Gizle
Kullanmakta olduğunuz tarayıcı güncelliğini yitirmiştir. Bölüm Sonu Canavarı, sorunsuz bir gezinti için tercih ettiğiniz tarayıcının en güncel sürümünü kullanmanızı önerir.
Mobil Sürümü Görüntüle »

Adam's Venture: Origins - İnceleme

 
 
Vertigo Games tarafından geliştirilen ve 2016 yılında SOEDESCO tarafından yayınlanan bulmaca macera oyunu Adam's Venture: Origins bizleri kadim bölgelere götürüyor. Amacımızın kadim bir uygarlığı ve hazineyi bulmak olduğu bu yapım içerisinde kendimizi sürekli olarak bulmaca çözerken bulabiliyor, atıldığımız bu macerada farklı bölgelere gidebiliyor ve bu bölgeleri keşfedebiliyoruz.
 
Bulmaca ve bulmaca
 
Oyun bizlere macera içerisinde çeşitli bulmacaları sunmayı hedefleyen bir yapıyı aktarıyor. Bunu da başarıyor diyebiliriz. Oyun bu bulmacalarla beraber bir yandan arka planda hikayenin ilerlemesini sağlıyor diğer yandan ise bu bulmacalar oyunun temelini oluşturuyor. Oyun bizleri bulmaca temelli bir yapıyı aktarıyor dolayısıyla oyunda sürekli olarak bulmacalarla haşır neşir olabiliyor, bu bulmacaları çözmek için kafa patlatabiliyor ve bulmacaları çözdükçe de hem yeni bölgelere ilerliyor hem de hikayeyi daha da açmış oluyoruz. Ancak oyun içerisinde bulunan hikaye çok da ilgi çeken veya karışık olan bir yapıya sahip değil. Dolayısıyla hikaye konusunda zayıf kalan bir yapım olarak karşımıza çıkıyor diyebiliriz.
 
Ana karakter kimdir?
 
 
 
Oyunda kontrol ettiğimiz karakter Adam adında bir erkek. Babamızın bir araştırmacı ve bilim adamı olduğu bir yerde çeşitli araştırmalar yapılıyor ve bu araştırmalara biz de katkı sağlamaya çalışıyoruz. Adam karakteri aslında hem eğlenceli hem de olayları mizaha vuran bir yandan da zeki bir karakter olarak karşımıza çıkıyor. Bu karakterin zor durumlardaki esprileri, bulmacalar üzerindeki ustalığı ve bir yandan da çapkın olması direkt olarak yüzümüze çarpıyor ve bu durum da oyun içerisinde oldukça fazla bir şekilde yansıtılıyor. Yani bu karakterin yapısını öğrenmememiz mümkün değil. Dolayısıyla oyun bunun üzerinde oldukça fazla duruyor.
 
Karakter kontrolleri
 
Oyun içerisinde kullandığımız karakter bana göre oldukça hantal bir yapıya sahip. Oyunda karakteri kontrol etmeye çalışırken verdiği tepkiler sanki biraz gecikmeli olarak yansıtılıyor. Yani oyunda ilerleme tuşuna basınca oyun çeşitli animasyonlara giriş yapıyor ve bu animasyonların akabinde de sanki yaptığımız hareket saniyeler sonrasında işleniyor gibi. Oyun içerisinde bu durum çoğu oyuncuları rahatsız etmeyebilir ancak oyunun belki de yapısı gereği bu karakter ağır ve hantal tutulmuş durumda. Ancak bu durum çok da takılanacak bir şey değil. Ama ben nedense takıldım..
 
Oyunda neler yapıyoruz?
 
 
 
Adam's Venture: Origins içerisinde bizlere yukarıda da bahsettiğim gibi hem bulmaca sekansları hem de macera unsurları aktarılıyor. Oyunda kendimizi çeşitli bulmacalar çözerken bulabiliyor ve bulmacaları çözerken elbette ki aklımızı kullanmaya çalışıyoruz. Oyunda bazı bulmacalar zamanlama gerektiren bir yapıyı bünyesinde barındırırken diğer bulmacalar da farklı zorlukları içeriyor. Oyundaki bu bulmacaların zorluğu gitgide artış gösteriyor. Oyunda bulunan bu bulmacalar içerisinde bazen uzun süre vakit geçirebiliyor bazen de kolayca bir bulmacayı çözebiliyoruz. Ancak nihayetinde oyunda yer alan bulmacalar çok aşırı zor değil. Dolayısıyla temel düzeyde bir bulmaca sistemi bizleri bekliyor diyebilirim.
 
Oyunda bu bulmacalar dışında elbette farklı bölgelere ve yeni aksiyonlara doğru giriş yapabiliyoruz. Ancak tabii ki oyun içerisinde herhangi bir aksiyon veya dövüş sistemi yer almıyor. Dolayısıyla oyunda karşılaşabileceğimiz herhangi bir tehdit veya düşman unsuru bulunmuyor. Düşman unsurunun bulunmamasından kastım elbette oyun içerisinde düşman karakterler bulunuyor ancak onlara karşı herhangi bir girişimde bulunmuyor, sadece onlardan gizlenebiliyor ve saklanabiliyoruz. Bu şekilde ilerleme katedebiliyoruz.
 
 
 
Oyunda diğer taraftan gizlilik unsurları bulunuyor. Bu gizlilik unsurları oyunun ilerleyen safhalarında ortaya çıkıyor. Gizlilik unsurları ile beraber karşımıza çeşitli düşman ve düşman grupları çıkıyor. Bunları aşmak için de elbette onlardan gizlenebiliyor, gizlenerek o bölümü geçmeye çalışıyor ve istediğimiz hedefe doğru gitmeye başlıyoruz.
 
Yapay zeka hak getire
 
Elbette Adam's Venture: Origins eski bir yapımın yeniden düzenlenmiş şekliyle karşımıza çıkmasından dolayı bazı sorunları da bünyesinde barındırıyor. Oyunda gizlilik sekansları içerisinde bulunduğumuz esnada düşmanlar genelde elinde fenerlerle beraber karşımıza çıkıyor. Bu fenerlerin ışıklarından saklanarak ilerlemeye çalışıyor ve ışığa denk gelmedikçe de düşmanlar bizi göremiyor. Ancak düşmanlar ne yazık yapay zekadan yoksun karakterler olarak karşımıza çıkıyor. Oyun içerisinde düşmanların arkasından istediğiniz gibi koşabilir ve yürüyebilirsiniz. Tabii fenerin ışığına denk gelmemek kaydıyla. Işığa denk gelmeyerek birçok hamle yapabilirsiniz, koşabilir ve zıplayabilirsiniz. Kulakları olmayan bu düşmanlardan çekineceğiniz tek nokta fenerin size yansıtılıp yansıtılmadığı olacak. Fenerin ışığına denk gelirseniz düşman size doğrudan görebiliyor ve o kısmı tekrardan oynamanız gerekiyor. Dolayısıyla oyundaki bu düşmanlar ne yazık ki yapay zekadan yoksun bir şekilde karşımıza çıkıyor ve bazı durumlarda ise bu durum oldukça can sıkıcı hale gelebiliyor.
 
Oyunda kullandığımız araçlar
 
 
 
Oyun içerisinde yukarıda bahsettiğim gibi hem gizlilik unsurları hem de bulmaca ve macera unsurları bulunuyor. Bu unsurların haricinde bir de kullanacağımız çeşitli nesneler ve araçlar bulunuyor. Bu araçlar içerisinde kanca yer alıyor. Bu kanca ile beraber bölgenin üstünde bulunan halkalara tutunabiliyor, bu halkalarla beraber sallanabiliyor ve diğer halkaya veya zemine doğru atlayabiliyoruz. Yani oyun içerisinde sürekli olarak bu halkalarla karşılaşabiliyor, bu halkalara kancamıza atabiliyor ve diğer bölgeye doğru geçiş yapabiliyoruz. Bu Kanca olayı oyuna çeşitlilik getiren ve oyun içeriğini genişleten bir unsur olmuş. Dolayısıyla bu kanca mekaniğini beğendim.
 
Her bölgede farklı bulmacalar
 
Oyun içerisinde elbette arka planda bizlere bir hikaye anlatılıyor, bu hikaye kapsamında farklı bölgelere doğru ilerleyebiliyor ve bu kadim hazineye ulaşmak için bulmacaları çözmeye koyuluyoruz. Oyunda bulmaca kısımları her bölgede farklılık gösteriyor ve her bulmacayla beraber farklı bir hamle gerçekleştirmemiz gerekiyor. Ancak bulmacaları çözerken şu durumu de fark edeceksiniz: Oyunun başlarında 4 parçayı bulmamız gereken bir kısma geleceksiniz. Bu 4 parçayı bulmak için de sürekli olarak kanca sistemini kullanarak ilerlemeye koyulacaksınız. 4 parçayı elde ettiğiniz zaman geri dönüş yolu ne yazık ki geldiğiniz noktadan başlangıç noktasına ilerlemek olacak. Yani oyun içerisinde vakit ayırdığınız bu kısmı tekrardan geri dönmek durumda kalacaksınız. Oyunda birçok durumda ne yazık ki geri dönüş yani kestirme yol bulunmuyor. Gittiğimiz yerden tekrardan geri dönmek bence zaman kaybı ve oyuncuları sıkan bir durum. Bu durumu oyun içerisinde beğenmedim diyebilirim.
 
Tırmanma mekaniği
 
 
 
Oyunda adım attığınız bazı bölgelerde tırmanma mekanikleri ve zıplama mekanikleri içerisine girebilecek ve karakterin tırmandığını ve zıpladığını görebileceksiniz. Bu mekanikleri kullanırken bazı takılmalar yaşayabilecek ve bunlara bazen sinir olabileceksiniz. Oyun içerisinde tırmanabileceğimiz alanlar belli. Dolayısıyla oyunda tırmandığımız ve zıpladığımız alanlar karşımıza işaretli bir şekilde çıkacak ve biz de bu işaretli alanlardan bizlere verilen direktifler doğrultusunda ilerleyecek ve diğer bölgeye doğru adım atmaya başlayacağız.
 
Çizgisel bir yapı
 
Adam's Venture: Origins içerisinde elbette çizgisel bir yapı bizleri bekliyor olacak. Yani oyunda yapacağımız hamleler, tıklayacağımız bölgeler ve çözmemiz gereken bulmacalar direkt olarak bizlere sunuluyor ve biz de bu kısımları aşmak için çeşitli hamleler yapıyoruz. Kısacası oyun içerisinde sağa veya sola sapma gibi bir durum yer almıyor. Yapacağımız şeyler ve gideceğimiz yol oyunda belli.
 
Oyunda beğenmediğim kısımlar
 
 
 
Oyunda yukarıda da bahsettiğim gibi beğenmediğim birçok kısım ve mekanik bulunuyor. Bunlardan bahsedecek olursam ilk etapta oyunda kullandığımız karakterin kontrolleri bana biraz ağır ve hantal geldi. Bunun dışında yine yukarıda bahsettiğim gibi yapay zekaların herhangi bir zekaya sahip olmaması sinirlenmeme sebep oldu. Öte yandan oyun içerisinde sağda solda etkileşime geçebileceğimiz ve hikayeyi etkileşime geçtiğimiz nesnelerden öğrenebileceğimiz bir yapının olmaması oyunun çok sıradan bir hale gelmesine sebep olmuş. Dolayısıyla bu durumu da beğenmedim. Bunun dışında oyunun görselliğine ve grafiklerine herhangi bir yorum yapmıyorum. Bunlar yılına göre gayet tatmin edici bir düzeyde karşımıza çıkıyor.
 
Ek olarak oyun içerisinde diyalog haline girdiğimiz esnada herhangi bir etkileşime geçemiyoruz. Haliyle diyaloğun bitmesini ve o cümlenin tamamlanmasını bekliyoruz. Ancak konuşmalardan sonra karşımıza çıkan bulmacayı çözmeye çalışıyor ve yeni bölgeye doğru adım atmaya başlıyoruz. Bu da farklı bir seçim olmuş. Yani oyundaki herhangi bir diyaloğu atlayamıyorsunuz ve geçemiyorsunuz.
 
 
 
Bunun dışında yine diyalogların içi pek fazla doldurulmamış. Zaten arka planda temel amacımız kralın hazinesini bulmak ve bunu kötü insanların eline geçmeden elimize geçirmek. Oyundaki temel amacımız bu. Bu amaç doğrultusunda ilerlediğimiz oyunda yer alan diyaloglar bana oldukça sıradan ve basit geldi. Yani oyun içerisinde bu hikaye ve diyalog konusunda da herhangi bir beklenti içerisinde girmeyin. Dolayısıyla oyunun zaten amacı belli: Bulmacaları aşın, yeni bölgelere doğru ilerleyeyim ve bu bölgelerdeki bulmacaları da çözün.
 
Sonuç
 
 
 
Kısaca toparlayacak olursam, bu bulmaca macera oyunu boş zamanlarında oynayabileceğiniz bir içeriği bünyesinde barındırıyor. Oyunu yaklaşık 5 saat civarında bitirdim. Çok fazla oynanış öğelerini bünyesinde barındırmayan oyun içerisinde sürekli olarak bulmacaları çözecek ve bu bulmacaları aşmak için de elbette hem kafa yoracak hem de süre ayırmak gerekecek. Siz de bulmaca tarzı yapımlardan hoşlanıyorsanız bu yapıma bir göz atabilir ve bir şans verebilirsiniz.

Bu haberin bağlantısı
URL
oyun listeleri en çok oynanan oyunlar
Strateji Oyunu Gord, Bu Yaz Konsollara Geliyor Mayıs ayının ikinci haftasında çıkış yapacak PC oyunları: 8-14 Mayıs 2023

İçeriğe ait yorum yok

Mesajınız
Üyeyim Üye Değilim

DonanımHaber üyeliğinizi kullanabilirsiniz.

E-Posta (Onay için gerekli.)

KÜNYE
Oyun Listeleri
Kullanıcı Videosu Yükle ▲ Siz de video yüklemek için tıklayınız