yok ancak oyuna başladığınız andan itibaren sizi içine çeken bir dünyayla karşılaşıyorsunuz. Günümüz yapımcılarının milyon dolarlara geliştirdiği güzel grafikli oyunlarda göremediğimiz bu kalite, Toby Fox’un GameMaker ile yaptığı oyunu Undertale’de mevcut. Öyle ki ben de 8 saatlik bu macerayı sadece bir cumartesi günü içerisinde bitirebildim. Sonunda ise şunu içtenlikle söyleyebilirim, hikayenin tadı damağımda kaldı. Steam'de bir inceleme okumuştum, "Oyunu bitirdikten sonra her karaktere sarılmak istiyorsunuz, iskeletlere bile." diye. Gerçekten de öyle. 
 
 
    Bunun bir inceleme yazısı değil, kişisel tavsiye yazısı olduğunu belirterek kısa kesmek istiyorum. Undertale, bitirdikten sonra hemen telefonunuza ya da bilgisayarınıza indirmek isteyeceğiniz müzikleriyle, içine çeken dünyası ve hikayesiyle 18 TL’yi sonuna kadar hak eden bir yapım. Evet belki grafiksel olarak gördüğünüz en iyi oyunlardan birisi olmayacak ama içeriğiyle beraber bir RPG oyunundan ne bekliyorsanız hepsini teker teker sizlere sunacak. Eğer gerçekten oyun dünyasında geçirdiğiniz eski yılları hatırlatacak, eğlenceli vakitler sunacak bir oyun arıyorsanız oyunun Steam sayfasına buradan ulaşabilirsiniz. Umarım daha fazla bu oyunu keşfetme şansına erişir diyerek burada noktalayayım ben de. Eğer oynarsanız yorumlarınızı aşağıya bekliyorum. :)
 
Bu arada o kadar sözünü ettik, oyunun Metacritic sayfasına da buradan ulaşabilirsiniz.
 

Bu haberin bağlantısı
URL
Undertale Bağımsız Indie Pc Toby Fox
F2P Olan Wildstar'ın Sunucu Problemleri Üzerinde Çalışılıyor Dijital Asistan Cortana'nın Xbox One'a Gelmesi 2016'ya Kaldı
Yorumlar yeniden eskiye doğru listelenmektedir. Sıralamayı değiştirmek için sağdaki menüyü kullanabilirsiniz.

Bowser Zeki

20.12.2015 17:09:50

+1
Ağladığım 2. oyun oldu kendisi. Oynamayan ölsün o derece etkiledi beni.

İdrak İstimlak

20.12.2015 12:24:36

+1
Oyun bence de kesinlikle Türkçe'ye çevrilmeli, dialogları anlamak çok önemli. Kalite olarakta aldığı ödüller ve aday olduğu ödüller noktasında ortada.

kangaetemo

20.12.2015 00:28:22

0
quote:

Orijinalden alıntı: BSC Misafiri Oyun Türkçeye çevrilmesi çok düşük ihtimal. Adam oyun metnini yazarken İngilizceye acımamış döşemiş kelime oyunlarını. Değil Türkçeye herhangi bir dile anlam kaybı olmadan çevirebilenin elini öperim.
Bu oyunun Turkce'ye cevrilme ihtimali pek yok. Yani var ama oyundan alinan zevki %80 falan dusurur muhtemelen. Gercekten isinin ehli bir cevirmen bile Turkceye tam uyumlu cevirse orijinal halinin keyfini veremeyecegini dusunuyorum. Bu oyun benim nazarimda GOTY'dir. Senenin basinda Life is Strange derdim ama sonu genele gore sonuk bitince ve Undertale'in hayvani derecede ayrintili bir oyun oldugunu tecrube edince (daha ogrenecek cok seyim var gibi duruyor.) LiS'i geride birakti bence. Tabi bu benim dusuncem, Witcher 3, Mgs gibi oyunlar da cikti ama ben boyle oyunlari daha cok seviyorum. Karakterlerle arkadas gibi hissedebiliyorum.

BSC Misafiri

17.11.2015 22:49:56

0
Oyun Türkçeye çevrilmesi çok düşük ihtimal. Adam oyun metnini yazarken İngilizceye acımamış döşemiş kelime oyunlarını. Değil Türkçeye herhangi bir dile anlam kaybı olmadan çevirebilenin elini öperim.

EyesNight

5.10.2015 16:16:29

+12
Piksel piksel olan o dünyayı milyonlarca pikselden oluşmuş oyunlara tercih ederim

BSC Misafiri

5.10.2015 15:10:06

+1
Oyunu steamde ilk gördüğümde ekran görüntülerinden tam olarak nasıl bir şey olduğunu çıkartmamış, aman salla diye atmıştım bi kenara. Araştırma gereği bile duymamıştım. Fakat şu incelemeyi okuduktan sonra düşünmeden aldım ve bitirdim oyunu. Muhteşemdi. Oyun hakkında denilebilecek tonla şey var aslında ama muhteşemdi kelimesi benim için hepsini anlatmaya yetiyor. Bu oyuna bir şans vermeme neden olduğunuz için teşekkür ederim. Oynadığım en harika oyunlar listesine girmiş olan bir yapıma ilk gördüğüm anda "bu ne ya, aman salla" tepkisini vermiş olduğumu düşününce kendi kendime gülmeye başlıyorum. Delirdim mi ne... Neyse, Sans'la birlikte yapacak "tonla" işimiz var.

BSC Misafiri

5.10.2015 15:09:59

0
Gayet güzel bir oyun gibi duruyor bende mağdem fiyatıda uygun alayım dedim baktım steam a tabikide Türkçe dil seçeneği yok... Onu geçtim dil seçeneklerinde sağdece İngilizce var. Benim bildiğim ''yabancı'' dil almanca. Oyunda ne Almanca nede Türkçe dil seçeneği yok. E böyle aluncada satın almıyor oynamıyorum bunun gibi bir sürü oyunu.

matrim

5.10.2015 12:31:25

0
bu kadar övüldüğüne göre gene güzeldir

legendwarior3

5.10.2015 00:36:18

-6
Assasins creed syndicate ön siparişe açıldı:boyut:40,27gb http://store.xbox.com/tr-TR/Xbox-One/Games/Assassins-Creed-Syndicate/56e06243-00dc-49c4-a214-20af83036f97

[__Zahid__]

5.10.2015 00:30:58

-1
kendi türünde güzel bir oyun. ama göklere çıkarılcak kadarda bir esprisi yok.

Shely

4.10.2015 23:34:02

+1
ya nolur artık sadece oyunu oynayın ve keyfine varın nedir bu kadar incelemenizi gerektiren ben tomb raider 1 de hiç bakıomuydum kaç fps veya hd mi diye puanlara ne gerek var eskiden ölemiydi giderdik cd ciye alırdık kabına bakarak içinden hıyarda çıkmazdı muhabbetler mokada sarmazdı olanı çözmeye çalışırdık ne bilim insanoğlu hiç bakmıyo neydim ne oldum diye azcık oyunların bırakında süprizi kalsın ..

dragon18tr

4.10.2015 23:25:59

+1
Oyunu çok merak ettim en yakın zamanda bsc video incelemesi bekliyorum.

harikaerif

4.10.2015 22:20:58

+3
quote:

Orjinalden alıntı: BSC Misafiri @d3vstator evet demek istediğimi yakalayan tek sen olmuşun. oyunun grafik tarzı pixelart ya da sesleri chip-tune diye değil eleştirim. saydığım oyunları nereye koyacaksın o zaman bu oyun 95 alırken. bak oyun hala kötüdür demiyorum. iyi oyundur. ama mesela oyun metin olarak içeriği ne kadar dolu? 95 aldığına göre planescape torment'a yakın metin içeriyor olmalı? yoksa sadece popüler kültür göndermelerinden mi ibaret? gameplay'imi ağır basıyor tamam olabilir. yani bir oyun salt eğlence olabilir. ama gta gibi her metnin incelikle yazıldığı iğnelemelerin olduğu ve bu metinleri okurken de eğlendiğimiz üstüne gameplay'i daha karmaşık olan bir yapım varken ben gta'a ne puan verecem tamam bu oyun 95 alsın sorun yok. ama gta kaç alacak o zaman arkadaş. birinin yapay zekasında 1 kişi çalışırken diğerinde 20 kişilik bir grup görev alıyor karma karışık, mindfuck yapacak problemleri vs. çözmek zorunda kalıyorlar. çok kalabalık bir ekip binlerce saatini veriyor. parasal olarak kıyaslamıyorum adil olmaz. neyse hak ettiğini ona zaman verecek demekten başka bir çözüm yok. şimdilik parayı toplarlar ama 10 yıl sonra bu oyunun adı hala akıllara gelirse gerçekten o puanı hak etmiş olacak. harcanan emek miktarı, barındırdığı fikirler ve mesajlar, hikaye, sunum, anlatım, lore, evren, karakterler, atmosfer...
Kardeş oyunu oynamamışsın neyini eleştiriyorsun? Metinden, hikayeden, sunumdan, lore'dan bahsediyorsun ama oyunu oynamamışsın ki. Ben şahsen GTA'dan çok daha dolu ve anlamlı ve eğlenceli buldum oyunu.

deadlight54

4.10.2015 21:50:52

+1
Steam'in "20 TL altı" bölümünde görüyordum oyunu ama pek dikkatimi çekmemişti. Teşekkürler, kesinlikle deneyeceğim.

BSC Misafiri

4.10.2015 20:47:19

-3
@d3vstator evet demek istediğimi yakalayan tek sen olmuşun. oyunun grafik tarzı pixelart ya da sesleri chip-tune diye değil eleştirim. saydığım oyunları nereye koyacaksın o zaman bu oyun 95 alırken. bak oyun hala kötüdür demiyorum. iyi oyundur. ama mesela oyun metin olarak içeriği ne kadar dolu? 95 aldığına göre planescape torment'a yakın metin içeriyor olmalı? yoksa sadece popüler kültür göndermelerinden mi ibaret? gameplay'imi ağır basıyor tamam olabilir. yani bir oyun salt eğlence olabilir. ama gta gibi her metnin incelikle yazıldığı iğnelemelerin olduğu ve bu metinleri okurken de eğlendiğimiz üstüne gameplay'i daha karmaşık olan bir yapım varken ben gta'a ne puan verecem tamam bu oyun 95 alsın sorun yok. ama gta kaç alacak o zaman arkadaş. birinin yapay zekasında 1 kişi çalışırken diğerinde 20 kişilik bir grup görev alıyor karma karışık, mindfuck yapacak problemleri vs. çözmek zorunda kalıyorlar. çok kalabalık bir ekip binlerce saatini veriyor. parasal olarak kıyaslamıyorum adil olmaz. neyse hak ettiğini ona zaman verecek demekten başka bir çözüm yok. şimdilik parayı toplarlar ama 10 yıl sonra bu oyunun adı hala akıllara gelirse gerçekten o puanı hak etmiş olacak. harcanan emek miktarı, barındırdığı fikirler ve mesajlar, hikaye, sunum, anlatım, lore, evren, karakterler, atmosfer...

İdrak İstimlak

4.10.2015 19:21:11

+2
Ben yillardir incelemelere bakmam hocam, kullanici goruslerine daha fazla deger veriyorum. Ozellikle son 2-3 yildir gerek youtube, gerekse yerli, yabanci forumlar bu konuda cok iyi fikir veren kullanici gorusleri ile dolu.

weNM

4.10.2015 18:30:39

0
quote:

Orjinalden alıntı: d3vstator Şimdi herkes bu yorumu eleştirmiş ama yorumun sahibi olan kişi grafikten veya başka şeylerden dolayı eleştirmemiş oyunu, bugüne kadar yapılan bunca şaheser oyun varken bu oyunun aldığı puanı sorgulamış. Aslında bir anlamda doğru da yaklaşmış olaya. Undertale iyi oyundur, kötü oyundur bilemiyorum, muhakkak kalite bir yapımdır ama oyunların değerlendirmesini yapan internet sitelerindeki editörler de maalesef işin cılkını çıkartmış durumda. Hangi oyuna, neye dayanarak puanlar veriyorlar anlamak mümkün değil. İncelemelerde aynı oyuna 95 veren de var, 40 veren de, nedir yani bunun ölçüsü? Açıkçası verilen puanlara fazla aldanmamak gerekiyor...
Birincisi incelemelere güvenmeyeceksin, benim şuanda tek güvendiğim nokta var o da gamespot. Bu adamlarda yan çizmeye başladı ya hadi hayırlısı. Gerçi ben artık istediğim oyunu steam'den incelemelere bile bakmadan alıyorum 2 saat sonrasında beğenmezsem geri iade ediyorum, sizde yapabiliyorsanız öyle yapın.

alike03

4.10.2015 18:27:09

+3
quote:

Orjinalden alıntı: Wollowon Bu çağda artık bu tarz yapımların var olması , rahatsız edici ve miğde bulandırıcı biraz.
Merak etme yakinda Call of Duty'in cikiyor.

BSC Misafiri

4.10.2015 18:20:39

0
quote:

Orjinalden alıntı: Mandall
quote:

Orjinalden alıntı: BSC Misafiri şaşırmış millet. bu işin kriteri nedir peki? Grafik değil, ses değil, saf gameplay mi? Tamam bi şey dediğim yok ama Deus Ex'i nereye koyacaksın o zaman, Portal'ı, System Shock'u, Bioshock: Infinite'i, Half-Life'ı, MGS'i. Biri bu çıkmazı açsın da bu oyunun 95+'ı nasıl hak ettiğini anlayayım. Ne yani tek kriteriniz popüler kültür öğelerine yapılan göndermeler mi? Açlık, savaş, kapitalism, ideolojiler, terör, din'e ne oldu? mesela din: herkes Infitine'in hristiyan teolojisine getirdiği eleştirelerden ayrı tutmaya çalışsa da en sert ve açık göndermeyi yapmış oyundur. Eğer öyle ise çok sığda kalan bir kafa yapısı var bu editör'lerin hoş öyleler ya.(BSC'i kast etmiyorum) Oyuncuların %95'i öyle zaten. GTA bile dalga geçtiği, sert eleştiri yaptığı şeyin ta kendisine dönüşüyorsa...
Bu işin kriteri çok basit. Oynadığın şey seni memnun etti mi etmedi mi? Oynarken şaşırdın mı, eğlendin mi, güldün mü, ağladın mı? İnsanı değerlendirme yani. İlk okul hocalarımızın yazılı kağıtlarımızı okur iken ki saçma bakış açısına burada gerek yok. Bizler gidiş yolunu beğenmesek bile varılan yerin güzelliği için iyi puan verebiliriz veya tam tersi de geçerli. Varılan yeri beğenmesek bile gidiş yoluna iyi puan verebiliriz. Kriterleri sabitleştirmeye her tür oyun için aynı şeyleri uygulamaya kalkarsanız adil olmak adına. En büyük adaletsizliği siz yapmış olursunuz ... Anlayana ...
tamam güzel söylemişin demek istediğini anladım. ama dediğin şuna çıkmıyor mu? o zaman bu puanlama sistemine gerek yok. nasılsa ele alınan kriterlerde bir ölçüt/birim yok. bu doğrultuda puan vermenin de bir mantığı yok güzel olan kısımları söylemek yeterli olur. o zaman büyük firmalar da şöyle düşünmeli "biz milyon dolarlık oyun yapıyoruz 90'ı anca alıyoruz indie developer'lar 50k bütçe ve 10 çalışan ile de aynı puanı alıyor. oyunun fiyat farkını da aynı seviyelere işçi çıkararak da çekeriz"

BSC Misafiri

4.10.2015 17:45:08

0
quote:

Orjinalden alıntı: skullomania psx döneminde çıksaydı harika olurdu.birçok efsane ile kapışabilirdi.gerçi şimdiki assassins creedler ile de kapışabilecek düzeyde ama neyse daha ileri gitmeyelim, cod fanları taşlamaya başlar beni
Şimdi codla ne alaka kardeşim,gereksiz karşılaştırma yaparsan tabi de eleştiriilirsin bunun fanlıkla manlıkla alakası yok,Biri rgp biri fps ne alakaya maydanos?

gamerasi

4.10.2015 17:38:45

0
Bu oyun Psn + gelse, ne muamelesi görür ?

skullomania

4.10.2015 17:07:40

-4
psx döneminde çıksaydı harika olurdu.birçok efsane ile kapışabilirdi.gerçi şimdiki assassins creedler ile de kapışabilecek düzeyde ama neyse daha ileri gitmeyelim, cod fanları taşlamaya başlar beni

İdrak İstimlak

4.10.2015 16:17:46

+6
Şimdi herkes bu yorumu eleştirmiş ama yorumun sahibi olan kişi grafikten veya başka şeylerden dolayı eleştirmemiş oyunu, bugüne kadar yapılan bunca şaheser oyun varken bu oyunun aldığı puanı sorgulamış. Aslında bir anlamda doğru da yaklaşmış olaya. Undertale iyi oyundur, kötü oyundur bilemiyorum, muhakkak kalite bir yapımdır ama oyunların değerlendirmesini yapan internet sitelerindeki editörler de maalesef işin cılkını çıkartmış durumda. Hangi oyuna, neye dayanarak puanlar veriyorlar anlamak mümkün değil. İncelemelerde aynı oyuna 95 veren de var, 40 veren de, nedir yani bunun ölçüsü? Açıkçası verilen puanlara fazla aldanmamak gerekiyor...

Darion

4.10.2015 14:39:42

0
Sanal ortamda ilk çıkmış oyunun bile 1 asırı doldurmamış olması bir yana, ne sığ bir yorumdur bu

Wollowon

4.10.2015 14:24:18

-27
Bu çağda artık bu tarz yapımların var olması , rahatsız edici ve miğde bulandırıcı biraz.

Wayward Son

4.10.2015 14:12:41

0
quote:

Orjinalden alıntı: BSC Misafiri şaşırmış millet. bu işin kriteri nedir peki? Grafik değil, ses değil, saf gameplay mi? Tamam bi şey dediğim yok ama Deus Ex'i nereye koyacaksın o zaman, Portal'ı, System Shock'u, Bioshock: Infinite'i, Half-Life'ı, MGS'i. Biri bu çıkmazı açsın da bu oyunun 95+'ı nasıl hak ettiğini anlayayım. Ne yani tek kriteriniz popüler kültür öğelerine yapılan göndermeler mi? Açlık, savaş, kapitalism, ideolojiler, terör, din'e ne oldu? mesela din: herkes Infitine'in hristiyan teolojisine getirdiği eleştirelerden ayrı tutmaya çalışsa da en sert ve açık göndermeyi yapmış oyundur. Eğer öyle ise çok sığda kalan bir kafa yapısı var bu editör'lerin hoş öyleler ya.(BSC'i kast etmiyorum) Oyuncuların %95'i öyle zaten. GTA bile dalga geçtiği, sert eleştiri yaptığı şeyin ta kendisine dönüşüyorsa...
Senin mantığına göre 80'lerdeki, 90'lardaki oyunlar oyun değil. Hala öğrenemediniz, grafik yalnızca bir tercihtir, sesler de öyle. Yapımcı isterse aşmış grafikli bir oyun yapar ya da gider piksel piksel bir tasarım oluşturur. Üzerine isterse Harry-Gregson Williams amcaya müzik yaptırtır ya da retro bir sound tercih eder. Grafik olarak iyi puan alan oyunlarda dikkat edersen aşmış detaylar görürsün. Seni orada hissettiren, atmosferi pekiştiren detaylar (En güzel örneklerden biri HL2 Ravenholm veya Hotline Miami ev sahneleri). Bak dikkat et, 4K texture demiyorum, detay diyorum. O "detayı" nasıl vereceğin senin yeteneğine, ne kadar yaratıcı olduğuna bakar. Undertale eğer çok yüksek puanlar aldıysa başkalarının yapamadığı şeyleri çok iyi yapmıştır. Tercih ettiği grafik türüne, oynanış biçimine göre muazzam farklar ortaya koymuştur ki, bu kadar beğenilmiş. Oyun macera oyunu zaten. HL 2, Bioshock, Deus Ex ne alaka? Oyunların temel amacını unutuyorsunuz. Size hoşça vakit geçirtiyorsa, zamanı unutturuyorsa o oyun en güzel oyundur.

Dovahkiin

4.10.2015 13:56:59

0
10 saati pek geçmiyor sanırım oynanış süresi. İndirimle alırım ama, konsept ilgimi çekti. Edit: http://undertale.com/demo.htm adresinde oyunun demosu varmış, kararsız kalanlar mutlaka baksın. Bitirdim ve çok beğendim, kesinlikle alınır bu oyun. Hikaye, bulmaca, savaş, mizah çok iyi bir şekilde harmanlanmış.

Santonir0n

4.10.2015 13:56:02

0
quote:

Orjinalden alıntı: Mandall <blockquote class="quote"><i>quote:</i><br><br>Orjinalden alıntı: BSC Misafiri şaşırmış millet. bu işin kriteri nedir peki? Grafik değil, ses değil, saf gameplay mi? Tamam bi şey dediğim yok ama Deus Ex'i nereye koyacaksın o zaman, Portal'ı, System Shock'u, Bioshock: Infinite'i, Half-Life'ı, MGS'i. Biri bu çıkmazı açsın da bu oyunun 95+'ı nasıl hak ettiğini anlayayım. Ne yani tek kriteriniz popüler kültür öğelerine yapılan göndermeler mi? Açlık, savaş, kapitalism, ideolojiler, terör, din'e ne oldu? mesela din: herkes Infitine'in hristiyan teolojisine getirdiği eleştirelerden ayrı tutmaya çalışsa da en sert ve açık göndermeyi yapmış oyundur. Eğer öyle ise çok sığda kalan bir kafa yapısı var bu editör'lerin hoş öyleler ya.(BSC'i kast etmiyorum) Oyuncuların %95'i öyle zaten. GTA bile dalga geçtiği, sert eleştiri yaptığı şeyin ta kendisine dönüşüyorsa...</blockquote> Bu işin kriteri çok basit. Oynadığın şey seni memnun etti mi etmedi mi? Oynarken şaşırdın mı, eğlendin mi, güldün mü, ağladın mı? İnsanı değerlendirme yani. İlk okul hocalarımızın yazılı kağıtlarımızı okur iken ki saçma bakış açısına burada gerek yok. Bizler gidiş yolunu beğenmesek bile varılan yerin güzelliği için iyi puan verebiliriz veya tam tersi de geçerli. Varılan yeri beğenmesek bile gidiş yoluna iyi puan verebiliriz. Kriterleri sabitleştirmeye her tür oyun için aynı şeyleri uygulamaya kalkarsanız adil olmak adına. En büyük adaletsizliği siz yapmış olursunuz ... Anlayana ...
Ayrıca önemli olan şey oyun sana vaad ettiğinin ne kadarını başarabildi bu oyun grafiksel olarak pixelart ı kullanmayı seçmiş başarabilmişmi evet o zaman grafik puanı yüksek olur Lütfen grafik ses vs karşılaştırırken oyunun seçtiği tarzlarla kaşılaştırma yapıp eleştirin bu oyunun grafiklerini shovel knight ile karşılaştırın illa devrimci olmasına gerek yok yoksa bu bakış açısıyla ne bu pixel yapımlar nede cellshade yapımlar piyasada ayakta kalamazdı

- The Stig -

4.10.2015 13:45:42

+1
Bu yüzdendir ki Watch Dog gereken ilgiyi görmedi, göremedi. Nedeni GTA V ile kıyaslanması. Bir basketbol oyunu çıksa 2K ile kıyaslanır, kıyaslanacaktır. Bir football managerlik oyunu çıksa FM ile.. Bu liste böyle uzar gider. Şuanki dönem oyuncularının ''VETERAN'' ları diyebileceğimiz benim yaşım ve üzeri arkadaşlar için bu oyun bulunmaz bir nimet. 10-15 sene sonra şuan 10-20 yaş arasında olacan kardeşlerim, Minecraft'tan bahsedecek. 2030'da Minecraft tarzı bir oyun çıktığında samanlıkta iğne bulmuş gibi sevinecekler. Bu oyununda durumu budur. Umarım anlatabilmişimdir. İyi günler ;)

Mandall

4.10.2015 13:42:20

+5
quote:

Orjinalden alıntı: BSC Misafiri şaşırmış millet. bu işin kriteri nedir peki? Grafik değil, ses değil, saf gameplay mi? Tamam bi şey dediğim yok ama Deus Ex'i nereye koyacaksın o zaman, Portal'ı, System Shock'u, Bioshock: Infinite'i, Half-Life'ı, MGS'i. Biri bu çıkmazı açsın da bu oyunun 95+'ı nasıl hak ettiğini anlayayım. Ne yani tek kriteriniz popüler kültür öğelerine yapılan göndermeler mi? Açlık, savaş, kapitalism, ideolojiler, terör, din'e ne oldu? mesela din: herkes Infitine'in hristiyan teolojisine getirdiği eleştirelerden ayrı tutmaya çalışsa da en sert ve açık göndermeyi yapmış oyundur. Eğer öyle ise çok sığda kalan bir kafa yapısı var bu editör'lerin hoş öyleler ya.(BSC'i kast etmiyorum) Oyuncuların %95'i öyle zaten. GTA bile dalga geçtiği, sert eleştiri yaptığı şeyin ta kendisine dönüşüyorsa...
Bu işin kriteri çok basit. Oynadığın şey seni memnun etti mi etmedi mi? Oynarken şaşırdın mı, eğlendin mi, güldün mü, ağladın mı? İnsanı değerlendirme yani. İlk okul hocalarımızın yazılı kağıtlarımızı okur iken ki saçma bakış açısına burada gerek yok. Bizler gidiş yolunu beğenmesek bile varılan yerin güzelliği için iyi puan verebiliriz veya tam tersi de geçerli. Varılan yeri beğenmesek bile gidiş yoluna iyi puan verebiliriz. Kriterleri sabitleştirmeye her tür oyun için aynı şeyleri uygulamaya kalkarsanız adil olmak adına. En büyük adaletsizliği siz yapmış olursunuz ... Anlayana ...

- The Stig -

4.10.2015 13:40:43

+3
@bsc misafiri Sorunun cevabını vereyim; Oynatabilirlik ve kişiyi ne kadar etkilediği ;) Ben 29 yaşındayım. Ve hayatımda oynadığım en güzel oyun bana göre Age of Empire 2'dir. Bunun yanına CM2, Medieval Total War, Fahrenheit, The Last of Us vs bir sürüde oyun girer belki ama. Bazı oyunlar vardır ki insanın aklında ve ruhunda öyle bir yer ederler ki her şeyi onunla kıyaslarsın. Mesela bir strateji oyunu çıkar AoE2 gibi olsun istersin yada onunla kıyaslarsın. Bir FPS oyunu çıkar (ben bioshockla, Half Life ile) cod'la, bf ile kıyaslarsın. Yani işin özü şu. Her tür oyunun mutlaka bir öncüsü, hafızada kazınmış yeri vardır.

BSC Misafiri

4.10.2015 13:25:45

-2
GTA V de 11 inceleme varken puanı 99 du önemli olan 70-80 incelemede puanının 97 olması

BSC Misafiri

4.10.2015 13:25:39

+4
şaşırmış millet. bu işin kriteri nedir peki? Grafik değil, ses değil, saf gameplay mi? Tamam bi şey dediğim yok ama Deus Ex'i nereye koyacaksın o zaman, Portal'ı, System Shock'u, Bioshock: Infinite'i, Half-Life'ı, MGS'i. Biri bu çıkmazı açsın da bu oyunun 95+'ı nasıl hak ettiğini anlayayım. Ne yani tek kriteriniz popüler kültür öğelerine yapılan göndermeler mi? Açlık, savaş, kapitalism, ideolojiler, terör, din'e ne oldu? mesela din: herkes Infitine'in hristiyan teolojisine getirdiği eleştirelerden ayrı tutmaya çalışsa da en sert ve açık göndermeyi yapmış oyundur. Eğer öyle ise çok sığda kalan bir kafa yapısı var bu editör'lerin hoş öyleler ya.(BSC'i kast etmiyorum) Oyuncuların %95'i öyle zaten. GTA bile dalga geçtiği, sert eleştiri yaptığı şeyin ta kendisine dönüşüyorsa...

Vinewood

4.10.2015 13:23:06

0
Böyle bir oyun olduğunu yeni öğrendim , alayım bari hemen

- The Stig -

4.10.2015 13:21:14

0
şu zamana kadar hiç haberim bile yoktu varlığından.. haberi okuyup bir kaç arama yaptıktan sonra oyunu şuan aldım ve indirip hemen oynayacağım..

omelette

4.10.2015 12:41:05

0
tesekkurler, alacağım büyük ihtimalle. boyle guzel senaryolu oyunları paylasmaya devam etmeniz dilegiyle
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Siz de aşağıdaki form aracılığıyla yorum yapabilirsiniz.
Mesajınız
Üyeyim Üye Değilim

DonanımHaber üyeliğinizi kullanabilirsiniz.

E-Posta (Onay için gerekli.)

KÜNYE
Undertale
+ TAKİBE
AL
3 kişi bu oyunu takip ediyor.
Kullanıcı Videosu Yükle ▲ Siz de video yüklemek için tıklayınız