Elektronik Sporun Homofobi Yüzü

Hamit Can Sayılgan

 
 
     Vodafone FreeZone Şampiyonluk Ligi takımlarından SuperMassive'in destek rolü oyuncusu Mustafa Kemal “Dumbledoge” Gökseloğlu, takımla karşılıklı olarak yollarını ayırma kararı aldığını duyurdu. Yapılan duyurunun ardından sosyal medya üzerinden açıklamalarda bulunan Dumbledoge, geçmişte yaşadığı "homofobik" olaylara değinerek bundan sonra profesyonel oyunculuğa devam etmeyeceğini ve takımdan ayrılma sebebinin takımın nişancı rolü oyuncusu Berkay "Zeitnot" Aşıkuzun olduğunu belirtti.
  
Açıklamaya ulaşmak için Buraya, görsellere ulaşmak için Buraya tıklayabilirsiniz.  
 
     Mustafa "Dumbledoge" Gökseloğlu açıklamasının başında, 2017 yılında SuperMassive takımı ile katıldıkları MSI 2017 turnuvasının ardından takımdan ayrılma sebebini; “Espor sektöründeki bazı profesyonel oyuncuların bulunduğu bir Facebook grubundaki benim hakkımda geçen homofobik konuşmaların ekran görüntülerinin elime ulaşması” şeklindeki sözleri ile açıkladı. Oyuncunun iddia ettiği ve açıklamasına eklediği görsellere göre bu konuşma grubunda Zeitnot, Elwind, Utheneras, Panky ve Furkan ''Trix'' Coruk'un yer aldığı görünüyor. Yaşadığı bu olayın ardından kariyerine Türkiye'de devam etmek istemeyen Dumbledoge, yurt dışındaki takımlarla görüşmüş fakat olumsuz cevap almış.
 
 
 
     Ünlü oyuncunun Türkiye'ye dönmesinin ardından Riot Games Türkiye'nin elektronik spor birimiyle iletişim haline geçtiğini ve yetkililere “ben gay olduğum için benden aşırı derecede nefret eden insanlarla her hafta sonu aynı binada olduğumu ve cezalandırmak için bir şey yapıp yapamayacaklarını” sorduğunu ve yetkililerin Dumbledoge'a konuşmaların özel mesajlar olduğu gerekçesiyle bir şey yapamayacaklarını söylüyor.
 
     Açıklamanın devamında 2019 sezonunda Royal Youth takımın küçülmeye gitmesinin ardından takımda kalmak istemediği ve yönetimle yaşadığı sıkıntıları anlatan profesyonel oyuncu, Royal Youth ile sözleşmesini sonlandırmasının ardından bu yıl transfer olduğu SuperMassive ile yaşadığı son olaylarda ise Zeitnot'un kendisine ağza alınmayacak kelimeler ve küfürler sarf ettiğini belirtiyor. 
 
     "Ben yukarıda belirttiğim eşleşmelerle ilgili şeyi dile getirdim ve o konuşma sırasında ağza alınmayacak kelimeler ve küfürler sarfetti. Benim çok kötü oynadığımı ve 2017’de bir defa benim egomu çektiğini (?) ve tekrar çekmeyeceği gibi şeyler söyledi. Sadece ne demek istediğini sordum; çünkü gerçekten bilmiyordum. Bana doğru bir adım attı ve o sırada Pades araya girdi ve ona içeri geç gibi birşey söyledi sanırım.Bu kişinin karşılıklı konuşulup anlaşılcak biri olmadığını gerek psikolojik sorunlarından, gerekse bağımlılığından dolayı beyni eridiği için mümkün olmadığını biliyordum.Ben de o zaman ”Ben gidiyorum” dedim,valizimi topladım ve 1 saat içinde evden ayrılıp ilk uçakla İzmir’e döndüm.
 
     Açıklamanın ardından Şükrü "Utheneras" Şentürk, Kaan "Elwind" Atıcı ve Uğur "Panky" Taş, sosyal medya üzerinden Dumbledoge'a özür dilediklerini açıkladı.
 
     Playerbros espor sitesi ve Emirhan Tekin’in belirttiğine göre Riot Games’in lig yönetimi ve hukuk birimleri konuyu değerlendiriyorlar ve yapılan değerlendirme sonucunun haftaya kadar topluluğa duyurulması bekleniyor. Dumbledoge'un yaşadığı homofobik durumunu kınıyoruz ve her ne konuda olursa olsun insanların cinsel yönelimleri başka bir insanın alay konusu olmamalıdır ve saldırganlığa bürünmemelidir.

    Yazar notu: Önce bilinç! Homofobi, eşcinsellere ya da eşcinselliğe karşı duyulan nefret, korku, hoşnutsuzluk ya da ayrımcılıktır. Geniş manası ile diğer cinsel yönelimlere sahip olan LGBT kişileri de içerir. Sıfat olarak, homofobik şeklinde kullanılır.