2010'lu Yılların En Fazla Hayal Kırıklığı Yaratan Oyunları

Özgür Eroğlu

2010'lu yılları geride bırakmamıza sadece birkaç gün kaldı ve biz de 2010'lu yıllar listelerimize devam ediyoruz. Daha öncesinde 2010'lu yılların en iyi 20 oyununu listelemiştik. Buraya tıklayarak okuyabilirsiniz. 
 
Şimdiki yazımızda ise 2010'lu yıllar içerisinde çıkan, büyük umutlarla beklediğimiz ancak bizi hayal kırıklığına uğratan oyunları listeleyeceğiz. Tüm oyunları yazmamız elbette mümkün değil, bu yüzden sizler de hayal kırıklığına uğradığınız oyunları yorumlar kısmında bizlerle paylaşmayı unutmayın. 
 
Mass Effect Andromeda
 
 
 
2010'lu yılların en iyi oyunları listemizde Mass Effect 2'yi birinci sıraya koymuştuk. Bu oyunun ne kadar kötü işler yaptığını bu listeye girmesinden anlayabilirsiniz. Oyunun çıkışında çok fazla teknik hata vardı ama asıl sorun bu değil. Teknik hatalar birkaç güncelleme ile çözülebilir. Oyunun atmosferinin çok kötü olması, hikayenin anlamsızlıklarla ve boşluklarla dolu olması serinin ismini bile lekeledi.
 
İlk kez bu oyun ile seriyi tanıyanlar ister istemez serinin de böyle olduğunu düşünmüş olabilir. Burada en büyük günah ise elbette Electronic Arts'ın. Oyunun çıkışından sonra o kadar fazla söylenti çıktı ki oyunun çıkmış olması bile şaşırtıcı.
 
No Man's Sky
 
 
 
Bağımsız bir stüdyo tarafından geliştirilmesine rağmen, oyunun tanıtımı esnasında çok uçuk şeyler söylediler. İnanılmaz sayıda gezegenlerin olacağı, her gezenin birbirinden farklı olacağı ve yine birbirinden farklı canlı tiplerine sahiplik edeceği söylendi. Keşif duygusunun inanılmaz olacağı söylendi. Elbette bunların çoğu oyunun ilk çıkışında gerçekleşmedi. Hatta geliştiriciler de fark etmiş olacak ki oyunun çıkışından önce "Aslında biz öyle demedik." gibi açıklamalarda bulundular.
 
Haliyle oyun çıkması ile birlikte inanılmaz bir olumsuz eleştiri yağmuruna tutuldu. Ancak oyunun da hakkını vermek lazım. Çıkışının sonrasında güncellemelerle, ücretsiz eklentilerle oyunu ilk söylediklerine yakın bir yere getirdiler. Şu anda oynayanların çoğu oyunun durumundan memnun.
 
NBA 2K18/19/20 
 
 
 
Her sene yılın en fazla satan oyunlarından oluyor ancak en düşük puanı alan oyun da oluyor. NBA 2K serisinin son 3 oyunu Steam'de en fazla olumsuz puan alan oyunların tepesinde yer alıyor. NBA Live'ın bu yarıştan çekilmesi ile birlikte 2K seriye yenilik getirmeyi de geçip iyi olan şeyleri de kötü yaparak devam ediyor. Ne zaman düzeltecekler bu durumu büyük bir merakla bekliyoruz.  
 
Assassin's Creed III ve Unity 
 
 
 
Ubisoft'un en popüler oyun serilerinden Assassin's Creed, ortalama bir başlangıç oyununun ardından Ezio'nun üçlemesini bizlere sunmuştu. Bazı hataları olsa da kesinlikle her oyun keyifliydi. Ancak üçüncü oyunda ne yaptılarsa oyunun tüm keyfi elimizden alınmış gibi hissettirdi. Yenilikler eklenmiş evet ama istenildiği gibi değil. Hikaye olarak çok güçlü bir potansiyeli vardı ancak Desmond'ın hikayesini anlamsız bir şekilde bitirdiler. açık dünyası bomboştu, görevlerin çoğu gereksizdi. Oyuna ait güzel olan tek şey ana karakterin babasıydı. Bu karakter o kadar iyiydi ki üzerine biraz daha gidilse, oyunun çoğu sorunu çözülecekti. 
 
Unity'nin sorunu ise bambaşka. Oyun yayınlandığında bitmediği çok belliydi. Bir acele ile hemen çıkartmışlar oyunu. Oyunun her yerinden teknik bir hata çıkıyordu. Bu hatalar çözüldükten sonra, teknik olarak gerçekten zamanının ötesinde grafiklere sahip olan bir oyun gördük ama yine içi bomboştu. Potansiyeli olan ama klişe bir hikayenin, potansiyelini kullanmadan sadece klişeye odaklanarak yayınlamışlar, yine.   
 
Mafia 3
 
 
 
Mafia 1 ve Mafia 2 zamanına göre grafik detayları, oynanış detayları ve hikayesi ile sizi alıp gerçekten mafya olmaya çalışan bir adamın hem iç bunalımını, hem de bu yolda yaşanılan her şeyi çok güzel bir şekilde aktarmıştı bizlere. Mafia 3'e baktığımız zaman ise ilk iki oyunda saydığımız hiçbir şeyi göremiyoruz.
 
Uzaktan bakıldığında grafikler gayet hoş ancak detaylara bakılınca hiç uğraşılmamış. İkinci oyunun hikayesini tamamlamak için özel bir çaba çok da harcamamış, sadece değinilmiş. Oynanış, oyunun en kaliteli olduğu noktaydı ama o da ilk iki oyuna yaklaşamıyordu bile.